Портрет на руските господари на туземната ни Пета колона

Супернова класа

 

 

Когато след Втората световна война режимите в Съветския съюз и другите социалистически страни окончателно се оформят, Милован Джилас, а по-късно Михаил Восленски стават откриватели на нова експлоататорската класа – номенклатурата – удобно разположена върху гърбовете на жителите на болшевишката империя и на подконтролните територии.

 

Магията на съществуването на номенклатурата е във факта, че тя, както и средновековните монаси, не владее нищо – но служи на вярата. Ето защо падането от висините на властта за властниците е толкова болезнено. Например, оставят ти апартамента и специалното медицинско обслужване, но ти отнемат специалната вила, връчвайки ключовете към щастието на наследника. Може да ти отнемат служебната кола, да те прехвърлят на друго ниво на снабдяване, да те преместят в обикновен санаториум – това, разбира се, ако раздялата е мирна. С една дума, ако ти и твоите близки обичате да живеете по най-високия за страната на победителия социализъм стандарт – трябва да сте на власт.

 

Следователно, нито Сталин от 1937г. с безумните си репресии, нито Хрушчов с неговите постоянни рокади не устройват номенклатурата. Устройва я Брежнев. “Големият застой” е златната ера на социалистическата номенклатура. Първите секретари на републиките и областните комитети управляват в продължение на десетилетия, министерските кресла не са стъпка към пенсия, а към отвъдното. Политбюро прилича на живите мъртви… Същото се наблюдава и в социалистическите колонии. Не само, Брежнев, но и Живков, Хусак, Хонекер, Чаушеску, Кадар, Цеденбал и други видни фигури на комунистическото и международното работническо движение не си представят края на кариерата си по друг начин, освен като почетно погребение. И всъщност, това не е геронтокрация, не – това е използване на държавния ресурс от най-добрите ученици на Партията в това, как този ресурс да се усвоява най-правилно.

 

Изглеждаше, че при краха на социализма номенклатурата няма да просъществува нито ден. В крайна сметка, най-важното условие за нейното съществуване е липсата на частна собственост. И когато се появи частната собственост, за луксозен живот – далеч по-луксозен от живота на загиващата съветска номенклатура – вече не е необходимо да си вечно на власт. Когато в началото на втория мандат на Путин се появи карикатура, изобразяваща президента и обкръжението му като престарели маразматици, окичени с медали, изглежда, че това е гротескно преувеличение: защо им е на хора, крадящи милиарди или поне стотици милиони долари, да не пускат кокала?

 

Ето защо. Защото тези милиарди и милиони те не са ги спечелили с труд. Те са ги откраднали. Откраднали са ги защото са от онзи ешелон на наменклатурата, който се възползва от падането на социализма. Изумителна мутация – не само, че тези хора приватизират държавата със специалните си резиденции, спецгаражи и спецполиклиники, но и с помощта на властта под тяхно разпореждане преминават имуществото и парите, които са несравнимо повече от това, с което разполагат техните предшественици. Оказа се, че съветската номенклатура не е никаква “нова класа” – точно защото не притежава частна собственост в държава, чиито жители нямат нищо друго, освен гордоста от успехите на социализма.

 

Истинската “свръхнова” класа е номенклатура на Путин. Пропастта между нея и населението на Русия е много по-голяма от тази между съветската номенклатура и гражданите на тогавашния Съветски съюз: за да се убедите в това е достатъчно да се сравнят снимките от банкетите на Брежнев и сватбата на Песков – в действителност генералният секретар дори не го сравняват с президента, а с дребен бюрократ, с “говорещата главата” на президента. За лукса на чуждестранните вили и яхти няма да говоря – Брежнев не подозира какво е Монако, докато Путин ловува заедно с княза на това прекрасно кралство.

 

Обикновените граждани са в действителност същите роби, които бяха след болшевишкия преврат. Варно, разрешиха им да приватизират клетките, в които ги настаниха “господарите на живота”. Да, вече по-лесно купуват ръждясващи вносни коли и пътуват до Анталия, вместо Сочи или Ялта. Но едва четвърт век след рухването на Съветския съюз, основната част от населението си остава същата малоимотна и безперспективна прислуга на “господарите на страната”. Социалните трамплини също както и преди не работят. Инфраструктурата на цивилизования живот е на същото ниво, като само за малцина се подобри значително, а за някои е на нивото на следвоенните години. Не ми вярвате? Сравнете наподобяващия швейцарски кантон Рубльовка с провинциален руски район, пропиващ се и деградиращ. Или с някои промишлени моноградове, превърнали се в ежедневен кошмар за обитателите си. Сравнихте ли ги?

 

Най-важното – гражданите на Русия, както нямат влияние върху държавата през съветската епоха, така нямат и сега. И няма да имат, защото приватизиралите и ограбили тази страна хищници, виждат в тази липса на контрол най-добрата гаранция за запазване на тяхното богатство и привилегированото си положение, на което няма да повлияят нито криза, нито разкрития, нито съдебни присъди. Докато руснаците са не гражданите на страната, а роби на своите алчни управници, нищо не застрашава управниците и техните пари.

 

Въпросът е – как да станат граждани? Отговорът е – няма начин. При тези обстоятелства – по никакъв начин. Когато няма реални избори, няма конкуренция, няма свободна преса, няма чувство на страх у тези, които притежават страната, еволюцията е невъзможна. В действителност, “суперновата класа” се превърна в “суперстара” – същата имперска аристокрация, която дори и в началото на XX век не може да разбере необходимостта от промяна и вярва, че реформите могат да бъдат заменени от войната. И се оказа изхвърлена в бедните квартали на Париж и Истанбул, ограбена, разрушена и унищожена заедно с Русия. Настъпи времето на политическите Шарикови( руският пролетарски аналог на чудовището на доктор Франкенщайн, по “Кучешко сърце” на Булгаков, нарицателно за човек от ниските обществени слоеве, озовал се случайно на власт ), които само за десетилетие осъзнаха, че може да имат всичко, което са имали техните предшественици – да имат, а не да получат в добавка към поста си – е много по-лесно.

 

Така кръгът с е затваря – и отново наближава седемнадесета година. Но две хиляди и седемнадесета. И отново, както и няколко години преди революцията, властимащите са убедени, че всичко е супер, всички роби са в патриотично безумие, рейтингът на владетеля достига космически нива, доверието във властта е очевидно, реална опозиция няма, а назначената опозицията – това са същите “свои” новобогаташи.

 

Но въпросът не е дали ще има революция или този път ще се размине. Въпросът е само в това дали в новия цикъл от историята страната ще се спре на Февруари или изгубила ориентири отново ще се хлъзне в Октомври, в ръцете на следващото поколение бездомни Шарикови.

 

Виталий Портников

05.08.2015

grani.ru

Превод от руски за ivo.bg

Васил Костадинов

10 мнения за “Портрет на руските господари на туземната ни Пета колона”

 1. Режимът на Путин реализира властта като взима най-лошите практики от двете Русии-царската и съветската. Ето статия от преди седмица, която представя ужасяваща картина на районите, контролирани от проруските сепаратисти.
  http://ura.ru/articles/1036265474
  Не знам за “бандеровци”, “укронацисти” и т.н. пропагандни клишета, но положението в руските райони изглежда страшно.

 2. ВИТАЛИЙ ПОРТНИКОВ е превъзходен публицист и анализатор! Има шедьоври за Балканите и постсесесерското пространство, с които още преди 10-ина години много ми хвана окото!
  ГОРЕЩО препоръчвам и последната книга на друг наш съмишленик и ценен автор- ВИКТОР СУВОРОВ-това за тролещите краснофлотские траулеры в блога, дето ни казват, че сме заслепени в русофобията си и не щем да чуем за никакъв руснак. Това е “Крахът” (продължението на “…Татяна”) Там за кретенясалата дъртешка номенклатура в Кремъл има 2 глави. Громико е 28 години министър, Суслов- 35 секретар, Патоличев- 28, посолът в САЩ кисне, слухти, сумти и кодоши цели 29 години и т.н. Но – и тук още веднъж демонстрираме, че ако за русофили в България питаш, тука в блога сме хасъл русофилите, дето вика Бай Ганьо, защото онези, дето демонстративно се пишат таквиз, всъщност се гаврят с кръвта на милиони руснаци, изтребени и уморени от глад от собствените си управници. Та по номенклатурната тема- поклон на неизвестния ни събрат руснак, който е измислил дребната трансформация на името на любимия Леонид Илич Брежнев-с палеонтологично древното НЕОЛИТ…да се попикаеш… А после- сега благодарим на Александър Галич за песента за номенклатикурата:

  За семью заборами

  Мы поехали за го́род,
  А за городом дожди,
  А за городом заборы,
  За заборами — вожди.

  Там трава несмятая,
  Дышится легко,
  Там конфеты мятные
  «Птичье молоко».

  За семью заборами,
  За семью запорами,
  Там конфеты мятные
  «Птичье молоко»!

  Там и фауна, и флора,
  Там и галки, и грачи,
  Там глядят из-за забора
  На прохожих стукачи.(ченгетата киризят миновачите!)

  Ходят вдоль да около,
  Кверху воротник…
  А сталинские соколы
  Кушают шашлык!

  За семью заборами,
  За семью запорами
  Сталинские соколы
  Кушают шашлык!

  А ночами, а ночами
  Для ответственных людей,
  Для высокого начальства
  Крутят фильмы про блядей! (демек гледат порно таварищите!)

  И, сопя, уставится
  На экран мурло́:
  Очень ему нравится
  Мэрили́н Монро́!

  За семью заборами,
  За семью запорами
  Очень ему нравится
  Мэрилин Монро!

  Мы устали с непривычки,
  Мы сказали: — Боже мой! —
  Добрели до электрички
  И поехали домой.

  А в пути по радио
  Целый час подряд
  Нам про демократию
  Делали доклад.

  А за семью заборами,
  За семью запорами,
  Там доклад не слушают —
  Там шашлык едят!

 3. На пръв поглед съм далеч от темата, уважаеми господин Инджев, но исам да Ви попитам: да Ви изпратя ли моятя статия – лебедова песен? прилагам част от нея:

  В резюме:
  Вижда се от цитираните примери, а и не само от тях, че повърхностните, погрешни “рационални” оценки са проява на антропоцентричен подход към проблема, каквито са впрочем и войнстващите усилия същия този подход да бъде наложен.
  На това ние противопоставяме нашите съображения.
  Единствено правилен е екоцентричният подход.

  Като млада наука радиоекологията се нуждае от принципно уточняване на философската си методология. Това означава аналогично уточняване в екологията. Естествено е да се предпочете екоцентричния принцип. Възприемането на единствено биоцентричния или антропоцентричния принципи водят до практики на социално инженерство, свързано със съкращаване на човешката популация, респективно на нейната генетична информация, респективно възможности за прогрес. Не бива да се забравя, че развитието на ядрените приложения дава при тези практики на човечеството ефективни средства за собственото му редуциране до пълно унищожение.

 4. Мисля си,че един народ като руския,живял столетия в условията на безправие,липса на информация въобще и в частност -за достиженията на СВЕТА,крайно изостанал в своето развитие и подчинен на законите на източното православие,няма друга перспектива освен национализъма внушаван му от Управляващите/понастоящем от Путин и кликата му/.Те,днешните управляващи,настъпателно действат в тази посока:от забраната на Ю Тюб,до изземването на преведени на руски книги от Антъни Бийвър и други автори,по тематиката на историята на СССР и Втората световна война.И стремежа на властта да ограничава информационното пространство ,например със обема на Интернет и Фейсбук,за съжаление среща одобрението на повече от 50% от руснаците!

 5. Извинявайте, ако се отклонявам от основната тема, но съм силно впечатлен от този “репортаж”: https://www.youtube.com/watch?v=X2duqZUfxJ8
  След чутовните постижения в художественото хлъзгане явно в духа на деветомайския парад съветската армия е тръгнала да се изявява в друга стихия. Струва ми се, че илюстрира до каква перверзия може да доведе изграждането на една авторитарна система от съветско-кимирсеновски бичим и какви шизофренни форми може да достигне без да изпитва срам.

 6. “Портрет на руските господари на туземната ни Пета колона”
  Господарите на туземната ни Пета колона не са руски, а кремълски, чекистки…
  Нека не наливаме вода в мелницата на кремълската пропаганда, която отъждествява руското с Путин и неговата чекистка клика!
  Русия, руския народ са най- големите жертви на престъпния кремълски, чекистки режим!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.