Новите санкции на САЩ показват стария проблем на недоразвитата Русия

Наложените от вчера нови американски санкции на Русия, които спират проекта за добив на газ край остров Сахалин и развитието на единствения потенциален руски завод за втечнен газ, е пореден повод да си зададем въпроса за „войната на санкциите” и кой с какви оръжия борави в нея.

 

„Тънкият намек” на Запада е, че Русия е технологично недоразвита държава, чиито приходи зависят от природните й богатства, а не от принадената стойност, създадена от човешкия фактор. Съответно Русия не може да се справи с предизвикателствата на съвременната добивна индустрия без западна помощ.

 

Да сте чували Русия да налага санкции на омразния Запад чрез забрана за износ на технологии? Самата мисъл е абсурдна. А е абсурдна, защото огромната държава се управлява по логикта на социализма макар и с привидно капиталистическо лице: граби от природата, а след нас и потоп.

 

Ако СССР , прероден в Русия на Путин, беше влагал адекватни усилия и средства в модернизацията и не беше наблягал само на консумацията на принципа „ден да мине, друг да дойде” ( много „планово стопанство”, няма що! ), може би щеше да бъде намалена пропастта в науката и техниката с развитите западни държави, създадена от десетилетия поради тъпотата на комунистическата система на централизирано мислене ( заменящо мисленето и действието на личността).

 

Репченето на Русия във „войната на санкциите” изобличи това изоставяне както нищо друго. Получи се така, че Москва се опива да наказва западните икономики като им забранява да хранят собствения й народ, надявайки се да възбуди недоволство сред производители на храни и търговци в съответните държави. Но е на път, след като мина границата на полудяването чрез кладите от вносни храни, да възбуди гнева на собственото си население, ударено от бумеранговия съвкупен ефект от поскъпването и изчезването на продукти, оказали се незаменими на руския пазар толкова, колкото и западните технологии, необходими за функционирането на недоразвитата руска добивна индустрия.

 

Ок, руснаците са издръжливи на какви ли не родни перверзии в политиката и могат да отгладуват егоистичния инат на своя вожд за пореден път до научаването и на този урок по трудния начин. Докато те все още се задоволяват с пропагандна манджа, режимът ще продължи да паразитира върху техния аскетичен патриотизъм. Икономиката обаче не може да лапа лозунги и да гълта пропагандни каши. Аскетизмът я води до самоубийствена анорексия. Това се случва като резултат от кримската анексия.

 

Това очевидно го разбират и българските лапачи на руска пропаганда, които се умълчаха. Не е от жегите. Крим е все така „наш” в техните глави, но кремът от този кеф вече не стига да намаже постните им филии.

 

Следва продължение ( на историята, която показа, че най-огромната и най-богатата на природни ресурси държава СССР се разпадна след преяждането с пропаганда и огладняване на икономиката му откъм технологии и възможности за развитие).

 

 

15 мнения за “Новите санкции на САЩ показват стария проблем на недоразвитата Русия”

 1. Много искам да бидя Русия да наложи санкции на Запада. Защото ако си говорим за газ-метан се прави от боклук-това е примерно блатният газ в природата. Така че ако Путин си мисли, че ще може да изнудва Запада с газ-просто няма да стане….

 2. Погледнете линка по-долу,и от първия път се сетете какъв таралеж си мушнаха мужиците в шортите!

  ==========================================

  http://i57.tinypic.com/aotfet.jpg

 3. Г-н Инджев, малка корекция:
  Аз смятам, че Русия не е “недоразвита страна”, точно обратното-тя е много развита, ама страшно много развита,може би най-развитата държава в света за всички времена, но В ПОГРЕШНА ПОСОКА!

  Тя е по-скоро развинтена държава-до забрава…..

  Далеч от цивилизацията, далеч от човещината, далеч от човешката природа-далеч от всякаква мода!

  Коя е причината?-комунизма и нищо друго.

  Той формираше насила повече от 70 години невероятни приоми, идиотски и невъзможни цели,комунистите проклинаха целия свят и цялото човечество. Те формираха у мнозинството от руснаците стереотипи, които ги няма у нормалните народи. Най-близкия народ по този идиотизъм е българския. Преди няколко седмици в комунистическото списание “Биограф” беше поместено интервю-статия за една българска актриса.
  Заглавието беше “С Русия в сърцето”…..
  Актрисата била завършила руско училище и руска гиманизия в София и така заобичала руската литература, че заобичала и цяла Русия.

  И на днешна възраст (около сдемдесет пък и повече), известната българска актриса си обича Русия. Явно преди това е обичала Съветския Съюз, дори преди тя да се роди го е обичала. Той умира, но тя продължава да обича дъщеря му. Да е жива и здрава русокосата ни актриса дълги години, че да може да прехвърли обичта си и към следващия наследник на най-голямата страна в света.

  А иначе никой не казва,дали има руски актриси, в чието сърце е България, едва ли, изглежда те не са развили все още това чувство, което притежават българските, значи нашите са по-развити умствено и психически.

  Няма нужда да уточнявам, че всички българи, в чиито сърца се е поместила тази огромна и абсурдна държава са комунисти.
  Да си я обичат.
  Секс-символа на българските комунисти В. Дърева също много обича Русия. Комуниста-мръсник Първанов, също, БоБото още повече.

  Безмозъчните хиляди млади и стари комунисти, които скоро лудееха на Бузлуджа всичките до един бяха с Русия в сърцата си. Както и тези милиони в равнините, които се озаряваха от десетките паметници на руските окупатори и убийци.

  Ок, Русия била “недоразвита”, или въобще неразвита, или погрешно развита, а България да не би правилно да е развита, в болшевишките чучела увита???

  И скоро няма да бъде от тях развита, да пукна дано- момента, когато първото чучело бъде развито.

  Ще дойда пред софийската Моча и ще пукна на най-червената плоча!
  А дотогава-на комунистическата морав!

 4. Kакто си му е реда, блестящ анализ.
  От мен, скромен принос с два линка допълващи изцяло изводите на Стопанина на БЛОГА
  http://glavpost.com/post/8aug2015/blogs/54733-denis-kazanskiy-putin-agent-zapada.html

  http://rusmonitor.com/khaim-kalin-vyshe-tolko-vyshka.html
  И тук не мога да не се изкуша, еле по заглавието на първата статия да не прибегна до помощта на “Бръснача на Окам”.
  (Най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката. Съгласно този принцип, от множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре (ceteris paribus), за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения.)

 5. Сега и малце конкретика все в тази посока. Дет казваше бащата на одиозната перестройка Горби, “процесь пошьол”. И краят вече му се види. “Икономиката, глупако”.
  http://censor.net.ua/news/346987/zolotovalyutnye_rezervy_rossii_v_iyule_snizilis_na_4_milliarda_dollarov_rossiyisie_smi

  http://censor.net.ua/news/346944/dohody_rossii_ot_eksporta_gaza_za_polugodie_sokratilis_na_347

 6. САМО С ПРИРОДНИ РЕСУРСИ НЕ СЕ ЖИВЕЕ ДОРИ И ДА ГИ ПРЕНАСОЧВАХА КЪМ ХОРАТА ТЕЗИ ПАРИ ПАК НЕ СЕ ЖИВЕЕ. ТЕ НИ ГОВОРАТ ТУКА ЧЕ Е ВРЕДНО ЗА ПРИРОДАТА ДА СЕ ДУПЧИ . АКО Е ВРЕДНО И АЗ СЪМ ПРОТИВ. АМА САМАТА РЪСИА ДУПЧИ. А ТИЯ ПАРИ ОТ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ ОТИВАТ ЗА ЖЕЛЕЗА ДА ДРЪНКАТ И ЗА СВЕТОВНА ПРОПАГАНДА. А НИКОЙ НЕ КАЗА ЗАЩО ИМАТ ТОЛКОВА РЕСУРСИ , ЗАЩОТО ПРЕЗ ГОДИНИ И ВЕКОВЕТЕ ТЕ ПРАВИХА ПЛАНОВЕ КАК ДА ПРИЛАПВАТ ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ ЗА ДА СЕ УГОЛЕМЯТ.

 7. Автаркия през 21 век?!?!?!? Това е нетипично дори за кремълските говеда!

  Нещо зрее в Русия…

 8. Последно четох, че щели да въвеждат забрана за внос на медицинска техника, за да стимулират родното производство, както и на презервативи за да стимулират….. раждаемостта.

 9. “Първите подобни санкции бяха въведени от САЩ преди година. Тогава ограничението засегна около 30 позиции, включително сондажни платформи, елементи за хоризонтално сондиране, подводно оборудване, морски съоръжения за работа в арктически условия и софтуер за т.нар. хидравлично разбиване на пластове, известно като фракинг.

  През септември списъкът бе разширен с всички стоки, които могат да се използват в арктически, дълбоководни или шистови проекти на пет руски компании: “Газпром”, “Газпром нефт”, ЛУКОЙЛ, “Сургутнефтегаз” и “Роснефт”.”

  /цитат от статията в dnevnik.bg/

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/08/2587553_sasht_udariha_tejko_gazprom_s_novi_sankcii/

  Мдааа.. Излиза че нашите рубладжии трябва да се радват, н’л тъй! Нали се забраняват “софтуер за т.нар. хидравлично разбиване на пластове, известно като фракинг”. Ама нещо вият на умряло!

  Що тъй бе мурзилки? Вие обичате ли РаSSия или я мразите? Русофили ли сте или еврогейове?

  Да ви кажа кажа ли вица за мечока и ловеца? … Та вие “ловджии ли сте, педераси ли сте”?! Човек не може да ви разбере. Ха-ха!

 10. Ау, че нетипична гледка за социалистическите магазини!… Как все така се случва, не мога да си обясня! Я вижте сега пейзаж от братска Венецуела! Как скандират с другаря Мадуро на гладни гъзини:
  “Вива комунизмо! Вива Че! Вива компанйеро Путино! Венсеремос!”:

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/08/09/2587346_lipsata_na_hrani_i_opashkite_tlasnaha_venecuelcite_kum/

 11. Санкциите пак са сравнително меки.Ако беше примерно Рони на власт,щеше да предприеме по-твърди мерки срещу разпасалите се руснаци.В този смисъл руснаците имат късмет,че на власт не е някой като Рейгън,но след година и половина,ако продължават така,не ги чака нищо добро.Особено,ако американският народ избере за президент републиканец.Изобщо крайно време е господарите на Кремъл да разберат,че нямат полза от противопоставянето си със САЩ и страните от Запада.Те ще загубят и тази нова “студена война”.Нямат ресурс да я спечелят-нито икономически,нито интелектуален,нито технологичен.Еденственият им ресурс са артисали комунистически измекяри в България,Чехия и още някъде.Най-добре за тях би било е да прлизнаят превъзходството на Запада,да си посипят главата с пепел и ако имат желание-да сътрудничат на ЕС и на САЩ в редица области.В противен случай -нищо добро не ги очаква.

 12. Взето назаем от друг форум.
  Време е лилипут.ин да осъзнае най-сетне с кого си има работа.

  ЗАЩО СВЕТЪТ НЕ МОЖЕ БЕЗ С А Щ

  Защото САЩ са световен лидер, световен жандарм и световен балансьор. Защото всички зависят от тях – кой икономически, кой технологично, а всички заедно – военно.
  САЩ държат почти половината от военния бюджет на планетата.
  Имат господстващо стратегическо положение на планетата, между двата най-важни водни басейни с ВМФ по-мощен от този на всички останали страни взети заедно. Същото е положението с ВВС. Имат най-технологичната и най-тренирана в непрекъснати бойни условия армия. Имат достатъчна сдържаща ядрена мощ за всички останали ядрени сили. Заедно със съюзниците произвеждат повече от 50% от БВП на планетата. Заедно със съюзниците притежават най-мощната конвенционална сила на планетата. Най-развитата инфраструктура на света (дълж на ж. п. линиите ТРИ пъти повече отколкото на СССР, дължина на многолентовите магистрали, колкото в останалия свят). Държи почти всички патенти и ноу-хау във високите технологии, а абсолютно – в военната и космическа техника. Качествена преориентация към високотехнологично производство, вкл. информационни технологии Пълна задоволеност със 99.9% от полезни изкопаеми и енергетични източници. Пълна задоволеност с водни ресурси. Най-големият нетен износител на селскостопански продукти – близо половината от световния пазар, най-големият износител на пшеница, най-големият производител на царевица…, всичко това се произвежда от 2% от работоспособното население. Там се печатат половината от книгите в света, там са най-големите библиотеки на света, вкл. най-голямата…, там са най-добрите университети, водещите в света научни и технологични институции. Там е царството на чистия капитализъм, там се работи най-много и там има най-големия шанс човек да успее с труда си. Само от 100 години САЩ са най-могъщата страна на света, но те успяха да спасят света от чумата на националсоциализма и интернационалсоциализма. Това е уникален народ, който е еманация на ВСИЧКИ народи по света – там са отишли най-смелите, най-предприемчивите и най-рисково настроените. И накрая – САЩ се управляват повече от 200 г. от най-старата представителна демокрация в новото време.
  Да изброявам ли още. Всички страни по света в една или друга степен зависят от тях. Не е важно дали харесваш или не Америка – никъде не харесват особено структурата, която поддържа реда, но никой не може без нея. Ако САЩ внезапно изчезнат, това ще бъде световна катастрофа…
  Поняли?
  АКО ВСЕ ОЩЕ НЕКОИ (тролове/мурзилки) НЕ СА РАЗБРАЛИ ЗАЩО С А Щ НЕ МОГАТ ДА ФАЛИРАТ

  Много е просто – защото никой не го иска, защото да искаш САЩ да фалира, значи да режеш клона, на който седиш. От това следва, че САЩ могат да си позволят ОГРОМЕН дълг.
  Сейчас поняли?

 13. Зер геерте Хер Мюнхен,

  От твоите уста- в БОЖИИТЕ УШИ! Но едва ли точните ти думи ще достигнат до описаните от теб кратуни и чутури! Те разбират само от методите на РОНАЛД РЕЙГЪН- ВЕЧНА МУ ПАМЕТ И СЛАВА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.