Американските еволюционери и балканските революционери

Препубликувам в ivo.bg една много правдива откъм фактология публикация в Клуб Z (  сайт, цитиран често в ivo.bg, който никога не цитира бедния ivo.bg) , с единствената въвеждаща забележка по повод американските хамелеони:

 

В САЩ е така. При избора между демократи и републиканци американците избират… републиканци или демократи.  Или обратното ( на всичко, което се подразбира като репуликанци и демократи тук). Но никога не избират кобургготски месианци, банкянски  новобранци и др. подобни самозванци в пъстрата палитра от подставени възможности, която им се сервира тук.

Иначе казано, американските хамелеони направо бледнеят като бели мечки на сняг на българския фон с ярката  окраска на политическите животни, сменящи козината, но не и нрава си в България.

Да си избираем на висок пост политик в САЩ е тънка работа (за разбиране от идеологическа гледна точка на българския списувател).

Толкоз за американската еволюция ( в рамките на една 200 годишна демокрация с размити граници между републиканци и демократи по стандартите на тукашните схващания за лявото и дясното) на фона на местната ревлолюция.

За сведение на авторите на правдивата публикация: Путин не си е сменял партийната ориентация и това вероятно го прави велик в очите на онези, за които еволюцията на възгледите е хамелеонщина, а пещерняшкото придържане към традициите на канибализма е готино качество – защото канибалът не е изменил на същността си.

Има в интернет откровения на Путин, в които той се обяснява в любов на КПСС, която просто се разпаднала, но той не я е напускал. Той не е хамелеон.

 

Ако не беше Нанси, дали Рейгън щеше да стане президент? И от коя партия? Снимки Уикипедия

Ако не беше Нанси, дали Рейгън щеше да стане президент? И от коя партия? Снимки Уикипедия

Клуб Z

Не само родните политици сменят партията си за изборите, показва преглед на някои от ключовите фигури в съвременната американска политика, направен от в. “Вашингтон таймс”. Някои от най-известните политици в САЩ – днес и в миналото – са започнали политическата си кариера в заклетия враг на сегашната си партия.

Наистина, при двупартийната система няма как да се постигнат постиженията на някои родни политици, особено на местно ниво, които сменят партии като салфетки, минавайки през 4-5 формации за също толкова мандата. Но това е технологично ограничение, за което не можем да виним американците.

1. Хилари Клинтън, бивш държавен секретар, настояща кандидатка за президент от Демократическата партия

Г-жа Клинтън, израстнала в консервативно семейство, e активна политически от ранна възраст – едва на 17 подкрепя кампанията на кандидата за президент Бари Голдуотър… който е републиканец. Но това не е всичко – съпругата на 42-рия президент Бил Клинтън става шеф на клуба за млади републиканци в Уелъсли – изцяло женски колеж, където започва висшето си образование. Нещата явно се променят през 1968 г., когато подкрепя кандидата на демократите Юджийн Маккарти. Същата година присъства и на последната си Национална конвенция на републиканците в Маями, след което напуска партията окончателно.

2. Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия

Ако искате пример за истински политически номад, това е Доналд Тръмп. Той се е обявявал за демократ, за независим, подкрепял е дори Реформистката партия (може да се преведе и Реформаторска, но да не прекаляваме с аналогиите), която досега е спечелила едно губернаторско място в Минесота. През 2000 година дори бива номиниран за кандидат-президент на Реформистите, печелейки вътрешнопартийния вот в Калифорния. Давал е пари за кампаниите и на демократи, и на републиканци, и е един от първите, подкрепили кампанията на Рейгън.

3. Кондолиза Райс, бивша съветничка по националната сигурност и държавен секретар при управлението на Джордж Буш младши.

Като млада, Райс е демократка. Започва работа в държавния департамент през 1977 г, по времето на президента Картър, като стажант в Бюрото по образование и култура. През 1982 г. обаче променя позицията си, отчасти заради външната политика на Картър, признава самата тя.

4. Роналд Рейгън, 40-тия президент на САЩ

Рейгън започва политическата си кариера като либерален демократ. Бори се срещу законопроекти на републиканците, подкрепя явно Хари Труман през 1948 г., и работи за демократи като Елън Геъгън Дъглас в Калифорния. През 1949 г. обаче започва да се среща с Нанси Дейвис, бъдещата първа дама, която е републиканка. Постепенно политическите му виждания започват да клонят надясно, като през 1962 г. официално става републиканец, а в следващите 30 години се превръща в една от ключовите фигури на партията.

5. Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк

Да си смениш партията за изборите е и американско явление, ако съдим по шефа и собственик на едноименната медийна компания. От младеж – до 2001 г., Блумбърг е заклет демократ. Когато решава да се кандидатира за кмет на Ню Йорк обаче, преминава към републиканците и печели два мандата с тях. По време на втория мандат обаче напуска партията и бива преизбран през 2009 г. като независим.

6. Рик Пери, бивш губернатор на Тексас, кандидат-президент на Републиканската партия

Най-дълго служилият губернатор в историята на Тексас, Пери е избран в Камерата на представителите като демократ през 1984 г. Подкрепя Ал Гор през 1988 г. на вътрешнопартийните избори за кандидат-президент и работи в кампанията му в Тексас. През 1989 г. обаче официално обявява преминаването си в Републиканската партия. Именно като републиканец става губернатор на Тексас и два пъти кандидат-президент – през 2012 и сега.

7. Леон Панета, бивш конгресмен от Калифорния, директор на ЦРУ и шеф на Пентагона

След службата си в армията Панета работи за републиканския сенатор Томас Къчел, а през 1969 г. е назначен за директор на офиса за граждански права в администрацията на Никсън. Когато обаче бива уволнен, минава към демократите. Като демократ става конгресмен, шеф на кабинета на Бил Клинтън, директор на ЦРУ и министър на отбраната при Обама.

 

 

10 мнения за “Американските еволюционери и балканските революционери”

 1. Скачам в защита на американските гласоподаватели, които все още имат в лицето Обама парадокса ‘антиамериканец президент’. И понеже Стамбо спомена протеста на кубинските дисиденти; помним как миналата година Обама разтресе ръка с Кастро и безцеремонно се изплю в лицето на девет предишни американски президенти и двадесет и кусур конгреси, наричайки ембаргото към Куба ‘провалена’ политика, към която той нямал отношение. Свършила студената война, пък и така или иначе била започнала преди той, Обама ДА СЕ РОДИ; ъъъ затова нямал отношение.

  За ББ историята не започва с него самия, историята започва с ТЖ! (неосъзната идентифиция с обекта).

 2. Скачам в защита на американските гласоподаватели, които все още имат в лицето Обама парадокса ‘антиамериканец президент’. И понеже Стамбо спомена протеста на кубинските дисиденти; помним как миналата година Обама разтресе ръка с Кастро и безцеремонно се изплю в лицето на девет предишни американски президенти и двадесет и кусур конгреси, наричайки ембаргото към Куба ‘провалена’ политика, към която той нямал отношение. Свършила студената война, пък и така или иначе била започнала преди той, Обама ДА СЕ РОДИ; ъъъ затова нямал отношение.

  За ББ историята не започва с него самия, историята започва с ТЖ! (неосъзната идентифиkaция с обекта).

 3. Да се прави дори повръхниста аналогия или сравнение между политическите традиции и събития в Съвдинените Щати и тези в България е израз на пълна неграмотност.
  Щатите никога не са имали подобни, или приблизителни стремежи като Съветския Съюз и днешна Русия.

  Цивилизоваността, стандарта на живот, правата и свободите на живеещите на територията на САЩ хора са несравними категории с тези в СССР и Русия днес-респективно с тези в България.
  Последната не може , впрочем не е възможно да взима пример със държавата на американците. Защо ли?-защото българите са просто несравняеми с американците и със всички достойни народи.
  Нашия народ и неговите стереотипи могат да бъдат сравняеми само с руския народ и неговите стереотипи. Дори и с руснаците не можем да се сравняваме адекватно, те имат такива примери на достойнство, които у нас са напълно непознати. Единствения достоен случай за сравнение е Георги Марков-точно затова комунистите го убиха.

  Дадох един пример със една българска актриса, а по молба на моя близка публикувам и нейното име-Анета Сотирова(67г.)

  Съвременен български гражданин, “европеец”, човек на изкуството да твърди, че в сърцето му е най-голямата ( и нецивилизована-Людмила Живкова) страна в света е меко казано психиатрична диагноза. И не казва др. Сотирова дали в сърцето си има и други държави…Русия и толкоз, явно за други няма място, или не са заслужили такова в огромното й сърце.
  Интересно къде ли са в душата й другите страни. Засега не казва, партийна тайна.
  А коя ли държава е приютил БоБо в сърцето си? Засег не казва….

 4. Иво, искам да насоча вниманието ти към един факт, който на пръв поглед не изглежда съществен. Преди няколко дена Божидар Димитров хвърли за обществена употреба една легенда за Ванга, за един извор и как нещата за България ще станат по-добри. Да оставим настрана Божо и неговите странности и да обърнем внимание на легендата. На доста българи им хареса и я приеха положително, на всеки му трябва малко вяра. И какво прави в момента един лизач на руски задници като Петьо Блъсков? Излиза с огромно заглавие, че водата не е свещена, а е отровна, тоест, натяква ни, че нещата за България няма как да се оправят. Но всъщност има начин според Блъсков, съседното заглавие е “Ванга каза България да се държи за Русия”. Очевидно това се има предвид под термина “хибридна война”.

 5. Не съм американофил, но за САЩ са верни следните факти:
  1.Уважават можещите и знаещите хора
  2.Уважават си историята
  3.Правят си метан от боклука и го използват за отопление
  Има и много други неща, но на мен горните са ми достатъчни.

 6. Нюкем,
  ясно е, че постоянната пропаганда и ланнсиране на този род свръхестествени идиотщини не са просто скимвания на полуинтелигентите хрантутници на остатъци около софрата на “непрежалимата” Людмила като Огнена Жрица на “орфизма”, “рьорихизма”, “мистицизма”, “космизма” , “зенитизма”, “вангизма” и пр.дивотии, а планирана стратегия и политика.

 7. Ванга е вешица общуваща с демони!!!
  Управляващите ни в никакъв случай не могат да се нарекат вярващи християни.
  Те са суеверни безбожници – атеисти, най-опасните врагове на Вярата!!!
  А Вярата и Образованието са ни запазили през 500-те години турско владичество.

 8. Никола,засега няма разработена тема за “американофилия”,защо се притесняваш,че ще бъдеш обвинен в нещо,което не съществува.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.