Български принос за спасяването на руски журналист от преследване

Репортери без граница спечели с българско участие една юридическа битка срещу Москва, която се опита да затвори дистанционно още една журналистическа уста. По скалъпено обвинение срещу руския опозиционен млад журналист Андрей Некрасов, избягал от Русия в Литва тази година заради гоненията срещу него в родината му, руските власти успяха да вкарат младежа в кипърски затвор по време на негово посещение на острова през юли. Некрасов беше обявил гладна стачка в знак на протест и случаят получи международен отзвук.

 

Адвокат Биляна Коцакова, която успешно защити при подобен казус в България миналата година Николай Кобляков, арестуван по искане на Москва по „криминални причини”, беше командирована от международната правозащитна организация в Ларнака и успя в мисията си.

 

Това е още един прецедент при прилагане правото на ЕС, както бе и в случая на Кобляков.

10906351_946161002060647_9038501388061656989_n-1

Биляна Коцакова ( на снимката от личния архив на автора- без шапка, на демонстрация пред посолството на Френция през януари) сподели за ivo.bg същината на казуса.

Гражданин на трета държава – РФ, притежавайки Виза тип “Д”, издадена от Литва /валидна от 20.05.2015 г. до 18.05.2016г./, даваща му право на пребиваване и работа за срок от 1 година, влиза и се установява в Литва /Вилнюс/ – в началото на юни 2015.

Тази виза му дава право и на свободно придвижване на територията на всички други държави-членки на ЕС.

Ползвайки това право, той отива в Кипър. Влиза на 15.07.2015 в 03:00 на летището в Ларнака, където е задържан, тъй като задържането му е поискано от властите на РФ, чрез системата на ИНТЕРПОЛ – обявено на 10.07.2015г.

Веднага при задържането му е направил искане за предоставяне на убежище по отношение на родната му страна.

 

Защитата на Некрасов е поискала прилагането на РЕГЛАМЕНТ   (ЕС) № 604/2013   НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА  от 26 юни 2013 година,

който се прилага в Кипър от 22.07.2015. Той постановява, че компетентна да разгледа искането за закрила е първата държава – членка, в която лицето е влязло ( в случая с издадена виза в Литва).

 

Кипър изпълни задължението си и утре Некрасов ще отпътува за Литва.

 

Задържането в Кипър е станало на основание искане за екстрадиция, основаващо се на международен договор –  Конвенция за екстрадиция, по който е страна и РФ.

НО : Европейското законодателство има приоритет над международноправната уредба. Във връзка с този аргумент на защитата е надделяло решението, че производството по екстрадиция в Кипър трябва да се прекрати. Властите в страната приемат казусът да се разгледа от Литва.

 

 

Това е прецедент при прилагане върховенството на Европейското право едновременно над вътрешната и международната уредба- една юридическа победа с българско участие над руското мракобесие.

Опозиционния журналист Андрей Некрасов, който стана известен противник на режима и се присъедини към партията “Яблоко”, се изправи със свои разследвания срещу бос на самия военен концерн “Калашников” в уралския град Ижевск. Контраатакуваха го с обвинение, че се опитвал да изнудва за пари. Първоначално беше привлечен като свидетел по дело за корупция, но го превърнаха в обвиняем със  заплаха от 15 години каторга.

 

 

 

 

 

 

7 мнения за “Български принос за спасяването на руски журналист от преследване”

 1. БРАВО на Българката-Европейка Биляна Коцакова! Благодарение и на нея, дългата ръка на лилипут.ин беше принудена да даде заден ход.

 2. Известно е, че Кипър е удобно финансово гнездо на руски властимащи, които не са добре приети в демократичните държави, а и не могат да докажат произхода на парите си.

 3. Поздравления за върховенството на Европейското право едновременно над вътрешната и международната уредба.
  Поздравления за адвокат Биляна Коцакова.
  Путин да разбере, че зелените човечета не са достатъчни и един български адвокат, прилагайки Европейското законодателство може да победи и защити руски журналист от диктатурата в страната му.

 4. Властите в Кипър като че ли са прибързали с екстрадацията на журналиста.
  ИНТЕРПОЛ също не е направил добро проучване на “случая”.

  Налице е нещо като “омилостяване” и “умилкване” към Русия,а после когато тя се олее по някакъв параграф,същия този Запад я обявява за “лоша” й налага санкции.

  Досега от държавата Русия не е дошло нищо привлекателно,нищо за пример и подражание.

  Започването на преписка по случая с водеща страна Литва,съвсем не нарушава законодателството в Кипър и престоя на журналиста.Той има право да води делото си от която си поиска страна в ЕС-Шенген.

  Ако е налице нарушение на визовия режим на Кипър,или други нарушения на кипърското законодателство,тогава пък Кипър има право да повдигне обвиеннеия срещу журналиста на място,независимо от “случая с Литва”.

  Правото и в Кипър явно не е на високо ниво.

 5. ботоксовото джудже с високите токчета сега мисли как да прати куриери с полоний до Литва, но парите вече са му на привършване и майдан ще има и в москва!
  Клиент спрашивает продавца:
  – У вас есть камамбер?
  – А что ето такое?
  – Ето такой сир с плесенью?
  – Да, есть такой сир! У нас есть и хлеб камамбер, и колбаса камамбер, и всяких других разних камамберов…

 6. Да не забравяме, че Кипър е другиятт троянски кон на русия в ЕС. В Кипър се въртят, перат, огромно количество откраднати капитали от руския народ.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.