Живата глупост с “живата вода” се превръща в епидемия

Какво е чисто и просто? “Къпан милиционер”, гласеше отговорът от епохата преди милиционерите да станат охранители и началници на държавата. Милиционерското къпане с “жива вода” на бившия охранител Бойко Борисов обаче е виц с продължение, претворен в “живия живот”, както казваше  охраняваният от него Тодор Живков.

Милиционерският вестник “Стандарт” така се вдъхнови от тъпотията с “магията” на “живата вода”, че реши да я продава на лековерните си читатели си във флакончета – нещо като живо продължение на властовото подмазване на изданието на Петата колона по течението на ” течната дружба”. Сами щели да си ги пълнят тези 10 000 флакончета от “Стандарт” за целта, казват от фирмата производител, цитирана от в. “Дневник” днес.

Научаваме също така, че вече цели министерства са впрегнати да плават по течението на институциализираната глупост с “живата вода”. Жив резил, но само за онези, които са в състояние да проумеят, че са “гола вода”, ставайки съучастници във водевила с водата, измислена от главния шут на Борисов професор (!) Божидар Димитров.

А после защо ни се присмивали британци, че сме били някакви диваци, които се къпят рядко- рядко или дори веднъж в “живия живот”, но достатъчно зрелищно като за световен сеир. Очаквам да ми звъннат от световната емисия на Би Би Си за коментар, както ми звъняха веднъж по повод някакъв преден институционализиран молебен, с който една коментарна рубрика на радиостанцията явно развличаше своята аудитория за сметка на балканските ни суеверия, облечени във власт.

“Живата” вода на Божидар Димитров ще бъде проверена в специализирана лаборатория

Дневник

 Спас Спасов
11 авг 2015

Министерството на здравеопазването е разпоредило да бъде извършен цялостен физикохимичен и биологичен анализ на на водата от кладенеца в Голямата базилика в Плиска. Това стана известно от разпространено преди малко прессъобщение. Според неговия текст зам.-министър Адам Персенски е възложил анализа на директора на Районната здравна инспекция в Шумен д-р Пепа Калоянова. Той трябва да бъде извършен в специализирана лаборатория клас А, а резултатите от направените изследвания да бъдат обявени до края на деня утре.

Анализът е спешен,

тъй като в края на миналата седмица в. “Стандарт” обяви, че заедно с тиража му на 15 август във веригата “Lafka” ще бъдат разпространени 10 хил. флакончета, пълни с вода от кладенеца. Според същата информация водата трябва да бъде “бутилирана” от компанията за козметични продукти “Рефан”.

Днес от дружеството заявиха, че в базата му в пловдивското с. Труд няма да бъде бутилирана “жива” вода от кладенеца в Голямата базилика.

“Ние само предоставяме на в. “Стандарт” 10 хил. флакончета, съобщиха от търговския отдел на дружеството. Те ще си ги пълнят сами.”

Според информацията на дружеството съдържанието на флаконите щяло да бъде под 50 мл. До приключването на работата по този текст обаче не стана известно къде, кой и в какви условия ще извършва “бутилирането”.

Снощи “Дневник” изпрати до пресслужбата на Министерството на здравеопазването списък с въпроси, свързани именно с контрола върху качеството на водата и проследяването на процеса по наливането й във флакончетата. Интересът ни бе продиктуван от вероятността гражданите, до които водата ще бъде разпространена,

да пият от нея, да я използват като лечебно средство или да я употребят за “освещаване”,

като поръсят с нея хранителни продукти.

Тон за подобни действия още миналия понеделник дадоха лично министър-председателят Бойко Борисов, членове на кабинета му и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

След откриването на най-големия пътен възел в страната край шуменското село Белокопитово Борисов и министрите му посетиха Плиска, където ги чакаше Димитров. Спазвайки предварителното си обещание, той “окъпа” с “живата” вода от кладенеца в Голямата базилика най-напред Борисов, а след това и съпътстващите го министри Лиляна Павлова, Ивайло Московски и др. След това министър-председателят официално обяви, че ще си вземе от водата и

“за да си маже с нея болното коляно”.

Снимки от “къпането” Борисов публикува и в профила си във Фейсбук.

С разпространеното днес прессъобщение от Министерството на здравеопазването на практика отговориха частично и на други два въпроса, които “Дневник” изпрати до Министерството на околната среда и водите. Те трябваше да изяснят каква е процедурата за сертифициране на “жива” вода, подлежат ли на концесия изворите й у нас и кой има право да я бутилира за разпространение в търговската мрежа.

“Кладенецът не е регистриран като общественозначим обект, нито има постъпило искане за издаване на разрешение за водоползване”, информираха днес от здравното министерство.

Междувременно “Дневник” установи, че тъй като се намира на територията на археологически обект, кладенецът е собственост на Националния исторически музей. Такова обяснение даде Милена Недева, кмет на община Каспичан, в чието землище се намира Плиска. При това положение според нея музеят има пълното право да се разпорежда с “живата” вода.

“Замесена” в суетнята около чудодейния кладенец се оказа и друга институция, подчинена на Министерството на околната среда и водите – Басейнова дирекция “Черноморски район” във Варна. Тя отговаря за всички подземни и наземни водоизточници на територията, която обслужва.

От нейния началник Десислава Консулова искахме да научим

какви характеристики трябва да покрива водата от даден извор, за да попадне в категорията “жива”

и какви мерки ще бъдат предприети във връзка с появилата се информация, че водата от Плиска е негодна за пиене.

След дълго изчакване от канцеларията на Консулова информираха, че отговорите на въпросите са готови, но трябва да бъдат съгласувани с пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. До този момент те още не са пристигнали, но още вчера директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров хвърли известна светлина върху свръхестествените и лечебни свойства на водата от Голямата базилика.

На въпрос

как точно е установил, че водата е чудотворна,

той отрече да е правил подобно заключение. “Аз не съм стигнал до извод, че е чудотворна, ваши колеги решиха това на базата на легенди”, заяви директорът на НИМ.

На 24 юли обаче лично той съобщи в мейл до медиите, че след като близо два века е бил сух, кладенецът, открит при разкопки неотдавна, отново е започнал да събира вода. В съобщението беше посочен дори точният час, в който са се появили първите вълшебни капки – 11.14 ч.

В друга серия съобщения Димитров информира, че близо до кладенеца е бил екзекутиран и погребан княз Боян Енравота – първият български християнски мъченик. По-късно стана известно, че конструкцията, която трябваше да представлява гроб на светеца, е плътна и в нея няма тленни останки.

29 мнения за “Живата глупост с “живата вода” се превръща в епидемия”

 1. Ето на какво се покикотих днес в НЕ НОВИНИТЕ!:

  ОКОЛО КАЗАНА, В КОЙТО СЕ ВАРИ ГОРДАТА НИ ИСТОРИЯ

  Наричаният професор Божидар Димитров обяви поредно великолепно откритие, поставящо България на космическата карта на Вселената.

  Според историка родолюбец Стара планина е гръбнакът на гигантския прадядо на Годзила – Боила, живял по времето на Кубрат в северната част на Черно море.

  “Боила е бил 200 километра висок и се е хранел с турци, соросоиди и македонци. Неслучайно няма исторически извори от това време за турски, соросоидски и македонски общности” – споделя заключенията си пожизненият директор на Историческия музей.

  Друго доказателство, че Стара планина е фосил на ядрен гущер – Белоградчишките скали всъщност били изпъкналите като шипове люспи от гръбнака на грамадното влечуго.

  Според Димитров Боила е починал на територията на съвременна България, след като е придружавал Аспарух по пътя му отвъд Дунава, а преди това самодостатъчният радиоактивен гущер може би е снесъл яйца, които ще се излюпят, ако се построи нов АЕЦ на правилното място, а наследниците на Боила ще защитават майка България.

 2. Наистина, къде живеем, Господи!
  Но пак ще кажа- за смях и срам е не само циркаджията от БНМ – ченге, трафикант, мародер, придворен блюдолизец и созополски соцгларус…на нещо-друго-лизец. Т.н. научна общност – с радващи минимални, но достойни изключения!- тихо и кротко му гледа всекидневните му масмедийни резили, че и няма и нищо против, ако може да се отърка около някоя друга подобно сензация-за популярност сред народонаселението. Да не говорим, че онези тихи сиви хора с черни очила и сиви костюми из “партньорските посолства” чинно информират където и когото трябва, в каква евроатлантическа компания се оказала страна, вдъхновявана институционално и политически от врачки, баячки, гледачки, знамения, шамани, прадсказания, вампири, талъсъми, караконджули, освен дето са я яхнали здраво комуняги и руски агенти!

 3. Господин Инджев, при цялото ми уважение към Вас, но Вие повишихте Бойко Борисов в милиционер. Господин Борисов е завършил за пожарникар или огнеборец, както тоже ги титулуват. Доколкото е известно, господин Борисов, не е покрил високите изисквания за милиционер. Разбира се, да си огнеборец също е благородно призвание. Но да оставим тези подробности от биографията на любимия ни премиер. Не разбирам, господин Инджев, защо сте скептичен към чудните свойства на водата открита от уважавания директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който Вие наричате шут на нашия любим (подчертавам) премиер? Ами я ми кажете, господин Инджев, познавате ли друг директор на Национален исторически музей по света, който да е открил чудодейна и чудотворна жива вода. Отговарям си сам – Не! Шут, ама е направил световно откритие! Много скоро, господин Инджев, сам ще се убедите, когато край този кладенец с чудотворна вода, слепи ще проглеждат, сакати ще прохождат и най-вече русофобите, които макар и да са малко на брой у нас, ще се превръщат в истински русофили и почитатели на Путин.

 4. Не за първи път бликна жива тъпота от недоразвитите им органи за мислене.Няма прокопсия в тази орисия,която сами си докарваме.

 5. Е този път чашата на “живата вода” на българската историография наистина прелива. То не бяха търсени връзки с православието, със славянството, с братския руски народ, за да бъдем изтъкнати като неспособни за самостоятелни дейности. От девет реки води се събираха, та се стигна сега до десетата.Гилдията на историците може да се гордее със своя “професор”, връхната точка на фалшифицирането на историята.

 6. Към Сотиров:

  Рядко отговарям с чувство за вина, но този път не мога да не откликна с наведена главица: прав сте!

 7. Тези от БАН май настина ще излезнат синодални старци /по израза на един презрян финансов министър/ щом за директор на Националния исторически музей са изфабрикували такава фигура. Ами министерство на културата няма ли?

 8. “Проф.” Димитров (който, ако не дължи научното си звание – ст. н. с. II степен – на ДС, е в най-добрия случай само доцент) е изкатерил върха на жизнения си път още на младини – когато се е подвизавал по созополските плажове в ролята на гларус, омайвайки с характерните си небивалици доверчивите соцтуристки.

  Сега виждаме, че от годините на възмъжаването си човек не се променя много – освен че остарява и (може би) става по-обигран, но общо взето си е все същата “хубост”.

  Годините минават, по родните плажове отдавна не щъкат лековерните труженички от братските социалистически страни, но за локумите на Божо пак се намират мющерии.

  Сега в ролята на чехкини или германки (от ГДР) са самият ББ, свитата му и, разбира се, медийният рупор на властта.

  Въпрос на време е Борисов да се усети, че отново (за трети път след дипломатическия скандал с Турция и изявите на Божо като портфейл без министър) е вкаран в тъпа ситуация и тогава на доцента ще му падне главата.

  Освен да се моли коляното на премиера наистина да оздравее…

 9. Отваряйки линка ,препоръчан от чиаттеля Т-ко(не е етично такъв псевдоним да стои в този сайт),веднага се стига до извода-един комунист-професор,хванал в крачка друг комунист-бивш президент.Екзотика отвсякъде..

  Що се касае за откриването на “живата вода”,няма нищо ново,”течния способ” открива поредното течение.Навремето български спортен коментатор откри че “Господ е българин” ,после дойде “дупката Царичина”,сега е пореденото откритие в идиотизма на българина през последното хилядолетие.

  А че няма да е последно,в това никой не бива да се съмнява.

 10. Живата глупост живее живот жива и здрава в живия живот на В. Димитров и неговият приятел Б Борисов. Ние (народа) гледаме сеир за наша собствена сметка.

 11. Още в името на великия професор прозира една голяма демагогия закърмена от майка му, та и до днес. Какъв Божи дар може да е той и за каква Голяма базилика става дума, когато си е направо – Голямата резилика!

 12. Да отдадем заслуженото и на пишещите, и на снимащите братя. Бойкополиването можеше да отмине само с една снимка в някой партийноугоден парцал, но не би! Стотици медии решиха, че събитието заслужава да бъде отбелязано/оплюто…Резултатът е един и същ-огромният кладенец на тъпотата ни поглъща бавно и неизбежно

 13. Глупостта е като главо-въшката веднъж настанили се трудно се премахва!

 14. “Човешката глупост и Вселената са безкрайни; но за Вселената не съм сигурен” Алберт Айнщайн

 15. Тандемът бб-бд мине не мине ден, чупи тъпомера. А сме 2015г. и се бараме за европейци.
  Какво да мъчим пак клавиатурата.
  Аз съм проЗт и вие сте проЗти и шъ се разберем!
  То вече и аз претръпнах от чалга-простотиите им. А голяма част от народанаселението се кефи на поредният напън на агентите тервел и буда на претенцията им отново да сме пъпът на планетата.

 16. БД сипАл нек’ва течност върху своят работодател ББ? Т’ва не е ли опит за подкуп? БД е същий агентурниЙ учЕн, проф(ан). на истЕрическите нАуки, най-достоен директор на народният истЕрически мавзолей(ним) още от време оно(техното, де!). Нема сега тепръва да става историк , я! И да понижава своята “научна степен” от ДС, като назначен главен истЕрик на НРБ и КГБ. Колегата му в истЕрическите нАуки – гоце, беше само главен истЕрик на БКП, и си направи собствен клонинг на БКП. Докато БД се усети и заряза овреме БКП-то, за да е в крак с времето, и да поеме вече два пъти поста директор на ним.

 17. Б.Б. наистина вече надмина Т.Ж.
  и дори не е смешно…

 18. За пореден път ставаме свидетели, как държавната машина се впряга “на пожар” в обслужването на частен интерес.
  “… зам.-министър Адам Персенски е възложил анализа на директора на Районната здравна инспекция в Шумен д-р Пепа Калоянова. Той трябва да бъде извършен в специализирана лаборатория клас А, а резултатите от направените изследвания да бъдат обявени до края на деня утре.”
  И всичко това за да могат “Стандарт”-аджии и “Лафка”-джии да си продават флакончетата. Леле, докъде докараха държавата тия.

 19. @ФРУНЗЕ
  А др. Фрунзе ни предлага да убием вестоносците, защото тяхна е вината за това, че са ни съобщили лошата вест.
  Нищо не казваш, драги ми Фрунзе, за това, откъде започва вмирисването на рибата. А снимката по-горе е нагледен пример за връзката между състоянието на “главата” и ширналата се тъпота сред голяма част от природонаселението.

 20. Нормално е, където е имало вода ако се копае, пак да има-не за първи път се е намирала вода в пресъхнал кладенец, ако се копае по-дълбоко. А този кладенец не е използван от стотици години(колко ли?), може би са очаквали да бликне не вода а джин с тоник или бира? Бошлаф работа-по гербаджийски

 21. @ GEORGI NIKOLOV
  Жоро, ти претръпна от чалга- простотиите, аз пък безвъзвратно загубих чувство за хумор. По едно време си казвах: По-добре, че ББ и сие не говорят английски, по-малко резил ще прелива извън България. Но пусто, западните политици бързо развиха метаезикови компетенции по отношение на високия банкянски наратив (банкянци нека прощават, че все ги замесваме в този частен случай).
  А за живоводния ‘историк’ нямам коментар, много отдавна сме в зоната на абсурда – по отношение на мисъл, реч и поведение.

 22. Не е лошо народът да се посмее от време на време. Божидар Димитров отдавна сам се е превърнал във всенародно посмешище. Лошото е, че си позволява да надзидава и определя отношението ни към Македония, която все пак е суверенна държава.

 23. Прост народ – слаба държава.
  Явно това е целта на Куку и Пипи. Опростачиха народа тотално . И за награда 500 хилки за Куку. В задачката се пита колко е % за Пипи, едва ли само си остана с една гола вода.

 24. На новооткрития пътен възел добре приляга “живата” вода. Какъвто пътния възел, толкова е “жива” и водата.

 25. България пак ще удиви света!
  Българския Индиана Джоунс,професор Божидар Димитров,след уникалните открития,на разни там вампири,русалки,божи кладенци и там какви ли не чудеса
  е на път да открие светата чаша Граал.
  Както е споменал господин професора,самата Ванга му е посочила место нахождението на Граала,което ще се открие когато Марс и Венера са в асцедент,а Юпитер покрие Плутон.А логичното обяснение което ще даде господин професорът
  е следното:
  – Пътувайки,ффф,кръстоносеца се е озовал и в нашите земи,няма как да не е,ние винаги сме били кръстопът,фффф и прижъднял спрял в едно българско село,но ние винаги сме били бедни даже и чаши сме нямали…/ Ненчо Балабанов да се вземе в ръце,професора ще му легне като излят!/ и подал кръстоносеца чашата на един нашенец да му налее от извора вода,ффф,и тоя нашенеца като помислил че оня му я подарил,избягал с нея.Да не му я вземе някой.Типично българска работа.Ффф,Като видял че е от дърво я закопал…Даааа знам къде е но чакаме асфалта да се напука догодина за да можем да копаем….Фффф….

 26. Като гледам снимката и тиквите изобразени на нея, се сещам за известни епизоди от анимационният филм “Тримата глупаци” (защо пък да не са и двама или повече от двама) на Доньо Донев. Тук “живата вода” се оказа “шибана” (пак по думите на една от тиквите), както и “шибания” мост направен над “шибаната” река, която на всичко отгоре прави и завой (може би също шибан). Но тук в ролята на тримата глупаци се оказваме ние, които наблюдаваме безучастно “изпълненията” на посочените “бабаити” и вместо да се въйзмущаваме, се забавляваме на простотиите им! В същото положение са ПИК(льовците) и другите медиини “парцали”, които при други случай, от мухата правят слон и надигат вой до небесата, а сега угоднически подвиват опашка и лижат миризливите им задници!

 27. Р.С. В думата “възмущаваме” неволно е написана и буква “Й”, която е излишна! Извинявам се за това!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.