Подводницата “Курск” завлече на дъното и свободата на словото в Русия

За годишнината от потъването на атомната подводница „Курск” днес в Русия се мълчи така, както преди 15 години току-що възседналият огромната страна Владимир Путин се опита да запази позорно мълчание за трагедията насред надигащия се гняв на руснаците. Новоизпеченият стопанин на Кремъл се кри два дни, но острите медийни реакции го извадиха от малодушното му състояние и той бе принуден да надене маската на публичната скръб.

 

Последвалите събития, които поставиха началото на войната на Путин срещу свободата на словото, защото беше вбесен от критичността на журналистите, доведоха до днешното състояние на смачканата свобода в Русия. Руският публицист Виталий Портников коментира тази тема в статията си , преведена за ivo.bg от Васил Костадинов.

Happy Putin

 

Коментращите безумния указ на Путин за засекретяване на загубите при специални операции в мирно време, обръщат внимание предимно на необявената война на руския режим срещу Украйна. Но има нещо символично в това, че Върховният съд на Русия потвърди законосъобразността на постановлението точно когато се отбелязва годишнината от трагедията с подводницата “Курск”. В действителност, Путин неуморно изгражда държава, в която тя не би потънала. По-скоро – никой не би узнал.

А разпространяващите антируски слухове биха се изпращали до не толкова далечни места съгласно мирновременните закони.

 

Загубата на “Курск” е знаково събитие от първия период на президентството на Путин. Доколкото втората чеченска война започна още при Елцин, в действителност “Курск” е първият случай, който ясно – без никакъв намек – ни показа, “ху из мистър Путин”. Господинът се оказа безпощаден и некомпетентен, човек за когото животът на съгражданите не струва пукнат грош, готов да жертва живота им само за това заобикалящите го да продължават да вярват в престижа на месомелачката, гордо наричана руски флот.

 

Да, през следващите 15 години господинът потроши за модернизация на месомелачката милиарди петродолари – което ще бъде в крайна сметка една от причините за икономическия колапс на днешна Русия и евентуалното и изчезване от политическата карта на света. Нещо повече, той се грижи никой повече да не посмее да го попита какво става с подводницата. Нищо за нея, не е имало подводница, не е потъвала.

 

Затова прес-часовникаря на Путин е прав когато казва, че указът не се отнася за Украйна. Указът е за Русия – ние веднага осъзнахме това. Сега господарите на Русия могат да убиват безнаказано, да потапят, да душат, да взривяват – никой не ще узнае. Това беше специална операция в мирно време. Вземете тялото, подпишете се. Гъкнеш ли, че нещо не е наред – в затвора. Въпроси? Няма въпроси.

 

Руснаците вече са живели така – в съветско време. Самолети не са падали, подводници не са потъвали, военни конфликти с участието на “доброволци” не е имало. Единственото голямо нещастие беше преждевременната смърт на престарелите членове на Политбюро – напускайки ни, тези прекрасни хора с ордени и награди, ни караха да се замислим, че в безкрайно щастливия живот на съветския народ има не само героизъм, но и истинска скръб.

 

С този указ Путин просто връща Русия в това незабравимо време. Трябва просто да се научим да бъдем щастливи – нищо и никога няма да потъне, няма да се разбие, няма да се взриви. Заложниците ще бъдат избити заедно с терористите, потъналата подводница няма и да си помислят да спаят, “доброволците” ще бъдат оставени за спомен на украинците и на други врагове, които Русия смята да напада – но вече без знанието на руснаците. Ще живеят със синдрома на щастието, усмихвайки се пред телевизора и радостно посрещайки Киселев, Соловьов и самия Путин, докато в един прекрасен ден телевизионното излъчване не започне с “Лебедово езеро” или Втората соната на Шопен.

 

И щастието отново ще свърши.

 

Виталий Портников

14.08.2015г.

grani.ru

20 мнения за “Подводницата “Курск” завлече на дъното и свободата на словото в Русия”

 1. Курсът на “Курск” като к..р към Капутин!

 2. Както тогава гласеше съвместното изявление на
  Куроедов & Курникова & Курдин & Куропаткин & Курилский “Курсът на Курск е к..р към Капутин.”

 3. Че завлича и бая надалеч… Ето снимка от венецуелското дередже днес.
  Както личи, компанйеросите на компанйеро Мадуро, ще протягат просешка лапа за комат хляб към буржоазната си комшийка Колумбия, защото и компанйерото Путин не много добре с храните… Какви идиоти, Санкта Мадре!

  http://colombiareports.com/colombia-to-help-venezuela-with-shortage-crisis-govt/

 4. Стамбо, ето го ПРЕЗИДЕНТЪТ който ще има честа да повтори буквално реализираното обещание на ВЕЛИКИЯТ РЕЙГЪН: ” Аз ще надживея империята на злото”. Сега естествено иде реч за наследницата раззия на лилипут.ин.

  Единствената жена- кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Карли Фиорина заяви, че ако спечели изборите, незабавно ще реализира програма за изграждане на системи за противоракетна отбрана в Полша и ще провежда военни учения в Балтийско море. Това каза тя по време на интервю, излъчено по американската телевизия Fox
  „ Не е нужно да преговаряме с президента на Русия Владимир Путин. На фона на влошаващите се руско-американски отношения с Москва може да се общува само чрез демонстрация на сила“, смята Фиорина. Тя обеща, че ако стане отново президент на САЩ ще възстанови американския Шести флот (в Средиземно море) и ще форсира изграждането на системи на ПРО в Източна Европа. „Това ще даде знак на Путин, с когото нямам намерение да преговарям“, добави тя.

 5. “Руски ТВ канал припозна в ято птици над Ню Йорк образа на Путин”

  http://www.faktor.bg/smotanyatzi/52532-ruski-tv-kanal-vidya-v-nebeto-nad-nyu-york-obraza-na-putin.html
  =========================================

  Спокойно колеги,щом на рашите взе да им се привижда образа на путин в ято птици фъркащи над Ню Йорк,работата е ясна!
  Польожението отива към Северна Корея,където след като Ким Чен Ир ритна бакъра,тамошните медии писаха как цяло стадо ластовички плачат върху паметника на същия урод.
  Сега рейтинга на путин е 80+,скоро ще стане 99.99+,а после ще законтри за постоянно на 100% и един ден ще стане 0%.
  Това са циклите на живота и историята на човечеството още не помни случай,при който накой,някога и някъде да е успял да ги промени!

 6. Приятели, изгледайте това видео.
  Докато Путин нарича майките/съпругите на загиналите моряци “к..ви, наети за по 10 $ да го дискредитират”, вижте, какво в действителност се случва на една майка на загинал подвоничар, когато си позволи да запита вицепремиера Клебанов ЗАЩО ГИ ЛЪЖАТ – зад гърба й се появи медсестра от ФСБ и я инжектира през дрехите с нещо, което я приспа.
  https://www.youtube.com/watch?v=Wxo7fPvhqkI
  Това е потресаващо!

 7. Georgi Nikolov,

  Жоро, братче, и аз я забелязах, и много й се надявам, защото за тоя Доналд Тръмп не ми се и мисли, но дано примарките решат проблема. Има още няколко свестни кандидати.
  Но- от дърво, от камък- републиканец да е, Дай, Боже!

 8. 1
  – Зачем Путлер продукты уничтожает? Он совсем сбрендил?!
  – Очень мудрое решение – уничтожается закуска, чтобы ватники не протрезвели случайно…

  2
  Россия – это такая страна, где солдат хоронят тайком и со стыдом, а сыр – демонстративно и с гордостью.

  3
  А вы знаете, что сыр из Европы в России уничтожали финским катком?! А что делать, если в РФ – не умеют делать ни сыров ни тракторов…

  4
  Сегодня ты жуешь свинину, а завтра славишь Украину!
  Сегодня просишь камамберу, а завтра чествуешь Бандеру!
  Сегодня жрешь ты пармезан, а завтра Крым вернешь хохлам!
  Сожги хамон и абрикосы, а то в Москву придут пиндосы!
  Сегодня жрешь ты Пармезан, а завтра у ворот Кремля – Майдан!
  Сегодня пьёшь ты кока-колу, а завтра – развратишь всю школу!
  Сегодня просишь ты хамон, а завтра раскачаешь трон
  И покажи стране всей класс – сожги американский бакс!

  5
  – Алло! Это прачечная?!
  – %#ячечная!!! Это, дебил, бля, Министерство иностранных дел Российской Федерации!

  6
  – Господин Лавров, кого это вы назвали “дебилом” и “бл.дью”?!
  – Это я про себя хотел сказать!
  – Это точно о вас…

  7
  ВСУ тоже ввели санкции и успешно уничтожают импортируемое из России мясо…

  8
  Стало известно, за что Лавров обозвал саудовского министра “дебилом” – тот сказал, что нефтедоллары нужно не разворовывать, а вкладывать в развитие страны…

  9
  А вы знаете, что российские антисанкции распространяются и на миссию ОБСЕ в Донбассе, уже сожжено 6 их автомобилей…

  10
  Путин и Медведев.
  – Ну чё, Димон, импортные продукты мы запретили, цветы из Европы запретили… Чем бы ещё наших верноподданных осчастливить?
  – А давайте парфюмерию запретим – над Россией должен витать только русский дух!

 9. #SIMEON,
  силен, изключително силен текст в линка, който сте дали!

 10. “Путин Владимир Владимирович — Первый после Бога, мем Краутчана, пестун. Знаменитый просиратель стабфондов, верующий офицер КГБ, ситх, крошка Цахес, альфа-журавль, точка опоры произвола и коррупции, главный жених России, стерхфюрер, спаситель нации™, собиратель земель русских, телезвезда, краб на галерах, художник-авангардист, путинфейс нации, главный жулик и вор, гражданин, похожий на царя, солнцеликий чемоданоносец, ботоксный президент РФ с 2000 по 2008 и в настоящее время. И, конечно же, предиктор-прӕтор этой страны … Некогда был женат, но уже исправился. Исходя из фамилии гражданской жены, получил новое погоняло — «старик Кабаев».”

  http://lurkmore.to/%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD

 11. Няколко думи за Ирина Бокова – кандидатурата на Путинза Председател на ООН.

  На фамилното име Бокови няма да се спирам. То е достатъчно показателно. Само ще спомена, че то има един корен с думата “боклук”.

  Да започнем с убиеца и мародера Георги Боков. Веднага след 9 9 1944 лично убива Райко Алексиев. Не по друга причина, а за да се нанесе в апартамента му. Семейството е изгонено, като не му е разрешено да вземе нищо от покъщината – мебели, книги, чинии, картини и прочее. Вероятно децата му Филип и Ирина са играли с играчките на Алекс Алексиев. По-късно Георги Боков е назначен за Главен редактор на “Работническо дело” и остава десетилетия на този пост.

  За сина Филип Боков ще спомена само, че е женен за дъщерята на Георги Владикин – шумкарин от Перущица. През 1990/91 Филип беше организирал в гаража на тъстовата си къща в Перущица работилница за пренабиване на номера на крадени скъпи леки коли. Това тогава се знаеше от цял Пловдив и целият град се смееше. Не случайно и внукът Георги Боков стана известен автокрадец и беше осъден като такъв.
  Престъпна фамилия!

  Накрая – и за Ирина Бокова. Какво домашно възпитание може да получи дъщеря на убиец? Самото избиране на на дъщеря на убиец и мародер и сестра и леля на крадци за шеф на ЮНЕСКО беше достатъчно скандален факт. А още по-скандален е издигането на кандидатурата и за ООН.
  Това е срам! Иза България, и за тези, които я подкрепят!

 12. Ама, Инджев, ти вчера чу у Варна как резнáх руснаците за газа, че като намериме в Черно море, нема да купуваме техниа, дано и оня Деми Мур, той да не е нéкъв на оня Майкъл Мур, дето го гледáх да показва огъня у чешмата на шистата, да го е чул! Иначе за шистата не си менкам думата, шиста нема да има и съм казáл на моите от партията, на концерт на Цеца и на мач на Бистришките всички треба да ходат, Батальона, Бела ружа и руските песни, дето Цецка ги знае много, всички да пеят, ама за шиста, Първанов и Русия никой нема право да говори! Аре, че бързам към Бургас, там ше подпреме Митко, написáл съм му тука към точките- да предвидиме квоти за руснак-заместник- кмет и за съветници, за руски градини, гимназии, колежи, че и университет, ше го кръстиме на некой руснак, Божо треба да питам, ама мисла, че “Граф Игнатиев” или “Жуков” ше е добре, така ше дръпнеме от Атака, РСП, АБВ, Фронта и другите, сеа се озорвам да ги изброявам, аре чао, Лиле, Деси, аре потегляме….

 13. До STEVEN:
  Благодаря за оценката.Не искам да звуча патетично, но наистина след като прочетох текста не намерих думи да напиша нещо от свое име

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.