23 август, ден на дружбата между Сталин и Хитлер

Обичаме в България днес да сме част от Европа, ЕС, европейския успех, стандарт и принцип на солидарното разпределяне на парите ( траншовете), които са основен източник на самочувствие и самореклама на днешното управление. А дали сме европейци, солидарни с европейците, което не искат да са насилвани брутално да стават евроазиатци?

В Европа, жертва на сговора между Хитлер и Сталин през 1939 година, помнят 23 август.

Сталин и пратеникът на Хитлер са били толкова самоуверени като другари по оръжие, че са позирали нахилени.

Литовският външен министър: Днешният Молотов търси своя Рибентроп

 

Литовският външен министър Линас Линкявичус в навечерието на 23 август – една от най-трагичните дати в историята на балтийските държави и Полша, каза, че тази дата е горчив спомен за всички хора за това, до къде водят прекомерните амбиции на лидерите на някои държави.

 

В своя Twitter Линкявичус пише: “Утре е ден на черните ленти – напомняне, че днес Молотов все още търси своя Рибентроп. Време е да се събудим. ”

 

NR Baltija напомня, че на 23 август 1939г., външните министри на Съветския съюз и Германия – Молотов и Рибентроп – подписват Договор за ненападение, известен като пакта Рибентроп – Молотов. Пактът е допълнен с таен протокол за определяне на границите на сферите на влияние в Източна Европа, по който Литва, Латвия, Естония, Полша и Финландия са признати за сфера на интереси на СССР и Германия. Резултатът от тайния протокол е включването на независимите балтийски държави – Естония, Латвия и Литва в Съветския съюз.

Западът оценява действията на СССР като окупация, последвана от анексия. Съветът на Европа в своите резолюции описва процеса на включване на балтийските държави в Съветския съюз като окупация, насилствена инкорпорация и анексия.

 

През 1983г. Европейският парламент осъжда процеса като окупация, а след 2007г, използва в това отношение понятия като “окупация” и “незаконна инкорпорация”.

По-рано руското ръководство признаваше тази сделка между СССР и нацистка Германия като най-голямата грешка, донесла скръб и страдания на народите на балтийските държави и Полша. Така през 2009г., по време на церемония в Гданск, Полша, Владимир Путин заяви: “Опитите да се умиротворят нацистите, сключвайки с тях различни споразумения и пактове, са морално неприемливи, а практически, от политическа гледна точка – безсмислени, вредни и опасни. Разбира се, ние трябва да признаем, тези грешки. Страната ни е извършила това. Държавната Дума на Руската федерация осъди пакта Рибентроп-Молотов”.

След като самата Русия стана агресор в Грузия и Украйна, официалната позиция на Кремъл за тайния протокол към пакта Рибентроп – Молотов се промени на 180 градуса. Руският министър на културата Мединский нарече пакта колосален успех на сталинската дипломация от гледна точка на интересите на Съветския съюз. Изявлението му предизвика негативна реакция в Полша и балтийските страни, както и сред адекватно мислещите хора в Русия.

Малко по-късно, през май 2015г., след среща между Путин и Ангела Меркел, президентът на Русия казва, че поддържа становището на Мединский, че пактът Молотов-Рибентроп е бил необходим за осигуряване на сигурността на СССР. Той изразява идеята, че Полша, по-специално, сама е виновна, защото анексира част от територията на Чехия (региона Тешин) и после плаща за това. Германският канцлер не се съгласява с Путин. Тя подчертава, че пактът Молотов-Рибентроп е трудно да бъде разбран, особено като се има предвид тайния протокол.

“Подписването е било противозаконно”, казва тогава Меркел.

 

22.08.2015г.

Главная

Превод от руски за ivo.bg – Васил Костадинов

32 мнения за “23 август, ден на дружбата между Сталин и Хитлер”

 1. Много е трудно за народ като нашия да осъзнае за какво става дума. Невежеството не ни позволява да надникнем в кухнята на “добрината”, а там се крият всякакви неща за изхвърляне. Ние никога няма да научим за политиката на асимилация. Не е Молотов, това е машината на империята. Не е и Рибентроп, това е немската надменност. Социалистическата алчност и надменност донесе Втората световна война. Не подлостта, а желанието за световен триумф донесе световните нещастия, а днес светът стои и гледа как поредните обладани от величие ИД искат света за себе си. Хора, които са останали без нищо искат спокойствие, а цяла Европа се прави на луда- това са съратниците на днешните Молотов и Рибентроп.

 2. Пактът Рибентроп-Молотов отключи втората световна война,която доведе до милиони жертви,разрушения и страдания.Вината на Сталин за това е по-голяма защото Хитлер е безумец,а той хитро и съзнателно в името на една нечовешка идея и практика предизвика този (в крайна сметка) безсмислен ужас. Свободният Свят е пред грамадно изпитание зашото наследниците на Сталин са тръгнали по неговия път.

 3. Преди да си намери днешния Рибентроп дано Путин не намери подходящите униформи, с които да преоблече някоя и друга рота, че то първи септември наближава.

 4. Продължава да живее комунистическата пропаганда и в днешни дни.Явно няма оръжие да бъде прекратена.

  Може би много хора не искат да обърнат внимание на нейната рафинираност.

  Договор (пакт) “Рибентроп-Молотов” никога не е съществувал,защото такъв договор НИКОГА не е подписван.
  Подписван е “Договр за ненападение между Германия и Съветския Съюз”.

  Това е официалното,правното,дипломатическото,политическото и в крайна сметка историческото му название.

  Под това название слагат подписите си двамата министри на външните работи на Германия и Съветския Съюз.

  Под това название е публикуван в съветските и германските вестници,,под това название е публикуван и в целия свят.

  И в крайна сметка под това название е ратифициран от Върховния Съвет на СССР на 31 август 1939г.,както и от Райхастага на Германия.

  Това название го публикува и един от подписалите го-Председателя на НКИД на СССР Вячеслав Михайлович Молотов в неговите спомени.Кой по-добре от него знае какъв договор е подписвал САМИЯ ТОЙ.

  Който не се придържа към посочената фактология ,преднамерено или непреднамерено се придържа към комунистическата пропаганда.

  Т.нар. “Договор Рибентроп-Молотов” се формира след края на войната от съветската комунистическа пропаганда.Която никога не нарича следващия Съветско-Германски договор(За дружба и границите),подписан само след един месец ,също в Кремъл и от същите министри като “Договор Рибентроп-Молотов № 2″(28септ.1939г).

  Същата пропганда на болшевиките нарича Съветско-Финландската война от 30 ноември 1939г. “Зимна война”,но не нарича втората Съветско-Финска война от 25 юни 1941г. “Лятна война”.

  Същата комунистическа пропганда нарича Германо-Съветската война от 22 юни 1941г. ВОВ-Велика Отечествена Война.И не нарича нито една от седемте други войни с подобни квалификации-те нито са отечествени,нито велики,нито невелики…

  Същата пропганда нарича Съветско-Българската война от 5 септ.1944г. “Освобождение на България от фашизма”.

  Същата комунистическа пропаганда е изписала върху паметниците на съветските окупатири тази лъжа,същата пропаганда подържав всичките съветско-комунистически лъжи и до днес,за съжаление в нея се включват и хора,които в никаъв случай не са комунисти.

  В такъв случай,кога би се очкавало да се сбъдне желанието на протестиращите пред Моча в София няколко години неговото демонтиране?
  Посмъртно НИКОГА.

  P.S. На страниците на сайта президента Владимир Путин се прави на пух и прах,разбира се съвсем основателно,но какво е това съвпадение между неговата квалификация за посочения договор и тази на неговите разобличители.

 5. Покрай другите, принципна разлика между нас и Литва е, че там ПОЛИТИЧЕСКИ ще се изкаже 100% като външния министър и министърът на земеделието, и на екологията, и всички министри. ПОЛИТИЧЕСКИ! А не като тук- Даниел Митов, дума няма, прави доста, за да не ни мисли цивилизованият свят,(въпреки съветската практическа окупация на половин България и тоталната власт на кремълската агентура по всички сфери) съвсем за Беларус, Кабардино-Балкарска Автономна област или Приднестровска република… Ама я дай думата например на някоя женичка от кабинета, да речем на една текезесарско-ТИМаджийска далавераджийка-тя е експертка, не е политик, да знайш!- та тя веднага ще заридай, ще заплаче, сълзи ще рони, как унищожихме ТКЗС-тата, как едно време в Москва се редяха за български домати и чушки, пък сега…, а ридаещата ще подпира да речем, колежката й по туризма, която все руски туристи ожидава и .т.н.
  Макар че тези понятия едва ли са осмислени от един наш съблогър, правителството е колективен орган. Партньорите ни се тревожа от тази разкраченост, враговете ни се възползват от нея….

 6. Този ден на подписване на пакта между Хитлер и Сталин е черен за цяла Европа.Ако не беше този ден и нашата история и личният ни живот щеше да бъде друг.Последствията след войната бяха страшни за България.Не само убийства и репресии последваха за нашата страна,но се разруши ценностната система на българите.Краденето,мързела,лъжата,двуличието станаха критерии за успех.Още не може да превъзмогне нацията тези беди.
  За руснаците е безвръзвратно късно.Там чипът е сменен успешно.Създаден е *съветският човек*.Част от нациите на СССР се осъзнаха и има надежда да се спасят но за Русия е безнадежно.Там нещата се променят само ако има главорези.
  Търсенето на нов Рибентроп е основно в програмата на Русия.Лявата *Сириза* в Гърция,десните партии в Европа,не изключвам и Ислямска държава последствие.Ами Башар Асад.Кой го крепи-естествено Русия.Но сирийските бежанци не отиват в Русия,а идват при нас в Европа.
  Дали Русия ще успее във военолюбивата си политика зависи от всички нас.Не да мълчим покорно ,а да разобличоваме,поне да говорим.Иначе нищо добро не ни чака.
  От крадене – до война.

 7. Вълкът (империята на злото) козината си мени, но нрава – не!

  Единственият начин човечеството да се спаси от агресията присъща на човечетата, които биват инсталирани в Кремъл е по възможност самите руснаци да започнат да се срамуват от екземплярите, подвизаващи се във власта на империята и определящи политиката й! Възможно ли е това? След почти вековното болшевишко изтребление на всичко мислещо и грамотно на територята на империята!?! Доколко “новият” съветски човек е способен на обикновен човешки разум и чувства?

 8. Как няма да се усмихва Сталин при подписването на пакта Рибентроп – Молотов?! Та нали това е първата му и най-успешна стъпка към осъществяването на грандиозния му план за износ на комунизъм от болшевишко-азиатски тип в Европа и света – въвличане на света в нова война и, според заветите на учителя му людоед – Ленин, да я превърне в гражданска – т.е. както по времето на Първата световна война – да се осъществи болшевишки преврат по подобие на т. нар. Велика октомврийска и пр. и пр. революция. А посредственият му ученик Хитлер е влязъл с двата крака в капана, подготвен му от Сталин. За четящите и разсъждаващите – книгите на Виктор Суворов – “Ледоразбивачът”, на Игор Бунич – “Капанът на Сталин” и на Марк Солонин – “Анатомия на катастрофата”. Има и други обективни и честни автори.

 9. Днес пак разгърнах изключителната книга на Ернст Нолте “Фашизмът в неговата епоха”. Разбрах, че на 92 години ученият е още жив. Книгата, разбира се, че не е преведена на български. Има си хас, от какво тогава биха се прехранвали калорично червените псевдоисторици- “антифашисти”! “Фашизмът в неговата епоха” предизвиква вече 40 години големия спор в сравнението на двете системи. Цитирам само едно изречение: ” Може Аушвиц да е бил по-страшен, но ГУЛАГ е бил по-рáнен.”

 10. Извинявам се много, “Фашизмът в неговата епоха” вече има български превод от 2011 г.!

 11. Продължава да живее комунистическата пропаганда-част 2.

  В учебници,речи,годишнини,предавания по радиото и телевизията(БНТ -комунистическата по И.И.),в статии и,коментари и др.от преврата на Девети та до днес ,много често се пише и говори за държава,която никога не е същаствувала в света( световната история).

  Става въпрос за т.нар.”Нацистка Германия”.
  В нито един официален държавен документ на нито една държава в света не е записано наличието на таква държава.
  Нито в Германия
  Нито в Съветския Съюз
  Нито в САЩ
  Нито в Обединеното кралство
  Нито във Франция
  Нито в Полша
  Нито в Австрия,Швейцария,Италия,Испания,Португалия,Холандия,Белгия,Швеция,Япония,Австралия,Китай,Индия и др.

  Нито в нашата страна Царство България.

  Нито една държава в света не е имала дипломатически отношения с “Нацистка Германия”,включително и България.Който не вярва нека да отиде в Министреството на Външните Работи на Република България и да се опита да намери документ с названието на такава държава.Или в архивите на МВР.

  Който разчита на познания на междудържавните отношения на Съветския Съюз,нека да предостави поне един документ от дипломатическите отношения на СССР с “Нацистка Германия”.

  Който познава добре Съветско-Германските отношения след Първата Световна Война до края на Втората Световна Война или поне до началото на Германо-Съветската Война,нека да покаже документ с коя държава Съветския Съюз е имал взаимни политически,икономически,военни ,търговски,научни и пр. отношения-с Германия или с “Нацистка Германия”.
  Който познава няколкото десетки дипломатически и икономически договора между двете държави,нека да предостави поне един договор между СССР и “Нацистка Германия”.
  Който е запознат с отношението,речите,разоговорите,пресата,договорите и др. между съветски дипломати,включително и Йосиф Сталин с германски дипломати и представители,нека да предостави поне едно обръщение на съветските представители към представителите на “Нацистка Германия”.

  Който е преглеждал снимковия,филмовия и печатния фондове на Съветския Съюз до започване на Германо-Съветската война,нека да посочи поне един материал,в който съветски представители(граждански и военни) да са заедно с представители на “Нацистка Германия”.

  Който е запознат с текста на Капитулацията на Германия пред Съюзниците от 8 май 1945г.,нека да посочи къде е упомената “Нацистка Германия”.

  И в крайна сметка,нека някой “специалист”да каже кога е края на съществуването на тази държава “Нацистка Германия” и кога тя става просто Германия.Да посочи правния(държавния) акт за тази промяна.Или пък кога Германия е станала “Нацистка Германия”.

  И в края на краищата,нека да каже,войските на коя Германия освободиха българското населние в Северна Гърция от гръцкия геноцид и кои войници си дадоха живота за това освобождения -германските войници ,или “хитлеристките войници”.

  Кои войници бяха посрещнати от нашите сънародници там-германските войници,или “нацитските(хитлеристките) войници.
  На кои войници в Гоце Делчев и Кюстендил има памтници?-на германаските войници ,офицери и фледфебели,или на “нацистките войници,фледфебели и офицери”.
  Кои летци заедно с българските защитаваха въздушното пространство на нашата страна?-германските,или “хитлеристките”?

  НЕ,НЕ,НЕ на комунистическата пропаганда!!!

 12. Силни поздравления от моя скромна личност към Г-н Тодор Тодоров за предоставения от него линк на читателите на сайта.

  Материала и цитирания историк съвсем обективно разобличават идиотизма и цинизма на комунистическата пропаганда в България и днес.

  Браво на всички!

 13. PANAMERICAN , не се мори! На всички е ясно за какво става дума! Ти ако имаш някакви проблеми с “терминологията”, не е тук мястото да си ги разясняваш, още по-малко да ги “разясняваш” на другите ,след като сам не си ги разбрал!!!
  Дори Меркел и туПлер говорят за ПАКТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп, а ти си настояваш на твоето си! Добре! Иди и поучавай туПлер и Меркел! НЕ нас!
  П.П. PANAMERICAN , Ваймарската республика, Третият райх и ФРГ имат безброй дАгАвори и споразумения, спогодби и т.н. със СССР. ВСИЧКИ могат да се приемат за сАвеЦко-германски.
  Но нас ни интересуват конкретно тези между ТРЕТИЯТ РАЙХ и СССР. И още по-конкретно ПАКТА МОЛЛОТОВ-Рибентроп. Ти можеш да си търсиш сред официОЗните документи на СССР и Третият райх всякакви сАвеЦко-германски дАгАвори за “ненападение и дружба” – УСПЕХ!

 14. Продължава комунистическата пропаганда-част 3.

  Повод за следния коментар е тезата на г-жа Савова, която определя 23 авг.1939г. за “черен ден на Европа”.

  Това е напълно невярно.
  Защо?
  -защото е невъзможно един междудържавен, официален акт да донесе толкова “черно”. Дори и секретните му протоколи.
  Второ, този договор е резултат от намеренията на Съветския Съюз да болшевизира Европа и Света
  Трето, договора съвсем не предвижда войните, които Съветския Съюз е планирал да води, особено извън Европа
  Четвърто-договора касае най-много взаимоотношенията между Германия и Съветския Съюз в близък период на бъдещето.

  Воденето на агресия от страна на Германия и Съветския Съюз на запад от техните граници изобщо не е предвидена. Двете страни поотделно планират тези действия.
  Отделно от това, Съветския Съюз започва планирането на война срещу Германия още в началото на 1940г.

  Вменяването на вина на двете държави чрез този акт е преувеличено както от комунистическата пропаганда, така и от наивните политически и исторически среди на Запад и САЩ.
  Съветския Съюз е имал глобалните си цели далеч преди в Германия да дойде на власт националсоциалистическата партия. НСДАП е взаимствала почти всичко от комунистическата структура и пропаганда на Съветския Съюз.

  Несъмнено тази дата е много важна в историята, но много по-важни са доктрините на Съветския Съюз и Германия, които са далеч по-рано формирани от нея.
  По този начин се намалява ролята на Съветския Съюз преди тази дата, а тя е
  ужасно зловеща.Излиза че до тази дата Съюза не е бил толкова лош, но понеже Германия е доказано лоша, става взаимстване и Европа е под заплаха. А всъщност тя е под заплаха още от 1919г., когато болшевишките бандити формират най-голямата бандитско-терористично-шпионска организация Коминтерна.

 15. Кой и кога разбра че 23 август 1939г. е “черен ден за цяла Европа”.
  Все е имало някой първи,който го е разбрал,не може цял свят едновременно да го разбере това.
  Все е имало симптоми ,че “черния ден ” настъпва.

  След като Германия и Съветския Съюз нападнаха ,окупираха и поделиха по братски Полша,нито една държава не скъса дипломатическите си отношения с агресорите.
  Дори когато Съветския Съюз започна втората война( срещу Финландия) в състава на ВСВойна и беше изключен от Лигата на обединените нации,пак никой не се уплаши от това и никой не каза,че 23 август е “черна дата за цяла Европа”.

  После дойде Франция,Естония,Литва и Латвия.Бесарабия,Буковина и др. И нама данни че в някойя страна някой е видял “чераната дата”.
  Англия е нападната от Германия,но САЩ не прекъснаха дипломатическите си отношения с последната.
  Да не говорим за нападението на Япония срещу САЩ в края на 1941г. Съветския Съюз изобщо не прекъсна дипломатическите си отношения с агресора Япония след напдението й срепу съветския съюзник.

  Наивниците с асколонни да посочват в историята само отделни ичности и отделни дати,а нешата не се свждат само до тях….

 16. PANAMERIKAN, щом като 23 август 1939г. си е “най-обикновен ден” , то защо ТОЧНО след 23 август започва ВОЙНАТА?!? пАчему , PANAMERIKAN? ЗАЩО точно след 23 август 1939г.?
  И какво толкова лошо има цял дАгАвор да е кръстен на две личности? Това даже е “похвала” за тези две личности! ЦЯЛ дАгАвор е кръстен на тях! Сигурно е за някакви “Асобени заслуги”? НАЛИ, PANAMERIKAN!

 17. П.П. извинявай, PANAMERIKAN! не съм задал акуратно въпроса си – ЗАЩО точно след 23 август 1939г. започват съюзните и междусъюзническите войнИ на СССР и Третият райх???

 18. Безименко,умолявам те най-приятелски,оиптай се да пишеш на български и не загрозявай българския правипис и съответно страниците на сайта.
  Ако не вярваш на моите коментари,намери вестници от това време след 23 авг.1939г и ще се убедиш,че не е имало голяма уплаха от този договор.Цяла Европа през 1938 и 1939 г. прави всевъаможни сондажи и комбинации,подписват се и други договори,всички знаят,че се готви война,всички знаят,че основни сили са Съветския Съюз и Германия.Вскчки знаят,че руснците искат коридор за войските си през Полша,Румъния и Турция.Закъде????
  Всички знаят,че болшевиките упорито се стремят към Източна и Югоизточна Европа.

  Просто този договор е предела,след който започва войната срешу Полша.Никой не е знаел,че и Съветския Съюз ще я нападне.Англия и Франция обявиха война на Германия само един ден след германското нападение,но нищо не направиха след съветското от 17 септ.Следователно те не са се впечатлили много от този факт. Следва Договора за дружаб и границите между Съветския Съюз и Германия-кой реагира?-НИКОЙ.

  С този договор се изгражда демаркационна линия между двете сили с протежение от 2400 км-от Балтийско до Черно море.Някой да се противопоставя,някой да къса отношенията си с двата агресора?

  Що се касасе за “кръщаването” на междудържавни договори на имената на личности,които са ги подписали.

  Няма нито лошо,нито добро,просто е неправилно,погрешно,заблуждаващо и нетрадиционно.

  Договора от 23 авг. е наименован на основата на договореност между съветските и германските представители по протокол,така е приет така е и подпсан,така е и обнародван от законоадателните органи на двета държави-Върховния Съвет на СССР и Райхстага на Германия.

  Но комунистическата пропаганда след войната ,по-скоро след смъртта на Сталин искаше да уличи само една личност за този договор.Абе той Молотов си е подписал някакъв договр,Съветския Съзю и неговото ръководство нямат нищо общо,Сталин също.Искал е да поотложи войната( а ,знаели са болшевиките че ще има война,самос а я поотложили).Политиката и агресиаята на руснаците е персонифицирана до един човек.Само той е войнолюбец.Какво прави Шапошников на подписването на Договра,който после става маршал?Смее се и съзерцава.Някой да се е впечатлил от неговото присъствие там.

  Ти ако имаш Кръщелно или Свидетелство за раждане,може ли някой да те прекръсти?-НЕ,абсолютно не!.никой и по никакъв начин такова право.

  Родителите ти са ти го дали,узанконено от Църквата и Съда и точка.Както и с Договора-дипломатите на двете държави,които играявт ролята на родители са дали това название,което е узаконено.

  Какво правят комунистическите отрепки-те женят,те развеждат,те преименоват,те убиват,те рехабилитират(съживяват)….
  Комунистическата терористка Йорданка Чанкова е убита като такава,защото законно е носила името на нейния съпруг-комунистическия терорист Георги Чанков,но след като той изпада в немилост след Преврата,комунистите я развеждат посмъртно и й връщат моминското име.Имаше и трамвайна спирка,площад,паметник на нея.

  Та въпроса ти за лошото и доброто при названията е неуместен.

  До ден днешен в нито един учебник или студия в комунистическа НРБ и новокомунистическа РБ(Ръ.Бъ.) не се говори за Съветско-Българската война от 5 септ.до 28 окт.1944г.Все едно такава не е имало.

  Комунистите са я “кръстили” като “Осовбожедение на България от фашизма”.Така са “кръстили” и окупаторите-“осовбодители”.Така са кръстили и окупатарската армия -“осовбодителна Съветска армия”,така са “кръстили” и държавата,която ни обяви войната и окупира ,Съветския Съюзи до днес се води официалнао като “освободител”.

  Е,какво лошо има в това….?
  Лошо няма-има мърсотия и лъжа,ти към тях ли се придържаш.

 19. PANAMERICAN
  Ех пусто този навик на определени хора от определени служби по времето на комунизма да говорят винаги от първа инстанциа и да не разрешат другите да имат мнение не ги напуска.*Вълкатът козината си мени но нрава не*.Разбира се тези хора имаха достъп до специална информация,до която ние простосмъртните нямахме.Но с установяване достъпа до редица документи се разбира ,че в повечето случаи тя е манипулативна и не отразява истинските неща.
  Що се отнася с добилият името *Пакт Рибентроп Молотов* то именно в него е заложено заграбнането на Европа от Германия и Русия.От там започва Втората световна война.Това е началото ,а не нападението на Германия над СССР.Там на нас ни е отредено да попаднем в зоната на Русия,ако *съюзниците* не се скарат.Но те се скарват и пак попадаме под Съветска власт,вече официално окурирани.За 45 години.
  НО ВЕЧЕ НЕ СМЕ.Въпреки желанието на група безродници.

 20. PANAMERICAN, дАгАвори се подписват всякакви , НО точно след ПАКТа МОЛЛЛОТОВ-Рибентроп ЗАПОЧВАТ войниТЕ с участието на Третият райх и СССР, които довеждат до Втората световна война и междусъюзническата война между тях! Това всеизвестно, ТИ си чети официозни “вестници” и “документи” на Хитлер и Сталин , НО там няма да намериш нищо готвената война! Фактите говорят!
  Фактически си противоречиш навсякъде!
  Защо според теб ,след като Сталин иска “коридори” през НЕзависими държави , ниКОЙ не откликва на това негово “предложение”??? Нито Англия , нито Франция, Полша, Чехия….. ниКОЙ!
  Защото са смятали Сталин за по-голямото зло от Хитлер! СССР е болшевишка терористична милитаризирана ТИРАНия, с 20-30 млн. жертви до момента- “колективизации”, “чистки”, “Голодомори”, “разкулачвания” …….,т.е. ТОТАЛен БАНДИтизъм и ПРОИЗВОЛ на болшевишката шайка в Кремъл!!!
  Хитлер в този момент е нямал големи шансове срещу цяла Европа, НО СССР му ПОМАГА! След 23 август 1939г. Сталин изсипва потоп от суровини и материали , които Хитлер използва за войниТЕ си на Запад!
  Ако Хитлер беше останал САМ срещу Полша, Англия и Франция , той не би имал голям успех. Защото дори в почти обградената от негови войски Полша , на Хитлер след първите десетина дни му свършват…….бомбите, моторесурса на танкетките, боеприпасите, горивото……НО чичко ти Сталин , като вижда че новоизпеченият му СЪЮЗНИК е в почти в цунг-цванг още в Полша , какво прави……. НАПАДА Полша в гръб и така СПАСЯВА Хитлер от позорно затъване още в Полша! Така Сталин осъществява и връщането на Западна Белорусия и Западна Украйна към СССР, за които ПРЕТЕНДИРА още от позорният си разгром под Варшава през 1920г..
  И какво могат да направят Англия , Франция и Полша , когато на 17 септември 1939г., когато Сталин напада Полша???
  Отговори си САМ? Ето затова Англия и Франция не обявяват война и на Сталин.
  СССР има самолети и танкове , които са близо 10(ДЕСЕТ!!!, ДЕСЕТ!!!!!) ПЪТИ повече от самолетите и танковете на ВСИЧКИ държави в СВЕТА!!! Прибави и Вермахта и Луфвафе! Полша се намира между СЪЮЗНИЦИТЕ – Третият райх и СССР! Какви са шансовете за “успех”???
  Сталин не имал нужда от някакво “отлагане” на войната , защото е имал 10-кратно превъзходство спрямо Вермахта! Просто Хитлер е изненадал Сталин , в най-неподходящият момент от готвеното генерално нападение на Сталин срещу Хитлер!

  П.П. И НЯМА нищо “неправилно,погрешно,заблуждаващо и нетрадиционно” в именуването на ПАКТа МОЛЛЛОТОВ-Рибентроп. Както няма нищо заблуждаващо ,когато ти лично подписваш от свое име дАгАвори си. ЛИЧНИте дАгАвори! Защото нито Хитлер , а още по-малко Сталин могат да претендират ,че са избрани от народите си, за да подписват дАгАвори от ТЯХНО име! ПОНЯЛ!
  Моллотов е просто една от шизофренните самоличности на Сталин, която е именувана “министр иностранних дел”! Моллотов е просто подвижната писалка ,която разписва “международните ПАКТове и дАгАвори” на Сталин. Както сегашните тролове и троЛянски коне на туПлер в НРБ и по света ,са само неговите шизофренни туПлерПАТийни “самоличности” и аватари!ПОНЯЛ! Това се отнася и до Рибентроп и Хитлер. Може би не в тази крайан степен ,както при Сталин и Моллотов!
  Кръщаването на ПАКТа от 23 август 1939г. на МОЛЛЛОТОВ, директно означава СТАЛИН, а и ЛИЧНАТА му империя СССР!

  П.П.П. И PANAMERICAN, не ни заблуждавай, по-скоро НЕ се самозаблуждавай ,че при большевиките “личността” е от някакво значение. Затова и се “прекръщават” -заради интереса на ПАРТийната банда! Те не мислят като един човек, те са ПАРТйнофреници и ПАРТийноПАТи!

 21. Ако става въпрос, САЩ са подкрепяли и Сталин и Хитлер. Франклин Рузвелт например е бил един от най-големите акционери на Дженеръал Електрик която е била в услуга на Хитлер. Освен всичко друго, САЩ са подпомагали немците и в производството на гориво за войната. А пък през 1944г. Сталин официално благодари на САЩ за оказаната помощ на съветската индустрия.

 22. Към Георги Георгиев:

  “Ако става въпрос”..Не, не става въпрос за това и опитът за сравнение между лагера на побратимите по идеология социалистите Сталин и Хитлер е безсилна хитлеристко-сталинско защита на незащитимия факт , че кафявата и червената чума се състезават по злодейство десетилетия наред. Иначе в САЩ никога не било тайна кой кога и с какво е залитал там- за разлика от СССР и Русия, където лъжеха, криеха и манипулираха истината, а Путин лично се опитва да отрече пагубния ефект от сговора на Сталин и Хитлер за Европа и света.

 23. Да Г-жа Савова, напълно сте права, служителите на комунистическите органи винаги са говорили и говорят от първа инстанция. И ще продължават дълго да говорят докато все има хора които да вярват на комунистическата пропаганда. Точно тази пропаганда роди несъществуващия “Договор Рибентроп-Молотов”. Тази пропаганда е толкова силна, че лично аз не виждам края й. Пример давате самата Вие. Казвате следното: ” Добилият името Пакт Рибентроп-Молотов”. Значи този договор не е както е оригиналнито му название, а после го е придобил.И кой му го е “придобил”???-ами кой друг освен някой комунистически дебил.

  И защо следващия договор между Германия и Съветския Съюз не е придобил същото название под пореден номер 2 , “Договор Рибентроп-Молотов-2”. Нали не искате да кажете, че такъв договор не е съществувал. И не искате да кажете, че болшевиките в Москва не са знаели за него. Как на първия договор му “придобиват” название, а на втория не му придобиват. А и този договор е подписан от същите министри и в същата зала дори, пак през нощта и пак в присъствието на Сталин, само маршал Шапошников го няма. Присъстват същите преводачи и същия секретар на Германското посолство в Москва, Перлов. И също следват тостове в банкетната зала. Само че делегациите не са посетили Болшой театър.
  За този договор комунистическата пропаганда остана безмълвна дори до днес. Защо ли, ами защото всеки разумен човек ще си каже, а не са ли множко тези договори между СССР и Германия и между техните министри на външните работи.

  Подписалите договора Йоаким фон Рибентроп и Вячеслав Молотов НИКОГА не са наричали този договор “Рибентроп-Молотов”. Подготвилите го -двамата държавни глави на СССР и Германия- Йосиф Сталин и Канцлера Адолф Хитлер също НИКОГА не са го наричали така.
  Българските комунистически функционери в Москва -Димитров, Коларов, Червенков, Станке Димитров, баща и син Луканови и мн. др. НИКОГА не са го наричали така. В предаванията си на български, радиостанцията ” Христо Ботев” НИКОГА не го е наричала така.
  ББС-Лондон също, Радио София също.

  Е, искате ли още факти и фактори, които доказват, че Договор “Рибентроп-Молотов” НИКОГА не е съществувал.
  Хайде още един само за Вас- Държавния департамент на САЩ-Soviet
  division, също го е приел и публикувл в архивите си с оригиналното му название.

  И кои са тези изроди, които му сменят името посмъртно, след като той е обявен за недействителен при започване на Германо-Съветската война.Ами как кой-болшевиките от Кремъл.
  Вие , както и много хора не правите разлика между исторически анализи и пропагандни материали.
  Договори не “добиват ” названия, а се наричат по имената на държавите и по предварително съгласуване на дипломатическите и техническите представители на страните(държавите). По комунистическата мръснишка логика няма нищо “лошо” този договор да “придобие име” Договор “Хитлер-Сталин”. Но нормалната човешка, дипломатическа логика не допуска подобни измами. Те са приоритет на комунистическата антилогика.
  Вие към коя логика се придържате-към комунистическата, или към човешката? Моля за уточнение!

 24. Още до Г-жа Савова.
  Информацията, за която Вие говорите действително е била достъпна само за единици , ама дйствително единици комунистически функционери. Архивите за двете дела срещу комунистическите терористи през юни-юли 1942г. са били под личен контрол на комунистическия диктатор и убиец Тодор Живков(любимеца на БоБо).
  Дори членовете на ЦК не са били допускани да ги четат, за което говори комунистическия функционер Любомир Левчев.
  Те бяха обнародвани в осакатен вид едва преди по-малко от две години.
  И днес много архивни единици са недостъпни за публиката в Министерството на Външните работи, за Вътрешното министрество да не говорим, а за разузнавателните служби изобщо да не се надяваме да ги видим поне в този живот.
  Кой ги държи скрити и покрити от хората? , съвсем спрведливо бихте попитала Вие? Ами как кой-нашите добре познати мръсници-комунистите.
  Ще бъдат ли разсекретени за Вас и такива като Вас някога?-НИКОГА!!!
  Защо ли?-защото в близко бъдеще не се очаква комунистите и техните наследници да бъдат свалени от власт.
  Защо ли?-защото няма КОЙ да ги свали.
  Та и нашите наследници няма да ги четат…
  Поставяте ми е би без да искате много сериозен въпрос-кога започва Втората Свтовна Война.

  Да, прието е да се счита акта, когато Франция и Обединеното Кралство обявяват война на Германия. Някои специалисти я наричат “Европейска война”, а чак от 1941г. “Световна”.
  Според мен имат право.

  Но какво правят двете държави-те не изстрелват нито един куршум срещу Вермахта. Съветския Съюз и той напада Полша-пълна тишина,същите две държави изобщо не се впечатляват от тази агресия и не прекъсват дипломатическите си отношения с агресора. Германия е агресор, Съветския Съюз съвсем не-така излиза според тяхната логика и поведение.
  Втората война я започва Съвтския Съюз срещу Финландия, какво правят същите две държави?-ами пак мълчат и пак не скъсват дипломатическите си отношения с Москва.

  Руснаците през юни-август окупират другите прибалтийски държави-Литва, Латвия и Естония,какво правят Англия и Франция?-ами пак мир и тишина. Следва Буковина и Беаарабия(част от Румъния), какво правят тези справедливи французи и англичани?-още по-силно мълчат. Даже помежду си се сбиват в Средиземно море.
  Та къде е тази “Втора Световна Война” през 1940г. Има агресии, ила окупации, а никой не помага на нито една държава. Американците съзерцават и усилено търгуват с Германия. И със Съветския Съюз.

  Споменавате държава “Русия”, каквато тогава не е съществувала на географската и политическата карта. Да, явно имате предвид Съветския Съюз, но трябва да се борави с точни термини. Все едно за този период да гооярите за “Отоманската империя”,да имате предвид Турция, но не бива така.

 25. PANAMERICAN, точно болжшевишките изроди и техните лакеи и пропагаДнисти ,като теб не искат да свързват ЛИЧНИЯТ ПАКТ на Сталин и Хитлер с МОЛЛОТОВ и Рибентроп!
  ЕДИН е ПАКТа, и МОЛЛОТОВ и Рибентроп са негови пороци!
  Няма ВТОРИ, ЕДИН е! Другите дАгАвори са само анекси и допълнения към него!
  ЩО за дАгАвор е , щом като е подписан само за един-два часа,PANAMERICAN?????
  Повечето време са чертали върху картите на НЕзависими държави! Ами ако няКОЙ започне да чертае така и върху картата на СССР??? КАК би го определил , PANAMERICAN? И ти , и твоите гАсудари от Кремъл?
  Сигурно не и като дАгАвор, даже Не и като ПАКТ! А КАК,PANAMERICAN???
  П.П. Щом ти харесват официозните, витиевати и цинично-арогантни “названия” на ЛИЧНИТЕ дАгАвори между Сталин и Хитлер – ДОБРЕ! Но не ги налагай на другите , като туПлер, Меркел и всички други!
  И точно според официозното название от чичко ти Сталин и платените му бандити от БКП, след 9.9.1944г. България е “АсвАбАдена” от “монархо-фашизЪма”. Т.е. официозно твърдение е,че НЯМА преврат и Акупация!!!!
  Има само “АсвАбАждение”!!!
  Толкова си зле логически и исторически , че не ставаш и за критика!
  Поне плащат ли ти по някоя копейка, или го правиш по “самоинициатива”!

 26. ГЕОРГИГЕОРГИЕВ, в какво се състои “помощта” на САЩ към Хитлер, конкретно?
  Може би е получавал “помощ” по ленд-лийза? Защото съюзникът му-Сталин, е получил помощ точно по ленд-лийза?
  Сигурно получена преди 11 декември 1941г., защото след тази дата Третият райх и САЩ са във състояние на война! А не вярвам САЩ да подаряват оръжие на противниците си?!?!?
  П.П. Може би са подарили и няКОЙ самолетоносач на Япония?!? Ей така за “разнообразие”?!?!

 27. Г-н Инджев,не би било лошо да дадете някакво обяснение на какво се дължи толерантността Ви към нетолерантни и цинични коментатори. Самия Вие пишете на български език, с бълггарски правопис, българска фразеология и пр. Към този начин на писане се придържат почти всички Ваши читатели.
  Упоритото толериране на смесици от българо-руски изкривени фрази и чисти психически отклонения, не могат да се впишат в рамките и традициите на Вашия сайт.
  Посочения коментатор ползва няколко десетки ника и подържа определено немотивирано напрежение на сайта. Той потенциално е готов да обижда и да перифразира други коментари, дори и да не са съвсем правилни. Всеки може да сгреши, всеки има пропуски в знанията си, но при този коментатор нещата са много….,просто нямам думи.
  Смятам че в редно да бъде помолен от Вас да се придържа към добрия тон в обноските си. Полза от подобно държане няма никой, дори и самия той.
  Езика му притежава изключително гиляма сила на отблъскване на потенциални читатели.
  Смятам че всички заедно трябва да демонстрираме толерантност и взаимно уважение.

 28. Към Панамеркан:

  Господин никой,който преди пишехте под ника антикомунист,
  Многократно съм Ви призовавал да не се заяждате с коментаторите за тяхната терминология, с което методично измествате дискусията в безумна посока- нещо, което си Ви молил многократно да престанете да правите. Но Вие настоявате всички да следват Вашите правила и предизвиквате реакция, която може и да не е красива, но е предизвикана от упоритото ви заяждане да обявявате всекиго за комунист, щом не следва Вашите указания за “правилната терминология”.
  Принуждавате ме да Ви напомня, че способностите в една област ( т.е. Вашите очевидни познания по история) , не са причина да бъдете признат за прав в друга област, каквото е свободното изразяване на коментаторите. Иначе казано, един убиец ( условно казано) не ползва предимство пред съда заради факта, че е виртуозен цигулар.
  Престанете да демонстрирате колективна нетолерантност и неуважение към коментаторите и няма да привличате неприятни реакции.

 29. PANAMERICAN, а ТИ защо се отказа от предишният си ник “””антиКАМУНИСТь”””???
  Ти си НАЙ-конфликтният комунистически пропагаДнист!Нападна дори г-н Алексиев!
  Сега заради теб г-н Инджев да вземе и да ограничи ВСИЧКИ други , които постват ИСТИНАТА, вместо лъжата туПизмите, пропагаДната ти???
  Когато започнеш да се държиш нормално и възпитано, и най-вече ,когато започнеш да казваш ИСТИНАТА за кАмунизма, а не да повтаряш официОЗната му пропагаДност, тогава всички ще те подкрепим пишман-“””антиКАМУНИСТЕ”””!!!
  71 години, овластена кАмунистическа пропагаДност стигат! А като прибавим и 25 години преди 1944г., когато е създадена терористината организация на коминтерна, стават вече близо 100(СТО!!!) години! Твоят век, “””антиКАМУНИСТЕ”””!

 30. Панамерикан често ме разсмива с вманиачената си претенция за ‘терминологична чистота’ и монопол върху историческото понятие. Темата е интересна, но декларациите му не са в услуга на разбирането. Хайде да четем заедно Козелек.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.