Какво (не) ядеше съветският гладник

Този път ще постъпя различно: вижте първо снимката ( от блога на руската журналистка Анастасия Миронова) с опашката за салам в СССР. В статията си тя прави на кайма лъжите за доброто качество ( и количество) на храната в СССР. Когато майка й, стажант-продавачка в магазин,   попитала веднъж на събрание защо хората купуват само по 30 грама масло ( което бабичките си позволявали по веднъж след пенсия , за да се “пооблажат”), началството отговорило: “много правилен въпрос- защото живеят здравословно и купуват прясна храна всеки ден”).

А ето и текста на статията за храната страната, в която според таен доклад за ЦК на КПСС ( знаели са истината!) 75 процента от населението на практика е гладувало.
Анастасия Миронова
Анастасия Миронова
Превод за ivo.bg Васил Костадинов

На гражданите, които само преди 25 години си бършеха задниците с токсична полиграфска боя, а сега изпитват носталгия по съветския колбас, обяснявам.

 

Храната е все по-малко, а разговорите за нея все повече. Все повече са и митовете за храната. Особено, по някаква причина, днес е модерно да се припомнят съветските колбаси и проклетите съветски ГОСТ – стандарти.

 

Уважаеми съветски романтици, ГОСТовете не сте ги чели. В най-добриият случай за тях ви е разказвал някой, който е прочел първите страници и е въздъхнал с облекчение: о, слава на Бога, в колбас “Столовая” са слагали 99% месо!

 

Знаете ли, че в колбас “Чайная”, която никой не ядеше, по ГОСТ слагаха 70% второ качество говеждо, 20% полумазно свинско и 10% бекон. Освен това, от наденицата отчетливо се отделяше картон. Защо? Защото ГОСТовете съдържаха обширни приложения, в които щателно се описваха какво и как при производството може да бъде заменено: месната маса със смес от сварени и смлени кости, нишестето с хранителната плазма, емулгираните растителни мазнини с маргарин, и масло “Бутербродское” – с минерално масло ( спомняте ли си как маслото се взривяваше в тигана, оставяйки черно петно миришещо на катран?). ГОСТовете постоянно се редактираха, за някои продукти – всеки сезон, в зависимост добива на месо, производството на мляко, реколтата, вноса …

 

Например в знаменития кренвиршо-колбасен ГОСТ 23670-79 от 1979г., редактиран през 1980г. В него четем, например: “Позволява се вместо говеждо, свинско, агнешко месо, използване на протеинови стабилизатори, говежда, свинска или агнешка месна маса, хранителна кръвна плазма (серум), нишесте или пшенично брашно”.

 

ГОСТ – стандартите и нормите на съдържание бяха за вътрешна пропаганда (да речем, успокойте се, уважаеми граждани, поне имаме истински колбаси) и хвърляха прах в очите на чужденците (ето, нашите хора ядат само истинско месо, пият свежо мляко, закусват с хляб и масло). За реална употреба бяха приложенията към ГОСТовете, които директно се прилагаха към документите.

 

И ако сега някоя мурзилка ви мърмори, сякаш е учила в институт по храните и знае, че саламите са правени само от месо, пращайте я да пасе: или лъже, или нищо не е научила, а още в първи курс е кацнала меко в транжорна и вместо да държи изпити е носила на преподавателите пакети първокласно говеждо или свинска кайма. Същите продукти, които съвсем официално, по ГОСТа, не е имало във вашата наденица. Имало е само в партиди за спецразпределение и за номенклатурата. В някои месокомбинати дори имаше специални цехове, където всичко се правеше по основните изисквания на ГОСТ, без никакви корекции. Но стоката беше само за бюрократи, престъпници и … проверяващите. Всякакви СЭС, ОБХСС се измъкваха след проверки с огромни чували пълни с месо, масло и ГОСТ – колбаси. В един уралски град проверяващ чиновник натоварил подкупа на дореволюционна шейна, която му премазала крака. ГОСТовския салам му отрязал половината крак. Поне бил ГОСТовски …

 

Това са били правилата на живота. Забележете – пиша за правилата. Не за дефицита и кражба, а само около правилата. За факта, че дори и при най-добро стечение на обстоятелствата (например, грабнали сте “пуснат” в 11 часа колбас, а той е направен по ГОСТ), вместо 99% месо можете да получите, напълно законно, смес от костно брашно, лепило за дърво, плазма , нишесте и варени пикочни мехури. А като се има предвид кражбите, небрежността и липсата на хигиена, вашата наденица представляваше … даже не знам какво представляваше. Представете си напоен с кръв в жегата парче картон. Представихте ли си? Примерно това беше вашата наденица тогава.

 

Качеството на съветските продукти е мит. Страната беше бедна, навсякъде дефицит – откъде качество? По ГОСТ в кренвиршите имаше 5% месо (останалото беше позволено да се замени), колбасите се третираха със селитра за запазване на цвета. Палмово масло, между другото, и тогава се внасяше. Консервантите, стабилизаторите и оцветителите бяха допотопни и напълно официални. При производството на чипс (дъли пластини, “Для тучных”) мазнината за пържене се заменяше на 8 месеца.Също по ГОСТ. Сметанов сладолед имаше само в големите градове – другите се задоволяваха с млечен с растителни мазнини, в най-добрия беше два вида – в чашка и на клечка, понякога с шоколадово или с ягодово покритие (или поравно от двете, наричаше се “Забава”). В някои градове – О, Боже мой! – сладоледът беше само “Томатное”. За пирожки “Картошка” и торта “Полено” се душаха, а ги забъркваха от оставащите от конвейра за бисквити трохи със сгъстено мляко и маргарин. Съдържание, забележете, върху опаковката нямаше. И всичко това беше ужасно скъпо за стандартите на онова време. Заплатата на учител в техникум – 120 рубли, а килограм сметана 3 рубли и 40 копейки, първокласни наденица – също 3 рубли и 40 копейки. Бонбони с шоколадова глазура “Пилот”, “Ласточка”, “Буревестник” – 3 рубли и 40 копейки. Шоколадовите бонбони струваха 15 рубли за килограм, а имаше няколко пъти в годината. Имаше три ценови зони и специални коефициенти за всеки вид продукция: грубо казано, колкото по-дълбоко в тайгата, толкова по-високи цени и по-малко продукти.

 

Така че, за ГОСТовете и качеството не плямпайте. За сталинско-хрушчовската епоха, също. Първо, пиша за 70-те и 80-те. Второ, по времето на Сталин и Хрушчов, в дните на “Книгата за вкусна и здравословна храна” продукти в магазина е имало, но нямало кой да ги яде: всички тези филета, масла, хайвери не бяха достъпни за хората. Според разказите на продавачите по онова време, масло са купували по 30-50 грама, бонбони – 100 грама, колбаси – максимум по 300 грама. И не всеки ден. За “масълце” бабите ходели като вземат пенсията. “Да се поглезим” … Когато майка ми била стажант в магазин за хранителни стоки, попитала на някаква среща защо купуват масло по 30 грама, отговорили: “Много актуален въпрос, другарко стажант! Нашите хора искат всеки ден да ядат пресни продукти, затова всеки ден идват до магазина за нова порция масло и колбаси”.

 

Страната живяла в полуглад. Това бе потвърдено от известния доклад на Централния комитет на КПСС, изготвен въз основа на проучвания на Централния научно-изследователски институт по икономика на Държавната планова комисия на Руската федерация. Според доклада, 75% от населението е живяло под прага на бедността, а стоките в Съюза (от мотоциклети до захар) са били многократно по-скъпи, отколкото в САЩ. В сравнително или в абсолютно изражение.

 

Сега, разбира се, другарите пеят, че са живяли зле, но дружно, че са били по-здрави … Е, да, да! Първо, съветските граждани бяха злобни като кучета. Винаги обезумели, със стиснати челюсти. Второ, хората са били много болни. Много. Умирали са между другото, от рак на дебелото черво, язва, гастрит. Тези заболявания бяха почти първенци в причините за смъртността, дори при онова ниво на медицината и недоизследване

( на кого тогава са правили колоноскопия, за да се диагностицира рак на дебелото черво?). Хората са били с наднормено тегло, подути, с лоша кожа, чудовищни зъби и редки коси. На 50 жените изглеждаха старици (спомнете си бабите, които ви водеха до детската градина). Постоянният глад леко пудрел ситуацията – хората не преяждали, което допринасяло за някакво запазване на здравето.

 

Но нали другари носталгици не предлагате сериозно завръщане към метода на принудителния лечебен глад?

47 мнения за “Какво (не) ядеше съветският гладник”

 1. “…защото живеят здравословно и купуват прясна храна всеки ден”
  =========================================
  Така може да се гаври само някой охранен,комунистически гаулайтер.

 2. Горе-долу по времето, когато е направена тази снимка, хората в Москва се бяха изхитрили: мнозина отглеждаха в дома си котка и когато купеха колбаси, първо даваха на котката – ако тя яде, яде и семейството. Предупредиха ни да не опитваме това с куче – те ядат каквото им дадеш, а котките са хитри.

 3. А какво яде днес българският гладник? Масло, по-скъпо от Германия. Мляко, по-скъпо от Германия. Олио, по-скъпо от Германия. И това – при втори мандат на ГЕРБ. ГЕРБ са новата шапка невидимка на БКП.

 4. Ако уважаемите млади другари, които не помнят славното време на социализма, чак толкова много напират да стоят на опашка по 2-3 часа за кило скапани кренвирши с хартия вътре, дето и кучетата не ги ядат, за 2 рула тоалетна хартия, която се разпада в момента в който я пипнеш и за кило банани (само около нова година) – ако чак пък толкова искат, да вземем да им осигурим, та да видят що ще рече изобилие и качество.

 5. Веднъж попаднах в СеСе СеРЕ (1984 г.), в москова хотел “Украйна”. Влезнах В един магазин като тоя (исках да си купя нещо за ядене). Огромна опашка (може-би по-голяма от тая), която, интересно, се побираше вътре в магазина,виеше се и се сгъваше по всички кьошета на няколко ката – в магазина не можеше да се диша. Заинатих се и се наредих… След няколко часа (ама съм инат!) ми дойде редът. Смятах да купя кашкавал. Съир!!! Нещо ужасно мазно и миришещо на лошо. Нищо не купих и си излязох…

 6. Да отдадем дължимото и на незнайните творци на сесесерския фолклор от тази епоха, която май вече се завръща на същото място и поради същите причини.

  Въздишка на съветски гражданин:

  …Мяса нет, колбасы нет, молока нет. Кругом посмотришь — и чего у нас только нет!

  Е, този е с малко секссесесерска тематика—

  – Муж приходит домой и застает жену с любовником.
  – Вот ты здесь глупостями занимаешься, а во дворе напротив апельсины дают!

 7. Eто го! Хубавото е, че са отбелязали и протеста на нормалните българи срещу срамната кандидатура!…Извинете, прекъсвам, инцидент, в стаята ми нахлува любамыр каларав, иска да се включи в блога, крещейки “Держись Ирина, я с тобой навсегда! Пабеда будет за нами!”…уф, изхвърлих го…

  http://www.thenewamerican.com/world-news/item/21469-bulgarian-communist-and-unesco-boss-irina-bokova-may-lead-un-video

 8. За съжаление,такива опашки имаше и у нас-в центъра на Варна,на бул.”Ленин”имаше магазин на “Родопа”и чак сега разбирам защо стоката беше малко,а опашките огромни-хранили сме се с “прясна”кучешка радост!А,в Русия вече забраниха ивносният прах-бил токсичен!Правилно,таварищи!

 9. През 50-те глад,60-те недостиг,70-те пълно снабдяване един вид и качество стоки, 80-те до края лошо качество и дефицит. Определено 70-те са най – добри от гледна точка на храните, въпреки единната доставка. Тогава евтината атомна енергия, заемите и петрола ни дават най-добро за периода изхранване. Няма и години суша и реколтите ни са добри.
  Разнообразие от стоки няма. Газираните напитки са лицензния швепс и кока кола, която често липсваше. Продаваха се натурални сокове, някои от които и до днес не можем да достигнем. Определено проблема с отровните храни като сирене, кремвирши, кашкавал, колбаси, салами тогава не стоеше. Народната власт изоставя използването на пестицида ддт през60-те, но се използват минералните торове познати като нитрати. Днешният ден има сериозен проблем с отровите в храните с допускането на мононатревия глутамат, аспартама и захарина. Подозирам и народната власт в използването на захарин в газирани напитки, боза и сиропи. Проблемът с изхранването на съветския посланик, че и на цялата пасмина не стоеше по същия начин. Те имаха отделно снабдяване, готвачи и какви ли не слуги, защото бяха направили още по-жестоко неравенство от онова, срещу което казваха, че се борят. Те никога не са искали да правят комунизъм, а просто са убили хората, които имат пари и имоти.

 10. Чирков казва,в две държави има малко сърдечни заболявания,Индия-гладуват и Япония-ядат много риба.Може би тогава без да искаме сме били по-здрави,а сега салама, кучето дето природата го командва не го яде.

 11. Така де, и месо не ядехме много по времето на социализЪма, пак по здравословни причини, за да не се дигаше много холестерина.

 12. az byah v PYCUA prez 2000g. i SASHTATA MIZERIA???!!!! Nunca mas !!!! CCCP beshe golem konzlager !!! A sega e putinova PYCUA!!!

 13. До Стамбо:
  И ние видяхме тази статия. Изданието е много компрометирано, вътре е пълно с грешки и лъжи, така че не само нищо ново не казва, но дори и старото е предадено неправилно. Цитират изследване за жертвите в България на професор от Хаваи?! И твърдят, че тя се била уредила да учи в МГИМО, сякаш тогава са имали избор кой къде да учи дипломация, та тя е предпочела да учи в Москва, за разлика от другите, които ходеха в Лондон и Ню Йорк.
  Самият Иво Инджев е учил в Москва, защото това беше начинът да се разкараш от родината ни мила, дето управляваше таткото на Людмила…

 14. Чудесно припомняне на истината! Необходимо е по-често да се припомня какъв точно беше животът при комунизма – без пропагандните клишета на болшевишките политкомисари! За да не се заблуждават младите, че тогава животът бил по-хубав.

 15. Разказвал съм по друг повод, около месец, говоря за две екскурзии в Кавказ през летата на 1982 и 1983г. съм бил в сесесерето. Базирани бяхме в курортно градче. Хранеха ни по разкладките на Интурист. Сиреч, вид спецснабдяване. Пълен пансион по принцип. Когато покорявахме околни върхове-суха храна на обед.
  Минаха няколко дни и забелязахме, че всеки божи ден, редовно имахме пиле в основното ястие. Най-вероятно внос от легендарният птицекомбинат в Костинброд от когото имам ужасен спомен от един съботник. Но това е друга история. Пилето, ту печено, ту варено, с картофи, ориз и прочие “гарнитури”. Групата беше единодушна да протестираме. Поставихме ребром въпроса на екскурзоводката, една млада и симпатична украинка, че така повече не може да продължава. Тя обеща и го направи да разговаря с който трябва. В резултат, получихме като компесанция советское игристое и шоколад вечерта. Към неизбежното пиле. И дотам. Осъзнахме, че просто и гладна стачка да обявим, те друго няма откъде да го извадят.

 16. Прочетох коментара за иб. Направо си е 1:1. На всичкото отгоре, тя е изключително повърхностна, морално нечистоплътна и полузнаеща. Примерно, разбра и това още не е баш сигурно, че ВСВ не е свършила на 9 май 1945г., а няколко месеца по-късно. 2 септември 1945г. Основен мотив, ама грешен, да се изкипри до лилипут.ин.
  Присъствието й на “парадът на железата” в масква на 9 май беше черешката на тортата. При положение, че гледайки трибуната с официалните гости човек остава с впечатлението, че победители са азиатски и африкански страни които по него време са били (почти всички от тях) със статут на колонии. Човек се пита какво прави там тогава по дяволите един генсек на световна организация.

 17. Скарамуш, не е необходимо да четем професора от Хавай защото добре знаем всичко свързано с др. Ирина Бокова. Може би вие сте единствения,който не знае.

 18. Една колежка от руски произход беше докарана от великата страна щот са запознали с мъжа си в ленинград където той учил ядрена физика и така се беше пропил, че в България както работеше в някаква лаборатория по лазерите – едно време имаше такива глупости, когат си мислеха че ще изпреварат американците, па те онее ора вече беха дръпнали бая напред, ама този българин работеше с някакъв лазер и да вземе да го пусне веднъж че пробил стена към съдения офис, щото пиян с един колега са насветкали с някакви фреони които използвали за амортизация в тази лаборатория и пробиват картонена стена към съседната лаборатория и там подпалзват шише ракия на масата на шефа им, а той тъкмо са прегръщал с неговата секретарка, която се водела главен асистент в БАН, а иначе била от някакво село до Перник докарана щот била яка мома, специално от този шеф и ги попалил тоо човек и го уволниха, щот шефа му бил партизанин преди девети ли, от девети ли, от десети ли, и само той можел да пали като партизанин, а ако некой друг го подпали него, това е фашизъм, да не говорим с лазер, щото самия шеф се казвал Лазар и тоя нашия човек му разказал игрите и като го уволниха се пропи ептен и неколко пъти кат ходих у тях на гости, той все беше в клозета и жена му вика – пак е прегърнал клекалото, щото нали специалист по лазерите, тя горката ходеше все с едни скъсани чорапогащи като истинска соц инженерка. Така е то, е то е така, все пак, нали, обаче, защото, все пак.

 19. Искаме Лолита на Набоков, а НЕ – Ирина на Боков!

 20. Влиза един руснак в магазина, застава пред една празна витрина и пита:
  – Извинете, няма ли месо?
  А продавачката му отговаря –
  – Не, тук няма сирене, а месо няма на съседната витрина.

 21. Бях малък, но добре помня един момент от първото ми пътуване до Москва през 1986 г. Километрична опашка, опасваща изцяло един магазин, който тогава ми се стори поне два пъти по-голям от ЦУМ. Оказа се, че е за череши. По 8 рубли килото. Български череши. През юни. Наистина съжалих горките хора…

 22. Абсолютни лъжи на една украинско-фашистка подлога!

  През 1976 бях една обикновена студентка във Великия Съветски съюз – не съм видяла никакъв глад.
  Храна имаше в изобилие, дори ми я доставяха направо в резиденцията.
  Всичко имаше – и екзотични плодове, и вносни шоколади и кафе, а по празниците ме снабдяваха и с хайвер от белуга.
  Ех, хубаво беше през социализма…

 23. Ето и предишната статия на същия автор от месец май: http://www.thenewamerican.com/world-news/item/20884-bulgarian-communist-is-now-frontrunner-to-lead-un

  А Скарамуш да не се коси – хавайският професор Rummel не носи хавайка, а стандартна ‘оксфордска риза’; та не е добавил от себе си и един десетичен знак в статистическите данни за масовите убийства и геноцида през 20 век – и в СССР, и в нацистка Германия, Китай, Камбоджа, Япония, Турция, Виетнам, Пакистан, Полша, България, Югославия и т.н.
  Ето и нескромната биография на цитирания професор Emeritus: https://www.hawaii.edu/powerkills/LONGVITA.HTM

 24. Цецка Цачева пред Фрог: Не е притеснително Пеевски да има медии, ако той го декларира…

 25. С водка са компенсирали недостига в количеството и качеството на храната.
  Дори и в ЦК тогава са стигнали до решението на проблема: когато нещо не върви, дай водка и нещата се оправят. Този почин направи там три поколения алкохолици като “традицията” продължава и до днес. И сега никъде няма да видите толкова пияници да се търкалят заляни по улиците колкото в страните от бившия СССР. Заради това и до днес водката има специален статут в Русия. Има ли проблем – путката намаля цената на водката и решава проблема.

 26. Така се случи,че от 1970 г до 1990 през година две посещавах СССР като специалист на Сивовски съвещания,симпозиуми,конференции двустранни среща.От година на година храната ставаше все по оскъдна.Вечер гастрономите след 6 часа бяха буквално празни,нищо няма даже и хляб.Същото беше и в бюфетите на хотелите където обикновено се хранехме.По едно време отвориха старият гастроном Елисеев /от началото на века/,но и там беше същото.*Калбасите *не ставаха за ядене.Имаше само две храни ,които ми харесаха*Гречевая/елдова каша с масло/ и творък с сметаной*.Вечеряла съм и в Метропол ,където Киевски котлет с гарнитура конфитюр от боровинки, струваше колкото два командировачни дни.На официални вечери руснаците изваждаха от *пиле мляко*.Храната в Балтииските републики беше по сносна.С годините в Москво се прехранваха с храна доставена по втория начин.
  Положението беше същото и у нас.*Кучешка радост*няма суджук,луканка.Месото говеждо и свинско с кокъл,русенско варено и рибна консерва.
  Родителите са ми разказвали за магазините на Докузанов преди 9.9.1944.Топъл леберкез/впрочем вече го продават в Била/,пебервурст,пражка шунки,наденички,луканки.Кога сме ги виждали ние тези работи по онова време?
  ГУМА,
  Какви сокове бе човек.Само ако сам си направиш,от домашни плодове.Ами гумените праскови?
  а сега – изобилие.Навсякъде от всичко и в малките градчета даже.БЛАГОДАРЯ.Имахме късмет в живота да видим това.Някой не доживяха.

 27. ПП
  Спомням си обаче за прекрасните кевабчета в Козница печени на дървени въглища пред очите ни .Там казваха,че са работили мойсторите от Докузанов

 28. Все пак правешкият “хитрець”, като видя че въпреки благоприятният климат и плодородието на България, повечето от земеделската продукция буквално се ОГРАБВА от “големият” ИМ “брать”, позволи на робите си сами да изкарват по някоя и друга троха чрез ЧАСТПРОМ, за да няма ГОЛОДОМОР, както в Украйна! Защото земеделските условия в НРБ са още по-добри от тези в Украйна!
  За тази цел правешкият каскет просто НЕ пречеше на крепостните си да “разработват целината” по баирите и паланките, където земята е 8,9,10 КАТЕГОРИЯ!
  Докато по-добрата земя беше “НАЦИонализирана” за ДЗС-то,АПК-то и ТКЗС-то. И беше ЕКСПЛОАТИРАНА безугледно, и безстопанствено…. , за да произвежда АНГАРИЯТА за СИВ и СССР! Което доведе изхабяването й!
  А ,как беше “деНАЦИфицирана” след 1989г.? КОЙ успя да прибере отново лъвският пай от нея, и дотациите по САПАРД ,и субсидиите след това?????..??
  И по горе т.нар “гума”, която се опитва лицемерно и перфидно да оправдава в няколко от своите постове “социалистическият рай” и СССР, се изказала отново, че АПК-то на “Народната властТь” произвеждало “безвредни” храни , и даже пазело “НАЦИонализираната” земя!!!!
  Сега сме 2015г., 26 години след 1989г. , а все още има необезвредени пестициди, и други отрови още от времето на “народната власть”. Все още! Какви ли планини от отрови е имало през самата “народна власт”, за да останат толкова много от тях дори след четвърт век?
  За “промишлеността”… -какво да допълним …… Достатъчни са само имената – Кремиковци, Мариците, Нефтохим, Неохим,Плама….., тик-так, тик-так……Чернобиль…..
  И за да има за “износ” към СИВ и СССР, в НРБ се разчиташе на ЧАСТПРОМ, защото дори и на 10 категория земя, при благоприятният климат може да си докараш по някоя допълнителна троха към БДС-тата от “гастронома” на “народната власть”. Което е доста по-трудно при колхозирането и климата на СССР.

 29. ГУМА, къде ги видя тези натурални сокове през седемдесетте? Бях невръстно дете, но помня добре как родителите ми се катериха из Родопите през август, за да наберат кофа малини и да направят сок за децата. Аз вярвах, че търсят мечка.
  Помня и швепс Тиква в сладкарницата, където имаше ехо… и където пробвахме гласовете си. Швепсът тиква официално беше наречен ‘портокал’. Често в бутилката поетично плуваха парцали, та баща ми ни обясняваше брауновото движение и абсолютната нула. Детайли.

 30. @ EVERYONE ELSE:
  Позволете едно дребно уточнение.
  По онова време думичката “Швепс” не значеше нищо. Тиквеното питие се наричаше “оранжада”. Колкото до “поетично плуващите порцали” – имаше ги и в бирата, и в лимонадата, и дори понякога в газираната вода. По тази причина всеки, който си купува някакво бутилирано питие, задължително обръщаше срещу светрината всяка бутилка, преди да я купи.
  Имаше и едно странно питие, което се именуваше “Етър” и имаше неопределим вкус – нешо средно между подсладен сок от дървеници и сироп за кашлица. Говореше се, че го правят от бракувани бонбони “Кръц-кръц” – друго едно чудо на социалистическата ХВП.

 31. Искам да коментирам не съдържанието, а превода от руски (иначе съдържанието е прелюбопитно 🙂 )
  И друг път съм чела преводи от Васил Костадинов във Вашия блог, г-н Инджев – ужасни са: буквални, с руски словоред и русизми!

 32. Уважаеми г-н Инджев,

  Наистина ви ценя високо като журналист, и се надявам, че този мой постинг ще намери място във вашия блог, въпреки, че е критичен спрямо писанието на Анастасия Миронова. За разлика от нея (тя е на 30 г.), https://moikrug.ru/mironovaa18, аз съм живял в СССР преди времето на Горбачов и знам добре, че това което тя пише е силно преувеличено и неистинно:

  Вярно е, че имаше опашки за най-различни продукти (не само за колбаси). Но това съвсем не беше винаги, а и не за всичко. Просто производството на различни стоки беше по-ниско от покупателната способност на населението! В по-малка степен и в България беше така, а в още по-малка – и в останалите соц.страни. Това, което си спомням, обаче, е че в СССР бяха много добре организирани така наречените „работнически столови”, а и голяма част от продоволственото снабдяване ставаше „по служебна линия”. Освен това, по така наречените „базари”, функционираше сенчеста капиталистическа икономика, неофициално ръководена от номенклатурните кадри. Тази уж „тайна” икономика в действителност съботираше официалната търговия на дребно и успя в крайна сметка да я компрометира идеологически. Споменатите номенклатурни кадри се превърнаха в движеща сила на перестройката и прехода към капитализма. Последният израстна на базата на споменатия паразитен капитализъм, зародил се в недрата на социализма. Според мен, социализмът никога не се е провалял икономически, а беше подкопан идеологически именно от споменатата сенчеста икономика. Провалът на социализма беше чисто идеологически.

  А сега, ако ми позволите, накратко и за България. Сметката е проста – за последните 25 години БВП се е увеличил около 2 пъти в доларово изражение, като покупателната способност на долара се е намалил също около 2 пъти. Това означава, че покупателната способност на средния българин е останала приблизително непроменена. Очевидно е, обаче, че социалното неравенство между хората рязко се повиши: Една малка част тарикати обсебиха половината от националното богатство, в резултат на което имотното състояние на останалите се намали почти двойно. Ето това е простата сметка, която всеки здравомислещ и честен човек следва да съзнава, а съвсем друг е въпрос „Кой е виновен за това? – комунистите, антикомунистите, руснаците, американците, и т.н.” На този въпрос не се наемам да отговоря, тъй като не го намирам и за много смислен. Има хора, обаче, които се впечатляват точно от този въпрос и са убедени, че знаят неговия точен отговор. Да са живи и здрави!

 33. Драги Павел Тинков,

  Получих ново ‘озарение’ след кастриращата ономатопея ‘кръц-кръц’! Дразнех се, понеже в магазина често ги връщаха вместо стотинки. Училищните зъболекари правиха всеки четвъртък дупки в здрави зъби, за да изпълнят плана си – уви! имаше и други деца като мен, които не ядяха ‘кръц-кръц’. Пломбите бяха малки (символични точки), понякога симетрични от двете страни на задните зъби… нещо като татуировки. Това само, ако училищната зъболекарка, изпълняваща плана, се окаже естет.

  Ха. Ще върна жеста, като Ви обърна внимание на онова омайно питие ‘Алтай’, което действаше като триизмерен абразив. Дори навременното му изплюване не помагаше на страдащия.

 34. @cherkezov

  Моля, развийте тезата си “Провалът на социализма беше чисто идеологически”, защото така подхвърлена в пространството ми звучи странно. Нима фактът, че само по време на 35-годишното управление на Яшар Замфиркьов България е фалирала три пъти, не говори за предизвестен икономически крах на системата? И още: нима смятате, че днес идеологически стабилните Куба и Северна Корея са примери за успешно реализирана в практиката идеология?

  Колкото до “тарикатите”, които от 25 години владеят лъвския пай от националното богатство на България, то те са същите, които го владееха и през 45-те години преди това. Тяхната “идеология” винаги е била “За нас привилегиите, властта и парите, за другите – идеологическите локуми за светло бъдеще”. Това, последното, обяснява ако не друго, то поне упадъкa на БKП – уви, много закъснял и без никаква вероятност на “тарикатите” да се потърси сметка за 70-годишните им престъпления и предателства спрямо народа.

 35. CHERKEZOV,
  чета ти глупостите и не мога да се начудя – трол-провокатор ли си или формен идиот?!
  Прибери си “съжденията” за сказка пред кварталната дружинка на БСП /евентуално – пред мамините синчета-че-геваристи/!
  Първо: комунизмът, социализмът и натворените от тях “икономики” не биха могли да се компрометират идеологически, тъй като са изначално измаммни, абсурдни, нонсенс – нещо като “дървено желязо”. Това е очеваден факт за всеки средно интелигентен човек.
  Второ: Когато за пръв път посетих любимия ти СССР /40 години след победилата болшевишка революция/, в Москва имаше квартали застроени с “хаты” – къщета със сламени покриви, без електричество и канализация!
  Трето: Написаното от госпожа Миронова съвсем не е преувеличено и неистинно -напротив, смекчено и непълно е! Съветската трагедия беше много по-тежка и жестока. Екстнензивна икономика, несъобразена с пазарните потребности, крепяща се на несметни природни богатства, експлоатирани нискокомпетентно, некадърно, неефективно, без перспектива, хищнически! Зверска материалоемкост и енергоемкост на материалното производство, демотивирана работна сила, трагично-ниска производителност на труда.
  Четвърто: На болшевиките, на комунягите-кремълци, както и на путинската банда днес, никога не им е трябвала идеология, за да държат властта! Руснаците още от Грозни и Петър си я карат с “бащици”, без идеология! Ако калпавата им система не беше рухнала икономически, ние с теб все още кщяхме да вегетираме в соц.лагера! Без идеология!
  Има и пето, шесто и т.н., но стига толкова, че се отегчих!

 36. Черкезов, много моля и Вие и подобните Ви тролове да изчакате малце. Да пукнем живите свидетели на “такова беше времето”. 30-годишна била авторката и за това нямало право да анализира ГОСТ. Разбирате ли безумието на това което сте написали. Вероятно не сте и чували, че по време на одиозната перестройка когато Горби смекчи “пускането” на групи в упадачният запад често явление беше, рускини да припадат в супермаркети. Удивени от изобилието и разнообразието на хранителни продукти. Сигурно, за разлика от Вас са правили разликата между “добре уредените в СССР “работнически столове” и магазините в цивилизованият свят и в чия полза е тя. Та, то България им се виждаше рай на фона голямото им нямаме. Знаете ли, че милиони “съветски” хора “живееха” с 12 (дванадесет) рубли пенсия.
  Айде, холан. И престанете с елементарният мурзилски трик. Да се опитвате последен да вземете думата изчайвайки новата статия която да привлече форумното внимание.

 37. cherkezov,
  ти просто лъжеш като дърт циганин и се правиш на ахмак който не е разбрал, че България и народа са ограбени от най-наглата прослойка на бившата висша и средна соц. номенклатура. Не на мен тия!

 38. Г-н Тинков, отговорът на вашите въпроси към черкезов (нарочно с малка буква) е Да. Той е трол-правакатор и фирмен идиот. Двете вървят заедно. А обяснението ви е много на място, но човек трябва да има поне една гънка на мозъка, за да вдене. А тоя, едва ли…

 39. CHERKEZOV, “стилът” ти напълно съвпада с подвизаващият се тук под разните никове алогичен троЛянец – “антикАмунист”, “гумата”,”panamerikan” .. и т.н..
  Според теб щом всичко икономически е било добре в “социализЪма”, защо неговите ГЛАВАТАРИ развиват “сенчеста капиталистическа икономика”?!?!? Нали точно ТЕ требва да верват НАЙ-много в икономическата адекватност на “социализЪма”?!? А точно ТЕ развиват КОНТРАбандно “капитализЪма” СИ, точно когато е “победила” “народната ИМ власть”?!? пАчему????
  ЩО не са развивали “капитализЪма” си , когато България е била капиталистическа, а тогава са се “борили” за “социализЪма” СИ?!?! а са започнали да стават КАПИТАЛисти по времето на МОНОпола на “сициализЪма” СИ??? пАчему???
  Какво ти говорят напълно “социализмическите термини” – пръво, второ , …и т.н. направление??? Защо се е налагало да има “различни направления” в “народната райХспублика НРБ”???
  П.П. И “терикатите” ,които “обсебиха НЕ половината от националното богатство”, а ЦЯЛОТО, са именно които “градяха” “социализЪма” СИ, ТЕХНИЯТ!!! Погледни им “биографиите”, преди 1989г., и след това, преди да питаш – КОЙ!

 40. Безименко,няма ли край твоята параноя,точно ти пишеш с дестки никове,моиоте са само два.
  Така правеха комунистите-все някакви фашисти им пречеха да построят комунизма.Да,действително си оригинален,спор няма,но нивото ти е прекалено ниско,стила ти не е за сериозни дискусии.Но явно трябва да има и такива като теб,продължавай и не се впечатлявай.
  Аз не те орпеделям за трол,не съм комунист,само комунетата определяха кой е враг и кой приятел.

 41. PANAMERICAN-ANTIKOMUNIST, НЕ искам да съм на “ТВОЕТО” “НИВО”!!!!
  Теб са те “НИВЕлирали” ОТДАВНА! Ти НЕ можеш да надскочиш примитивизма на “НИВЕлаторите” си! И ТЕ кат’ ТЕБ стават ВСЕКАКВИ, според “обстановката”! Дори “антикАмунисти” и хАмериканци ! Но същността ви е ….. ти си знаиш , нема нужда да повтарям!
  П.П. И един съвет – като троЛянстваш , поне не троЛянствай според “убежденията” и “идеологията” ТИ(а не СИ)! Защото тук нема ниКОЙ да “впечатлиш” с “метаморфозите” ТИ(а не СИ)! Действай според Апорните ТИ планове, и не се вживявай много! понял!

 42. П.П.П. ……………И един съвет – като троЛянстваш , поне троЛянствай според “убежденията” и “идеологията” ТИ(а не СИ)………………………………

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.