Медийната ферма Оруел

Най-после се случи нещо, за което от години призовавам: да се сложи край на доминиращата в българското медийно пространство удобна за ( почти ) всички , но не и за читателите, зрителите и слушателите, политика „гарван гарвану око не вади”. Или „да не си вадим кирливите ризи”- понеже и ние не сме съвършени, да не озлобяваме простаците, че от тях могат да се очакват страхотни мизерии по наш адрес.

 

Трябваше да се случи нещо лично, за да се получи и нещо колективно като реакция на медийната деградация, стигаща вече до олигофрения. Но пък личните ми опити да „занимавам публиката със себе си”, реагирайки остро на скандално фаворизиране на една Славка Бозукова например, отдавна определена от мен като единица мярка за угодничество на силните на деня в „професията” ( коя ли?), получиха подкрепа. Казано нескромно, към моята позиция се присъединиха от в. „Капитал”.

 

Знам, че тази моя интерпретация е причината, поради която не съм особено глезен с колективна защита срещу гоненията, на които се радвам индивидуално в нашата гостоприемна за прасетата страна ( знам ли -минавам за надут, сам срещу всички, прекалено остър и т.н., а може би вече след тази забележка ще бъда обявен и за много мнителен). Но пък няма какво да губя, пишейки истината.

 

Разбирам дългогодишното нежелание на журналистите да се „забъркват” в една кочина. Но не разбирах конформизма спрямо наетите от властта глигани, които риеха, рият и сега, подкопавайки все по-тънката ограда между журналистиката и обикновената свинщина.

 

Никой, най-вече моя милост, няма правото да претендира да е трюфел. Но чак пък да се оставим на прасетата…

 

Знам, какво ще последва от тази позиция в медийната Ферма на нашия Оруел, където властта е поверена на прасетата. Бързам да ги улесня с готова помия, за да не се мъчат да я събират отново в интернет. Там биографията ми на Вицепрезидент на Асоциацията на европейските журналисти ( 1994-96 г.), на главен редактор на вестници и директор на БТА, на Човек на година, избран от гласувалите хиляди мои читатели, на коментатор в световни медии, на автор на книги и т.н. няма никакво значение. На пиедестала на опозоряването ми издигат следните твърдения (понякога смесица от истина и измислици, а най-често – откровени лъжи): че съм самопредложил се на ДС, платен поради това ( според една тлъста лъжа на „Стандарт” от 2008 г., когато ми отказаха право на отговор), евреин ( който обаче не се къпе в милиони по изключение), комунист по наследство, не просто гей, а направо многодетен ( да и педофил също, видно от многодетността) педераст, фурнаджийска лопата с милиони публикации във възхвала на комунизма по негово време и на американците днес, платен от американското посолство драскач, грантаджия, соросоид, долнопробен русофоб ( ако съм пропуснал нещо, давайте още!).

 

Прасетата не разбират от ирония и самоирония и като нищо ще употребят и този мой автосарказъм като автентично самопризнание. Но да ги предупредя: грухтенето им ще ги издаде, че са се разпознали, макар да не съм ги споменал поименно.

 

На Фермата на нашия Оруел не може да се позволи да се разпорежда без край и безнаказано чрез своите кални борби на техен терен с всеки посочен за посичане враг на пиршеството с гранясалото тлъстото месо, с което хранят аудиторията си, за да затлъстее и тя духовно. Ако човек не се бои от тях, те са безсилни . Колко по-кален могат да ме изкарат? Правят ме само по-калEн.

 

Живеем в страната, където Оруел е на почит. На най-видния ( от километри) монумент в центъра на столицата ни стърчи над всичко и всички увековечената му мисъл за робството като свобода. Със златни букви е изписано, че окупацията е освобождение и това се приема за „нормално”. Очевидната лъжа се приема за бетонирана даденост. Дали пък не е дошло времето повечко хора, включително журналисти, да се опитат да оспорят това брутално насилие над истината- въпреки предвидимото грухтене, което ще настане?

 

Ще рече някой, че няма връзка с темата на текста…Има, има.

 Кафене.нет
Чудотворна псевдожурналистика
 28/08/2015


Вестник “Капитал” публикува отворено писмо до Славка Бозукова, управител на “Блиц” и главен редактор на “Стандарт”. “Дневник” публикува едно към едно текстът на писмото.

Отворено писмо до г-жа Славка Бозукова

Г-жа Бозукова е управител на “Блиц” и главен редактор на “Стандарт”, носител на орден “Св. св. Кирил и Методий” първа степен, даден й за изключителни заслуги към развитието на културния туризъм у нас и заради кампанията “Чудесата на България”.

Въпросната отличена кампания нашумя през последните седмици благодарение на серия от публикации във в. “Стандарт”, посветени на открития от Божидар Димитров кладенец с лековита “жива вода” в средновековната българска столица Плиска. А също така и покрай пресечената в зародиш иновативна маркетингова инициатива за дистрибуция на гореспоменатата “чудотворна субстанция” със съботните броеве на всекидневника.

В ролята си на главен редактор на “Стандарт” Бозукова е подписала както етичния кодекс на българските медии от 2004 г., така и алтернативната му версия, лансирана през 2014 г. от гравитиращия около Делян Пеевски и Ирена Кръстева Български медиен съюз.

По странно стечение на обстоятелствата ръководеният от нея журналистически конгломерат, в който отскоро вече официално попада и жълтото онлайн-издание Blitz.bg, също така е един от шампионите по усвояване както на средства от европейски програми, така и на рекламните бюджети на министерства и държавни ведомства.

Именно калните медийни импровизации на Blitz.bg и очевидното системно погазване на елементарните журналистически стандарти са причината да изберем нестандартния за нас формат на “отвореното писмо”.

Конкретният повод е публикацията “Първо в БЛИЦ! Гей скандал разтресе “Капитал” от 26-ти август. Тя e насочена срещу управляващия редактор на изданието Алексей Лазаров и още същия ден услужливо бе препечатана едно към едно от побратимия на blitz.bg жълт сайт pik.bg.

Г-жо Бозукова,

Със статии като тази нямате право да претендирате, че управляваните от вас медии правят журналистика. Те са поредната мутация на стратегията, използвана от империята на Пеевски и Кръстева за манипулиране на общественото мнение и за дебелашко оплюване на всеки, който се опитва да разобличи модела #КОЙ.

Впечатление ни направи също така поредицата от събития и факти, която предхожда излизането на въпросната клеветяща публикация. Статията се появява след постинг в личния Facebook-фийд на редактора на “Капитал” Алексей Лазаров.

В него той публикува снимка от кортежа на премиера Бойко Борисов по време на официалното му посещение в Туркменистан с коментар, че има очевидни доказателства за странно близка връзка между правителствената пресслужба и жълтия сайт pik.bg.

Ето и текстът на самия постинг:

“Само да обърна внимание, че при някои от посещенията на Бойко Борисов в чужбина, когато той не е придружаван от журналисти, в “Пик” се появяват ексклузивно снимки от пътуването. Така е и сега с посещението на премиера в Туркменистан (Не пускам линк от хигиенни съображения).

Сега, ясно е, че някой от делегацията прави тези снимки – едната е от средата на кортежа. Това няма да е кой друг освен шефът на пресцентъра – съмнявам се някой да може редовно да дава несанкционирано каквото и да е на “Пик”.

Иначе казано снимките идват от официален източник, но се дават неофициално, за да дадат предимство на една медиа.

Това доказва нещо важно и неприятно – има много близки контакти между медийната служба на правителството и “Пик”, което говори за изключително ниска медийна хигиена. Показва, че има желание не за решаване на проблемите в медиите, а за използването им в името на някакъв неясен интерес. За връзките с Пеевски няма и да коментирам.
(Снимка: интернет smile emoticon)”

Само ден по-късно, за да няма формален повод за обвинения към pik.bg, че си отмъщава, контраатаката дойде от челната страница на Blitz.bg. Сайтът отвръща на удара със статия, лично нападаща Лазаров, която съдържа единствено злоба и показва, че постингът е засегнал някаква много чувствителна точка.

Акцията обаче е очевидно координирана: само час и половина материалът все пак се появява и в pik.bg. И за да стане индиректно ясно кой е конкретният повод за атаката, в публикацията на Blitz.bg натрапчиво е вмъкнат лайтмотивът за “хигиенните съображения”, присъстващ и в постинга на Лазаров.

Първоначалната ни реакция беше, че няма особен смисъл да се занимаваме с цялата тази долна история. На пръв поглед всичко това изглежда като дребно заяждане и поредното тиражиране на гнус и злоба. На практика обаче това е класически пример как работи мръсната пропаганда и черния пиар в България.

Подобни публикации срещу неудобни личности всекидневно и абсолютно безнаказано заливат именно тези два сайта – “Пик” и “Блиц”. В момента активна (и особено нечистоплътна) кампания се води и срещу президента – очевидно захранвана от неистовия страх на лицата, които седят зад двата сайта, че той би могъл да се кандидатира за втори мандат.

Подобна злоба и гнус напоследък се излива и върху Слави Трифонов, тъй като много хипотетичните му планове евентуално да влезе в политиката могат да разбъркат по трудно предсказуем начин политическото блато. Същото се случва и с прессекретаря на президента Мария Иванова, с кмета на Пловдив Иван Тотев и още вероятно много други.

Накратко: двата сайта “Пик” и “Блиц” са се превърнали в кална артилерия, която стреля по репутациите на всички, които застрашават интересите на групата, чието публично лице се явява Делян Пеевски. Te са новите пропагандни бухалки на мафиотската симбиоза между политика, медии, бизнес и съдебна власт.

Това обаче няма как да продължи твърде дълго. След всеки пример за дискредитираща кампания срещу репутацията на някой почтен човек  или просто лице, което е неудобно на Пеевски, възможностите за манипулации чрез въпросните псевдомедии става по-малка. Защото хората не са чак толкова наивни.

Вижте например съдбата на вестник “Политика”. Вижте “Монитор”. Вижте “Телеграф”. След като постепенно се разбра, че те се ползват за публични екзекуции, способността им да насаждат внушения започна да излинява. Сега те (може би с изключение на “Телеграф”) съществуват само, защото затварянето им ще създаде имиджов проблем на Пеевски.

Това, г-жо Бозукова, е на път да се случи и с формално притежаваните от вас медии. Само че много по-бързо. Преди хората не си даваха ясно сметка, че медиите могат да са бухалки. Сега вече знаят, защото почти всеки ден го виджат на практика.

Просто още не всички са разбрали кои са новите наказателни бригади на “успелия млад мъж”. И още нещо: това, че компрометирането на “Блиц”, “Пик” (вероятно по съвместителство и на “Стандарт”) ще стане бързо, не означава, че няма да е мъчително.

Има обаче нещо, което вече се е случило. И то е краят на илюзиите, че вие се занимавате с честна и почтена журналистика. Всъщност че въобще се занимавате с журналистика. Ако по критериите на вашата група въпросната публикация се приема за медиен продукт, това означава, че не практикуваме една и съща професия.

И ако днес с подобни разсъждения се занимаваме предимно ние – журналистите, които сме избрали да работим за читателите си и да заспиваме спокойно вечер (а не да лижем подметките на медийното задкулисие), въпросът е кога държавните институции също ще започнат да правят разликата.

Всякакво легитимиране на сайтове като “Пик” и “Блиц” от държавни институции и политици – даването на интервюта, коментари, споделяне, позоваване и разбира се финансиране, означава, че те подкрепят масираната злоупотреба със свободата на словото. Означава, че подкрепят медийните екзекуции. Че всеки лев от европрограма, инвестиран във вашата група, г-жо Бозукова, превръща човекът, който я е разрешил, в съучастник на публичните разстрели на репутации.

Нещо повече, държавните институции и политиците, които общуват с тези медии, стават съучастници в убийството на българската журналистика. Защото заради подобни текстове все повече хора смятат, че да си журналист, означава да лъжеш, клеветиш и да си измисляш по поръчка на различни хора.

На третите лица, които съвсем между другото ще прочетат тази кореспонденция, бихме искали да кажем – в България все още има журналисти, които се стремят да вършат работата си съвестно и които често понасят негативите от това.

И тъй като твърдим, че принадлежим към тази категория, смятаме за редно да обърнем внимание, че ценностите и добрите практики на професията не отговарят на това, което може да бъде прочетено в издания, които искат да спечелят любовта на читателите с флакони “жива вода”.

Или пък в августовската жега търсят стъпки от “снежния човек” Йети в полите на Витоша край село Кладница.

 

 

11 мнения за “Медийната ферма Оруел”

 1. Вашето предисловие, г-н Инджев, е чудесно написано и изключително въздействащо със своята правота.
  А и „Откритото писмо” към Бозукова има същите мои адмирации.

 2. Братя!Осъзнайте се!
  В блога си,г-н Инджев постоянно ни надъхва срещу братушките,колко зле било там и нам си още какви дивотии!
  Това са пълни измислици и злобни лъжи на един самозабравил се и продал се на американците джурналист!
  Истината,мили хора,е съвсем друга!
  Сега в момента в рассия дойде истински комунизъм,защото хората в русия искаха всичко да е евтино както едно време и тените желания бяха изпълнени от товарищ путин!
  Сега руския газ е евтин,петрола е почти без пари,златото е евтино,а рублата е направо върха на евтинията с тенденция да става още по-евтина и още по-евтина.
  Също така правителството на русия,благодарение на адекватната си външна политика,наказа очень жестко руските олигарси,които всекидневно,даже бих казал ежечасно губят милиарди от сметките си!
  Опомнете се хора и отворете очите си за истинската истина и ще осъзнаете,че всъщност рассия е страната на световния мир,цъфтежа и просперитета!!!!!

  ПП
  Щях да забравя – и на справедливостта!

 3. ВЛАСТТь си има ферма, а във фермата се развъждат и “медии”?!?
  На кое място бяхме по “свобода на медиите”?!? На предпоследно?!? На последно?!?
  Все пак власТТь е една, следователно и “медията” във фермата Й, трябва да е една!
  И не е важно КОЙ ще я води – пеевсскиМЕН, или друг властьМЕН. ВласТТь си намира “суперМЕНи” за ВСИЧКО! Има си КОЙкоМЕНи и обръчМЕНи, които да обслужват ВСЯВЛАСТьИЕТО Й! Въпросът е докога народьТ ще овластява едната,… единната,….ВСЯта ….ВЛАСТТь!

 4. По анатомически причини прасетата никога през живота си не могат да видя небето (структурата на прешлените не им позволява да вдигат глава над хоризонтално положение).
  Единствения случай в който виждат небето е когато ги колят.

  Въпрос на личен избор на всеки човек е дали да поглежда небето или цял живот да рови със зурла в калта.

 5. Днес е годишнината от смъртта на Н.В. Борис ІІІ – Царят Обединител. Бог да го прости!
  ПОКЛОН!

 6. Божичко, защо наистина почти всички
  “преуспели млади” имат или придобиват външност поразително сходна с тази на горетретираните животни? Вижте структурата на тялото, тила, врата, чипоносото рило, лоясалите очички,късопръстите, подпухнали предни крачета, тъпо-упорития поглед,прорязван понякога от искрите на злобата…
  Ще кажете – не си прав, я виж “омбудсмана”?
  Вярно е – тя е изключение, но нали французите твърдят, че изключението потвърждава правилото.
  Дали пък начинът им на живот, начинът им на мислене, светоусещането и съешването със себеподобни не води до трайни генетични изменения и възникването на нов биологичен вид?…

 7. Поздравления г-н Инджев за поредната блестяща статия!Предполагам,че няма да Ви удостоят с честта на “право на отговор”,какъвто без съмнение има във Вашия блог.

 8. Правителството финансира рекламната кампания на Булгартабак ( Пеевски).
  Правителството отпуска 10 мил. лв. повече за залата в Пловдив, строена от Водстрой (Пеевски). Правителството дава ексклузивна информация на Пик (Пеевски).
  Протести няма. Напротив, всички отново ще гласуват за ГЕРБ.

 9. Надявам се, че перукясаният мафиот няма да използува евровизата за поредния си, май 384-ти концерт пред човекоподобията с български имена и адреси и че елитната германска клиника в ТОЗИ СЛУЧАЙ няма да се е превърнала в лаборатория на Свети Мина…ако схващате кощунствения ми намек, но към вредители на България нямам никаква милост- те за нас, родителите ни, децата, внуците ни, традициите ни,природата ни, житейските ни ценности помислили ли са, долната им болшевищка и рубладжийска мамка!
  Само че, сега извън емоциите- малко визови и консуларни неясни моменти. Коя страна от ЕС или в краен случай коя структура на – и покрай ЕС (да речем, Съвета на Европа, който осигуряваше само функционална виза на изрода жириновский като член на руската делегация само от летището до залата в Страсбург!) е клекнала лакейски пред кремълското ченгенце? Да не се окаже, ако е страна, че това е “моя страна, моя Болхария”!…

  http://pik.bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D1%81-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B9%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%84-%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D0%B7%D0%BE%D0%BD-news390139.html

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.