Експонат с бъдеще за миналото на простотията

 

          Решително съм против пенсионирането на екзем… емблемата на днешната власт Божидар Димитров. Бъдещите изследователи на днешната простотия ще бъдат лишени от основен мат’рял в неговото развитие „ до края на света”.
          Долу ръцете от исторически доказаната национална безценност, директора им на музея ни!
Резултат с изображение за Божидар Димитров снимки
          A сте го пенсионирали, а сме станали граждани за еврогейско развитие.
          Вижте каква дискусия по въпроса се води и кой води в класацията (по простотия).

Да бъде ли пенсиониран 70-годишният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров? Всъщност, не е ясно дали ще си зададе този въпрос премиерът Бойко Борисов, след като получи първата подписка по този въпрос, внесена от Ивайло Дичев и Калин Янакиев. Задава се и нова, контра на първата.

Инициатор на първата подписка е професорът по културна антропология в СУ „Климент Охридски“ Ивайло Дичев, според когото Димитров разпространява пред медиите „недоказани твърдения и небивалици“ за българската култура и история. Повод за исканото пенсиониране е акцията с „чудотворната жива вода“, бликнала до Голямата базилика в Плиска, с която бе окъпан и министър-председателят.

„Настояваме Божидар Димитров да бъде пенсиониран от поста директор на НИМ. Този човек обижда научната общност с недоказани твърдения и небивалици, обижда националното чувство с търгашеското си отношение към наследството, превръщано в бутафория за пред туристи“, се казва в подписката.

Според Дичев директорът на НИМ „обижда вярващите християни с езически измишльотини, както и публичния морал с гордостта си от това, че е бил сътрудник на Държавна сигурност, с конюнктурната смяна на политически убеждения, с грубиянското си поведение в медиите”.

Днес в изявление до медиите на директора на Историческия музей се твърди, че контра подписката срещу първата, подета от две фондации („Тангра Танакра“ и „Приморско“), е събрала повече гласове. В тази на професорите Дичев и Янакиев фигурират имената на 2460 човека, а в подкрепа на Димитров вече се били заявили 3600 души, т. е. с 1140 повече.

„Подписките ще продължат до 1 октомври и разликата ще стане още по-голяма – се казва в прессъобщението. – Но не това е важно. Организаторите на петицията срещу Божидар Димитров знаят, че работата му като директор на НИМ е перфектна според оценките на Министерство на културата и очевидно те са съгласни с това мнение. Затова като мотиви за отстраняването му, те сочат:

– Обижда научната общност с недоказани твърдения

– Обижда вярващите християни с езически измишльотини

– Гордее се с това, че е бил сътрудник на ДС

– Има търгашеско отношение към наследството, превръщано в бутафория пред туристите.

В тяхната подписка обаче почти няма имена на историци и духовници, почувствували се обидени от „недоказани твърдения” и „езически измишльотини”. Докато в подписките „За Божидар Димитров” стоят имената на 200 академици, професори, доценти от БАН и БАНИ, директори на Регионални музеи, митрополити и епископи, игумени на манастири, десетки свещеници. Между тях са академиците Георги Марков, Константин Косев и Григор Велев, директора на Националния институт по история проф. Илия Тодев, Видински митрополит Дометиан, Белоградчишкият епископ Поликарп, Величкия епископ Сионий и т.н. Научната и православната общност очевидно не се състоят само от лицата Дичев и Янакиев.“

Според пресинформацията, пратена до медиите от НИМ, в подписката срещу Димитров има „нещо опасно“:

„Очевидно той трябва да бъде наказан за „мнение в историята”. Личи си марксистко-ленинската мущровка от философския факултет на СУ от времето на комунизма. Тогава наказваха за мнение, различно от официалното. Очевидно тази функция (на наказващи инакомислещи) много липсва и на двамата, но мечтата за нея стои в подсъзнанието им, въпреки публичното оповестяване на принадлежност към евро-атлантическите ценности.“

За финал от НИМ информират, че подписките в подкрепа на Димитров ще бъдат внесени в Министерския съвет на 2 септември, макар по-нагоре да уточняват, че гласове ще се събират до 1 октомври.

Реферът на мача „за“ и „против“ Божидар Димитров за директор на Историческия музей – премиерът Бойко Борисов, е известно, че е значително по-запален фен на спорта, отколкото на културата. Така че при вземането на решение в казуса е по-вероятно да вземе предвид по-високия резултат, отколкото да се допита до експерти по темата. Ако, разбира се, не е дошъл моментът да жертва един дразнител в културата, за да засенчи делата на друг.

площад “Славейков”

 

16 мнения за “Експонат с бъдеще за миналото на простотията”

 1. Правилно, никакво пенсиониране иначе ГЕРБ ще изгуби контрола над иманярската мафия и могат да станат грешки на изборите.

 2. Ако не разбирате защо е така, използвайте тези два цитата.По-добро обяснение не можах да намеря.
  „Навремето, когато ми ставаше нетърпимо и се чувствах в безизходица, взимах голям цветен портрет на Тодор Живков и съсредоточено го гледах дълго в очите. И тогава, постепенно, всичко ми ставаше ясно, разбирах защо нещата са такива и защо по-добро не може да се очаква. И още, че това е най-доброто възможно, което може да желаем от това лице“- Дж.Пенков
  и
  “Democracy cannot succeed unless those who express their choice are prepared to choose wisely. The real safeguard of democracy, therefore, is education.”-F.D.Roosevelt

 3. Простак до простака моя майно льо!

 4. Според мен баце се стоуми. От една страна бд го орезили със сценката с окъпването със “свещената” нитратна кладенчова вода, от друга “професора” му се брои от най-близкото обръжение. Има и други “държавнически” съображения но при банкянскто слънце те винаги са на втори план.
  Злопаметно-отмъстителен и същевременно обучен от пиарите си да не отваря при никакви положения фронтове на хора които са готови да му служат.
  Ще да видим!

 5. Днес се навършват 70г. от края на ВСВ. Ако някой има номера на джиесемата на иб да изпрати смс на главната фаворитка за генсек на оон-ето. По този начин най-сетне ще тури в ред “познаният”а й по история. Нали това беше главният аргумент на генсечката на юнеско да ходи на “парадът на железата” на лилипут.ин на 9 май в масква.

 6. Лакей в същността си, пожарникарят-премиер за 2-и път на републиката с име България, естесвено се обгражда с подобни нему лакеи – безпросфетни “професор”-и и “академици” израстнали на титли в АОНСУ и подобните му партийно-милиционерски школи.
  Какво друго да очакваме от лакеи, освен да се “слагат” на началника си!

 7. Моля, моля!
  Божидар Димитров трябва да бъде уволнен заради това, че говори с просташкия анимационен език на македонските псевдоучени и изрича ненаучни и дразнещи твърдения и дава промер с безпределната си меркантилност. Пенсионирането му е помилване на арогантната глупост, превръщаща науката в чалга с пагон и палка за непослушни.

 8. Както беше казал великият Алберт Айнщайн:

  “Две неща са безгранични: Вселената и човешката глупост. За Вселената все пак не съм сигурен.”

  И двамата псевдо-индивиди са стигнали дъното и за да отидат по-надолу трябва здраво да копаят, за което се стараят много.
  Единият реже лентички и награждава кучета с пръжолки, другият търси вампири и обявява фекална вода за свещена и полива глави с нея за здраве. Въобще и двамата се трудят старателно на попрището на всемирната глупост и не може да им се отрече че постигат “отлични” резултати.

  За съжаление когато 90% от “Шариковите” вземат връх нещата закономерно се израждат и дърпат силно назад към царството на кривите огледала и към “нашизма”

  Почти не се съмнявам че “мачлето” ще го спечелят именно тези 3600+ бутафорници сигурно включващи “архонти”, “масони”, “библиотекари” и разни други “мастити учени” с титли загубили съвест и човещина и продали са на Мамона.

  Днес тук ни трябва Херкулес да изчисти обора от този говежди тор наречен българска политическа класа (елит пфу).

  Поздрави

 9. Преди години една приятелка каза, че като ни разкопаят-след примерно 1000 години-ще кажат-гледайки емблемата на фасадата на НДК и кръстовете на църквите-че сме били бели диваци. Къде другаде в света подобен човек е министър-освен може би в Сомалия или Буркина Фасо….

 10. Привет ,таварищ ДЗЕРЖИНСКИ!
  Все пак не обиждайте Сомалия и Буркина Фасо………
  Скоро няма да се срещнем, дори ако НРБ вземе та тръгне в обратна на сегашната си “посока”.

 11. Комунягите намериха универсална “цака” за всичко, което не им изнася. Протест ли? Веднага контрапротест от лакеи. Подписка ли? Веднага контраподписка и т. н. Имат си готови списъци и така ще си я караме докато не ги изметем.

 12. Според мен, общото което събира хората в подписката “за” Божидар Димитров е тяхната принадлежност към структурите на ДС!

 13. OK!!! Комунягите намериха универсална “цака” за всичко, което не им изнася. Протест ли? Веднага контрапротест от лакеи. Подписка ли? Веднага контраподписка и т. н. Имат си готови списъци и така ще си я караме докато не ги изметем.

 14. Г-н Николов,не бива да очаквате от комунистите да знаят кога е края на ВСВойна.Това не е по силите им.Те не знаят също,че и във войната срещу Полша участва Съветския Съюз,който я побеждава.Комунистите не празнуват тази победа,както и следващата,срещу Финландия.
  Но за нас българите ,в смисъл за нормалните българи,не комунистите,парадоксално е,че болшевиките и българските комунисти и до днес не прзнуват победата на Съветския Съюз срещу България.

  И възможно най-голям,историческо-комунистически парадокс.

  Уж комунистите се бореха след 1922г. до 1944г. срещу бългасркия “капитализъм и фашизъм”, но когато Съветския Съюз ги “победи”,никой не празнува тази победа.Не бива никой да смесва победата на “деветосептемврийската революция” с победата на СССР срещу Царство България.Първата “победа” е на Девети,докато втората,съветската не е отчетена.Въпреки това,Командващия Трети Украински фронт Армейски генрал Фьодор Толбухин е произведен в маршал на Съветския Съюз.Следователно все пак е имало победа.
  Тези неща комунистиуческата сволоч не ги знае и никога няма да ги знае,дори комунистическия академик Георги Марков.Ами не може всичко да се знае,нали….

  Защо комунистите ен рпазнуват края на Втората Световна Война?-това ще го знаят само читателите на сай та на Иво Инджев малко по-късно,засега е тайна…

 15. Ето я и “тайната” на комунистическите празници.

  Нормалните хора, нормалните спортисти, нормалните политици, нормалните държави и др. , празнуват крайни, окончателни, безвъзвратни и пр. победи по напълно естествен начин. Но поради факта, че комунистите не са нормални хора, те празнуват своите победи по ненормален, абсурден, неадекватен и отново прочее начин.
  Да вземем възможно най-елементарния пример-среща по волейбол. Ако по-силния отбор победи с 3:0 , той и неговите запалянковци ще празнуват след третия гейм, когато завършва срещата и абсолютно никой няма да празнува първия или втория.
  Същото е и при баскетбола и футбола, а пък тениса е изключително показателен.
  Втората Световна Война започва на 3 септ.1939г. след като Франция и Великобритания обявяват война на Германия. Края на войната е точно след 6 години-на 3септ.1945г. на американския кораб “Мисури” Япония подписва акта за Капитулация.

  Целия свят празнува, но Съветския Съюз не празнува, само отбелязва този край. Няма паради, няма захвърляне на японски знамена на Червения площад, няма ги маршалите К.Рокосовски,Г.Жуков, няма ги арабските коне, няма го Сталин и другите болшевишки агресори.
  Защо Съветския Съюз не празнува победата във войната срещу Япония, обявена на 8 авг.1945г.Последната, която СССР води ? Защото всеки нормален човек ще си зададе въпроса, а кога , кой и защо нападна Япония?
  И най-страшния въпрос за комунистическо-болшевишката сган:”Какво правеше Япония през времетраенето на Германо-Съветската война? Ами как какво-стриктно спазваше Съветско-Японския договор за ненападение, подписан в Кремъл( колко ли договори за ненападение са се подписали там, а после все нападения следват) на 13 април1941г. от същия Председател на НКИД на СССР, Вячеслав Михайлович Молотов(колко ли пъти е подписвал подобни договори, всичките довели до война) и Министъра на Външните работи на Япония Мацуока, връщащ се от Германия за Япония.

  Та през всичките тези години, Япония си спазва неутралитета, независимо от отношенията между Съветския Съюз и Германия. При подписването на този договор те са били съюзници, а след няколко месеца воюващи една срещу друга държави. Абе “японска работа”-не се интересуват хората от другите държави, що за “безразличие”?Япония не променя отношението си към Съветския Съюз и след като САЩ става негов съюзник, както и когато Япония и САЩ започват войната помежду си на 7 дек.1941г.

  Япония не възпрепятства американските доставки за СССР впоследствие и те достигат предназначението си. За благодарност, Съветите продават на Япония част от доставките на висококачествено дизелово гориво(солярка). Всеки знае какво е качеството на американските горивни продукти. Но малко се увлякох…
  Та съвсем не върви болшевиките да празнуват пред своя народ и пред всички прогресивни и капиталистически народи победа във война, която те са започнали. Това противоречи на официалната комунистическо-кремълска пропаганда за патологическото миролюбие на Съветския Съюз.

  По същите причини, Съветите не са празнували никога след края на ВСВ, нито първата, нито втората, нито третата,….., нито последната победа през този период.
  Избрали са да празнуват само една-единствена победа, тази срещу Германия-ПРЕДПОСЛЕДНАТА! Защо ли? -ами защото само тази война не е започната от Съветския
  Съюз през цялата шестгодишна война.

  И не случайно до ден-днешен Съветския Съюз и Русия не са празнували нито веднъж победата и срещу нашата страна, пък и никога няма да я празнуват. У нас тази победа не е “велика” като тази срещу Германия, но затова пък е перманентна и ВЕЧНА.

  Паметниците на съветските победители -Мочи и Альоши всекидневно отбелязват тази победа.

  И българския народ всекидневно я приветства. Със съвсем малко изключение-хората, които протестираха многократно пред ПСА, няма да ги посочвам под този текст за да се запази тяхното достойнство.
  Празненството у нас продължава и края му не се вижда. Някой да забелязва прекратяване на “вечно течната дружба”????

  Та за какъв Божидар Димитров се косят толкоз хора. Днес ще е шеф на някакъв музей, но утре ще го смени някой друг, Мочите и Альошите обаче няма кой да ги подмени.Няма да бъдат подместени дори……

 16. PANAMERICAN, PANAMERICAN-ANTIKOMUNIST,…. нема нужда да се “кахъриш” ,за то че СеСеСеРе “НЕ празнува” ОКУПАЦИЯТА на НРБ!
  КОЙ беше “НАЦИоналниять” “празДникь” след 1944г.???
  А след 1989г., КОЙ е “НАЦИоналниять” “празДникь”, АтновА???
  И двете дати -3 март и 9 септември са дати ,когато RAZIя и СеСеСеРе ОКУПИРАТ България! Това са фактите! И на двете дати сме АсвАбАдени ! И двете дати се “честват” като “НАЦИоналень” “празДникь” след 1944г..
  Отговори си САМ на въпроса – НЕ се ли “честваТ” Акупациите на RAZIя и СеСеСеРе, щом като са “НАЦИонални” “празДници” в НРБ!
  П.П. PANAMERICAN, PANAMERICAN-ANTIKOMUNIST развий мисълта си за дизела от САЩ, щото нещо не звучиш много логично!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.