Рикошетите на Руската православна църква

Александр Невзоров: Конец РПЦ. Как это будет

“Бащата на църквата” Ориген Александрийски бил истински християнин. Затова буквално изпълнил заръката на Бог, описана в Евангелието, и изтръгнал гениталиите си, след което станал евнух “в името на царството небесно”.

 

Иллюстрация: Bible of Jean de Sy, Paris ca. 1355-1357
Иллюстрация: Bible of Jean de Sy, Paris ca. 1355-1357

 

За съжаление, благочестивия му пример не бил последван от всички християни, въпреки че замяната на мъжкото достойнство за “небесно царство” от тяхна гледна точка трябвало да бъде изключително печеливша. Сравнима с шестица от тотото.

В руската църква този завет винаги се е игнорирал. Митрополити, архиепископи и епископи, при избор между небесното царство и собствените си пениси, без колебание са избирали пенисите. Жалко, защото примерът на Ориген можеше да предпази РПЦ от много проблеми в миналото и настоящето, а и да я научи на издържливост, която скоро може да и е нужна.

 

Много дълго съществуваше илюзията, че РПЦ успява бъде неделима част от всяка държавна идеология, но може да умре единствено и само с нея. Точно на това учеще православните специално измислената история на Русия. Нещо подобно им внушава и идеологът на руския нацизъм – Фьодор Достоевски. Това дава на поповете безкрайна увереност в собствения им бизнес и корпоративното им благосъстояние.

Разбира се, църковната търговия е просто свръхдоходоносен бизнес – изключително крехък, като напълно зависи от капризите и настроенията на властта. Също и от това, колко властта е уверена в ефективността на църквата.

Спасявайки трескаво страната от разпад, Кремъл задейства всичко, което му е под ръка. Всичко, което може да сплоти страната, без да са ясни националните идеали . Включително и църквата. Но не е изключено, че абсолютната неефективност на РПЦ, рано или късно, ще бъде забелязана.

Какво ще се случи?

 

Руската православна църква, се самозабрави и подценява риска от разобличение.

Както занем църквата винаги е твърдяла: тя е вечна и никакви “порти адови няма да я победят”. Вероятно днешното православие не познава истинския потенциал на тези “порти”.

Ако разобличението се състои, и за пореден път стане ясно, че църквата не сплотява никого, вероятно ще се случи следното.

Този път няма да има “лъвове ревящи, за плът християнска жадуващи” и моряци с щикове. Никой няма да докосне с пръст поповете. Ще бъде много по-зле.

Станала ненужна на Кремъл, РПЦ незабавно ще изгуби недосегаемостта си във всички медии.

Ще се отворят със скърцане онези “порти” и от тях ще удари гръм.

Всички големи телевизионни канали ще показват насълзени клисари, дякони, послушници, семинаристи и млади монаси. И всеки от тях ще описва премеждията на ануса си, ежедневно измъчван от “митрополити, архиепископи и епископи”. Измъчван не винаги с молитва.

Шоумените, довчера мляскали попски ръчички, ще размахват гневно документи от наказателни дела, изтръгвайки от ревящите пикантни подробности за аналните практики, ще плачат с тях “изкривявайки от ужас лицата свои”.

Разбира се, не всички скандали ще бъдат в чисто синьо. Ще има програмно време и за стотина-двеста очернящи педофилски истории. “Портите” ще се отворят още по-широко – и ще реват не само жертвите и шоумените.

Ще реват всички: майки, които са поверили децата си на поповете, децата им, бабите им ще се свържат по Skype, операторите и студийните клакьори. Дори претръпналите криминалисти, поканени да обясняват в ефир спецификата на вагинални и анални разкъсвания при непълнолетните, също “ще отронят сълза своя”.

Разбираемо е, че сълзливия потенциал по темата не е безкраен, но е достатъчно голям. Медиите ще го оползотворят изцяло, като често ще си припомнят Ориген Александрийски.

Разбира се, публиката не трябва само да плаче, а трябва и да се посмее. Материал за смешки на църковна тема ще се намери.

По този повод, най-добрия информационен продукт ще бъде страстта в женските манастирите. Зрителят, най-накрая, ще разбере какво е “страстна сестринска” целувка, ще проумее истинския смисъл на отглеждането от монахините на тиквички сорт”Цукини” и ще узнае правилното предназначение на девическото послушание.

Не е трудно да се предскажат и всички последващи промени в на медийното меню.

Скръбящи пътни полицаи ще залеят ефира с кръв, ще докладват хиляди истории за попското беззаконие по пътищата.

Учителките ще крещят за абсурдността на “основи на православието”.

Прогледналите ръководители на администрацията ще описват бойни сцени от битката за социални имоти и държавни земи с алчните попове.

Ще се събудят лелките от здравните инспекции. Ще крякат за вирусни мехури в устната кухина, кандидоза, гноен флегмон и други болести, предавани когато стотици, не много здрави хора ядат нещо с една с лъжица от един леген, както е в ритуала с причастието.

Медийният пазар е ненаситен за всякакви сочни ужаси: “портите” ще се отворят докрай – на РПЦ ще и припомнят всичко. Бивало и небивало. Забързани свещеници ще търсят камбанария, за да бъдат хвърлени от нея, но няма да я намерят; ще посягат към чашата с отрова, но в нея ще има само стар айрян.

A шоу-бизнеса, копнеещ през годините на “руската пролет” за свежинки, ще продължи да разпва сиромасите.

Особено старание ще прояваят тези, които по-силно от другите се подмазваха по религиозните процесии и молитвени бдения: депутати, певици на държавна ясла, рокери и други разпространители на православната духовност.

Разбира се, веднага ще се намерят търсачи, които ще се поровят в мистериозната смърт на Редигер (Алексий II) и в църковните финанси. Само една ревизия на финансовите машинации на духовенството ще превърне светия синод на РПЦ в тълпа от нещастни затворници. Поповете ще бъдат изгонени от училищата и армията, а отнетите от тях планетариуми и болници ще бъдат върнати на държавата.

Последният и най-страшен удар на “портите” ще бъде монтирането на касови апарати в църквите. След това пазара на магически услуги ще рухне.

За такъв вариант на “гонения” РПЦ ще бъде напълно неподготвена. Под смеха на публиката Гундяев ще избяга, преоблечен като разпнато момче от Донбас. Чаплин ще си купи бомбе, най-накрая ще си пусне нормални мустаци и ще продължи да играе при роднините си в московския мюзик-хол. А църквата ще се покрие и ще млъкне за дълго.

Тя, разбира се, ще имат право на избор: или да изчезне напълно, разтворена в стотици други култове, или да оцелее и да продължи борбата за връщането на клиентите.

Няма да и е лесно.

Ватиканът, оказал се в подобна, но по-малко сложна ситуация, игра ва-банк. Той бързо разкара изпедофилените от него младенци “яко не били” и направи рязка имиджова реформа. Вместо папа-истукан избра папа-хулиган. Това беше силен ход, но с насинено око и с трамвайни билети Франциск не може напълно да покрие “големия срам на Ватикана”. Следващото, вероятно, ще бъде прашка, открита случайно от ЦРУ, в личните вещи на папата. Точно на прашката йезуитите възлагат всички надежди за спасение на католицизма.

Но Руската православна църква няма да се отърве толкова лесно. Ще се наложи да се сменят не само момичетата, но и обзавеждането. Осиротяла, Руската православна църква ще бъде принудена да се подчини на свирепите законите на шоу-бизнеса. В обредите и литургиите ще трябва да се направят драстични промени. Ще бъде страхотно да наблюдаваме появата на патриарха през царските двери на едноколесен електро-велосипед, както и енергичен “танц с чаши”. Тъй като силен медиен отзвук имаше само един танцов прецедент в църква, за преподаване на хореография в семинариите, най-вероятно, ще бъдат поканени Pussy Riot.

Възможно е РПЦ да измисли още примамки. Може би тя ще си възвърне някои от старите клиенти, оставена на мира, с тракането на касовите апарати, да крета по тъмните ъгълчета на страната. Разбира се, под зоркия поглед на данъчните власти и санитарните служби, постепенно смазвайки се под тежестта на собствената си незначителност. Но до значителни проблеми и събития Руската православна църква никога не ще бъде допусната. Така че, ако на Русия и е съдено да съществува и в бъдеще, очевидно ще е без попове.

На Олга И.

27 мнения за “Рикошетите на Руската православна църква”

 1. Това руско остроумие ми дойде доста тегаво. Особено прогнозата, която не е нищо повече от атеистична гавра с човешката слабост. Нима авторът може да върне онези времена, когато са трепали попове заради поквара? Едва ли биха изгонили “момичетата” от манастирите си, а и все пак един човек с известни слабости винаги може да бъде подчинен на могъщата КГБ. Освен това руснацците умеят да изкрънкат пари и без да слагат касови апарати по входовете на църквите си. Както се вижда по всички църкви има маскари.

 2. Възхитително!
  Въпреки, че – “нищо ново под слънцето”. Казано е преди повече от 2000 години.
  Питали ли сте се защо църквата избягва при всяка удобна възможност прекия сблъсък със Светото писание и когато й се наложи го ползва избирателно и много предпазливо? Ами, ето защо –
  разгръщаме Библията на “Откровение” и четем:
  „ И жената беше облечена в пурпурно и аленочервено, и беше накичена със злато, скъпоценни камъни и бисери, и държеше в ръката си златна чаша,пълна с отвратителни неща и с нечистотиите от нейното блудство.
  И на челото й беше написано едно име, което е тайна”: „Вавилон Велики, майка на блудниците и на всичко отвратително на земята. И видях, че жената беше пияна от кръвта на светите личности, и от кръвта на свидетелите на Исус.” /17:4 – 6/

  „ И той ми каза: „Водите, които видя и върху които седи блудницата са родове и множества, народи и езици. А десетте рога, които видя и дивият звяр ще намразят блудницата и ще я съсипят и съблекат гола, и ще изядат тялото й, и ще я изгорят с огън.” /17:15 – 16/

  „ И викайки със силен глас, той каза: „Падна! Вавилон Велики, блудницата, падна! И се превърна в обиталище на демони, в скривалище за всеки нечист дъх и в скривалище за всяка нечиста и омразна птица. Защото всички народи станаха жертва на виното на гнева на нейното блудство, и земните царе блудстваха с нея, а земните търговци забогатяха от нейния безкраен и безсрамен разкош.” /18:2 – 3/

  „Защото греховете й се натрупаха чак до небето, и Бог си спомни несправедливите й дела. Нека й се върне така, както тя правеше, нека я постигне два пъти повече от делата й, и нека й се налее двойно в чашата, в която тя наливаше. Колкото тя прославяше себе си и живееше в безсрамен разкош, толкова да й се дадат мъчения и жалеене. Защото в сърцето си казваше: „Седя като царица, не съм вдовица, и никога няма да има защо да жалея.” /18:4 – 7/
  Някой да не се е сетил кого трябва да подразбираме под “блудницата”?

 3. …Эх, вы, русские духовники!
  Да еще вы и ПОЛКОВНИКИ!
  Даже изпод хитоните
  все ви прозират пагоните!

  Това се отнася обаче само за руските!
  Нашите… какви са, според вас, освен че чиновете им са над полковнишките?

 4. Подозирам, че меката пропутинска газетка.ру е в един отбор със Стопанинът на БЛОГА (ни). Защото буквално минути след появяването на великолепната статия тук е налице чудесна илюстрация за меркантилноста на РПЦ. Отново опираме до класиката в жанра. Когато не става въпрос за пари, иде реч за много пари.
  Съдете сами.
  http://www.gazeta.ru/social/2015/09/03/7738643.shtml

 5. Когато бях на 5-6 години питах дядо ми има ли Бог. Той ми отговори “Бог е да бъдеш добър”.
  Другото е от Лукаваго.

 6. Не съм сигурен че руската църква ще се срине (за мое съжаление!). Но че българската ще стане руска, -100% съм сигурен. Вярващ съм(в рамките на разумното, и в смисъл че като българин държа и да отдам уважение към всички българи допринесли за оцеляването и възраждането ни като нация, а там има и много достойни хора с църковен сан, също и като ритуалност даваща ни право да се самоопределим като християни и цивилизован народ!). По същия начи винаги ходя гордо изправен пред гвардейците пред президентството, дълг е на всеки! …-та за падението и русифицирането на БПЦ (дала на чубурашоците християнството…) искам да кажа. Когато ходя да се черковам на изхода винаги има вестничета издавани но съответните черкви с религиозен текст. Безплатни са и си взимам. Но, О УЖАС когато ги зачета има само текстове за руски псевдо-светци, само за русия и колко трябва да сме им благодарни…. Събирам ги от години и мога да ги дам на когото иска за да види какви глупости пишат. 90% е руска православна пропаганда! Ако не вярвате, влезте в някой храм и си вземете. И читайтьэ! И с попове съм се карал, и с бабетата които продават свещите(те пък не искат дребни а само точни-въпреки че съм ги виждал как след като човек излезе от храма-веднага му гасят свещите и ги прибират за РЕЦИКЛИРАНЕ! Както и как смачкани от пост-комунистичиската ни жизнь хора в акт на последна инстанция редят левчета по иконите или пускат в касичките-то тези същите бабета съм виждал как ги обръщат в близкия нон-стоп и си ги взимат!!!!). Истината, ИСТИНАТА Ви казвам хора, НАРОДЕ ???? Много продали се на червения дявол хора има в БПЦ.

 7. През 1990 г. имах възможността да се запозная лично с Невзоров и даже успях да взема интервю.По това време той водеше едно скандално авторско предаване на петербургската телевизия “100 секунди с А. Невзоров” (така мисля че се казваше или нещо подобно), в което той правеше шокиращи асоциации и откриваше комични парадокси в перестроечното постсъветско общество.
  Предложих интервюто си с Александр Невзоров на в.”Поглед”. Казаха ми, че Евгени Станчев, главен редактор по онова време, “едва не припаднал от потрес” като прочел интервюто и (естествено!) отказал да го публикува. Е, публикуваха го други “екополитически” вестници…

  Сега, след като прочетох прогнозния му анализ за РПЦ, оставам с усещането, че този материал по-скоро има за цел да стресне РПЦ като й покаже нагледно какво може да й се случи, ако чака пасивно, а не се заеме ЯКО за работа “да обединява православно” разколебания руски народ около кагебистката шайка на власт.

 8. Г-н Инджев,
  личи си, че сте голям журналист, но защо избягвате актуалните теми? Ето, например, случаят с “българските граждани от ливански произход”, които се разследват за трафика на 71 убити бежанци в Австрия. Та този канал от Ливан през България до Австрия, не е ли бивш канал на КГБ? Вие сте били кореспондент в Ливан. Можете да кажете нещо по въпроса, а не да ни занимавате с църковни притчи. Извинявайте, но очаквах нещо съществено от вас по този случай.

 9. Много мила новина… Но идиотизмът непременно предполага развитие. Следващите стадии, които идиотът Депардийо логично ще постигне, трябва да бъдат:
  -Ох, умирам да стоя на денонощна опашка за тоалетна хартия, банани, захар, мляко (и всичко останало) с компанйеросите от Венецуела… Чавес беше чаровен пич!
  -Не, нямам търпение да пристигна в Куба и да получа лично от Фидел правото да ползвам мобилен и електрическа тенджера!
  – М-мм-м, много добре ще ми дойде като диета всекидневното меню за обикновените граждани на Пхенян!…

  “Руският гражданин Жерар Депардийо заяви, че иска да живее на село в Беларус, пише Le Figaro.

  „В момента живея в Италия. Но ми се иска да поживея и в Беларус, сред селяните, защото там е красиво, а президентът е много добър човек“, каза Депардийо. Освен това той съобщи, че смята да продаде имуществото си във Франция .

  „Не искам да съм част от тази страна, макар и да харесвам французите“, каза актьорът.

  На 21 и 22 юли Депардийо посети Беларус, където се срещна в неформална обстановка с президента на държавата Александър Лукашенко.”

 10. Г-н Икаров,
  Не Ви занимавам с нищо. Вие се занимавате сам…Имате претенцията да ме съветвате какво да (не) пиша. Свободен сте да не четете статиите ми, но не и да ми натрапвате Вашето виждане кое е важно и кое не.
  За по-важни неща, като за Вас, има многобройни изповедални в медийното пространство.

 11. Г-н Ikarov,
  и аз понякога се сърдя на Иво Инджев, че не удостоява с подобаващи коментари иначе много важни теми като:

  -перспективите пред развитието на бубарството
  -състоянието на мелиоративните съоръжения в Ямболско
  -туристическите амбиции на Еритрея
  -новите поколения смартфони
  -стиловите търсения на постмодерния джаз
  -есенните колекции на Армани
  -силиконът на Златка, джуките на Шоколадка, ботоксът на Мармаладка и спонсора на Патка
  -промените в химическия състав на гренландските ледници
  -ранкинга на дюнер-кебапчийниците в София
  -предимствата на хибридните двигатели на ТОЙОТА
  и т.н….
  Тук сме малко монотематични, както забелязвате, което не значи ограничени. Така че- пъстрото тематично разнообразие не е стихията на този блог, потърсете друг и не ни карайте като възпитани хора да си губим времето с отговори до Вас.

 12. Драги ROBERT A St,

  Благодаря ти, спести ми почти същия коментар със същите факти по темата! Формалните белези на самостоятелната БПЦ остават все по-малко, костите и сенките на мъчениците за църковна независимост- до един изпитали руските пипала!- се гърчат от днешните кощунства и предателства на рубладжиите в раса и с петолъчки под калимявките!

 13. Стамбо ти освен жлъчен и зъл, какъв се явяваш на г-н Инджев? Адвокат или бодигард или говорител. Щади си нервите човече и по малко злоба- живота е кратък

 14. Светецът с нож в ръка прилича на БГ народа, който също отдавна си е изрязал гениталийте в буквален и преносен смисъл за да служи на Кремъл и на калната кауза руска.

 15. http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/54017-izkustveniyat-no-opasen-problem-s-bezhantzite-da-ostavim-leviya-populizam.html

  Няма да избягаме от тази тема… Винаги съм бил на страната на хуманността и толерантността като разбиране на хора и култури различни от твоята.
  Но като консерватор подхващам спора с 7 акцента-
  1.) тези хора са бежанци по волята и заради действията на управляващите ги сатрапи – все московска клиентела открай време или за определен период. Да ги свалят и да си уредят страните!

  2.) отвеяното говорене за ценностите на универсалния хуманизъм само зарежда лай…ометите на атаките у нас и в Европа!

  3.) а ако един слънчев ден на Германия й писне да хрантути всички?

  4.) не крия симпатиите си към казаното от Ориана Фалачи в “Силата на разума”; не понасям тиранията на мулти-култи идиотизма, да не кажа, че реагирам с нещо повече

  5.) вия от яд, че класическата европейска десница остави тази тема на льопеновци и др.

  6.)вия от яд, че Европа на барозутата, ромпоите, ащънките,кристълайнките и путерингите жалко и пъзливо отстъпи на Русия ролята на консервативен център (т.е. като отровна гъба-двойник на истинския консерватизъм)

  6.) за бъдещето пред нашата, юдео-християнска цивилизация ми пука много повече, отколкото за другите, в които напразно, например, бихме практикували ценностите и типа критично мислене както в нашия, т.е. Ивовия блог.

  7.)но нищо не може да се сравни по значимост с трансатлантиическата връзка. Не ми се и мисли за деня, и дано не го доживеем!, когато тесногръди ултраизолационисти в САЩ, или пък брюкселски дантели и кратуни- кухи плямпала за “европейска отбранителна идентичност”- ще скъсат тази връзка!Тогава,баш ние тука…да се стягаме за бараката край Енисей като дърварска бригада към УПРМИНЛЕСБУМПРОМ на ГУЛАГ!

 16. Х-АЛЕКСАНДЪР:

  Стамбо не се ‘явява’, понеже нито е луна, нито е бил скрит.
  Ценя приноса му за блога изключително много.
  Какъв е вашия принос? – новината, че животъТ е кратък?

 17. Драги приятелю everyone else,

  Благодаря ти за мнението, от мен незаслужено- няма твой коментар, който да не ме е обогатил с нещо и да не ми е давал повод за размисъл!

  Приносът на мурзилката Алэксандр обаче е разбираем в контекста на жегата, висенето по служба в този блог на отявлени русофоби… инфлацията на рублата,сбърчените вежди на началника,липсата на нови опорни точки. Что делать!
  Саша, не пора ли отдохнуть?
  Сега, сериозно. Тук сме съмишленци. Което значи- че останалите автори и мнения са добре дошли, доколкото уважават общността ни.Иначе-чупката в сайта на дума, атака, пик и пр. рубладжийски помиярници. В случая аз защитавам не Иво, а насоката и традициите на блога. А за злобата- сори, батков, аз предимно се стремя да разсмивам съблогърите,че и успявам понякога.
  Не знаеш това, което още веднъж подхранва съмненията,че си редова мурзилка, чебурашка, матрьошка, балалайка или нещо подобно. Премъдростите за краткия живот
  разнасяй другаде.
  Чака ме лодката, отпрашвам към едно чудно кътче сред един язовир, имам и палатка да разпъвам, така че няма да отговарям до сутринта! Лека на всички!

 18. По-горе да се чете ‘вашият’ (изглежда идиотщината е заразна).

 19. ——————————————————————————–

  ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ, КОЙ С КАКВОТО МОЖЕ, ДА ПОМАГАМЕ НА ПУТИН !!!
  В НЕГО Е НАДЕЖДАТА… НА ЦЯЛОТО ДЕМОКРАТИЧНО ЧОВЕЧЕСТВО !
  МОЛЯ ВИ, НАСТОЯВАМ, ЗОВА ВИ ДА ПОМАГАМЕ НА ПУТИН, ЗАЩОТОТО САМО ЕДИНСТВЕНО ТОЙ –
  ПУТИН ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ, СЪС СВОИТЕ ВЕЛИКИ УПРАВЛЕНЧЕСКИ РЕШЕНИЯ МОЖЕ ДА

  ТАКОВА МАМАТА НА РУСИЯ !

  ——————————————————————————–

 20. Към АЛЕКСАНДЪР:

  Умнико, дали по твоите критерии, Ботев /ако си го чел/ се е „явявал” злъчен и зъл? А Захари Стоянов? А онзи ваш любим поет, който виждал живота като „озъбено, свирепо куче”? И още, и още, примери безброй.
  Дразните се когато се борим /твърдо и безкомпромисно/ в защита на:

  – истината;
  – човечността;
  – свободата си;
  – личното си духовно пространство;
  – правото си на самоопределение;
  – суверенитета си;
  – бъдещето си и това на потомците си;
  – бъдещето на уникалната ни планета;
  – собствеността си;
  – и в частност – „блога на Иво, т.е. нашия блог”.
  Не понасям комуняги да ме учат на християнство, на алтруизъм, на почтеност, на толерантност, на състрадателност, на смиреност, на пацифизъм и патриотизъм!
  И знаеш ли защо?
  Защото комунягата с делата си „являэт ся” тяхно отрицание! А пък аз /както казват родопчани/ НЕ ИСКАМ ВЪШЛИВ ДА МЕ ПОЩИ!

 21. Стамбо, постът от 19.12 ме накара да мисля много неща едновременно.
  Ако някой все още иска доказателство за несъстоятелността на ‘мултикултуралната’ идея, нека пребивава няколко години в голям град в Канада. Действително, способността на културата да се разплита на нишки (етнически, класови, религиозни) и същевременно да съществува като една конституционализирана тъкан е феноменална. Каквито и пари обаче да се пилеят от бюджета за ‘reach out’, интегриране и диалог, няма шанс имигрантските етноси, субкултури и урбанистични джунгли да бъдат мотивирани да говорят едни с други. Всички до една притежават ‘завидна’ компетентност в душенето, надушването, логистиката, жонглирането на социална тел, любезното изхлузване и априори игнорирането на това, което излиза дори половин милиметър извън възпиятието на социално приемливото (дори на някой да му е тясно в групата). А знаем, мокър парцал по главата не помага за диалога.

  Споменаването на лодката, язовира и палатката ме размечта… Драг образ.

 22. everyone else, поздравявам те и аз!

  MELTING-POT-ът е точно толкова идиотичен като социокултурна и политическа докрина, колкото и “пролетарският интернационализъм” (при ясна генетична връзка по очертанията на марксовото брадище).
  Цитирам един “реакционер”-
  “Бъдещият фашизъм ще се нарича “антифашизъм”.
  И добавям “Днешният расизъм се нарича “позитивна дискриминация”, “антирасизъм” и “мултикултурализъм”.

 23. ОТВРАТИТЕЛНОООООООООООО! ГАДНОООООООООООООО!!!!
  ОТБЛЪСКВАЩООООООООООО!!!
  Дали “отнетите от тях планетариуми и болници” не са всъщност принадлежащи на Църквата и отнети след 1917 г., когато, болшевиките /на които явно се възхищават съществата написали тази гадост, постнали я и харесали/ са избили със сигурност стотици хиляди само заради това, че са били вярващи. Явно, много хора и днес биха го направили с удоволствие и без да се замислят., Е, да , то трябва да има с какво

 24. За да се намалят извращенията в църквата и другите институции ,трябва да се повиши откритостта им към независими и несвързани с властть медии и организации и граждански сдружения.
  А, след вековното “служение” на РПЦ и 70-годишното на БПЦ на болшевишките атеисти и кагебисти, като казионни наместници на властть, това е още по-наложително!
  Защото таваришите с “чисти ръце” се възползват от слабостите в църквата ,за да я подчинят на своите “студени сърца и горещи глави”!

 25. Виждам любими имена – Ориген и Достоевски. За съжаление обче няма нищо от духа им, а би ми се искало – много. Ако набедените духовници носеха дори отчасти от подобeн род душевности, щеше да е чудно. Но по-важното е, че светът все още има и все повече ще има Личности – дори само, ако ще задето човечеството все пак еволюира, колкото и да не си личи :))))

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.