Защо Путин се радва на кризата с бежанците

 

Урок по елементарна логика

Автор: Васил Василев, математик

Силно впечатление ми направиха коментарите под няколко статии в български медии, в които президента на Русия Владимир Путин обвинява САЩ за бежанската криза в Европа и развива пространно теориите си за интересите на щатите от такава криза. Учудих се как повечето от коментаторите са съгласни, въпреки че някои от тези сайтове са известни с почти изцяло антипутински коментари. Затова си заслужава да се отбележат и интересите на Путин от създалата се ситуация:

1)      Бежанската вълна ще създаде икономически проблеми за Европа, което ще доведе до допълнително отчуждаване на някои държави от ЕС, а както знаем точно това е и мечтата на Путин и неговите петоколонници по света и у нас, които с пълна сила се борят против единния фронт от санкции срещу Русия.

2)      Ще се увеличи социалното и етническо напрежение, което ще доведе до допълнителен възход на националистичеките партии в ЕС, които са евроскептични и пропутински по своя смисъл (понякога гарниран с немалки количества рубли, както е и случая с френския Национален фронт и инжекциите към него от руската ВТБ).

3)      Най-силните удари от вълната ще бъдат в южната част на ЕС, която е най-нестабилна политически и икономически и в която има най-силни проруски настроения.

Имайки предвид това мисля, че на всеки трезвомислещ човек ще стане ясно кой има най-голям интерес от бежанската криза. Путин също целенасочено пропуска факта, че една голяма част от бежанците са всъщност хора в най-активна възраст, които не са от военни райони, а просто са видели шанс за личностно развитие, които явно не го търсят в Русия, а в развития запад. Но нека все пак се опитаме да работим с терминологията на Путин – според него ЕС е под влиянието на САЩ. Тогава веднага идва въпросът защо да искат да навредят на своите собствени съюзници? Може би това умозаключение произтича от садистичния негов навик да унижава своите петоколонници (които очевидно са много по-нищожни от съюзници в очите му), които, заедно с олигархията си, подтиква към антидържавна дейност в родните им страни. Това отново потвърждава тезата, че демагозите обвиняват другите в собствените си грехове.

А точно с такива противоречия, недомислици и понякога откровени лъжи е изпълнено руското политическо пространство, а като няма оправдание или повод, или изобщо събитие, то може направо да се измисли някое такова от нищото. Най-жалкото е, че руските политически ръководители го знаят и въпреки това безцеремонно пробутват на народа си тази гарнирана с корупционни рубли манджа с грозде и го водят към живот на ръба на бедността, само и само да успеят да задържат властта още няколко години.

 

Бел. ivo.bg

Васил Василев завърши Природоматематическата гимназия в София тази година и по силата на спечелени международни състезания беше приет в престижния университет в Единбург да продължи висшето си образование. Избра ( засега) Софийския университет Той е на 19 години, но владее логиката по-добре от доста хора, претендиращи за „мъдрост” поради своята (пре)зрялост. Което прави анализа му още по-интересн за любителите на логиката ( и в политиката).

Както читателите знаят от ivo.bg, Васко се е заел с непосилната за мнозина преминали през медийните битки и войни сънародници задача по създаването на нова независима и демократична медия, която да не зависи от отделен спонсор или собственик. След края на отпускарския сезон се задава възможност проектът му да се активизирира.

 

14 мнения за “Защо Путин се радва на кризата с бежанците”

 1. Тази логика е елементарна-само тъп човек не би се сетил, че бежанските вълни ще дестабилизират Европа в един недалечен момент. На лилипуткин му трябва просто да чака, ако санкциите не го капичнат дотогава

 2. Вчера чух коментар по Нова Тв от приличен човек, че 20% от бежанците бягат от война. Другите са иконом. имигранти. Нека не забравяме обаче и предупрежденията на Ориана Фалачи

 3. Шапо за г-н Васил Василев!
  Сега, пускам отново статията на Андрей Пионковски. Не е препоръчителна за четене на тролове, петоколонци, полезни идиоти. Много често 3 в 1. И аз не проумявам що си губят времето тук. Може би им плащат бонуси за “вредност” защото освен голи отрицание, псувни и малограмотност друго при тях няма и няма как да има.
  http://glavpost.com/post/4sep2015/blogs/57475-andrey-piontkovskiy-smert-na-miru-himery-russkogo-mira.html

 4. ШАПО огромно – до земята – и аз като ГЕОРГИ се възхищавам на младия автор!
  Каква би била България с повече такива млади хора!…

 5. Не е верно това че националистическите организации са рускослугинажки . Иначе има организацийки кои много хитро използват националното за да прокарват руските интереси.

 6. Забелязвате ли новината, че вчера (5 септември) Гърция е отказала искане на САЩ да затвори въздушното си пространство за “хуманитарни” полети от Русия към Сирия? Гърция нито спира десетките хиляди мигранти идващи от Турция (които стигнали курорти в Турция като Бодрум вече не са “бежанци”, защото много очевидни успешно са избягали от войната в Сирия.)

  Значи оръжие от Русия лети без проблем през Гърция за Асад, а послед гърците пропускат мигрантите на север към Германия. Защо? Можеби целта е натрупване на крайни националистически настроения в Германия, така че про-руски партии там (AfD) да дадат оправдание на Меркел и на германския бизнес да си продължи вземане-даването с Русия (за сметка на Полша, България и тем подобните)?

 7. Здравейте!
  Много добре написано, г-н Василев! Иначе… няма нужда Русия да се намесва, кризата сама си се развива достатъчно неблагоприятно за нас в ЕС. Може би това прави Путин още по-доволен, не знам. Поне това, което виждам тук – Австрия и Германия – ме убеждава. Хората сами вече засилено ще гласуват за националистически партии, като виждат, че актуалните ръководители гледат някакви т. нар. “общи” интереси, които не са вътрешните държавни интереси. И пак от моята гледна точка, не мисля, че Западът слугува на някого, но тази либералност му идва в повече. Не очаквам моите приятели тук някой да успее да ги накара да гласуват за когото и да било – те сами решават, както и аз.
  Във Великобритания от години открито се говори за референдум за излизане от ЕС и Камерън, доколкото помня, им го обеща, и те още го чакат. Щом той бави, значи има защо. В Австрия чрез подписка в началото на Юли се предизвика референдум за/против членство в ЕС, който трябва да се състои догодина – тотално мълчание в австрийската преса. А фб беше пълен с групи и зовове! Сещаме се всички защо, нали? А сега, след като новините около Гърция наведнъж утихнаха, се започна това с бежанците.
  Колкото и държавите да забавят референдумите, толкова повече виждам, че до момент, в който хората биха искали да остават членове на ЕС, няма да се стигне скоро. Кризите се редят. А българското правителство си мисли и прави висчко, за да влезе в Шенген, което е толкова смешно и такава безсмислена и ненужна дреболия…

 8. Василе, веднъж много ти знаеше устата и ти счупиха носа, помниш ли? Айде сега си гледай в своята купичка и недей да умуваш много много, защото за теб всичко от САЩ е божествено. Само ТTIP не си прехвалил.

 9. Браво на това момче-дано не е бяла лястовица! Аз се учудвам на охотата и нежеланието да се разобличи една лъжа,която за кой ли път,беше лансирана тази сутрин от две бивши и настоящи ченгета по ВТВ -Славчо Велков и Гарелов! За тях е ясно защо лъжат-те са изживели живота си на хранилката на всички диктатори по света! Не е ясно,защо няма отпор на тази често повтаряна лъжа-ЧЕ САЩ СА ЕДИНСТВЕНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА НОВОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК!? Никой не оспорва,че междуетническите и религиозни конфликти в Близкия изток,се разгоряха,след падането на една мощна спирачка,каквато беше за тях диктатурата на Садам и Кадафи! Путинския(и на нашите ченгета) прочит на тези конфликти е,че видите ли,заради тази бежанска вълна,САЩ НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА БУТА ДИКТАТОРИТЕ ОТ ВЛАСТ! Тоест-нека си живеем в лайната,но да не ги чистим,защото ще се размирише! С други думи-КАКВО ТУК ЗНАЧАТ НЯКАКВИ СИ ЧОВЕШКИ ПРАВА,ИЗБИВАНЕ НА ХОРА,ЗАРАДИ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ИМ УБЕЖДЕНИЯ И Т.Н.,ПРЕД БЕЖАНСКАТА ВЪЛНА! Макар че,ако трябва да се върнем още по назад,за да разберем действията на диктаторите,ще се сетим,че те бяха силни в собствените им страни…САМО ЗАРАДИ ОРЪЖЕЙНИТЕ ДОСТАВКИ НА РУСИЯ ЗА ТЯХ! Ако ги нямаше-опозицията в тези страни-защо не и с помощта на Западните демокрации,щеше бързо да се отърве от тях! Сега има и нова лъжа,подхранвана от Путин-че руските военни,воювали в Сирия…срещу джихадистите!? Нищо подобно-те бомбардират позициите на противниците на Асад! А джихадистите са оставени да омаломощават Западните демокрации! Така ,косвено Русия подпомага преселението,защото знае,че ако падне Асад,бежанците ще се върнат по родните си места! Та ето какво учудване предизвиква у мен,нежеланието да се разобличават медийно тези маневри на руските фашисти! Грешки,които се натрупват и наливат вода в Хибридната война на Русия…срещу демократичния свят!

 10. Към Нос
  qjmikura@nos.kriv

  Публикувам тази заплаха към автора на статията за лъжата на Путин за САЩ и бежанците, за да си види още веднъж на какво са способни слугите на Путин!

 11. НОС, нос ли си, или си си ДОНОС, явно доста денги са ти донесли сводниците ти!
  Не съди за Васил по собствената си “персона”, и не го сравнявай с теб си, и с приятелите и гасудатите ти.
  Само такива лумпени ,като вас, могат да верват безкритично в батюшката си. А съм сигурен ,че Васил може да види и “божественото” и “земното” в САЩ, но ти и шайката ти едва ли можете да свалите капаците от очите си ,които ви е нахлузил путин, даже и намордник с ушанка ви е изтипосал. Не вменявай на друг “божествената си вяра” в идолите си!

 12. Рокмил и другия циник е същия комуносид НОС,който не врява нека да хаква и иткрие Айпи-то му.

  Нека да пише,нека да се изказва и истината по комунистически да замазва.

  Добре да се открие рубрика на комуниста,та читателите на сайта по-лесно да правят разлика между хората и комунистите.

 13. Благодаря на всички положителните мнения (не съм опитен писач и може и да съм допуснал грешки), а на другите като Нос-а ще кажа само – нямам интерес към заплахите Ви (прокурорът може да има, защото IP-то Ви е проследимо), имам опит, но много по-взаимнополезен ще е опитът от полето на аргументите, а още по-интересно ще е едно предизвикателство в полето на математиката, информатиката или шаха. Хората, които предпочитат заплахите изглежда са безсилни пред аргументите и логиката …

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.