Аплодисментите на германците – шамар за “германофила” Борисов

Аплодисменти за бежанците ( в Австрия и Германия)? Това се случва в един друг свят. Това е нещо нечувано, невиждано и немислимо в държавата, в която законодателят на политическата мода от две петилетки насам, премиерът Бойко Борисов, прави следното изявление и безумно историческо обобщение:

 

 

“Виждате сега цяла Европа, все едно да говориш за наводненията или земетресенията… Полагаме усилия, но живеем във време, в което такова преселение (има), такъв ужасен свят не е имало от векове. Адекватно се справя България. Който е можел по-добре, да се е справял”, заяви Борисов, цитиран от Mediapool.

 

 

Аплодисментите за бежанците тук са като във вица за молците, които си мислели, че хората им ръкопляскат…С извинение за черния хумор с червени корени.

 

И каква е разликата ни със страните с кафяви корени, където днес хиляди хора приветстват най-човешки прокудените от войната и опасностите за живота в родината им бежанци?

 

Разликата е, че в страните с червени корени те не са изтръгнати, така както бяха изкоренени генетично сродните им подземни пипала на отровните социдеологии, превърнали тъкмо Европа през 20 век в развъдник, източник на тоталитаризма.

 

Националсоциализмът доведе до земетресението, което разруши ( буквално) цели европейски държави и това беше осъзнато, признато, анализирано, дезинфекцирано и дори демонизирано-персонифицирано ( за да се помнят демоните) явление.

Метастази на кафявите корени в Европа има доста, но не те са определящия фактор за преобладаващите обществените настроения. Тяхната алтернатива не се бои да се заяви: както има антиемигантски настроения, организации и цели партии, така хиляди граждани на същия Дрезден, станал база на антиимигрантската вълна в Германия, беше залят с хиляди демонстранти с проемигрантски лозунги. Заради едната човечност, а не в името на някакъв келепир ( какъвто винаги присъства в обясненията на Борисов, апелиращ към най-бакалските балкански апетити, търсейки ползицата във всичко).

 

Нищо подобно няма тук, в страната, в която интуитивният Борисов насочва своя герберизиран слънчоглед в посока към изгряващия избирател и в името на тази правилна ориентация е готов да избълва всякакъв поток от гадни и глупави аналогии за нещастниците като „земетресение”. И понеже успява да „респектира” ( както казват полицаите) нещастниците, превръщайки България в най-избягваната дестинация от страна на бежанците, Борисов сгъстява фона на своето историческо присъствие в тази картина с абсурдни обобщения за „най-ужасното време”: времето на управление, което Той осъществява толкова успешно въпреки апокалипсиса.

 

Социализмът от съветски тоталитарен тип не претърпя нищо подобно на отрицанието на националсоциализма. Напротив. Той се възприема от доста наши съвременници като „градивно” явление, а не като земетресение. Частичните му руини служат за поклонение, вместо за покаяние. Защото не беше разтърсен от онези, които подмениха една негова форма с друга , при която по някаква китайско-руска логика съжителстват пазарното стопанство и носталгията по неговото отрицание НРБ и СССР. Само че намесата на държавата в икономическа вече не е идеологическа, а чисто криминална , подобие на руския държавен капитализъм, при който порциите се раздават от автократичния вожд .

 

 

Доста българи съчетават в двете си полукълба тези несъвместими величини. Борисов е типичен техен представител и на това дължи изборните си успехи на жонгльор между двете невъзможности, които си преливат електорална легитимност. Негови почитатели внушават за заблуда на колебаещите се противници на комунизма колко бил мразен Борисов от комунягите, макар да е ноторно известно, че ББ има много почитатели сред носталгиците по SS(SR).

 

Както е „мразен”, така не пропуска обаче да изпроводи на русофилското сборище край Копринка свята дясна ръка Красимир Велчев- освиркан ( но не и отсвирен) от русолюбците за това, че е закъснял да се присъедини към Петата колона в сравнение с колегата си Сидеров.

 

Такова е, накратко казано, обяснението за земетресението ( в главата на Борисов).

 

 

29 мнения за “Аплодисментите на германците – шамар за “германофила” Борисов”

 1. Тиквоча никога не е бил германофил, русофил, еврофил, и т.н., той винаги е бил и ще си остане МУТРОФИЛ!

 2. Предлагам на границата да се сложат и следните табели: “Ако идвате от Сомалия не се надявайте на по-хубави улици!”, “Толерантността в България е нулева!”, “Тук по пътищата се води война!”. Каква толерантност можем да очакваме? Дори да работиш честно и да казваш нещата такива каквито са в най-добрия случай ще те нарекат “луд”….

 3. Силен коментар на Иво!
  Само добавям, че нито ИДИОТИЗМЪТ, патентован с марката “Сделано в кратуните на сесерските стратези на “евроатлантическата” Болхарская Задунайке” – с танковете срещу бежанците- нито пък празнословиците за трансцеденталния хуманистичен универсум вършат работа.
  Работа върши ГЕРМАНСКОТО! ДОУЧТУМът-както му казват! Неповторимо съчетание от величие на голям дух, вледеняваща с дълбочината си философско- интелектуална база, невъобразим перфекционизъм, безпощадна самодисциплина и отговорност в търсенето на практически решения!
  Дано го прочете/разбере(?) и оня наш съблогър… сещате се кой!…

 4. Основният проблем, който стои пред Човечеството, е твърде голямата му многочисленост, надхвърляща всякакви биологични критерии. Предлагат се различни решения, които може да се класифицират в светлината на три гледища: биоцентризъм, антропоцентризъм и екоцентризъм. При първите две, които са най-близко до природните решения, съществена роля играе подборът, “естествен”, или “изкуствен”. Като при антропоцентричното гледище лесно може да се види, че то е всъщност биоцентрично и не допринася за решението на проблема.
  Именно Разумът, като специфично човешко качество, е причина за основния проблем, който стои пред Човечеството и именно той е, който ще го реши. За да бъде Природата наш общ дом

 5. Много добре казано, Иво!

  Немците аплодират, защото знаят, че бежанците са моментна трудност, но дългосрочно са един невероятен исторически шанс за Европа. Защото за разлика от 60-те години когато в Германия нахлуват гастарбайтерите, съставляващи в по-голямата си част бодензатца на турското общество предимно от Анадола, сега сред бежанците се намира цвета на една цяла нация. Това са будни млади хора искащи да учат и да се развиват и да живеят един нормален живот. Изключителният исторически шанс според мен се състои в това, че част от тези хора, които ще попият западните ценности след 20-30 години ще се завърнат по земите където са родени и ще ги променят към по-добро. Това би могло дори да бъде ренесансът на тази част от арабския свят. Такава промяна би била много по-ефективна отколкото налагането на западни ценности с помощта на оръжието, каквито опити неминуемо удрят на камък, както виждаме в редица примери от настоящето и близкото минало.

  В същото време в Германия има невероятен глад за работна ръка, особено за по-ниско квалифицирана такава (без висше образование). Съществуването на всяко второ средно или малко немско предприятие е застрашено заради проблема със запълването на позиции с млади такива кадри за обучение. Прогнозите са, че до 2025 година в Германия ще има над 5 000 000 работни места, които не могат да бъдат запълнени.

  Това разбира се са размишления от позицията на една дългосрочна гледна точка, каквато русо- и Путинофилите няма как да разберат. Защото на тези хора дългосрочното им е чуждо. Те живеят с мисъл за миналото “величие”, а не за бъдещите възможности.

  Разбира се има и рискове, защото с този поток от хора неминуемо ще бъдат инфилтрирани и хора с не дотам чисти помисли, дори вероятно и членове на онази гнусна ислямистка варварска сбирщина наричаща сама себе си държава. Но се надявам, че западните служби си знаят работата и действат по въпроса.

  А тъпотиите на един от най-известните наши (макар и прикрит) Путинофили, Боцко, нямат въобще нужда от коментар. Те говорят за интелектуалния багаж на изреклия ги. Неминуемо обаче се сещам за един репортаж на немската ZDF за едно сирийско семейство минало през ужасите на бежанските лагери в България и стигнало до Германия тази пролет. Репортажът завърши с тяхното твърдение, че предпочитат да се върнат в Сирия и да умрат, отколкото да бъдат пратени обратно в България. Тук коментарът някак е излишен…

 6. Без съмнение това е голяма трагедия за много от преселниците, но подобни трагедии винаги е имало и сега има в много други райони на света. Мисля че хората които са по внимателни и предпазливи имат основание защото историята ни учи че смесването на големи и разнокултурни , разноетнически и разнорелигиозни общности е много рисково и води почти винаги до напрежение. Германците имат останали комплекси от последната световна война и е разбираема тяхната реакция /макар че проблемите с неинтегриращите се мигранти там тепърва ще се изострят/ Но е разбираема и реакцията на българите които имат опит с едно малцинство което гласува монолитно етнически и религиозно без политическа обосновка в огромната си част но това определя икономическото и политическо бъдеще на целия народ. В голямата си част мюсулманските преселници не желаят да се интегрират в европейската култура ,традиции и демократични порядки.Поне това показват фактите в най-богатите западни страни в които има големи мюсулмански общности…

 7. ББ се стреми с едно изказване да покрие целия политичевки спектър. Погледнете какво казва! Мислите са несвързани, отричащи се и обидни. Това е неадекватност на положението. Говори за всеядност срещу власт- като истински комунист, а къде е опозицията? Кого привлича опозицията? Колко гласа ще преброи? А всеядният продължава да печели.. Нещо не е в ред със самите нас, защото продължаваме да губим.

 8. Америка носи голяма и директна отговорност за дестабилизацията в Ирак и Сирия и е повече от редно тя да отвори широко вратите си за тези нещастни хора. Това че америка не реагира адекватно в ситуацията е поредното показване на двоен стандард, което от своя страна идва като балсам за поклонниците на русия и техните стремежи. http://debka.com/article/24871/Four-parties-caused-Syria%E2%80%99s-genocidal-calamity-Should-Israel-get-involved-

 9. До Стамбо:

  Изхвърлянето на вода и храна на релсите е знак на протест, защото тези хора са отчаяни. Отчаянието на гладни и жадни хора, които хвърлят храна е невъобразимо. Протестът е срещу това, че им е било казано, че този влак ще ги отведе във Виена, а всъщност ги е закарал в един от унгарските лагери, където те насила трябва да останат.
  Ситуацията е много сложна…

 10. Gospodin Indjev, prestanete da obizdate bulgarskia narod. Borisov pecheli izbori s falshifikacii i ekvilibristiki i s pulna cenzura v mediite. Da ne zabraviame, che v izbiratelnite spisuci ima 1 mln murtvi dushi, procentut na kupenia i kontroliran vot sushto e opredeliasht. Ako ne beshe, nikoi niamashe da dava pari da kupuva.
  Predi izborite imashe prouchvane, spored koeto samo 20% ot bulgarite biha prieli Borisov za Premier. I tova pri polozenie, che v nikoia televizia do momenta ne e razkrita pulnata istina za prestupleniata mu.
  Taka che Borisov ne e haresvan ot bulgarskia narod, a ot edna malka grupa marginali i samotni zeni nad 55. Takiva zabludeni hora ima vuv vsiaka nacia. Ne navsiakude obache ima tolkova falshificirani izbori.

 11. Към Цвета Григорова:

  Не знам с какво съм заслужил подозренията, че правя нещо в полза на Борисов- не е лошо да му пишете лично, защото май и той не разбира това.
  Дори ме обвиняват в някаква лична отмъстителност срещу него, макар точно той той да е този дребнав властелин, подобно на приятеля си Първанов, който не може да надскочи вродената си низост да мъсти на “враговете”, дори на дребните камъчета в обувката му ( например е направил необходимото да не се придвижи към президента Плевнелиев чрез Министерския съвет, като е по закон,предложение за моето награждаване за 60 годишнината ми, с което само е потвърдил моята значимост в неговите очи).
  Искрено благодаря за незаслужения комплимент, че манипулирам …българския народ ( ни повече, ни по-малко). Това ваше обвинение показва убеждение, че българският народ ( направо целият) чете блога ми.

 12. Уважаема г-жо Григорова,
  Също както в 30-те години на миналия век, ако искаш да получиш работа в държавния или общинския сектор,особено в малките и не толкова малки градове и общини,като изобщо не пиша за скъпо платени или вечни длъжности на държавен служител, а за най-ниските нива на трудовото поприще, трябва да си съпричастен към “правилната” за момента партия. Сред малкото поучителни места в биографията на вожда Т. Живков е текстът, че като работил на най-ниска позиция в държавна печатница, тъй като управлението и преминало към друга партия след реорганизация в правителството, той, общият работник, е трябвало да напусне. Според мен това е една е най-важните причини за масовото гласуване в полза на знаете кой. Тези, които въртят далаверите, също са вътре, но естествено са малцинство.

 13. ALEX , това което наричаш “гнусна ислямистка варварска сбирщина наричаща сама себе си държава” , в по-голямата си част се командва от “халиф”, който е офицер към армията на баасисткият тоталирен режим на Садам, който едва ли можеше да се нарече религиозен! Но за сметка на това беше “братски режим”!
  Това ясно показва КОЙ е вероятният главатар на ИДИЛ! посоката е север-североизток от ИДИЛ и НРБ!
  П.П. Колкото до interКОЙко, той отново е потвърдил своята “цивилизационна ориентация”!
  рублофилите също потвърдиха своята принадлежност към interКОЙционалът на поредната си прокремълско сборище , точно преди поредната годишнина от окупацията на България от СССР!

 14. В Индия има няколкостотин милиона млади, силно мотивирани, бързоразмножаващи се хора, така, че ако на мама Меркел не и стигнат арапите, има откъде да вземе! Е, освен джамии, ще трябва да се построи и някой хиндуистки храм, ама Германия е богата, та няма страшно. И когато на германците им писне, от младите и мотивираните, които са много отворени към немската социална система, ама държат айшетата си омотани в пет ката чаршафи, и потърсят някой нов Хитлер, тогава кой ще бъде виновен? Както казва М ТАЧЪР континентална Европа непрекъснато твори глупости, от които трябва да бъде спасявана с помощ отвън. Това е поредната глупост, и сигурен съм, че ще се наложи отново Германия да бъде спасявана с помощ отвън. На всички политкоректни и поликултурни наивници предлагам да се запознаят какви са отношенията между децата в немските училища – между германчетата и турчетата, а те живеят там от 50 години! И освен това за пръв път прочитам такива вдъхновени слова за арабското трудолюбие!

 15. interКОЙционалист, интересна е теорията за “Халифа”. На мен лично малко ми идва повече от към конспирации, но признавам, че не е съвсем невъзможно.

  Живко Боев, не ни мислете нас немците. Меркел и хората които стоят до и зад нея, чиито гласоподавател съм и аз, си знаят работата. За разлика от България, тези хора заслужено са на върха на нацията. И са държавници – пак голяма разлика с БГ. И моля не сравнявайте онези необразовани гастарбайтери от Анадола, дошли в Германия през втората част на миналия век, с тези (поне по-голямата част), които идват сега. Несравними са.

  Знаете ли онази максима, че за зрелостта и стадия на развитие на едно общество се съди по отношението в това общество към най-слабите, към най-старите и към мъртвите? Гениална е! Знаете ли къде сте Вие?

  A дори и хората в Мюнхен, за които по принцип нямах особено добро мнение (баварци), ме трогнаха дълбоко преди няколко дена. Когато ДОБРОВОЛЦИТЕ помагащи на бежанците, трябваше няколко пъти по различни медии да съобщят – моля не носете повече храна на гарата. Имаме ПОВЕЧЕ от достатъчно. Друг пример – има една група немци, лекари и ентусиасти, от северна Германия – взели са си отпуска – неплатена, защото плават от месеци, събрали са пари и са стегнали един стар кораб. И кръстосват Средиземно море месеци наред, помагайки на хора в надуваеми лодки, докато дойде бреговата охрана, която най-често те алармират. Финансират се по интернет с дарения. И спасяват човешки животи. Колко християнско е това?

  Та не ни мислете нас, мислете за себе си. И си задайте въпроса защо вие българите така сте озлобели и оскотели? Защо не можете да усетите най-християнското чувство – нуждата да помогнеш на ближния когато е в беда, когато е паднал? Или и Вие сте „християнин“ като Орбан – такъв от руско-православен пластелинен тип – угоднически нагаждащ се като пластелин според ситуацията – хем иска Унгария да е християнска, хем прави всичко възможно да изгони всеки нещастен бежанец потърсил помощ. Християнско ли е това питам аз?

  А интересно, че цитирате Тачър. Защото точно Великобритания е рекордьор по наливане на пари в т.нар. „помощ за развитие“ – десет цифрени суми в евро – пари които отиват точно при бежанците в лагери като в Йордания и в Ливан. И точно Великобритания, събира бежанците директно от „лодките“ в Средиземно море със военните си кораби и ги извозва към Острова. В по малък мащаб разбира се, но все пак помагат, нали? А вие какво правите в България? Борите се със земетресения…

 16. ALEX, “халифа” на ИДИЛ, и други местни главатари на ИДИЛ, са от иракската армия на Садам! Факт!
  А съюзници на неговият режим ,и другите “братски режими” в Сирия, Либия и т.н.. бяха СССР и СИВ! И тези режими едва ли могат да се нарекат точно религиозни, най-малкото, за да се пръкнат от тях такива крайни религиозни фанатици!

 17. ALEX,
  Една от най-важните привилегии на богатите е, че могат да вършат глупости по дълго време от бедните!
  Не е тук мястото да спорим, но ще си позволя да Ви обърна внимание, че примерите с английските военни кораби, които патрулират с основна цел да залавят трафиканти, както и това, че няма нищо по логично от помоща за лагерите в Йордания и Ливан, не са на мястото си! Освен това думите на М ТАЧЪР, се отнасят за изстрадани явления като хитлеризма и комунизма, които идеологии са създадени в Германия, ако не се лъжа. Докато вие се вдъхновявате от недоказани очаквания относно достойнствата на “бежанците”. И ако не се заблуждавам, сега инициативата да подменим европейската идентичност с ислямска такава, отново е на Германия, която се опитва отново от позиция на силата да наложи на Европа квоти за прием на араби и бандити от Сахел, джигити от Афганистан. Е, ние българите веднъж вече сме спасявали Византийската Империя от арабите в началото на седми век. Сега сме прекалено слаби и незначителни! А и ги познавам лично – сириици, иракчани, палестинци…, учил съм заедно с тях, бяха най-просите от всички чужденци, по прости даже от нигерииците и категорично най-мързеливите.

 18. Нямам представа откъде черпите информацията, че Европа действа като едно цяло по отношение на бежанците, г-н Инджев. Но определено настроенията всред хората са далеч от „позитивни”. А че няколко ръкопляскащи акции, заснети учтиво от избран брой телевизии, могат да бъдат организирани – не се съмнявайте. Нека не забравяме кой е председател на ЕВропарламента. И не, не мисля, че намирането на Калашников по парковете е мечта за всеки белгиец или пък саморазправата на улицата с „ислямофобски” режисьор – на всеки холандец. Това какво впечатление създават официалните средства за масова информация, няма нищо общо с истинските настроения. И не, не познавам лично нито нацисти, нито расисти, нито ксенофоби. Познавам хора, които до вчера биха застанали на позицията, че Европа е призвана да носи цивилизованост на света, а днес вече споделят (на ухо), че случващото се никак не им допада. Нека признаем – левите движения в Европа носят добре познатия от революционна Русия характер. Агресивността, с която бива коментиран всеки, който не смята, че 4000 боици на ИД, проникнали в Европа като „бежанци” са нещо нормално, говори за изключителната „лявост” на цялото мероприятие. Опиташ ли да кажеш, че не си съгласен със случващото се, биваш недвусмислено и директно обвинен в расизъм, ксенофобия, фашизъм или ислямофобия (абсолютно умишлено се избягва нарицателното „Нацист”, сещате се защо, нали?). Няма случай, в който аргументи „против” да бъдат изслушани спокойно. Директно се казва, че това е “hate speech” и до изслушване не се стига. Приомите са ми ужасно познати от младежките ми години в Соц. България. Всичко, случващо се в момента в Европа изглежда (не само на пръв поглед) добре подготвено. Само искам дебело да подчертая, че дълбоко се съмнявам Б. Борисов изобщо да си дава сметка за случващото се в Европа. В тази си част съм съгласен с коментара Ви.
  Поздрави,
  Тодоров

 19. Към Тодоров:
  Ужасно мразя да ми вменява позиция, каквато не съм съм заемал и след това върху тази лъжа да градят теза ( в която има и истини).
  Къде и кога съм написал нещо за единна позиция на Европа за бежанците?!
  Отбелязвам само феномена с публичните прояви на човечност към едни тълпи човеци. Това се случва нейде в Европа, но не и тук, където предпочитаме да се равняваме по най-лошото от европейската практика и традиция.

 20. Останах с това впечатление, четейки статията Ви, г-н Инджев. Европа действа по един начин, Борисов по друг. Което не е нещо ново, както добре знаем. По никакъв начин не се опитвам да „вменявам” каквото и да било, особено пък на Вас (опазил ме Бог). Останах с впечатлението, че целите на подчертаете контраста между Европейската единност и балканската неадекватност (на добре познатия герой). В този смисъл изказвам мнение, че Европа по никакъв начин не би могла (в момента) да бъде наречена единна и има защо. Но е и факт, че балканския герой (както все по-ясно става) се опитва да извлече полза. Моля Ви, не виждайте във всеки коментиращ причина за „мразя”. Твърда крайно е, макар и да разбирам основанията Ви за подобно отношение.
  Поздрави
  Тодоров

 21. @Alex
  “Изхвърлянето на вода и храна на релсите е знак на протест, защото тези хора са отчаяни”

  Тези хора на снимката не изглеждат нито гладни, нито жадни. Не изглеждат отчаяни, а решителни да се преселят от първия в третия свят. Това е разбираемо, но на опашката са още сто милиона като тях. ЕС не е пансион за социално слаби от БИ и Африка и не е благотворително дружество.

 22. До ALEX , забравихте да ни разкажете за “голямото сърце на Меркел”.Нека Ви напомня какво казваме “Ние Американците” – “Always follow the money”Поздрави от Бавария , Гармиш–Партенкирхен.

 23. Отлична статия на г-н Инджев! Поздравления!

  За тези, които предпочитат по-научен стил на изложение предлагам следния текст:

  Много се спекулира в медиите с понятието бежански проблем, като не се прави разлика между ИМИГРАНТИ и БЕЖАНЦИ! Умишленото смесване на числата, свързани с тези понятия, води до масови заблуди.

  Трябва да се знае, че между ИМИГРАНТИТЕ в Европа на челно място все още са . . . руснаците! Това се отнася и за България. А между БЕЖАНЦИТЕ в Европа, доскоро водещи бяха косоварите, дори и за първото тримесечие на 2015! Едва това лято превес взеха бежанците от Сирия и Афганистан. Процентите, които някои български медии представят са за ИМИГРАНТИ, но не се уточнява, че бежанците са много по-малко. а сред последните мюсюлманите са още по-малко.

  Целта на подобни медийни спекулации е привличане на вниманието на ксенофобски настроените елементи в обществото и печелене на политически дивиденти. Понастоящем, поради некачествено образование, лошо възпитание и липса на държавен контрол върху подрастващото поколение, България се превръща в един развъдник на расизъм, ксенофобия и хомофобия (нетърпимост към хора с нестандартна ориентация). Това явление е в грубо нарушение на европейските норми за спазване на човешките права и в по-малка степен се наблюдава и в други европейски страни. Но докато, в по-цивилизованите от тях, се упражняват системни грижи от страна на държавата във вид на полицейски контрол и наблюдение от професионалисти-социолози, в България такива грижи напълно липсват. В резултат, расистките, ксенофобските и хомофобски прояви все повече се умножават. Те се превръщат дори в нещо като „пошла мода” сред преобладаващата част от населението, от която по-образованите и възпитани хора все по-трудно правят изключение. Особено опасно е, че някои политици (най-вече афиширащи национализъм) се заиграват с тази обществено-вредна тенденция и със свои расистки, ксенофобски и хомофобски „издънки”, де факто „наливат масло в огъня”.

  Вярно е, че наскоро Народното събрание прие резолюция, с която осъжда ксенофобията, но расизмът и хомофобията бяха оставени без внимание. Освен това са нужни не само думи, но и дела. Необходимо е упражняване на действен контрол за предотвратяване на тези отрицателни явления в обществения живот, така както това се прави в другите европейски страни.

 24. @R.Winford

  Не голямо сърце, а големи лидерски качества има Меркел. Историята до момента го доказва. Иначе “вие американците” по-добре да си траете, защото арогантно разбъркахте кацата с хилядолетни л*йна, наречена Близъл Изток и прилежащи региони, без да разбирате сложността на връзките между тях, нахвърляхте “находките” върху вентилатора, и сега на умни се правите. Ама сте прекалено далече за да ви опръска, а Европа трябва да се бори с директните последствия.

  @Живко Боев
  Никой не иска да подменя християнската идентичност с ислямска, особено пък Германия. Това просто не съответства на истината. Обясних по-горе за развитите общества и отношението към слабите. Вие не го разбирате…
  Защото е ясно, че са различни, мързеливи, прости, каквито ще да са, не е важно. Важното е, че те са хора и когато са в безпомощно състояние, трябва да им се помогне. Човешко е. Говоря за истинските бежанци.

  А за ония изверги, които са инфилтрирани и са дошли с цел война, както онзи невръстен младеж, който показва с пръст как реже гърло към камерата – за тях само сопа, и то много яка. И не се съмнявайте, че ще я получат.

 25. Към ALEX, подкрепявам вашата позиция в защита на бежанците но това че едва ли не само американците забъркали каша в Близкия Изток граничи с пропаганда.
  Дайте пример в какво точно мислите се състои тяхната вина (освен че стоят почти безучастно както и ЕС между другото) в тази конкретна криза?
  Американците си гледат интересите и те са описани в общи линии тук: http://foreignpolicy.com/2012/08/15/the-politically-incorrect-guide-to-u-s-interests-in-the-middle-east/
  Ако ви прави впечатление САЩ нямат никакви интереси в Сирия или от Арабската пролет (нито пък са тръгнали да я защитават).
  Не можем да кажем обаче същото за Русия, Иран, Турция и Суадитска Арабия. Не защитавам Америка но не съм съгласен истинските виновници за кризата в Сирия и най-вече Русия да не бъдат назовани. Плюс това Русия е двойно по-арогантна тъй като снабдява Асад (и ИД най-вероятно през Турция) с оръжие и блокира в съвета за сигурност на ООН възможността да се защити цивилното население в Сирия.
  И нито един политик дори и Меркел не намират смелост да покажат и назоват това. А това им струва скъпо сега и може би прекалено много в бъдеще ако продължат да бъдат неадекватни.

 26. Тук се получи доста интересна дискусия 🙂

  @Тенко
  Съгласен съм с вас. Но не съм казал, че американците са виновни за кризата в Сирия. Дори напротив, за Сирия специално смятам че нямат нищо общо. Защото по онова време Сирия беше държавата с най-голям арсенал от химически оръжия на планетата и не мисля, че има нормална цивилизована държава, която да тръгне да си играе с ТОЗИ огън. Нормалните цивилизовани държави не правят такива неща, каквито обаче 3 от посочените от Вас 4 държави по-горе не са 🙂 изключвам Турция с някои условности.

  Но това за което мисля, че САЩ допринесоха, с неразбирането си за сложните хилядолетни взаимосвързаности, е забъркването на кашите в Афганистан, Ирак и донякъде в Либия. Както и да е, това е доста дълга тема и може би не е тук мястото. Много е сложна ситуацията и не може да бъде обяснена само с черно и бяло.

  Иначе, що се отнася до варварската северно-азиатска империя на злото a.k.a. Русия, напълно подкрепям становището на Иво Инджев, което е известно 🙂

 27. Господин Инджов,Вие като изтъкнат специалист,Можете ли да ни кажете,кой може да стане министър председател,и да тръгне държавата,май няма ТАКЪВ,от това следва какво,че само си чешате езицити,след като няма върховенство на закона,какво очаквате,….Наистина радвам се че вече не съм гражданин на ВГ,Знаете ли никой не се интересува от най -корумпираната държава в Европа.

 28. Към Кирильов:

  Г-н Кирильов, това, че се признавате за никой, си е Ваш проблем.
  Но щом се интересувате от това , какво пише за България някакъв си ИнджОв – че и си правите труда да ме наставлявате,значи все още не всичко е загубено- поне един загубен в ориентацията за доброто и лошото човек бивш българин, горд със загубената си идентичност ( видно и от ниската грамотност), оказва се, се интересува. С което си противоречите, но това също си е Ваш проблем, който не е нужно да го натрапвате.
  Пък и не е ли “малко” нахално да говорите от името целия свят и да му приписвате Вашата незаинтересованст от България като универсална истина?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.