Петата колона отново даде на късо за Съединението

За светли и чисто български празници, като Съединението, би трябвало да се пише само тогава, когато пишещият има да добави нещо ново към онова, което е изписал ( освен ако не е поканен да говори по темата под формата на интервю, което не е любезно да отхвърли) . Така че не бих се присъединил към стандартните констатации за празника, който беше обявен за официален едва през 1998 г. след като Петата колона на Русия тук загуби временно властта от много поредни десетилетия насам ( и още не може да прежали загубата на онези 4 години, наваксвайки в ерата на Путин като за 45 години отново).

 

Не съм си въобразявал обаче, че авангардът на Петата колона ще се откаже да се възползва от случая за нови манипулации по старата тема.

 

Ето една представителна извадка с днешна дата от интервюто на историка Андрей Пантев, в което с лека ръка – направо с опакото на ръката, зашлевява някакво си говорене срещу руската истерия срещу историята със Съединението- имало някакво „говорене” срещу Русия по въпроса. И още: нещо сме се били умълчали за Съединението заради аналогията с… Крим.

 

Ето част от Пантевите опорни точки пред БГНЕС:

 

„Обикновено на кръгла годишнина, каквато е тази година – 130 г., се правят сесии, издават се монографии, спомени, документални брошури. Аз предполагам, че една от причините за тази тишина е аналогията, която може да бъде направена между Източна Румелия и Крим. Това вероятно е предпазило „умните” съветници на управляващите много-много да не се вдига този път шум, защото историческите аналогии свидетелстват, че съотношението между населението, което е присъединявано, и населението на страната, която осъществява съединението са много по-малки.

В крайна сметка в Източна Румелия живеят по-малко българи, отколкото има руснаци в Крим. Налице е деликатното положение да кажем, че ние сме нарушили един договор. Ние навремето сме въвели войски – княжеската войска влиза в Пловдив. Но климатът в Източна Румелия е бил толкова благоприятен, че княжеската армия се целува с румелийската жандармерия.

И това е важно да се знае, защото тогава българският език се налага не защото е задължителен, а защото на него се водят дебатите в областното събрание на Източна Румелия, което е първообраз на бъдещия общ български парламент. Това обяснява лекотата, с която е осъществен този акт. Разбира се не трябва да се забравя, че тази лекота се дължи и на това, че в Източна Румелия не е имало турски войски. Колкото и да говорим за негативното отношение на Русия тогава, да не забравяме, че тогава няма турски войски в Източна Румелия благодарение на руската дипломация.”

 

Да сравняващ великоруската инвазия на държавата Русия в Крим, непридизвикана с нищо ( ако не броим лъжите за потинатото руско население без да е имало нито един прогонен или убит руснак от украинците) с народното дело на Съединението, е обикновен цинизъм- като онзи, който се наричаше в един съветски филм „обикновен фашизъм”.

 

Значи вероломното нахлуване на руски войски в Крим, подкрепяни по въздух и море с цялата превъзхождаща многократно „противника” военна сила на най-голяма държава в света, е равнозначно на безкръвната българска революция само заради факта, че и в двата случая това става в нарушение на международните договори?

 

Какво интересно признание за факта, че Путин наруши международния ред! Смея да твърдя, че то е първо по рода си у нас.

 

Мислителят Пантев явно не е помислил за това. Явно му е по-важно да защити на всяка цена онази Русия, представяна като благодетелка, върху чиято легитимност в съзнанието на българския русофил се крепи днес остатъчното влияние на Кремъл в България, наторявано с митове, манипулации и лъжи.

 

Впрочем в книгите си съм посочил цитати от Пантев от времето на комунизма, от които е видно, че се е придържал строго към коминтерновската традиция за всичко лошо, което не може да бъде отречено по отношение на Русия и политиката й спрямо България, да се пише като за дело на „царска Русия”. Явно за другарите пропагандисти на русофилството това табу е отпаднало днес и те са се вкопчили в „добрата Русия” дори и в случаите, когато тя демонстративно мачкала България и българите- какъвто е случаят с руската политика срещу Съединението.

 

Да похвалиш руската дипломация за отсъствието на турски войски в Източна Румелия при положение, че императорът българомразец Александър Трети прави всичко възможно по дипломатически канали да предизвика турското въоръжено завръщане в присъединената след 6 септември 1885 г. южна част от България е не просто манипулация. Това е по-руско от най-руското изкривяване на истината. Казано с една дума: лъжа.

 

Още по-тлъста е лъжата във връзка с факта, че основният аргумент на руската политика срещу Съединението за пред света е било обвинението, че българите нарушават… разпоредбите на Берлинския конгрес – същият, който е бил предопределен от тайна клауза в Райхщадското споразумение между Русия и Австро – Унгария от юли 1876 г.. Заговорниците от двете ретроградни империи ( хабсбургите редовно са ползвали руски касапи в униформа за потушаване на национални въстания в империята си) се заричат да не допуснат голяма (българска) държава на Балканите след война с Турция. Както и става на Берлинския конгрес, бламиран 7 години по-късно от Съединението, но и дал формален повод на Русия да се направи на защитник ( не, не на българите, които никога преди Руско-турската война от 1877-78 г. не споменава като българи) именно на съществуващия международен ред, т.е на решенията на Берлинския конгрес.

 

В името на защита на разделението на България, решено на този конгрес, Русия отзовава като наказание от българските земи ВСИЧКИТЕ си офицери с надежда младата българската армия да рухне при евентуална турска инвазия ( от каквато султанът благоразумно се отказва, за да не покани по този начин руската мечка на своята граница отново) или при сръбска агресия, подстрекавана също от Русия.

 

Разжалвайки практически българския княз Александър Батенберг, зачислен като офицер от императорската армия, като част от наказателната мярка за подкрепата му за Съединението, Русия предизвиква бурно възмущение в Европа.

 

Ето за такива неща се е „говорило” тогава и не само в България, но и навсякъде на континента, където българското Съединение получава огромна подкрепа първо на народите, а след това на държавите. В същото време Европа се обединява в съпротивата си срещу ясно изразената руска заплаха от повторна окупация на България. Това е уникален момент от историята на възродена България ( именно като България, а не като руска губерния, какъвто е бил руският замисъл за православните славяни, набелязани за присъединяване към „руското море”, както се изразявали руските славянофили). Обединена Европа застава с единна позиция срещу подготвяната руска агресия и Александър Трети се принуждава със скърцане на зъби да оттегли канонерките си от българското черноморско крайбрежие. Европа спасява България от Русия.

 

 

Като пише по този повод кореспондентът на влиятелния в Европа „Кьолнише цайтунг”, свидетелят на събитията Артур фон Хун: Русия жестоко се излъга в българите, които не могат да бъдат управлявани с камшик, защото България не Туркестан.

 

Прав е Артур фон Хун, но донякъде ( погледнато от днешна перспектива): Русия се е излъгала, но само в някои българи. Други продължават да й служат и до днес вярно. Инвестираните през десетилетията средства в Петата колона тук не са отишли напразно.

32 мнения за “Петата колона отново даде на късо за Съединението”

 1. Господи! Съдейки по думите на Пантев май по-добре изобщо да не се бяхме съединявали! Аз ли съм подписвал тайни споразумения ДА НЯМА ГОЛЯМА България след войната 1877-1878 година. Да, ама съединението НИЕ сме си го направили и Източна Румелия НЕ Е Крим и(слава Богу) Батемберг НЕ Е БИЛ нещо като Путин!

 2. Никога не можах да харесам Андрей Пантев за мен той е псевдоинтелектуалец, а този негов цитат с известно напрежение на волята прочетох, за да се уверя в неговата житейска слепота и меркантилно съществуване. Да беше само той да рие глупости за Съединението! Всъщност русофиллската пропаганда премълчава всичко, което някога е било криво в очите на господарите от Русия. Има нещо недоклатено в мисленето на руските слуги, които имат късмета, че не са живели по времето на Цезар, който обичал да казва:” Обичам предателството, но мразя предателите!” И ги е избивал. Все пак Рим е направен от доблестни мъже, а е пропилян от безхаберници. Добре е да припомня края на СССР след катастрофата Чернобил. Те се разпаднаха, защото никой не искаше да има нещо общо с Кремъл и няма морална кауза, която позволява да се забравя това престъпление и да се говори за присъединявяне на руснаците от Крим. Никога не може да се скрие престъплението Чернобил и да се замества с каквато и да е великоруска кауза. Векове милиони хора ще умират в мъки от рак заради престъплението Чернобил, а руските слуги трябва сами да изберат ще бъдат ли съучастниците, които криха или ще се откажат завинаги от руските убийци- те трябва да бъдат съдени. В Украйна, Белорус, Полша, Швеция, Германия, България където се изсипа радиацията няма място за нищо руско. И трябва да им се повтаря, докато последиците не престанат.

 3. Честит празник на всички които се чувстват българи и патриоти !Нека сме благодарни на тези , които го направиха въпреки Русия !

 4. Няма ли най-после някой да разледва православния рокерски клуб “нощни вълци”?В Кюстендил по време на концерт на открито пребиха млад мъж пред жена му,малката му дъщеря, и още стотина човека на площада заради антипутин постове във фейсбук

 5. Честит празник, скъпи (съ)блогари!
  Иво пак е в десетката!
  От мен един актуален текст по-малко по-минала тема. Какво ли не бих дал банкянското слънце да го прочете и “осмисли”. Надежда и в двете посоки, тук всяка оставете.

  Скажите, вы правда мечтаете, чтобы в Россию хлынуло полмиллиарда геев, педофилов, русофобов, наркоманов?

  Немного цифр по беженцам.
  «Международная Амнистия»:
  — Больше 4 миллионов — или 95% — беженцев из Сирии находятся в пяти странах: Турция, Ливан, Иордания, Ирак и Египет. Ливан принял приблизительно 1,2 миллиона человек: по беженцу на пять жителей страны; Иордания разместила 650 тысяч — 10% населения; Турция приняла больше, чем любая страна — 1,9 миллиона; Ирак, где 3 миллиона своих граждан являются внутренне перемещенными лицами, принял 250 тысяч; в Египте — 132 тысячи.
  Всего за время конфликта в Сирии, унесшего жизни примерно 220 тысяч человек, около 50% населения страны вынуждены были покинуть места своего постоянного проживания.

  «Хьюман Райтс Вотч»:
  — Население Европейского Союза примерно 500 миллионов. По последним оценкам, в этом году через Средиземное море и Балканы в Европу прибыло примерно 340,000. Иными словами, в этом году приток беженцев составил только 0,068 процента населения ЕС. Учитывая богатство ЕС и его передовые экономики, трудно утверждать, что Европе не хватает средств, чтобы покрыть эти новые потоки беженцев. Эта «волна людей» больше похожа на ручеек, впадающий в бассейн, который должен поглощать его.

  Также «HRW» в своей статье использует такие термины, как «торговцы кризисом», «паника», «демагогия»

  Даже если данные «Хьюман Райтс Вотч» увеличить в десять раз… Это же прямо жуткий масштаб катастрофы вырисовавается. В Европу прибыл поток мигрантов, численностью в полпроцента её населения! Все, Европе кирдык. Прям завтра.

  ЗЫ: Тут вот в комментах совершенно правильную мысль подкинули. Дорогие колумнисты «Известий», ведущие зомбоящика, заклинатели шаманских плясок и прочие вестники апокалипсиса…
  Скажите, а если ваша мечта и вправду осуществится, и Европа под натиском мигрантов, развалится, погрузится в хаос, погрязнет в терактах, экономика гикнется и в итоге начнется мультикультурная война, о которой вы грезите на страницах своих диагнозов — скажите, куда в этом случае беженцы побегут из Европы, учитывая тот незамысловатый факт, что на севере — Северный полюс, на Западе — Атлантический океан, через который в Америку на лодочке не переплывешь, а на Юге и так уже война и полная задница?
  Скажите, вы правда мечтаете о том, чтобы в Россию с её ста сорока миллионами, хлынуло полмиллиарда геев, педофилов, русофобов, наркоманов, бездуховных гейпарадов, ненавистников православия, читателей «Шарли Эбдо» и прочих пиндосских прихвостней?

  автор — Аркадий Бабченко

 6. Днес даваха Пантев по БТВ и Тодор Славков по Нова.

 7. Щеше ли лицето Пантев да доживее до званието “академик” , ако не беше неговото “ръкоцелуване” на хранещите го ръце на БКП и Русия ??? НИКОГА !!! Както много други не доживяха до хабилитации и научни звания в България !!! Всъщност такива като Пантев превърнаха званието “академик” в просташкото ” а къде ми е …” !!! Жалко , че такива хора с предателски души са непрекъснато в медийното пространство и така убеждават младите хора , че “…за да си успял в България , трябва да си предател !!!”

 8. Иво, професора е жалък трол и не заслужава никакво внимание.
  По- важно е какво се учи днес по История на България.
  Отидох на сайта на МОН-http://www.mon.bg/?go=page&pageId=1&subpageId=28 и странно няма такава дисциплина История на България, има История на цивилизациите…..
  Прегледах програмите за 5 и 6 клас когато се учи история на Бългаия и ето какво видях:
  тема 2
  Държавността по българските земи:
  -славяни и българи преди Дунавска България….
  Това е написано в програмата на МОН за пети клас….
  Та искам да кажа 25 години след падането на берлинската стена ние сме доникъде-
  защото България започва от Дунавска България, защото говорим за славяни по българските земи, защото на това учим децата си и после се чудим откъде се пръкват все нови и нови пантевци, гавизовци и т.н. други големи експерти.
  Ще ми се някак по- градивно да използваме енергията си. Това си мисля аз на днешния светъл ден.

 9. И ПАК ПАНТЕВ…
  Пантев е олицетворение на наглия, самодоволен и уж всезнаещ комуноид. Той е от отгледания “интелектуален” слугинаж на комунистическата върхушка, който по зова на господаря се явява на трибуната и защитава всяка теза на престъпниците: че НАТО е опасно за България; че Милошевич е наш приятел; че убийствата без съд и присъда през 1944 г. са “законно възмездие” на победилите болшевици.
  Щеше ли да бъде толкова арогантен, ако бяха избили негови близки? Бил чел лекции в Сорбоната? На какво ли е научил бедните студенти? Пантев и пантевци са срам за народа ни.
  Що за кощунство е да организираш “Събора на руслямистите в България” на 5 септември, датата, на която СССР обявява война на Царство България? Това е висша форма на антинационална перверзия и безродие.
  През септември-октомври 1944 в България е извършено небивало по мащабите си социално разчистване.
  Съветското нашествие отваря портите на Ада, откъдето изскачат демоничните фигури на патологични главорези и мародери, за които “събарянето на стария строй” просто е претекст за задоволяване на кръвожадните инстинкти и санкюлотската си ненаситност.
  Винаги когато чувам Пантев и пантевци, се сещам за епиграмата: „Кой ме прати да живея с вас? Сигурно е някой педераст”.

 10. Т. нар. проф. Пантев е еднояйчен близнак на ченгетата от ДС. Те отговарят за чуковете и винкелите, той – за мазните приказки. В нормална държава този родоотстъпник щеше да бъде даден под съд за национално предателство, а на преподавателската му кариера щеше да бъде сложен край като опасна за мирогледа и патриотизма на бъдещите български специалисти.
  Пантев е автор на слаб учебник за ІХ клас, двуличник, който казваше, че за него влизането в парламента било. . . понижение. Често злоупотребява с твърд алкохол.
  Та това светило заяви: “Робство в България МОЖЕ БИ Е ИМАЛО”. Представяте ли си професор да заяви “МОЖЕ БИ” за петвековно иго??!
  “Ти, Партийо, имаш безброй синове”.

 11. ПОТРЕТ НА ПСИХОПАТА-ПУТИНОИД
  Повечето от наричащите себе си “русофили” са примитивни хорица с религиозна привързаност към една съществуваща само в техните глави “русия”.
  В тяхната представа русия е “добра и велика”, винага стояща срещу “агресивния Запад”. Омразният Запад ги комплексира с неизпълними изисквания за високо образование, за постоянно учение и усъвършенстване, иска им чужди езици, отвореност и широко скроени възгледи, плаши ги с нови и постоянно обновяващи се технологии, със смайващо качествени предмети за ежедневието, с високо качество на живот и достъпен лукс. Тези екстри са постигнати не с продажбата на нефт и газ, злато и диаманти, извадени от зевните недра, а с упорството и гения на НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО ТРУДА!
  “расия и нейното величие” играе ролята на себевъзмездие, на “реванш” за пропиления мизерен животец на нещастника, палещ знамето на обединена Европа. Митът за “путин и неговото мъжкарство” играе ролята на заместител за липсващите истински човешки качества у примитива-русофил, който е типичен неудачник в съвременния динамичен, изискващ воля и характер свят.
  “расия” бе и остава приспивна приказка за травмираното от реалността съзнание на биомасата, създадена в резултат на дефектния социален експеримент – сАвеЦкия соц. на българска почва.
  Мнозина от тези всъщност путинофили са и ДС-доносници по местоживеене или по служба, обикновени аутсайдери и социални онанисти, сънуващи как партията се връща на власт, за да им даде по някоя държавна службица, откъдето малко да покрадват. Те са пенсионери-фатмаци от МВР и МНО, бленуващи Рассия пак да ни “освободи”. Сред тях щъкат и разни тролове, спамещи по цял ден за жълти копейки из форумите. Тук-там се мярка и по някой тъповат младеж с парцалка на терориста Че Гевара, дето хич не му е ясно пък що чини там, ама поне ще има кьорсофра със соеви кебапчета от 20 стинки бройката.
  И не може да няма поне няколко от мултимилионерите и милиардерите, назначени за “бизнесмени” от ДС и партията майка.
  Някои сигурно “са работИли в Коми”, но кои са “учИли” там? Къде се учи за дървар? Освен да са завършили “правене на самогон от борови трици”. “Если б водку не гнали из опилок…”, както пееше Висоцки…

 12. Пантев е забавен смешник, нищо повече. Обича да весели публиката и господарите си, които му плащат. Чаровен и суетен празнодумко, който обича социалистическия безгрижен начин на живот.

 13. “,,,през 1998 г. след като Петата колона на Русия тук загуби временно властта от много поредни десетилетия насам …”-И.И.

  Г-н Инджев,а кога “Петата колона на Русия” отново взе властта в България?

  Сега кой е на власт,същата ли “Пета колона”?

  Вие никога не сте регистрирали във Вашите материали момента на вземане на властта от “Петаса колона”.

  Имаше избори,имаше политически партии,най-силни бяха комунистическите ГЕРБ,Атака и БСП и полукомунистическия Реформаторски блок,но никой не регистрира участие на “Петата колона ” в тях.

  И след известно време тя се оказва на власт,а комунистите къде са,те извън властта ли са,или въобще не са участвали в избори и изобщо ги няма в политиката.България се е лишила от комунисти?Ами къде са тези най-големи “русофили”,както се самоопределят.

  И в края на краищаата в “Петата колона ” има ли комунисти и русофили.

  Знам,прекрасно знаем,че или няма да публикувате коментара,или ще останете с неприязън към него,но да се говори,че някой е на власт,а никой от властващите не е обявил че е част от “петата колона” е меко казано неточно.

  Подобно правеха комунистите-този фашист,онзи фашист,Иво Инджев също е наричан за фашист,а никой в България,както Вие не се е определял за фашист.

  Ето,съвсем справедливо разобличавате автентичния комунистически функционер и пълен неграмотник,по подобие на Божидар Димитров,Пантев

  А Андрей Пантев влиза ли състава на “Петата колона”,знае ли че е неин член.Русофил ли е,обявявал ли се е за такъв?
  Подкрепяйки старата ортодоксална съветско-българска комунистическа пропганда и днешната новокомунистическо-руска,Г-н Пантев се доказва като оригинален комунист.

  Комунист и нищо повече!

 14. “През септември-октомври 1944 в България е извършено небивало по мащабите си социално разчистване.”-Богдан…

  Г-н Богдан,ама Вие усещате ли се какво говорите,определяте комунистическите масови убийства,побоища,затвори,лагери,унижение,ограничения ипр. за “социлано разчистване”.

  Реките кръв ги определяте като “социлално” явкение,процес,….,майко мила,ама няма ли край тази българска…няма да казвам,няма какво д асе каже.

  Един ден ако някой пита какво са правили комунистите на Девети и след Девети,какъв отговор ще последва-ами правили са някакви социални почиствания,половин век са чистили и пак се върнаха към живота преди Девети.

  Ами ако става въпрос за разчистване,дайте пак да ни поразчиста социално,кой би се противопоставил на чистоатата.

 15. От един “професор” със з@дник под носа си, какво да се очаква? Какво може да излезе от един….на един “професор”….?

 16. Поклон и вечна слава на БЪЛГАРИТЕ донесли СЪЕДИНЕНИЕТО и най вече на Великия ЗАХАРИ. Безспорно БЪЛГАРИЯ не е Туркестан, независимо от факта, че туркестанци си организират сборище на Копринка на всеки 5 септември, когато БЪЛГАРИЯ на същата дата през 1944 е погазена от руския ботуш. Но нека напомня на тези туркестанци-български граждани, какво казва за техния идол-русия, Великия ЗАХАРИ: “…възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!” Това е и моя отговор към всички марковци, пантевци, димитровци и т.н.
  Привет Бат Стамбо и Честит празник на всички БЪЛГАРИ!

 17. Пантев е платен петоколоннически псевдоисторик. В личен план е абсолютен гадняр. Спирам дотук за да не разбере кой е източника ми.
  ДГД!

 18. “Ти, Партийо, имаш безброй синове”.
  …и до един са безродни, продажни руски ибрикчии!

 19. Аз многа съм устал после толькава волнующия сабор на руссофилыте край Капринка. Песни, пляски, частушки, шутки…Сейчас атдыхвам на море, но мога чйестна да скажа, че Соединението на Болхария не ме радует толькава, колькато сакравенната мая мечта за саединения на Россия с Болхария и дийствительното саединение на Крым с Камчия, каето осуществи идин эвроатлантический палитик как Бойка Барисав и неговите верны мэрове по местам на берега на Чьорното море. Эта защо счьитам, чье на Копринка беше ашибка да се асвирква верен пратеник на адна практически русафильска партия как ГЭРБ, та ведь нали нейната мэрица в Казанлык асуществи руссофильската встреча. Маладцы!

 20. Вече става нехигиенично да се обръща внимание на
  вонящата коммунистическа пропаганда,чиито рупори в лицето не безличните комунистически лица като академици,професори и други комунистически безумци сеят пълно невежество и антибългарски тези.

  Но от друга страна е добре да се публикуват свежи разработки на новата комунистическа пропаганда,която има два центъра-Москва и София.

  Тези комунистически безумци нарочно акцентират с техни изказвания точно на Деня на Съединението,за да избегнат коментари за деня на унищожението-съветската инвазия в България на 8 септември 1944г.

  Една дума няма да кажат,защо ли?-ами всичко идва отгоре-Президент,Правителство,БНТ и другите комунистически институции.

  Дали някой ще познае кой държавник ще отбележи деня на съветската агресия,едва ли ще се намери такъв…

 21. За Андрей Пантев нямам думи.Идват ми ваум само цитати като тези-
  *Таварищ Пантев ,ти, балшой учен,
  в лъжеистории ти даже корифей*
  *Няма по големи лъжци и нагли хора от комунистите*-М.Тачер.
  Има ще кажа аз.Това са техните слуги – *идеолози*.Самодоволната физиономия на Пантев буди отврата и презрение.С лулата.Буди усещане за *недостижим*.А всъщност излиза като простак и фарфарон.Противен е.

 22. Gospodin Injev, sledya s golyam interes vashite komentari vseki den,koito me orientirat v trudnata politicheska obstanovka v BG i napalno spodelyam vashite mneiya za predatelite na bulgarskiyat interes v politicheski aspekt.Tezi dni popadnah na predavaniya v NEWS 7: i “ALFA” TV s polkovnk Nikolai Markov……….Zapoznat sam sas situaciyata koi e udoben da bade v efir i koi ne….bix iskal da chuya vashIyat komentar otnosno negovita lichnost i komentari south Stream i KTB…..
  Blagodarya vi avansovo…
  s uvajenie ,
  Y.H.

 23. Не си спомням кой от коментаторите на сайта анализира физиономията-изражението на един от комунистическите глашатаи,но аз не приех анализа му,защото никой не избира чертите на лицето си и физическите особености.

  Но задълбочавайки се в изказванията и мимиките на проком и прорус-лицата,убедих се напълно че коменататора е прав.

  По всяка вероятност дългогодишната комунистическа мърсотия е обезобразила и външно,физически тези измъчени лица.

  Не е възможно те да бъдат наредени в редици и ще се види необоримата правота на читателя.

  Ще се види само една малобройна част от “комунистическо-проруския хор” на българската антибългарска пропаганда.

  Засега тя е непресъсвана,този певчески хор все композира по нещо ново,неговия цинизъм е завиден,ето каква аналогия прави комуниста Пантев-Съединението и окупацията на Крим.
  Което навежда на мисълта,че утре или в други ден ще каже,че и съветската агреси срещу България през септември 1944г има същата добротворна роля както и окупацията на Крим.

  Абе всички съветски агресии и окупации са добри-това е основен научен признак сред българските историци.Малцина са тези изследователи,които не са като тях и част от тях са публикувани в сайта.

  Спасение от комунистического затъменение засега не се очкава.

 24. Драги патолог-портретист,

  Шапо до земята!Великолепен коментар, много ме тонизира като автор, читател и съмишленик!

 25. ПРИПОМНЯМ НА ГОСПОДИН ПАНТЕВ И ОСТАНАЛИТЕ БЕЗРОДНИЦИ,ЧЕ В НАСТОЛНИЯТ КАЛЕНДАР НА БКП НА ДАТАТА 6 СЕПТЕМВРИ ПИШЕШЕ: РОДЕН ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ?!

 26. а.пантев е постъпил по познатият йезуитски почин на гасударите си!
  Но какво ли би казАл “професорствуващият академик”, ако например Япония се “съедини” с ОТКРАДНАТИТЕ й от Сталин Курилски острови и Сахалин?!?!?
  Или пък Китай си вземе отново Приморието и Монголия?!?!?
  А, народите ОКУПИРАНИ от RAZIя , ТЕ също НЕ са RAZIятци, те ако вземат да се “отсъединят” от RAZIя?!?!?
  А, Крим откога е станал “изконна” “руска земля”?!?!? Защото Сталин НЕ е депортирал RAZIятци от там , все пак!
  Смешно е RAZIя да претендира за ОЩЕ земи , след като е ОГРАБИЛА най-голямата част от земната суша и шелф, чрез платените си лумпени и “interьлигенция” по целият свят! НЕ RAZIя трябва да се “съединява” , а е време да се “отсъединява”. Защото доста голяма част от територията й, са “отсъединени” от съседните й страни.

 27. Андрей Пантев е самодоволен, но само откровен идиот може да направи паралел между Съединението и окупацията на Крим от Московия!!!
  Вижте само името “Източна Румелия”!!!
  Та това значи ИРИ – Източна Римска Империя, как няма да са против Съединението.

 28. PANAMERICAN, има някакво крещящо противоречие между очевидната ти детайлна осведоменост по историческите въпроси и глупавите въпроси, които задаваш (примери: “Андрей Пантев влиза ли състава на Петата колона, знае ли че е неин член? Русофил ли е, обявявал ли се е за такъв?”; или “Kакво означава рубладжийска наглост”?). Нима отговорите на тези въпроси не ти се поднасят в този блог буквално на тепсия? Приеми приятелския ми съвет и прави като мен: чети по-задълбочено блога и коментирай по-малко, тогава постепенно ще ти просветне за всичко, което те мъчи. Аз като човек, който, признавам, е спал в часовете по история, получавам тук непрекъснато отговори и на въпроси, които съм си задавал/а, и на такива, които не съм си задавал/а, за което използвам възможността да благодаря на домакина на блога и на водещите коментатори.

 29. Уважаема Симпатизанке,
  Разбирам Ви напълно,че изпитвате затруднения да се държите възпитано,но не сте нито първа,нито последна,все пак българска сте и това обяснява донякъде предизвикателно-нетолетрантнив Ви коментар към моя маленкост…

  Проф.Андрей Пантев е доказан ,познат и авторитен историк,но не истински и не е неподвластен на пропагандни ,партийни и политически субекти.

  Дълги години той е изучавал и преподавал история,която е писана от комунистите и овъргаляна в комунистическата помия.
  Той вярно служеше на комунистическата партия и комунистическия режим и АПРИОРИ на съветско-болшевишко-руската пропганда-ДО ДНЕС.

  Поне аз не съм чел негови антикомунистически и антиссъветско-руски материали,но може и да има.

  Последните му изяви категорично го разкриват пред внимателните хора,че той не е напуснал лагера на креаторите на новокомунистическата пропганда и дори има свои индивидуални доработки-тези.

  Когато се говори серизоно за сериозни личности,какъвто е Г-н Пантев ,да му са поставят отнесени,косвени,неадекватни ,иронични и пр.квлаификации е неприлично и неточно.Безполезно и объркващо.

  Днешната голяма дилема е старата и добре позната комунистическа теорема-напълно нерешима и нечистоплътна.

  Да,допустимо е да се дават и такива квалификации,,но не е допустимо всеки ден да се повтарят.
  Според мен проф. Пантев е сериозен комунистически функционер,който не би могъл да бъде определен за истински историк,защото неговите публикации са “мо-та- мо” с комунистическа и проруска закваса.Уточнавам-той е сериозен историк,но по комунистическите критерии.

  Може и да е русофил,може и да е петоколонник или олигарх,или социалист,или рубладжия,но аз смятам,че преди всичко е отявлен и убеден комунист.Това ми беше основната мисъл.

 30. По една случайност и аз работя в сферата на науката (както се досещаш, не на историческата) и не приемам определението “сериозен историк, но по комунистическите критерии”. Науките си имат методологии, които не могат да се нагаждат според политическата и идеологическата конюнктура. Ако на един “сериозен комунистически историк” работата му е да фалшифицира историята и да пропагандира тези фалшификати, то той не е историк, а обикновен измамник. Попадал ми е учебник по история на БКП, писан вероятно от подобни “сериозни историци по комунистическите критерии”. Ако написаното в него минава за наука, то аз мога да мина за марсианец.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.