Захарий Стоянов е отговорил на въпроса КОЙ

Кой?

Захарий Стоянов

Кой въстана срещу нашето свещено дело — съединението на Южна със Северна България? Кой караше турците да навлязат в България и да пуснат малко кръвчица на братушките? Кой отчисли българския княз от редовете на армията си, за да го опозори и омаскари, когато той се намираше на границата срещу неприятеля? Кой си дръпна от нашата войска офицерите, които хрантутехме като просяци с единствена адска цел да ни съсипе войската, когато тя се намираше в път за бойното поле? Кой насъска сърбите да ни нападнат откъм гърба, когато ние бяхме въз друга страна? Кой настояваше най-много да се пратят турските комисари в Южна България? Ами я кажете, кой ни открадна княза от Софийския палат в това време, когато на неговата глава не бяха изсъхнали още лавровите венци от Сливница? Кой даваше честно и благородно слово, че ако си отиде тоя княз, то и съединението ще бъде пълно, и правата на България ще да си останат непокътнати, и конституцията ще си бъде в сила, с една реч, България ще да цъфти и вирее?

Така ли излезе? Кой изпрати подир няколко дена подлия Генерал Каулбарс да развращава, подкупва, лъже, бунтува и беснее? Кой подучи пичовите и вагабонтите да вдигат бунтове в Бургас, Сливен, Силистра и Русе, да леят кръв и въвеждат анархия, щото по тоя начин да се отвори път за чужда окупация? Кой унизи и се подигра с България като й препоръчваше за княз един развратен черкезин — Мингрели? Кой прибра под свое крило всичките чапкъни в България, а законните власти, в това число и В. Н. Събрание, за незаконни с единствена цел, да се продължи още в България безредицата, да се отчая и омаломощи българският народ и да каже: „Дойдете и ни спасете“. Русия, нашата фатална освободителка, покровителка, славянската, братската, християнската и великата Русия, с която сме една вяра и една кръв!

Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка! Аман, бей, аман! Лошо нещо било московлука… То не прилича ни на даалии, ни на кърджалии, ни на фанариоти! Право имали ония старци, съвременници на Екатерина, на Александра I и на Николая, които ни говореха: „Ще плачете за зеленото парцалче“. Видели тия и патили, на основание на факти и на събития говорели горните думи. Цял свят, хора, които не ни бяха ни в клин, ни в ръкав, припознаха нашата висока култура и благородните ни борби, само московците стоят настрана и викат: „Стрижено е!“ — Необяснимо. Царуванието на нагайката, монголското иго, татарщината и крепостното право може би да са едни от най-силните фактори, които са направили от руските държавни мъже зверове и идиоти. От друга страна пък, твърде е обяснимо тяхното подло поведение, защото хората искат да ни направят московци, прочее, правят ни всичките злини и пакости, които може да измисли развратният човек. Но и това е недоволно. Малко ли други държави има, които също така се стремят да владеят над чужди земи и народи. Между това, ние не виждаме тая подлост в техните стремления, тия адски и гнусни средства, каквито руската дипломация употребява над България.

И подир всички тия върволици жестокости и злини, които ни една държава не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива идиоти и изменници даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка! Мълчете и не говорете, защото и природните стихии ще да въстанат и протестират срещу подобно едно престъпление! По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, афганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските железни автократи три пъти хайдушки разделиха помежду три царства, с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати харизаха на Австрия, а ние идиотите заедно с много още идиоти славяни псувахме ли, псувахме Австрия, че ги узурпирала!

Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.

Време е, трябва вече, щото българските деятели, офицери, учители и пр., когато говорят на своите подчинени и слушатели за вънкашните неприятели на отечеството, официалният московец със своите донски и кубански казаци да стои на първо място. Това учение трябва да се продължи дотогава, докогато в Петерсбург царствува Александър III. Защо московците не са десет или петдесет милиона? Колко любезно ще си решим и наредим аладжака!…

25 мнения за “Захарий Стоянов е отговорил на въпроса КОЙ”

 1. Каква аналогия с днешното време.Нищо не се е променило.Все същите щения,все същите похвати,все същите българопродавци.
  Захари Стоянов пише все едно за нашето време.Велик е.
  Г-н Инджев и коментаторите в блога следват този изказ.Само стилът и езика е малко по осъвременен.Но дълбочината и разбиране на проблема е на 100%.
  Защо руската династия не е взела името *Петрови* или *Петрович*?
  А са се нарекли Романови.За да изпълнят плановете на Екатерина 2 за Романската империя.Сиреч за нашите земи.До Цариград.Романовата империя.
  Но благодарение прозорливите българи като Захари Стоянов днес ни има на картата.
  Но борбата продължава.
  Няма да се дадем.

 2. Ако Захарий Стоянов е отровен в Париж кои са неговите убийци? По каква работа да е отишъл там и кои са знаели за това?
  Определено личността му е била заплаха за турците, но и за сърби, австрийци и руснаци. Кой го е убил?

 3. И като допълнение към Стояновите слова трябва да се прочете и запомни статията “Проговарят тайните руски грами за Съединението” на историка Георги Георгиев, написана за “Фактор”! По повод и предната статия на Иво искам само да спомена, че за мен псевдо-историци от рода на Пантев, Димитров, Баева не съществуват! Интересувам се от статиите на историци като Цветков, Павлов, Гочев, Георгиев, Горчева. Жал ми е, че естеството на работата му, налага на нашият домакин да проследява и изобличава гадостите в живота ни. Няма как, трябва да го прави, защото има все още толкова много наш човешки “матриал” за ограмотяване. Успех, Иво!

 4. Здравейте г-н Инджев,

  Следя какво пишете за актуалните събития у нас и по света . Доста години прекарах в Германия / и по света/ тъй като бях съпруга на германски дипломат/ и мисля , че преди години сме се виждали на няколко пъти. Възгледите ни са крайно сходни и няма как да е иначе тъй като и аз самата в България се чувствам малцинство / като от малка убеден антикомунист //клише е но е така //
  Изключително ми е интересно , какво бихте споделили за това , което става в Молдова в момента . Приятелски поздрав . Мила Новак

 5. Захари Стоянов е брилянтен, Има и много други българи и европейци, които изкарват исторически факти за “Империята на Злото” включително домакина на блога Иво Инджев. Въпроса, който ме гложде е защо в България все още има “стадо, което е стояло гологлаво отпреде му”? Как Полша, Латвия, Естония Литва, Финландия, Грузия и сигурно още много други успяха да се откъснат от тази смъртоносна “братска” прегръдка, а България още се души с конвулсии? Мисля, че отговора е в подкупническата, подла и корумпирана същност на нашите политици, политически коментатори и журналисти, които управляват и пишат за копейки а не за истината, правдата и народа. Последното доказателство е гласуването на закона за корупцията.

 6. Не знам,Гуми. Но ако ме питаш мен, не е друг (по стила и по това,че има и други, които може да бъдат заподозряни), русия.
  Имаме достатъчно примери за стила. Пък и по принципа “търси кого ползва” (с прибавката “най”)… И още нещо:
  Кой смята,че всички разсъждават като него, без да мисли, че всички се подчняват на известно вродено благородство и не биха посегнали на един достоен човек?!

 7. Това което Захари Стоянов е написал преди повече от 100 години се отнася в пълна сила за ситуацията на страната ни днес и главния виновник за мизерията ни – КОЙ.

 8. Mоже ли да посочите точния източник, от където сте взели този материал с автор Захарий Стоянов?

 9. Г- Инджев, с този текст наистина правите паметта за Захари Стоянов вечна.

 10. СЛАВЯНИ И СЛАВЯНСТВО НЕ СЪЩЕСТВУВА ТО Е ИЗМИСЛЕНО ОТ РЪСИА ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА ЗА ДА ЗАЛИЧИ БЪЛ КОЛОНИИ КАКВИТО ТАКА НАР РУС СА ..
  ПОВЕЧЕ ТАКИВА СТАТИИ ТРЯБВА ДА ИМА ЗАЩОТО МАСОВО НЕ ГИ ЗНАЯТ ХОРАТА.

 11. Това написах другаде.
  Българите упорито отказваме да научим историята си. Защо празнуваме само Съединението? Какво сме съединявали? Турски протекторат със свободна българска държава, или току що придобила независимост Източна Румелия с придобила по-рано независимост Княжество България? На този ден в Източна Румелия са извършени два политически акта-единият е обявяване на независимост от Турция и ведага след него вторият за съединяване с Княжество България. Защо се премълчава актът за обявяване на независимост? Защото трябва да дължим изцяло благодарността си на Русия, да не се вижда, че наши български територии сами са се освободили и сами са извоювали независимост от Османската империя. За да може заслугата да е изцяло на Русия. За мен, който празнува Съединение без да споменава самостоятелното ни извоюване на Независимостта, е руски ибрик.

 12. Българското движение, оставено да се развива в еднъж усвоената посока, рано или късно би достигнало целта си. Мизия, Тракия и Македония в неразривно единство стъпка по стъпка напред биха получили самоуправление. Народът, изнесъл на плещите си трудната борба, горд в съзнанието на извършения подвиг, би знаел да цени благото на свободата. И нашето племе, свършило предварителната работа по формирането си като политическа единица, би се предало на тихо културно развитие като достоен член от семейството на културните човешки племена.

  Обаче Русия, възползувана от смутовете в европейските турски области през нещастната 76 година, поиска да осъществи или поне в краен случай да приближи осъществяването на своите завоевателни намерения спрямо турското наследство. Тя обяви тъй наречената Освободителна война, която свърши с един съдбоносен за нас резултат — отечеството ни беше разкъсано на три части. И големия български въпрос остана да се развива при най-опаки условия, като се раздроби на сума по-малки въпроси, живи рани върху българския обществен организъм в цялост.

  Ний само ще поменем досегашните съсипателни за народа лутаници на Мизия и Тракия, по-напред всяка отделно, а после съединени, и ще поговорим за областта, която биде оставена под непосредствено турско заповедничество.

  Македония, онеправдана от европейската дипломация, протестира твърде смело: Джумайско, Малашевско и Разложко почти цели две години бяха в открито въстание[2], Прилепско и Охридско, макар за по-кратко време, не останаха надире[3]. Но шепа хора не можеха да сломят волята на „седем краля“ — мъртвородения 23-и член от берлинските постановления хвърляше прах в очите на цял свят. Най-после те преклониха глава с вяра, че Русия не ще остави делото си наполовина и че „свободните братя“ все ще успеят при благоприятен случай да направят нещо. Прочее населението мирно помъкна стария хомот. И страната отново се превърна в театър на църковно-училищни трагикомедии. Разбира се, твърде случайните хайдушки вироглавства не заслужават внимание.

  Тъй минаха ред години, десет и повече, в мъчителни очаквания, в празни сънища. През това време руското правителство употреби всички средства да покаже, че славянството и православието са две овчи кожи върху гърба на един хитър вълк. Официална България се луташе по кривите пътеки на дипломацията — и много естествено, вадеше очи, наместо да изпише вежди. Църквата и училището, при крайно влошеното икономическо положение на областта, губеха първото си обаяние. Наплодената интелигенция, лишена от какво-годе поле за културно приложение на силите си, не можеше да остане спокойна. Трябваше да се поеме знамето на старите български революционери и да се побие на македонска земя.

  Трескавата бунтавна работа, която последва, направи от целия народ една могъща революционна организация. Решителната борба, която се поведе, направи от робската страна едно необозримо гробище на светци. Хиляди образи на загинали в цветуща младост ратници греят с непомрачимия блясък на едно безпримерно себеотречение, на едно беззаветно самопожертвувание. Между тях обаче винаги ще заема първо място ликът на човека, най-добра биография комуто един ден ще бъде пространната история на македонското революционно движение отначало досега. Това е откъс от биографията на Гоце Делчев написана от П.К.Яворов преди повече от 110 години.Е,на кого да вярваме?На Яворов или на Румен Петков и други подобни?Аз лично вярвам на Яворов.

 13. Захари го е казал ясно, точно и кратко:

  “Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя”

 14. Това което СССР ни причини, го знаем. Но това което преди това Русия ни е причинявала, не го знаехме. Поне аз, повечето от нещата които знам днес, не бях чувал за тях.
  Едно голямо благодаря на автора на блога, за просветителската дейност.
  Проблема е, че България е окупирана и заробена преди 71 години и робството продължава.
  Руското робство!

 15. Goshe, Спасе, страшна новина хвърлихте, какво се е задало, бе, братчета!
  Ама може и още,оптимист съм,все пак! Например петъчното съветско телевидение по всички ефирни и кабелни канали на Задунайско- эвроатлантическая Болхарская губерния – я, при дядото на онзи оскотял изрод, дето 2-те червени трътли от НОВА му се умилкваха онзи ден, как си го имаше!
  Извинете, гледам че навън минава любамыр каларав,а след него – бурлаци и мужици носят елементите на някакъв ПРИЛАВОК, табели “Советская печать”, “Правда”, “Известия”, а, и “Комсомольская вече я има, я да надам ухо… щял безплатно да я раздава първите дни, никакви проблеми нямал,особено в един де факто руски город как солнечный Бургас…

 16. Г-жа Савова ме провокира да кажа иаз нещо досадно за комунистическата сган.

  “Но в София, в столицата на България, гдето живеят най-голямото количество интелигенти и патриоти, един развратен до в черната си душа калугер излиза дързостно пред очите на всички и говори, че народът е признателен на своята освободителка! Не е крив той. Криво е онова стадо, което е стояло гологлаво отпреде му. То трябваше да запита мръсния калугер, да каже добро ли, зло ли е направила тая покровителка на България от две години насам, то трябваше да му предложи горните въпроси, изложени начело на нашата статия.”-З.С.

  Докато Захари Стоянов посочва един калугер-родоотстъпник,днес тези “калугери” са милиони,а тогавашното “гологлаво стадо” е също с брой от няколко милиона.Но да допуснем,че има и поне дин милион,който не е от числото на “калугерите” и “гологлавите”.

  Но и този милион мълчи,мълчи до полуда ,даже по-унизително от “калугерите” и “гологлявите”.

  Има спорд мен само няколко десетки ,които не мълчат,но тях пък няма кой да ги чуе.

  Колко българи днес няма да мълчат,хайде читателите на сайта да направим мащабно и честно изследеане на мълчаливите и немълчаливите на днешния ден преди 71 години,когато болшевишките банди навлизат в нашата страна без АБСОЛЮТНО НИКАКЪВ ПОВОД ДАДЕН ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  Руснаците-комунисти и некомунисти редовно отбелязват нападението на Германия срещу Съветския Съюз на 22 юни 1941г.Поляците също отбелязват нападението на Германия и Съветския Съюз срещу тяхната стран(на 1 и 17 септ.),сърбите и гърците отбелязват нападението на Германия,Унгария и Италия срещу техните страни а 6 април 1941г.
  Финландците също отбелязват съвсем стриктно напдението на Съветския Съюз срещу тяхната страна на 30 ноември 1939г. и второто на 25 юни 1941г.

  Британците също отбелязват първите бомбардировки на Германия срещу Англия,французите отбелязват всяка година 10 май 1940г.,хонландци,белгийци,литовци,латвийци,естонци и пр.

  Кой народ в Европа единствен не отбелязва чуждата инвазия срещу него.Кой е този шушумигарски народец,който 60 години всекиденвно заспива и се буди със символите на на тази агресия,подържа ги,чисти ги,осветява ги,поставя им цветя и венци,държи речи на признателност,пее песните,с които агресорите окупираха стрната му,кълне се във вечна признателност и демострира какви ли не деградирали акции с познатите комунистически овации.С две думи- тече си същата “вечна дружба”….

  Кой ще мълчи днес??????

  – Президента
  – Министър-председателя
  -Председателя на Народного Събрание
  – Ректора на СУ “Климент Охридкси”,както и всички ректори,декани,завеждащи катедри,факултети и мълчаливо ще демонстрират проруски и прокомунистически пируети
  -Председателите на политические партии ( коммунистическите)
  -Председателите на детектив,и столице може би оществени,културни,военни,патриотични и пр. организации,които поне 90% са с комунистическа и проруска ориентация.

  Задължително ще мълчат пантевци и подобните му поганци-изманици и неграмотници.

  Нека г-жа Савова да прояви своята интуиция и да посочи кой е този народец,който днес така задружно и глуповато ще мълчи,както Мочата в София ще стърчи.

  В тази същата София,за която Захари Стоянов пише .че живеят най-много интелигенти и патриоти,а днес комунистически идиоти.

  Как не се намери в България поне един журналист,политик или аналитик,който да помоли Президента г-н Плевнелиев да каже две думи за ПОСЛЕДНАТА ВОЙНА СРЕЩУ НЕГОВАТА И НАШАТА СТРАНА И НАРОД.Или поне да го попита дали знае,че е имало Съветско-Българска война.

  Що за скромни за българските журналисти и читатели,що за достойснтво демонстрира на днешния ден българския народ,вместо да даде всеобщ помен за унищожената му държава и чест.

  Ок,не бива никой да пита никого за тази война,по подобие както никой от “гологлавото стадо” навремето не е питал “мръсния калугер”.

  А как този народ да пита,след като дни и седмици същия народец посреща с хляб и сол,цветя и венци,хора и ръченици съветските офицери и войници.

  Дори е имало случаи на граждански и военни духови оркестри да посрещат съветските окупатори….Е,от такъв народ какво може да се очаква.Нищо не е очкавал и Захари Стоянов.Навярно и малкото достойни българи никой никого да пита и днес…

  Вместо епилог,ето част от на г-жа Савова монолог:

  “Каква аналогия с днешното време.Нищо не се е променило.Все същите щения,все същите похвати,все същите българопродавци.”

  О,забравих,днес ще мълчи Русия и Руското посолство-това мълчние е пренесено завинаги от Москва в София по старото течение на комунистическото умопомрачение.

  Някой да е оспорил “течния способ” в Българо-Съветските отношения,а допуснах малка грешка,Българо-Руските,да,ама изглежда голяма разлика няма,налице е същата измама.

 17. Бидейки наясно с международната ситуация, княз Александър се е опитвал да лавира, за да предпази страната. В това време България е била в положението на агнето от приказката “Вълк и агне”, “мътиш, не мътиш, ще те ям”. След като не успяват чрез Сърбия да провалят Съединението, следващото лято чрез петоколонниците русофили спретват преврат, организиран под патронажа на руското военно аташе.
  Не е случаен и факта, че за министър председател е назначен същият ” един развратен до в черната си душа калугер “, за който говори З. Стоянов. Само намесата на Сава Муткуров и Ст. Стамболов, които получават подкрепа от британското консулство парират успеха и евентуална окупация от Русия.
  Не е случаен факта, че вследствие на тези събития дипломатическите отношения между нас и Русия са скъсани.

 18. Руската наглост в действие:

  Той нарече решението на София “изпълнение от васала на искане на своя господар”. “САЩ очевидно ще се опитат да ни затворят небето за полети към Близкия изток по целия периметър. Някой се държи, като Гърция например, а такива слабички, като българите, които ние някога защитавахме от турските завоеватели, не помнят добрината”, добави Калашников.

 19. “Ако Захарий Стоянов е отровен в Париж кои са неговите убийци? По каква работа да е отишъл там и кои са знаели за това?”-Гумата

  Който и да го е убил,все мръсник е бил,но не по-голям от комунистическия катил,убил Георги Марков,Борис Арсов,Георги Зарков,Володя и такива като тях…..

  Българското народче на тях внимание не обръща,дори с презрително мълчание отвръща.

  Добре че денс няма съвременни Славейковци,Ботевци,Стояновци,Раковски,Каравеловци, и др.

  Ако се бяха родили щяха да обезумеят от това ,което някои наивници наричат “българска нация”.
  То се видя че народеца много по-спокойно си живурка и тъпее без такива достойни българи,не са за него те!

 20. Г-н Инджев, наскоро видях тази статия на Захарий Стоянов и в Terminal3.bg, но се опитвам да разбера кога и къде е публикуванa за първи път?

  Ще съм благодарен ако споделите датата и името на първоизточника за да се разсеят съмненията изфабрикувани от тролове и прочие?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.