Съединението на 6-ти и Разединението на 9-ти

В колко български селища празнуваха официално 6 септември Съединението и в колко неофициално празнуват 9 септември, деня на Разединението?

 

Ако имаше такава статистика, щеше да стане ясна степента на увреждане на съзнанието на българите за доброто и злото в собствената ни история. Защото на 9 септември , предимно в малки населени места ( най-податливи на „фашизъм” , според някои изследователи на формирания през десетилетията манталитет на българите), уж спящите клетки на комунизма празнуват искрено и от сърце деня на Разединението като свиден спомен от времето на свободата на не мислиш сам, а да живееш в държава, в която друг взима решенията за твоя живот ( и това е най-малкото, което може да се каже за несвободата, като начин на живот, по който въздишат празнуващите 9 септември).

 

На площадите на доста селища можете да прочетете обяви, според които „всеки желаещ може да се запише” за тържеството на 9 септември. Така е например в град Ябланица.

 

Не ми е известно където и да било да има подобна неофициална инициатива с кебапчета, бира и ракия ( и съответната музика) за Съединението на 6 септември. То беше отбелязано официално и по задължение само защото е обявено за официален празник през онази ( омразна за носталгиците по комунизма) 1998 г. след тоталния провал на червеното правителство на Жан Виденов, довел до още по-безспорен срив на държавата от онзи през 1989 г.

 

 

 

Именно фактът , че Разединението се празнува неофициално, но от сърце, доказва хъркането на уж спящите клетки на тоталитарното мислене. Живи са те, живи. И не само там, на Балкана ( в едно отделно взето градче, като Ябланица).

 

За да бъде лицемерието още по-ярко, в деня на Съединението се изговориха много официални приказки за това, че водата е мокра, че слънцето свети, че земята се върти и че обединението е по-добро от разединението. Обаче си стоим с „единия крак” на територията на Разединението.

 

“След като в годините назад народът ни е успявал да съхрани единството си и е преодолявал изкуствените разделения, вярвам, че и днес българите имаме мъдростта да ценим повече това, които ни обединява, отколкото ни разделя. Като помним и пазим завета на предците ни, можем уверено и с общи усилия да работим, за да бъде страната ни стабилна и просперираща”, заяви премиерът Бойко Борисов като честити официалния празник 6 септември.

 

 

Въпреки епизодичната риторика срещу комунистите (явно има зъб на отделни техни представители, но не и на комунизма), Борисов никога не пожела да направи крачка назад от преклонението си пред Тодор Живков, чието повторно възвеличаване в родния му Правец удостои с присъствието си в компанията на Георги Първанов. Не защото е чак пък толкова „влюбен” в диктатора, но защото „прагматично”, т.е. цинично си дава сметка за онези симпатии на носталгиците, свързани с деня на Разединението, които тихо, посред хъркането, безцеремонно придърпва към себе си като окъсяло одеяло на величавото му дело на всевластен управник и наследник на Живков, „цар на българите” и популизма.

 

В редиците на носталгиците също има разделение. Спор няма. Едни попържат Борисов като „американски човек”. Такъв ореол му създават цяла армия наемници в медиите ( колегата Ивен Бакалов публикува интересно проучване в e-vestnik за водещото място на групите във фейсбук, прославящи живота и делото на вожда Борисов).

Резултат с изображение за Бойко Борисов преминава в Тодор Живков снимки

Друга част от носталгиците по Разделението ( например на правоимащи и правонямащи) си го харесват. И едните и другите обаче празнуват деня на Разделението 9 септември, което е тяхното Съединение.

 

А какво разделя Съединението от Разделението?

 

Съединението е дело, безкръвно при това, на българския народ и е осъществено въпреки волята на Русия.

 

Разединението от 9 септември, изключително кърваво и извършено с ръцете на българи срещу българи, изцяло е дело на ( съветска) Русия.

 

Съединението така и не стана Национален празник -по волята на онези, които с трескава бързина написаха новата конституция и заковаха в календара 3 март като пореден Национален празник, отново 100 процента производна величина на руската роля в българската история. Те получиха властта от ( съветска) Русия ( отново) след партийния преврат от ноември 1989 г. с цел да трансформират и съхранят властта си. Този път безкръвно. Съединението стана години по-късно официален празник, но само за отбиване на номера, както се (д)оказа.

 

Разединението от 9 септември беше Национален празник в държавата без национален суверенитет ( справка: насилственото помакедончване на българите по решение на Москва) под диктовката на (съветска) Русия и остана неофициален такъв за носталгиците по времето, когато колониалната ни владетелка се разпореждаше тук.

 

Накратко казано: Съединението е българско дело, а Разделението е руско-съветски диктат. Този антагонизъм повече от всичко друго показва корените на българския проблем и демонстрира лицемерието на всички, които зоват да не се делим на „фили” и „фоби”, поставяйки знак на равенство между българите и просъветските им съотечественици.

45 мнения за “Съединението на 6-ти и Разединението на 9-ти”

 1. С потрес видях афиш, че на 9 септември в НДК има концерт на ансамбъл “Александров”!?!?

 2. Много вярно за съжаление и аз не виждам нещата да се обърнат нитов близко нито в по-далечно бъдеще….

 3. Е, не мога да се въздържа да не изкажа възхищението си от написаното, г-н Инджев.

  От първата до последната фраза – толкова красноречиво и безпощадно точно!

  И други са коментирали с горчивина тази тема. Много неща са написани. Но поне аз не съм чела някой досега, който да го е изразил като Вас.

 4. Престрашавам се да поздравя автора заради сравнителния анализ, който може да е също толкова разделящ нацията, както двете събития и в никакъв случай способен да бъде разгледан накратко. В този анализ няма място за Бойко и Т.Ж. В този анализ стои Русия като лицето зад събитията. Бойко и Т.Ж са привидения на фона на истинския свят. Браво, наистина.
  Съединението трябва да се разглежда с една голяма последица, която се признава от международното право на война, но тук се премълчава. Това е признаването на една държава като суверена държава след победа над онези, които я оспорват като държава. След обявяването на Съединението, ние сме нападнати от Сръбския крал. По това време българската армия държи голямата си част от войската на границата с Отоманската империя. При това вероломно нападение сърбите са посрещнати от малка слабо организирана съпротива от герои без генерали и командири. В битките при Сливница, Гургулят, Драгоман и още много места българите показват не само, че не са роби, но са смели и достойни хора. Това са ващите деди! Самият княз Александър Батемберг е водил войската на бойното поле. Той призовава:”Всеки българин, който може да носи оръжие да дойде и да се бие за своето отечество и свобода, за защита на земята ни от нападатели” Той е истински цар на България! Историята трябва да го нарича: “Царят на България през 1886 година”.
  След тежките сражения, ние имаме правото и аз смятам, че в деня на победата тогава на 19.02.1886година в Букурещ е подписан договора за мир и това е датата на нашата национална независимост, защото тогава сме постигнали победа, при която врагът, а и империите на Русия и Австро- Унгария се съгласяват със суверенитета, който сме извоювали. Тази дата се крие и замазва, но е датата на победата на една нация.
  Съединението върви с тази война, а победителят Александър Батемберг тепърва трябва да бъде покрит с истинската слава, която заслужава. Това е слава, която руснаците мразят, която всички, освен българските патриоти, мразят. Това е истинска бойна слава. Тя е скъпоценна, защото е наша собствена, с нашата воля за свобода и с нашите усилия. Това е мигът, който българинът си извоюва от живота. И то срещу Турция, Русия и Австро- Унгария! Българите,а не руснаците, сърбите или турците са велики достойни хора- победители. Ние заслужаваме нашата свобода! Лъжа е, че сме роби, защото само така може да ни лъжат и потискат враговете.
  Ето какво е Девети септември:
  След навлизането на съветската армия в Северна Добруджа, Кремъл обявява война на Царство България. Междувремие, което правителството на Кимон Георгиев използва, за да допусне руснаците да се приближат достатъчно. Съветската армия навлиза в България, без да води боеве с никого. Разпоредено е всички войници да се приберат в казармите, всички офицери са заставени да не предприемат каквото и да е. Генерал Толбухин изпраща телеграма на Сталин, че градовете Русе, Силистра, Варна и Бургас са превзети и окупирани от червената армия. Следват месеци на саморазправа с всеки, който не е комунист. Г.Димитров моли съюзниците да се отложи началото на народния съд, защото все още се водела борба с вражески елементи, които се укривали и противодействали. Убитите са и безследно изчезналите. Българският народ е нападнат, окупиран, избиван и ограбен. Руснаците получават всичко, което определят като немско имущество и усвоят на място. Цялата войска им е предоставена на разпореждане. Това е окупация с безусловна капитулация. Народът не е разединен, дори напротив, народът е победен и всякаква възможност за съпротива му е отнета от предходните бомбардировки. През последвалите преследвания на оцелелите, обявени за врагове не се допуска нищо друго освен пълно признание на хегемонията на новия ред и пълно самоотричане на възпитание, образование и имуществен ценз. Иначе няма живот. Оставените руски васали обявяват нов ред, нов живот, който отрича всичко до момента. Те издигат идеята за равенството във всичко, а комунизма като единствена цел. Народът не е разединен, а избиван, ограбван и заставен да мълчи. Само онези, които са се преклонили или предали рода си, или са се съгласили да се приспособят, са получили живот с бъдеще в рамките на комунизма. Това не е разделена нация, а изнасилена, ограбена и пречупена нация, която е управлявана от насилниците ‘и в името на една лъжа с кремълски монопол. Има разлика. Никога не бих се съгласил, че сме разделени, защото в условията на насилие ние сме поставени в чудовищното отмъщение за всичкото ни непослушание. Врагът на народа, никога няма да е част от народа си. Напук на всички тях, нацията остана жива и разруши комунистическата постройка и нищо не остана от комунистическата лъжа.

 5. Перфектно казано.С думи прости.
  Съединението Българско дело.
  Разединението руска мърсотия.

 6. 130 години след Съединението българското общество не можа да изиска цялостна оценка на това българско дело, както и на международния му отглас. Знайно е, че който не може да прочете историята си я повтаря. 9 септември има още дълго да ни разделя за съжаление.

 7. Перфектно.
  Надписа на кметството в Ябланица ми напомня за вица, в който питали “въженцата сами ли да си ги носим или ще ни ги осигурите”.

 8. Затова:

  ДЕКОМУНИЗАЦИЯ

  ДЕМИЛИЦИОНЕРИЗАЦИЯ

  пълна ЛУСТРАЦИЯ

  пълна КОНФИСКАЦИЯ до девето коляно

  забрана шайкаджиите и преките им наследници да заемат обществени/държавни длъжности поне 25 г.

  Изисква го елементарната справедливост към онзи народ, “избиван, ограбван и заставен да мълчи” цели 45+23 години. Докато шайкаджиите с каскети и “Шпагин”-и превръщаха България, станала обетована земя за арменци, евреи, немци, чехи, австрийци и унгарци, в демографска пустиня и най-бедната и нещастна държава на Европа!!!

 9. “След навлизането на съветската армия в Северна Добруджа, Кремъл обявява война на Царство България. Междувремие, което правителството на Кимон Георгиев използва, за да допусне руснаците да се приближат достатъчно. “-Гумата

  Тази”информяация” се публикува от българин през 21-ви век.За кого ли е предназначена,изглежда само автора й знае.

  -Съветския Съюз обявява войната срещу България,след като предните части на Трети Укр. фронт са вече на българо-румънската граница-5 септ.
  – правителството на Кимон Георгиев(сиреч комунистическото правителстъво) не “използва ” абсолютно нищо и не прави абсолютно нищо за никакво “приближаване” на руснаците.

  – за какво приближаване става въпрос,до какво са се приближили руснаците???

  -Правитеството на ОФ с министър-прдседател Кимон Георгиев няма нищо общо с окупациата на България от Съветския Съюз
  – Правитеството на Кимон Георгиев е създадено сутринта на 9 септ.след съветския преврат и след като повече от една трета от страната е окупирана.Пълата окупация се извършва в следващата седмица и завършва окончателно на 15 септ.-точно тогава съветските войси дефилиратъ в центъра на София и са приветствани от софийските граждани

  “Народът не е разединен, дори напротив, народът е победен и всякаква възможност за съпротива му е отнета от предходните бомбардировки.”-Гумата

  О,пак англичани и американци са виновни за българското “разединение”.Народът не може да се съпротивлява защото няма как да се съпротивлява-войската му е подчинена на ОФ-правитеството,което е подчинено на Съветския Съюз и съветските окупационни власти.

  така се съпротивлява народ…..без оръжие.

  В тези дни и месеци никакво разделение не е имало,просто няколкохилядите комунистически бандити избиват десетки хиляди мирни и невинни граждани.Дори е имало и комунисти,които са изтръпвали пред жестокостите на техните “съпартийци”.

  “Напук на всички тях, нацията остана жива и разруши комунистическата постройка и нищо не остана от комунистическата лъжа. “-Гумата

  За какво разрушение говори колегата на комунистическата постройка,нека да бъде любезен да отговори.

  Явно не е чел внимателно статията по-горе и явно не знае,че най-здравите и масивни паметници у нас са комунистическите-символите за съветската агресия и комунистическите убийци.

  Много е “жива” е българската нация,лягайки и ставайки със символите на съветската окупация.

  Браво!

 10. ГУМА,
  хайде сега отговори на съвсем простичкия въпрос – каква част от средностатистическите българи днес познават описания от теб период от славната ни история и /особено важно!/ каква част го възприемат, тълкуват и разбират по същия начин?
  И – каква част от днешните “изнасилената, ограбена и пречупена нация” днес тъне в неведение, приема за истина това, че половин хилядолетие сме били роби, че руските братя-славяни са ни освободили, за което трябва да им бъдем вечно благодарни и даже малко-нещо да са ни поизнасилили, ние пак трябва да си ги обичаме, защото те са го направили от любов…
  А и кой знае защо пропускаш онази продажна част от “изнасиления народ”, за която пише Захари Стоянов? Тя май хич не се е дърпала, а с охота се е отдала заради келепира, само че на това не му се казва изнасилване, а …
  Потомците и следователите на тази продажна част изнасилваха народеца през 44-та от името на мужиците не по-малко жестоко и днес все още се гордеят с това, преименувани на социалисти, русофили, панслависти и евразисти, по сборища като това край Копринка, по митинги и демонстрации, в защита на червената мафия и МОЧА…
  Не, ГУМА,
  НАРОДЪТ НИ Е РАЗЕДИНЕН!

 11. Не малко българи се биха и загинаха срещу турците. Не малко българи се биха и загинаха през Балканската, първата и втората Световни войни. Но най много българи загинаха от наетрите от окупатора престъпници, на които им бе подарена цялата държава с парите, имотите, даже и мозъците на българите. Броя на жертвите в скритите и покрити гробове извършено с престъпнците от затворите, скарани с всяко чувство за собственост прекараха през мелачката съществуващата държава и я превърнаха в азиатско крепостническа “народна република” обявена с единодушие от наемниците. Клане, което по своя размер не само на убитите, но и смачканата държавна и човешка структура сега някой искат да ни убедят, че било празник. Верно е, че е празник на престъпниците. И те не са малко, даже и днес

 12. Да, г-н ИЛИЕВ, и аз видях този ПОЗОР!

  Отново съветски фуражки ще грачат в центъра на София… Но как пък няма да празнуват нашенските уроди! Че нали съветски сапоги ги вкараха в апартаментите на убитите достойни българи! Че нали съветски шмайзери ги направиха от прости цървули и каскети генерали, дипломати, журналисти, генерални директори на ЮНЕСКО! Е, поне този път липсва вмирисаната перука на йосыф кабзон и придворните дрънкала на Путинайкин любэ..
  ДРУГА И ПО-ВАЖНА УТЕХА-ОТКАЗАХМЕ НА САМАЛьОТИТЕ! БРАВО НА МИТОВ!

 13. Да се изповръщаш от излиянита на ушанките от Думата… Но, явно, жегнало ги е, ай какой кеф большой!

  Я,чакайте, чакайте, Май пак се прокрадва нанякъде любамыр каларав…Тъмно е.., но виждам, че се е маскирал като Брус Уилис, носи запалка и търчи към летището да осигури с преданите си на Кремъл телеса преминаване на самальотите…

  http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-otkazala-da-pusne-ruski-samoleti-za-siriya-news238946.html

 14. Гумата е прав.На 9.9.1944 нацията беше изнасилена,ограбена и пречупена.
  Без изключение даже и властниците бяха принудени да превиват гръб и да се унижават ,за да бъдат на яслата.На яслата с различен начин на живот.Дълбоко в нас беше заседнало чувството,че *палачинката никога няма да се обърне*.Ние никога няма да станем свободни както е Западният човек.Нацията беше обхваната от вцепенение и малодушие.Но случи се чудо.Господ е милостив.Радостта беше безмерна.
  Но малодушните не повярваха.Те останаха при насилниците.И от тук се получи и разделението,носталгията за господаря,който нарежда и дава хляб,а ти само се подчиняваш с готовността на роба.
  Това е разделението.Насадено ни от СССР,от руснаците.Затова и малодушните не смеят да кажат дума против Русия.За тях тя е господ.Купените с рубли са *друга бира.*

 15. П. К. ЯВОРОВ: “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк”

 16. Suedinenieto e bilo shut v zubite na besnite ruski kuchieta. Kudeto, koito, kogato i po kakuvto i da e povod da rita mrusnite rusnaci v zubite go privetstvam goreshto!

  Shto se kasae do BB, kak toi shte kritikuva Todor Zhivkov – ia poglednete fizicheskite priliki kakvi sa mezhdu dvamata. Dali sa sluchaini? Az ne mislia che e sluchainost. Gledame filma T.Zhivkov 2 i si go haresvame bezumno.

 17. Аз пък си мисля, че автора в известна степен хиперболизира значението на 9-ти за обществото като цяло. Празнуват някакви вдетинени старци безделници, които по този начин убиват скуката и лумпени, от които просто няма отърване.Дори членовете на БСП приемат “проявите” като досадно задължение. То и по онова време не беше празник, а свободен ден за прибиране на картофите…
  Виж Тиквоний е голяма беля!

 18. Едно не мога да рзбера. Това което Гумата и много казват е истината, която всички знаем. Това е началото. Надали има даже между най настървените богато платени предатели в служба на окупатора, могат да се намерят хора с незасегнати роднини или приятели и познати от конфискацията на парите, имотите, професията, знанието, елементарните човешки права на движение, вяра, даже семеен избор. Никъде и никога не бе извършено такова поругаване и унищожаване на човешката личност. И всичко това е покрито с някаква пренаписана “наука” от брадати “философи”. Всички го знаят, ясички знаят, че дежети не е празник а общонароден траур. Въпреки това има лъжци, които не се срамуваха тогава, не се срамуват и днес да ни лъжат.

 19. Има нещо вярно в тази статия. Ударението е върху нещо. Ако си направите труда да помислите защо например във Франция се празнува победата срещу нацизма а у нас изведнъж забравихме че фашизма е бил факт и българи са се клали и преди 9 септември един друг, тогава ще ви стане ясно защо хората по някой места празнуват неофициално. Съединението прави силата у нас е куха фраза подплатена с омраза.

 20. Посвещавам на всички български комунистически изроди,или казано с други думи на целокупната комунистическа сган.
  И на нейния авангард-всички комунистически пантевци и паянтовци,на всички марковци и боковци,на всички димитровци и болшевишки мърльовци…..

  Вчера,на 8 -сми септември комунистическата сган в договорен синхрон повсеместно не отбелязва нахлуването на съветските болшевишки убийци на територията на нашата страна.(спорно чия страна е България-на българските и руските комунисти ,или на нормалните българи).Съгласно тиози синхрон,комунистите и държавниците не издигнаха нито едно съветско знаме на някой пилон.
  Никакви празненства послучай началото на “освобождението”.Пълна тишина в олигофренската държавно-комунистическа механа.

  Имало “освобождение” ,но няма начало,комунистите никога не са казвали кога започва това агресорско освобождение.

  И още по-идиотско мълчание-комунистите никога не казват кога завършва това “освобождение”.Има освобождение,но няма начало и край.

  Е,не са ли идиоти комунистическите мафиоти.

  Издигнаха памятники на съветските “освободители”,но не казват кога започват и свършват “особождението”….

  И възможно най-големия идиотизъм на комунистическия инфантилизъм.

  Твърдят и празнуват “социалистическа революция” и “народно въстание” под ръководството на БКП(бандити) точно ,когато съветската армия “освобождава” България от “монархофашизма”.Ами не може да има две такива “ВЕЛИКИ” събития по едно и също време.как така съветските войски освобождават народа и в същото време комунистите провеждат революция и на свой ред и те го освобождават от пустия му “монархофашизъм”.Ама много мощен е бил “българсския монархофашизъм”,може би най-мощния в света,щом като съветските войски не могат самостоятелно да го победят.Победиха Германия и германските нацисти,но самостоятелно не можаха да победят “българските фашисти”.

  А на всички комунистически историци-мръсници е до болка е ясно,че терористите-партизани не са имали никакво взаимодействие със съветските войски.

  Значи и съветските болшевики и българските комунисти провеждат своите “освобождения” напълно незавсимо и несинхрионизирано.Само дето “революцията-въстание” е продъжила два часа,докато е формирано и провъзгласено новото на НОВА правителство.Иначе не върви хем да има вече “нова(комунистическа) власт”,хем партизаните да провеждат “революция”-срещу собственото си ОФ-правитеслтвото….

  А пък съветското “освобождение” продължава много по-дълго-от 11 часа на 8-сми септември 1944 до 23 ч. на -9-ти.

  Какъв е логическия извод-българските “освободители” са били по-силни и по-бързи от съветските.Къде са 2 часа и къде са 36.Сравнение няма и не може да има.

  И налице е световния идиотизъм на комунистическия инфалтизъм-българските комуноиди празнуват на един и същ ден двете “освобождения”-комунистическото и съветското.

  И днешното държавно ръкводство в името на Президента и министър-председателя напълно са съгласни с комунистичевските идиотски басни.

  Но и по-лошо,с малки изключения,съгласни с тези идиотизми са и мнозинството от българския народ,протегнал към Русия комунистическия си хобот.

  Тече си по него комунистическата лъжа,разпростира се тази пуста втечнена мъгла.

  Как да не е течна вечната комунистическа дружба,може да се каже и обратно-как да не е вечна комунистическата дружба ТЕЧНА.

 21. От ранна утрин съм с вас, скъпи приятели..
  Мразя тази дата освен по главната, и по други причини… Много дълбока тема сме подхванали.
  Да я формулирам по-остро- УЙДИСАХА ли му комунизмът и русофилството на тоя наш народ? Има основания за такъв въпрос. Защото, както и да го гледаме, един и същ Варшавски договор, един и същ сесесерски ботуш половин век от Естония до Румъния (с нюанс),един и същ СИВ, едни и същи местни сатрапи, инсталирани и контролирани от публичните си речи до кенефните си действия от Кремъл, едни и същи компартии- филиали на КПСС, един и същ тантурест бойлер с генералски пагони под дипломатическия костюм като сесесерски посол и практически управител на територията НРБ, едни и същи подчинени на КГБ местни ченгета, армии, милиции, съветници във всеки завод, министерства, отделна хилядна тайна агентура и какво ли не.. Но,ето, свърши се.. Останалите народи от източните бараки, кой с по-успешна икономическа трансформация, кой с по-криво-лява, поне решиха въпроса за историческата, културната, моралната, че и юридическата оценка на преживяния от тях комунизъм и подчиненост на СССР. Само в България грачат любэта и кобзони, оцвъкват непрестанно медиите платени руски дрънкала, русифицира се бетер преди 1989 г. Църквата, продължават да стърчат, че и се издигат нови гранитни чучела в чест на вечно ръфащия ни хищник – все едно дали под царска кокарда на фуражката, с болшевишка петолъчка, или в повоняващо на водка и сельодка АРМАНИ и куфар мръсни петрорубли/долари за покупки на политически агенти, медии, имоти, цели отрасли и т.н. Нека не се лъжем- и в Полша, и в Словакия, и в Чехия, и в Прибалтика има маси обикновени хора , които на заплати чакат и все руските пазари оплакват. И там има доста такъв народ, но пък там няма рубладжийски „академичен, интелектуален и медиен елит” (ако позволите фразата), какъвто тук е 95%.
  Другата причина е също чисто българска. Тук руснаците нямат никаква вина, а ние си имаме работа с неизкоренима народопсихология. Когато след 1944 г. комуната беше натрапвана на българина в бруталната си идеологическа ленинско-сталинска версия- тогава той не я приемаше – ЧЕСТ И СЛАВА НА ГОРЯНИТЕ, НА ВЪСТАНИЦИТЕ В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ, НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ СЕЛЯНИН, ИЗПРАВИЛ СЕ СРЕЩУ КОЛХОЗНОТО РОБСТВО, НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛИГЕНТ И ПИСАТЕЛ, който в чекмеджето е оставил мрачни свидетелства за това трагично време!
  Когато обаче на българина се натрапи семейно-комшийската версия на комуната — чували сме вариации „умря Мама Мара, Тато овдовя, бе ти чу ли, Каката и Батето щели да се развеждат, Владко нещо там.., Женито, Тошко…” Ам` че хора като хора, какво да им придиряме…” – тогава той (в масовия си образ) я прие и подкара практично „ами, строй като строй, има хубаво, има и лошо, ще я караме някак,..чакай, тихо, затвори прозореца, да чуем кво казват по Свободна Европа, ама ти обади се на баджанака за цветния телевизор, пък аз ще говоря утре с профпредседателя за апартамента… И така…” Това обяснява безпроблемната и наблюдавана само у нас реабилитация на най-отвратителнте зурли от това време и носталгията по него. Естествено, това нямаше да е така, ако имахме десни политици и интелектуалци като хората между Талин и Прага.

 22. Към Йотов:
  Нацизмът се свързва от французите с чуждата окупация, съпротивата срещу която е била национална, а не продиктувана от Сталин във връзка с това, че му се е развалил съюзът с Хитлер на 22 юни 1941 г., когато ортакът му в поделянето на Европа го изпреварва с неминуема война, за каквато самият Баща на народите се е готвил да спретне пръв на германците. Ако вникнете в това, ще разберете някои разлики между Франция и порусначената насила България, която е окупирана и съветизирана по нацистки начин, но много по-успешно, защото е болшевишки- оригинала на нацизма е болшевизма. Този успех се дължи предимно на такива като вас, които във Франция и навсякъде по света се наричат колоборационисти с окупаторите, а тук им викат любовно “приятели на Русия”.

 23. До др. Йотов:
  Не сте съвсем точен другарю: “Има нещо вярно в тази статия”.
  Всичко е вярно, ако позволите. Кажете с какво не сте съгласен и аз ще Ви къжа къде да вървите.

 24. Приятелко, SAVOVA,
  позволи ми този път да изкажа несъгласие с теб.
  Нима руснаците не дишат ли във врата на фините? Нима малко кръв проляха в опит да ги “изнасилят, ограбят и пречупят”? По-милостив ли беше руският ботуш спрямо поляците – не ги ли клаха както нас и башибозук не ни е клал?! Да ти припомням ли Катин, Варшавянката?… Не газиха ли руски танкове хора по улиците и площадите на Прага, Берлин и Будапеща? Ние ли единствени бяхме “изнасилвани, ограбвани и пречупвани”?!
  А защо останаха пълни и след 1950 руските казарми край Берлин, Прага и Варшава, а у нас руснаците прецениха, че присъствието им не е необходимо?
  Защо във Варшава през 1965 беше невъзможно дори цигари да си купиш от павилиона ако ги поискаш на руски, а в сдъщото време у нас мало и голямо с наслада си кълчеше езика да плещи на руско-български?
  Не се бори за свободата този, който не е вътрешно свободен. А подарят ли му я – не я иска и я мрази.
  Затова, приятелко, смятам че нещата опират до неизживян ренесанс,до култура, до манталитет, до народопсихология /каквото и да значи това/ до “почва”, както писал Димитър Благоев. А у нас очевидно “почва” дал Бог…
  За повече и по-колоритни аргументи – чети поста на СТАМБО, по-горе /той не пропуска да ме изпревари/ :).

 25. Йотов, не е нужно да си особено умен, за да се досетиш, че ако Червената армия беше останала във Франция след края на войната и я бяха превърнала в страна от соц.лагера, членка на СИВ и Варшавския пакт, днес французите нямаше да празнуват “победата срещу нацизма”. Справка – останалите страни от източния блок.
  Основно по същата причина Западът до днес все още не е поставил необходимото равенство с национал-СОЦИАЛИЗМА и не е осъдил с нужната категоричност и безкомпромисност комунизма/болшевизма – на Хитлер му ядоха попарата, а тази на Сталин им се размина.

 26. Драги г-н Йотов, рядко съм груб към каквото и да е мнение в блога, но когато зад него стои слаба аргументация, се налага!

  Иво е прав, че аналогии не са възможни, а аз репликирам малко по-остро. Точно Франция само от пуешка галска надменност избива комплекси с “антифашизма” си, дето се мярка там през плет, ако не броим речите на Де Гол, но… от студиото на ВВС в Лондон и трите файтона хора, които брои “великата” френска съпротива- “Ало, ало…” е исторически точна нейна възстановка!
  И така:
  1.Да сте чували коя партия служи за образец на нацистката по антисемитизма, по действията си,
  с идеите и програмите си- и то още когато Хитлер я кара романтично като свободен художник? И кой е най-цененият политически мислител от ранния интелектуалния кръг на Хитлер, кого наричат “Le Maitre”, въпреки немско-френскнте омрази?

  Отговори- “Action française” и нейния идеолог Шарл Морас.

  2. А да сте чували нещо за Маршал Филип Петен и Режима Франция/Виши?- Ако не , да ви кажа, това не е окупирана територия, а призната от 43 страни, включит. СССР, фашистка френска държава- съюзник на Хитлер!

  3. Да сте чували какво са Кръстосаните огньове Croix-de-Feu и какво се случва с френските евреи?
  Отговора си намерете.
  Точно това и още ред факти обясняват голямата френска помпозност като стане дума за фашизъм и антифашизъм.

 27. До anticomunist-panam
  Навлизайки в Румъния от Северна Добруджа, която е румънска територия, червената армия ни обявява война. Знаеш ли кога СССР ни обявява война? СССР ни обявява война на 05.09.1944година. Какво не ти е ясно, че го обсъждаш?
  Явно не разбираш от география, като разсъждаваш за Северна Добруджа, но пък си обладан от пещерен антикомунизъм и съзнанието не ти позволява да прочетеш нещо без да се разтрепериш. Къде пиша нещо хубаво за Кимон Георгиев? Не е ли факт, че сме бомбардирани от англичаните и американците и държавата няма воля за съпротива срещу червената армия? Като ще ми покажеш историческите факти би ли споменал защо ни бомбардират американците и англичаните през 43-та и 44-та година? НЕ само сме им обявили война, но и сме се били с тях и сме им нанесли поражения, заради които си отмъщават и то тъпкано. Виждам, че критиката ти не почива на опита на близките ти. На мен обаче са ми разказвали и никак нямам илюзии относно случилите се бомбардировки/може би не искаш да знаеш нищо за тях/. И пак ще го повторя- нападнаха, ограбиха и насилиха народа ни до положение да няма реална съпротива срещу съветската армия и комунистическия терор. Те поставиха нещата така, че да няма живот за онези, които не са комунисти и се съпротивляват на комунистическата власт. Явно не си научил какво реално е ставало. Знаеш ли какво е приспособление, за да може децата ти да следват и да учат и някой да не им дава да учат, а за изселване чувал ли си? Знаеш ли какво е да ти вземат земята и те принудят да влезеш в ТКЗС, а после да не дават на децата ти да учат? Знаеш ли какво е да ти вземат имотите и да ти затворят магазините или да ти ограбят фабриката? Народът е масово ограбен. Това е престъпление срещу целия народ и ако има престъпници, те завинаги си остават престъпници, а не част от народа, защото народът не е престъпник. Народът не е разединен, само предателите и глупаците искат да виждат разделение, за да манипулират тълпата. Много е лесно от висотата на ниската ти камбанария да говориш за комунисти, но когато са отивали едните да грабят и изселват, съседи и роднини комунисти са се застъпвали. Хич си нямаш представа какви ужаси е изживял народа и имаш наглостта да го обявяваш за разделен. Ти не различаваш даже жертвите от извергите, но си отворил уста на пеликан. Знаеш ли как се живееше като враг на народа 45 години, ако нямаше комунисти, които да те приемат на работа и да дадат на децата ти да учат или да бъдат взети на работа? Знаеш ли как се криеше произход и как заради произход преследваха даже внуците? Аз знам. Който може да води народа води всички и знае защо да балансира с управлението си. Даже не знаеш какво е разделение.

  За “комунистическата постройка”. Едно време се говореше за “комунистически строй”. Имаше какви ли не сравнения и обещания. Накрая самите комунисти се отказаха да говорят за него и започнаха с тезиси за развито социалистическо общество и какви ли не витиевати структури без връзка с действителността. Подигравахме се, че: “Тази сграда дето я вдигат е като вавилонската кула, която не може да се построи, но явно си по- млад и не си много наясно с онзи език.
  Най ми е любимо някой антикомунист да се прави на по- правоверен от папата!
  Сигурно има причини да не харесваш комунистите, но поне събирай съюзници и недей да пъдиш хората, това те вкарва в лагера на куките, които по този начин намаляват противниците на комунизма. Ако си кука, явно не съм аз твоя човек; не кълва и не може да ме засегнеш.

 28. Другарю Йотов, гледам отговорили ли ви са подобаващо и все пак като базиран в цитираната от вас Франция защо не примерно комшийските Гърция или (екс)Югославия, вие си знаете, малко и от мен.
  Толкова кратко “мнение” и толкова неистини. Франция е пълноправен участник на страната на антинациската коалиция. Окупирана над 2/3 до лятото на 1943г., после цялата. В страната има съпротива от самото начало на стъпване на войските на вермахта. Отначало без комунистите, сетете се сами защо, после и те се включват. Кога, пак оставям на вас. Тукашен 9-ти септември няма. Чества се денят на Европа на 8 май. Акцентът не е “анти”. Колкото до зверствата преди и след “сакралната” днешна дата мащабите са несравними. Има и още и още но за осмисляне на първи прочит-достатъчно.

 29. г-жа SAVOVA, едва ли 2 млн. мигранти от НРБ могат да се натекат “роби , готови да се подчинят”!
  А , ако бандитската большевишка сган беше вдигнала забраната за придвижване в граничните зони поне, още тогава милиони българи щяха да ИЗБЯГАТ! А ако ли пък благоволеха да разрешат свободно преминаване през границата……. тогава …..болшевишката шайка щеше да остане без роби си, т.е. ПУСТиня! Както и ГДР, ЧССР,ПНР………
  П.П. И ако туПлер спре ръждивите си копейки за платените си сукки от “филите” си, до мутрофилите си, няма да остане и следа от някакъв “сантимент” в тях нито към него, нито към RAZIя!

 30. Йотов, един въпрос към теб и гасударите ти – имАло ли “монархофашизъм” в България между датите 23 август 1939г. и 22 шни 1941г.???
  Защото ,ако и тогава е имАло, то най големият хитлеро-фашист е “бащицата” ТИ и “бащицата” ВИ – СТАЛИН, който започна Втората световна война!
  Преди да пропаГАДнираш тук , трябва да прочетеш и нещо друго освен безмислените си опорни точки!!!

 31. П.П. Йотов, един въпрос към теб и гасударите ти – имАло ли “монархофашизъм” в България между датите 23 АВГУСТ 1939г. и 22 ЮНИ 1941г.???

 32. “Междувремие, което правителството на Кимон Георгиев използва, за да допусне руснаците да се приближат достатъчно. “-Гумата

  Гума,ти четеш ли съзнателно кой какво пише,пък и сам ти какво пишеш.

  Кимон Георгиев и неговата група от превратаджии,

  НЯМАТ НИЩО ОБЩО С НИКАКВО ПРИБЛИЖАВАНЕ НА СЪВЕТСКИТЕ ВОЙСКИ.

  Приближаването на Трети Украински фронт към българо-румъснката граница е станало по план на неговия щаб с Началник-щаба Генерал-полковник Сергей Бирюзов с участието на Координатора на Първи и Втори Украински фронт и Първи Белоруски маршал Георгий Жуков.По изрична заповед ан Сталин и нач. на ГЩ ,той е командирован за няколко дни в щаба на Трети Укр. фронт,където изготвя плана за нападение срещу България.Навлизането и дебаркирането на съветските войски се реализира без каквото и да е участие на българи-нито комунистите в България,нито тези в Москва.Жуков е имал само консултация с Георги Димитров преди за замине за ТУФронт.

  Може би нито един българин не знае,освен читателите на сайта,че причината за неговата командировка е тази,че под негово ръководство е изготвен първия план на ГЩ за инвазия на Балканите-още през 1940г.
  На основании на този план е изготвен и осъвремен(актуализиран) този,който влиза в действие на 8-сми септ. 1944г.

  Истинската история съвсем не кореспондира с комунистическата,която частично е залегнала в някои твои коментари.Допускаш съществени грешки,които нямат нищо общо с истината.По принцип разсъждаваш много обективно,но все пак е нужно да се знаят максимално добре събитията.

  Що се касае за “комунистическите постройки”.

  Самите комунисти ги “срутиха”,но най-големите превъзродиха.Българския народ нищо не е разрушил и не може да разруши,просто не му се отдава комунистически символи да рзрушава и затова продължава да живее в комунистическа забрава.
  Ти знаеш ли или не знаеш колко паметници-символи на съветската окупация и комунизация има в днешна България. Има поне няколко материала в този сайт,които дават обширен анализ на темата,само ги препрочети и от заблуда се извади.

  Моята репилка към теб е напълно добронамерена..

  Фразата “пещерен антикомунизъм” е измислена от комунистическата пропаганда,ти неин привърженик ли си.

  Тълкуването на обявената война срещу САЩ и Англия е неправилно.Когато е обявена,никой не е знаел,че този световен мръсник Чърчил ще организира такива жестоки бомбардировки над мирна България-чист въздушен терор срещу граждански обекти и възли.

  Обвиняваш ме,че си нямам представа какво е изживял народа ли?-не си прав.

  Отказа за съпротива срещу съветските войски съвсем не е продиктувам от американо-британските бомбардироваки,а от разумната политика на Царя и цялото Държавно ръководство след неговата смърт. Точно затова те запчват след смъртта му и точно затова Царицата до края на живиота си не стъпи в Анеглия,и не разреши на Престолонаследника да учи там-защото видя с очите си английската “етика и хуманност”.

  Чакай бе Гума,за какво “харесване на комунистите” говориш бе човек,ти сериозно ли говориш,че те може да бъдат харесвани от нормални човеци.И за какво пъдене на хората говориш.Аз съм незначитален коментатор на сайт,който много пъти публикува мои коменатраи,но много пъти ги игнорира.Но и срещу това не роптая,кой каквото иска нека да прави и говори,свобдоата е нещо голямо…

 33. Уважаеми колега Тинков,
  Днес съм като болна.Фирмата в която ходя да ги *съветвам по хим.въпроси* и се се водя на работа по 4 часа/препарати с името Аполон ще ги видите във всички Метро магазини/ една от работничките ми се изтъпани и каза ,че сме живеели по добре по тодорживково време.Опитах се да й обясня с*парите,стоките,недоимъка,не свободата,без право на придвижвани,затворени в лагер*.Тя обаче настояваше на нейното.Тогава аз се развиках за*мързеливия и тъп български народ,народ,които унищожава бъдещето на децата си и иска да живее ,като роб и т.н и т.н.*.Цехът ехтеше от моите думи,може би някои от тях ще прочетат написаното от мен.Там присъстваха около 10 човека.Никои не ме подкрепи.Включително и собствениците.
  Тръгнах си омерзена.
  Сигурно зад гърба ми са казали,че съм луда.
  Това е положението.

 34. ГУМА,
  защо се палиш бе, човек? Всичко, което си описал е самата истина. Но не скачай напразно, не се пали, не се “разтрепервай”, щом някой не е съгласен на сто процента с теб. Не сме ти врагове. Просто си позволяваме мнение малко по-различно от твоето.
  Непрекъснато контактувам с хора “средна ръка” – по твоему “хора от самия народ”. От 20-30 години вече комунягите не си позволяват политически репресии. Окончателно ликвидираха концлагерите. Не убиват за вицове /поне не масово/. От немай-къде дадоха реална възможност за свободен вот на изборите. Днес да си от /с/ БСП-то дори не е кой-знае какъв келепир и защита.
  И какво?
  Мръдни малко “сред хората от народа” и сам ще се убедиш – масова носталгия по тошовото време, злорадстващ антиамериканизъм, “НАТО -вън”, “гадните “кестени” /софиянци/ пак протестират”,”Русия /Путин/ им разказа играта” и все от тоя сорт!
  Ела при нас, когато излезем пред МОЧА, да преброиш има-няма триста човека от почти двумилионна София!
  Тезата ти за “изнасилването” е вярна, но пропускаш да видиш развоя по-нататък. “Изнасилената мома” на един следващ етап се приспособила дотам, че взело да й харесва…
  И взела, че дори обикнала изнасилвача.
  А пък и да прощаваш, ама момето е не дотам грамотно и бая глуповато, а той изнасилвачът и се предлага пременен в какви ли не дрешки – днес БСП, утре – ГЕРБ, вдругиден – Атака или АБВ, че и “без цензура” дори… И момето пуска…
  Щото те и без-туй, казват “всичките били маскари”.
  Още по “желюво време” на първите свободни си виках “Те сега ги пометохме! Я вземат 15 процента, я – не!”. Днес, след четвърт век свобода на избора, отърсили се от страха, тук поне, в Северозападнала, изнасилените продължават да гласуват за изнасилвачите и да си ги харесват и обичат… “Щото – казват ми – добре си беше при бай Тошо! Господ ходеше по земята. А виж до къде ни докара вашата демокрация.”
  Та ти казвам – днес “изнасиленият, ограбен и пречупен народ” Е РАЗЕДИНЕН! Разделиха го и го владеят! Разделиха го ако щеш на два милиона и половина, минали през терминал-2 и пет и половина останали в кошарата им!
  Такива ми ти работи…
  Бъди здрав! Хора като теб са ценни за България! Защото ще възпитат деца и внуци. И защото ще оправят мисленето на поне един от “изнасилените”.

 35. Пак към ГУМА:
  И зарежи това клише на комунягите –
  “пещерен антикомунизъм”, моля те.
  Такова животно няма. Към пещерите ни тласка комунизмът, а всякаква форма на /искрен/ антикомунизъм е естествена човешка реакция, в защита на отвоюваното от мрака. Антикомунизмът е атрибут на здравия разум!

 36. Г-н Инджев, дайте да направим нещо, което ще повдигне нивото на сайта, да създадете “Рубрика, или коментарна рубрика на съвременния български комунист”.
  Като завеждащ рубриката предложете втория Безименко, който пише с десетки никове и постоянно лъже, извинявам се за думата, но тя е най-вежливата към комунистическите изроди.
  За всички комунисти и антикомунисти:
  Другари и Господа,

  НИКОЙ И НИКОГА НЕ СЕ Е БОРИЛ СРЕЩУ НИКАКЪВ НАЦИЗЪМ И ФАШИЗЪМ ПО ВРЕМЕТО НА Втората Световна Война.

  Който не вярва, нека посочи “първия борец” срещу нацизма преди, по време и след ВСВойна.

  И никой никога не се е обявявал за такъвм, както и никой не е обявяван А такъв.

  Както никога Съветския Съюз не е обявявал началото на никаква борба срещу никакъв фашизъм и нацизъм.

  Втората Свтовна война започва не по нацистки и фашистки критерии.В противен случай Съветския Съюз трябва да се квалифицира като фашистки или нацистки.
  Комунистическата лъжа е и световна, на нея робуват не само комунистите, но и много хора.

 37. Факта че по БНТ1 върви филма “Син на бащата на народите” с любезното присъствие на добрия чичко Сталин ясно говори кой ни управлява. Отврат!!!

 38. Survivor,
  Ами защо не кажате на публиката кой управлява държавата, Вие несъмнено знаете кой, посочете го, нищо срамно няма в това.Нито пък е страшно-комунистите вече нямат концентрационни лагери и не бият ..

  Аз твърдя безброй пъти, че комунистите я улравляват, преди по-малко от две години Иво Инджев каза, че държавната телевизия-БНТ е комунистическа, Вие го подкрепяте косвено, а съвсем никой не го е опровергал. Но и нито един негов колега-събрат по перо не е казал-Иво , прав си,заставама зад твоето мнение.Срамежливи са българските журналисти и публицисти, свенливи дори.

  За пореден път казвам и за пореден път никой няма да ме подкрепи и за пореден път никой няма да ми противоречи.

  БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА има КОМУНИСТИЧЕСКА ТЕЛЕВИЗИЯ.

  Засега не се очаква нито Държавата , нито нейната Телевизия да станат некомунистически.
  И този извод никой няма да подкрепи, нито ще му противоречи, комунистическото течение несъмнено свързва двете институции. Иначе не може да бъде-комунистическа България да има некомунистическа държавна телевизия.Или пък обратното-некомунистическа България да има комунистическа телевизия.

 39. PANAMERICAN , АтновА съдиш за другите по собствената си “персона”, от своята си ПОДземна пещерна “камбанария” и НЕ можеш да видиш нищо около себе си. Толкова си можеш! Вежливостта е твоя и към кАмунистите, и към техната рОдина – RAZIя! Защото като споменеш пред случаен човек думата кАмунист, всеки се сеща за RAZIя и СССР, докато ти даже казваш ,че нямало кАмунистическа НАЦИя нкъде! Има, “антиКаМУНИСТЕ”! Ти си точно един от нейните “представителни другари”!
  Освен това, АКО аз искам да водя рубрика – сам ще предложа това на г-н Инджев!Или пък АКО той толкова се е “възхитил” от писанията ми – също ще ми предложи! Но както виждаш не сме си предлагали НИЩО, до сега!
  П.П. Ако искаш да водиш някаква рубрика , просто питай г-н Инджев, НО не вменявай другиму своите щения!!!

 40. D.SAVOVA, защо се косите за някакви си примитиви???
  Ако толкова си искат бандитският си “строй” – могат да си го получат в още “по-чист” и “правоверен вид” в КНДР , където пашата е основно “занимание” не само на животните, но и на “хората” там! Ето и Кюба е на разпложение! Венесуела! ….
  Нещо неги тегли натам?!? А и Сибирь е “достатъчно безлюден”! Има къде да го заселят!
  Погледнете в кокво се облечени туПлерфрените – Boss, D&G, ……
  Колите им – BMW, Audi……
  Телевизорите, компютрите, GSM-те…….
  Препаратите -P&G, GSK, Henkel…..
  Всичко е от “по-лошият строй”!
  Даже и еврата и доларите ,които крепят бандитската икономика на НРБ идват от там, а от RAZIя ги крадат вторично, чрез местните си главатари!
  Когато се откажат от всичко и започнат да ползват RAZIятски “стоки” , тогава могат да претендират “че тогава беШЕ по-добре”! Но всико започва с ПРОСВЕТА и образование, докато в НРБ си има само пропагАДност и образУвателна номерКЛАТУРА!

 41. П.П. Спомнете си ,че самите бандитски главатари на БКП си купуваха стоки от “по-лошият строй”, по различни “направления” още по времето на презрелият “социализъм”! Това е потвърждение ,че дори болшевишката банда не е вярвала , че строи “най-добрият строй”!Какво повече от това ПОТВЪРЖДЕНИЕ искате! Самата комунистическа банда признава своята несъстоятелност! САМА!

 42. ДО D.SAVOVA
  Лошото е,че това не са хората за които говорите,а е обикновен работник,който е повярвал на описаните от вас бандити.

 43. Г-жа SAVOVA, по-горе съм писал -“Но всиЧко започва с ПРОСВЕТА и образование, докато в НРБ си има само пропаГАДност и образУвателна номерКЛАТУРА!”

  И няма значение дали са главатарите или купените от тях лакеи. Нали и купувачите и “стоката” им е “продукт” на един и същ “строй”! Който уж щеше да ги обедини всички ,като неЧИИ “пролетарий”!

  образование …. ПРОСВЕТА……

 44. С потрес установявам , че хубавият колаж със Бойко Б и Тодор Ж до него е изчезнал!!!
  Къде е , кой го скри!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.