Моменти от войната на монументите в съветизараната България

          

   ПРАЗНИК ЛИ Е ДРАМАТА ОТ БУНТА          

                 СЕПТЕМВРИЙСКИ?

                     ИЛИ ЗА ЕДНА АЛТЕРНАТИВА ПРЕД СРЕДЕЦ

                                  

                         Киро Проданов

 

Дълго време мислих от кога и защо е избран за празник на Средец денят 23 септември. Традиция у нас е празниците на села и градове да бъдат дните на светии, приемани за местни закрилници (Бургас, Созопол), храмови празници (Карнобат) или бележити дати от националната и местна история (Камено, М.Търново) и т.н. Мнозинството общински съвети през 90-те години приеха решения за определяне на празниците, както в споменатите общински центрове. Решение за подобна промяна в община Средец обаче няма регистрирана. Дори преименуването не отдавна на централния площад от „Г.Димитров“ на „България“ предизвика разгорещени спорове в града. Очевидно съвсем не е без значение утвърдената тук традиция на респект към личността на Тодор Грудов, чието име градът носи 43 години. А това несъмнено е повлияло и върху популярното за Средец определение като „червена община“. Без да се ангажирам за другите фактори върху подобно означение, реших да проверя до колко празникът на града е повлиял за този „червен печат“ в съзнанието и представите на хората.

Любопитен, но не изненадващ факт за полагане началото на градския и общински празник на Средец намираме в кратко машинописно писмо от 15 септември 1948 година. Това е искане от всесилния тогава околийския комитет на ОФ(Отечествен фронт) до кмета на общината за устройването на „околийски събор на 22 и 23 септември по случай навършване на 25 години от славното Септемврийско въстание 1923г.“ За целта са поискани 20 хил.лв., които моментално са отпуснати от общинския бюджет.*

След премахване на политическата опозиция и успоредно с национализацията на местната индустрия през 1947 г., новата комунистическа власт зад паравана на ОФ започва да се разпорежда и с организираното честване на празници като 3 март, 1 май, 9 май, 9 септември, на БЧК и разбира се, на партийните вождове Димитров, Сталин, Червенков. Интересно е, че преписките на ОФ комитетите относно празниците се водят с Министерство на вътрешните работи. Това доказва важността на пропагандната кампания за комунистическата власт и гарантиране по този начин на успеха й, основаващ се на страха у хората и липсата на друг избор. Като знаем колко последователни усилия се полагаха за укрепване ръководната роля на партията-държава БКП и налагане на партийно-идеологическите й постулати като последна инстанция на истината, не е за учудваме защо наложеният през 1948 г. празник на града и общината 23 септември е пуснал толкова дълбоки корени и е станал част от бита на местните хора.

Ако в обновения център на днешния Средец не властваше толкова силно монументалната скулптурна композиция на Тодор Грудов и на „загиналите против фашизма“ вероятно в съзнанието на хората общинският празник след време не би бил толкова непосредствено свързван с драматичните събития от 1923 г., което е напълно реалистично, както ще стане ясно по-долу. А нима това е лошо? – ще попитат мнозина защитници на местния патриотизъм. Това е нашата история – ще кажат същите тези патриоти и мнозина ще им ръкопляскат. А днешните социалисти, гордеещи се с миналото на партията-майка БКП и все още не разбрали защо рухна техният социализъм, не искат да разберат и смисъла от връщането през януари 1993 г. на същинското име на града Средец, отнето през 1950 г. в името на техния кумир Т. Грудов. За сметка на това обаче, закрепвайки спомена за него в една огромна монументална композиция, те съзнателно идеологизират местната история противно на националната доктрина за оценка на септемврийските бунтове от 1923-та. Така държавата връща името Средец, но общинската власт се отблагодарява по „грудовски“ с още по-внушителен паметник и ежегодни празненства.

Нека да успокоя страстите на всички, които ще ме заклеймят, че не почитам паметта на жертвите. Тъкмо напротив – справедливостта изисква имената на тези хора да бъдат изписани на съответна паметна плоча. Защото са платили най-скъпата цена за идеализма си към по-добър живот, избирайки обаче не парламентарните средства, а погрешната въоръжена борба, активно пропагандирана от компартията.* Друг е въпроса, че подобна почит заслужават и жертвите от режима на същата тази партия, получила властта на 9 септември 1944г. и приложила безпощадни насилия за своето укрепване чрез убийства, насилствена национализация и коопериране по съветски модел. Но тези жертви са потънали в забрава. Защо и до кога?

Какво ни доказва огромната монументална композиция в центъра на Средец с основен акцент върху периода 1923-1944 г? Доказва идеологическата употреба на историческите факти по сталинистки образец от страна на тоталитарната комунистическа власт. Удобно прокламираната от нея „антифашистка борба“ на БКП до 1944г едва ли не задължава всички в купом да й са благодарни и да се гордеят с това минало. Дори и при това, че е толкова спорно наличието на фашизъм в България. Сякаш другите жертви поради грешния политически курс за въоръжена борба от 1923 до 1944 г. нямат никакво значение за комунистическата идеология.

И както посочих с първоизточника на местния ОФ декрет от 1948 г., освен чрез паметника, целта за утвърждаване на тази идеология се постига и с празнично-обредната система – в Средец драмата от бунтовните събития през 1923г. се ознаменува като празник. Парадоксално, но факт! Разчита се, че хората забравят покрай грижите миналото и са благодарни на празниците. Наистина, в пропагандата си комунизмът като фашизмът нямат равни на себе си!

Разбираема е трудността за общинската власт в Средец да направи опит за промяна в датата или същността на градския и общински празник. Но дали това забавяне в сравнение с другите общини в областта е оправдано и каква е алтернативата за решаване на този въпрос? Варианти винаги има и в случая те са най-малко два: връщане към храмовия празник Неделя на всички български светии (която е втора неделя след Петдесятница през юни-юли) или запазване на сегашната дата – 22 септември. В този случай промяната чрез припокриване на общинският празник с националния Ден на независимостта е по-лесна най-малкото от организационна гледна точка – запазват се и датата, и традиционните нагласи на хората относно времето. Пренебрегван десетилетия, този паметен ден ознаменува блестящия самостоятелен политически акт на българската държавна власт и отхвърлящ във всяко отношение последната васална зависимост от Турция.

 

Отсъствието на този ден от празничния календар дължим впрочем точно на поредицата драматични събития с начало на септемврийските бунтове от 1923г. и установената „народно-демократична“ власт след 9.IX.1944г. Защото почитаният тук като герой Тодор Грудов вместо празник, устройва на този ден безумна коминтерновска провокация, завършила за последователите му с погром и братоубийства, а за него самия с военно звание и съветско гражданство.

Нима това може да бъде повод за празнуване?

С решението си местната общинска власт ще покаже, че приема за справедливо празнуването на 22 септември като посвещение на официалния държавен празник. И че ежегодно този ден ще напомня на средецките граждани за нуждата от стремежа им към истинска духовно-нравсвена свобода за самоизява и добруване, а на местните управляващи да бъдат независими и неподвалстни на идеологически внушения от тясно партийни интереси. Символното значение ва този ден може да го превърне наистина в реален празник, изпълнен с нови ритуали и с човешка добродетелност.

За да властва истинското празнично чувство в душите на хората, въпреки потискащото присъствие на мрачните паметници сред площадите ни като този в Средец. Защото силата е не в материалните знаци, а в духовното прераждане.

 

Бургас, септември 2015г.

 

 • ДА Бургас,ф.45,,оп.2, а.е.4,л.23
 • През февруари 1922 г. Тодор Грудов е законно избран кмет със 7 от общо 12 общински съветници след изборите. През 1923 г. е окръжен съветник в Бургас и когато революционното крило в партията му взема връх над групата на Димитър Благоев, противник на въоръженото въстание като отговор на „червения“ срещу „белия“ терор, Грудов е на страната на „революционерите“. БКП има 17 народни представители в националния парламент и е втора политическа сила след БЗНС. За това водачеството й на въстанието не може да се определи друго освен като бунт, метеж, срещу властта, в която тя самата участва. Всеизвестно е, че всъщност този революционен курс, изродил се в разбойничества и мародерства (четата на Грудов-Янчев-Премянов „Главореза“ 1924г) и поредица терористични актове (църквата „Св.Неделя“ април 1925г) е курсът на Кремъл към световна революция. Наложен от Съветска Русия чрез Коминтерна, той постига провал с разгрома на ЧА в Полша и на съветските републики в Унгария и Бавария. И всъщност поставя началото на пагубната за българската буржоазна демокрация болшевизация в нашия политически живот чрез подкупване на общественици, интелектуалци и политици. Последователно са внедрявани агенти на ЧК, ГПУ, ГРУ, НКВД и КГБ сред духовния и обществено-политически елит на страната ни в продължение на целия период от 20-те години почти до краха на комунизма през 1989 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

25 мнения за “Моменти от войната на монументите в съветизараната България”

 1. ——————————————————————————–

  А в Кремъл?
  Руснаците пикаят газ !

  Кремъл – вечното бандитско свърталище … След полунощ зад стените на Кремъл се шушука, кроят се планове да съживяват Сталин за пред красните крестяни само за протокола, а иначе да си е умрял, защото ако наистина го съживят, ще им вземе властта и ще ги изпрати в Сибир,… без валенки …
  В Кремъл триумфира каймака на червените бандити. Дребният е начело на тайфата. Арогантност, безнаказаност, пиянски екстаз, лигавене… Ганггстери. Караници за милиони, за милиарди, делби на пари. Олигавени червени генерали и маршали-парцали със шапки като кръгли тави, сводници, курвета-комсомолки.
  Русия !
  Проклета, забравена от Бога страна, милиони подли грозни хора. Безнадеждност, кал, тъжен въздух,… нищо не се промени. И сто години да минат, през нощите все ще се чува шум от разлистване на хартия…
  …Червените Кремълски мафиоти броят пари…шът, … шът … шът …, и делят пачки…

  ——————————————————————————–

 2. ——————————————————————————–

  За 70 години затъпелите от пиене руски говеда нямат нито една победа на човешкия ум, на човешкия дух, никакви постижения – мъртвило ! Нация на посредствеността, на бездарниците, нация на тъпаците, които с изключение на пиянството и грабежа не могат нищо друго да правят.

  Жалък народец! Завистлив. С черна, отмъстителена малка душичка. Много по-лошото е, че искат високи постижения, искат световни постижения, искат да се качат на Луната…, искат, но простаци не могат да се качват на луната ! Такива достижения не се постигат, ако нищо не умееш. Ако само лъжеш и крадеш. Ако се хвалиш само с ” победи “, за които не си допринесъл с нищо… и ако победите можеха да нахранят “победителят”, то те нямаше да искат да глътнат целия свят.
  Сега руснаците, тези незначителни създания, заплащат с неблагодарност за всички добри неща, които са им направени от германци и американци в началото на 1990.

  ——————————————————————————–

 3. “Наистина, в пропагандата си комунизмът като фашизмът нямат равни на себе си!”-К.П.

  Товар убийствено невярно,особено за България.

  У нас не е имало НИКОГА НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ

  Нито от страна на Държавата ,нито сред Обществото до Девети.

 4. “Нека да успокоя страстите на всички, които ще ме заклеймят, че не почитам паметта на жертвите. Тъкмо напротив – справедливостта изисква имената на тези хора да бъдат изписани на съответна паметна плоча. Защото са платили най-скъпата цена за идеализма си към по-добър живот, избирайки обаче не парламентарните средства, а погрешната въоръжена борба, активно пропагандирана от компартията.* Друг е въпроса, че подобна почит заслужават и жертвите от режима на същата тази партия, получила властта на 9 септември 1944г. и приложила безпощадни насилия за своето укрепване чрез убийства, насилствена национализация и коопериране по съветски модел. Но тези жертви са потънали в забрава. Защо и до кога?”-К.П.

  Майко мила,Боже Господи-грешно ли се молих,грешно ли ме разбра.

  Тези думи са напечатване в комунистическата преса,там ще им се радват много по-силно.

  Е,скоро Мочите и Альошите няма да паднат на земята,особено сурогата в Бургас-никакъв шанс.

 5. Огромна е вината на ФДР, който включи Америка на страната на руснаците през ВСВ!!! Ч. Линдберг и други видни американци са били против, но шпионите на Сталин, които са били в най-близкото му обкръжение са му повлияли фатално. Без огромната помощ на Америка руснаците 100% щяха да изгубят войната и България нямаше да премине през всичките ужаси на комунизма!
  Надеждата ни днес е в напредъка на технологиите, които ще направят руския нефт и газ ненужни, а след това фалитът на империята на злото ще е сигурен и светът ще стане друг!
  Нали си спомняте: Американските астронавти поздравяват съветските си колеги с песента “Ходил ли си, бако, на Луната?”

 6. Убитите комунисти в антидържавните терористически действия били платили с живота си за техния идеализъм.
  Що за идеализъм е да убиваш полицаи, стражари, войници, офицери и служители на различните власти. Що за идеализъм е да разбиваш магазини, банки, складове и др.Що за идеализъм е да изпълняваш терористични акции по заповед на агенти на чужда държава.Що за идеализъм е да се опитваш да омърсиш всичко постигнато от предишните поколения, що за идеализъм е да искаш да строиш “нов живот” с кръв и смърт, що за идеализъм е да обявш своята страна за “фашистка” и “капиталистическа” и да разрушаваш нейните съруктури и живота на хората. Ами ако и други идиоти освен комунистите си измислят подобни и различни доктрини и започват да сеят смъртъ и кръв, какво ще стане. Затова ли са давали живота си десетки хиляди българи да бранят държавата и народа си, та комунистите да се борят срещу тази държава и народ.
  Абе Киро, абе човеку Божи, а какво е това , което движи хората към доброта и законност????-това явно не е идеализъм…..
  Добре, добре, наливай вода в бездънната мелница на комунистическата пропаганда, паметниците й скоро няма да ги събори никой.

 7. Поздравления за статията на г-н Киро Проданов и за двете мнения на П.Райков.
  Истината, само истината, цялата истина ни са необходими повече от всичко. Защото за лъжата и глупоста почивка няма. Убедете се сами (за кой ли път,де).
  http://glavpost.com/post/9sep2015/opinion/58256-aleksey-zavodyuk-rossiya-strana-durakov.html

 8. Русия са размърда нещо и нищо чудо да готват Сирия за втора Корея разделена по Кимирченовски образец. Щома са почнали да пращат оръжие, значи в Сирия има руски военни отдавна, а щом има руски военни значи, че има и руски чекисти там, които както знаем за в същото време и престъпници мафьоти. Дипломат+Бизнесмен+Чекист = руски представител в ООН така беше и сега си го знаем, затва Бокова на Боков идеално ще подхожда за шеф на тази организация ООНето, че да стане то досущ като КАГЕБЕто!

 9. И народеца, и управниците му – жалки, черни, завистливи, дребнави, подли душици.

  Че нищо добро не казват павианите за добрините, сторени им от САЩ и Германия в началото на 1990 г., няма нищо странно!

  Че те за доставките lend-lease 1941-1945, за милиони долари от “америкосите” нищо добро не казаха, а я вижте за какво говорим:

  “Размер на съюзническите доставки за СССР /1941-45 г./

  Самолети – 18 700 броя /около 12% от всички самолети на РККА/
  Танкове – 10 000 броя /около 10 % от всички танкове на РККА/,
  Оръдия 9 600 броя,
  Нефтопродукти – 2 600 000 тона,
  Локомотиви – 1 860 броя,
  Платформи – 11 600 броя,
  Цветни метали – над 500 000 тона,
  Джипове – 52 000 броя,
  Камиони – 375 000 броя…” (по Юрий Фелщинский)

  За стотиците загинали американски, британски, канадски, австралийски и новозеландски матроси и офицери на трансатлантическите конвои?

  Каква благодарност, какви 5 рубли? Колкото на нас са ни благодарни за азбуката и 100-те обковани с желязо талиги с книги и църковна утвар, или за това, че българските опълченци им спечелиха на Шипка войната 1877-78!?!

  Благодарността е висше, изтънчено, деликатно духовно преживяване, което иска повече от 3 мозъчни гънки. Не можем да я дирим у сибирските павиани…

 10. Ами да вземем да издигнем паметник и да изпишем имената и на камикадзетата от Ал Кайда. Те също “… са платили най-скъпата цена за идеализма си към по-добър живот, избирайки обаче не парламентарните средства, а погрешната въоръжена борба, активно пропагандирана от …*
  Я стига лигавене и демагогия!

 11. Имало ли е фашизъм в България.Не, не имало.Като знам как е живяла многобройната ми фамилия. свободно и пълноценно.Никои не се е страхувал от нищо.Дядо ми изхранва семейството с 20 декара и работа в строителството,но тримата му сина а с висше образование.Страхът идва после след 9.9.44 г.Този страх и аз го познавам.Той е вледеняващ.Всеки го е преживял.
  Имало Закон за защита на държавата.Ами ще има,защото агентите на Сталин шетат из България и подготвят главорези и терористи,Атентатът в Света Неделя,убийството на Томанек и дъщеря му,ген.Луков,саботажи и убийства на известни и по малко известни хора.Що се отнася за еврейските закони-те са само на книга .Е,ще каже някой -имало е .Да за прегрешилите.Очевидци били в Гонда вода,а след това в комунистическите лагери,ужасите са в полза на ком.лагерите.
  Сетих се за Испания.Видях я,богата ,уредена държава.Ами,ако Франко не беше спечелил войната и Испания беше съветизирана,сега испанците щяха да драпат гладни и голи към Северна Европа ,бетер африканците.Язък им за бившата империя.
  А сега прислужнички от бившите комунистически страни возят достолепно възрастните испанци в колички по алеите за разходка.
  Да испанците имаха късмет да не попаднат в месомелачката на СССР,но ние нямахме този късмет.
  Затова сега трябва да браним свободата си и принадлежността към Европа и НАТО със всички сили.

 12. Към “Антикомунист”: Не разбирам защо от това сравнение с пропагандата между комунизма и фашизма правите неоснователния извод,че признавам наличието на фашизъм в България.
  Непонятно ми е и учудването Ви за паметта към жертвите – никакъв повод не съм дал за упрекването ми в угода на “комунистическата преса”
  Мислим еднакво, но май не се разбираме в изказа си?

 13. Райков, а в България няма ли комунистически бандити, тук няма ли среди, които да крадат и съсипват нормалните хора.
  Когато човек е принципен, той почва от своята черга. Или тя, нашата, българската е стерилна и народа се любува на държавниците и политиците.Руските болшевики са по-страшни, а нашите по-жалки. Но двата вида са все нагли комунистически изроди.

 14. Хм?! Че то и нацистите са били идеалисти.

 15. За Русия или само хубаво, или нищо. Засега – нищо.

 16. На 2 септември бях на празника на града-Димитровград.Народно веселие,понички,фойерверки,че и стихове на П.Пенев.Др.Димитров създал град-за чудо и приказ!Върху златната земя на родната ми Тракия подредил заводи-за цимент,азотна к-на и още много други с огромни,пушещи комини.
  Много ми е жал за земята,но тя ще издържи.Но тези върху нея!?Когато откъснеш един селянин от земята му и го направиш пролетарий,той вече не е нито селянин,нито пролетарий.А какво-ни ми еудобно да пиша

 17. Г-н Проданов,Вие прочел ли сте внимателно това ,което сте написал за “жертвите” от страна на комунистическите бандити и убийци.

  Нормалните хора по цвета считат за жертви тези,които са убити по малко цинично казано “нормален,регуляраен,традиционен ” път.Убити терористи,бандити,антидържавни и антинародни изроди нормален човек не ги счита за жертва.Може ли да е жертва някой,който е убит от властите,след като е убил от засада пред деца и съприга някой генрал или офицер.Ако той е “жертвата”,какъв е убития във военна униформа генерал,или политик?

  Да отидете в горите и в землянките и да запалите някоя мандара с кашкавал и сирене,след като не можете да вземете с Вас цялото налично количестов,,да убивате кметове,горски служители,генрелаи,офицери,войници,да горите архиви ,да вдигате мосове във въздуха,да палите цистерни с гориво и др.Вие определяте всичко и не всичко това като “…иделаизъм към по-добър живот”,но просто за реализацията му диверсантите са избрали “погрешен” начин..Та за какъв избор става въпрос,след като комунистите от 1922 до 1990 година все един и същ начин използваха за построяването на своя “идеал”.

  Комунистически престъпления-масови,безпричинни срещу мирни хора,толкова десетилетия,Вие наричате “погрешно избран начин”.

  Самата фраза “въоръжена борба”,която използвате е от арсенала на комунистическата пропаганда.

  Комунистическите изроди изобщо нищо НЕ СА ИЗБИРАЛИ,те от самото начало са се поставили в услуга на съветските комунисти,както и до днес.

  Избирали тези гадове,а кои са другите начини освен “въоръжената борба”,които са ги игнорирали?

  Ами вдигайте си им справедливо паметни плочи,че са малко,ама съвсем малко-на всеки километър.

 18. Жива ли е комунистическата пропаганда?-ами жива е ,как да не е жива, че и дълго ще живее, никой не предвижда в близко бъдеще нейната смъртъ, както никой не предвижда и смъртта на символите на съветско-комунистическата окупация на България.Кой досега се е усъмнил, че огромните и безумно тежки бетони и мрамори ще паднат на земята. Народа ни се топи като пролетен сняг, а комунистите строят още паметници на съветски и български комунисти.

  Та какво е това “пролетарий”, Г-жа Благоева, Вие виждали ли сте наживо “пролетарии”, къде сте ги виждала,как изглеждат, по какво се различават от нормалните хора, съединени ли бяха, или все още разединени. След повече от 100 години съединяване….?
  Самите те ли се определяха за такива.Членове ли са на комунистическата партия, обичат ли все още Съюза, който умря, а днешна Русия?Едва ли има български “пролетарий”, който не обича Русия и руснаците.
  Днес, 21-век все още има”пролетарии”, така ли?
  Ама нали комунистите прекъснаха строителството на комунизма, което се строеше от пролетарии.
  Да не би строителството да продължава тайно, скрито от хората……
  Въоще чула ли сте лично някой пред Вас да се обявява за “пролетарий”?

  Никакви “пролетарии” не е имало по света и никога няма да има.Както нищо няма да се види комунистическо, черно на бяло, затова пък черната комунистическа пропаганда ще продължава да живее и ще почернява българчетата още дълги години.

 19. Някак се изнерви тонът на дебатите, така ми звучи…
  И според мен думите на г-н Проданов за “най-скъпата цена за идеализма към по-добър живот” не са сред качествата на иначе интересния и полезен текст.
  20-те години обаче не са времето на левите идеалисти- хайде, онези от ранните години на Благоев в края на 19 в., с китарите, стиховете, брадите… 20-те години са времето на фанатиците и коминтерновските наемници,готови да удавят в кръв собствения си народ по заповед на Кремъл!
  Идеалисти… Нищо подобно- негативна селекция на озлобени мързели! Кой по селата например е развявавал червения байрак? Вярно, имало е селски хайлази, пройдохи, търкачи на кръчмарски столове, дялкачи на върбови клончета, да блеят с чекийката по мухите, ей, маааму стаара, кога някой ще вземе да раздаде имането на богатите “на бедните”, дет го казал оня Ленин, имало е мързеливи и завистливи лаладжии, полунедоучени, отъркали се покрай града лумпени, пишман даскали, бунаци, престъпници, но истински стопанин, САЙБИЯ човек сред комунягите не е имало!

 20. PANAMERIKAN
  Абсолютно съм съгласна с Вас.*Пролетарий * е измишльотина на левите идеолози ,за да печелят поддръжници с лъжи и измами,каквато е и впрочем цялата наука за комунизма.Лъженаука донесла най голямото зло на човечеството.
  Що се отнася за П.Пенев,той е жертва и на комунизма и на Димитроград.От къде накъде Димитровград.Властниците искаха да го употребят и го употребиха.Които чете талантливите му стихове задълбочено ще разбере това.

 21. ПОСОЧЕТЕ ПОНЕ ЕДНА ПАРТИЯ, ГРУПА, ОРГАНИЗАЦИЯ В ПРЕДИШНА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ДА Е РЕГИСТРИРАЛА ИЛИ ОБЯВИЛА, ЧЕ Е ФАШИСТКА. ТАКИВА НЯМА И НЕ Е ИМАЛО. ИМА САМО ПОКРЪСТЕНИ И НАБЕДЕНИ ФАШИСТИ ОТ БЕСНИТЕ БОГАТО НАГРАДЕНИ НАЕМНИЦИ НА КОМУНИЗМА. Без измислени врагове, те са нищо. ДУМАТА ФАШИЗЪМ ИМ СЛУЖИ ЗА ЧАДЪР ЗА КЛАНЕТАТА. От избитите посочете поне един да е имал членска карта или какъвто и да е документ, че е фашист. Българите станаха масово фашисти без сами да знаят за това. Прекръстиха Национал социалистическата работническа партия на Хитлер за фашистка, защото звучи също като тяхната партия. Карамбола с епитетите и думите е в центъра на лъжите с които се баламосваха и продължават да баламосват полезните глупаци и вчера и днес.

 22. Г-жа Савова, благодаря Ви за любезния жест.
  Специално на Вас ще припомня кога се ражда в Русия възможно най-тиражирания идиотизъм в световната история, досещате се че става въпрос за “съединяването на пролетариите от целия свят”.
  Този измамен призив-идиотизъм се публикува за пръв път във в-к “Правда”, през лятото, ако не се лъжа месец юли 1912г. в руския град и столицата-Петроград.
  Но не е измислен от руснаци.
  Понеже самия призив е съвършена форма на идиотизъм, на нито един форум на руските социалисти, комунисти, болшевики, меншевики, есери и пр., не е даван преглед как върви съединението на пролетариите по света и в отделни страни.
  Когато в края на1922 се създаде СССР, та до смъртта му, практиката се запази непроменена -никакъв отчет за никакви пролетарии.
  Същата практика бе установена и в средите на българските идиоти-комунистите, на нито един техен конгрес, на нито една национална( антинационална-б.м.),на нито един пленум на ЦК, на нито едно отчетно събрание, нито един комунист не повдигна въпроса за съединението на пролетариите по света. Още по-лошо, българските идиоти не казаха нито една дума и за българските “пролетарии”-поне за тяхното “съвдинение”. Строителството на комунизма самите комунисти го прекратиха, но нито строителство отчетоха, нито съединенявянето на пролетариите.Абе с две думи-безотговорни измамници, гадове -както ги нарече Георги Марков преди да изпадне в агония.
  Низостта , примитивността, вулгарността на комуниста е толкова силна, че няма дума в нито един език от 5-тте хиляди езика на планетата, която да оприличи поне малко идиотизма на комунизма.
  В потвърждение на моите думи, ще припомня още нещо-няма български комунист, особено вископоставен, който публично да се е самоопределял за “пролетарий”.

  Нито комунистичесските диктатори и убийци Георги Димитров, Трайчо Костов, Васил Коларов, Вълко Червенков,Тодор Живков, Антон Югов, Добри Терпешев, Титко Черноколев, Лев Главинчев, Славчо Трънски, Мирчо Спасов, Атанас Семерджиев, Добри Джуров и хилядите преки и косвени убийци-мръсници.
  Съвсем специално за Вас, Уважаема Г-жа Савова един интересен случай. Лично съм го чул в компания през 1991г. от съпругата на бивш служител на ДС. Тя се оказа, че въпреки поста на съпруга й, убедено е смятала комунизма за нещо много “смешно”. Разбира се, думата я каза в ироничен смисъл.
  На партийно събрание в колектива(службата) на сълруга й , някакъв офицер повдигнал въпроса дали техния началник е пролетарий, а той е бил с чин генерал. Всички са се сепнали и изплашили, ама какъв “пролетарий” може да е техния генерал, владеещ четири езика, имащ няколко образования, френска филология, образование в Съюза,обиколил поне десетина държави по света. Ставало въпрос за нормалните държави, не за комунистическите. Чужбина в техните страни се е считало Запада, Америка, Япония и Австралия.
  И всички са навели глави от смущение, като повече никой никога не е питал дали техен голям началник е “пролетарий”. Щом като такива комунисти като тези служители от ДС са се изплашили от тази идиотска дума, правете сметка за какво става въпрос.
  Продължава…

 23. Г-жа Савова,налага се малка,но съществена корекция на Ваша фраза,която самта Вие не сте я измислили,явно се сещате кои…

  Всяка човешка идеология е с научни сттойности,а всяка наука не може да бъде нито лява,нито дясно,тя си има свое име,совй предмет,свояй произход,своя същност.

  Т.нар. “комунистическо учение”,или “комунистическа идеология” е напълно липена от научни стойности,комунизма,измислен от Маркс и неговите заблудени последователи е върхова стойност на антихуманност,бруталност,вулгарност и др.
  Комунистическите идиоти и до днес приписват стойностите на наука и иделогия по отношение на комунизма.

  От хора с комунистически убеждения,те станаха с леви или социалистически такива.До 1990г.нито един комунист не казваше ,че е с леви убеждения.Комунодите започнаха да твърдят,че са имали някаква ИДЕЯ,наричайки я сега “социалистическа идея”,но все още не са я дефинирали.А за наличиоето на “комунистическа идея” въобще не говорят.

  А когато убиваха и мърсуваха половин век съвсем не говореха за никаква идея,а само за “социалистическа революция” и ‘борба срещу капитализма,фашизма,империализма,колониализма,буржоазната идеология,контрареволюцията” и пр. А няма и “буржоазна идеология”,както няма и никаъв фашизъм,срещу който да са се борили българските комунисти.

  Казвате “..цялата наука за комунизма.”.

  НЕ,НЕ,НЕ -никога не е имало и няма да има “НАУЧЕН КОМУНИЗЪМ”.Комунизъм и наука не кореспондират по никакъв критерий,нямат нито една допирна точка.Комунизмът е чиста форма на идиотизъм!

  Коммунизма не е и “лъженаука”,защото такъв вид наука не съществува в науката и философията.една наука е анука,само ако е истинска,обективна,фактологична и вечна,задължително в полза на хората.
  Кой имаше полза от комунизма-дори и самите комунисти бяха унищожени и разобличени на световната арена-комунизма не се състоя,защото е невъзможен,както казва моя любим автор Виктор Суворов.

  Самата Вие потвърждавате думите ми с примера който давате за поета Пеньо Пенев.
  Благодаря Ви за вниманието,надявам се че ще продължавме да си сътрудничим и в бъдеще…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.