Защо създателите на Русия от днешна Швеция и България се дърпат от мечешката руска прегръдка

“Влизането на Швеция в НАТО ще бъде последвано от ответни действия от страна на Русия”, обяви прессекретарят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Нееднократно сме заявявали, че изборът на стратегията за национална сигурност и отбрана е суверенно решение на всяка държава. Но ние, както и преди, разглеждаме политиката на неучастие на Швеция във военни блокове като важен фактор за стабилността на Северна Европа”, отбеляза Захарова, цитирана от “Фокус”. По думите й, присъединяването на Швеция към НАТО “ще има военно-политически и външнополитически последствия, които ще изискват необходимите ответни мерки от страна на Русия”. По-рано бе съобщено, че Швеция ще измени законодателството си за сближаване с Алианса.(КРОСС)

 

Във връзка с тази новина напомням, че освен Швейцария ( по красота), България в никое отношение не е и Швеция на Балканите- освен по приблизително еднаквия брой на населението.

 

Ако задълбаем в историята, както обикновено правим по други поводи, можем обаче да открием нещо общо между някогашните викинги и българи: варягите, както руснаците наричат викингите, са създатели на Рус, покорявайки с огън и меч по пътя си при военните походи към Византия, а после и обединявайки по свой образ и подобие племената, образували бъдещата Русия.

САМОТО НАЗВАНИЕ РУС Е СКАНДИНАВСКО, признават ( с половин уста) съвременните руснаци.

Българите пък са духовни родители на християнска Русия.

 

Срещу наследниците и на едните, и срещу другите Кремъл роптае днес. Защо? Ами защото си позволяват да се отдалечават от своето някогашно творение Русия, превърнало се в неблагодарник спрямо своите създатели.

 

Съобщавам факта на тази неблагодарност специално за прислугата на руския шовинизъм в България, която обича да говори от името на Кремъл и вменява на българите задължението да бъдат благодарни на Русия до пълно безгръбначие.

 

Руската прислуга тук размахва обвинението, че ЕС, НАТО, САЩ, „световното еврейство” и т.н. диктуват българския стремеж за откъсване от прегръдката на руската мечка. Това обаче няма как да се твърди за Швеция, чиято независимост и неутралитет са нарицателно в политическия речник на света от много десетилетия, а миролюбието й- от две столетия и повече.

Русия и нейните протежета трябва да си зададат въпроса защо и по какви причини Швеция е готова да изостави уникалната си традиция на неутрална държава и защо се чувства застрашена. Дали „случайно” това не е свързано с руската агресия в Украйна? Мечешкото ръмжене само ще кали още повече стоманата на шведската решителност да се отбранява от сприхавия си съсед.

 

Неблагодарната Русия ( ако използвам това обобщение по примера на онези в Русия, които отново обвиняват България в недостатъчна сервилност във връзка с войната й с Турция за достъп до проливите преди близо век и половина) има много, много малък запас от исторически аргументи с днешна принадена стойност. За Швеция те са нулеви. А за България са раздути като черен дроб на руски пияница, който отказва да признае, че бере душа от цироза, обвинявайки за своята подпухналост въображаемото ужилване на вероломна балканска пчеличка, която има нахалството да подяжда меда, произведен за нея от руската мечка.

 

Не съм привърженик на комплексарското мобилизиране на вампири, подливане на „жива вода” и други форми на прибягване до „аргументи” от исторически характер за решаване на съвременни проблеми. Това са похватите на влюбените в Кремъл- на неговите атакисти и подобните им вентрилокисти, които си отварят устата, докато чрез корема им декламира Путин. Но ако говорим за равнопоставеност в отношенията с Москва, на всяка обида от руска страна относно българската „неблагодарност” би трябвало от най-високо ниво в днешна България да припомнят на кого Русия дължи духовното си начало, изопачено след това през вековете до уникален пример за сливане на всичко най-лошо от обществено политическата практика на Европа и Азия: съчетание от европейския тоталитаризъм и азиатския „татаризъм”.

Впрочем в днешен Татарстан, измислената от Ленин държава за заличаване следите на Волжките българи, хората с все още живо българско самосъзнание в поробената от Русия, разгромена от Иван Грозни ( цар на българите, както се именувал гордо след превземането на процъфтяващата спрямо примитивната Москва българска столица Казан през 1552 г.) бивша българска държава наричат „татаристи” русифицираните насилствено асимилираните потомци на някогашните горди българи от Велика България край Волга.

 

Малко вероятно е от лапите на руската мечка да бъдат върнати към свободата на самоопределение смачканите милиони волжки българи, но да помним за този факт и да го припомняме на Кремъл в съответния контекст, зададен от руската агресивност, е не просто право, а задължение на българските властници.

 

Вярно е, че Швеция не се нуждае от подобни отчаяни аргументи за самозащита пред агресивния руски тон, защото е истински велика в сравнение с Русия чрез своя пример за успех на малка 8 милиона държава с един от най-високите стандарти на живот в света, образец за подражание на десетки въздишащи по (по свободата и) този факт народи. Но какво да се прави: Швеция не е била „освобождавана” от Русия нито веднъж и резултат там е налице…

Комплексираните от (само)внушението за своята незначителност българи се кланят обаче да „двойната освободителка” ( че и на „тройната” дори- нали Москва ни освободи също от Тодор Живков, което българските джуджета от сборищата в чест на руския великан , на които мирише на Живковизъм, „забравят” удобно). Съответно резултатът тук е наопаки на този в Швеция.

 

Тъжната историческа равносметка е такава: 15 процента от просяците в днешна Швеция са имигранти от България ( по обявена преди два дни официална статистика), а България е най-нехаресваната от бежанците страна в Европа.

Неосвобождаваната от Русия Швеция е световен модел за подражание, а непрекъснато „освобождаваната” и навиквана от Русия България е номер едно по непривлекателност на континента.

15 мнения за “Защо създателите на Русия от днешна Швеция и България се дърпат от мечешката руска прегръдка”

 1. Швеция е вековен враг на Русия и няма как на руснаците да им харесва едно разместване на силите. Шведите не участват в световните войни и затова са толкова богати, а руснаците не са водили война за територия през последните сто години с Швеция. От друга страна кой е луд да се пъха в руския чувал? Уточнявам, че нашето желание по времето на Живков е породило писъци в Кремъл и това е единствения случай империята да върне назад. Просто ние сме злокачествено отровни за руснаците въпреки многобройните декларации. Мисля, че единствено ние можем да им видим сметката.

 2. Иво,
  Статията ти удивително контрастира с грозното и обидно поведение на ДС-арите в днешното заседание на българския парламент. Злобните и необосновани, незаслужени нападки, към предварително поканените посланици на страните от ЕС и САЩ, е поредна демонстрация на просташкото българско раболепие пред Руската мечка. Изпитвам едно тъжно чувство на срам от „гордото репчене“ на недоразумения на природата като Сидеров и от опитите да бъде преподаден урок по европеизъм и демокрация на посланиците-гости, от…червеният храненик на Лилов, Янаки. За „оценките“ на дебеланкото, ДС-ар Каракачанов, на западната политика по отношение на близкоизточните арабски страни, направо ме е срам дори да споменавам. Този несретник, срам за партията на Ванчето, има „балканската смелост“ да нарече Меркел, „пряк виновник“ за бежанската криза. Е, за каква национална гордост и независимост мажем да говорим след днешният срамен за България ден!?
  По щастливо стечение на обстоятелствата, известен период от живота си прекарах в Скандинавия. Затова смея да твърдя, че познавам тези страни и гордите, безкрайно толерантни и човечни хора на Швеция, Дания и Норвегия. И знаеш ли Иво, питам се, дали има някаква връзка, правопропорционална, между човешката доброта и просперитетът, на отделната личност, на хората, на нацийте! И все повече вярвам, че да, трябва да има такава връзка. И затова, сме на „това дередже“, затова и света май, много, много, не ни обича. Затова и днешните форуми в много от сайтовете, преливат от възторжени поздравления към Сидеровци, Каракачановци и Стоиловци. И за съжаление, тези „горди и възторжени възгласи“ завършват с „вън от НАТО и ЕС, да се присъединим към Евразийския съюз“. Е, има шанс, да ни гушне отново, голямата червена мечка, май!

 3. Ех, тези варяги!
  Не са си свършили работата както трябва!А уж “обединявайки по свой образ и подобие племената…”
  Да бяха изпълнили като хората историческата си мисия, днес до Владивосток да е все Швеция…

 4. Да не забравяме и този 11 септември, 1973 г. когато ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ УГАРТЕ произнесе следните думи… (в превод на руски преведеното тук от испански на английски значи “таварищи, конец!”…)

  The armed forces have acted today solely from the patriotic inspiration of saving the country from the tremendous chaos into which it was being plunged by the Marxist government of Salvador Allende…

  … Каква радост беше тогава, каква сладост!.. Веднъж, един-единствен път, подобаващо, и все пак сдържано пред всичките им престъпления и зверства, да получат поне малко от това, което заслужават!
  Хаирилия да е!

 5. Не само Волжка Българиа , а също така и Стара Велика България и Черна България.
  ========
  А градът Киев е кръстен на брата на Кубрат – Шамбат с прякор Кии – http://bulgarskaistoriq.blog.bg/history/2015/07/03/brata-na-kubrat-shambat-kii-e-osnovatel-na-gradyt-kiev-kryst.1373789
  ========
  А русиа е създадена от българи ВЕРСКО , културно , и етнически.
  ========
  Тия 15 процента от просяците в Швеция дето са от България – са цигани.Те не са само там просяци , те са навсякъде просяци.

 6. Опорна Точка:
  =============

  “Православието и славянството са две овчи кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк”

  П. К. ЯВОРОВ

 7. “Българите пък са духовни родители на християнска Русия.” И още как – дали сме им език, азбука и религия: “Според изследвания на Руската Академия на Науките “Руския е развален български език” –
  http://reconkista.ru/russkiy-yazyik-dialekt-bolgarskogo/
  ,,Всем известен избитый постулат московской имперско-исторической «науки», что русский язык является наследником, так называемого, древнерусского языка, а украинский и белорусский языки являются его же побочными продуктами, которые возникли из-за существенных иностранных, в первую очередь, польских влияний.
  На самом же деле, эту сентенцию целиком отрицают научные факты, которые, к сожалению, известны лишь узкому кругу специалистов-лингвистов.
  Вот, к примеру, что говорит доктор филологических наук, ведущий научный сотрудник Российской Государственной библиотеки, профессор Татьяна Миронова: в современном русском языке более 55 процентов слов – церковнославянские. И грамматика у нас общая, процентов на 70. Большинство из нас даже не догадывается, что говорит на чистом церковнославянском, используя привычные слова и обороты.
  Ей вторит профессор В. Троицкий: по исследованию лингвистов, 55 процентов русского языка восходит к церковнославянскому.
  А вот, что по этому поводу говорит Церковь. Епископ Иларион (Алфеев): Церковнославянский язык отличается от русского только некоторыми грамматическими формами, семантикой отдельных слов и словосочетаний, особенностями синтаксиса, который в славянском языке чаще всего копирует греческий синтаксис, и небольшим количеством слов (несколько десятков), отсутствующих в современном русском языке. На освоение этого материала требуется не так уж много времени и сил.
  Для тех, кто не знает, следует объяснить, что церковнославянский язык возник на основе древнеболгарского путем переводов на него с греческого Библии и других религиозных книг, осуществимых славянскими просветителями Кириллом и Мефодием в IX веке, но, в целом, это фактически — древнеболгарский язык.
  Вот, к сравнению, примеры из живого болгарского языка:
  наблюдавам, старая се, уважавам, заявявам, обявявам, трогвам, преодолявам, преподавам, принадлежа, отчуждавам, ругая; разписка, дописка, преработка, сказка, доклад, ужас, данни, задача, покупка, обстановка, постановка, обстоятелство, склад, випуск, недостатък; усърден, сложен, способен, опасен, нахален, бивш, необходим, необуздан, необятен, небрежен, незаменим, непоколебим, оправдателен, постоянен, преждевременен, произволен, недосегаем, умел; непременно, даже, вероятно, съблюдавам, занят,обязателен, удовлетворявам, сторонник, давление, съставление, ослабление, укрощение, основаване, съставяне, изследване, затъмнение, заседание, събрание, известие, отличие, условие, участие, събитие, съчувствие, качествен, свойствен, естествен, веществен; учителствувам, засвидетелствувам, странствувам, приветствувам, отсъствувам, учител, спасител, създател, читател, възпитател, просветител, доброжелател.
  Эта лишь маленькая часть, тех слов, которые являются общими, как в русском, так и в болгарском языках. При этом, нужно отметить, что современный болгарский весьма отличается от староболгарского. А вот современный русский и староболгарский имеют большое сходство!
  И так, основываясь на заключениях учёных можно смело констатировать тот факт, что русский язык, по меньшей мере, процентов на 55 — это СТАРОБОЛГАРСКИЙ!
  Касательно остальной части слов в русском языке. Вот, к примеру, мнение представителя Совета Федерации РФ от правительства Калужской области Валерия Сударенкова:
  — Достаточно взять словарь Ожегова, — сказал В. Сударенков, — и посмотреть на букву “а”. Там 900 иностранных слов, теперь уже ставших русскими, ибо как мы сегодня обойдемся без слов: “абажур”, “авиация”, “автобиография”, “автомат”, “агония” и так далее. Это только на одну букву. А если взять весь словарь, то найдем десятки тысяч слов, которые стали русскими.
  Возникает, вполне логичный вопрос: Может ли язык, имеющий в своём составе более 55 процентов слов из ДРУГОГО языка, а также десятки тысяч слов тоже иностранного происхождения, называться САМОСТОЯТЕЛЬНЫМ ЯЗЫКОМ?”

 8. Силен текст, но защо САМО три пъти? 1-2-3 е ясно – освободени, вкарани в окупационен дълг, с методична благородност сме отървавани от живот, елит, богатство, история/архив, и т.н. все е свобода! Но малко му е на нашия слугинаж; стиснал се е за руския лед като препикано кокиче.
  Още и още благородно, Русия ни освобождава всеки ден от бюджетни постъпления. 30% от икономиката по проста сметка, без да се задълбочавате, е освободена. Остава останалото. В 6 ч. сутринта е късно да се питате: ‘Днес освободи ли ни Русия?’ Как да сколасаш с благодарността? Поради известна невъзможност за реципрочност (в културата на дара) им тегля една майна.

 9. По време на дебатa по TVO между Фукуяма, Кръстев и Дугин, Иван Кръстев спомена в подходящ контекст, че сме им дали азбуката. Дугин подмина факта с мълчание.
  Аэрофлот го каза така добре преди няколко дни:

  “Благодарността е висше, изтънчено, деликатно духовно преживяване, което иска повече от 3 мозъчни гънки. Не можем да я дирим у сибирските павиани… “

 10. Само тотален икономически и финансов колапс на Мордор може да ни избави от разните Сидеровци, Миковци, Каракачановци, Стоиловци и прочее кремълски хрантутници. Това е моето дълбоко убеждение. Никакви други варианти, никакви илюзии, никакви надежди за здрав разум у заспалото наше овче стадо! Котировките на Брента- това е надеждата ми. Така, както това се случи при Рони Рейгън.
  И още нещо: На фона на многобройните новини за увеличаващо се руско военно присъствие, тази вечер по пропагандния канал Россия 24 бе излъчен обширен репортаж от Сирия. Репортажа бе знаков както от това, че бе подготвен от руски военен кореспондент, така и от признанията за участието на Русия във войната. В You Tube вече има клипове от сраженията в Сирия в които открито се говори на руски. Русия май е скочила и с двата крака във войната!

 11. Уважаеми Иво Инджев и коментатори,
  Някой от вас знае ли защо в морската градина на Приморско от 2 години се мъдри този паметник на загинал през 1944 г. съветски воин: http://snimki.be/view.php?id=98193
  А паметници на загинали български войни през войните няма!

 12. Не е вярно, че “България е най-нехаресваната от бежанците страна в Европа”. Най-нехаресваната е Русия, бежанците дори и не помислят да емигрират там 🙂

 13. @Стефан

  Защото (Вие Стефан и аз) все още не сме мобилизирани достатъчно, за да поправим тази несправедливост!

 14. Едно време ,на дива,не-цивилизована Московия сме дали вярата и писменноста.Дали сме им и вярата.Ние сме ги въвели в християнството,въпреки ,че и досега в Русия ..властва шаманизма и “вярата” ..в разни езически култове.Още по страшно ..много примитивни хора там “въздишат” и дори “прослявят” ..комунизма..това сатанинско творение! ВРЕМЕ Е НИЕ ДА “ВЪРНЕМ” ДЪЛЖИМОТО..КАТО СПОМОГНЕМ ,ЗА ПО-БЪРЗИЯ РАЗПАД И УНИЩОЖЕНИЕТО ,НА РУСКАТА ПОЛУ-ФЕОДАЛНА ИМПЕРИЯ ..ОПАСНОСТ ,ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ.ТАКА ,КОСВЕНО ЩЕ СЕ ПОМОГНЕ И НА РУСИЯ НАРОД ,ДОКОЛКОТО ГО ИМА ТАМ.!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.