Любовта към рускините и към Русия се оказват две различни неща за сирийците

И „Дойче веле” задава …отговор на въпроса защо сирийците не бягат на територията на Русия, най-големият приятел на ( режима на Асад в) Сирия.

 

Не бих искал да се шегувам с драматичната тема, но мога да добавя един аргумент на ръба на шегата.

 

Когато избухна гражданската война в Сирия, дълго време обявявана за нещо друго и от доста български търсачи на телета под вола, нашите руски патриоти обясняваха от русофилски позиции, че една от естествените причини за московската подкрепа за режима на Башар Асад е …роднинската връзка. Не, не лично с него, а между десетки хиляди рускини и техните сирийски съпрузи.

 

Сирия е рекордьор по присъствие на руски съпруги, които пребиваващи по различни причини ( но най-вече по време на обучение в Русия) сирийски мъже са отвели в родината си.

 

Интересно, защо поне тази част от сирийците, скрепили семейно дружбата си с Русия, не търсят убежище по родните места на своите съпруги? Дали пък тъкмо поради това, че твърде добре са запознати какво ги очаква ( включително и като отмъщение за някои унижения, изтърпени от техните чаровни половинки в мюсюлманската страна)?

Може би именно по тази причина Русия е пожелала да откликне с взаимност и да изпрати на сирийските жени малко руски мъже.

Както виждате от снимката, публикувана в Медиапул, ( ако разбирате руски език), на руските мъже им се “нрави” в Сирия.

Не се наемам да гадая, но това си е мистерия на загадъчната сирийска душа, избрала да се сдуши с руския народ по най-интимния начин.

 

Ето прагматичният германски отговор в статията на „Дойче веле”, цитирана от Faktor.bg.

 

Никаква помощ за бежанците, екстрадиране, липса на хуманност – това са само част от причините

Москва е смятана за съюзник на Дамаск. Въпреки това сирийските бежанци избягват Русия. А тези от тях, които все пак решат да потърсят убежище там, се оказват изправени пред огромни трудности. Защо?

По данни на ООН, броят на сирийците, търсещи убежище, вече е надхвърлил 4 милиона. Близо половината от тях са регистрирани в Турция, а над 1 милион – в Ливан. От началото на конфликта в Сирия, избухнал през 2011, в Европа са пристигнали около 350 хиляди сирийски граждани. За същия период в руската Федерална служба по миграция са постъпили 3338 молби за убежище от сирийци. Статут на бежанци са получили 1774 от тях. Защо броят им е толкова нисък?

Никаква помощ за бежанците

“Не се доверявам на данните на Федералната миграционна служба”, казва в интервю за Дойче Веле Светлана Ганушкина. Тя е председателка на “Цивилна подкрепа” – единствената неправителствена организация в Русия, която от десетилетия насам се занимава с проблемите на бежанците. Ганушкина ръководи и дейността на мрежата “Миграция и право” на руския Център за граждански права “Мемориал”. Според нея, броят на сирийските бежанци в Русия е значително по-висок – около 10 000.

Дори и да е така, в сравнение с вълната от бежанци към ЕС тази бройка изглежда незначителна – особено ако вземем предвид огромните мащаби на Русия. Защо обаче сирийците я подминават? Нали Москва е смятана за съюзник на Дамаск? Нали уж Русия иска да помага на сирийския народ? “Сирийските бежанци гледат на Русия само като на транзитна дестинация, защото нашата страна не оказва никаква помощ на бежанците”, твърди Светлана Ганушкина.

Тя обяснява, че в Русия тези хора почти нямат достъп до процедура за получаване на бежански статут. “Пристигналият в Русия бежанец не получава възможност да се яви пред властите. Или пък направо бива задържан и връщан обратно. Има много такива случаи”, разказва тя.

Освен това децата на бежанците трудно биха си намерили работа в Русия, а децата им – място в руско училище. “Получилите временен статут на бежанци имат право да работят, но често работодателите не са запознати с правилата и предпочитат да не назначават бежанци”, казва още Ганушкина и добавя, че руските работодателите биха печелили повече, ако наемат нелегални трудови мигранти вместо бежанци.

Русия и черкезите

Малко известно е, че в Сирия живеят повече от 100 хиляди етнически черкези. След Кавказката война през 19-ти век техните предци са били преселени от Руската империя в Сирия. През 2012 година Алберт Кашаров, тогавашният сенатор на севернокавказката област Кабардино-Балкария, повдигна въпроса за връщането на черкезите в Русия. “Всъщност не става въпрос за връщането на тези хора, а за тяхното спасяване”, подчерта тогава Кашаров.

Желаещите да се върнат в Русия обаче се оказаха много повече от бройката, която беше отпусната. Идеята за изграждане на бежански лагери пък не беше одобрена от руските федерални власти. След смъртта на Кашаров през 2013 година обаче дискусията по темата бе заглушена.

Тя беше възобновена едва в началото на септември 2015 от Максим Шевченко от Съвета за човешки права към Руското президенство. “Дания и Норвегия приемат тези хора. Междувременно там пристигат повече черкези, отколкото в Русия – поради простата причина, че при нас те не са приемани добре”, каза той в интервю за радио “Ехото на Москва”. Шевченко нарече съществуващите квоти “срам за моята страна”. През последните три години Русия е приела едва 1500 сирийски черкези. В страната те получават подкрепа единствено от граждански организации, доброволци и роднини.

Екстрадиране вместо подкрепа

Всички останали бежанци от Сирия разчитат в Русия на помощта, оказвана им от правозащитници. На тях често им се налага да ги защитават пред властите, които се опитват да ги екстрадират обратно в Сирия. Сякаш те забравят, че там бушува гражданска война. “С помощта на Върховния комисариат на ООН за бежанците преди няколко дни успяхме да спрем решение на властите в република Дагестан за екстрадиране на двама сирийски бежанци”, казва Светлана Ганушкина. Не е ясно обаче какво ще се случи с останалите сирийци в Русия.

Иля Ковал, Дойче веле

 

12 мнения за “Любовта към рускините и към Русия се оказват две различни неща за сирийците”

 1. Малко допълнение към темата. Съдбата на бежанците е пост фактум на действията на башар асад който без решаващата помощ на лилипут.ин досега да е споделил 1:1 участа на камиларя. Не че ще му се размине но “бавейки топката” страданията на сирийският народ нарастват както се казва и в статията по-долу кубично.
  http://rusmonitor.com/vsjo-chto-vam-nuzhno-znat-o-vojjne-v-sirii.html

 2. Трябва ли да търсим ирония в това, че на гостоприемните им е отказано гостоприемство. Отварям Пушкин:

  ‘Сидит ненастною порой,
  И тлеют угли в пепелище;
  И, спрянув с верного коня,
  В горах пустынных запоздалый,
  К нему войдет пришлец усталый
  И робко сядет у огня, –
  Тогда хозяин благосклонный
  С приветом, ласково, встает
  И гостю в чаше благовонной
  Чихирь9 отрадный подает.
  Под влажной буркой, в сакле дымной,
  Вкушает путник мирный сон,
  И утром оставляет он
  Ночлега кров гостеприимный*’

  *Черкесы, как и все дикие народы, отличаются пред нами гостеприимством. Гость становится для них священною особою. Предать его или не защитить почитается меж ними за величайшее бесчестие. ‘Кунак’ (т.е. приятель, знакомый) отвечает жизнию за вашу безопасность, и с ним вы можете углубиться в самую средину кабардинских гор.

 3. Раковски: “Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. “

 4. Какво е “Европейският съюз”? Това е най-успешният мирен проект! 60 години без война на Стария континент. Не случайно Нобеловата награда за Мир бе присъдена нему.
  Какво е “Арабска пролет”? Изчистването на обвързаните с Москва арабски диктатори, които раздуваха цените на петрола за да клатят западните икономики. Механизмът е много добре изведен в есето на Йосиф Бродски за Ким Филби. Какви са днешните войни? Опит за реванш на мрачните сили, за изгубените пространства. Жалко е, както казва Ричард Капусчински, докато през Първата световна война на всеки 10 жертви се е падал 1 цивилен, то при съвременните войни съотношението е обърнато /на всеки 10 жертви, девет от тях са от цивилното население/!
  ПС.Преди около два месеца по една от телевизиите бяха съобщили, че Пътин оттеглял подкрепата си от Башар Асад. А иначе, “АЛФА”- телевизията на Псидеров в понеделник около 14.00 часа направи свирепа антиреклама на веригата Мак Доналдс за което в една цивилизована страна би понесла съдебна отговорност. Нека Мак Доналдс се обърне към СЕМ за предоставяне на записа.

 5. Може би целия свят и особено водещите в политическо,икономически,стратегическо и пр. отношение държав и държавници,все още не могат да стигнат до най-адекватната диагноза за Русия.Тя е налице много-много отдавна и е пренесена по “течния способ” от Съветския Съюз.

  За голямо съжаление не се очаква скоро да бъде разбрана…

  Съветския Съюз беше най нецивилиозваната държава в света.
  Света,свтовните организации и лидери обръщаха внимание на огромните размери и природни богатства на тази страна,на огромната армия и високоразвити технологии в областта на въоръженията и Космоса,на силните до безумие цели за хегемония и комуникзиране на Света,но никой не обърна внимание на нейната НЕЦИВИЛИЗОВАНОСТ.

  Точно тази нецивилизованост беше съвсем справедливо разбрана от Людмила Живкова и точно тази нецивилизованост й взе живота.Страхотно съвпадение със съдбата на Георги Марков.Живкова беше прочела Задочните репортажи много преди нас,обикновените хора.Затова тя не каза нито една дума за него,което означаваше,че тя напълно споделя стойностите от неговото творчество.

  И нещо уникално у нас-както винаги ние не сме в час.

  Изказаното убеждение на Людмила Живкова още в края на 70-тте години,днес не се приема нито от комунистите,нито от антикомунистите,дори и от двете й деца- те са влюбени по-скоро в дядо си и комунистическата мърсотия,отколкото в изказаните мисли от майка им.

  Тези мисли тя изразяваше при сбирките(не срещите ) си с известни писатели,художници,поети,публицисти,но никога не е предполагала,че почти всички от тях са били агенти на съветските служби.Някои от тях са докладвали и на ДС.Това го разбра съвсем накрая-може би само няколко седмици преди да почине.Кой е предивзвикал нейната смърт?-има силни предположения,че е този,който уби и Н.В. Цар Борис-Трети.Наскоро бе публикувана изключителна статия за неговото убийство от един изключително достоен историк-изследовател,но в момента не мога да цитирам името му.

  Но пустота логика е неуморния “течен способ” водят до единственото предположение,по-точно убеждение-убиеца е Кремъл!

 6. Това е мантрата на нашата свобода – епиграмата на Радой Ралин:
  До кога над Страната ни бащина ще вилней таз страшна руснащина?

 7. Първата снимка дето е с маскираните войници , това са казахстански военни и снимката е от Казахстан , а не от Сирия ..Даже с просто око се вижда че са облечени със зимен камуфлаж

 8. “Това е мантрата на нашата свобода – епиграмата на Радой Ралин:
  До кога над Страната ни бащина ще вилней таз страшна руснащина?”-MATURA

  Отговорът всекидневно го дават двата най-главни фактора-Мочите и Альошите,плюс целокупния български народец.Той не се впечатлява от тях,ляга и става с тези символи на съветската агресия и комунизация.

  Държавното ръкводство пък не реагира на тази простотия,така че отговорът е също “течен”-страшната руснащина ще вилней поне докато тези чучела светят над обезумелите българи,а след като се демонтират не се знае,едва ли руските пропагандни виелици ще спрат.Може би ще спрат,когато България изчезне от картата.

  А дотогава-всички задружно на комунистическата морава-до забрава!

 9. Трябва да се прави разлика между мигрант бежанец и икономически имигрант. След получаване на убежище в първата страна, мигрантът става бежанец, но престава да бъде такъв при преминаване във втора, трета и т.н. страни и се превръща в икономически имигрант, чийто живот не е застрашен в страната, предоставила му първо убежище. Икономическите имигранти могат да бъдат връщани в безопасната страна, докато бежанецът не може да бъде връщан в страната, където животът му е застрашен.

  Изобщо, много приказки се изговориха за тези мигранти и прочее, но малко смислени и полезни неща се казаха.

 10. Много ми допадна Вашия материал за Сирия,г-н Инджев,както и днешното Ви участие в “Лице в лице” на Цветанка Ризова.Дълбоко съм убедена,че първопричината за мигрантския поток,а преди това и за създаването на ИДИЛ ,се корени в Путиновата подкрепа на Башар Ал Асад,с материална,военна и оръжейна помощ,дори с изпращането на “руски доброволци” на страната на ИДИЛ.Такова лицемерие от страна на Русия,което на това отгоре отмества и въпроса с анексирането на Крим,с зелените човечета в Източна Украина,просто граничи с цинизъм.

 11. Не знам защо темата за бежанците толкова се преекспонира. Т.н. бежанци са обикновени икономически мигранти, които търсят по-добър живот на запад. Естествено такъв няма да намерят в Русия. Ако тези бежанци са наистина заплашени то следва да се сформират няколко дивизии /от 4 милиона сигурно има достатъчно млади и боеспособни мъже/ и с въздушната подкрепа на САЩ,Франция,Австралия и другите членове на коалицията ще смажат ИДИЛ за кратко време. Проблема е, че самите араби са номади по дух и те нямат своя земя за която да се бият и евентуално да умрат. По добре е да дойде някой друг да ги освободи /или зароби/. А пък после ако им се даде свобода, те се чудят какво да я правят /пример Ирак,Либия/ и започват да се избиват един друг. Всеки народ трябва да извоюва свободата си сам.Подарената свобода горчи. На нас българите вече 130-тина години.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.