Кремъл бърза да потуши вътрешната съпротива срещу авантюрата в Сирия

Беше достатъчно няколко разтревожени руски наемници да дадат анонимно интервю за Gazeta.ru (споменато в ivo.bg преди два дни), в което поставят под съмнение „ентусиазма” на руснаците да воюват в Сирия, за да се задейства руската репресивна машина срещу тях. С това Кремъл се издаде, че работата е сериозна, признавайки на практика, че ги има- че анонимните военни са от плът и кръв, която те ( и вероятно стотици други) не желаят да проливат за твърде съмнителната руска кауза в Близкия ( до сърцето на интриганта Путин) изток.

 

Ето продължението на историята с интервютата в Газета.ru, преведено за ivo.bg от Васил Костадинов.

 

Gazeta.ru

Героите от разследването на “Gazeta.Ru” – професионалните военослужещи в Новоросийск, които отказаха да пътуват за Сирия – са застрашени от наказателно преследване. Техен адвокат ще бъде Иван Павлов от “Екип 29”, защитавал многодетната майка Светлана Давидова, обвиненена в държавна измяна.

“Gazeta.Ru” публикува разследване по случая в Новоросийск, когато няколко военни отказаха да пътуват до Сирия. Те се позовават на липсата на писмена заповед и други нарушения на закона. Вместо да защитити техните права, командването поиска помощ от ФСБ.

 

“Военната прокуратура бездейства, вместо да реагира на изявлението на Съвета по правата на човека към Президентството, който се занимава с техния случай, и на жалбите на войниците, че с тях се отнасят незаконно и не им дават никаква информация за изпращането в нова гореща точка, – казва Павлов пред”Gazeta.ru”. – Освен това, вместо да защитават правата им, в делото се намесиха специалния отдел на армията и ФСБ. Започнаха проверки, разпити и заплахи към военните за наказателно преследване. Конкретни членове и параграфи не са споменати, но от разговорите се разбира, че ги грози дори присъда за държявна измяна”.

Според Павлов, “по време на следствието военослужащите не могат да напускат поделението”.

“Никой от тези, които оказват натиск върху момчетата, не е уведомил роднините им. Близките на войниците са в шок, изобщо не са наясно с това, което се случва, – продължава адвокатът. – Засега следим ситуацията, ако започне официална процедура, “Екип 29″ ще поеме защитата”.

Адвокатът твърди, че след като няма официално обявена мобилизация, на военните, които се изпращат в чужбина, трябва да предоставят писмена заповед, в която се посочват социалните гаранции, полагащи се на военнослужещите. В допълнение, военните лекари нямат право да записват в медицинските им документи данни за здравословното им състояние без знанието им.

Питането на Съвета по правата на човека за нарушенията на правата на войниците е стигнало до заместник-министър на отбраната Николай Панков.

“Вместо да отстранят нарушенията, началниците прехвърлиха случая на ФСБ” – потвърждава Сергей Кривенко, член на Съвета по правата на човека.

 

“Изпращат ги без заповед, а ако някой загине положението ще е – “там няма наши войници”. Ако „не са били там”, за какви плащания в случай на раняване или смърт може да говорим? В случай, че някои попаднат в плен, за семействата им ще е кошмар, – казва Анна Каширцева от Фонд “Право на майката”. – В Сирия, никой няма да ги издирва, а роднините им – дори и да искат – едва ли ще могат да търсят там безследно изчезнал.

 

В нашата практика има много примери какво невероятно усилие е родителите на загинали да получат плащанията, които им гарантира закона, дори в случаите, когато има писмена заповед за изпращане в гореща точка, както и в случаи, когато загиналия е Герой на Русия.

И без примери е ясно: “героите” на тази история се обърнаха към прокуратурата, а не можаха да си подадат заявленията. Нека си представим, как родителите и вдовиците след гибелта им в Сирия ще трябва да досаждат в различни кабинети в търсене на справедливост, и как ще отказват да приемат заявленията им и плащането на “гарантираните” средства. В такава ситуация мога да препоръчам само следното – прекратете договора си”.

Членът на Асоциацията на военните политолози Александър Перенджиев вярва, че тази ситуация е само “на отделни места”: “Войниците трябва да напишат съответния рапорт. Дори и за Чечня пишеха рапорти, а тук говорим за друга държава”.

Въпреки подсилването на групировката в Сирия, Русия се опитва да намери и политическо решение на конфликта.

В петък имаше телефонен разговор между руския министър на отбраната Сергей Шойгу и Аштън Картър по сирийския въпрос. В събота, ръководителят на Държавния департамент Джон Кери заяви необходимостта да се преговаря със сирийския президент Башар Асад за намиране на политическо решение на конфликта с участието на Русия и Иран.

Борбата срещу радикалния ислямизъм се превръща във важен проблем за целия свят, това каза по време на последната среща на върха на ОДКС в Душанбе Владимир Путин. “Ситуацията в Сирия е много сериозна, така наречената “Ислямска държава” контролира големи територии в Ирак и Сирия. Терористите публично твърдят, че гледат към Мека, Медина, Йерусалим, в планове си говорят за разпространение в Европа, Русия, Централна и Югоизточна Азия – ние сме загрижени за това.”- каза руският президент.

Междувременно източник в министерството на отбраната заяви пред “Gazeta.ru”, че скандалът с изпращането на руски кадрови войници в Сирия избухна закономерно.

“Тези момчета, които не искат да ходят в Сирия са от сборна рота, а с такива винаги има проблеми.

По време на първата чеченска кампания изпращаха сборни роти, беше пълна каша, пълна дезориентация: кой какво прави не беше ясно, никой никого не познаваше, не знаеше на кого може да разчита, – обяснява той. – По време на втората чеченска война изпращаха опитни подразделения, където всичко е отработено. Не е ясно защо в сирийската кампания с тези сборни роти пак настъпваме мотиката”.

26 мнения за “Кремъл бърза да потуши вътрешната съпротива срещу авантюрата в Сирия”

 1. Първо си помислих за Афганистан, но случаят със Сирия никак не е същия. Заплахите на ИД засягат интересите на цивилизования свят, на светската държава като цяло. ИД прокламират унищожение на дузина светски държави, включително и България. В това време Западът пасивно наблюдава как милиони хора бягат панически. Някои политици в Европа се държат по- просташки от комунисти. Ако в руската армия някой иска да защити правата си, редно е армията да го осигури вместо да се шикалкави. Определено мисля, че в случая щом Западът и САЩ не искат да пращат войски в Сирия, Русия трябва да унищожи ИД. Ако се окаже, че сирийската опозиция на Асад се бие заедно с ИД срещу руснаците, тогава вината за цялото положение ще е на Запада. Никой не може да оправдае невинните жертви на режима на Асад, но кой може да оправдае цивилизационния погром, който нанася ИД. ИД получава пари и оръжие от Катар и Саудитска арабия и не спира да унищожава всичко, което представлява културна ценност. Голяма част от опозицията на Асад също е с фундаменталистки виждания и откровено е против Америка. Немислимо е Западът да подкрепя режим на брега на Средиземно море, който се заканва на европейските ценности и ги отрича. Скоро може да излезе, че Сирия е грешка на християните, а последващото им бездействие може да донесе фатални последици. Очевидно е, че Иран и Русия имат пряк интерес с унищожението на ИД. Днес Западът буквално не иска да плаща за война, а преди няколко години подкрепи протестите в Сирия. Или се лъжа? А кой приканваше Асад да си подава оставката? Верно, Асад сгреши и насилието ескалира. Но защо онези, които подклаждаха протестите не спряха, както в Иран?
  Днес, Иран излизат по- силни от изолацията, включиха се в цивилизования свят и вървят нагоре. Просто заявиха, че няма да унищожават Израел. А ИД заявява, че ще превземе Ерусалим. Къде ще отидат всичките евреи тогава? Кой ще плаща за милиони бежанци от Ливан , Йордания, Израел и Египет?
  Ако Западът не даде войски сега и не изпревари Русия, а пречи на руснаците, утре Западът ще даде два пъти повече пари и войски, за да пази евреите, ливанците, йорданците и египтяните, защото ИД няма да спре. Без война и пряк сблъсък с ИД в пясъците няма да се мине, а ИД стигне ли до море значи е на границата на ЕС. Излезе ли ИД на Голанските възвишения за Израел часовете в мир са свършили, а в момента се броят. Затова ако Путин иска да воюва с ИД най- малкото не трябва да му се пречи.

 2. Да, това за което пише Газета.ру е съвсем нормално за русия. Така е там през последните поне 10тина века. Нищо лошо не може да ни изненада от русия. Според мен големият проблем не е в русия – която си е доста предсказуема в намеренията си да твори зло в света където, когато и както може. За мен големият проблем е в сегашната американска администрация, която изглежда обожава да си плюе в лицето смятайки че никой няма да разбере. С Башар не трябваше да се преговаря (според Американците), сега обаче изведнаж ще преговарят (защо, защото руснаците са в Сирия). Накрая ще излезе че кремъл с пъклените си намерения е единствената последователна сила в Близкия изток. Докато америкнаците сменяйки си позицията постоянно, опитвайки се да я представят като принципна и така поставяки се да изглеждат като нищо по-свестно от господин Путин. Напротив, в сегашното положение е нормално хората да започнат да имат повече уважение към принципиалния в своята безчовечност Путин отколкото към абсолютно безпринципните му коунтерпарти отвъд океана. Америка днес е тази, която буквално дава криле на Путин, с безпринципността си навсякъде и във всичко – Куба, Иран, Либия, Ирак, Украйна, на която ‘гарантираха’ (разбра се само на думи) териториалната цялост.

 3. Следя меката пропутинска газета.ру от повече от година. За персоната на лилипут.ин или добро или нищо. За всичко останало се мъчат и често успяват да дадат сравнително обективна оценка почиваща главно на прагматичност. Горната статия е доказателство за скромното ми твърдение.
  Интересното е, че от 10-дни коментарната част е изцяло премахната. Не знам, може и да съм го опущил но не съм засякал обяснение защо са го направили. Дали са последвали примерът на г-н Иван Бакалов от е-вестник който под предлог на решение на Европейският съд си спестява унищожителни критики вече повече от месец под левеещи коментари.
  Интересното е, че виртуалите в газета.ру далеч не са хомогенни, има и тролове, пускат се и украинци но при всички положения сега сайта не е толкова пълнокравен. Както и да е. “Спасиба и за етова”.
  Ето и съобщението финализиращо всяка статия в е-вестник.
  “Коментарите под статиите са спрени от юни 2015 г. във връзка с решение на Европейския съд, според което собственикът на сайта носи съдебна отговорност за написано от читатели. E-vestnik.bg е обект на съдебни претенции и влиза в съдебни разходи по повод свои публикации, и няма възможност да модерира и читателски форум и да носи отговорност за него.”

 4. Докато джуджи1 “спасява” цивилизацията от ИДИЛ страната му погива. Убедете се сами.
  Вопрос: в какой кусок России нужно вкладывать деньги? Где раздавать землю? Где стимулировать рождаемость? Развивать образование и медицину?
  Ответ: самая высокая смертность в России на 1000 чел. в Псковской, Тульской, Тверской, Тамбовской, Новгородской, Орловской, Смоленской, Владимирской, Рязанской, Ивановской, Брянской, Курской областях.

  Все это – сердце России. Уходят 16 – 17 человек на 1000, а в Псковской области – выше 18. В 2 -3 раза больше, чем там, где всё – живее.

  Самая низкая рождаемость в России – в тех же регионах. 9 – 11 человек на 1000. В 1,5 – 2 раза ниже, чем там, где жизнь кипит.

  Пустеющее ядро России. С гигантскими воронками Москвы и Петербурга.
  Повторю вопрос: где нужно создать максимум условий для переселения, для строительства «одноэтажной России», для молодых семей?

  «Корпорация развития Дальнего Востока»?
  Конечно, нужна.
  Подъем Сибири и Дальнего Востока?
  Очень нужен.
  Создание рабочих мест на Кавказе, где все кипит от юных?
  Как без этого.
  Крым?
  Взялся за дюж…
  Сочи?
  Это и будет наша новая столица. Какая там Новая Москва…

  Но вот что делать с вот этой — всё больше в будущем — человеческой пустыней — «центральная Россия»?
  Это когда и как?

  Самые большие сокращения «социальных сеток безопасности», знаменитые оптимизации школ, больниц, поликлиник – именно в центральной России (по экспертной оценке).
  Потому что именно здесь – год за годом «опустынивание» при самой развитой – в прошлом — и затратной социальной инфраструктуре.

  оригинал — https://www.facebook.com/yakov.mirkin/posts/1680330665538047

  автор — Яков Миркин

 5. Руското нашествие в Сирия много напомня за нападението над Афганистан в края на 1979.

  За 10-годишната афганистанска авантюра Москва похарчи луди пари и тя беше една от причините за финансовото рухване на СССР.

  Днес положението на Русия е още по-лошо. Ниска цена на нефта, свършващи валутни резерви, санкции заради анексията на Крим и нападението над Украйна, вътрешна съпротива… Е – ще откраднат каквото намерят в Сирия /по стара традиция, където са стъпили това правят/, но това едва ли ще им стигне за дълга война.

  Скоро ще се измъкнат безславно.

 6. Ulianе,

  Прав си напълно. За Барак Хусеин Обама не ми се говори- като стар войник зачерквам дните в календара, които остават от президентството на ТОЗИ АБСОЛЮТЕН ВРЕДИТЕЛ на АМЕРИКА и света. Има логична, но платена с тежка цена историческа последователност- извинявам се за грубия намек- ОЦВЪКАНОТО от некадърен и кекав президент на САЩ-демократ трябва да бъде почистено от твърд републиканец с воля и визия.
  Ето известните примери.

  *Кекавият Кенеди натътрузи на САЩ Виетнам с убийството на НГО ДИН ДИЕМ- ГОЛЕМИЯТ РИЧАРД НИКСЪН, повтарям въпреки океаните левичарско-либерална помия върху този изключителен държавник- ГОЛЕМИЯТ РИЧАРД НИКСЪН намери решението, комунягите от Ханой му имаха страха и го спазваха 2 години, а по ръцете на негодниците от “Уотъргейт” и тайфата им e кръвта на 4 милиона камбоджанци и виетнамци, които бяха избити, след като НИКСЪН беше свален.

  *Поразиите на кекавия Джими Картър оправи ВЕЛИКИЯТ РОНАЛД РЕЙГЪН.

  *Без да е некадърник и вредител от ранга на горните си предшественици, Бил Клинтън (освен моралното компрометиране на институцията Президент на САЩ) също нацвъка някои поразии. Донякъде ги изчисти сатанизираният от левицата ДЖОРДЖ БУШ.

  Остава да се надяваме на déjà-vu.

 7. Още един паралел.
  Клинтън стигна до “Партньорство за мир”. С Русия, има си хас!
  А огромна историческа заслуга на републиканеца ДЖОРДЖ БУШ е, че отвори вратите на НАТО за нас и другите от бараките на соцлагера. Така ни спаси от участта отново да се давим под вонята на сапогите на руския агресор.

 8. Ислямска държава и подкрепяния от Путин режим на Башар Асад са двете лица на монетата.

 9. Някои знае ли срещу кои воюва армията на Асад , понеже се твърди че не воюват срещу идил. И коя е умерената опозиция в Сирия ? ал-нусра?

 10. Днес по бтв Башар Рахал каза че подкрепя Асад , както и че всички христиани в Сирия поддържат също Асад. Според мене в Сирия няма умерена опозиция

 11. Забелязвате ли, че липсват каквито и да е социологически проучвания по този въпрос в Русия. Явно резултатите са толкова неудобни за Кремъл, че не смее да покаже дори манипулирни резултати от тях.

 12. ГУМА,
  Путин няма ни най-малко намерения да воюва с ИД. Ако благоволиш да обърнеш внимание, нито ИД нито Асад заявяват или показват някакви апетити към православна/?/ Москва или към необятен Сибир. А поведението им идеално се вгражда в водената от Кремъл хибридна война и идеята за Евразия . /без разните там Израел Ливан и …/.
  Не е истина, че “Русия имат пряк интерес с унищожението на ИД”. Напротив – ИД е част от инструментариума им за посегателство срещу Средиземноморието и Цивилизована Европа.
  Колкото до инфантилната и импотентна политика на Обама и Брюксел – мисля, че си повече от прав.

 13. ГУМА,
  По повод повдигнатата тема бих си позволил да ти препоръчам интервюто с А. Пионтковски в kasparov.ru. Мисля, че нямя какво да се добави.

 14. Стамбо, за ония ”великия” Никсън, който псуваше по Индия ли става въпрос?Айде няма нужда…

 15. Точен е Павел Тинков – за ИД като част от кремълския инструментариум.
  Официалната линия, която Лавров периодично засилваше от средата на миналата година е: подкрепяме Асад, за да пазим РУСИЯ от джихадистите, които (имаме информация, но тя не ви е нужна, защото геополитическата ‘угроза’ е очевидна), заяват интерес към Русия, Централна Азия, Северен и Южен Кавказ. Цитат от изказване на Лавров от 25 декември 2014, където думата ‘угроза’ е употребена 10 пъти: “Есть данные, что их эмиссары замечены на севере Афганистана, то есть совсем близко к Центральной Азии и, следовательно, к границам России. Это для меня очевидно”.

  А за Обама не ми се коментира. Той го каза, само дето трябва критично да го мисли отнесено към себе си: “There’s nothing we can’t do if the American people decide it’s time.”

 16. ULIAN-e, СТАМБО, не искам да ви разочаровам но не разчитайте на Америка. За съжаление с годините Америка все повече прилича на Европа. Самодоволни от своето благосъстояние и превъзходство американците все по-рядко се интересуват от проблемите на другите и като защитници на ценостите които са ги вдъхновявали. Доказателство например е това че избраха Обама не за един а два мандата. Америка във външната политика напоследък си гледа само интересите. Вижте че нищо не направиха за Украйна въпреки че са гарант за териториалната и цялост заради ликвидирането на ядрените си оръжия. За Сирия и арабската пролет въобще не си струва да говорим оставили са нещата изцяло в ръцете на богатите арабски държави и те съответно ги объркаха (меко казано). В интерес на истината именно арабските държави правят сечено на Путин като държат ниски цените на петрола но пък те създадоха и ИДИЛ и са виновни за разрухата в Сирия и северен Ирак. А американците си стоят и събират нобелови награди докато другите се трепят (буквално). В близкото минало Америка също не е била на страната на демокрацията. Например както Стамбо спомена Клинтън най-безочливо покани бившите комунисти (настоящи чекисти) на софрата в програмата Петрол срещу храни в Ирак (вижте ги: https://en.wikipedia.org/wiki/Oil-for-Food_Programme#Beneficiaries нашето БСП и то там). А като гледам републиканските им кандидати сега направо Обама изглежда едно ниво над тях. За демократите направо не ми се говори щом като Хилари им е най-доброто.
  Това което може да ни дава надежда само е глупавата външна и вътрешна политика на Путин. Той сам наложи санкции на страната си и превърна съседите си във врагове. Ето и сега залага на вече загубилият Асад (той вече няма народ, няма икономика, няма и държава). Но това както виждаме струва скъпо. Да вярно е че Запада можеше и все още може да оправи нещата но очевидно няма такива намерения.

 17. Горещи акламации за проникновените
  коментари на Юлиан и Стамбо, както и за всички, които споделят тяхното мнение! След това няма какво повече да се добави. Ще кажа само едно – президент на САЩ трябваше да бъде Джон Маккейн, а не сегашният обитател на Белия дом, който предава демокрацията в лапите на
  диктатори като Путин и братята Кастро!
  Дано на следващите избори американците
  намерят своят истински президент!

 18. Към гумата: Г-н гума, въпреки многословието Ви, физическия Ви и умствен протектор е под 5/пет/мм. За Ваша безопасност Ви съветвам да смените гумите и доставчика на гумите.В противен случай следва катастрофа за Вас, а за досегашния Ви доставчик тя е неизбежна.

 19. Към просто минавам: И да спрете, и да се отбиете и да продължите, за Вас няма значение. Пак ще си останете същия т.е. ПРОСТ.

 20. @ПРОСТО МИНАВАМ

  Вие да не сте избягалата лисица, преминаваща през блога?
  Или далечен родственик на Джон Атанасов, който родственик все още има зъб на Никсън; понеже казват, таблоидите били така обладани от ‘Уотъргейт’, че не сколасали да обърнат внимание на научното откритие.

 21. Ако има нещо, което прави вчипетление, това е липсата на Г-тата!
  Няма ги онези ВАЖНИ срещи на на Г-7, или Г-20 дето все се събираха за неважни неща, съпоставимо с това, което се случва сега в Европа-люспата на циливилизацията, и Близкият Изток-другата люспа на същата циливилизация.
  Или вече не е нужно да се взимат важните решения заедно?
  Или “някой” и тях потуши?

 22. Щракайки по каналите тези дни попаднах на предавания/новини на РТР Планета, където съвсем в прав текст казват на зрителите, че ИДИЛ е 1. американско творение, 2. американците само се преструват, че се борят срещу ИДИЛ, 3. САЩ имат сметка от съществуването на ИДИЛ.

  Онзи ден прочетох доста интересен анализ на Мохамед Халаф, дано повече хора го прочетат http://kultura.bg/web/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%8F-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B9-%D0%B2-%D1%81/

  В него той споменава статия в „Ал Хаят“, която довнася подробности в руския план: http://alhayat.com/Opinion/Ghassan-Charbel/11100973/%D9%84%D9%85%D8%A7%D8%B0%D8%A7-%D9%82%D8%A7%D9%84%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D9%88%D8%AA%D9%8A%D9%86%D8%9F

 23. Явно е,че САЩ и коалиция не искаха да унищожават ИДИЛ досега. Дори още по-лошо, самите американски генерали признават ,че са помогнали на ИДИЛ, ето какво казват те:
  “Генерал Томас Макирни потвърди, че САЩ са помогнали да се създаде ИДИЛ, като резултат от подкрепата на Обама за грешните хора в Сирия”.
  “Генерал Мартин Демпси заяви, че знае за “един голям наш съюзник, който финансира Ислямска Държава”, но не го назова поименно”.
  “Генерал Уесли Кларк открито заяви, че терористичната организация, която детронира от върха дори Ал Кайда се е зародила с подкрепата на някои разузнавателни агенции от държави, които американския генерал нарече “наши съюзници”…
  Ако антиидилската коалиция наистина искаше да спре ИД щеше да бомбардира конвоите им от откраднати автомобили Тойота, още когато през юни 2014-та прекосиха пустинята от Сирия към Ирак. Сирийско-арабската пустиня е открита, равна територия. При характеристиките на изтребителите F15, F122, CF-18 от военна гледна точка това щеше да бъде бърза операция. Американските и съюзническите бомбардировки не бяха насочени срещу ИД, те бомбардираха икономическата инфраструктура на Ирак и Сирия, включително фабрики и петролни рафинерии. И кюрдите протестираха, че нападат тях, а не терористите. Да не говорим как няколко пъти бомбардираха иракската армия уж “погрешка”. Ето и какво беше казал Макс Буут, старши научен сътрудник в националната сигурност на Съвета за външни отношения: “Стратегия на Обама в Сирия и Ирак не работи защото бомбардировките на САЩ срещу ИД са изключително сдържани”. Ето и какво беше казал водач на иракската шиитска бунтовническа групировка Асаил Ал ал-Хак: “Смятаме, че САЩ не искат да разрешат конфликта, а се опитват да го контролират. САЩ не искат за унищожат Ислямска държава. Искат да я ползват за постигането на своите цели в Ирак и Близкия изток, подчерта бунтовникът. Ал Хазали допълни, че водената от САЩ международна коалиция не е увеличила броя на въздушните удари срещу терористите, въпреки обещанията за това”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.