Ден на зависимостта ( от овластената простотия)

Само формално се задава Денят на независимостта. Почивен ден, демек. Простотията няма почивен ден в оседланата от простаци територия. Така че ( и ) днес е ден на зависимостта от простотията в нашата постсредновековна държава.

 

Именно с традициите на средновековна България обоснова предложението си за покръстване на бежанците непотопяемия флагман на политическата злоупотреба с факти и измишльотини от миналото Божидар Димитров.

 

Откривателят на вампирски останки, „жива вода” и други шарлатански примамки за лековерни туристи ( особено за рускини, чиито бюстове маститият историк обсъди в друга телевизионна изява в този контекст, изразяващ очакване православните ни сестри да се зарибят от находките му и да напълнят църквите в родния му Созопол) , направи днес невъзможното да надмине себе си в плещенето, показвайки, че не му пука от каквото и да било под крилото на своята квачка Борисов. За целта се отнесе към тях като към безмозъчни квачки на гербаджийските изборни успехи, които в момента мътят триумфа на задаващите се местни избори, но от тях се очаква да не кудкудякат възмутено, когато Петелът кукурига от телевизионния стобор.

 

Божидар Димитров онагледи известната истина за положението на жените в България, които от една страна биват политически ухажвани от Борисов най-безцеремонно както от никой друг политик в нашата история, но същевременно са употребявани по балканско – ориенталски начин за кеф на всички вярващи, че „жената трябва да си знае мястото” ( пребивавали в частното обкръжение на “Боко” мъже свидетелстват за изключителния цинизъм, с който той се произнася за жените – “Божо” сладострастно се бори да се хареса на началника си и в това отношение) .

 

За радост на примитивите , Божидар Димитров повтори кръчмарската сентенция за жената като „най-добрия приятел на човека”…след кучето. Дори не се и напъва да измисли собствена простотия, а черпи с пълни шепи от средновековната съкровищница на простащината.

 

Не питам за евентуалната реакция на женски организации. Тях и без това никой не ги пита за нищо. Могат да си протестират колкото си искат, но те не са представителни за онази част от жените в България, за които да си космат, дебел (уж атлетичен), нахален, циничен прегръщач на политически дащни лелки, позиращи с готовност в това качество пред телевизионните камери, е евроазиак.

 

В този смисъл “Божо” е гербова гербаджийска марка на тази власт, която дублира голямото началство и доразвива в публичното пространство посланията му. Дублира самата амбиция на шефа си да остане в историята и има всички шансове да постигне това като единица мярка за простотия, нагиздена с научна степен и с поста Директор на националния исторически музей. Прав беше Борисов да му даде в първия си мандат поста министър без портфейл, но сгреши, че се поддаде на внушенията да го премести в другия си крачол като началник на музея. Щеше много да му отива уточнението, че е министър без портфейл и задръжки.

 

Питам обаче дали някои конкретни жени с особен статут в държавата на Борисов ще проявят чувствителност към обидата. Защо с премълчаването на това скодоумие овластените госпожи, като Румяна Бъчварова, Кристалина Георгиева, Цецка Цачева (в компанията на десетки депутатстващи и министерстващи българки) ще потвърдят най-отблъскващото подозрение за себе си: че заради властта са готови на ВСИЧКО в антуража на Бойко. Този вид „всеотдайност” беше подложен на проверка днес от овластения шут Божидар Димитров . Той демонстрира предизвикателно самочувствието си, че и този път към него ще се отнесат като към онези луди в средновековието, на които в Русия е било позволено по изключение за говорят без задръжки по селските площади на принципа, че Господ ги е наказал и няма нужда от допълнително наказание за тях.

 

Друг е въпросът защо селските площади му предоставят трибуната си. Явно водещият принцип при поощряването на този вид  ексхибиционизъм е поддържането на високо ниво на опростачването на публиката за радост на рекламодателите, които са наясно, че показването на срамотии докарва повече воайори пред телевизионните екрани и така се препират по-лесно мозъците, готови да платят масрафа на базата на посланията от рода на „Пералнята живее по-дълго с кал(гон)”

22 мнения за “Ден на зависимостта ( от овластената простотия)”

 1. Ама то да беше само историята с вампирите както и да е….Ами историята с кладенеца с лековитата вода дето се оказа, че май не е замърсена само с ДДТ(а може и да е лично аз не съм я анализирал). Да перифразираме поговорката-“Покажи ми министрите си да ти кажа какъв премиер си”. Ами забравения вече(изгонен от Грузия) финансов министър с неговата “постна пица”, без него накъде???? Защо още не е върнат на поста си????

 2. Страхотно! В десетката!
  Светата троица, баце, божо, веждичката са “мъжкари” които нито една уважаща малко от малко себе си жена не би и ги погледнала. Близък високопоставен семеен приятел (името му се знае от Иво) когато приказката тръгне за банкянското слънце изригва с неизменното: “Моля ви се, вие го познавате от медиите където все пак има някакви спирачки. Насаме, в мъжка компания само псувни и най-долни цинизми.”
  Срам ме и от премиера и душеприказчите МУ и от “мълчаливото” мнозинство което го преглъща наедро защото само той можел да бие комунистите на изборите.
  Да им имам и “мисленето”.

 3. Както казва Le plus grand francophone сред нас – ГЕОРГИ НИКОЛОВ – Сhapeau! Шапка долу за този коментар на Иво-всяко изречение е забито с парен чук в туморите на онова, което изрече някога Радой Ралин с вопъла:
  Докога над страната ни бащина, ще вилней тази страшна простащина?!

  Ето и ненадминатият оригинал! Не случайно тези дни той се развява из Крим като скъп гост на Путин.

 4. Божо, Боко и Веждьо.
  Ако беше жив Доньо как ли щеше да ги изтипоса?

  ПП. Всъщност, дали щеше да посмее …

 5. Господи, колко ужасяващо вярно е това! Наистина ли сме стигнали дотам, че не може никой да спре опростачването, което ни наложиха комунистите чрез мутрите и чалгата през 90-те години? Отмъщението им заради отчасти отнетите им привилегии засегна трайно и дълбоко България и вкара във властта такива човешки недоразумения като Боко и Божо, които са най-яркия пример за простотия.

 6. Страхотни попадения, г-н Инджев!!!
  Да, това е най-вярната моментална снимка в държавата на Боко и Божо!!!

 7. Дали няма да протестира срещу сексизма на съпартиеца си например тази провинциална мома-министърка?
  http://radomirdnes.com/?p=5064

  А може би тази женица на много висок пост?
  https://www.youtube.com/watch?v=liKezcfOp-4

  Или пък тази кариерна кака, която пък е на европост, задължаващ непременно да се говори политически коректно за антидискриминационните стратегии срещу женската дискриминация, управленските феминни квоти и пр.?

  http://clubz.bg/17940-kristalina_georgieva_pak_povede_horoto_v_briuksel

  Няма да се обади дори и тази – на супер-пост в супер-организация, където пък антидискриминационните празни приказки са супер-платена професия…

  http://sbj-bg.eu/index.php?t=20852

  (Апропо, един от най-кратките отговори на въпроса „Защо Западът е на този хал?” би бил „Защото с късогледо благодушие позволи на дъщеря на комунистически изверг да ръководи световните културни дела ! Защото след като приемаш тази другарка да провъзгласи драсканиците и мачетето на изверга че гевара за „световно културно наследство”, готви се да приемеш „мултикултурно” корана и ханджара на изверга от ИД за „културна алтернатива”! и си е… п… м …а!)

 8. Наистина, впечатляващо е, че такава нищожна тема може да бъде обект на толкова майсторски сарказъм. Съвършена публицистика! Поздравления!

 9. Питам се кога българските медии ще достигнат публицистичното ниво на този блог и неговите ценности. И кога ще си отиде времето на тези изкопаеми, на този жалък манталитет. А във властта ги вкара повсеместната неграмотност на комунистическото и посткомунистическото народонаселение и неговите мизерни медии.

 10. Браво г-н Инджев, както винаги в десетката.

  За съжаление си нямаме професор Преображенски да навре тази кучеподобна “Шарикова” плява там където и е мястото при кучетата.

  Дано референдума за гласуване зад граница мине и двумилионната маса българи най-после да има шанс да гласува и да се опита по демократичен начин да измете сганта от парламента и държавата. Иначе нищо няма да помогне освен една закъсняла революция, която не направихме както трябва през 89та и трябва да се върнем на поправителен.

  Поздрави

 11. Историческият музей, с политика адекватна на станището на директора, нека промени експозиционния си наратив. Да изнесе всички предмети и фотографии, изобразяващи жени и кучета (от предишните колекции), за да ги внесе в нова, с име ‘ПРИЯТЕЛИ НА ЧОВЕКА’.

  Превъзходен текст. Уви, тъжно се смея.

 12. Средата приема еднородните клетки и съответно не пропуска нееднородните клетки. Г-н Инджев пита защо селските площади дават трибуна на такива? Ами защото са еднородни и защото ще получат парички за селските си бюджети. А това хич не е за подценяване? Какво даваме ние на селските мегдани с всичката ни култура? Нула , кръгла и голяма нула!
  Какво им дреме на селянията, че някой вижда вампири, светена вода и проправя бизнеса на Пеевски?
  На селяните им дреме ако някой убие прасето предсрочно, а това е културен, амоционален и като цяло екзистенциален шок.
  Ама ББ уважавал жените, а мъжете ли да уважава? Соло топката не ги бил уважавал!? А не се ли бори демокрацията за равенство на всички сексуални разбирания? Какво да му се обръща внимание, да беше културен, да беше изявен учен да го похвалиш. Ето така те получават незаслужено внимание в повече.

 13. Тези дни имах работа в Съдебната палата, наложи се да чакам с часове в безлюдното фоайе, където до преди 20 години беше входът на Националния исторически музей. Докато чаках в празната зала, покрита с прашасали мозайки и изящни витражи в паяжини, където навремето бяха изложени най- ценните ни съкровища – Панагюрското, Рогозенското, Варненското злато, древни икони и други безценни артефакти, свързани с българската история, залата пресече тичешком някакъв “заблуден” клиент на Темида и се шмугна в страничното стълбище към съдебните зали на горните етажи.

  Кой днес вижда и за какво се използва това прекрасно фоайе?! За нищо!

  И тогава не приех, и сега се бунтувам срещу решението на Българския съд “да изсели” най- ценните ни съкровища, националната ни памет и гордост от тази достойна за Национален исторически музей сграда! Помним колко средства и вдъхновен труд на строители, художници и скулптори беше вложен по повед честванията на 1300- годишнината от създаването на Българската държава, за да придобие тази сграда достолепния вид на “Бритиш музеум” или някой друг световно известен музей! Музеят беше разположен предимно в централните фоайета на първия и втория етаж и въобще не смущаваше работата на съдиите и администрацията, които и тогава, и сега използват страничните входове- най- краткия път към канцелариите им и към съдебните зали.

  Сега в тази прекрасна сграда вместо смаяни тълпи от чуждестранни гости и горди от миналото си българи да се разхождат и да дивят на българското културно наследство, фоайето с мозайките и витражите пресичат набързо хора, които въобще не им е до красотта край тях и отиват на горните етажи, за да се съдят за 5 буркана зимнина или да обжалват несправедливи съдебни решения. Като знаем пък как работи нашата съдебна система, твърдото ми убеждение е, че родните магистрати въобще не заслужават да обитават подобна сграда!
  Новото място на НИМ е далеч от центъра на столицата, чужденците и гостите на града трудно стигат до него и обикновено го съкращават в програмата си. И българите правят същото. Резиденцията на Тодор Живков е добра за приеми и софри, но крайно неподходяща за музей с огромен брой експонати.
  Там повечето от артефактите са в депата, изложени са малък брой ескпонати, останалото е представено с фотоси по стените. Сравнете сегашната експозиция с каталозите, издадени по времето, когато НИМ беше в центъра на София, където му мястото! Премиерът, който разреши това преместване бе Иван Костов. Трудно и тежко е за вярване, че точно той допусна това “изселване” на българската идентичност, защото един премиер винаги има достатъчно властови лостове ,за да спре престъпление от подобен мащаб срещу духовността на българите!
  Историкът -шаман Божидар Димитров, съучастник в това престъпно дело, предвидливо и хитро сдаде временно поста по време на преместването на Музея на един привинциален музеен директор Иля Прокопиев, за да носи друг отговорността , ако нещо се изгуби, а бъдете сигурни, че една съвестна и независима ревизия ще констатира огромни липси! После “професорът” отново седна в директорското кресло…

  Така пак се изпълни една от инструкциите на графа (Игнатиев) БЪЛГАРИТЕ ДА НЯМАТ НИЩО СВОЕ, нито история, нито език и култура, те просто трябва да бъдат русифицирани.. А Музеят явно много пречеше на тази “освободителна директива”!

  Но, както всички сме свидетели,наш Божо не мирясва, един опропастен Национален исторически музей не му стига! “Професорът” бълва луксозни исторически издания с държавни пари, където е изпуснато най- същественото, най- големите постижения на българския дух и изкуство. Само едно православие и руско-славянски принос възхвалява, а другото го замита под “килима на забравата” .
  От Бургас гражданите наскоро се оплакаха, че е ръководил ремонтни дейности за няколко милиона (с европейски пари) на църквата “Кирил и Методий” и подменил кръста на купола, отлят по българската традиция ( без допълнителния елемент отдолу, характерен за руските православни църкви) с руски. Сега върху кубето на бургаската църква има руски позлатен кръст! Строи Божо неуморно паметници на подводничари и други съветски окупатори на Черноморието ни, с което всъщност подменя и българската история !

  Най- ми е жалък “професорът”, когато (по заповед пак на руската щука, разбира се) използва всеки повод – медиен или светски, за да създава интриги и сплетни между българи и македонци. Много му се получава !

  За печалбарските му открития в Созопол (и къде ли още не) – за дръвцето от светия кръст и мощехранилницата на Св.Йоан, за вампирите и “лековита” вода от свещения кладенец в Плиска не ми се говори! То не е като да изядеш страници от древни ръкописи във Ватиканската библиотека, свързани с хилядолетната история на България, защото не съответствали на идеологическата линия по онова време. Затова и повече не го пускат там 🙂

 14. Защо продължаваме да се обръщаме към агентите на дс-кгб, така както бихме се обърнали към Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Захари Стоянов и още много
  Велики БЪЛГАРИ. Това не е ли позорно поведение? Те, агентите, нямат имена, имат кодове и ако някога е необходимо да определите някой от тях, използвайте кода му!
  А за жените? Прав сте г-н Инджев, за съжаление сред управляващите не виждам Румяна и Сирма войводи, не виждам Райна княгиня, но там долу, сред нас ги има и ни вдъхновяват.
  Към всички БЪЛГАРИ за утрешния празник: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!Бъдете твърди и непреклонни, каквито и бяхте досега!Моля БОГ да ни прости за грешките които направихме от Борис-Михаил досега и дано страданията ни от тогава досега са достатъчни за ИЗКУПЛЕНИЕТО ни, за да видим отново нашата МАДАРА благоденстваща и процъфтяваща!

 15. До МАМ:
  Сградата на Съда не е строена за исторически музей и не биваше да се преустройва за такъв. Ако обществото ни иска да има музей в центъра на София – да го построи. Ако не иска, значи няма нужда от такъв музей.

  Друг е въпросът, че като от Съдебната палата излезе историческия музей, в историята замина и независимото правосъдие…

 16. Да, аз също съм на мнение, че може да се построи нова и достойна сграда за Национален исторически музей в центъра на София. Примерно на мястото на паметника на съветската окупаторска армия може да стане това. Самият Божо, предполагам, няма да е против, та нали е историк и “голем патриот”? Уж де. Интересно е какво би казал Божо (пък и самия Боко) ако некой журналист дръзне да ги попита за мнението им относно такава една идея: нова сграда на Националния исторически музей да се построи на мястото на съборения преди това паметник на съветската окупаторска армия. 🙂

 17. На всички съмишленици – честит Ден на Националната независимост!

  На Иво Инджев – поздравления и за професионалната му журналистическа независимост!

  За Божидар Димитров – плюй и отмини!

  За музеите. България е единствената държава от владените от СССР, в която няма Музей на комунизма и съпротивата срещу него. 25 години след падането на Стената.
  В Берлин Централата на ЩАЗИ /вкл. и затворът на ЩАЗИ/са един голям музей.
  В центъра на Будапеща е Домът на терора – също музей.
  В Румъния Музеят от 1993 е в Сигетул – на украинската граница – в най-големият комунистически затвор.
  Има и в центъра на Прага /частен музей/, и в Полша има. Даже и в Русия има такива музеи. Само тук няма.

  Във всички тези музеи в съответните часове по история водят учениците.

  Пиша това като тема за размисъл на всички.

 18. Пълна идиотия е в един от най-старите градове да няма исторически музей в центъра на града, там където са туристите.
  Мечтая си някой ден да го видя в идеалното място за исторически музей в София – в сградата на онзи малоумен псевдо-мол ЦУМ, в който едва ли влиза вече някой

 19. @Васил
  Трябва свинарят Гергов преди това да бъде убеден, че е дошъл момента да изтъргува добре едно ‘прасе’ в името на историята на България.

 20. Истината и винаги истината такава каквато е на най-високо журналистическо ниво!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.