Журналистическата съпротива срещу Властника: малобройна, но я има

Един българин, който живее доста далеч от България и следи авторските ми изяви, ми направи днес незаслужения комплимент, че съм единственият български журналист, който…Да не продължавам с цитата. Беше оценка в повече от положителен смисъл.

 

Че не съм единствен ( например като съпротивителна единица срещу примирението със статуквото без това да е мотивирано от идеологически пристрастия, а заради несъвместимост с мирогледа на Властника), е факт, който справедливо трябва да се отбележи. С примери. Ето два от същия този днешен ден с две журналистически реакции, под които бих се подписал ( с молба коментаторите в ivo.bg да не се занимават с личността на въпросните автори и ако имат възражения, да ги изразят относно съдържанието, а не спрямо личностната опаковка на текстовете им):

Медии бухалки и медии близалки. Кой ги притежава

25.09.2015

Медии бухалки и медии близалки. Кой ги притежава
Ал Капоне

Въпрос: Кой български политик притежава между 17 и 40% от почти всички български медии? Няма как да знаете, защото е една от най-пазените тайни в държавата. Отговорът ще намерите в край на статията.

Българската журналистика отдавна е на дъното. Като своята майка – политиката. Все още има нормални и интелигентни журналисти, но са изчезващ вид. Ако моделът # Кой продължи да управлява държавата, българската журналистика ще влезе в “Червената книга”.Всичко започна и ще свърши с бухалки. У нас това е реалното правораздаване. Една медия ако е неудобна на властта или политически кръгове – я убиват. Или купуват.

В извънредно интервю по бТВ премиерът Бойко Борисов се възмути, че медии бухалки преиначили неговото изказване за бежанците. Също и изявлението на канцлера Меркел по повод неговото изказване. Манипулация, демек. И всичко това, защото “медийните бухалки” били против строителството на магистрали, подобряването на живота на хората, развитието на икономиката, новите пречиствателни станции и прочие хубавини. Нападали със злоба и завист успехите на Борисов. На мой гръб си изкарват пари, иронизира ги премиерът.

Кои са “медии бухалки”?

Това са всички медии, които не венцехвалят историческите заслуги на Борисов. Казано с повече думи: които не признават, че Той спасява нацията, Той направи коалиционен кабинет, Той дава парите, Той реже лентите, Той се грижи за бедни и богати, Той праща проверки на бензиностанциите, Той строи детски градини, Той увеличава пенсиите, Той бори корупцията, Той бори мафията. Лично Той – “златният век” на България.

“Медиите бухалки” са нещо като брой – два вестника и 4-5 интернет сайта. Малко са, но са капката катран в кацата с меда. Според Борисов критиките по негов адрес са умишлени, целенасочени и несправедливи. Затова ги преживява тежко, изнервя се, става раздразнителен.

Людовик XIV, наричан Кралят Слънце, е управлявал 72 години. Казвам го неслучайно. Борисов спортува, спечели купата на агенция ПИК по тенис, не близва алкохол и пуши качествени пури. Що да не доживее 120 години. Йогата Свами Дев Мурти сега е на 114 и твърди, ме ще изкара 400 години. Той да не е нещо повече от Бойко?

Но да не се отклоняваме.

 

“Медии близалки”

 

Някои ги наричат още “медиите изтривалки”, но разликата не е голяма. Понякога устата е по-мръсна среда от подметките на обувките. “Близалките” се познават лесно. Попаднете ли на заглавия като: “ИЗВЪНРЕДНО! Бойко Борисов с унищожителен удар срещу измамниците бензинджии!” или “СВЕТКАВИЦА! Бойко Борисов смаза Реформаторите! Ще има ли ГЕРБ-ерски шут за копелето Радан?” значи сте настъпили близалка/изтривалка. Има още стотици примери, но може да нямате под ръка “Деган”…

При “близалките/изтривалки” имя някои характерни особености. Едната е, че преди да станат удобни за близане, са били “бухалки”. В зависимост от обстоятелствата, ще се върнат към “ударните” аргументи и в бъдеще. Както казва в едно интервю журналистката Ива Николова: “Кръстева и Пеевски наричаха Бойко Боко Тиквата, а сега му правят свирки“.

Някои са особено талантливи – това са “бухалко-близалки”-те. За една такава надарена издателка Блъсков бе казал веднъж, че имала “17 задника, за да покрива всички посоки и нужди”. Прав е, но не е само тя. Самият той доказа, че владее този “висш пилотаж”.

На 20.02.2013 г. агенция ПИК (собственост на милионера Недялко Недялков) пише:

Часове след оставката на Бойко Борисов, потребителите на Фейсбук започнаха да гадаят утрешните заглавия на “Телеграф” и “Монитор” – досегашните рупори на режима на премиера.

Дали и утре медиите на депутата от ДПС Делян Певски ще продължат хвалебствията по адрес на правителството и ГЕРБ? Или ще се върнат към старата песен за Боко Тиквата? Дали ще защитят своя благодетел в падението му от власт? Или ще се появи заглавие от рода на: “Бойко: Щях да вкарам точка да увеличим пенсиите и работните заплати с 50%”.

Угодническите заглавия вероятно ще придобият по-умерен тон след днешния ден. Бойко пак ще е на първа страница, но може би не с най-търговската си усмивка. Журналистите в двата вестника за първи път от 3 години насам ще си отдъхнат. Но за кратко. Защото стопаните им може би все още не са решили кой ще бъде следващият властелин в държавата. Тепърва започват да свирят нежни трели в много посоки…, докато уцелят новия победител! И тогава по стар медиен обичай започват да “ритат падналия”. Едва тогава героят Боко Тиквата може пак да стане актуален. Читателите ще си припомнят деня, в който “Телеграф” и “Монитор” смениха огъня по Бойко Борисов с любовни обяснения към него.

Още по-любопитно е какъв дудук ще изкара утре Николай Бареков! Дали ще се еманципира от своя идол Борисов? Или изведнъж ще прозре истината по досието “Буда”? Всичко зависи от мозъчния тръст Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Чорбаджиите сигурно цял ден умуват сопата ли да извадят за Борисов или да изтраят ден-два, преди да сменят курса“.

 

Е, смениха курса. Днес Недялков е забравил онази ирония и пропагандира пламенно идеологията и философията на кръга, олицетворяван от Пеевски. Дори публикува едно към едно материали от презираните някога “Телеграф” и “Монитор”. Тези “близалки” сигурно са много ценни за премиера, защото освен че организират специално турнир по тенис, който той да спечели, го даряват и с патос, достиган единствено във възхваляването на Априлската линия на партията. “Близалките” обаче са и “бухалки”, които “наказват” със зловещи нападки всички, които дръзват да критикуват премиера и модела #Кой.

 

Мръсни пари за комфорт и рекет

В България няма нито една печеливша медия! Това трябва да е ясно на прокуратурата, финансовото министерство и НАП, ако решат някой ден да поработят в тази посока. Най-големите и шумните медии гълат милиони. В това число са и националните телевизии. Една от тях за 2012 г. е отчела 60 млн загуби. За следващите години отчети няма. Не са виновни само издателите. Тук няма нормален медиен пазар, нито рекламен. Корупцията е повсеместна. Т.нар. “големи” и “сериозни” получават сериозно “рамо” от министерства и държавни институции. По избори – от партии. На по-малките се подават трохи, стига да владеят венцехваленето или да са агресивни когато и срещу когото трябва. По този начин управлението си осигурава комфорт. Затова няма да видите разследвания за купуването на гласове и разпределението на обществени поръчки. Най-много да да ни покажат някой кмет, когото партията вече е отписала.

Някои от министерствата прибягват до тактиката “обещано не означава дадено”. Пиари и дори министри се договарят с т.нар. “непокорни издания” да не им вадят “кирливите ризи”, срещу което обещават някакви финанси. Обикновено те никога не се получават.

Немалка част от парите в медиите идват от контрабанда на цигари, проституция, трафик на оръжия и далавери с европейски фондове. Ако има изключения те са в интернет и потвърждават правилото.

Има медии, които се издържат с грантове от неправителствени организации. Това е някаква независимост, но всички знаят, че безплатен обяд няма.

Премиерът говори за бухалки, но премълчава нещо, което е важна част от темата. Практика е политически кръгове, управляващи и фигури от бизнеса да комуникират с медиите чрез бухалки – в прекия и преносния смисъл. “Опитомяването” на медиите основно се извършва по два начина: с бухалки или прелъстяване. Вторият е доста вървежен у нас… За прокуратурата това е превенция. И като стана дума за прокуратурата – дота усилено се говори, че именно обвинението е наложило на ръководството на Нова тв да освободи журналистите Люба Кулезич и Сашо Диков. Според запонати шефката Силвия Зурлева най-добре знаела как точно е станало това. Превенция… И споразумение.

 

В увода зададох въпроса: Кой български политик притежава между 17 и 40% от почти всички български медии?

Отговорът е: Приятел на Делян Пеевски, който отрича да е такъв и не се казва Ахмед Доган.

Има документи, свидетели и доказателства. За тях – друг път.

 

Огнян Стефанов

П.П. Мафиотът Ал Капоне си падал по медиите, защото чрез тях станал много популярен. Някои вестници (вероятно стимулирани) стигнали дотам да представят част от жертвите на мафията като самоубийци и жертви на инциденти. Само за един месец през 1931 г. чикагските вестници публикували 5050 статии за Капоне и негови снимки. Повечето медии били под контрола на кмета на Чикаго Чермак, корумпиран и човек на мафията. Той се хвалел, че заради вестниците е недосегаем за закона. По този повод Капоне казал: “Когато птицата е жива, тя се храни с мравки. Когато заболее или умре – мравките изяждат нея. Не забравяйте това“.

Бойкошот – наздраве с по едно студено тараторче

Actualno.com

Помощ, помощ, помощ – и така милиард пъти. Този вик кънтеше в главата ми и ми идеше да го крещя до безкрай, след като си причиних тоталната мъка да изслушам днешното едночасово интервю на премиера ни Бойко Борисов.

Маниерът на Борисов да представя като факти свои твърдения е не само обезпокоителен – той е брутален. С опит за налагане на позицията си чрез психологически похвати – жестове, тон, дори определен „букет“ от думи, той заличава всяка позиция, различна от неговата.

Крайно обезпокоително е как Борисов „си знае“ какво мислят другите. В случая става дума за желанието на българите да приемат бежанци. Вероятно наистина мнозинството не би искало бежанци, но няма как да знаем със сигурност, ако народът не бъде питан. И ако в случая става въпрос за външнополитическа криза, която засяга не само България, то през годините на Прехода имаше куп принципни случаи – подчертавам „принципни“, а не „експертни“, в които народът не беше питан за нищо. Не беше питан дали да влезем в ЕС, в НАТО – ей така, от куртоазия дори. Няма да бъде питан и дали иска задължително гласуване.

Още по-опасно е как Борисов провежда определени политики със собственото си „АЗ“. АЗ казах на Горанов да даде пари за пенсионерите, АЗ поведох проверката на пазара на горивата, АЗ молих Европа да ни обърне внимание за бежанците. Един добър мениджър, защото Борисов е точно това – мениджър на държавата, е добър, когато има добър екип. Няма успял началник, който е вършил всичко, което е трябвало да вършат подчинените му. Щом премиерът върши всичко или си е избрал калпав екип, или умишлено пречи на екипа си да работи.

Колкото до определени твърдения, отново изкарани като факти от Борисов, то картината придобива кафяв цвят и трябват хиляди пречиствателни станции. Първо, защо той не уточни, че Европейският съвет от сряда (23 септември) е неформален и там се приемат принципни решения, които окончателно тепърва трябва да се утвърдят? Дали Борисов, освен че не знае чужди езици, не знае и какво е устройството на институциите на ЕС? Излезе така, че премиерът се оправдава за абсолютно резонното решение да търсим европари при регистрацията на бежанци. Защо – какво и кой го стресна? Второ – защо се измъква от темата за пазара на горивата? Не бил казал, че всички бензиностанции лъжат, но каза, че има картел на големите вериги. А когато бяха хванати нечувани отклонения в бензина на голяма верига, държавата си затрая и не обяви името ѝ, не обяви доставчиците ѝ, не обяви кой е виновен! След като казва на този и онзи министър какво прави, Борисов да обясни и за това. За размера на поевтиняването на петрола на световните пазари и на цената на горивата у нас съвсем пък няма нужда да питаме – все пак премиерът в първия си мандат каза, че ЕЦБ определя котировките на суровия петрол. Лапсус, лапсус, но който не иска да го цитират грешно, да си завърши поне една мисъл, не да се сърди на медиите. Няма да питаме и за друга голяма борисова гордост – еврофондовете. Когато числата говорят, и ББ мълчи! А ако вземем все пак да попитаме КОЙ е усвоил най-много евросредства и съвсем ще стане красота …

Откровенията от сорта на колко българи пипнали диария това лято на Черно море и как Бойко “ни пуска” магистралите, след като вноската в бюджета на ЕС идва от събираните от НАС данъци, няма нужда да се коментират – чудесно вдигат рейтинга, само че не на Борисов. Просто всички се радват на изпълненията тип “Мунчо”, но не ги уважават. А институциите трябва да се държат подобаващо, за да ги слушат и уважават. В България дали става така, когато първият мъж на държавата говори в национален ефир следното на супер важната тема “тенис”: “Залагаме пари, на сладоледи играем, на пилета, на таратори, на доматен сок, на по 5-10 лева – да ти ги направят на фунийка, да ти ги сложат на ракетата“?

И още един, последен коментар – Борисов каза следното: “И на мен ми се иска, като гледам самолетите на другите колеги в Брюксел”, коментирайки накратко тегобите с правителствения “Фалкон”. Ами щом иска, няма проблем – Дейвид Камерън и Алексис Ципрас отдавна пуснаха снимки в социалните мрежи как пътуват в нискотарифни компании и с обикновени полети. Дали голямото его на премиера ще се побере в седалката при такава ситуация?

Автор: Ивайло Ачев

 

 

 

 

 

 

18 мнения за “Журналистическата съпротива срещу Властника: малобройна, но я има”

 1. Трима журналисти, цели три съпротивителни единици!
  Може ли да бъде допълнен този списък от нас, читателите?
  Канех се да впиша Асен Йорданов, но се отказах. Няма да съм прав.

 2. “Дали Борисов, освен че не знае чужди езици, не знае и какво е устройството на институциите на ЕС?”
  А нима уважаемият г-н Ивайло Ачев допуска, че ББ ЗНАЕ, какво е устройството на институциите на ЕС?!

  Ще цитирам по памет една от грамите на USA-посолството изложени в Уикилийкс -“…той (Б Борисов), трудно задържа вниманието си върху който и да е проблем”.
  Има една чудесна статия на Цветозар Томов, публикувана в Reduta.bg, в която той аргументирано доказва, че съзнанието на ББ е на нивото на 12 годишно дете…

 3. Журналистическата съпротива срещу Властника е солта на българската журналистика. И е рицарска съпротива.

  За останалото цитирам дядо Вазов: “Газета ли? Взимам едни щипци и я пущам през прозореца!”
  А Станислав Йежи Лец е добавил: “Радиото е много хубаво изобретение – натискаш едно копче и настава тишина.”

  В US казват: “Изобщо не вярвайте на човек, който започва изречението с “АЗ”. Ама от къде да го знае това бившият Рапон от борческите среди и днешен Властник? Няма от къде – и тато му така говореше: “АЗ построих две Българии”.

 4. Очевидно е, че след катастрофалния гаф с Меркел, бежанците, “горещите точки”, “пропуснатото в превода” и т.н. няма накъде повече да лъсва и блясва многократно прехвърленото равнище на некомпетентност от страна на Банкянския ни съблогър. Никой ли не успя да внуши на този…човек, че на съветите в Брюксел хората го въприемат просто, само и единствено като премиера на България. А не като банкянски бабаит, с когото умират да се снимат фризьорки, келнерки, продавачки и да тичат подире му разни женици – текезесарски простакеси, лакоми нагаждачки, провинциални БКПпартийни чиновники и пр., които той е направил депутатки и министърки? Ами по-смешен човек на тези съвети няма-само дебне да награби тоя-оня да го прегръща и целува, най- често-против волята му, върти се като пумпал с дъвката. Големите решения световните политици и дипломати, батков,ги вземат в неформални разговори, без преводачи, пък чак после ги казват и формално. Но това няма как да стане в този случай. По- лошото е друго- ББ (Банкянският ни (съ)Блогър) окончателно да зареже евроатлантическите преструвки и да се затича натам, където душата му е “отколе”, пък кметовете му и 99% от симпатизантите му- с двата крака и наяве.Ще цъфне пред ибрикчийските си медии една заран, ще изломоти “Сеа кат не ни искат на Зпад, ш Непрекъснатите му дрънканиц тези дни “САЩ и Русия да се разберат” е УНИЗИТЕЛНА за един европейски премиер-защо без Европа и особено НАТОВските й даржави? Такива изказвания издават липсата на всякакво достойнство у този голям хвалипръцко – пъзливец и ясно доказват, че тоя тип и начело на държавата живее с манталитета и поведението си от мутренско-мафиотските му ( бивши?) времена. По сицилианския модел “А,бе, те, дано Дон Джовани и Дон Салваторе да се разберат, пък ние тука, с лупарите ще преживяваме некак…”

 5. извинете печатна грешка, “НАТОВСКИТЕ държави”…

 6. “Че не съм единствен”-И.И.

  Не,не сте прав-ЕДИНСТВЕН СТЕ!.

  Кой друг журналист-ТВ водещ е уволняван пряко от президента на комунистическа България.

  Кой друг журналист беше наречен от министър-председателя на комунистическа България като….
  Не искам да замърсявам електронните страници на сайта с неговите обиди и цинизми.

  Самата,целокупната българска псевдожурналистика знае Вашите позиции към властите в България и Русия и е зашеметена,да не кажа засрамена от книгите,които сте написал и никой друг не се е опитал от свой ъгъл да подкрепи анализите Ви.Просто от колегиалност.да,обратното,те демонстрират колегиална завист.

  Колко са българските журналисти,публицисти,историци,водещи и всевъзможни дремещи,които да изразят поне едно минимално задоволство от открития от Вас “течен способ” по отношението на комунистическия идиотизъм за “вечната дружба” между българския и руско-съветския народ.

  Оказа се,че никакви дружби не е имало и няма да има,всичко е било течение и течения,крепени и крепяши се на комунистическите умопомрачения.

  Колко на брой български журналисти подкрепиха Вашия извод,че държавната телевизия на България -БНТ е комунистическа.Журналистическото съсловие не живее ли в България и изключително в София,не гледа ли поне малко държавната телевизия,не вижда ли и не чува ли какви помии изливат комунистическите глашатаи,захранвани от официалната държавна комунистическа пропаганда?

  И ред “единствени ” нещица…..

 7. Сравнението на България с Чикаго от 30те години на миналия век е напълно аналогично. От това може да заключим, че България е ок. 100 години назад в общественото си развитие от “най-западния” Запад, ако мога така да се изразя.

  Това все пак е оптимистично. Внуците на сегашните българи между 20 и 30 годишни може би ще имат шанса след 100ина години да живеят в по-демократично общество – като сегашното на Запад, въпреки че и то не е съвършено и има множество “дефекти на растежа”, които още дълго ще го тормозят.

 8. Има ли развитие идеята за нов десен вестник? Може би съм пропуснала, но ако има създадена банкова сметка за набиране на средства моля съобщете я!

 9. @ ALEX-DE:
  Недостатъкът на тази /на пръв поглед успокоителна/ логика е, че в тези предстоящи 100 години, след които /евентуално/ страната ни ще заживее “в по-демократично общество – като сегашното на Запад”, въпросният “Запад” няма намерение да тъпче на едно място… И ще се окаже, че внуците и правнуците ни са по-нещастни от нас, защото изоставането им вече е 150 или 200 години!Разбира се ако преди това не са решили да променят местоживеенето си.
  И ще Ви кажа защо нашият случай съвсем не е аналогичен – САЩ НИКОГА НЕ СА БИЛИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ КОМУНЯГИ, ДОКАТО БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е! При това,благодарение на свободния избор и бравурната благосклонност на “мъдрите” си поданници, вперили носталгичен поглед в „тошовото минало”, като дзен-будисти в пъпа си. По темата формулировки колкото щеш – като се почне от „ неразумниий и юроде” и „не сме народ, а мърша”, през „има ли той почва у нас”, та чак до измишльотината „народопсихология” и най-актуалните – „сбъркан чип”, „такъв ни матрияла” и „ аз прост и вие прости…”
  И ми отива на кино оптимизмът!

 10. ALEX-DE,

  Чигагските гангстери от 30-те в сравнение с българските комунисти приличат на детска градина.

 11. Да прибавя и аз към горните имена на първа сещане Иван Бакалов. Направил е прогноза и дет се казва черпя наред ако се сбъдне. Лицето Бойко Борисов един ден ще бъде ефективно осъден.
  При бб всичко е профанизирано. След като обърна управлението у нас в домашен белот, онзи ден без ни най-малко да се усеща действа по същият тертип и в Брюксел. Обаче едно разбра там за толкова години. На срещите на европейските лидери мачовете от Шампионската лига нямат предимство. При първата сбирка с негово участие в битноста МУ на премиер бил безкрайно учуден защо програмата не е съобразена със среща на любимият Реал. При това мутер Меркел която също е голям фен на футбола и при подходящ случай влиза в съблекалнята на бундестима въобще не дала ухо на молбата на баце да уреди нещо за да начеше крастата банкянското слънце.
  Ето и линк към статията на Цветозар Томов. И него го купи, затвори му устата с благ синекур но написаното остава.
  http://reduta.bg/v2/article/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%89%D0%B0

 12. кулезич я махнаха защото никой не я гледаше, откакто започна да работи с дпс. първо не беше me suis charly. после започна някакви предавания за турци. изглежда я купиха.

 13. 2 милиона имигранти.

  2 милиона безработни.

  1 милион държавни служители.

  1 милион полицаи.

  2 милиона цигани и турци.
  Скоро и араби.

  10 000 загинали от катастрофи.

  Без здравеопазване,образование , съд , полиция.

  Какво значение дали Б.Б , Радан, Росен, Сергей?

  Всичко е унищожено, закривай.

 14. Позволявам си да твърдя, че Кулезич я махнаха заради коментарите и срещу Русия и Путин.

 15. Искам да върна оптимизма на г-н Тинков. Левите ‘алтернативи’, популисти, опортюнисти, туриони, подемоси, сиризи, национални фронтове и прочее притежават изключителна кресливост срещу капитализма, но не са в състояние да произведат какъвто и да е политически и икономически проект. Няма алтернатива на това, срещу което ораторстват сред безпаметните си членски маси. След няколко мига популярност, те приключват като партии, възраждат се като движения и нови политически формации, за да окрещяват пак света с ‘ние не можем!’.
  Дали бъркаме кафето от ляво надясно, от дясно наляво, или съзерцателно бучкаме в центъра с лъжичка, чашата е една – с всички ‘дефекти на растежа’, както каза Alex.
  Та и нашите тиквеници просто нямат друг изход.

 16. А помните ли това: “Вижте Аржентина – голяма държава, натовска държава, а онзи ден фалира…” (Тиквоций Борисов).

 17. Няма ли да напишете за фондация Америка за България и как подкупват журналисти, ето лора крумова получава 100 000 долара от фонадцията.

 18. Коце,
  Принципът “Който казва – доказва” е още от римската право.
  Ти можеш ли да докажеш, това, което си написал?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.