Глухотата на расото в името на чистата раса

Нямам навика да брифирам публиката какво съм казал по телевизията – който е могъл или искал, е гледал и слушал. Нито пък смятам сега да изневерявам на този свой принцип.

 

Също така няма да влизам в задочна полемика с говорилия след мен отец Боян Саръев в днешното сутрешно студио на Нова телевизия независимо от това,че ме спомена поименно в негативен план. За изненада ( може би) на читателите ще се съглася с него, че не съм „еталон” по въпроса за БПЦ и нейното сравнение с посланията на римския папа Франциск по отношение на коренно различните им послания по темата за бежанците, поради което иронизирах, че тукашният синод май тласка българите с добри (християнски) сърца в обятията на католицизма.

 

Така е, не съм еталон за нищо. Но скромното си мнение все пак ще споделя.

 

Бих могъл с лекота да иронизирам и твърдението на Саръев за обичая на бежанците да имат по 15 деца ( дали пък и аз не съм едно малко страшилище с моите 5 деца, три от които имат 50 процента либерална германска кръв?), с което ни заплашват. Но ще се спра само на онази част от международния му политически му анализ (защото той направи точно това, вместо да засегне тъкмо човешката, духовната страна на въпроса с бежанците), според която главата на Римокатолическата църква ( бивш член на Папския съвет по делата на семейството в качеството си на Кардинал Берголио) е проявил популизъм като приютил едно семейство бежанци.

 

Всъщност…отказвам се. Нямам коментар. Немея като „немец” спрямо онези, които не го разбират какво говори и поради това го смятат за ням.

 

 

28 мнения за “Глухотата на расото в името на чистата раса”

 1. Уж не е по темата, ама…
  Руската агресия над Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин цели да събере колкото може повече от бившия СССР, след като веднъж нерече разпадането му „най-голямата геополитическа катастрофа на века“, съобщава The Wall Street Journal. Западът трябва да е обезпокоен, че България –страна-членка на НАТО и ЕС – е част от тази цел, смята Гари Макдугъл, председател на Българо-американски инвестиционен фонд.
  „В обръщение към членовете на фондация „Америка за България“, българският президент росен Плевнелиев сравни прикритата подкопаваща агресия на Москва спрямо България с опит на Русия да проникне в НАТО с „троянски кон“.
  Нашата фондация, вероятно най-голямата в Източна Европа, опитва да помага на българите да запазят своята трудно спечелена независимост. В десетилетията след получаването на независимост, България продължи неспокойно в демократична, пазарно ориентирана посока, в зависимост от резултатите от изборите. В момента про-руската коалиция работи усилено да превземането на страната, позволяващо ѝ да назначава хора в международни организации, като НАТО, и да засилва влиянието на Путин над такива организации. Това е истинската опасност, формулирана от президента Плевнелиев и повторена от други български лидери , които искат да продължат напредъка в посока на свободните пазари, първоначално заявена с приемането на България в НАТО през 2004 г. и в ЕС през 2007 г.“, посочва Макдугъл.
  По думите му, наблюдатели виждат ръката на Путин зад успешните усилия на еколози за законодателство забраняващо добива на петрол и газ чрез хидравлично разбиване (фракинг).

 2. БПЦ е всичко друго, но не и църква.На кого ли е помогнала, та и на бежанците.Има ли у нас практиката църквата да приютява бедни, гладни , нуждаещи се хора- НЯМА.Има само отец Иван.А от другата страна са самодоволните, тънещи в лукс клирици – пловдивския Николай,Саръев и почти всички останали,Сещам се и за Никанор- брокер, който се прави на калугер.
  В Библията е казано „Не отказвай никакво добро на онези, които се нуждаят от него, когато ръката ти има силата да го направи.“
  Каква църква е това , щом няма милост към никого.Вси

 3. Гледах сутринта г-н Инджев – удоволствие! С малко точни думи и примери – най-важното.

  Мнението ми: цялата пета колона е активизирана да изпълнява инструкциите на Кремъл – БСП, Атака и останалите платени русофили, а вече и Синода на БПЦ. Създаване на “образ на врага” /за да оправдава съществуването си/ в лицето на нещастните жертви на режима на Б.Асад.
  Какво милосърдие и каква човещина от хора, продаващи България?
  Особено жалка е официалната позиция на БПЦ. Тези от Синода нямат ли поне малко страх от Бога, казва майка ми по телефона. Нямат – отговарям и – това са сътрудници на ДС и отдавна са се продали на Дявола.

 4. Странно, но ми се струва, че православната ни църква е много по проруски ориентирана, отколкото прозападно…и се чудя дали не е фундаментална грешка от преди хилядолетие, че сме избрали православната пред католическата църква.

 5. Има едно книжле, “Силата на разума” от Ориана Фалачи. Там подробно е описано каква е ролята на католическата църква в днешните събития. И тя изобщо не е положителна.

 6. Низостта на поповете (и шефовете им от Синода и задкулисието) от БПЦ е чудовищна!
  Тези “богопомазани” хрантутници никога не са се интересували от човека и потребностите му (духовни поне!). Държавна сигурност не е искала това от тях и те не познават тези човешки нужди! Затова и не очаквам от тях съчувствие към бежанците. Тези паразити не желаят да помагат на ближните си, както Бог им повелява.

  Що се отнася до православието – това течение на християнството си стои на позиции от преди 1000 и кусур години и няма намерение да влезе в днешния свят и нуждите на миряните си! Католицизмът е недостижим за православните попски “умове”.

 7. Немееш, ама пишеш!
  Пишеш понеже отвътре ти иде, но онемяваш от безочието на аргумента “бедни сме и поради това никой бежанец повече не е желан”. Това е аргумент на подлостта, коварността, човеконенавистничеството, което ни принизява до нивото на убийците на Асад, на онези от ИД и Ал Кайда. Те прогониха милиони в името на невидимия Бог оскърбявайки вярата на обикновения човек! Ние не сме по- различни от тях що се отнася до свободата на духа. Винаги съм повтарял, че е сто пъти по- хубаво да не те харесват,но да си свободен да кажеш каквото мислиш, дори и да сгрешиш, отколкото да бъдеш удобен и харесван от всички. Всеяден за всеядните свине. Добричък и подготвен за жертва в името на идеята, която погубва милиони, за да може малка клика убийци да благоденства.
  И на мен не ми се пишеше, но не издържам, когато лицемерите заявяват, че ни пазят от опасността на останалите без роднини, жилище и занаят невъоръжени бежанци.
  Те щели да ни изядат, а защо не?
  Защо не нападнат богатите управници, които не са повече от престъпна сган узурпирала живота, здравето, щастието и постоянно прогонваща милиони българи?
  Понякога си мисля, че БПЦ се изчерпа непосредствено след Освобождението от турско робство и вече има нужда от нови апостоли, които не се кичат като коледни дървета със скъпи кухи играчки- също толкова кухи като тях самите. Защото вярата е далеч от тях и остава за онеправданите, отблъснатите и бедните, но чисти духом.
  Понякога искаш да викаш, но и тогава никой не иска да те чуе! Никога няма да забравя Йосиф Сърчаджиев в онази нощ, когато каза:” Хора, комунистите лъжат!” Той остана сам, но забоде истина, която не спира и до днес, и продължава да убива народа ни.
  Този народ се движи след неудобните, след онези, които налагат скрижалите на новото и прогресивното. Погледнете улиците- пълни са със западни коли, вече не магазините нямат нищо общо с червената естетика, хората изглеждат по друг начин, къщите са други, погледнете домовете- вътре има всякакви западни стоки. Почти нищо не остана от възхвалявания строй на самоубийството в името на равенството.
  И пак ти иде да крещиш, защото за да си свободен трябва да дишаш с пълни гърди и да не се съобразяваш с бодлите по пътя, но да се радваш на синьото небе и студения въздух.
  Иво, с мълчанието си събуждаш мисли и всеки твой ред си струва усилието.

 8. Не се заблуждавайте! И Саръев е част от от пъкления план на комунягите, от червения синод, от църквата на антихриста, от измамното православие! Наглостта и безочието на този “поп-дисидент” нямат граници. Прав е бил Ботев – между чернокапците-скотове и висшия разум на Твореца няма нищо общо!

 9. Поздравления за Инжев. А също и за коментаторите, които вдъхват надежда за вяра в българите със свободен дух. Подобен на Гумата!

 10. Та нали Саръев е учил в МВР школата на Симеоново, какво ли друго може да се очаква от него. БПЦ си е гнездо на ченгета и доносници и едва ли скоро ще се очисти.

 11. Нищо не помръдва от десетки години в сборището на доносници и рубладжии, така наречения свети синод на БПЦ.
  Днес за пореден път бяха разобличени от проф. Калин Янакиев в предаването “лице в лице” на БТВ.
  За съжаление България има остра нужда от поне една не рубладжийска телевизия. Това би могло да стане само с финансова помощ от запад. Появяването за кратко и от време на време на смислени журналисти и коментатори е крайно недостатъчно, и това е една от причините да сме “троянски кон” в ЕС и НАТО.

 12. Дами и г-да, за каква БПЦ говорите!? Там( в клира на БПЦ) са събрани все агенти и доносници на ДС и възпитаници на Московската Патриаршия или помияри като Пловдивския митрополит Николай Ролекса, който произвежда архонти срещу заплащане! Самият Боян Саръев е “бивш” милиционер родом от Крумовград! Изводите оставям за Вас!

 13. Чета и вече осъзнавам, че много бързо забравихме римокатолическата църква какво всъщност е и зад какви събития стои … да речем през Втората световна война или пък преди и по време на Първата световна тук на Балканите и по-точно Далмация, Крайна, Славония, Семберия и т.н. Не съм съгласен, че всички отци от БПЦ са ченгета, русофили, комунисти и прочее сган!

 14. Третият основен фактор за запазване на руското влияние у нас е “бпц”.
  Тази черква, докато не тръгне по пътя на ПРАВОСЛОВИЕТО и продължава да бъде филиал на руската църква и резидентура на дс, ще получава само презрение, насмешка и никакво доверие.Това е черква без паство. Черква на поповете. Тази черква, кой знае защо наречена българска ще бъде БЪЛГАРСКА, едва тогава, когато направи това, което направиха митрополит Иларион Макариополски и БЪЛГАРСКИТЕ свещенници на 03.04.1860 год. в храма Свети Стефан в Цариград. Спряха да споменават Вселенския гръцки патриарх и руския цар в службите си и донесоха независимостта на черквата ни.БЪЛГАРСКА, черквата ни ще стане, едва тогава, когато в нея се появят последователите на Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Методи Кусев.Как да вярваме в това “православно християнство” проповядвано от нашия синод, като от 15-членния му състав 12 са агенти на дс. Как да вярваме на този синод, като най-голямата ни черква носи и почита името на непознат и чужд за БЪЛГАРСКАТА култура субект-почитащ и приемащ всякаква религия стига да му носи келепир.Този синод вместо да утвърждава БЪЛГАРСКОТО духовно израстване се занимава със забрани, заклеймявания и укори на Хари Потър, Мадона и гей-паради.А в последно време в критиките си включи и йога и сериозно настоява пред НС да бъде включен като предмет със задължително изучаване в училищата вероучението. Спомняте ли си за тази опасност, която тук за пръв път бе спомената от г-н Тихомир Господинов, който каза: “…опитите за въвеждане на задължително изучаване на религия в училище са още един фронт на руската хибридна война в България”.
  За какви изключителни заслуги пред БОГ бяха наградени от православната църква с най-високото и отличие ордена “Свети цар Борис Покръстител”: георги Седефчов първанов, Бойко методиев борисов, владимир путин и внука на фердинанд? С какво и как православната църква ги разграничи примерно от Филип Димитров, Иван Костов, Маргарет Тачър или Роналд Рейгън? Как да се обречем и вярваме на това православие, когато няма случай в дни на важни религиозни празници да не се венцехвалят и почитат дейци на русия за измислени и изопачени исторически заслуги пред нас БЪЛГАРИТЕ.За тази русия един БЪЛГАРИН-Методи Кусев казва:”…с тази си политика православна, славянска русия плю вече и на православието, и на славянството. Показа, че не е нито православна, нито славянска-по своите намерения и по своите дела.”
  Вяра в това православие НЕ, но вяра в БОГ, ДА! Дали ще изгоним търговците от храма Господен и ще възстановим отново независимостта на черквата ни, дали ще приемем католицизма, дали ще приемем протестанството, или ще го потърсим сами, поглеждайки на 50 см надолу и леко наляво, ние трябва да вярваме в НЕГО и ще го открием. Защото първоприемници на ХРИСТОВОТО СЛОВО, т.е. ПРАВОСЛОВИЕТО сме ние и именно то ПРАВОСЛОВИЕТО, независимо от тежките ни многовековни исторически пътувания и битки запази нас БЪЛГАРИТЕ. Запази и нашата свята МАДАРА.

 15. Не одобрявам позицията на БПЦ не само по въпроса за кризата с бежанците, но и с позицията на църквата относно Симеон Сакскобургота за цар на българите, както и за допитването на парламента до светия синод относно държавни дела. Но да наречеш отец Иван милиционер, рубладжия и т.н. е проява най-малкото на лош вкус!

 16. Странно е това, че образованите и интелигентни коментатори в блога, си мислят, че БПЦ, това е клира, свещенослужителите, а не осъзнатото общение на всички, които приемат Христовото учение, в неговия източно православен вариант!
  Още по странно е, че онези, които се позовават на християнското милосърдие като причина мигрантите – мюсулмани да бъдат допуснати да се настанят в европейските градове, не могат да “включат”, че по този начин е застрашено именно то, християнското милосърдие!
  Защото е приемано от същите тези “бежанци” като глупост, като слабост, не и с благодарност.
  А някой милосърден ентусиаст(ка), може ли да ми посочи една европейска държава, където е извършена успешна интеграция на мюсулманите, и те не живеят на гърба на обществото?

 17. @Ивайло Александров

  Вие лично виждали ли сте го този отец Иван (от Нови хан) или представата Ви за него е резултат от имиджа на “светец”, който целенасочено му градят пеевските медии?

  Видях го на едно благотворително събитие и бях в шок. Той е един нечистоплътен, освинен, алкохолизиран и похотлив простак.

 18. В потвърждение на думите на Г-н Тинков,бих казал следното-както всичко по врмето на комунизма беше пропито от комунистическа пропаганда и служене на комунистите,така и БПЦ.Имаше отдел и отделения в поне в две урпавления на ДС,които я “обслужвха”.Може би сред служителите й ДС имаше тотален успех,минимален е броя им ,които са отказали да станат агенти и сътрудници на ДС.

  Абсолютно всички от тях,които бяха изпращани в западните и американските страни бяха агенти-без изключенбие,самия патриарх Максим също беше агент на ДС.Някой не вярва?-охраната му беше от УБО,колата Мерцедес беше на УБО,разходите му се покриваха от УБО,пряко се наблюдаваше и регулираше неговата дейниост от ВГУ и Шесто Упр. на ДС.
  Отец Боян Саръев е също служител на комунистическата сган,неговия език е изключително нагъл.Но пък е много дисциплиниран към комунистическите акции.
  Затова повтарям-с комунисти не трябва да се контактува-те винаги ще покажат своята безпардонност.

  Просто те не са хора.

 19. Ако Фатма се казваше Албена.

  Над нас не падат бомби. Може би затова не разбираме Фатма и Юсуф. А дали щяхме да им съчувстваме, ако се казваха Албена и Иван, пита в блога си Даря Попова-Витцел.

  Сетих се за Албена и Иван. Те имат две деца – голямата им дъщеря Милена е на пет години, а Ива току-що навърши две. И двамата са завършили езикова гимназия с немски, а после – и университет. Но заплатите им не стигат за нищо. Иван е учител по география, а Албена работи в магазин за дрехи. Нищо, че има висше образование.
  Редакцията препоръчва
  Какво ни казахте за бежанците

  Преди няколко дни Ви попитахме какво мислите за бежанците, а наш читател обобщи повечето отзиви така: “Добър въпрос, но получихте доста лоши отговори. Хуманността е нещо, което слабите души не могат да проумеят”. (01.09.2015)
  Чужденците в България, българите в чужбина
  “Християнството в България е театър”

  Да си представим

  И двамата с огорчение споделят, че страната, в която живеят, върви на зле и няма изгледи да се оправи. И затова решават да си съберат багажа и да заминат за Германия – с надеждата, че там ще изкарват по-добри пари. И че децата им ще имат по-уреден живот от този на връстниците им у дома.

  От новата им родина ги делят само два часа със самолет. Когато пристигат, най-напред се озовават пред нищото. Постепенно обаче в това “нищо” навлиза новият им живот – работа, приличен апартамент под наем, детска градина, училище, дори нови приятели. Албена и Иван успяват да постигнат нещо. Не са забогатели, не са и преуспели, но са успели. И никой не ги гледа накриво, задето се казват Албена и Иван, а не, примерно, Щефани и Маркус.

  Нека сега си представим, че Албена се казва Фатма, а името на Иван е Юсуф. Да си представим, че бягат не защото получават малко пари за труда си, а защото над града им падат бомби. Всяка нощ. Да си представим, че бягат не със самолет, а пеша. Седмици наред на крак. Без покрив, без завивка, без достатъчно храна. С две ревящи деца на ръцете. През страни, където не ги искат, гледат ги враждебно, наричат ги сган, пасмина, говеда.
  [Даря Попова-Витцел]

  Даря Попова-Витцел

  Знаем ли какво е да бягаш от ада?

  Излиза значи, че Албена и Иван са хора, а Фатма и Юсуф – “говеда”. Защото не са като нас. Защото кожата им е по-тъмна от нашата, а на синджирчето им не се люшка кръстче. Виновни ли са тези хора, че са се родили в регион, където бушува страшна война? И където едни обезумели не-хора оправдават зверствата си с повелите на религията, която се изповядва там?

  Навярно четете този блог, седнали в удобен стол, пред компютър, в помещение, където има електричество и не падат бомби. Нека заедно да помислим.
  http://www.dw.com/bg/%D0%B0

 20. Покрай появата на Иво като антидотум на мутрата в расо и четейки коментарите ви, приятели, пак се размислих. Няма страна сред приетите в НАТО и ЕС бивши бараки от соцлагера, в която битката за каквато и да е нормалност да се води в по-тежки, че и в по-безнадеждни условия. Пред масовия ляв, проруски „пазарно” ориентиран словак например все пак се издига универсалният храм на католическата църква, която го отделя от византийщината и православието. Дори духовниците от компромисното униатство там звучат по-човешки и интелигентно в публичните си изяви. Пък нашите… „свети духовници, духовници, още полковници…”, все за Мамона ратовници, на Кремъл върли поклоници, баш-първи петоколонници”…

 21. На фона на интелектуалните дадености в БПЦ, по-скоро трябва да сме доволни ако поне не пречат на бежанците (в т. ч. и на хората от друга народност/религия) понеже няма как да се очаква от полу-нацита да се зачувстват за нещо по-далеч от носа им. Аз например няма да се учудя ако скоро покрай БПЦ се организират защитни групи от “християни” за да гонят по религиозна линия чужденците (вкл. и католици, протестанти и т.н., въпреки че и те са християни!)от “християнските земи”. Мисля че на повечето промити от БПЦ мозъци това много ще им хареса понеже според тях това ще има “сплотяващ” и “приобщаващ” ефект, а всички знаем какъв е тоталитарно-нацисткия начин на мислене въобще: измисли си някакъв враг, застрашаващ бъдещето на нацията, организирай бойни групи и действай. Една такава тактика е много успешна отклоняваща вниманието от собствената поквара маневра.

  Преди два дни направих паралел м/у българското общество сега с това в Чикаго от 30те години на миналия век – по отношение на мафията и корупцията. БПЦ мога единствено да сравня с Ватикана, само че от Xти век. Нищо чудно и православен кръстоносен поход за освобождаване на обетованите земи от жителите им да им се върти в главата (осбено в главите на началниците им в Москва). По моята скала БПЦ е точно 1000 години изостанала в духовното си развитие и хората, които се омайват от пропагандата й, не живеят в XXIви, а в Xти век, когато силните на деня са раздеяли хората на какви ли не за да властват по-удобно над тях. За разлика от тогава, сега силата е на страната на тези които приобщават, а не разделят хората на какви ли не. В една съвременна демократична държава има място и за православни, и за католици, и за лутерани, будисти, кабалисти и …. за неверници дори. И ако това не е така значи няма такава държава.

 22. Господин Инджев, църквата е една. Има в нея презвитери, които служат на Бога и са посветени на Него, а има и такива, които са посветени на мамона. В Библията пише за тези неща.
  Колкото до сутрешния блок на изпадащите от ефир г-жа Цолова и г-н Николаев, които са Ви наградили с присъствие за Вашата самоотвержена защита в блога ви :-), погледнете първо себе си журналистите, как сте допринесли за това негативно отношение сред българите към бежанците и после говорете за останалите.
  Представителите на БПЦ имат вина, но техният глас не се чува толкова в обществото, колкото Вашия.
  Или ако се обърнем към Библията, да погледнем първо гредата в нашето око и после да посочим сламката в окото на другия.

  ;

 23. Като седнах пред компютъра в удобен стол и се замислих – каква всъщност е разликата между Албена и Иван от една страна и фатма и Юсуф от друга? Какво са направили Албена и Иван, разбрахме – това, което биха направили 99$% от европейците. Труд, образование за децата, “демографска свръхотговорност”, дори германски приятели.
  Какво биха направили фатма и Юсуф? Първата им работа е да нацвъкат още десетина циганета, особено ако успеят да се докопат до немската социална система. Фатмето няма да ходи на работа защото някой немец може да и види глезените. Юсуф може да потърси работа в някой дюнер, особено ако не са се докопали до социалната система, а приятелите им в никакъв случай няма да са германци. Поне такава е реалността в мултукултурните общества на Англия, Германия, франция, Белгия.

 24. Най-добре го е казал Tervel:
  “Вяра в това православие НЕ, но вяра в БОГ, ДА!”

 25. Боян Саръев е патриот интересчия, а в расото църковно си придава вид и на месия.Но когато минеш под погледа му в църквата, която приема като своя собственост и когато му чуя коментарите от екрана си казвам: Боже, опази ни от такива божи служители!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.