Москва активира в България адвокатите на иранско-сирийските си клиенти

Сигурен знак за новата офанзива на руската хибридна информационна война в България, резултат от военната авантюра на Путин в Сирия, е размразяването на Мохд Абуаси, руски пропаганден агент за влияние, местен говорител на руския интерес по въпросите на Иран, групировката „Хизбуллах” (чието военно крило е признато за терористична организация в ЕС, т.е. и в България) и техния режим в Сирия.

 

Този „доктор”, когото русофилите величаят и като „президент” на измислен като за него „институт” в София, беше основното острие в пропагандната кампания в защита на „Хизбуллах” като извършител на атентата от 18 юли 2012 г. в Бургас. С пяна на уста „докторът” вилнееше от любезно предоставяните му за целта трибуни, включително от екрана на БНТ. Но основният му канал за пропагандиране на правата иранско-сирийска вяра, прокарвана по каналите на руското влияние в България, беше телевизията на Пеевски и Цветан Василев ТВ7.

 

За онези, които са забравили или продължават да се правят, че не помнят, не знаят и не се интересуват (от такава дреболия, „мелоч” на руски), Абуаси беше стигнал дотам да изпраща екип на проправителствената (по онова време) ТВ7 на гости на Башар Асад в момент, когато броени дни преди това неговия посланик беше изгонен от София в съзвучие с официалната политика на ЕС ( още 6 европейски страни изгониха тогава посланиците на Асад).

 

Нещо повече, Абуаси заведе лично в Ливан същия екип на същата телевизия, който произведе пропаганден филм за „Хизбуллах” и беше хвален от Бареков в ефир за „геройството” да има изключителното гостоприемство на недостъпната за никоя друга телевизия В СВЕТА ( според самия Бареков) групировка, известна с непробиваемата си конспиративност. Абуаси се появи в кадър като преводач на репортерката Диляна Гайтанджиева в пряко излъчване от студиото на телевизията на „Хизбуллах” Ал Манар, която има черен печат за ЕС, но беше любезно приета в България при помпозното посещение на Башар Асад в София на гости на президента Георги Първанов ( и Бойко Борисов) през 2010 г. – последното появяване на сирийския диктатор в страна от ЕС преди същият да разпали гражданската война срещу собствения си народ през 2011 г.

 

Междувременно ЕС възприе тезата на САЩ, Израел и Великобритания, застъпена още в първия ден на атентата в Бургас, за ролята на „Хизбуллах” в терористичния акт. С близо година закъснение София най-сетне призна онова, което и моя милост заяви още на 19 юли 2012 г.- че е напълно възможно следите да водят към „Хизбуллах”, която никога не е поемала отговорност за подобни атентати по света ( основен „аргумент” на нейните адвокати, като Абуаси), но многократно е хващана в лъжа в това отношение- от Европа, до Латинска Америка.

 

След този провал, Абуаси беше изтеглен за известно време от фронтовата пропагандна линия в България.

 

Сега, когато и ирански части открито се присъединяват към проиранската милиция „Хизбуллах” в спасяването на сирийския режим, ръководено вече пряко от Русия на сирийска земя, „докторът” по пропагандните науки, профилиран в прокарването на руската политика в България, отново е активиран. Вече говори не само „неутрално” срещу САЩ ( което прави кой ли не) и в защита на режимите в Дамаск и Техеран, но и директно хвали главния спонсор Москва.

 

Маските, валидни и без това само за „слепите” ни власти, паднаха. Видно е от интервюто в сайта Rusofili.bg

 

“Оставането на власт на Башар Асад е факт. Включването на Русия в ударите срещу Ислямска държава ще доведе до по-бързото намиране на политическо решение на конфликта. Това заяви в интервю за “Факти. бг” д-р Мохд Абуаси, президент на базирания в София Център за близксоизточни изследвания.

Как ще се развие конфликтът в Сирия след намесата на Русия с удари срещу Ислямска държава?

Първо трябва да се отбележи, че намесата на Русия става след искане от легитимното правителство на Сирия. Това е в рамките на международното право. Вече бяха и обявени и целите на руската намеса: борба не само срещу Ислямска държава, но и срещу останалите терористични групировки, включени в списъка на ООН като Фронтът ан Нусра и останалите формации, гравитиращи около Армията на завоеванието.

Намесата на Русия е насочена срещу всички терористи, а не само срещу определени, а „нашите“ няма да ги закачаме. Очаквам от включването на Москва да се стигне до по-скорошно разрешение на конфликта и постигането на по-добри резултати във войната срещу тероризма.

Какво да очакваме от планираната от Иран, Сирия и Хизбула сухопътна операция срещу терористичните групировки?

От няколко години се водят сухопътни операции срещу Ислямска държава. Единствените, които воюват срещу групировката са сирийската и иракската армии. Новият момент в случая е, че се обявява по-сериозен от американската коалиция фронт. Трябва да се отбележи, че под командването на САЩ за последната една година и половина не бяха постигнати никакви резултати, а напротив – Ислямска държава разшири своето влияние с около 30% за последните 12 месеци.

Новият момент е, че се сключва широкомащабна коалиция от Иран, Ирак, Сирия и Хизбула, която смятам, че се подкрепя политически от Китай. Очаквам тя да постигне по-добри резултати, защото руснаците предоставят технологията, която до момента не беше достъпна за иракската и иранската армии. Освен това беше обявено създаването в Багдад на разузнавателен център за размяна на данни, който включва всички държави от тази коалиция.

Политическото разрешение на кризата в Сирия минава ли през свалянето от власт на Башар Асад?

Оставането на власт на Башар Асад е факт, след като четири години не можаха да го свалят. Вече е видно, че намирането на политическо решение без Башар Асад е невъзможно. Вече много държави като Испания, Германия, САЩ и други смениха позицията си по въпроса. Дори и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви преди дни, че е възможен преходен период с участието на Башар Асад.

Само сирийският народ може да определи бъдещето на Асад. Според мен се върви към създаването на преходно правителство, в което да влизат представители на управляващите и опозицията. То трябва да подготви провеждането на избори и да започне работа по нова конституция.”

 

22 мнения за “Москва активира в България адвокатите на иранско-сирийските си клиенти”

 1. Парите откъде идват за цитираният Център за близкоизточни иследвания. Банално е, но винаги вярно, който плаша, той поръчва музиката.
  КОЙ? КОЙ? КОЙ?

 2. Поканвам от сърце и душа Мохд Абуаси да коментира при следващата МУ публична изява долната новина в контекста на стремежа на лилипут.ин да се докаже и получи признание, че е лидер на една от двете свръхсили.
  Пажуласта тав. Абуаси.
  http://rusmonitor.com/u-rossii-poyavilsya-voennyjj-soyuznik.html

 3. За мене оставането на Асад не е важно. По-важно е проникването на Хизбула в Сирия и превръщането и във важен фактор в страната. След Ливан, Сирия става втората и по-важна държава, в която групировката установява влияние. Ако това се случи и в Ирак, Иран ще придобие изключително влияние в региона.

 4. Пропагандата на пълна пара: Сирия е руска земя

 5. Манипулаторската дресура на съответните КГБстки лаборатории си личи, че дрънка! Формулата – лека доза очевидни факти, поток от полуиистини, река от лъжи и море от московски внушения- НО!- под лакирано изработени фрази като “мирното съвместно съществуване”, което Брежнев пробута на заблудения Бранд (немски идеен събрат на Кенеди, Картър и Обама), “общия европейски дом” от Горбачово време (при разкрита по-късно съветска шпионска мрежа в апарата на Хелмут Кол – ама съвсем случайно съвпадение!),или до днес повтаряното дуднене “НАТО да се превърне в система за колективна сигурност само с политически функции”… Че и с “доктора-президент” е същата работа. На мен обаче не ми стигат компетенциите да измеря (най-меко казано) наивността на Кери и Обама в договорите с Куба и Иран! В момента, когато путин се е разпищолил най-нагло и трябва да бъде озаптян на всяка цена- ако тези хора са американски политици и ако мислят за САЩ, за Европа и света – ВЕДНАГА (след важни договорки с ТУРЦИЯ по сложните кюрдски въпроси!) – НЕЗАБАВНА, БЕЗМИЛОСТНА И МАСИРАНА СУХОЗЕМНА ОПЕРАЦИЯ! РАКЕТИ И НАПАЛМ отгоре- артилерия и тежка пехота отдолу, като се редуват целите- ха по Башаровите главорези, ха по чалмите! НИЩО ДРУГО НЕ ОСТАВА!

 6. “То трябва да подготви провеждането на избори и да започне работа по нова конституция”. Видяхме им и изборите и конституцията…т.е. българският модел явно се преценява от Москва като изключително успешен за преход към фасадна демокрация. Ех и ние най-после да дадем нещо на света!

 7. Да си угоден на Русия,
  в България е занаят !
  От цялата сюрия Юди,
  всеки гледа да се пенсионира млад.
  Всъщност не – става за смях,
  да продадеш Родината е най-големият грях. Лъжовни години, казачокът носи глад!

 8. Бих искал да помоля автора на блога да напише няколко реда и за гафа на американците с бомбардирането на болницата в Афганистан

 9. Борисов: Няма значение какво мисли България за руските удари в Сирия.

  “Докато САЩ не се разберат с Русия за Сирия, всички останали държави, каквито и позиции да имат, няма никакво значение”. Това коментира премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кога българските власти ще излязат с официална позиция за ударите на Русия над Сирия.
  http://www.mediapool.bg/borisov-nyama-znachenie-kakvo-misli-bulgaria-za-ruskite-udari-v-siriya-news239937.html

 10. Стамбо, от вчера шапката ми е свалена. Наливам чаша вино и ти благодаря за вълнуващите пeрипатетични уроци!

 11. “Само сирийският народ може да определи бъдещето на Асад”

  Само че когато сирийския народ избяга от Сирия какво правим?

 12. Има един забравен български журналист и политик Христо Статев/1887 Русе-1967 Рим/През 1954г издава в Рим брошурата-“Sulla scia degliavvenimenti:verso la terza guerra mondiale”.Казаха ми,че прави анализ и политически изводи относно СССР и неговото място в световните дела.Някой чел ли е тази брошура,дали е издавана на български?

 13. Господин Инджев, много скоро на Китай ще се наложи да прави избор между САЩ и ЕС, от една страна и Иран.

 14. След вчерашното интервю на Петко Бочаров по Нова ТВ, където каза доста интересни неща, днес проруските медии в интернет препечатаха част от негово изречение като абсолютна теза: “И Петко Бочаров прозря: Ако има война, тя ще е по вина на Обама!”. Точка. Пропагандата е повсеместна….

 15. И още нещо за него :За малко да вкара в дипломатически скандал някои депутати . Преди две три години им организира среща с представители – местни депутати на ХАМАС . Тогава някого изгониха като заплаха за националната сигурност , но него не , а трябваше

 16. Георги Георгиев,

  Съществото петко бочаров никога не е преставало да е част от комун-милицейската пропаганда в РъБъ.

  Преди да ни хвалите агентина “Найденов”/”Борисов”/Иванов”, прегледайте досието му (публично е) и се запознайте с факта, че е писал доноси дори срещу собствената си майка и първата си съпруга.

  Може първо да си вземете хапче против повръщане.

 17. ” ……последното появяване на сирийския диктатор в страна от ЕС преди същият да разпали гражданската война срещу собствения си народ през 2011 г.”
  Г-н Инджев,като че ли емоцията, надделява в статията Ви, за сметка на критичния анализ .
  Асад ли разпали войната в Сирия? Ако смятате , че това е той, с основание ще подложа на съмнение, анализаторските Ви умения.

 18. Към Л. Маринов:

  Именно Асад я разпали гражданската война еднолично като едноличен властелин на Сирия , спонсориран международно от Русия и финансиран регионално от Иран.
  Започна я през пролетта на 2011 г. с арести на деца заради свободолюбиви лозунги, изписани от тях по стените на едно малко градче и я разпали, когато репресивната му машина смачка родителите им, излезли на протест.
  Последва масово недоволство в цялата страна, на което Асад отговори с още арести, репресии и кланета.
  “Миротворецът” с днешна дата( 4 години по-късно) Путин, сам по себе си кървав “усмирител” по подобен начин на Чечня от 2001 г., не трепна.
  Възмути се Западът, но направи грешката да отложи битката за Сирия до сегашната фаза, когато Путин се възползва цинично в ролята на спасител ( на режима в Дамаск) от колебанията на онези на Запад, които му позволиха да си разиграва сирийския троянски кон за сметка на убитите от войските на сирийския диктатор повече от 200 000 сирийци ( 80 на сто цивилните жертви, по данни на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс, тежат на съвестта на Асад, т.е. и на неговия московски началник).
  Иначе казано, не се изказвайте ( назидателно, отгоре на всичко) от позицията на първокласник по темата.

 19. “Именно Асад я разпали гражданската война еднолично като едноличен властелин на Сирия , спонсориран международно от Русия и финансиран регионално от Иран.”
  Г-н Инджев, не съм искал думите ми да прозвучат назидателно, повярвайте ми.
  Всъщност в своето първо изречение от коментара, Вие отговаряте частично на въпроса ми – ” Асад ли разпали войната в Сиря”, споделяйки с нас, посоката на паричните потоци към Сирия.
  В България си има поговорка за този процес: “Който плаща, той поръчва музиката”
  Съгласен съм с всичко казано от Вас и нека, като един “първокласник”, да споделя, че видимата част е много по-малка от невидимата.
  Аз харесвам Вашия блог и много уважавам и споделям, позициите които заемате и нека не прозвучи поучително, но мисля, че с няколко статии, не може да се обхване изцяло проблема в Сирия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.