Политубийствата: от Политковская и Немцов, до онемяването на българските медии

И друг път съм припомнял, че убийството на Анна Политковская в Москва на 7 октомври 2006 г. за мен е незабравимо събитие и поради това, че на следващия ден приключих с кариерата си на телевизионен водещ. Без да знам, че това ще са последните ми думи от екрана в тази роля, закрих предаването „В десетката” с призив за минута мълчание в памет на убитата журналистка.

 

Минутата мълчание за мен продължава вече 9 години и беше споделена от почти пълното мълчание на медиите за безобразията на властта в лицето на моя преследвач Първанов.

 

Междувременно политическите убийства в Русия продължиха. Ето каква аналогия прави по този повод днес Новая газета, „вестникът на Политковская”, както започнаха да го наричат след онзи 7 октомври.

 

Знак за равенство или паралели между две политически убийства

 

 

„Анна Политковская, най-вероятно, е убита демонстративно на рождения ден на руския президент. Убиецът е жител на Чечня.

Борис Немцов, най-вероятно, е демонстративно убит пред стените на Кремъл. Убиецът е жител на Чечня.

 

По Анна Политковская са изстреляни 4 куршума – това е разстрел.

По Борис Немцов са изстреляни 4 куршума – и това е разстрел.

 

Оръжието на престъплението и в двата случая е газов пистолет преработен в боен.

 

Убийствата са по политически причини. Убийците са получили за пари.

 

В убийствата са замесени действащи служители на реда.

 

След двете убийства, убийците и съучастниците им бягат в Чечня. Въпреки заповедите за издирване, продължават да живеят по домовете си, без да се притесняват за бъдещето си.

 

Жертвите са следени няколко месеца.

 

И Политковская, и Немцов, са следени от службите за сигурност, които са видели убийствата им.

 

Организаторите на убийствата дълго време не са разследвани, а са свидетели или неоткриваеми.

 

Убиецът на Политковская и организаторът на убийството на Немцов са имали възможност да получат международен паспорт и да избягат в чужбина.

 

В медиите започват пиар-кампании с цел – доказване невинността на заподозрените.

 

В случая „Политковская” има постоянни течове на информация, които сериозно възпрепятстват разследването и почти водят до укриване на заподозрените.

При „Немцов” – течовете възпрепятстват разследването и дискредитират доказателствата.

Това не става без финансиране.

 

Ръководството на страната обявява за приоритет версията, според която убийствата са дело на „врагове на Русия, живеещи в чужбина”.

 

За убийството на Анна Политковская, Кремъл заявява, че смъртта й е причинила по-голяма вреда на Русия, отколкото нейните публикации.

За убийството на Борис Немцов Кремъл заяви, че смъртта му не застрашава властта, а „Немцов беше средностатистически гражданин”.

 

Поръчителите на двете убийства не са открити.

 

novayagazeta.ru

 

Макар и далеч не толкова драматична, моята аналогия тук има някои допирни точки с описаната от Новая газета, отнасяща се за Русия.

 

Преследвачът ми Георги Първанов също остана безнаказан.

 

Медиите като цяло или премълчаха наказателната му акция без коментар или откровено му се подмазваха. Валерия Велева направо написа уводен коментар в „Труд”, в който обясни как заслужено съм разкаран от БТВ, а другата слугиня на Първанов, главната редакторка на в. „24 часа” Венелина Гочева, направо ме призова (без право на отговор) от самия екран на БТВ да „изпия до край горчивата чаша”, щом си позволявам да ядосам любимия й президент. Домакин на тази нейна изява беше Бареков, който асистираше на тази гадост с присъщата му примитивна категоричност.

 

Трета му слугиня Славка Бозукова дублира усилията на в. „ 24 часа” с интервю под индиго, в което с опакото на ръката Му да бъда зашлевен от държавния глава.

 

По маниера на властта в Русия да неглижира Политковская и Немцов, Първанов използва медийната си прислуга, за да ме обяви ехидно за „безобиден журналист”, защото не съм го бил обидил с нищо.

 

Да, това са дреболии, ако ги сравним с убийствата в Русия. У нас „само” ритат падналия и се гаврят с него, без да го застрелват- идеята е „да мре” бавно без работа и в забрава, ако може.

 

Така е в „дребната Русия”, каквато е България днес. „Лицето на отношенията с Русия” Георги Първанов, както го определя в едно интимно електронно писмо до своя приятел Кирил Добрев приятелката на Русия Светлана Шаренкова, се оказа недосегаемо и дори беше приобщено към властта на уж дясното управление на страната ни в днешно време.

 

Завършвам дребната си реплика с още по-дребната подробност, че Първанов продължава и в наши дни да ползва подарените му скъпи пушки на стойност, превишаваща много негови годишни президентски заплати. При това не къде да е, а по същите азиатски места, където ловуваше бракониерски и като държавен глава.

 

Стоя зад тази информация от вътрешни източници. Стоя и чакам да видя дали някой някога ще се заеме да изобличи неговата претенция за „почтеност”, която е също толкова основателна, колкото и самохвалството му на „единственият човек в историята” опитомил вълк.

 

Опитомил е, но не точно вълк, а едно стадо от трево(безо)пасни двукраки мекотели, на попрището на угодничеството преуспели.

 

 

 

 

20 мнения за “Политубийствата: от Политковская и Немцов, до онемяването на българските медии”

 1. Иво, попаднах на едно скорошно руско стихотворение и ми се прииска да го преведа. Превода ми е нескопосан, но толкова мога. Все пак тия, които не разбират руски, ще схванат поне малко от оригиналните стихове.

  Ето връзка към оригинала:

  https://www.facebook.com/vladimir.filatov.775/posts/587711864699351

  Ето и превода:

  В кремълската спалня

  Стихва суматохата дневна
  полека денят отминава
  и тогава в спалнята в Кремъл
  силуети на стената шават.

  Последен слънчев отблясък
  и после – мъртъвци върволица
  с пронизителен поглед
  Немцов от стената наднича.

  Спокойно, Вова, не викай охраната
  тя е безсилна пред нас
  ние просто наминахме
  да те погледнем в късния час.

  Ето Николай, мичман от Курск
  заедно с други от екипажа
  всички са мокри, извинявай
  ще ти поизцапат етажа.

  Вдясно до щорите е Магницки
  ръси шеги като машинка –
  размазан от бой, но казва,
  че умрял от настинка.

  Това долу деца са
  от бесланско училище номер един
  овъглени като прегорели меденки
  ето – Залина, Фатима, Константин

  Стела, Георги, Марат, Бексолтан…
  всичките тук са, накратко
  от мъртвия дойдоха Беслан,
  за да погледнат Вова за кратко.

  Сенките отзад са цивилни
  гласоподаватели от Москва
  от атентати различни
  голяма тълпа.

  Тези начело са от метрото
  от Домодедово там, от Ходинка тук
  за стабилността, обещана от Вова
  благодарност ще изкажат без звук.

  Руският народ търпи на глад
  но само война да няма
  уж няма война, но откъде са
  мъртъвците в голямата яма?

  Тези са от Донецк и Луганск, смесени
  от летището, от Мариупол, от всякъде
  с ракети бяха убити
  от руския свят, там някъде.

  А тези ги виж – чужденци са
  силуетите на стюардесите
  малайци, холандци и други
  случайно попаднали в пресата.

  Ти ги уби, но защо
  да покажеш, че не си слабак?
  на всички онези, които
  знаят, че не струваш петак?

  Тихо е. Тръгваме. Сутрин.
  Вова, приключвай игрите.
  Знай, че сме тук. Всяка нощ.
  И всеки те гледа. В очите.

  Утрото Кремъл облива
  и озарява момента
  блед като наркоман, опикан
  Путин В.В.
  Президента.

  Владимир Филатов

 2. За съжаление, не! За радост Иво Инджев има противници, които го прославят като борец за свобода и граждански права. За радост, не! За съжаление противниците му са посредствени интелектуално, но наказани с богатство. Те го виждат гол и го презират, но това е за радост, защото бедните духом не виждат богатството от идеи, а само преходния блясък на златния телец, пред който са свели глави.
  Жалки, богати и грозни! А това е скрита мъка, която е по- тежко наказание от съдбата на Иво Инджев. Той е свободен!
  Преди години един циганин, когото един роден престъпник беше пребил пред съпругата му, за да не пасе кравите на някакъв човек ми се обади от Испания и каза:
  “Аз съм в Испания, тук е слънчево и топло и знаеш ли Х, Аз съм свободен! Знаеш ли какво е “Аз съм свободен”? И днес се просълзявам от радост, че този човек е свободен.
  Тези, които заплашват, убиват, изнасилват духа и се опитват да го преклонят, никога, ама никога няма да разберат какво е това-
  АЗ СЪМ СВОБОДЕН!

 3. Чисто физически,с физиономия и глас,Гоце предизвиква силна алергия.Справка-телевизиите. Истината винаги излиза на лице.

 4. ЩЕ ДОЙДЕ ДЕН, КОГАТО ВСИЧКИ ЖЕРТВИ НА ПЮТИН ЩЕ БЪДАТ ПРОВЪЗГЛАСЕНИ ЗА СВЕТЦИ, ЗАЩОТО ДЯВОЛЪТ НЕ УБИВА ПО СЛУЧАЕН ПРИНЦИП…/КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ ПОЛСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ И СЕ СТИГНЕ ДО ЧЕЧЕНСКИЯ НАРОД И НЕБЕСНАТА СОТНЯ/

 5. Човеци като Политковска и Немцов ще живеят завинаги в историята и съзнанието на човеците. Подстрекателите на тяхните убиици ще изчезнат още преживе.

 6. Гоце – триперливия архароубиец от Сирищник!

 7. Kremlinology – новата безплатна електронна книга на Stratfor.

  The parallels between the old USSR and today’s Russia are many, and not without reason.

  Recently, indications of a possible behind-the-scenes power struggle have prompted analysts to dust off the old art form known as Kremlinology – a way of studying minute details in news reports and other information in order to get a better grasp of the big picture within Russia.

  https://cdn2.hubspot.net/hubfs/515194/B2C_content/B2CWF2/Kremlinology_-_ebook_final.pdf

 8. Едно е сигурно, че ако беше останал на работа, в която и да е от нашите медии, Иво нямаше да има възможност да развие в такава пълнота таланта си на анализатор и публицист, нямаше да има време да напише книгите си и никога нямаше да достигне популярността, която има сега!
  Така че, всяко зло за добро !

  Печеливши са и многобройните мислещи читатели, които вероятно нямаше да могат да се ориентират успешно в дезинформационната джунгла на разни пеевци, кънчовци, райчевци, шаренкови, сидеровци, барековци, ташеви и т.н. Покрай неговото израстване израснахме и ние, читателите и участниците във форума на Блога му.

  Всички сме благодарни, изпълнени с уважение и възхищение от смелостта му и нито за миг не забравяме високата цена, която плаща Иво и семейството му!

 9. Полыхает кремлёвское золото.
  Дует с Волги степной суховей.
  Вячеслав наш Михайлович Молотов
  Принимает берлинских друзей.
  Карта мира верстается наново,
  Челядь пышный готовит банкет.
  Риббентроп преподносит Улановой
  Хризантем необъятный букет.

  И не знает закройщик из Люблина,
  Что сукна не кроить ему впредь,
  Что семья его будет загублена,
  Что в печи ему завтра гореть.
  И не знают студенты из Таллина
  И литовский седой садовод,
  Что сгниют они волею Сталина
  Посреди туруханских болот.

  Пакт подписан о ненападении –
  Можно вина в бокалы разлить.
  Вся Европа сегодня поделена –
  Завтра Азию будем делить!
  Смотрят гости на Кобу с опаскою.
  За стеною ликует народ.
  Вождь советский сухое шампанское
  За немецкого фюрера пьет.

 10. Без коментар- към украинския линк за изринатите комунистически изверги!

  А вече паралел обяснява всичко- от безкрайния спор “народ ли сме, или….?” до последното ни място по доходи, стандарти, свобода на медииите и др. дреболии…

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030260

 11. Великолепен коментар, господин Инджев!
  Ето нещо и от мен в памет на Анна Политковская:
  “Това, което другите народи създадоха, възпитаха, построиха, ние не създадохме и не построихме. Нямаме държава с честни избори, нямаме партии, нямаме обективна телевизия, нямаме широко народно здравеопазване, нямаме истинско образование, нямаме профсъюзи, нямаме здрава икономика. Няма солидарност между хората, човешките връзки са разкъсани толкова отдавна, че вече никой не помни какви са били.
  Данните за загубите през ХХ век са отговорът на всички въпроси и програми на целия ХХІ век. Страната на недоживените животи, измъчените деца, уморените от глад братя и сестри, наивната страна на революцията, героичната страна на войната, страната на безногите инвалиди върху дървени платформи със сачмени лагери вместо колела, страната на копторите с мокри стени и нагли плъхове, страната, която така послушно върви след подлеците и търпеливо носи тлъсти бонзи върху своя отруден гръб, страната, по злата воля на садисти откъсната от света за десетилетия с бодлива тел, пазачи и лъжа, тази страна не се нуждае повече от никакви експерименти, нито от каквито и да било войни, нито от разширение в която и да било страна, а се нуждае само от сто години покой, от сто години топъл бульон и бял хляб, от сто години университети с най-добри преподаватели и от болници, оборудвани с най-добра техника, от сто години бавно възстановяване на своите сили, разум и душа, от сто години отворени граници за пътешествия по света, за разбирането му и за сближаването с него.”
  Алексей Поликовский
  “Новая газета”

 12. Nay GOLEMITE GAZOLIZACHI na Putin sa BUGARITE ..osobeno ot DPS; BSP ATAKA i ABV !! Na zapad se govori che BUGARITE sa -YTKI…………..

 13. Не знам за вълк; все си представям първанов с кремълска катерица, вкопчена в лицето му.

 14. Дружеский привет национални предательо.Много ти се моля да не се тревожиш за живота си.Искрено ме натъжаваш.Тебе няма кой да те гръмне. Много много си далекко в интелектоално ниво и от Политковская и от Немцов.Ти сам ще се гръмнеш когато нашите освободители влязат в окаяната ни страна.А това да се надяваме и с божията помощ ще бъде много скоро.Снами БОГ и велика РУСИЯ.

 15. До Милен Минчев

  На три реда и половина си направил 12 правописни грешки – как мина в пети клас? Или не мина?
  И от кога се пишеш хаджия – от както се поклони на мършата на Ленин ли? Нали той е вашият бог?
  Не е хубаво България да е свободна, а? Каквото кажеш – ставаш за смях и всички ти се подиграват.
  Марш в руската кочина, проста червена отрепко!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.