Вътрешен поглед към външната заплаха на име “Русия”

Не страдам от комплекс за творческа малоценност. Но с открито сърце декларирам, че не мога да напиша статия по темата за маршируващото безумие на руския шовинизъм и неговото всенародно войнолюбие, каквато е изляла от дълбините на развълнуваната си съвест си Светлана Алексиевич, журналистката и писателката от Беларус, носител на нобелова награда за литература от вчера.

Не мога, защото не съм там. Не мога, въпреки стотиците статии по същата тема и трите книги за лъжите и манипулациите по въпроса за “течната дружба” на България и българите с Русия.

 

Мога само за “баланс” да се “самоизтъкна”, че обръщам внимание на надигащата руска заплаха от години и по този повод съм превърнат в мишена на рускоподобните си сънародници с български паспорти и руско съзнание. Моят е отговор на техните нападки и заплахи , както и на пасивността на всички безмълвни съучастници на маршируващата руска шовинистично-милитаристична вълна, е написан като обвинителен акт срещу ставащото в Русия от една сродна душа.

Русия не може да живее за мир, само за война

09.10.2015

 

 

 

Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: „Свобода! Свобода!”. Какво се случи с тези хора? Сега скандират: „Путин! Путин!”. Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила – все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: „Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда – и поради това трябва да се надигнем!”. Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия – това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната – просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: „Ваше императорско величество! През XVIII и XIX век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От всички тези войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни”. През XX век не е по-различно – руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата – никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео „Аз съм руски завоевател”. Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: „Завоювахме Сибир – и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света”. Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен „победа” и „поражение” – не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят „героичното минало” на страната.

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: „Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби”.

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: „Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага – ще лъжем. Цялата страна ще лъже”. И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: „Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: „Давай, давай, по-бързо!”. И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ – обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема – хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това, попитах го. „Ами от телевизора.”

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война…

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната… Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Facebook.

Тази година страната отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда – войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.

Автор: Светлана Алексиевич, носител на Нобеловата награда за мир за 2015 година, Deutsche Welle

 

 

77 мнения за “Вътрешен поглед към външната заплаха на име “Русия””

 1. Високоточни оръжия Made in Russia: Целиш Сирия, падат в Иран

 2. Огромният проблем на съвременният свят е че вече на никой не му се мре ни за идеали ни за медали.
  Само на една територия това не е така това е Русия.
  И именно в това е проблемът.
  За да бъде спряно едно зло трабва срещу него със силата си да застане добро.
  Но нормалните хора свикнаха на мирен и спокоен живот и никой не желае да умира заради доброто или пропаганда.Благодарение на интернет вече почти всички хора по светът знаят какво значи да се живее нормално и сигурно.
  И се стрмят към това можем ли да ги виним.
  Точно това клати светът а не смешните обвинения към САЩ.
  Икономическите емигранти който натискат Европа не казват бягаме от а отиваме за и посочват точно за къде Германия,Скандинавието,Великобритания.
  На този фон Русия найстина се откроява като империя на злото.
  Но би трябвало да се отнасяме донякаде с разбиране към този феномен.
  Там винаги всичко различно се е секло в буквалният смисъл и се е поучил такъв матерял какъвто удивлява нормалният човек днес.

 3. Гамизов: България е резерват на комунистически перверзници
  Всички много богати хора в България имат комунистическо потекло, посланик в САЩ ни е бивш преводач на Тодор Живков, кандидат за шеф на ООН от сатрапска комунистическа фамилия, медиите ни благославят Путин, а той се е “наортачил” в Сирия с Иран, Хизбула и Асад…Това пише във фейсбук експертът Стефан Гамизов.

  Някой ще каже, че съм пропуснал някой или нещо, но и това е достатъчно за среднощни кошмарни размишления за измамата наречена “български мирен преход”. Все едно в Германия Хитлер да беше станал кротък пенсионер, Гьоринг собственик на авиокомпания, а Гьобелс да беше приватизирал и изкупил всички немски медии. И за капак Фрайслер да беше председател на конституциония им съд. За незнаещите името Фрайслер ще кажа, че е бил главен нацистки обвинител по поръчка…, разсъждава той.

  Не, България не е комунистическа държава или комунистическо криминално риалити шоу! България е резерват за комунистически перверзници, социопати и психопати!, категоричен е Гамизов.
  http://www.frognews.bg/news_99400/Gamizov-Balgariia-e-rezervat-na-komunisticheski-perverznitsi/

 4. Господин Инджев, за някои хора по света и в България, Русия е Путин. За други Русия е Тургенев. Или Горки.

 5. @ Сотиров

  Не знам как едните си затварят очите за другите.

 6. Факт е, че Русия води по- малко войни от САЩ, но е също толкова верно, че Русия подкрепя тоталитарни режими в защита на своите военни интереси.
  Ако Русия води война в Сирия, това не е изненада, защото има военни интереси. По- забавното е, че Русия се договори с американците и те ще я оставят да пука бомби в Сирия. ИД е трън в очите на всички и след като руснаците и американците се саморазправят с нея, после никой няма ангажимент за мирно общество. Още по- забавно е да се оплюва единия съюзник, а общата дейност да продължава.

 7. Хайде, отново Банкянското се изказало: “Борисов разкри: “Южен поток” щеше да се строи, ако не бяхме паднали от власт
  Премиерът остро разкритикува “кабинета Костов” за американските ТЕЦ “Марица-изток”

  „Южен поток” е добър проект за България и падането на първия кабинет „Борисов” е осуетило строежа му у нас. Това стана ясно от думите на премиера, казани на откриването на газова инсталация в Силистра и цитирани от БГНЕС. “

 8. Няколко думи и от още една сродна душа.

  Цивилизованият свят трябва максимално да разшири наказателните санкции срещу агресивна, милитаристична, завоевателна и варварска Русия!
  Още колко държави трябва да нападне с оръжие Русия, за да бъде изключена от ООН? Точна както от ОН е изключен СССР през 1940.

  За България пътят е ясен – няма да спра да го повтарям, докато съм жив: СКЪСВАНЕ С РУСИЯ!

 9. От 26 изстреляни крилати ракети от рашистите само 4 са достигнали целта. От една седмица бомбардировки са ударени двайсетина цели на ИД и Сирийската Опозиция (като половината от тези цели са цивилни обекти).
  Ако не беше толкова тъжно щеше да е смешно.

  Ислямска държава предприема успешна контраофанзива и пердаши рашистко-сирийския башибозук. Имам една молба към русофилистичните малоумници които се подмокрят при споменаването на “Русия” и “Червена Армия”. Нека звъннат един телефон на Ислямска Държава и да ги осведомят че “Великая и Могучая” ги бомбардира; срамота е да не са с треснати&уплашени, как може така.
  Ако не знат телефоните на ИД – да питат ГРУ (Руското Военнo разузнаване)

 10. Гума,

  САЩ и Русия не са съюзници.
  Не вярно и, че Русия води по-малко войни от САЩ.
  Освен това съюзниците на САЩ благоденстват, а на Русия – мизерстват.

 11. Един от великите философи (може би Хегел) беше казал ‘Бъди какъвто искаш, но бъди до край’ Едно от най-ненавистните за хората черти на личния или национален характер е непоследователността. Путин, колкото и да ни е омразен, е последователен в злините които твори и имиджа който създава. Това е една от основните предпоставки толкова хора да застанат зад него. И друг път съм казвал че непоследователността, половинчатостта, шикалкавенето на западните политици е това което дава криле на Путин. Той е лош и е такъв докрай. Западните политици са нещо средно между нищото и нещото. Природата по някаква причина е устроила хората да предпочитат последователността (макар и негативната) пред обратното.

  Още нещо, противно на тиражираното в ужасно много медий, че руските валутни резерви намаляват, според данните на Блумбърг е точно обратното: http://www.bloomberg.com/quote/RUREFEG:IND Това е още един пример за непоследователност, бих казал откровенна заблуда, която се разкрива за една минута с помощта на Интернет. Путин действа, разширявайки територията на злото, докато западни политици и много журналисти говорят глупости и живеят в измислен свят, на който все повече хора престават да вярват.

 12. Че рАЗИЯ може да превърне в пепел ако половината, то поне 1/3 от света, си го знаем – павианите имат ядрена сопа (помня, че някога Вие, г-н Инджев, разказвахте за един примат-кореспондент на ТАСС, чиито брат командвал ядрена подводница и с “едно натискане на копчето можел”, и пр., и пр.) То психарите, като не могат да създадат нещо, избива ги на тотална деструкция. Зер иначе как да се гледат в “зеркалата” и да си казват, “Пълен боклук, неудачник и клетник съм, само мърся света”. Това е вид защитна реакция.

  Прочее, и ядрената сопа нещо дава фира – от 16 крилати ракети, изстреляни “по цели в Сирия от Каспийския флот” в чест на рождения ден на джуджи1, 4 са паднали в … Иран. Или 25% фира!

  Искам нещо по-оптимистично да кажа за финал – вчера “Фактор” препечатва статията Ви “Световната русофобска конспирация и нейното българско изключение”. Грухтенето и квиченето на дежурните русофилистични свини-тролове не е интересно. Ето един коментар, който си струва всички усилия, лишения, тормоз и заплахи (не се “подмазвам”, искрено се изкефих):

  “”Въпрос,Иво: (factor.bg, http://www.faktor.bg/politika/hlyab-i-pasti/56799-svetovnata-rusofobska-konspiratziya-i-neynoto-balgarsko-izklyuchenie.html
  2015-10-08 21:54:45
  +48 -4 Гласувай

  Как с едно журналистическо перо,успяваш да заколиш толкова много свине????””

  Респект!

 13. към Сотиров:
  “за някои хора по света и в България, Русия е Путин. За други Русия е Тургенев. Или Горки.”
  За мен Русия е само едно – най-голямия враг на България от векове. Скъсаме ли с Русия, за България има бъдеще.

 14. Високо технологичните кристали за производство на процесори, както и проектирането и технологията им се правят само на две места по света.Едно в САЩ и едно в Германия. Интелекта е там , а производството при евтината работна ръка.
  Те руснаците като мразят толкова запада ,защо ползват дигитална техника.
  Да се откажат от тази техника, тогава средновековието в битието им ще настъпи ….. в хармония със средновековното им мислене , за земя ,надмощие , величие , война .

 15. По темата – руските свинщини.

  От разказите на роднината ми – полковник с две Генерал-щабни академии, лежал години “смъртен” в Софийския централен затвор, които съм записал:

  “…Докараха осъдените на смърт католишки свещеници:
  1.Камен Вичев Йонков.
  2.Павел Йозов Джиджев.
  3.Йосафат Андреев Шишков.
  4.Д-р Йосафат Ливиджов Босилков.
  Хвърлиха ги в килиите като чували с картофи за да ни уплашат. Бяха обезобразени – изпочупени, с извадени очи, с избити зъби, с оскубани коси. Едва дишаха и единият едва каза, че преди последната инквизиция са ги дали цял месец цигани са ги изнасилват.”

  Последна изповед – как ви звучи?

  Бог да прости мъчениците на комунизма!

 16. Винаги се скапвам, като чета тези записки. Просълзявам се.

 17. …сънародници с български паспорти и руско съзнание…

  Може би с руска ЗАПЛАТА???

 18. @ULIAN

  Прав сте, че има последователност при Путин. Пример: предсказуемата ритмика на ‘има поток, няма поток, има друг поток, няма друг поток, може да има трети, но може да няма трети’; че и политическата ехолалия на мющериите (като техния ББ) е също предсказуема. Путин е последователен в злината, както пишете, само защото руският електорат е податлив на кремълска пропаганда. Ако населението загуби митологичния си апетит, Путин ще трябва да надскочи себе си. Впрочем някой не беше ли казал, че последователността се дължи на липса на въображение?

  Мисля, че разбирам какво искате да кажете, но така написано, за съжаление, звучи като Danielle Ryan в репортаж за RT. Особено с критичното обобщение ‘западните политици’.
  ps: Извинете дребнавостта ми.

 19. Отбелязвам,

  Затворих прозореца, но трябваше да се върна, защото образите не ме напускат. Благодаря Ви, че сте се погрижили тези свидетелства да бъдат съхранени за поколенията. Заради децата си, и в името на всички жестоко погубени от комунистическия терор хора, не бива да се разпадаме като общност и да падаме духом!

 20. Ето какво представляват агентите на Путин у нас: – 10.10.2015 г: “Лидерът на “Атака” Волен Сидеров отново се замеси в инцидент с полицаи, този път в центъра на София. По първоначална информация той е вдигнал скандал на продавачка в клек шоп – на бул. “Г. С. Раковски”, близо до НАТФИЗ и я обвинил, че в магазина се продават наркотици.

  Репортер на “Дневник” видя как Сидеров, придружен от бившите депутати от националистическата формация Димитър Димов и Илиян Тодоров, обикаляше по булеварда, придружен от камера на телевизия “Алфа”. На няколко пъти той тръгваше и след журналист от Би Ти Ви или обиждаше служители на реда.

  Dariknews.bg съобщават, че Сидеров е ударил и полицай. На място свидетели разказаха, че са видели лидерът на “Атака” да удря шамар на служител на реда. Около мястото имаше шест патрулки на МВР, над 20 полицаи. Там са били и шефът на СДВР Младен Маринов, както и главният секретар на МВР Георги Костов.

  Сидеров беше в особено състояние, повтаряше едни и същи реплики (че журналистът от Би Ти Ви познава собствениците на магазинчето) и че не е възможно така да се държи полицията”….

 21. За наивността на Запада.

  Характерен случай.
  Място: Амстердам.
  Време: лятото на 2005.
  След като цял ден съм обикалял музеи, катедрали и картинни галерии, надвечер влязох в една малка кръчма да изпия една “Амстел” и да почина половин час. Едва намерих място на една маса.
  Хората бяха любезни и любознателни: “Добре дошли, от къде сте? А, България – знаем, Георги Марков. Кажете, моля, какво е комунизмът?”
  Как да им го обясниш за една бира време? Синтезирах /действителен случай/: “Приятелят ми от долния етаж на блока го вкараха за две години в затвора, защото се опита да избяга през границата от комунистическия рай”
  Дълбокомисленият коментар беше: “Правилно са го вкарали в затвора. Защо не е минал с паспорта си през официалния излаз на границата?”

  Това беше Марин Кафтанджиев – от 26 години живее в Кенада.
  Да си жив и здрав Марине, ако четеш.
  И съдийката на процеса му дала една година допълнително, защото като му произнесла присъдата “За измяна на Родината”, той и отговорил “Червена свиня”.

 22. Все пак е добре да се уточни,дали белоруската писателка е Нобелистка за литература,или за мир.

  Както обикновено,прочетох статията й три пъти,чета и не мога да повярвам,че такива наивни мисли се тиражират днес и толкова много добри,тихи,кротки,скромни и пр. наивници се възхищават на наивитетите.

  Г-жа Алексиевич посочва много съществени факти,демонстрира човещина,моролюбие,морал и пр.,но не дава никакъв отговор на въпроса си в началото на статията.

  “Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение?”-С.А.

  Ха сега де,как ли ще отговорят по-възрастните,откъде ли в днешна Русия е изпълзял този примитивен милитаризъм.И освен примитивен,какви ли други милитаризми е имало или има в Русия( и по света)
  Говори авторката за фашизма в Италия и Германия( в Германия никога не е имало фашизъм-б.м.),,което е похвално,въпреки че тя няма абсолютно никакви спомени нито от фашизма в Италия,нито от нацизма в Германия,но за комунизма в Съветския Съюз не обелва и дума.Не само че не говори за ниакъв комунизъм,ами и за самия СССР не казва нищо,все едно не е имало таква държава,все едно не е имало Империя на злото,все едно тази империя не е загнила и загинала като за световно,все едно тя не е родена в тази империя,и все едно няма никакво понятие и спомени от комунистическия Съветски Съюз,който 70 години се бореше да вкара Америка и Запада в пропастта,а сам падна в бездъннието й.

  Да се говори за днешна,(новокомунистическа) Русия и да не се говори за нейния “родител” Съветския Съюз и неговия комунизъм и милитаризъм е силно смущаващ акт и факт.Направо необясним…..

  Все едно ние българите да анализираме създаването на Третата Българска държава и да не кажем как и от какво е създадена и защо точно след Руско-Турската война от 1877-78г.

  Всичко ,ама абсолютно всичко в днешна Русия,включитено и милитаризма й е наследено от Съветския Съюз и неговия милитаризъм.А пък той е наследил милитаризма на Руската империя.
  Как никой не се обръща за помощ към “течния способ”,а той буквално крещи Руската империя е била милитаристина държава,Съветския Съюз също,днешната Руска федрация също-ако това не е “вечно течение”, в случая “милитаристично”,какво е?
  На днешна Русия съвсем не й се е налагало да търси и внася милитаризъм от чужбина или от друга планета.Съветския Съюз и Русия дори изнасяха и изнасят милитаризъм.Основната цел на този милитаризъм са Проливите,Средиземно море,Гибралтар и Атлантика.

  Отделно от това,руско-съветския милитаризъм съвсем не е “изпълзял отнякъде”,той просто беше консервиран и поприкрит,но дойде време да се активира.
  НИЩО НОВО!
  Затова има наука “История”,затова има Виктор Суворов и Александър Солженицин.

  Но няма кой да ги чете.

  Г-жа Алексиевич не поставя задължителния въпрос,а кой управлява Русия,кои са силите,кръговете и пр.,които движат нещата в “милитаристична Русия”,все има такива фактори,които задължително са си руски,родни,отечествени,както обичат руснаците да квалифицират много неща.

  Как кой,освен комунисто-чекистите,те никога не са изпуслаи властта(както техните побратими в България) и не съществуват абсолютно никакви изгледи да я изпуснат.Просто,няма кой да управлява Русия,както и България освен братската руско-българска комунистическа сган.
  Приложим ли е и тук “течния способ” на Иво Инджев?-този път ще пропусна отговора.Този способ навсякъде е приложим и съвсем справедливо може да се каже,че е налице и “течен маниер” в политиката на Русия днес.

  Но автораката е напълно права,че Русия е изпандла в някаква “реваншистка лудост”.Точно за това говори и моя милост.Иска й се на Русия отново да бъде супер-сила,иска й се,ама не става.
  Каквото и да направят руснаците извън Русия,задължително ще настъпи поредната простотия…………

 23. НОВА, БТВ, БНТ + Борисов = УБИЙЦИ

  КОЙ СТОИ ЗАД РАЗЛИВА НА ПЪТЯ, ПРИЧИНИЛ СМЪРТ НА ТРИМА И ДЕСЕТКИ РАНЕНИ?

  Какъв по-добър начин за болната глава на Борисов да си осигури комфорт в деня на посещението на Туск. Борисов е персона нон грата по цял свят Единственият начин да си направи предизборен ПР е да покани някой от ЕС тук и той от учтивост да му се усмихва Туск дори не му се усмихваше
  Вчера обаче Борисов беше за пореден път ударен от истината за себе си и трябваше да отклони вниманието на някъде. И направи любимото му – отново проля кръв.

 24. “…Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката…”??? – боже мой, бях забравил за “удобствата” на соца!

 25. “Вече се печатат купони за храна.”

  Ай, чиститу!

 26. Към PanAm-Antikomunist:

  Направо не мога да Ви се нарадвам на висотата, от която определяте всички поотделно и вкупом за наивни и неразбиращи нищо.Не Нобелова, Божия награда да получи някой, пак няма да е достатъчно авторитетно по Вашите невероятни критерии.

 27. Панам,

  Тъп ченгел, всички те разбрахме.Разкарай се!
  Учудвам се на търпението на Иво.

 28. “Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила – все архаични, митологични, мрачни неща.”

  Да, проблема не е толкова в Путин, колкото в “народната воля” да бъдат велика сила.

 29. Ето и оригиналът на доклада на ген. Куропаткин:
  Доклад Военного Министра
  Генерала от инфантерии А.Н. Куропаткина.
  1900 год.

  Ваше Императорское Величество!
  На протяжении 18 и 19 веков Россия провела в войнах 128 лет, и только 72 года были мирные.
  Из 128 лет только пять припадают на оборонительные войны, все остальные – это захватнические походы. Чтоб Императорское Величество имело определённое представление, начну хронологично.

  18 век для России знаменуется рядом военных заданий:

  — На Северном Западе длятся начатые царями Иваном Третьим и Иваном Четвёртым войны с целью отвоевать у Швеции балтийское побережье.
  — На Западе продолжать борьбу царя Алексея Михайловича с целью захватить у Речи Посполитой Беларусь и Украину.
  — На Юге идти путём, который определили князья Святослав и Олег, чтобы расширить протяжённость границ аж до Чёрного моря. Разъединить Турцию и готовить почву для дальнейших ударов.
  — На Южном Востоке вести впредь военные меры Фёдора Ивановича и Бориса Годунова, превратить Каспийское море во внутреннее море империи и твёрдою ногою стать на хребте Кавказа.
  — В Азии расширить границы в двух направлениях – это Туркменистан и побережье Тихого океана.

  Для осуществления этих стратегических планов Россия в 18 веке провела 19 войн: Северная война (1700-1721гг.), Прутский поход (1711г.), отправка войск в Хиву (1717г.) и Низовье (1722-1724гг.), война с Персией (1725-1733гг.), война с Речью Посполитой (1733-1734гг.), поход на Рейн (1735г.), война с Турцией (1735-1739гг.), военная кампания против Швеции (1741-1743гг.), отправка князя Репнина на Рейн (1748г.), война с Пруссией (1756-1762гг.), война с Речью Посполитой (1769-1772 и 1794гг.), война с Турцией (1769-1774 и 1787-1791гг.), война со Швецией (1788-1790гг.), война с Персией (1796г.), война с Францией (1798-1800гг.).

  К тому необходимо добавить внутренние войны: восстания – Астраханское (1705-1706гг.), Башкирское (1707-1709гг.), Булавина (1707-1708гг.), Пугачёва (1773-1774гг.) и другие мелкие.

  Из 19 войн и походов с захватническими целями велось 17 войн и только две войны можно признать оборонительными. Защите (обороне) было посвящено 2 года и 5 мес., агрессии – 66лет и 1 мес. На Российской территории огонь войны бушевал 3 с половиной года, 65 лет вооружённых кампаний были перенесены на территорию противника.

  В 19 веке Россия вела 15 внешних войн и 3 внутренние войны. Внешние войны продолжались более 67 лет. На мирное время припадает 32 года и 9 мес. С 67 лет непрерывных боёв – оборонительные войны длились 2 года и 1 месяц. Остальные – 121 военная операция – разыгрывались вне границ империи.

  За 200 лет войн Россия, имевшая в начале 18 века всего 12 млн. населения, превратилась в державу, которая в нынешнем 1900 году насчитывает 132 млн. человек.
  http://samlib.ru/l/limanskij_i/x1.shtml

 30. Драги Еveryone else,

  Има и нещо още по-интересно.
  Голямата лъжа за “отрязаните партизански глави”.

  Истината е следната.
  До смъртта на Цар Борис никой не ги е закачал въшкарите. Българската жандармерия се създава на 10. 01. 1944. И когато тя през пролетта на 1944 подгонва родопските бандити, в едно дере след престрелка намира един чувал със 7-8 глави. Това наистина са били шумкарски глави, но са им ги отрязали другарите от отряда, за да не бъдат идентифицирани и после изпуснали чувала.

  Това е истината.
  На тази случка се основава цялата фалшификация.

 31. Ето още нещо от мен за един претенциозен критикарин, няма да му споменавам виртпрякора за да не му правя излишна реклама. Как пък не хареса едно нещо. Но инак, откъде ли, той си знае, може да изброи всички марки пищови на изродите от УБО (Убивайте Без Отговорност, така ги наричахме тихичко помежду си, оглеждайки се на сите посоки).
  Россия вползает в капкан (резюме ситуационного анализа)

  Россия вползает в капкан (резюме ситуационного анализа)

  1. Российская операция в Сирии грозит стать затяжной и растянуться на годы. Такая возможность уже планируется.

  2. Для контроля «освобожденных» территорий потребуются значительные военные, технические и гуманитарные ресурсы. Это приведете к расширению российского военного участия и необходимости оказания Сирии масштабной гуманитарной помощи.

  3. Российская экономика в ее нынешнем виде не сможет выдержать подобного напряжения, а потому переход к мобилизационной модели неизбежен. Характерно, что президент Путин все более внимателен к советам Глазьева, а секретарь Совбеза Патрушев вообще поклонник взглядов этого экономиста.

  4. Российской пропаганде в течение двух недель (!) удалось обеспечить поддержку сирийской экспедиции подавляющим большинством общества. Правда, пока эта война для русских выглядит компьютерной игрой.

  5. Россия постепенно втягивается в противостояние с суннитским миром, заменяя США в качестве главной мишени исламистов.

  6. В случае эскалации противостояния помощь сирийской оппозиции со стороны Турции, Саудовской Аравии и Катара и др. будет значительно усилена, включая асимметричные действия на нефтяном рынке.

  7. Запад с изумлением наблюдает, как Кремль повторяет путь афганской катастрофы и даже пытается предупредить об этом. Вместе с тем, он не видит особого смысла противодействовать шагам России на Ближнем Востоке, поскольку «русские все сделают сами».

  оригинал — https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1642561932680853&id=100007811864378

  автор — Валерий Соловей

 32. Към Отбелязвам:

  Опитвам се да потушавам междуособиците тук предимно като не се намесвам. В случая искам да кажа, че не знам дали въпросният е “ченгел”, но не е тъп. Ако беше тъп, отдава да сме се разделили. Това, че не е тъп и определено разполага с експертиза по историческите въпроси обаче не е предимство , а бензин в огъня на раздорите при постоянното му заяждане с всички.
  Впрочем вече имаше една голяма пауза в неговото присъствие под друг ник, но напоследък отново се активира. Не вярвам в конспиративната мотивация за това, но и не разбирам упоритостта да продължава да репликира всеки коментатор на терминологично ниво, заради което и изпадна от форума преди време, когато опитите му да доминира станаха прекалени.

 33. PANAM-
  Отново показахте,че нищо старо не сте забравили и нищо ново не сте научили .По стар комунистически начин половината коментар е потвърждение а другата половина отрицание.С други думи нищо говорене.Характерен стил на изразяване на комунистическите ни величия.
  От целия ви коментар лъха загриженост за Кремъл на Путин.
  За това че сте имали допир до документите на бившите управляващи е ясно и това ,че не сте глупав също,но че не можете да преодолеете бариерите е ясно,колкото и декларативно да говорите за комунизма като престъпна идеология.Не ви е от вътре.

 34. Драги Отбелязвам,

  От приятел знам една ‘камерна’ история. След престрелка, шумкарите отрязват главата на застреляния си другар и я хвърлят на мегдана, за да следят как хората от селото ще реагират. Жени и деца пищят и бягат, мъжете гледат ужасени, а един много възрастен човек, куцук-куцук… приближил се до главата, леко я побутнал с бастуна, за да разпознае лицето, и казал с човечен глас: ‘Главо, главо, какво си имала да патиш…’ Заради тези думи човекът е бил убит от комунистите в селото; в същия ден.

 35. Г-н Инджев,благодаря Ви за вниманието и любезния тон към мен.

  Моите коментари са основани на материали,които публикувате-на казаното и написаното,на текстамна фразеологиоята и фактолоигията,на стила ,въпросите и изводите….

  Искрено се надявам,че сте се убедил че съм напълно добронамерен читател и коментатор.Но всеки има свой индиувидуален подход към всеки материал-статия.Аз също и затова Вие имате “вина”.Може би ставам досадно прозаичен,но съм приел точно Вашия подход,който сега няма да го споменавам в анализите си.Досега където и да го приложа,задължително и безотказно работи.Поне на мен ми помага и на когото и да съм му казал за него,НИКОЙ ДОСЕГА НЕ МИ Е КАЗАЛ-Анти,Амеро,що ме занимаваш с глупостите на един журналист,или по-мекото-абе ползвай си го този способ,при мен не сработва и не искам да си губя времето.

  Колкото и ……да звучи,не знам каква дума да използвам,аз съм Ваш последовател по отношение на начина на анализ на Българо-Съветските и Българо-Руските отношения.
  Засега в публицистиката и историята аз не съм срещал друг метод,освен Вашия.Какво се получава,което е още по-силно,анализите и кратки оценки на Русия и руската политика към България,изказани преди повече от 120-140 години от българи,днес са абсолютно адекватни-Ботев,Славейков,Стоянов,Раковски и др.
  Техните оценки като бъдат “покрити” с шаблона,който Вие сте открил звучат още по-силно.Ако не е така нито Вие нито поне двама от читателите Ви няма да ги публикуват на сайта и то многократно.

  За мен няма сила на този етап,която би ме пренасочила да ползвам друг метод,освен Вашия.За мен това е напълно научен и необорим метод.Може понякога да не съм съгласен с Ваше мнение и извод,може и да съм съгласен,но метода не го подлагам на никакво съмнение и засега действа безотказно.Препоръчах го на украинци,сърби и особено поляци…никой не остана разочарован,особено един поляк,Чеслав беше във възторг,а един сърбин отсече “свака част’,което на турски и български би се оприличило с “Еваллах”.
  Към текста на г-жа Алексиевич подходих по същия начин и същия метод ме доведе до моя коментар.Не аз трябва да бъда упреква,а самия метод,все едно г-жа Савова да ползва лакмус за да открие нивото на киселинност на даден ратвор и тя да бъде упреквана ,а не свойството на лакмуса(научно разбира се).

  Така е и с мен-аз прилагам Вашия научен метод и резултатите ги синтезирам.Те се показват,аз само ги посочвам.

  Казано вкраце:

  НЕНАУЧНО И ИСТОРИЧЕСКИ НЕПРАВИЛНО Е ДА СЕ ГОВОРИ ЗА Русия днес,БЕЗ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА Съветския Съюз.
  Създателите на днешната държава Русия са факторите от вчерашния Съветски Съюз.
  В друг материал говорите за убийствата на руски журналисти и други антикомунисти.Нали не искате да кажете че метода Ви е неприложим.Напротив-напълно е приложим и веднага установява убийствено,че убийствата на тези хора са инспираирани от същите фактори,които убиваха и до смъртта на Съветския Съюз.Кои са те,би попитала Г-жа Савова-КОМУНИСТИТЕЕЕЕЕЕЕЕ !!!!

  и НИКОЙ ДРУГ.
  Пренесен ли е този способ в държавата Русия-пренесен е и още как.Откъде е пренесен-ами от Съветския Съюз,съвсем не от Мадагаскар или Аляска,кой го е пренесъл?-ами “вечното течение”,кой друг.От къде идва това “течение?”-ами от вечното и непобедимо комунистическо умопромрачение.

  Да оставим за миг Русия,да се върнем у нас-ами отново е налице комунистически захлас,Кой построи паметник на Маршала на Съветския Съюз Толбухин на българска територия преди един месец.Как кой,уважаеми читатели-същите фактори,които са построили десетките други паметници на съветските окупатори.Не е налице и тук течение?-напротив,то се засилва и няма кой да го спре.
  Наивитета също се носи като течение,ето вземете думите на такъв сериозен коментатор като Г-н Тинков.Той предвижда че след около две години,всичките паметници на съветските окупатори и българските комунисти ше бъдат демонтирани.Какво е това ако не “течен наивитет”.

  Кой ще ги демонтира,Г-н Тинков не казва.Дори небето на земята да падне,това няма да се случи.Комунистите затова ли откриват паметници днес,та след две години някой да ги разруши.Но уей,както казват ескимосите от Сибир.

 36. Кратко продължение…
  Току-що приложих “течния способ” и към българския наивитет,резултатите веднага се появиха..
  Пример-ами думите на Г-жа Савова,тя нарича комунистическата диктатура “идеология”.
  Кой я наричаше така-ами комунистите,кой друг.Те дори измислиха наука с подобно име “Научен комунизъм”.Комунизма бил наука,майко мила…….

  Обективно перифразирайки мисълта на г-жа Савова,излиза,че “комунистическата наука” е “престъпна”.

  И “научните работници”,казано по-накратко,”учените” са “престълници”.Реципрочно казано-комунистическите убийци са “учени”.Убийците на писателя Георги Марков също са учени,явно имат и професорски титли.

  Това ако не е престъпен наивитет,какво е.
  Както каза един публицист на страниците на нашия сайт преди две седмиоци-престъпно мълчание.

 37. Отново към Иво Инджев.

  Ако Ви остава време,приложете и Вие Вашия метод към статията на г-жа Алексиевич и ако резултатите са различни от тези,които се появиха при моя експеримент,ще се извиня за грешката,кой не греши,дявол да го вземе…..,освен комунистите.Техните “течения” са безгрешни….

 38. До Иво Инджев

  Още се учудвам на търпението.
  За над 30 години работа с пациенти инстинктивно разбираш кой лъже. Това е съвсем естествено – всеки лекар със стаж над 10 години ще го потвърди.
  Кой наистина страда, кой агравира /преувеличава болката/ и кой просто лъже.
  Този лъже.
  Такива просто ги гоня от кабинета.

  С уважение, както пише Аэрофлот.

 39. Нещата трябва да се казват бързо, ясно и конкретно.
  Многословието е досадно и дразнещо.
  Примерен диалог от кабинета ми:
  ” – Къде Ви боли, госпожо?
  – Онзи ден, като се видях с една колежка в магазина…
  – Къде Ви боли, моля?
  – Ама чакайте да Ви кажа какво ми каза …
  – Вън, следващият да влиза”

 40. Към PanAm-Antikomunist: “Все едно ние българите да анализираме създаването на Третата…..”
  Откога станахте БЪЛГАРИН??? Само че, БЪЛГАРИН ЗА ЕДИН ДЕН НЕ СЕ СТАВА! Нали Вие казвахте: “Няма в световната литература и поезия, респективно история, някой да е ползвал думата “мърша” за някой народ, при това категорично и безусловно.” Само че, народи мърши няма, има стада с мърша. Има народи и е имало народи.Как ви се струва, защо ние БЪЛГАРИТЕ, ако сме такива, още ни има, а други народи без такива определения вече ги няма? И П.Р.Славейков и Христо Ботев доказаха ОГРОМНАТА си любов към БЪЛГАРИЯ. Единият с творчеството си, другия с творчеството и живота си.. Ето, това никога няма да го разберете, защото това са неща от духовната сфера. Духовните ни пастири при преминаването ни през всичките тези векове постоянно и неуморно чистеха и чистят мършата от стадото ни. Затова ни има и ще ни има нас БЪЛГАРИТЕ, докато свят светува.И понеже сте, както казваме ние БЪЛГАРИТЕ-“На всяка манджа мерудия” защо не използвате вашия “течен способ” за да разберете поне малко тоз народ. Опитайте, Вие разполагате с толкова много време. Препоръчвам Ви като начало да започнете с любимия Ви автор:

  “ДОР НА НЕБО ЯСНО СЛЪНЦЕ,
  ДОР НА ОЧИ СВЯТ, ЖИВОТ,
  ЩЕ ОБИЧАМ АЗ ОТ СЪРЦЕ
  ТАЗ ЗЕМЯ И ТОЗ НАРОД.”

 41. Ей на, кремълският глашатай Песков и той се оплака от нобелистката; нямала достатъчно информация за Украйна. Хорът е пълен.

 42. И като се постави диагнозата, следва лечението.
  Терапевтично ли ще бъде /с лекарства/ или хирургично /със скалпела/, зависи от преценката.

  Моята преценка е, че българското общество, вече дълбоко поразено от метастазите на русофилията, се нуждае от хирургично лечение. Радикално – от корен. Изрязване на всички метастази до здраво.

  Между другото – до 9 9 1944 е имало МВРНЗ – Министерство на вътрешните работи и народното здраве. Последният му министър е бил световно известният хирург Д-р Димитър Станишев, погребан в общия гроб.
  Логиката е била – лекарят се грижи както за здравето на отделния човек, така и за здравето на обществото.

 43. @PanAm-Antikomunist

  Донке, описаната в статията картина на днешното руско общество е грозна и страшна, нали? Нормалната реакция е да я потвърдиш или отречеш с аргументи. Ти очевидно не споделяш оценката на авторката, но вместо ясен отговор и аргументи си разтеглила пак обичайните си 30 реда локуми за комунизма и за някакви (само според теб) терминологични неточности. Това е една неадекватна реакция към една болна за патриотичните и просветени българи тема.

  Изкуството да пишеш за масовия читател е да пишеш умно, но разбираемо. Авторката на статията е направила блестящ анализ на руския национален характер и на състоянието на днешното руско общество и без увъртания или сложни словоплетства му е поставила точната и безпощадна диагноза. Така се прави, а не като твоите псевдонаучни напъни, пълни с противоречия, които идват най-вече от упорството да свеждаш всичко, за което пишеш, до понятието ‘комунизъм’. Започвам да мисля, че хонорарите, които получаваш от тролската работилница, зависят от броя споменавания на това понятие в посланията ти, не ли?

 44. Това беше Марин Кафтанджиев – от 26 години живее в Кенада.
  Да си жив и здрав Марине, ако четеш.
  И съдийката на процеса му дала една година допълнително, защото като му произнесла присъдата “За измяна на Родината”, той и отговорил “Червена свиня”.

  Браво Отбелязвам,явно е имало истински достойни хора като твоя приятел Марин,дано десйтвително ни чете и на драго сърце бих му стиснал ръката.

  Браво Марине,най-вероятно ще се съгласиш с мен,че всички комунисти са свине-ярко червени,изпили кръвта на много невинни хора.

  За голямо съжаление,моя приятел М.М. го убиха,нямаше навършени 28 години.Не можа да види нито Запада,нито Америката,а така му се ходеше на Ниагарскаия водопад.

  Близък на мой приятел го убиха сръбските комунистически свине на границата с Австрия,при падането си ,преди да загуби съзнание е сграбчил бременната си съпруга Румяна за да я запази от куршумите на тези зверове.Когато той я поваля целия облян в кръв,тя го хваща и двамата падат на земята,но става само тя.Останалите от групата са сърби и я превеждат в Австрия,мъжа й остава на югославска територия.Навярно същите наивни и глуповати холандци биха упрекнали убития….Румяна роди момиче в Щатите,което никога няма да види баща си….
  Друг мой приятел мина границата с Юголсавия,но до Триест пак югославските комунистически зверове убиха неговия приятел….
  Така че браво на Марин,браво и на теб,че пускаш този случай.Сега др. Савова ще има още по-голямо основание да ме нарече “путинист” и “комунист” и всички като нея.Може и комунист да съм,вече не знам какво зная и какво не зная.

 45. Уважаем Тервел,
  Винаги съм цитирал Ваши мнения,които съвпадат с моите,както и на други читатели,които също съвпадат с моите.
  Но много често изразявам несъгласие с мнения,които не съвпадат с моите.Точно поради този маниер съществува и публицистаиката.Ако няма несъгласия и съгласия,ако няма спорове и дискусии,защо е нужна и на кого.

  Публицистика до 1990г комунистическата сган не позволяваше и всичко истинско унижаваше,а често и унищожаваше.

  Безброй пъти умолявам всеки,който се държи невъзпитано да се опита да промени това държание.Моля се специално и на Вас,бъдете сигурен,че ще успеете.

  Защо се обръщам конкретно този път към Вас?-ами защото се държите предизвикателно,иронично и обидно към мен,без да имате повод от моя страна.

  Вие не спрорите с мои мнения и изводи,а с моята индивидуалност.Оспорвате мое самоопределение като българин.Добре,но кажете на читателите на какво основание правите това,нима не знаете че фактор от човешката свобода и идентитет е правото на всеки да самопределя своята народност ,националност и гражданство(поданство).Аз не бих се осмелил да оспорвам това право на никого,дори да е мой опонент.Не намирам за оснвоателно Вашето съмнение към моя идентитет,уверявам Ви,че се държите нецивилизовано.Поне в цивилиозваните държави,особено в мултиетническите,такъв манталитет ще предизвика отвращение.

  Пускате Ваша теза ,която аз не съм изрекъл,а после я опроверагавате. Казвате че българин не се става за един ден.А нима аз съм казвал ,или намеквал подобно нещо.При това етноса не подлежи на създаване нито за един,нито за два,нито за двеста два дни.

  Анализа Ви на стихотвоернието на Петко Славейков е напълно изкривен и не случайно не публикувате текста му.Публикувайте го цялото и тогава иразете Ваше мнение,какво е искал да каже поета.Вие му приписвате неща,които хем ги няма в стихотворението,хем не ги е изразявал в други негови произведения.Това аз го нарчиам възмножно най-толерантно недобросъвестност.

  Говорите за някакви “духовни пастири”,които чистят мършата от стадото.Но по всичко изглежда,че тези пастири или не вършат добра работа,или е неефективна,или мършата е в много големи количества,или стадото не се притеснява от многото мърша.

  Много Ви моля да разкажете дали тези “духовни пастири” се борят днес срещу символите на комунизма и нихилизма,които се увеличават,или имат други приоритети.Но ако се борят срещу други фактори,а не срещу комунистическо-съветско-руската символика,явно не са разбрали,че най-голямата мърша са точно те,заедно с техните строители-българските комунисти.Елементарната логика винаги налага всяка борба да започва от най-главните фактори,базисните казано с друга дума.

  Много ми е любопито как тези пастири водят своята борба срещу мършата в комунистическа България,под ослепителния мрак на съветската символика.Когато ми обясните как става това,ще изразя силна признателност към Вас.

  Проявявате силна некоректностъ или невежливостъ към домакина на блога,като приписвате на мен негово научно откритие в областта на историята,политиката,публицистиката ,литературата и др.Иво Инджев е откривателя на този “течен способ” и никой друг,моя милост само го ползва и препоръчва и на други да го ползват,защото на този етап няма по-квалитетен способ от неговия.Може би не съм съвсем точен-поне аз не познавам по-добър,може да има и други,но аз не съм запознат с тях.Който ги знае ,нека да бъде любезен и да ги предостави на нашия сайт,ползата ще бъде всеобща.
  Използването на селяндурската фраза за манджата и мерудията е актъ на примитивност и ще я прескоча.

 46. “Моята преценка е, че българското общество, вече дълбоко поразено от метастазите на русофилията, се нуждае от хирургично лечение. Радикално – от корен. Изрязване на всички метастази до здраво.”-Отбелязвам

  Напълно справедливо мнение,но с малко допълнение.

  Общество в днешна България не може да има,колкото и добронамерен да е някой,ако е обективен и честен,няма никакъв шанс да твърди,че хем има общество у на,схем това общество живее под сянката на символите на комунистическо-съветската агресия.Плюс това има закон,който обявява комунистическия режим от 1944 до 1990г. за престъпен.Което означава,че комунистическата пропаганда на този престъпен (КРИМИНАЛЕН) режим е състава на престъпление.
  Който пропагандира комунизацията на държавата,той е криминален престъпник и всяка прокуратура има законното право да му предяви обвинение и да го предостави на Съдебнаите органи.

  Ако допуснем,че реално има общество у нас,то е поразено съвсем не от някаква русофилия,а от комунистическата пропаганда и комунистическата държава и от комунистическите медии.Абе как нито един освен мен не каза вече две години,че някой е квалифицирал държавната тевизия БНТ за комунистическа.

  Що за читателска коректност е упоритото необръшане на внимание на тзо факт,особено пък на този сайт.Що за гугутки са тези специалисти,които поне веднъж не казаха “да журналиста е напълно прав” ,или пък “журналиста съвсем не е прав”.
  За какво общество може някой да говори,слад като държавната телевизия в страната,където това “обшество” живее е комунистическа.

  Абе смешна работа….

  Колагата дава добра идея за изрязване на метастазите на комунизма(б.м.),но и той не посочва кой ще ги изреже ,при това до корен.Засега такива хирурзи в комунистическа България нямамили ако има ,те са малко на брой и задължително слаби.

  Драги Отбелязвам,аз лекари не виждам,ако ти виждаш посочи ги и да им помогнем в хирургическата интервеция.

 47. Симпатизанке на ДСБ,
  Когато се научите на вежливи обноски към хората,особено към непознати,тогава ще обърна внимание на думите Ви,засега само ги чета мълчаливо.

  Само едно нещо бих казал-от руското общество изобщо не се интересувам,защото е много далеч от моите интереси,аз имам силен интерес към България и “новокомунистическото” българско общество.
  Не смятам че е редно българчетата да проявяват такъв голям интерес към обществата в други държави,а да не се интересуват така към българското “общество”.Поватрям :

  КЪМ РУСИЯ-С ПРЕЗРИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ.

  Всяко към нея внимание и безполезно занимание!

  Русия е напълно отнесена от вихъра държава и нямам сили и цели да се занимавам с найните неща.

 48. Още нещо весело.
  Харманли, 1972. Поделение 55 320. Черният полк. В него служихме 1 500 войници – всички неблагонадеждни. Кой с близки, пострадали от “мероприятията на Народната власт”, кой с близки “изменници на Родината”. Емигранти. Бях вътре и по двете линии.
  Фатмак на батареята ни беше кирта Костов – местен особено прост комунист. Много тормозеше едно момче от Габрово – баща му избягал в Америка през 1969.
  Сладкото дойде, когато момчето с калашника избяга през границата, стигна до баща си и през лятото на 1973 в полка дойде картичка от Чикаго до “Под. 55 320 , за старшина Костов” с текст:
  “Другарю старшина,
  Много Ви благодаря за съдействието. Аз вече съм в Чикаго – чакам Ви тук, както се разбрахме”.
  Фатмака – за обща радост – го скъсаха от разпити.

 49. Y СИМПАТИЗАНТ/КА НА ДСБ |
  Защо се обръщате с *Донке* към Панамерикан.Някой ви е подвел нещо.Нищо чудно и някой мой *доброжелател*.Разбрахте нали ?

 50. Към Antikom-PanAm:
  “КЪМ РУСИЯ-С ПРЕЗРИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ.”
  Колко удобно за осъществяване на “…моите интереси,аз имам силен интерес към България и “новокомунистическото” българско общество.” Разбира се, че е така. Не вярвам някой тук да не го е разбрал и да го оспорва. Само че, като виден строител на “новокомунистическото българско общество” изтървахте мистрията и се погубихте, и няма способ да си я върнете. Защото не може да се мълчи и да не се знае, че всички неблагополучия, беди, злини, нещастия и ограбвания до сега стоварили се върху нас БЪЛГАРИТЕ и задържали развитието ни с десетки години спрямо европейските страни, се дължат единствено на русия. А ние да мълчим, казвате Вие-видния строител, и да запазим изопачената от комунисти история за нас БЪЛГАРИТЕ още в училищата. Т.е.да не се знае, че благополучието и независимостта на БЪЛГАРИЯ са обратно пропорционални на интересите на русия. Ето, затова никога не може да станете БЪЛГАРИН, независимо за какъв се мислите и какъв паспорт имате.
  Вие притежавате такъв чудодеен “способ” за всичко, “На всяка манджа мирудия”, и да не виждате духовните ни водачи??? Поне днешните би трябвало да ги видите, въпреки поставените Ви ограничения. Този блог отваря очи, но само за тези, които искат да прогледат! И преди да Ви пусна любимия си куплет от любимия Ви автор, П.Р.Славейков, искам да Ви помоля за следното: Приложете Вашия “способ” за сеене на раздори и нихилизъм сред нас БЪЛГАРИТЕ върху мен, и ми кажете: Аз, доказвайки любовта си към нашата МАДАРА ката ден, мърша ли съм или не?

  ДОР НА НЕБО ЯСНО СЛЪНЦЕ,
  ДОР НА ОЧИ СВЯТ, ЖИВОТ,
  ЩЕ ОБИЧАМ АЗ ОТ СЪРЦЕ
  ТАЗ ЗЕМЯ И ТОЗ НАРОД!

 51. Драги Тервел,с Вас е трудно да се общува,установявам,че имате странен начин на дискусия и не обръщате внимание на мои въпроси,а едва ли четете внимателно написаното от мен.

  Допускате една съществена грешка,която е и заблуждаваща.
  Определяте Русия като главен фактор за нещастията на България и дори не намеквате ,че има друг фактор.

  Аз твърдя че в новата история на България,единствения фактор за сегашното и бъдещето положение в България са българските комунисти.Поне за мен не съществува друг фактор.Да,комунистите ни са служили на Съветския Съюз съвсем открито и отговорно,провеждали са неговоите интереси,но без тях руснаците нищо нямаше да направят.Щеше да се получи като в Австрия-идват съветските войски и се оттеглят,защо ли?-ами няма австрийски комунисти,които да провеждат комунизацията на страната.Да,имало е и други фактори,но това е основния.

  Оставете се с това кой е българин,кой какъв паспорт има и пр.Това е примитивен манталитет.Аз не се интересувам Вие длаи сте българин,или турчин,или румънец ,или тататрин по народност. за мен Вие сте самомТервел от сайта”иво.бг.”

  Приписвате ми нещо,което всеки комунист приписваше на нормалните хора-сеяч на раздори.Кого раздирям аз,кой съм,какъв мога,кой се интересува и влия от мен…Само и само да внесете дрязги,но не сте виновен Вие,комунистическия манталитет ,който комунистическите гадове наложиха все още живее в душите на много българчета.

  Строители,мистрия,какво е това ако не българска простотия.

  Кой е казал да мълчим,напротив,не трябв да се мълчи ,но не трябв аи да се бездейства.Засега у нас нищо не става.Повтарям още веднъж,аз нямам мой способ да ровя в историята на комунистическа и новокомунистическа България.Ползвам способа на Иво Инждев и Ви моля най-учтиво да прочетете книгите му “Течна дружба” за да го откриете и Вие и ако е възможно да го ползвате.Но показвате някаква обремененост в общуването си. Без доброжелателност и вежливост нищо не става.Добре е,че поставяте под съмнение мои мисли,а няма ли поне едно нещо ,което да съвпада с Ваше мнение,поне едно.Нищо ли не намирате за правилно,което казвам,или всичко под един знаменател-“сеяч на нихилизъм”.И точка.

 52. Браво на Тервел! Браво и пак браво!
  За сарказма, за родолюбието и за интелекта!
  Само това заслужават – подигравка!

  Да живее България!
  Смърт на Русия!

 53. @ D.SAVOVA

  Напомям, че ANTIKOM-PANAM използва преди време и името ‘Донка Георгиева’. Не е нужно човек да прибягва до алгоритъм, за да го разбере. Пoсле беше ‘Vyzmuten do nebeto’ за кратко. Няма проблем, щом ефектът трябва да расте.
  Някой от колегите беше нарекъл фразите му ‘витиевати’ – точно казано. Но синтаксисът, често липсващият пълен член, настояването за логика и аналитичност чрез нелогични твърдения, стилистиката, напомняща за конгресите на БКП, както и настояването за ‘изисканост’, ‘елегантност’, ‘културност’ и т.н. правят превъплъщенията на автора познаваеми. Лично аз имам любопитство към малките, пикантни факти от кухнята, с които сме поръсвани от време на време, като например:

  ANTIKOM-PANAM | СЕПТЕМВРИ 14, 2015, 03:53
  |…| “Техническа възможност за слушане на РСЕ имаха само тези,които притежаваха съветските радиоприемници ВЕФ-204 и 206,които имаха 13-метров обхват на късите вълни и тези,които имаха индийски Телефункен-Малхар.Както и български радипориемници,които бяха пуснатаи от звода Ворошилов,дори с 11-метров обхват,където се слушаше Радио Свобода на руски език.
  Следва…”

  Да е жив и здрав да споделя повече такива. Иначе атаката срещу президента Плевнелиев няма да сполучи; и не бива да му плащат за това. Но пък евала за интереса към историята!

 54. Драги Отбелязвам,

  Случката с избягалия войник през границата е екзотична и показателнано има няколко обстоятелства,които бих искал да посоча.

  Син на избягал по времето на комунистическия режим не беше възможно да служи в бойно поделение и да му се повери АК-47.Тези момчета служеха в Трудови войски,КЕЧ и пр..Отделно от това,за да се реши войник от такова поделение да напусне поделението,въоръжен с автомат и да се насочи към турската или гръцката граница е равносилно на самоубийство.Как е стигнало това момче до границата и как е преодоляло кльона и оградите на граничната зона,как е познавало терена,системата за охрана и пр.Ако е служил този войник в Гранични войски,това е напълно осъществивмо,познавам лично двама бегълци,които десйтвително са избягали с калашниците си през гръцката граница и действително са в Чикаго.

  Във вашето поделение кога са разбрали за “отклонението от служба” на посочения войник,явно не са се минали повече от няколко часа.За да избяга с автомата си,войника трябва да го получи от дежурния по рота от пирамидата.Има две възможности-това да стане при застъпване на караулна служба,или при учение с излизане на “полето”-на тренировъчна полоса или лагер.Малко е вероятно да е ипратен по някаква задача сам извън поделението.Нали си спомняте,че не беше възможно да отидете при дежурния по рота и да му кажете:”другарю ефрейтор,ако обичате отворете(отключете) пирамидата,че ми трябва автомата”.И ефрейтора му го дава.И през района на поделението войника единствен се насочва към оградата ,прескача я и изчезва към границата.Харманли не е много далеч от границата,но не е съвсем близко-не попада в граничната зона и не се изиксваше “Открит лист” за влизане в града.Поставете се на мястото на войника,излязъл извън поделението.Къде и при кого отива,или как се придвижва в сравнително непознат район(момчето е от Северна България).Без помощ,напълно е невъзможно да стигне до границата.

  Отделно от това,бягството му от поделениетои и ошще повече от лагера се установява незабавно.Има възможност това да стане с два часа закъснение,ако момчето е бил “на смяна” на даден пост.Но как се стига пеша за два часа до граница,която се охранява много строго.
  Какво става когато се регистрира “оклонение от ДВСлужба”.Веднага се информира команадира на поделението,той се обажда на офицера от ДС(ВКР),който информира служителите от Второ Главно управление в РУ на МВР и те незабавно докалдват в ОУ-Хасково,например.Незабавно се алармират всички поделения на МВР,квартални,агенти и др.Създава се “група за издирване”,създават се допълнителни постове по всички пътища към границата,защото след обявяване самоличността на войника,веднага се вижда,че той е потенциален “нарушител на държавната граница”.Отделно от това се алармират и няколкото съседни “застави” на границата,в чиито райони би се очкавало преминаването на беглеца.Кооито засилват режима на охрана на границата и се поставят допълнителни секретни постове.Активират се нещатаните сътрудници на ДС,доброволните отряди и др.

  Тези действия напълно могат да се пренебрагнат,ако момчето е изградило силна мрежа от помагачи,което по това време през възможно най-старшния период на комунистическия режим беше невъзможно.Особено пък да се помага на военослужещ.Забарвих да кажа-да допуснем че войника е получил оръжието си,ами как е получил патроните и пълнителите????

  Да приемем оше нещо-така или иначе,войника преминава успешно южната граница и след бежанския лагер в Истанбул или двата в Гърция заминава в САЩ при баща си.

  Вие и не само Вие,допускате ли че такъв умен и събразителен беглец ще се реши да пише и изпрати писмо в комунистическа България и то до адресат в БНА (вашето и неговото поделение.)

  Но да допустим,че се е надявал писмото да пробие комунистическите ограничения.

  Идва в София писмото с картичката ,но писмо от Америка и специално от САЩ не стига толкоз лесно до получателя.Имаше “Специален отдел” във всяка поща,както и в Централна поща-София.Всеки служител от този отдел отделя съвсем прилежно писмата,които идват от “капиталистическите страни”(така беше написано в инструкцията) и ги предава на началника на отдела,който по свое преценка-направление ги дава на други служби.Какво би станало когато служителя види подателя с българско име от Чикаго и получател военно поделение.Ще му се изправят косите и веднага ще уведоми началника си.Все пак не идват всеки ден писма или открити картички( с марака и печат) от държавата,която беше враг номер едно за комунистите и поздрав до старшината -началник на избягалия войник и покана за среща на американска територия.Вие допускате ли ,че писмо-картичка ще бъде доставено успешно до поделението ви.
  И ако е достигнало,откъде пък цялото поделение ще знае за поздарвителния текст-покана към старшината за посешение в САЩ.

  Но да допустим,че и тези мои разсъждения не са адекватни.

  Ако е имало такава картичка действително,страшината щеше да бъде арестуван или задържан от органите на ВКР(Трети упр.на ДС-МВР) и никой нямаше да знае защо е задържан.След приключване на следствените действия,той щеше да подпише декларация за неразгласяване на случая и никой нямаше да знае нищо,дори командира на поделението и ЗКПЧ-то,партийния и комсомолския секретар…….Или в редки случаи само те биваха информирани.

  Ако е възможно,можете ли да кажете името на този достоен човек,едва ли е тайна след толкова години,света е малък,може да се засечем някъде.

 55. Тервел ме зарадва за сетен път със силата и мъдростта на думите!

 56. Пак да разкажа – да се помни.
  Малко на запад от Битоля е Червената стена. Това е началото на планината с връх Пелистер. Питах местните от къде е името – от залеза на слънцето.
  Този рид са отбранявали българските войници през 1915, 1916, 1917 и 1918.
  От долу са нападали сърби, французи и руснаци с идеята да вземат Битоля и после София. Всички сме ги погребали. В момента
  около Битоля има 4 военни гробища – френско, сръбско, германско и австроунгарско и българско. Френското е най-голямо -20 000 сме ги посяли в земята. Сръбското е 10 000 хилядно – поравно сърби и руснаци. Гледал съм го – започва с гробовете на двама руски генерали.
  Българското гробище е най-малкото – за 4 години сме дали 302 убити войници и 7 офицери.

 57. И като франкофон и франкофоб мога да кажа още.
  Да оставим настрани модернизирането на Османския султанат през XVIII И XIX век.
  Стигаме до ВСВ. В нея Франция е основен съюзник на Германия. С цялата си промишленост и армия. На Източния фронт цялата авиация на Франция участва.
  Освен това – по време на ВСВ се срещат само Рузвелт, Чърчил И Сталин. Франция я няма. Де Гол само говори глупости по ББС.
  И изведнъж – хоп – победена Германия е разделена на 4.
  Франция е пак победителка. Смешно. Как става това?
  Лигльовци.

 58. В момента съм нов гост в ivo.bg.
  С удоволствие се възхищавам на коментаторите с ниво. Разбира се, има известни различия, но спойката е една, неприязънта към руската окупационна доктрина, намираща своят израз в разобличителната прецизност на Иво Инджевото перо.
  ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ТАЛАНТ, който както вече споменах, въпреки минимални различия ни придава известна гравитация, липсата на която евентуално би ни разделила центробежно.
  ANTIKOM-PANAM харесвам, дори само за сентенцията „КЪМ РУСИЯ-С ПРЕЗРИТЕЛНО МЪЛЧАНИЕ“. По този повод бих желал да спомена, че не ми харесва изразът РУСОФОБ, към който поради наложената квалификация се числя.
  Този гърцизъм според мен не е подходящ, за да се изрази една породена неприязън, като следствие на окупационна намеса, направо диктат, от десетилетия.
  Много по–правилна и подходяща би била българската дума ВРАГ, защото към една антибългарска, чуждоземна вражеска политика и намеса, един истински българин трябва да бъде не страхливец (гръцкият превод на фобос), а враг! За съжаление гърцизма за враг „екстрос“ ми звучи някак си екстовагантно.
  Споделям още едно мнение на ANTIKOM-PANAM, че е необходима радикална хирургическа намеса, облягайки се фигуративно на канцерогенната хирургия. Той точно прави иизводът, че такъв хирург, за съжаление, не се е обособил на политхоризонта!
  И тук идва читателската молба към гореспоменатата центростремителна сила. Има правителство, за съжаление не монолитно, а хилав конгломрат, но все пак насочващо се в правилната посока. Не с хули, а с приятелска критика и съвети, би трябваЛО да помогнем за да може то (неговата основна съставка) да се стабилизира и да еализира повече успехи.
  Ето и Сугарев направи някакъв начален ход, но каточели кампанията за нов хирург нещо заглъхна. Реформаторите дават надежди, но трябва да се утвърдят и покажат положителен потенциал. Според мен не може да се изисква от една личност, която е пребивавала в гнездото на осите, явно да се опълчи „ със залог за собствения си живот“, на такава империя на злото. Не случайно Иво направи обстоен анализ на случайте Политковская и Немцов! Предполагам в момента методтът е подобен на хемо-лъчетерапията, ако използваме пак образноста на лечението на туморите.

 59. Браво, Тервел! Нещо в този смисъл исках и аз да напиша, но вие сте ме изпреварил, написвайки го много по-силно, отколкото аз бих могъл/а с моя развален български.

  Уважаема Д.Савова, антикомунист/кат/а я наричам Донка, защото веднъж тази пролет тя сама се нарече така в този блог (даже с фамилно име, което също помня). Губим си времето като я коментираме. Аз не я и чета вече, но този път полюбопитствах заради реакциите на домакина и гостите на блога.

 60. “Стигаме до ВСВ. В нея Франция е основен съюзник на Германия. С цялата си промишленост и армия. На Източния фронт цялата авиация на Франция участва”-Oтбелязвам.

  Драги Отбелязвам,ама Вие сериозно ли вярвате на написаното от Вас.Много Ви моля,прочетете още веднъж този пасаж и се опитайте да видите къде грешите.

  Впрочем само на Вас ще припомня някои неща,но не ги споделяйте с другите читатетли.

  1. Втората Световна война започва непосредствено след началото на Германо-Полската война,започнала на 1 септ.1939г.
  Правителствата на Франция и Великобритания обявяват война на Германия на 3 септ. 1939г.Как може да говорите ,че Франция е “основен съюзник на Германия”.Хем й обявява война,хем й е съюзник.

  Не ми вярвате,ОК,ето пасаж от Декларацията на Правителството на СССР и Правителството на Германия от 28 септ.1939г.,подписана от Йосиф Сталин,Вячеслав Молотов и Йоаким фон Рибнетроп ,които я съставят и впоследствие е обнародвана:
  “Правителството на Райха и на СССР чрез подписания днес договор, като уреждат границите между двете държави, вследствие разпадането на Полската държава и създавайки по този начин сигурна основа за продължителен мир в Източна Европа, единодушно изказват своето гледище, че е в интерес на всички народи да приключат положението на война, което съществува между Германия, от една страна, и Франция и Англия, от друга. Двете правителства, прочее, ще направят общи усилия да се постигне тази цел колкото е възможно по-скоро. В случай, че това не се достигне, ще се докаже, че Англия и Франция са отговорни за войната.”

  Нима смятате че съюзниците Съветския Съюз и Германия не знаят дали Франция е в състояние на война с Германия,или е неин съюзник.
  2.На 14 дек.1939г. ,по инициатива на САЩ,Обединеното Кралство,Франция и др. държави Съветския Съюз е изключен от Лигата на народите,заради своята агресия срещу финландия.
  3.Минава една година и половина,до нападението на Германия срещу Белгия,Люксембург и Холандия на 9 май и на 10-ти срещу Франция,става въпрос за 1940г. Как така Германия напада “своя съюзник ” Франция на тази дата.
  4. След няколко сражения между германските и френските воийски,агресорите се приближават към Париж,който на 17 юни е изоставен без съпротива,а на 22 юни Маршал филип Петен иска примирие от Германия,коеъто е подписано впоследствие в една гора.Създадено е марионетно правителство с него,докато останалата част от страната не е окупирана.Започва съпротивата на много французи срещу германските окупатори,наречено “Резистанс”.То е инспирирано от Маршал де Гол от Великобритания.Но САЩ признават правитеството на марчал в гр. Виши.
  5.На 27 септ.с.г. се създава Тристранния пакт от Германия,Италия и Япония.В него Франция не влиза и дори няма предствители в Берлин.

  Много е любопытно как “цялата армия” на Франция участва на Източния фронт,казано на военен и дипломатически език” Германо-Съветския фронт”.

  Кога се включват във военните действия френските войски и в коисражения срещу Червената армия участвуват, какви жертви дават и колко военопленици ?

  Аз не знам да са участвали френски войски под Командването на Вермахта във войнста срещу Съветския Съюз

 61. Панам,

  Не ми философствай като партиен секретар кое е било възможно и кое не за случки, на които съм бил свидетел през 1973.

  Освен това, на такива като теб тогава им правехме “мечка”. Ние се знаехме, но като дойде някой нов, много започне да пита и да се среща “тайно” със спеца надвечер /всичко се знаеше/, след вечерната проверка в спалното му мятахме едно одеяло на на главата и го подувахме от бой. Тава беше “мечката”. После лежаха по 2-3 дни в лечебницата и ги “откомандироваха” в други поделения да подслушват и там пак да ядат бой.
  Общо-взето, труден беше животът на доносника.

 62. Още малко, Панам

  В Закона за Лустрацията /илюстрацията на такива като теб/ ще запишем:
  “В РБългария не се признава за трудов стаж времето, отработено в КДС – филиал на КГБ.”
  16-та република, а?
  Съгласен ли си?

 63. И още една случка от под. 55 320, Панам.

  Декември 1972.Понеделник, 7.00, полкът строен, избръснат и остриган по руски. 1 500 врагове на народа.
  Командирът на полка дава заповед, оркестърът свири химна и вдигат знамето.
  Лошото беше, че червеното парче на знамето беше отпорено – някой го отпорил през нощта като протест.
  Последва буен, неудържим смях.

  Оркестърът спря да свири на средата, полковникът ни напсува и това беше.
  После от София дойдоха следователи, нищо не хванаха и Добри Джуров полковника го направи на майор.
  Нещо да коментираш, Панам?

 64. Нали знаете – НРБ участва в нашествието в Чехословакия през 1968 с два полка – Харманлийския и Момчилградския. Поделения на БНА 55 320 и 55 340.

  Много обичахме да питаме кирта Костов “Как беше в Чехия, другарю старшина?” И той разказваше – “Отиваме в магазина въоръжени и с униформи и казвахме на чехкинчето – дай това, това и това. Взимахме и излизахме, без да плащаме. Аз си донесох тука в Хармални за цял живот одеяла, покривки за маси и пердета.”
  И като деликатно го питахме дали това е било редно, простият фатмак казваше “Ама да – те и съветските другари така правеха. Никой не можеше да ни пипне”.

 65. Основные статьи: Легион французских добровольцев против большевизма, 33-я гренадерская дивизия СС «Шарлемань» (1-я французская)

  На Восточном фронте из французских добровольцев были сформированы как минимум две части, которые воевали в составе Вермахта, но под французским флагом и с французским командным составом.
  Французский добровольческий легион с осени 1941 года принимал участие в войне Германии против СССР на московском направлении и был единственной не немецкой частью, принявшей участие в этой операции. 5 ноября 1941 года маршал Петэн направил послание французским добровольцам: «Перед тем, как вы пойдете в бой, мне радостно сознавать, что вы не забываете — вам принадлежит часть нашей военной чести». Полк понёс существенные потери по большей части от обморожений и болезней и был отведён в тыл. Впоследствии его использовали для антипартизанских действий в Белоруссии[9].
  10 февраля 1945 года была сформирована 33-я гренадерская дивизия войск СС «Шарлемань» (1-я французская) — из ранее существовавшей одноимённой французской бригады войск СС, воевавшей против СССР. Французская дивизия СС воевала на Восточном фронте. В марте 1945 года была разгромлена Красной армией в Померании и её остатки были отведены в тыл. Батальон этой дивизии (300 человек) в Берлинcкой операции вместе с дивизией «Нордланд» защищал район Рейхстага. Согласно французским источникам героически оборонявшиеся французы уничтожили 60 “русских” танков, были последними защитниками бункера Гитлера и помешали “Советам” взять его к празднику 1 мая.[10]
  Число военнопленных французов в плену СССР в 1945 году достигло 23136 человек, что втрое превышает численность дивизии «Шарлемань».

 66. Туш.Браво г-н Николов.Днес е трудно да се лъже,както бяхме свикнали.Информацията е навсякъде.Колко навреме се срути бившият ни строй,който съществуваше благодарение на лъжата.
  Хитлер подписва капитулацията на Франция в Компиенскста гора в един вагон,там където е капитулирала Германия в 1-та световна война.Франция налага несправедлив мир от тази война,както за Германия ,така и за нас и след 20 год. си го получава.Имаше едно филмче в началото на 90-год.,където даваха как след този акт при завръщането на Хитлер ,пътят от границата с Франция до Берлин е заслан с цветя от германците.С това не извинявам човеконенавистното лице на изверга Хитлер

 67. Туш.Браво г-н Николов.Днес е трудно да се лъже,както бяхме свикнали.Информацията е навсякъде.Колко навреме се срути бившият ни строй,който съществуваше благодарение на лъжата.
  Хитлер подписва капитулацията на Франция в Компиенската гора в един вагон,там където е капитулирала Германия в 1-та световна война.Франция налага несправедлив мир от тази война,както за Германия ,така и за нас и след 20 год. си го получава.Имаше едно филмче в началото на 90-год.,където даваха как след този акт при завръщането на Хитлер ,пътят от границата с Франция до Берлин е заслан с цветя от германците.С това не извинявам човеконенавистното лице на изверга Хитлер нито неговата всеяда агресивност подобна на днешният Путин.
  Франция има морална вина за ВСВ заради лакомия и нахалство от ПСВ.Отделно участие на легиони с французи ,а се пише победителка.
  Но нейсе.

 68. Г-н Николов,
  Не знам на какъв език да говоря,но аз коментирах изказната мисъл на колегата,че Франция е била основен съюзник на Германия през време на ВСВ.

  Доброволци е имало иот Испания,но държавата испания и нейния Държавен глава Франко обявяват “неутралитет” и не изпращат войски по фронтовете в Европа.
  Френските доброволци не са представители на държавата Франция,а са формирали напълно самостоятелно своя дивизия с помощта на германците.

  “Стигаме до ВСВ. В нея Франция е основен съюзник на Германия. С цялата си промишленост и армия”-Отбелязвам

  Правилно репликират моя кометная,но хайте кажете две думи и за горното твърдение.
  Отваря някой млад човек сайта и каво чете-Франция била основен съюзник на Германия по време на Втората Световна Война.Вие действително ли вярвате в това.Може ли Германия да допусне това,а самата Франция да не подпише нито Тристанния пакт,нито някакъв двустранен договор с Германия,след като бе окупирана през 1940г. и създадено марионентно правителство.

  Ама дайте да говорим в края на краищата на човешки език.

  В Германо-Съветската война на страната на Германия участват държави,които са подписали Тристранния пакт-Италия,Унгария,Словакия,Хърватия,Румъния.Не си спомням юридически дали Финландия е подписла пакта,защото в началото не участва в нападението срещу Съветския Съюз,а чак след като съветските войски я нападнаха на 25 юни 1941г.
  От държавите подписали Пакта,само България не участва във веонни действия-единствената в Европа и Япония (единствената в Азия).
  И точно на тези две страни Съветския Съюз обяви война-ей така като израз на комунистическа благодарност.Срещу България на 5 септ. 1944г.,а срещу Япония на 8 август 1945г.

  И двете войни бяха спечелени от Съветския Съюз,но нито една от победите съветската комунистическа сган не празнува.Тези победи не се празнуват ит днешниет власти в Русия.

 69. Да,на всички внимателни читетли на блога казвам съсвсем искрено-по време на банването ми,използвах няколко ника за да публикувам мои коментари-може би около 6 на брой.Некоректност първа категория,нали?Признавам сеи и изразявам съжаление.

  Способа ми не бива да се счита за нещо некоректно,както не може да се счете за некоректно бягството през границата,след като комунистите не ни разрешаваха да минем през ГКПП.

  Изразявам благодарность към всички,които са забелязали моето “прегрешение”.
  Лошото е ,че точно някои от тях всеки ден използват различни никове и нямат никакво намерение да признаят това.Но няма значение,с един,два или двайсет и два ника,важното е някой в небитието комунистите да натика.

 70. Antikom-PanAm | октомври 12, 2015, 16:07
  А защо не си служите със собственото си име?

 71. Г-н Анти-Пам, а ако съдя и по реакциите на другите коментатори не ли е най-добре и за вас и за останалите да смените форума. Нас достатъчно ни “открехнахте” с какви радиоапарати е можело най-добре да се слушат “черните станции” по време на соца и с какви пищови са били въоръжени изродите от Убивайте Без Отговорност. Признавам, беше ми любопитно. Едва ли има и една стотица наши съвременници които са били посветени в тези топ секрети на “такова беше времето”. С мизерни изключения, имам само спомен за есето ви за мадридският мошеник където пак изобилстваха факти и обстоятелства недостъпни за редови виртуали, че го прочетох с огромен интерес, по принцип и изобщо не ви чета. Останалите чаршафи направо ги марширам. На мен ми звучат прекалено претенциозно и наукообразно.
  Те, така.

 72. Към Отбелязвам, everyone else, симпатизант/ка на ДСБ и Васил Милославов :
  Оказва се, че да работиш за възвръщане силата, свободата и независимостта на БЪЛГАРИЯ, освен че е благородна е и, и благодарна кауза. Благодаря Ви и нека БОГ умножи усилията и постоянството ни!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.