Рускиня ни освобождава

Pussy Riot нахлузиха маски на Паметника на съветската армия в София

OFFNews  15 октомври 2015
Снимка: Иво Божков
Плюшенето прасе, което държи в пазвата си, е “онзи, който владее вашите медии”, обясни в последните за деня новини на БТВ в 23.30    Толоконникова. Запитана да уточни, тя не остави съмнение: “Пеевски”.

“В четвъртък вечерта пънкарките от руската група Pussy Riot, водени от Надежда Толоконникова, сложиха маски на Паметника на съветската армия в София.

След акцията Надежда Толоконникова се появи с плюшено прасе под ръка, докато даваше телевизионни интервюта.

Pussy Riot са в София, за да участват в снимките на документален филм, посветен на групата.

На 21 февруари 2012 г. Pussy Riot изпълни “песен-молебен” в московската катедрала „Христос Спасител“ – като акция срещу руския президент Владимир Путин и политиката на Руската православна църква.

На 3 март, след поява на изпълнението онлайн, 3 участнички в групата бяха арестувани и обвинени в хулиганство.

Съдебният процес започна в края на юли и породи противоречиви реакции в Русия и по света.

На 17 август 2012 г. Pussy Riot бяха осъдени за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза“ на 2 години лишаване от свобода.

На 10 октомври съдът реши Екатерина Самуцевич да бъде освободена. На 23 декември 2013 г. Надежда Толоконникова и Мария Альохина излизат от затвора”.

Какво нещо е смирението на българските ( подчинени на Русия) власти пред руския фактор!

Когато българи правят акции, „поругавайки” Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА) в столицата ни, храбрата туземна полиция праща няколко пъти повече на брой от „вандалите” полицаи да арестуват и тормозят цяла нощ с белезници българите, дръзнали да изявят отношението си към съветската окупация. За целта има купени от руското посолство скъпи камери и монтиран в СДВР специален екран, най-големият сред мониторите за наблюдение на най-важните обекти в София. И дежурен екип в готовност да реагира на ужасното престъпление с евентуална употреба на спрей.

Днес обаче на същия обект имаше акция с руско участие. Вярно, опозиционно, но все пак руско. Как да постъпи туземната ни полиция? Ами снишава се в духа на заветите на др. Тодор Живков пред цунамито на перестройката.

Пък и избори има. Фандъкова е откровена русофилка, член на инициативен русофилски комитет. Тя може да се окаже в ситуация някой заблуден репортер да я попита нещо за отношението ни към позорното съветско монументално препикаване на поверения й град, което в нейните представи е като дъжд, напояващ „течната дружба” със СССР и Русия.

А и не само Фандъкова е застрашена от неудобната тема. Тя (темата) практически не присъства в кампанията на кандидатите за столична кметска слава.

Ами сега? Като се появят съобщенията в световните медии, че рускиня е развалила удобното мълчание на покорните българи?

Тъжно е, но е факт, че май и в това отношение ще чакаме пак руснаци да ни освобождават. С маски или с мацки.

Малко подробности от мястото на събитието:

Само двама охранители са реагирали на акцията с маските (наденати не лично от Надежда, а от снимачния екип, който после ги е свалил), но мълчаливо са си подвили опашките пред някакви си десетина участници в акцията. Отбелязвам този факт като участник в многобройни подобни ситуации, когато охранителите пристигат запъхтени със заплахи и крясъци ( на същото място една доста закръглена лелка в униформа веднъж наперено се опитваше да разгони наш разрешен от общината митинг от поне сто души ).

Какво ли се е случило този път, че са били толкова мудни и пасивни?

Лавират след Лавров и размахания му пръст към пагоните на Генерала.

Още по темата от сайта Клуб Z

Закачуленият паметник. Снимки Веселин Боришев

Закачуленият паметник.

Снимки Веселин Боришев

Клуб Z

Надежда Толоконникова от “Пуси райът” сложи качулка на Паметника на съветската армия в София. Тя е на посещение у нас за филма за протестите, като компания й правят приятелката й Вяра и съпругът й.

Първо руската група бе наснимана от техни екипи и неколцина наши журналисти.

Но някои възлови за страната медийни магнати присъстваха само задочно – на телефоните на участниците.

… Та се наложи да им ги показват.

Момент от закачулването на паметника.

Рускините у нас са бяха в компанията на Асен Генов и Николай Стайков от “Протестна мрежа”.

Надя Толоконникова неотдавна бе арестувана в Москва, където с друга своя съмишленичка опита да ушие руското знаме на знаковия за опозицията площад “Болотной”.

 


17 мнения за “Рускиня ни освобождава”

 1. а междувременно в Русия забраняват ИТ кадрите:
  http://www.kommersant.ru/doc/2832376

  Все пак те получават парите си не заради ценните неща дето правят, а за да протестират против родината. Гнездо на диверсанти!

 2. Долу МОЧА!
  И понеже в статията идва реч и за предстоящите общински избори да попитам софиянците в БЛОГА дали са забелязали въобще кампанията на Вили Лилков. Аз досега съм го мернал в миманса на една снимка на ложата на мача Левски-Юргорден на 10.10. Бас ловя, че не повече от 100-тина зрители от повече от 12-13 хиляди публика са разбрали, че е на стадиона. Толкова и евентуално биха там го разпознали. А кой друг, освен реформаторите можеха да направят централна тема на предизборният дебат съдбата на МОЧА! Нищо нямаше да загубят. Напротив. Моите очаквания сега са, че ВЛ няма дори да е в “почетната” тройка. Няколко срамно-мизерни %. Всьо. Каквото сам си (не)направиш никой не може да ти го причини. Ум робува, ум царува, ум патки пасе. При нашите хора е третото.

 3. Мисля, че трябва да им дадем българско гражданство, защото след това ще ги тормозят в Русия.
  Техният модернизъм е скандализиращ и непонятен за съвременниците, които сега се върнаха няколко века назад. На практика ни предстои период на див атеизъм заради безумията на ислямските имами.

 4. Че и пролетарската поезия върши работа в случая! Ето го и Хр. Смирненски

  “Да бъде крепка,братя, (в случая сестри, но се подразбира)
  десницата ви свята!
  Вий първи в тъмнината
  запалихте звезда…”

  и ме обладава поетически бяс:

  …Че нащата “десница”
  умряла е лисица,
  и сладко-сладко спинка,
  сънувайки Копринка!

 5. Проблема с МОЧА е доста по-голям от колкото си мислех. Скоро говорих с познати, нормални трудови хора на 40+ години. Ами те още вярваха, че е имало “фашистко робство” в България. Тяхната представа едвали не беше, че Германия ни е владяла и нацисти са колелеи и бесели тук, и естествено СССР са ни освободили. Трябва истината някак си ежедневно да се повтара и разглася, комунистическите лъжи трябва постоянно да се изобличават! И след години може би хората сами ще разберат, че тези позорни символи (паметника на Альоша също е не по-малко абсурден) трябва да бъдат разкарани.

 6. Междувременно бе публикувана транскрипция на пълния текст на речта на путин пред ООН:

  Выступление Путина в ООН.
  > Господа, товарищи, и дамы!
  > Я хочу уведомить ООН –
  > в терроризме, войнах, и «майданах»
  > виноват не я, а Вашингтон!
  >
  > Я – обыкновенный голубь мира.
  > Шестикрылый, типа, серафим.
  > Я весь этот мир тяну буксиром
  > к нашим русским скрепам коренным.
  >
  > Вы вот говорите: мы – убийцы.
  > Как же вам не стыдно, господа!
  > Вы вглядитесь лучше в наши лица!.
  > Как две капли – копия Христа!
  >
  > Я, к примеру, третий после Бога!
  > (Мне об этом говорил Кобзон).
  > Посему, прошу меня не трогать,.
  > а не то, порву весь ваш ООН!
  >
  > Говорю начистоту, и прямо –
  > эта «стрелка» ваша – просто блеф!
  > Никакие меркели, обамы.
  > не спасут вас от любви эРэФ.
  >
  > Русский мир всех демократий краше!
  > И наступит, наконец, тот час –
  > Вашингтон с Нью-Йорком будут наши,
  > как и Крым, Тирасполь и Донбасс!
  >
  > В общем, господа, потише будьте.
  > всем своим пришибленным ООН.
  > С вами говорит великий Путин!..
  > ……………
  > Можно чуть пониже микрофон?…..

 7. Красавица, умница, а и политически ангажирана. Ако в Русия имаше повече като Надежда Толоконникова, властта на тирана отдавна щеше да е в историята.

  И все пак, нещо се е променило в сравнение с времето на СССР. При последната акция срещу войната в Украйна, само в Москва излязоха на протест срещу путинизма не по-малко от стотина хиляди души.

  След като съветските танкове нахлуват в Чехословакия през 1968 година, едва 7 /седем/ души в 200 милионния Съветски съюз се осмеляват да протестират.

 8. Ееее, влезте в положението на нашите охранители: едно е да арестуваш Генов или Глишев, а друго – известни дисидентки, мъченици и репресирани за свободно словоизявление и които са били в новинарските емисии по цял свят! Много хлъзгав лед, с непредсказуеми последици 🙂

 9. От коментарите следва заключение, че паметниците на окупаторите няма да бъдат съборени от българи.Всички големи неща на българска територия са правени от други държави, ние като че ли сме мижитурскк народ.
  Добре че момичетата не са ходили в Пловдив и да видят тамошната Моча, щяха да напуснат България веднага, те горките изобщо не знаят, че българите са построили поне педесет паметници на своите окупатори.

 10. Браво, а колко българи протестираха против участието на българските войски в инвазията в Чехословакия.В интернет мрежите няма икформция за такива протести.

 11. Русия позволи строеж в археологичния резерват “Фанагория”, столица на Велика България !!!!!!!

 12. Y МЕЗОН F0 (1710)
  А къде е министъра на културата,къде са видните историци професори Б.Димитров и Г.Марков.Къде са журналистите да ги питат за това.Не смеят да питат.

 13. А в Русе започв ремонт на паметника на съветската окупационна армия.Никой в града не реагира на този факт,камо ли да се говори за събарянето му.Тъпо,робско племе сме и си заслужаваме съдбата.

 14. Относно предстоящите общински избори-на парламентарните отминали такива гласувах за реформаторския блок.За настоящите общински мислех отново да гласувам за тях,но прочитайки листата с предложените кандидати,забелязах имената на бивши комсомолски,а в последствие и комунистически деятели от преди 10.11.1989 год.Това ли са “реформаторите”,на такива хора ли разчитаме да променят закостенялото комунистическо мислене.Тежко ни!Говоря за Русе и визирам кандидат общинска съветничка Нина Дякова.Кога най-после ще се приеме закон за лустрацията.Останахме единствената постсъветска държава без такъв закон.

 15. Uj sme zem9 kolkoto 4ove6ka dlan,a ne ni ostav9t na mira nito za sekunda.Shte da ima ne6to mnogo cenno,skrito v jumruka na tazi 4ovewka pedja?Misl9,4e po umestno 6te6e da bude da postro9t edin pametnik pod formata na erektiral 4len,visok 50tina metra,bo`disan kato ruski trikoljor.Po edin takuv v centura na Sofi`,v centrovete na vseki okrujen grad i edin do pametnika na 6ipka.Belkim togava se krotnat rusnjagite i ostanat zadovoleni v imperskite si ambicii!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.