Рикошет на куршум от въздуха?

Стрелба, престрелка дори с фатален край за един чужденец от общо 53-ма нелегално преминали българската граница снощи, светкавично се превърна във водеща тема на медиите у нас и дори предизвика коментари на двамата най-овластени мъже в ЕС Жан Клод Юнкер и Доналд Туск само часове след събитието.

 

Защо? Защо случилото се е толкова важно ( ако не броим философското обобщение за безценността на човешкия живот, който в други случаи не струва нищо)?

 

Най-краткото обяснение с една дума е: прецедент.

 

Сред стотиците хиляди чужденци , наричани напоследък с унифицираното понятие мигранти ( заменило термините емигрант и имигрант), които заливат Европа, за първи път има убит, а не просто загинал. Случва се в България. При това чужденецът е застрелян от служител на закона в униформа.

 

Всяко заключение преди изясняването на фактите би било прибързано, но има подробности от версията на полицията, които повдигат въпроси. Не чух журналистите да акцентират върху това в необичайно ранната днешна пресконференция по горещия случай в граничното българско градче Средец. Ето защо питам:

 

Как е възможно изстрел във въздуха да предизвика рикошет (при който в тила е застрелян пострадалият)? Не можеше ли полицейското началство да спести в тази формулировка „във въздуха”?

 

Звучи ми абсурдно, а абсурдите обикновено говорят за нередности и опити за прикриване на истината.

 

Въпросът ми не съдържа укор срещу конкретния граничен полицай, от чието име чуваме да говори главният секретар на МВР Георги Костов. Само се опитвам да кажа, че след този изстрел, който рикошира като тема от международно значение, най-добрата политика е истината. Или лаконичността поне.

 

„Случаен изстрел” ( защото кой не би трепнал в тъмната нощ пред 53-ма решени на всичко мъже) или „ изстрел при самозащита” е едно, но „рикошет” от…въздуха, е не просто друго нещо, а нещо, което е невъзможно да стане.

 

Или нещо греша?

 

 

 

 

64 мнения за “Рикошет на куршум от въздуха?”

 1. Милиционерския мозък не може да направи елементарна връзка с действителността. В стремежа си да “лови талибани” в угода на властта, ги “вижда” на всяка крачка. В ограничените си аналитични възможности “рикошет от въздуха” изглежда им се е видяло много достоверна версия.

 2. Както винаги обективен – затова този сайт е търсен.

 3. И ОООН излезе с осъдителна декларация. Таймингът е много подозрителен – Брюксел, бежанци, Турция, ББ “че пазиме..” убийството, размърдване, ръмжене и зъбене на руската мечка извън бърлогата й…
  Най- близката до ума и опита вероятост е, че някое тъпо милиционерско говедо е застреляло човека, без да знам какъв точно е бил.
  Сега- до часове очаквайте национално движение в защита на фатмака.

 4. Иво, не знам дали грешиш за рикошета, една балистична експертиза може да отговори точно какво е станало. В момента разследването на сваления боинг е в заключителната си фаза и се даде обоснован отговор на това какво се е случило при положение че празяващите елементи бяха хиляди.
  Мисля че има друга неточност или може би по-правилно е да се конкретизира изречението където пишеш за първата жертва (убит от силите на реда на приемаща страна) при тази миграционна криза. Ще припомня че УБИТИ ИМАШЕ вече много и то от самите имгранти – десетки християни бяха хвърлени в морето от лодките от самите тях. Това са убийства.
  Сега вече да изкажа и моето мнение. Ако зависеше нещо от мен, аз на войнствени, агресивни, с претенции, надъхани срещу приемащата страна, демонстративно провеждащи масови поклонения-молитви по площадите на Европа, скандиращи Аллах-Акбар, хвърлящи камъни по полицията и мародерстващи, смъртно обидени ученици от кръстове в класните стаи, от късите поли на момичетата в Европа и ред други такива като тях «мигранти» не бих давал статут на бежанци дори да са истински такива. Това е нонсенс. Бежанецът е изпаднал в беда и всякакви действия на приемащата страна с цел урегулиране на критичната ситуация свързана с миграцията, колкото и нескопосани и некоординирани да са БИ ТРЯБВАЛО ДА ПОРАЖДАТ БЛАГОДАРНОСТ и да бъдат приемани сдържано дори със смирение. Това е адекватното поведение на бежанеца за мен. Сам съм бил такъв и съм се държал по подобен начин и досега изпитвам благодарност към хората които са ми помогнали. И винаги са ме приемали чудесно и с уважение навсякъде. Мисля че е следствие на собственото ми поведение.
  Може да се пише дълго по темата но в нея има безброй много спекулации, като се почне на държавно ниво, на религиозна основа и се стигне до дребнопартийните боричкания в приемащите страни. Няма да пиша за моите най-силни подозрения за такива спекулации че пак ще бъда нападнат с някои коментари.
  Много добре, с примери беше написано какво ще се случи в Европа в един линк който онзи ден беше постнат тук от един от форумците. Статията беше от сайта oilprice.com и разказваше за метаморфозите в Ливан вследствие на миграцията през 70те и 80те години.
  Кога ЕС ще изработи ефективен механизъм, процедура за определяне на истински нуждаещите се ????. Стигна се до съгласие за връщане обратно на мигранти но кога ще има такива върнати ???? Засега чуваме изявления само, четем заглавия във вестниците и както аз обичам да казвам, изказват се теореми без доказателства. Европа я чакат много проблеми в бъдеще от това бездействие – прилича ми на това че ще трябва ние европейците да се интегрираме в средата, порядките, манталитета на мигрантите от MENA.
  Съжалявам за изключително полит-некоректния ми коментар но това е кокто ме вълнува и си го казвам.

 5. Не, не грешиш, Иво!
  Властите у нас само по непредпазливост и от глупост в казуси като горният изпускат истината. Както обикновено и както си му е по “реда” някой първосигнално е импровизирал чутовната нелепост: “Сслед рикошет при изстрел във въздуха”. И се е тръгнало.
  Според мен, нищо няма да излезе от разследването. Не изключвам да се завъртят и версии, че афганецът е загинал, я от “приятелски огън” открит от някой от останалите 52 мигранта, я сам да си е теглил куршума.

 6. Всички помним, че загиналите при демонстрациите турци, включително и деца, по време на т.н. Възродителен процес, бяха убити от “рикошети”. Нищо ново в милиционерския мозък който владее системата на МВР 25 години вече, след като Партията й майка банкрутира.

 7. Рано е да се коментира, но това е нарушаване на границата! Какво очакват? Посрещане с хляб и сол?
  Жалко за граничаря! Много е лесно от домашния уют да се коментира, как е трябвало да реагира, но малцина са тези коментатори, които биха реагирали правилно.

 8. Ами може би Юнкер да попита ,,златното момче на България”. Аз пък питам Юнкер, ако ,,златното момче на България” беше в затвора, където му е мястото, защото докато беше в МВР уби не един, дали полицаите в България щяха да убиват българи и чужденци безнаказано?
  По-голям цинизъм от изказването на Юнкер вчера едва ли може да има.

 9. Абсолютно съм съгласен. Не толкова отнетия човешки живот (полоцая е изпълнявал заповед ипредварително регламентирана ситуация), колкото лъжите и типичното българско/Борисовсксо шикалкавене правят България да изглежда жалка и лоша в тази ситуация.

 10. Все пак като виждаме биографията на Юнкер и че самият той е имал сериозни проблеми на поста, който е заемал преди да стане това, което е и като имаме предвид, че е от една от най-корумпираните страни в ЕС, не е учудващо, че е толкова всеяден и е готов да каже добра дума и за дявола, ако е от неговата партия.

 11. Доброто и справедливоста могат и трябва да бъдат наложени, когато липсва добра воля със сила, не само на границата, а и във всички гранични ситуации- в семейството, обществото и държавата.

 12. Писах предишния си коментар по темата в 08.42. Не се смятам за кой знае какъв прогностик, просто реакциите на медийната ни помиярница са предсказуеми- и ето ги—

  http://pik.bg/%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB
  %D1%8F%D0%BB%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D1%88%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B3%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D1%81-news418014.html

 13. Линкът нещо е дефектен, но заглавието в смрадливата и ПИКливата агенция е следното”

  “Браво на полицаите, застреляли нашественика! Трябва да ги наградят, не да ги разпъват на кръст за кефа на псевдо-либералите
  “Реформаторските” трибуни Би Ти Ви и Нова плюс джобният генерал на Костов зинаха срещу момчетата, защитили границата ни. Следващия път ще чакаме диверсантите с питка и шарена сол”

  А, и диверсанти!… Извинете 1951 или 1964 сме?

 14. Господин Инджев, може би трябва да попитате Вашите колеги кой точно им определя дневния ред – дали нароченият за всичко Пеевски или Борисов? Докато всички нормални хора по света са потресени, някой се опитва да наложи в българското общество дискусия ДАЛИ БИЛО РЕДНО ДА СЕ СТРЕЛЯ ПО МИГРАНТИ?
  Старият приятел на Борисов Божидар Димитров пусна подписка на позора, дано някой клъвне.
  Но в тази кампания, пропагандираща убийство на нещастни хора участват и БТВ с тяхната анкета и БНТ с вечно доволния Цонев, който е свикнал по стар комунистически обичай да козирува и да изпълнява ропотно всяка заповед на мутресата, която управлява БНТ.
  КОЙ НАЛАГА ТОЗИ ПРИМИТИВИЗЪМ НА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И СЕ ОПИТВА ДА ГО ПРЕДСТАВИ КАТО СТАДО КАНИБАЛИ?
  Този път ми се струва, че ще е трудно да заобиколите позорното поведение на колегите си.

 15. За някои може да е пресилено,но не вярвам в метаморфозата милиционер -полицай!

 16. copy – paste

  “Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг.”

  “България ще продължи отговорно да изпълнява задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави.
  Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички.”

 17. Добре ще е Eвропейският съюз да хомогенизира контрола по външните си граници. И да работи за солидна система за screening на мигрантите; никой не отрича сложността на всеобщото начинание. Но възможността за безумия/’рикошети’ е предзададена, когато всяка държава е оставена да се справя сама – и то както намери за добре.

 18. @The Rock
  Rossen Iordanov ме подсети. Благодаря за статията в oil-price.net!

 19. Не е по темата но си заслужава. От мен само да обобщя на изкълчен съветски мнението си: разборки сред бандформированията в Донбас до безпредел.
  При това репортажът е публикуван в меката пропутинска медия газета.ру. Правете му сметка в действителност какви безумия се творят в лугандония.
  http://www.gazeta.ru/politics/2015/10/14_a_7820639.shtml

 20. С “във въздуха” имат предвид, че не се е целел в човек, “на месо”, а встрани, предупредително. “Случаен изстрел” означава по-скоро неволно произведен, а този е бил съвсем “волен”. “При самозащита” пък също е неточно, защото предполага нападение, въпреки, че и срещу заплахата човек може да използва самозащита (обаче наличието на заплаха също трябва да се доказва). За този, който е имал търпение да дочете всичко това… просто исках да кажа, че има разумно тълкуване на такава формулировка.

 21. Шом кремълският клоун Борисов може да кара два мандата като премиер, всичко останало е напълно възможно на територия БГ, бих казал най-малкото е рикошет на куршум от въздух, дунапрен, пухени пера и други подобни. Това направо не е новина.

 22. Чисто и просто = къпан милиционер

  до наблюдател: Как точно е изпълнявал служебен дълг с изстрел В ТИЛА (как точно е бил застрашен). И не ми излизай с милиционерско-фатмашки номера, защото съм служил в КАБ на клъона до турската граница и ми се случи 2 пъти да стрелям предупредително във въздуха докато се разбере каква точно е ситуацията

 23. MECTAH e TYPCKA KYPBA………….Полицая си е изпълнил дълга за ,което всъщност му плащаме ,ние народа …Само респект трябва за тия мангали ,иначе ще ни се качат на главите…А на Местан, този недодялан олигофрен ,нямаше да изкаже никакво съжаление ако беше убит полицай …………..Полицая си е изпълнил дълга за ,което всъщност му плащаме ,ние народа …Само респект трябва за тия мангали ,иначе ще ни се качат на главите…А на Местан, този недодялан олигофрен ,нямаше да изкаже никакво съжаление ако беше убит полицай …….

 24. През Гърция и Италия минаха вероятно милион бежанци но по тях никой не стреля въпреки че и те са външна граница на ЕС. Напротив, спасиха хиляди. И точно тук е разликата: за един организиран трафик на маркотици или безмитни стоки външната ни граница е почти нищо (=няколко подкупа за правилните началници), но за хора бягащи от разрухата и мизерията тя е фатална.
  За мен тази граница не е по-различна от тази, която разделяше Берлин допреди 25 години, където също едностранно стреляха по хора които желаят по-добър живот за себе си и семействата си. Съвета ми към граничните служители е поне за момент да се опитат да се поставят на мястото на бездомни и безимотни бежанци, а ако не могат, понеже им е бедна фантазията, то поне да си пожелаят на тях самите да не им се случва да бягат през граници като нашата.

 25. В подкрепа на казаното от Иво Инджев,
  трябва да призная, че там през нощта е много вероятно да бях стрелял, ако съм на мястото на полицая, който има дълг да стреля при неподчинение.
  От тук нататък идва човешката страна.
  Първо нито един бежанец не знае български и не знае какво му се говори още повече какво е да се подчини с българското значение на подчинение.
  Рикошет във въздуха е пробив във физиката, достоен при по- подробно обяснение за Нобелова награда. Но е толкова вулгарно, че е престъпно.
  Човекът е убит и за никой няма смисъл да лъже. Положението, обаче придобива злокобно значение, след като научаваме за медицинската експертиза, която потвърждава изявленията на отговорните лица, доколкото е възможно да са предадени от журналистическата гилдия по верен начин.
  Все пак е редно да попитам как така тоз куршум са завъртя , заобиколи главата и се заби в шията на човека? И ний сме били в казарма и даже с танк сме пукали и знаем как се стреля за предупреждение с калашник! Знаем какво е наряд до скука и какво се прави по време на наряд. ЧОВЕКЪТ, когото нашето общество скрива като афганистанец, мигрант и какво ли не? С неустановена самоличност- ЧОВЕК, КОЙТО ИСКА ДА ЖИВЕЕ ДОСТОЕН И СВОБОДЕН ЖИВОТ!
  Да бягаш към свободата от смъртта и да те убият дори да не дочакаш сутринта. Това е ужас, който дори и Хичкок би ни спестил ако бе жив.
  За мен това е невъобразимото. Но нека продължим с престъпната група от 50 човека, към която няма повече увреждания? Първо съобщиха, че е въоръжена, после , че е нападнала поста, а накрая, че един е загинал.
  Къде е иззетото оръжие, къде са следите от борба. Кой вярва, че 50 човека ще нападнат пост от двама души и няма да ги победят?
  КОЙ ВЯРВА НА КУКИТЕ ЗА ТАЗИ ОПАШАТА ЛЪЖА И ФАБРИКУВАНЕ НА НЕИСТИНСКИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЗА ДА СЕ ОПРАВДАЕ ЕДНО УБИЙСТВО, КОЕТО ДОРИ И ДА Е ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ДЪЛГ, ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ПРИЗНАЕ, КАТО : “АЗ ИЗПЪЛНИХ ДЪЛГА СИ И ЗАКОНА”?
  Ако аз бях там, сигурно щях да стрелям, защото това е дълг на гранична полиция, но има и една друга човешка страна и тя надминава всеки страх от смъртта.
  Ние мълчим пред страданията на хора, поставени в робски условия и не правим нищо, дори не претендираме какви да бъдат, а когато пискат да са като нас, се дърпаме и ги мразим.
  Това е напето европейско лице, лице на еснафи, бюрократи, робовладелци и феодали, свити и сдухани скъперници, но надути позьори. Лъжем, че живеем свободен живот, ние сме роби на богатството и стреляме, за да не го споделим сякаш ще го носим с нас на оня свят, но не можем да научим никого как да живее по- добре, по- честно и като свободен човек.
  Г-н Инджев статията ви породи тези мисли у мен и ви благодаря.

 26. БЕЗ КОМЕНТАР!

  Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров пък започна подписка в интернет за награждаване “с висш орден” на граничарите. До 14.30 ч. в нея вече има над 4000 подписа.

  “За българите, както и за всяка сериозна държава, границите на страната винаги са били, освен всичко друго, и символ на държавност. Има държавни граници – има държава, няма държавни граници – няма държава. Границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление. Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители, се наказват със смърт”, пише проф. Димитров.

 27. И какво /според разбирачите/ трябваше да направят трима полицаи в тъмното срещу 50 нахлуващи през границата?!

 28. Божидар Димитров е лешояд. Един убит на границата човек – каква добра закуска за антибългарския му национализъм.

 29. @Фрунзе
  Отново фактологическа грешка:
  Хванати са на 50 км от границата, за какво нахлуване става на въпрос. Знаело се е, че такава група се движи, търсена е, знаело се е броя и състава й – Не са и изкочили изневиделица пред полицаите, те са ги настигнали.

 30. И какво се прави в подобен случай? Викаш “стой ще стрелям”, ония хукват, а ти сядаш да почиваш…?!?
  Съдебна медицина потвърждава, че прожектилът е рикоширал. Показаха следите от куршума по моста. Какво повече?
  ПП километрите са 30

 31. Фрунзе, удивително приличате на руски трол в Канада. Троловете тук не пропускат да говорят с огромна ‘загриженост’ (с повод и без повод) за ‘СВРЪХ с ВРЪЪ-Х’ милитаризираната мексиканска граница.

 32. Колеги, струва ми се, че малко се поувличате и избързвате с негативните оценки. Подхвърлят ни се трохи информация, объркано и безразборно.

  Момчето не е “фатмак”, а кадрови граничар от години, преди това е бил в армията. Нищо общо с тулупите, които бият момичета нощем по софийските улици или пазят МОЧА!

  За разлика от някои коментиращи, бил съм на мястото и го познавам. Рикошетът не е “от въздуха”, както се остроумничи по-горе. Там има бетонен мост-естакада, групата нарушители е била около и под него. При съотношение 54:3, нормално е човек да изключи, че куршумът може да се върне от бетона и да стори беля. А и в 22:30 е достатъчно тъмно, за да забравиш въобще този мост.

  Освен това, оказва се, че горките бежанци били и въоръжени – в раницата на загиналия се открива зареден пистолет с патрон в цевта. “Бездомните и безимотните” като тези от групата носят обикновено и по 50,000-60,000 евра в брой, все едно че някой им ги е раздавал на калпак, преди да тръгнат да се “спасяват от войната в Сирия”. МВР-тулупите не отговориха на ред важни въпроси – колко от 54-имата са били въоръжени, с какво, не показаха въпросните оръжия, не изясняват как групата се е придвижила през цяла Турция (предположително) с тези оръжия и прочее. Та, преди да се нахвърляме на граничаря, нека помислим малко, и изискаме МВР-костюмарчетата и лично др. министърка да отговорят на въпросите и после да съдим кой крив, кой прав!

  Освен това – по време на наряд граничарят охранява и отбранява държавната граница с всички сили и средства. Това му е задължението, за това е полагал военна клетва пред националния флаг. Това, че групата нарушители е проникнала в дълбочина, не променя задълженията на граничния патрул. Напротив, тук възникват още въпроси къде са “професионалистите-ръководители”(лоясялите тъпанари с вратовръзки, търкащи бюрата на “6 септември” с краищата на гърбовете си за по 2-5 хиляди лева месечно), защо не са поставили заградителни патрули, които да предотвратят проникването в дълбочина на територията на страна, и още, и още?

  Специално до СТАМБО – приятелю, тази снимка не доказва нищо, повечето ловци в РъБъ не са като гоцэто, отиват на лов, за да се видят с приятели, да пийнат по 1-2 ракии или просто да се измъкнат за малко от жените си. Дори един наш писател, вече покойник, си признаваше, че “най-много това обичал на ловта”.

 33. Прушълци не трябва да се допускат. А пришълците терористи трябва да се убиват ако тръгнат към нашата граница. Е нека русиа да ги приема нали уш им е защитник, голяма джамия построи в москвата. Жан Клонд Юнкер нека приеме неколко у неговата къща ?!

 34. Изкушавам се да постна два коментара по темата, на които попаднах случайно, но които напълно отразяват моята позиция. Ето го първият, от фейсбук:
  Manol Glishev
  15 часа · Sofia · Редактирано ·

  Божидар Димитров веднага е казал, че полицаят, произвел смъртоносния изстрел, трябва да бъде награден.

  Всъщност Димитров казва: “Браво на убиеца. Хубаво е да убиваме нелегални мигранти около границата”. Не да гоним, не да арестуваме, а направо да убиваме. Дори Унгария не прави това. Димитров не само е чужд на всеки последен остатък от хуманизъм, но направо повтаря схемата на новговора от “1984”: лъжата е истина, омразата е любов. Това освен всичко друго е и типът говорене на бездушните съветски и неосъветски чиновници с школовка в КГБ и ДС, поклонници на безличното божество, наречено “държава”, противопоставено на индивида като такъв.

  Помислете над това, че дори нормалният макиавелизъм на циничния практик би го довел до мълчание. Темата е в най-добрия случай неудобна. Ако бъде премълчана, моралните щети ще бъдат ограничени. Но това вече не е достатъчно за защитниците на моралното падение на всевластната българска “патриотична” мафия. Те искат да заявят, че не им се налага да се съобразяват дори само с лицемерната имитация на цивилизованост. И го заявяват чрез един от говорителите си: “Убиецът трябва да бъде награден”. Това означава: “Ние сме тук, за да останем. Ние сме на власт. Хуманността не е ценност за нас – и не ни пука от това.”

  Междувременно това е страховит позор за България. Новините по света не хвалят полицая. Те се възмущават от случилото се у нас. Но за домораслите “патриоти” само тукашната страхлива и нехуманна позиция изглежда правилна. Този безчовечен начин на мислене води България към изолация.

 35. Ето го и вторият коментар, който напълно съвпада с моето светоусещане. Направен е по повод гнусните изказвания на Божидар Димитров:
  “Kич-патриотизъм в действие. Нормалните хора си говорехме сутринта, че този сириец може да има деца, да е таткото на някой нов Фреди Меркюри, Стив Джобс или Карлос Менем (всичките от сирийски произход), който човечеството няма да получи. После се разбра, че е афганистанец.

  Нашият предлага медали. Спомням си, как криминали скачаха на глава на студента по медицина в Борисовата градина, защото им се сторил гей. Спомням си и за несебърския охранител на дискотека, който уби шведски турист по същия начин и после медиите “разясняваха”, че спокойно – това бил само “иракчанин”, роден в Швеция. Не се минаха и няколко години, из цялата страна българчета почнаха да екзекутират българчета по същия начин, даже с елементи на ритуалност – първоначално зашеметяване, застопоряване на главата, свикване на максимално голяма група връстници да скача отгоре, че после съдът да се произнесе, че поради много отпечатъци от подметки няма доказателства, от коя е бил фаталният скок.

  Това е културата на Божо кич-патриота. Дано поне в София да останат пред вратата на общината.”

 36. до Фрунзе: Грешката е системна т.е. системата МВР е сбъркана и типично милиционерска.
  1. След като на камерите са видели колко голяма е групата защо са пратили 3 (ТРИМА) полицаи.
  2. Местните хора казват че през ден-два по този маршрут минават групи и то немалки.Взети ли са превантивни мерки за този маршрут
  3. Откакто са измислени стоп-патроните такива инциденти са с малка вероятност.
  4. Как се изминават 35 км. (толкова са по въздушен път) през пресечена местност (водили са ни на учение в този район) и “нашата полиция ни пази” са проспали целия този преход?
  5. Конкретно за изстрела: Неслучайно изстрел се произвежда ВЪВ ВЪЗДУХА, а не настрани, под ъгъл и т.н. Всеки който е служил в казармата знае как имаше стойка на която караула сваляше пълнителя и натискаше спусъка за да се провери за случайно остaнал патрон в цевта. Калашника поставен на стойката сочеше ОТВЕСНО НАГОРЕ

 37. Снощи гледах по “Панорама” част от предизборен дебат. Цв.Цветанов непрекъснато повтаряше името на Радан Кънев в безкрайно дълги приказки непрекъсван от водещия и го обсипваше с “приятелски” огън.Водещият Б.Василев повтаряше и обобщаваше в “хитри” въпроси опорните точки на Цветанов,другия от АБВ,не си спомням името му,доволстваше на представеният му фон с неродената народополезна работа на партията на Първанов. Громейки кандидаткметовете от РБ Цветанов не пропусна и проф.Вили Лилков кандидат за кмет на София. Не много отдавна Вили Лилков заедно с Петър Славов предложиха в Народното събрание да бъде демонтиран паметника на Червената армия.Не получиха подкрепа от другите партии и от Б.Василев в “Панорама”.Сега те,и други като нашият уважаван съблогър Георги Николов, обвиняват и се присмиват на проф.Лилков. Е, така до никъде няма да стигнем почитаеми “наши”. За чуждите е безсмислено да се говори.

 38. Освен, ако не е произведен под вода или във вакуум в открития космос, то е ясно, че изтрелът е във въздуха, а вече откъде рикошира е друг въпрос 🙂

  Иначе страшното е, че днес стрелят по имигрант/бежанец/каквъвто искат да го наричат, а утре ще стрелят по нас.

 39. Аэрофлот, драги приятелю, не е до лова и до чина, а става въпрос за тази атмосфера, в която вече липсват само болшевишките и хитлеристките маршируващи колони… С извинение отново поствам нещо изцвъкано в помиярницата “пик”…

  http://pik.bg/%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D1%83-%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D1%83%D0%B1%D0%B8%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%8F-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80-%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD-%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D1%82–news418665.html

 40. Г-н Инджев, сматам че грешите относно толерантността си към роми и нелегални “също НАГЛИ” нарушители на границите на ЕС(биткаджийски настроени и с пистолети в раниците….)! Силата се уважава! И в най-цивилизованите страни! Иначе този ВАКУУМ се запълва от ЗЛОТО! виж. Путинь. Аз съм убеден че както се борим срещу русофилията и войнстващата простотия, наглост и безнаказаност на комунистите, така трябва да се борим срещу безцеремонната наглост и безнаказаност, и войнстващата простотия на някой(:-))роми, икономически преселници от цял свят, и да ” прекомерните ТОЛЕРАСТИ”! Защото Вие писахте тук за един свещенник който не се противопоставил на нацистите,и когото дошло неговия ред,-намало кой да му помогне и на него……… Та, НИЕ, Ние, трябва да си помогнем! Свободата и добруването на БЪЛГАРИЯ не искат еко-(на всяка цена)либерално толерантни и полит-коректни хора навсякъде…. ,- искат Караджата! Което не се оправя с добра дума, БОЙ си иска! Сигурен съм че го знае всеки човек. Не може да сме като онези “добродушни” хорица които от доброта помогнали на крадцита да натоварят на каруцата покъщнината….. Както е казал един Българин, лошите хора -при черните души! Защо мислите мутрите не се държат нормално, а винаги се правят като че ли ще набият някой тутакси,- ОТ СТРАХ че може друг да смени ролите….. И им минава номера,….
  С Уважение към Вас борбата Ви за защита на Правда и Добро. Знам че дори и несъгласен с тази теза, сте убеден че съм добронамерен и искрен човек. Колкото и да не се подразбира от този ми пост.
  Има една поговорка: Злото е безсилно, когато Доброто е Безстрашно!
  Роберт.

 41. “Та, преди да се нахвърляме на граничаря, нека помислим малко, и изискаме МВР-костюмарчетата и лично др. министърка да отговорят на въпросите и после да съдим кой крив, кой прав!”
  POSTED BY АЭРОФЛОТ

  АЭРОФЛОТ, явно трябва да помислете малко повече.
  Представете си, че след рикошета от изстрела във въздуха (под мост!?) на този “професионалист” беше загинал не чужденец, а негов колега. Тогава предполагам по-лесно ще стигнете до извода, че с действията си този граничар е заплашил както своя живот, така и този на неговите колеги и затова трябва да понесе наказание.

 42. Това е вторият случай на убийство на бежанци от българи (първият беше в убиецът-камион), който се коментира в чужбина. Неприятното е, че засега други европейци не се случва да убиват бежанци, а българи го правят, въпреки, че бежанският наплив у нас е малък в сравнение със страните по-назапад и на юг. Още по-неприятното е, че липсват положителни поводи за споменаване на България и така в Европа се създава само отрицателна представа за страната изобщо. Т.е. – чисти минуси без плюсове. Неслучайно за пореден път отложиха приемането ни в Шенген.

  Пиша това на блога на г-н Инджев, защото той е един от малкото на брой български интелектуалци, които не си позволиха капчица ислямофобия през последната бежанска вълна. То не бяха и леви и десни мислители, които бурно се преквалифицираха в пламенни националисти, забравили за своя социалистически интернационализъм или глобален либерализъм, респективно. В момента, в който се видяха изправени пред проблема, безсрамно си показаха националистическата голотия, в най-различни вариации. Надпреварваха се да приписват собствената си враждебност върху окаяните бежанци, които в едни случаи бяха „нашественици”, в други – „хуни”, а в трети направо „джихадисти”, каквито със сигурност има, но повечето естествено не са. А близко е до ума, че дори и джихадистите бягат от войната и се стремят към мир, а не обратното. „Интернационалистичната” БСП проведе дори конференция, на която обсъди „опасностите за европейската етнокултура”. При положение, че 500 хиляди бежанци правят 1 хилядна част от 500 милионното население на ЕС, този факт можел да носи „опасности” за европейците!?

  Случаят до град Средец, може и трябва да се разглежда в контекста на тази медийна шумотевица против бежанците, представяни като вредни нашественици, а не като човешки същества, търсещи спасение от мизерията, глада и смъртта в собствените им страни. Създава се единствено отрицателна и следователно нереалистична, нехуманна представа за бежанците сред населението, откъдето произтичат и ксенофобски настроения, водещи до инциденти, подобни на този до Средец. Тази тенденция е изключително вредна за страната ни както от политическа, таки от икономическа гледна точка.

 43. До Стефан.
  Ако има нещо за което “упреквам” кампанията на Вили Лилков е това, че тя (поне за мен) не поставя като централен въпросът за съдбата на МОЧА. А и самата тя(кампанията) е направо незабелижима. Убеден съм, това и социлогически проучвания за и против МОЧА го показват, че за повечето софиянци не е безразлично дали тази грамада да продължава да стои или не над всичко на пъпа на родината. Един немалък резервоар за евентуални гласове в подкрепа на кандидата на РБ. Неглижирането или поставянето на проблема с пса в масовката на предизборната програма на ВЛ е огромен минус.
  Смятам, че съм миниум добре информиран средностатистически гражданин. Щом като до мен не достигат отгласи от предизборните прояви на нашият кандидат, какво остава за т.н. мълчаливо мнозинство което отдавна е намерило спасителната сламка: “И тези и онези са маскари”.

 44. Напълно съм съгласен с коментара на Теодоси по-горе. И аз мисля по същия начин. Може би защото и аз съм бежанец. Само че не от Сирия или Афганистан, а от България. Избягах от България заедно със семейството си понеже тя е също толкова ужасно място за живеене по отношение на перспективите за бъдещето на нас и децата ни, както Сирия или Афганистан. Самия факт че бежанците дори и не си помислят да останат в България е красноречив. Всъщност те искат само да минат през България понеже е най-прекия път към нормалните държави, това така и не го разбраха повечето бетонни глави във властта там. Даже в традиционно националистически настроените Унгария (както сега и в Хърватия) им организираха коридор на Запад вместо да стрелят по тях. Другото нещо което масово не се разбира от хората в България е че за бежанци от войни не важи защитата на границата като от трафиканти например. Напротив, те трябва да ги приемат според международните спогодби (вкл. тези на ЕС). Има такива, само че за който знае къде и как да чете.

  Общо взето жалко за народа в България, който яко залита в нацонал-популистко опиянение, което обаче е признак за дълбок национален комплекс. Исторически се е доказало че кафявото винаги се появява за да тушира други обществени ферменти.

 45. Преди всичко, според мен трябва да се каже и се има пред вид, че убийственият изстрел не е бил с цел да се убива, както се казва „на месо“.
  Той е бил изстрелян респектиращо, вероятно под ъгъл, за да са по–осезаеми пукотът и огънят, които го съпровождат. Той не е бил насочен директно към тълпата от 54 души, а косо над тях, за да чуят и свистенето на куршума и да бъдат спряни, ако са налитали срещу граничните служители. Явно е бил рекуширан от бетонния мост. Било е тъмна нощ, мостът със сигурност не се е виждал. При това положително убитият не е бил от тези на първия ред, а някъде в средата на тълпата. Не пропускайте да отбележите, че това са били 54 души, грамадна маса хора, противопоставящи се на подканата да се предадът. За да се спрът, те трябва да въдат принудени да легнат на земята.
  Факта, че жертвата е била улучена във вратът, показва, че куршумът е дошъл отгоре надолу. Иначе би трябвало да бъде улучена във тялото, или още някоя допълнителна жертва след него. Ватът за куршум не представлява такава преграда, както например тялото, за да заседне там.
  При това е изстрелян явно доста професионално, след като след това тази тълпа е могла да бъде спряна и овладяна и не е сполучила да прегази тримата преследвачи от граничната ни полиция.
  Така или иначе, щом изстрелът не е бил „на месо“, значи е бил във въздуха, както ни споделя служителят.

 46. Безпорен факт е,че случилото се прис. Средец е трагедия – както за загиналия,така и за полицая, произвел фаталния изстрел. Сега обаче трябва да се направи обективно разследване на обстоятелствата, при които е произведен смъртоносния изстрел. Не съм оптимист обаче, че ще се стигне до истината, той като още от самото начало началниците в МВР се оплетоха във противоречащи си обяснения, което личеше и от смутените им физиономии. Сетне на журналистите беше подсказано /на първо място на Иво Никодимов от БНТ/ да застанат при близкия мост при репортажите си, за да стане правдоподобна версията за “рикошета” на изстреляния куршум. Т.е. трябваше публиката да приеме, че куршумът не е рикоширал “от въздуха”, а се е отклонил от някоя от подпорите на моста. Така започва да се съшива версията. Не съм оптимист, че ще излязат наяве обстоятелствата около инцидента, които да доведат до заключение за правомерността на употребата на оръжие. Иначе се отнасям с уважение към рискования труд на граничарите. Не желая обаче да ме правят на идиот въпросните специалисти по всякакви въпроси като Божидар Димитров. Нека помълчим поне за малко пред трагедията, която е с еднакви измерения както за убития, така и за човека, произвел изстрела.

 47. Г-н Инджев, не визирам вас, вие сте в правото си да пишете каквото прецените за добре – блогът си е ваш.

  Имам пред вид неща като “рикошет от въздуха”, “тоз куршум са завъртя, заобиколи главата и се заби в шията на човека” и др.

  Бездруго МВР дължи отговори на МНОГО въпроси и е длъжно да представи доказателства, иззети оръжия, пари в брой и да обясни как и защо второешелонна заградителна група се комплектова от 3 души с КНО (късоцевно нарезно оръжие – пистолети), без каски и бронежилетки, при положение, че се знае числеността на проникналите и се предполага, че са въоръжени и опасни. Поради тъпота и некадърност “родната милиция” регистрира нов случай на убит “мигрант” и вкара страната ни в устата и емисиите на надпреварващите се в “политическа коректност” медийни помиярници, както сполучливо рече СТАМБО.

  Надявам се след разследването, водено в момента от ДАНС, тези отговори да бъдат дадени. Ако не – ще ги искаме! Защото на мястото на афганистанеца (в групата НЯМА сирийци, има САМО афганистанци и иранци) можеше да бъде негов колега, права е МИКА. Отделно, това е благодат и храна за партиотари, божидардимитровци и прочее същества.

  В заключение, поемам риска да бъда политически некоректен и поради това, въпреки добронамереността ми, напълно се солидаризирам с изложеното от Rossen Iordanov и Роберт Ас. Ст. Доброто също трябва да има юмруци, иначе кой ще се противопостави на злото (Конфуций).

  Респект!

 48. г-н Николов ,не сте прав.Присъствувам на почти всички предизборни срещи на РБ.Там се коментират много наболели проблеми на София включително и МОЧА.Още повече ,че в общинската листа под номер 4 е и Марта Георгиева-арестувана пред МОЧА.Недейте и вие ,като някои да не споменавам имена уж десни пък само по десните пишат по публични места вместо да се обърнат към съответните кандидати.Това желание за самоунищожени на десните ми е непонятно.Ами и тези няма да ги има.По добре ли ще е?
  Що се отнася за убийството на мигранта,основна вина има прес службата на МВР, ,която не каза,че е стреляно под мост.Разгоря се тази срамна дискусия да се подкрепя човек убил от упор.А то се оказа,че не е така.Но ние българите се показахме вече като убийци.Ще бъдат ли наказани тези некадърници в МВР,които през пръсти си гледат работата?
  Аз вярвам,че българските граничари не са убийци.Това време свърши.Гледайте филма *Съдилището*.

 49. И аз гледах снощия дебат по “Панорама”. Цветанов беше както винаги противно многословнo-нападателен, а Радан се представи CЛAБO. Не мога да разбера какво беше това галене на противника с перце, докато онзи го сдъвка и изплю 20 пъти, барабар с поименно назовани кандидати на РБ. Не се прави така. Като стрелят по теб, стреляш и ти. Осем дена преди изборите не е моментът да спазваш добрия тон, докато този отсреща си прави гаргара с теб. Най-малкото за управлението и състоянието на София и Варна имаше какво конкретно да отвърне Радан на Ал Бънди, а не да остави конкретиката на бившата държанка на дудука. За проблематиката с ПСO пък да не говорим – тази тема можеше да профилира Лилков като кандидат за кмет на София с реални шансове за победа. Да не говорим колко е нелепо точно в този предизборен момент Радан да се самопровъзгласява за евентуален десен кандидат за президент. С това жълто по устата да не се пъне толкова; ако успее да се утвърди като десния лидер на България, може да говорим за такава кандидатура след… 16 години. Иде ми да напиша един имейл на Иван Костов с молба да се връща в политиката, че без него нещата вдясно никак не вървят…

 50. Страхотни заключения и анализи, базирани на почти никаква информация – истински впечатляващо. Жалко, че всички знаещи и можещи са само коментатори.
  Ей така, приятелски, се сещам за един, който по сходен повод бил казал:”Жалко, че всички, които знаят как се управлява страната, са заети да карат таксита или да подстригват.”

  В една голяма книга пък пише разни неща от сорта на “не съдете прибързано” и т.н.

 51. Олга Иванова е почти права, че “С “във въздуха” имат предвид, че не се е целел в човек, “на месо”, а встрани, предупредително”, но авторът (като човек, ходил войник) е малко по-пров, защоно “предупредителен изстрел във въздуха” означава оръжието да е насочено нагоре, не встрани.

 52. Като човек, служил на границете в края на 70-те, когато имахме заповед да стреляме по всеки нарушител, дори да е ученик, никак не ми се иска да се обявява за герой, заслужаващ медал полецаят, убил човек. Още по-малко ми се иска да се заклеймява като престъпник, непрофесионалист и фатмак. Според мен, той заслужава ОБЕКТИВНО РАЗСЛЕДВАНЕ (както винаги се прави при смъртен случай) и, ако се наложи, СПРАВЕДЛИВ ПРОЦЕС! А аз, като гражданин, се надявам да бъде оправдан в случай на процес

 53. Д.Савова, може и да не съм прав. Но и от вашият отговор, поне на мен така ми звучи, въпросът за МОЧА в кампанията на ВЛ не е централен. Събираме се, чудесно, съмишленици за да се убедим за кой ли път, че сме не само готини но и мислещи, казвам го без никаква ирония. И какво от това. Вдигат ли тези сбирки по какъвто и начин да е % за нашият кандидат. Не мисля. Казвам го за последен път и спирам. Моето виждане е, ако искаше кандидатът на РБ за кмет на София да фокусира вниманието, да стресне т.н. плаващо мнозинство, да го извади от апатията му, трябваше да хвърли камък в блатото на “мълчанието е злото”. МОЧА в музея. Сега, самокапсулация и изпадане от “призовата” тройка. Познавам немалко десномислещи които ще предпочитат “прагматичната” Фъндъкова пред десният Лилков защото даже не са го забелязали, че е участник в изборите. Болно ми е, че го споделям но това е реалноста.

 54. До Васил. Ами когато органите щото още не са дорасли до институции се чудят как да скрият истината и в движение напасват, с час по лъжичка версия след версия белким най-сетне прозвучат правдоподобно идва мегдан в днешният интернетен век за всевъзможни спекулации. Тъпите мильовци са замръзнали някъде в 80-те години. Като интелект, манталитет, поведение и обучение. Примитиви бяха, примитиви и си остават.

 55. В политиката и международните отношения не се отчитат случайностите и всякакви други модалности, а само фактите. А факта е че един човек, бежанец, е убит на българската държавна граница. Даже не е важно от кого и как, важното е че там загиват хора, пред очите на органите на реда, една от чиито задачи е да осигуряват безопасност в поверената им зона, а не да генерират такава с действията или бездействията си. В крайна сметка каквото и да се разследва и доказва, те носят отговорността за това което се е случило там. Поне моралната.

 56. Г-н Николов,
  *Прагматичната Фандъкова*.Как ли пък не.Откакто е на власт непрекъснато влошава живота на живеещите в центъра на София.
  1.Плащам данък смет на общината за един малък апартамент за един човек -300 лева данък.За това ,че живея в центъра имам само ограничения.А живея тук над 40 г.и нямам нищо общо с властта сега и преди.
  2.За да спре товарна кола пред дома ми и да стовари нещо трябва да дам мин. 10 лв за паркиране.
  3.Задължена съм да почиствам пред жилището сама включително и снега.Нищо че цяла София се извървява и мърси.
  4.Транспортът като график е безобразен.След 17 часа тролей номер 9 е на 20 мин по булевард Раковски ,където са театрите и няма друг транспорт.
  5.Тротоарите по бул В.Левски и Раковски са разкопани и тепърва ще се правят.Кога?
  6.Фасадите на сградите/обществени и старинни/са в безобразно състояние.
  7.Градината пред НДК вече една година е разкопана и нищо не се прави.Да не говорим за ларгото.
  Единственото което се прави акуратно е да се садят цветя,които циганите нощно време крадат и през деня отново с садят.Арх.Диков нейният любимец-това ни е от него-цветята.
  Фандъкова е пълна некадърница и безхаберница.Просто е нарочена за успешна.
  Ако беше само МОЧА -пет кила пироксилин са му майката.Ако трябва аз ще ги сложа.
  Но другите неща на некадърницата Фандъкова не мога да ги свърша.
  Който и да е кмет ще е по старателен от нея защото няма да има висшата протекция.
  А защо да не е Вили Лилков,който добре познава проблемите на София защото е над 10 г.общински съветник.
  Г-н Николов ,извинявам се че ще кажа следното -за някои хора грешите.Правилно мислене могат да имат не само симпатизанти на десни партии.Но тъй като у нас няма други
  налага се на този етап да подкрепяме РБ ,С всичките му кусури.

 57. Д. Савова, подкрепяме ги и още как. “С всичките им кусури”. Но като гледам как баце си прави гаргара с тях и ги използва като реформаторска брошка пред Брюксел трудно ми е да убедя хора които са гласували заради мен за РБ, преди за ДСБ и СДС да го направят пак. Да, политиката е изкуство на възможното. Но сега-засега, а и не виждам, честно, как ще се промени в обозримото бъдеще опитът за каквито и да е реформи се скопяват още в зародиш. Тиквата ги шантажира с “тематичните” подкрепи на ДПС. И т.н. и т.н.
  Колкото до Фъндъкова, кавички за прагматична никак не са случайни. За мен си остава (винаги е била такава) марионетка на банкянското слънце и без неговото благоволение дори до кенефа сама не ходи.

 58. В подкрепа и допълнение на Д. Савова.
  Въпросите са към Й. Фандъкова и Основният виновник – Столична община! Кога Столична община ще започне да събира “такса смет”, както е по закон(ЗМДТ) – “замърсителя плаща” или ще продължава да ограбва бабите да плащат по данъчната оценка на имота? Пак ли ще подкупи съда, както по миналата година, за да й разреши да граби софиянци с “такса смет”още една година? Пак ли герберасткия СОС на 31.12.2015 г., както миналата година (на 29.12.2014 г.), ще приеме наредба за боклука, с която ще задължи герберасткото НС(в съюз с Реформаторския блок) да удължи за 3-ти път влизането на закона в сила, за да продължи да граби бабите? ПОЗОР ЗА КРАДЦИТЕ!!! Вижте скандалното „РЕШЕНИЕ № 867” от 29.12.2014 г. на СОС.
  http://web2.apis.bg/sofiacouncil/p.php?i=2419274&b=0&ot=29.12.2014&search=text%3A%2229+12+2014%22+caption%3A%2229+12+2014%22#s_0

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.