Руски официоз не ни брои вече за “братя славяни”

Кремълският официоз „Росийская газета” написа във вчерашния си неделен брой поредната полуистина за преобладаващата любов на българите към Русия. В българските медии се появи пък полуистината за написаното. Ето точният цитат, от който в родните медии е изпаднала дребната подробност от руското твърдение, че МАЙ И ПОВЕЧЕ от половината българи симпатизират на Русия: „ несмотря на то, что половина, А ТО И БОЛЬШЕ ( курсивът мой-бел. ivo.bg) болгар с симпатией относятся к нашей стране, последние политические шаги Болгарии”.

 

Руските преувеличения, които минават с намаление в българските информационни средства, са част от типичната картинка на разваления телефон в двустранните отношения. Нещо „мъничко” куца в истината и тя престава да бъде такава.

 

Откъде официозът на Кремъл, който си има постоянен кореспондентски пункт в София, знае за въпросната по-голяма част ( „че май и повече”) от българите, симпатизиращи на Русия?

 

Този въпрос съм го задавал по повод подобно изказване в интервю на руския посланик Юрий Исаков. Той също подхвърли без позоваване въпросното твърдение. А щеше да е интересно да ни осведоми как посолството мери българската симпатия и дали не е подведено от своята мрежа от специални осведомители. Но няма кой да го притесни с подобен въпрос!

 

Истината е, че на 16 март тук бе публикувано последното изследване на общественото мнение от Алфа Рисърч. В него се казва, че ВСЕ ОЩЕ повече от половината българи симпатизират на Русия ( 54 на сто), но тенденцията е обърната от година насам след руското анексиране на Крим. Допитването е показало, че четири пъти повече българи са променили междувременно мнението си в негативна посока ( 30 на сто от респондентите), докато в положителна посока са променили отношението си само 7 на сто от участвалите в изследването 1000 български граждани.

 

Но най-важното, което „Российская газета” „пропуска”, съобщавайки само удобната част от констатацията на социолозите, е , че едва 6 на сто от българите ( сред които като симпатизанти на Русия се откроява възрастовата група над 60 години) разглеждат Русия като модел за подражание. Това е унищожителна оценка към днешна дата за режима на Путин, когото някои тук обичат покрай любовта си към водката и сельодката или изобщо към почерпката от ръката на щедрите руски господари.

 

И все пак заключителните думи на манипулативната статия, която е типичен образец на руската пропаганда по отношение на България, съдържат признанието, че те за нас вече не са „братя славяни”.

 

Най-после! Поне от тази задушаваща сантименталност сме на път да се отървем. На въпросната хлъзгава от сълзи и сополи претенция се крепи вековната опорна точка на руската претенция за освобождението ни по братско-славянска линия, която изключва открояването на българите като отделна нация, но ги включва на „правата” на милионите безправни православни славяни като нова безлична капка в имперското море.

 

Ето в оригинал признанието ( сдържащо определението за симпатизантите на Русия в България като „прости граждани”), след което ( признание) могат да ме допишат като симпатизант, щом като слагат „братя славяни” в кавички:

 

„Мнение же симпатизирующих “братьям-славянам” простых граждан так и остается их личным мнением. “Мы маленькая страна и не можем противопоставлять себя Европе и США”, – вот наиболее частый ответ болгарина.”

 

В този последен абзац от статията е закодирана една тънка подигравка чрез дебелашки намек за българите като народ без достойнство, който сам признава своята нищожност.

 

Извинявайте, ако обиждам вашата интелигентност с моята викторина, но можете ли да отговорите: кой е „българинът”, визиран в статията обобщаващо като типаж, твърдящ най – често, че България е прекалено малка страна, за да се противопоставя на Европа и САЩ?

 

Ако сте посочили като отговор онзи, който говори за Русия и САЩ като за началници ( т.е. като за побратими на Господа, когото също редовно нарича Началника), да знаете, че сте познали!

31 мнения за “Руски официоз не ни брои вече за “братя славяни””

 1. Прав сте, г-н Инджев – за него ще да става дума, защото в цитата пише, че става дума за мнението на ПРОСТИТЕ граждани.

 2. Естествено имат предвид лакея си в България, който за 2-ри път министър-председателства държавата. Като верен слуга винаги върти и суче, но не пропуска да се подмаже на болшевишките си началници. И самите началници не пропускат да го нахокат, когато сгафи другарят (им) милиционер.

 3. Ами вече доста генетични изследвания потвърдиха ,че основно сме траки генетично. Не виждам драма.

 4. Руснаците сипят злоба по ББ, защото не им пуска самолетите, а всъщност трябва да ги пусне да си пуснат бомбите в Сирия и да претърпят сами предизвестената загуба. Руснаците ще изгубят в Сирия, защото това не е тяхна война и руският народ не я желае за пореден път. Един ден руснаците за ужас на тъпите им поклонници- предатели тъпкано ще опитат да ни го върнат заради това, че не ги пускаме да си счупят главата. Каквото и да правят в Сирия то струва пари, а руснаците нямат пари за дълга война. Кисинджър говори за ново разпределение на влиянието в Близкия Изток и може би показва, че Сирия, Ирак и Афганистан ще станат руска зона на влияние, заедно с Индия. Предполагам, че Палестина ще получи своето от Израел. Никой не знае бъдещето, но няма съмнение, че Великите сили трупат повече пасиви от Близкия Изток и вероятно ще потушат конфликтите там с ново разпределение.
  Факт е, че сме малка страна и руснаците нарочно ни унижават, а някои изпитват дива радост от това. Предателите никак не харесват всичко, което не харесва на Кремъл, а това е сигурен знак за тяхната разпознаваемост като предатели. Е, по- рафинираните са опозиция на руската позиция, но се познават по- това, че мразят онези, които работят против руските интереси и са независими. В даден момент е излишно да се мисли за руски поклонници, защото всички живеят в България и водят напълно сдухан живот!
  Всъщност статията е страхотна и показва, както руската омраза към малките нищожества, дръзнали да не слушат бъдещия император, така и недоволството от собствените слуги, които са последна дупка на кавала в живота и никой не ги слуша за нищо.

 5. Разбира се, че като се каже “Русия”, обикновеният българин не е автомат, за да направи веднага разлика между (1)”руска култура и народ” от една страна и (2)”руска държава и политика” от друга. Въпросът (1) е по-глобален, и неговият отговор най-често е положителен. Отговорът на въпроса (2), обаче, изглежда силно зависим от историческия период, към който се отнася руската държавна политика и се нуждае наистина от по-сериозно изследване.

 6. Не моем се сетим, аз съм казвáл, квото съм мислѝл за Русия, дето много я обичаме и сега е права ни да се сърди, че на 5-ти септември 1944 и бехме обавили война, хем бехме тогава съюзници с Аржентина – ама, ей, глей и нея, богата държава, НАТОвска държава, пък фалирá и ние опрахме пешкира, мене Божо ме е учѝл по история…знам теа работи!

 7. Разгледах презентацията на това изследване – много бедна, няма подробности по това как е формирана извадката от интервюираните, нейните съставки по възраст, образование, социално положение, местоживеене, процент на държавни/ частни служители и работници и т.н. Ето я тук:
  http://alpharesearch.bg/userfiles/file/0215_Public_Opinion_AR_present.pdf

  Наби ми се в очи и след това голямото противоречие между “основния извод” и това как е разпределена тортата при въпроса за хипотетичен референдум за ориентацията на БГ към ЕС и НАТО / към русия което е изнесено на стр. 11 където се вижда че 67,1% (или две трети)не искат да е към русия.
  Как е възможно да не искаш страната ти да има политика ориентирана към русия и в същото време да имаш запазено положително отношение към нея ??!!! Един вид «Аз искам да карам мерцедес (и да захвърля москвича) но аз обичам повече москвича отколкото мерцедеса, душата ми е разтерзана от раздялата, тъгувам по него…» и ред подобни вариации.
  За мен основният извод е именно на стр. 11 и ако искаме да направим изследването максимално синтетизирано то трябва да извадим всички други страници и оставим само стр. 11. И да я дадем после на пияндурника с червендалестата муцуна живеещ срещу парк-хотела. И на слугите му от кремълския “официоз”.
  На мен ми направи впечатление друго през изминалата седмица. В деня когато бяха обявени резултатите от работата на техническата комисия по сваления боинг имаше няколко гръмки новини в медиите които обраха вниманието. Имаше ЗАСТРЕЛЯН МИГРАНТ на границата, имаше СВАЛЕН ДРОН на турска територия, имаше ПИК НА НАПАДЕНИЯ над израелци от палестинци, и накрая имаше и ПОДПАЛВАНЕ НА ГРОБА на Иосиф в Ерусалим. Всички тези неща са контролирани от русия и зад тях стърчат отново ушите на КГБ колкото и да се крият.
  Денят отмина, заглъхнаха коментарите. Който не се подведе по шумотевицата и пушека и прочете и видя анализи на ситуацията с този злощастен боинг получи по подробни доказателства – че е стреляно от контролирана от донбаските муджахедини територия, не е възможно муджахедините да са го направили, че ракетата е руска, най-нов модел, отрядът ракетчици е дошъл от русия, налице са и номерът на ракетната част и имената на ракетчиците и т.н.

  https://www.youtube.com/watch?v=veoJBWOKIt4

  Нов ъпдейт на изследването на Алфа рисърч ще има ли? Ако не сега, поне след обявяване на виновниците – путин и русия насрочено засега за началото на 2016. Трябва да има опресняване на информацията след това по същата статистика със същите интервюирани след констатацията РУСИЯ СВАЛЯ ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТИ С РАКЕТИ. И да видим какви са тенденциите.

  Аз не очаквам такова опресняване. По-скоро очаквам по същото време когато ще бъдат обявени резултатите от следствието и виновниците в началото на 2016 да започнат масирани терористични акции «на ISIS» в Европа.

 8. Теодоси, за това каква е руската държава и нейната политика е отговорен само и единствено руския народ.

 9. Защо като българите толкова обичат руснаците и Русия емигрират в ЕС и САЩ?Току що затворих телевизора,защото представяха двама кандидати за кмет на София-Георгиев и Календерова.Чух само въпроса на Ризова и отговора на Георгиев,кандидат от ДПС.Тя го попита каква е тази метаморфоза от яростен противник на ЕС,НАТО и Шенген,сега да се кандидатира от името на ДПС пронатовска партия?Той отговори,че като млад човек имал развитие и променил възгледите си.Докога на нашия гръб идиотите ще си “променят”възгледите си?Или пак на политическата сцена поредния послушко,фигурант,който ще получи апартамент,кола и любовница в столицата?Докога жълтите павета ще хипнотизират цървулите?Очакваш,че като се “ОЯДАТ”ще мирясат,но не- от 1944 до днес 2015 те пристигат като скакалци!

 10. Ето, само тези 6 процента, посочени в статията ако вместо да “разглеждат Русия като модел за подражание”, вместо да копнеят и въздишат по нея, вземат та се вдигнат /ведно с цялата си челяд/ и запрашат натам с еднопосочен билет, България ще си отдъхне и ще тръгне напред.

 11. Същият в комплект с Пеевски и Доган, за които тече разследване от прокуратурата в Лихтенщайн за пране на пари в особено големи размери. За същият този участвал в комплект пак със същите има писмо от трима българи до Американското посолство с доказателства за тайното им участие в приватизацията на Булгартабак чрез офшорни компании, и които вече са част от собствениците заедно с руската ВТБ.
  Турция извика Цацаров и му представи доказателства за голям канал на контрабандни цигари с източник Булгартабак. Какъв майтап настъпва, когато човек чува рекламите срещу контрабандата на цигари.
  Извън темата, днес в блога си Илиян Василев прави чудесен анализ на гнева на русия относно лукойл.

 12. Всуе се мори банкянското слънце. То не са коленопреклонни клетви, че целокупний бг народ “люби, тачи и милее” за всичко рашистко. То не са четки към подиграващият го Кирил Лавров: “Най-големият планетарен дипломат”. То не са приравнявания, в един кюп слага изолираният и изнемощял играч раззия и останалата единствена глобална суперсила САЩ.
  А бе, аланколу, оня като е толкова велик дипломатин, как така му се получи, че с всичките 6 източноевропейски съседи отношенията са меко казано напрегнати. Докара я дотам, че дори носталгиращите за СССР 1.0 Беларус и Молдова да гледат с подозрение всеки кремльовски ход.

 13. Когато чуя “братята славяни” съм готов да реагирам срещу един от основните имперски митове спрямо България и българите. Преди време, приятели, ви обърнах внимание на заключенията относно генетиката на българина, направени в БАН от екип на академик Гълъбов. В края на септември (т.г.) дойде и тяхното потвърждение от световно известният италиански генетик, професор Давид Карамели. Направи го в София, по време на лекцията си на тема “Древната ДНК, от костта до генома”. Професор Карамели, заедно със свои колеги е направил подробни изследвания, които сочат, че българската митохондриална ДНК, която се намира в костите и се предава по майчина линия, се припокрива до най-голяма степен с тази на населението от северна Италия. Повече от ясно е, че това достоверно изследване не е направено с идеята да ни принуди да казваме “братята италианци”, така както Източната империя ни е накарала да обичаме Русия и руснаците!

 14. Ние сме такива неблагодарници. Братска Русия ни освободи а сега не смеем да се противопоставим на Европа и САЩ и да преминем в благоденстващия Евразийски съюз.За наказание сега сирийците ще станат “братушки” след като Русия ги “освободи”. Пак “да се пукнеме от яд”. Честито на новите сирийски славяни!

 15. Към г-н Бойчев
  Много обичам потвърждения на хипотези и доказателства на теореми. Аз отдавна казвам, и тук в блога, че манталитетно сме най-близо до североиталианците. На юг от Флоренция и най-вече на юг от Рим вече не се наблюдават прилики – там е имало за много дълго време основно гръцко присъствие и малко арабско които са оставили следа. Ще се радвам на някакъв линк, г-н Бойчев. Ще го покажа на моите приятели и колеги и съм сигурен че ще възкликнат «Ние си знаехме че ще излезем роднини!!!»

 16. Това за “братята-славяни” отдавна и официално не е меродавно, но каквото баба Меца си знае, това си бае – дугинизми и пр. А че руски официоз официално ме изважда от списъка с “братя” на рАЗИЯ – не само че няма да загубя сън и апетит, ами даже ми звучи като признание, един вид РъБъ матрялът започва да отрезвява.

  Прочее, г-н Инджев, с присъщата си деликатност не сте назовали нещата с истинските им имена – а именно, че у нас рАЗИЯта я филят недочовеци генетично обременени, трето или четвърто поколение виснали на рубладжийската копаня с цвик и негодни да правят друго, освен да лочат този цвик и да чакат “хозяин”-ът да им сипе още. р.овч, богомил манчев, георги кадиев, валентин златев – всичките представители на 300-те семейство от комун-милицейската върхушка, взела властта с кръв и продължаваща да смуче кравта на всинца ни.

  И отново ще повторя – няма никакво разследване на НАП и Агенция митници в ЛУКОЙЛ, демаршите на “великия” дипломат Лавров са поредното активно мероприятие за вдигане имиджа на банкянското нищожество, гудени ни за премиер. Явно Кремль бая го е закъсал, след като си дава зор да брани такова същество. Писах за това още вчера, няма да се повтарям. Колегата Rossen Iordanov добре е уловил още няколко други момента на контра-дезинформационни и хибридни демаршове на рАЗИЯта. Надявам се все повече хора да разгадават тези и подобните им в бъдеще.

  А че това ще е близкото бъдеще, нямам и грам съмнение, защото цената на петрола и газа ще продължат да падат, което означава голям глад в сибирския маймунарник. Може пък и за добро да бъде – казват, че на гладно се мисли по-добре, току-виж доста от павианите прозрат, че не “Пиндустан” и “Гейропа”, а собствените им бандити, дето си ги избират за ръководен елит, са виновни за хала им!

 17. Междувременно аз намерих на този линк по-долу един много кратък текст но с изключително важно съдържание. Съвсем случайно узнах, че на дъното на яз. Копринка лежат останките на древнотракийската столица Севтополис. По такъв начин се доказва още веднъж една теорема – че престъпникът винаги се връща на местопрестъплението. В нашия случай имаме значително по-грозен спектакъл от познатото ни “хоро на гроба на жертвата” – във вид на ритуално ежегодно завръщане на престъпниците русофили на гробовете на българските предшественици и прародители с позрно развяване на руски знамена, плюскане на кебапчета и тежки заклинания над погребани и удавени наши древни деди и изключително ценни артефакти.

  http://m.focus-news.net/?action=opinion&id=34753

 18. Отговор към г-н Йорданов. Първоизточникът на информацията ми е вестникарска статия на “Телеграф”, но Ви предлагам публикацията в “Блиц”: http://www.blitz.bg/news/article/363319. Вече не си задавам въпроса защо ми е толкова приятно да общувам със северно италианците и защо ми харесват!

 19. @ ТЕОДОСИ

  (Не го приемайте като заяждане)

  “Въпросът (1) е по-глобален, и неговият отговор най-често е положителен.”

  Забравили сте след “най-често положителен” да добавите “МАЙ И ПОВЕЧЕ”.

  Ами, не. Не е така. За да разберете какво имам предвид, задайте си въпроса: “Мога ли да живея по руски, като руснак?”. Задайте го и на вашите роднини, близки и приятели

  Не знам доколко сте наясно какво представлява руският народ – за народа говоря, не за отделни просветени личности и интелектуалци, които са “в курсе”, макар че и много от тях скандираха радостно “Крымнаш”.

  Какъвто народът – такава и държавата. Сиреч, вашите (1) и (2) са като матрьошки – отваряш (1) (народът) и хоп! – отвътре изскача (2) (одиозната, без уговорки за историческите периоди, руска държава).

  Голяма (достатъчно) част от нашия народ например си пада по ББ. И ето – имаме си съответната държава.

 20. Към г-н Бойчев и г-жа Everyone Else

  Cъбудих се посред нощ и видях че сте постнали линкове с материали по въпроса ми които прочетох веднага. Сърдечно благодаря !!!!
  Особено това от уважаемата Еveryone Else което страхотно ми хареса с многото подробности, категоричното заключение и накрая с богатата цитирана библиография. Поле за задълбочено разкопки в нета по темата.

  Отново ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ !!!!

 21. Много важно! И аз не се чуствам славянин. Нека кажат какво става с Татарстан. Как вървят работите с Кримските Татари като са решили да обсъждат Българите.

 22. Десетилетия наред Руия е унищожавала самочувствието ни,горейки на клада историята ни.Затова,аз лично, приемам любовта към дядо Иван като белег от изгорено.Смятам,че той ще си отиде заедно с тези,които го носят,но все пак ще си отиде!

 23. А,да!Руската преса,кой я брои за преса?Нашата е точно копие.А дали ще има промяна?Тук вече не мога да гадая

 24. Ние българите нямаме нищо общо със славяните да не говорим за руснаците!
  Това е една голяма заблуда и лъжа използвана за политически цели и господство над българския народ.

 25. Н.Благоева, за какво самочувствие говорите, може ли един народ да има днес самочувствие наред с паметниците на съветските окупатори, нали не самите окупатори са ги построили, а окупираните. И днес са окупирани, защото ако не са, тези паметници отдавна да ги няма.

 26. @Хр.Бойчев и други заинтересовани,

  Може генетично някой да е доказал близост до северна Италия, но ако пък вярваме на културологията – за съжаление в обобщен вид българската национална култура е подтискащо близка то руската, и доста по-различна от северноиталианската. Имам предвид измерванията на Хофстеде,например..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.