Златният век на цинизма в ерата на европейското златно момче и руския златен пръст

 

Посрещането на Мая Манолова на новия й пост с лозунга „омбудсрам” от протестиращи днес е не само личен упрек към нея, а и към цинизма на политическите сделки и непукизма, демонстриран от кого ли не пред смълчаното наново гражданство и традиционно мълчаливото селячество.

 

Манолова яде баницата на Баце, както някои на подбив наричат Бойко Борисов. Той не само не скри, че я дарява с тази престижна порция, инструктирайки своите крепостни депутати да гласуват за нейната кандидатура ( заедно със съзаклятниците им от ДПС и БСП), но и се похвали с прозрението за необходимостта опозицията да получава бонуси от властта (понякога, когато той прецени).

 

Каква е истинската цена на сделката вероятно няма да научим. Все пак и най-големите циници не демонстрират видео от акта на съвкуплението си ( освен ако не преценят, че това е политически целесъобразно).

 

Тонът за песен , който Борисов дава, се поема с вдъхновение от разкрепостените ни публични лица. А Борисов не е от вчера в политиката- ако забелязвате, вече все по-малко използва упреци към своите предшественици. Неговият образ до такава степен е изпълнил пространството, а бившите му опоненти вече толкова са избледнели в спомените на хората, че времето започна да се дели на „първия и втория мандат на Борисов”. За времето преди това – вече нищо. Като за умрял.

 

Тук купуването и продаването на гласове е престъпление само на думи. А продаването на цинизъм се поощрява- не само в т.н. реалити формати.

 

Един много известен журналист от някога славен вестник тиражен веднъж зави без да му мигне окото пред окото на телевизионните камери, че да убиеш човек за пари е само въпрос на количеството пари, които се предлагат. Той би го направил за 1 милион, демек. В държава, в която нормалните човеци преобладават, след такова изявление въпросният колега най-малкото би изпаднал във фатална безработица по специалността. Не и у нас. БНТ го показаха миналата седмица като втори водещ на публицистично предаване.

 

Обикалящият телевизиите внук на Тодор Живков днес се похвали, че би си продал гласа, ако имаше кой да го купи- плези се на закона, който забранява подобна сделка. Дядо му искаше да продаде България на СССР, а скромният Тошко търси купувач само на собствения си глас.

 

И защо не? Тук от най-високо място заявяват за „пускане” на чужд на самолет в нарушение на съюзническите задължения на страната, след което се самоопровергават. Защо и малък Тошко да не се пусне на пазара на цинизма, в който вече се е демонстрирал неведнъж ( а може и да не помни, поради силното опиянение в споменатите реалити формати по телевизиите, което любезните водещи в телевизиите тактично не му припомнят).

 

Съответно в мода се превръща за кандидатите за политическа слава в България да се кичат с руското знаме и дори с лика на вожда Путин. Дават си сметка за скандала на местни избори да се рекламираш със символиката на чужда държава и с физиономията на президента й, но нали тъкмо цинизмът на скандала продава днес!

 

Ситуацията ми напомня на порно-еротичния разгул в началото на 90-те години у нас, когато падна забраната за голотиите, поддържана от привидно пуританския режим в НРБ (когато порното и еротиката се консумираха у дома и на работното място). Изведнъж дори в заводските столове се появи жанрът стриптийз. Най-честите изпълнителки бяха гостенки с руски акцент.

 

Днес руският акцент отново е на мода в България. Русизми , като еврогей, толераст, либераст, соросоид ( само грантаджия намирисва на роден езиков продукт с турското си окончание) и т.н. се превърнаха в секс играчки в устата на употребяващите ги тук. Изпълнителите на стриптийза се конкурират да прелъстяват избиратели, наметнати сладострастно с руския трибагреник. Българският им служи за смокинов лист. Ако им се озъбиш, махат и смокиновия лист и ти показват онова нещо, на което Сидеров си беше сложил слънчеви очила при фотосесия по онова време, за което споменах по-горе.

 

Най-големият срам е , че руският външен министър призова Борисов да се срамува, а той му отвърна със суперлативи за руската дипломация и лично за това, как точно Лавров бил най-големият днешен дипломат в света ( може би видно от най-жестоката дипломатическа изолация на Русия в нейната история).

 

Този абсурд се съизмерва с вица за шопа, който се чудел на жените: „ они ги таковат, а те ги целиват- мене некой да ме такова, главата че му счупим”.

 

Само че нашият премиер да не е някой си банкянски шоп и охранител по генезис, че да чупи глави- той е раздавач на порции и комплименти, когато го таковат началниците. И като един истински мъж ( пак по аналогия с Вуте, който заплашил човек да си наеме и пак да я…Пена, ако лично не може), си нае външния министър три дни по-късно да обвини Лавров в невъзпитание.

 

На това Юнкер му казва „златното момче на България”. Като се досещаме и какви сделки върти мочето на тайната борса със златния пръст на Путин, спокойно можем да кажем, че преживяваме златен век на цинизма в нашата родина.

ПУРИТАНИ

23 мнения за “Златният век на цинизма в ерата на европейското златно момче и руския златен пръст”

 1. Тежко на България с такова “златно момче”!!! Срам и позор за този така наречен народ!

 2. За съжаление май този непукизъм, за който говори Г-н Инджев се разраства в световен мащаб. Поредното доказателство от САЩ, където една от кандидатките за президент и бивш външен министър явно е уронила националната сигурност използвайки частен е-маил и сървър за служебни цели. Та вместо да е в раиран костюм (само това което е известно досега е достатъчно според експерти за да я окошарят) тя има подкрепата на огромна част от населението да бъде следващият президент на Америка. Може би нашият непукизъм към иначе моралното падение на политическата класа е заразен? Много деморализиращо според мен, е когато тези които трябва да ни служат за пример (нашите задокеански приатели) демонстрират подобен непукизъм и обръщат гръб на равенството пред закона. Ние тогава на какво да се надяваме с нашите банкянско-сирщнико-сарайски държавни институций.

  Весел ден, приятели!

 3. Извън темата – някой извън този блог знае ли, че имаше парламентарни избори в Канада? Освен в dir.bg, не виждам новината да е спомената в други вестници. Разбираемо, дребна новина за нашата журналистическа аферистика.

 4. В случая като руски трол смених темата, но просто снимките ми погнусиха сутринта.

 5. Златно момче е! Прекалено скъпо ни излиза и втория му мандат с простотиите дето ги прави навън и вътре в държавата.

 6. @ULIAN
  Виждам,че постоянното гледане на телевизия Алфа води до деформирани умозаключения.
  Има една книга “Манипулирай,но правилно” от австрийския автор Йозев Киршнер.Добре е всеки пишещ в мрежата да я прочете.
  Особено тези, които се опитват да оригиналничат в блога на г-н Инджев.

 7. Господи, гнусотата става наистина непоносима! След 2001 г. сме свидетели на постепенно, а напоследък и все по-активно възвръщане на онова зло, от което уж се бяхме отървали. Свидетели сме на тържеството на ретроградността, на процъфтяващата ни руска зависимост, обсебването на всички сфери на живота ни от наглите наследници на тези, които смениха Тодор Живков. Причината за всичко това е в управляващите, които си избираме след тази година! Склонен съм да простя сегашното говорене на реформаторите по отношение на управлението с особеностите на предизборната обстановка (не им прощавам това, което направиха в Пловдив, нареждайки го по градско управление редом с това на “Тимаджийска Варна”). Интересно ми е дали след изборите ще продължат да търпят всички тези гадости, коментирани от нашия домакин, малкото останали читави журналисти, общественици и приятелите в блога?!

 8. Да бе ULIAN, точно това е деморализиращото, че нашите задокеански приятели обръщали гръб на равенството пред закона. А не вълчия капан в който ни държи Русия нали?

 9. Иво, само една лека забележка (ако позволиш, разбира се) към текста на поредният шедьовър. Баце, ако не е в началото на изречението е прието, поне така е по форумите да се пише с малка буква.
  А сега, един линк към статия която е унищожителна и за провъзгласеният за първи номер планетарен дипломат на съвремението ни и за автора на оценката.
  Жалки смешници. За кой ли път.
  http://rusmonitor.com/rasha-tudejj-v-ocherednojj-raz-osramilas-v-pryamom-ehfire-razoblachiv-lozh-moskvy-o-sirii.html

 10. Най-интересните новини, разбира се, нашите медии ги заобикалят отдалече.

  Преди 3 дни руският омбудсман заяви в прав текст, че руските технологии са така фатално изостанали от западните, щото единственият начин някоя държава да купи въпросните нещастни руски технологии е, ако Русия я застави с военна сила.

  И пак омбудсмана заяви, че най-глупавото нещо е да се инвестира в руските IT-специалисти – така или иначе те ще забегнат в САЩ. Човека беше до болка откровен. Това омбудсманско откровение произведе буря от коментари и е една от най-тиражираните новини в Русия последните дни. Да сте прочели нещо по въпроса в български медии? Е, няма и да прочетете. 🙂

 11. По повод думите на г-жа Everyone Else бих казал само, че не случайно честитих на всички в блога на Иво старта на телевизия “BiT”. Там Ралица Василева показва как сбито (в рамките на 30 мин., от 19.30 до 20.00 ч. н.вр.), без нашенската чалгализация в информационните емисии, може да се поднася на аудиторията най-важното от новините в България, Европа и Северна Америка за деня. Така и тази вечер научих, че в Канада е спечелил либералният кандидат, синът на бившия премиер Трюдо, чието основно предизборно обещание е било излизането на Канада от коалицията срещу Ислямска държава.

 12. Към PAVLIN, да това което пише ULIAN е наистина деморализиращото. Липсата на морална опора в съвременната политическа сцена е и една от причините да има такива политици като Сидеров. Популизма сред световните лидери е лесно разпознаем това което ги отличава от нашите е че са добри оратори (Обама е типичен пример). Ето и бъдещият министър председател на Канада изглежда такъв:
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-34580420
  Имам чувството че изборите се превръщат в някакво реалити шоу.
  А от това страда демокрацията навсякъде по света.
  Например колко ще им струва на развитите държави да въведат чрез сила мир в Сирия? Нищо може би в сравнение с негативите които сега се поемат: средства за бежански лагери и охрана, насаждане на разделение на омраза, прикриване на престъпления, подкопаване на демократични ценности и т.н.
  И именно нищо правенето дава възможност на Русия да изпълнява пъклените си планове.

 13. В потрес съм!Това,което се случва в България не може да се понесе от нормален човек.Има дни в които не отварям телевизор и компютър,защото не мога да преглътна това,което виждам и чувам.Чудя се как ли изглеждаме в очите на цивилизованите хора в Европа и по света,след като аз ,като българка съм ошашавена?Сидеров,Бареков,Манолова,Тодор Славков………,бат Сали,Местан….да не пропусна някой,който да се обиди?Далеч съм от мисълта,че в България няма нормални,почтени,талантливи,образовани хора,но трагедията е,че те не са на почит!

 14. Щом и в Молдова ги подпукаха ватниците, отидоха у киреча.

 15. Ужасяваща е публичната действителност в България! Заприличва на нещо средно между фарс, кошмар и пълен абсурд. Много точно описание от г-н Инджев!

 16. До Pavlin:
  За жалост слабостата на нашите приятели дава сила на русия.

 17. @Манчо,

  Предлагам да коментирш фактите, а не какво аз съм казал. Ако следиш трагикомедията Клинтън 2 ще разбереш за какво говоря, ако ли не си в час по-добре недей да се изказваш неподготвен.

 18. – Манолова, дали е от вигите
  или от торите?
  – Не, от кикиморите…

 19. Един талант на п”Сидеров му стига-
  да лъже без да смига…

 20. Внучето на Дучето
  След груповото изнасилване,
  имаше аборт,
  последван с пълен медиен комфорт…

 21. Да, не трябва да забравяме кой е управлявал преди ББ, защото може да ни сполети пак нещо от подтискащата поредица (с любезната подкрепа на ДПС):
  Орешарски (БСП),
  Станишев (БСП),
  Царот (себе си, демек – нищо, но с голям въздух и апетит около него)
  Разни други герои от по-далечното минало (беровци, лукановци).

  …Както и да забравим откъде нещата тръгнаха в посока Европа (Костов)…

  Цитирайки пък отговорът на ББ на казаното от Лавров – мисля, че редно е да се има предвид цялото, вкл. частта, която може би не пасва в тезата на автора на блога (имам предвид “Руснаците да слушат по-внимателно какво съм казал”), което на езика на международната дипломация предполагам, че е прилично остро. Даже и D.Savova (далеч от това да бъде обвинена в пристрастия към ББ) май имаше коментар в тази посока наскоро, ако не бъркам…
  Иначе може да стане (цитат от друга статия на г-н Инджев): “Нещо „мъничко” куца в истината и тя престава да бъде такава”

 22. Тоя па ВАСИЛ, като се запрехласва по тъпотиите на банкянскио тъпигьоз – най-големия политически простак в Европа, та да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.