Защо западният отбранителен щит плаши истински Путин

 

Путин се оплака вчера, че американците са (го) излъгали по отношение на противоракетния щит, който изградиха. Фактът, че той работи и то не срещу Иран, доказано от учението на НАТО на Север, явно го е изкарал от равновесие, за да хвърли бумеранга на обвинението в измама.

 

Нима някой е очаквал, че дългогодишното изграждане на тази защита от ракети ще бъде замразено като някаква химера, т.е. като един „Южен поток” или АЕЦ „Белене” само защото Техеран се съгласи да сътрудничи в ядрената област ( засега). Самата Русия, както ще стане дума по-долу, също се беше съгласила, но…

 

Светът е сцена и една шеста от него е основата, върху която стои, затънал до гушата в лъжи, именно той, Владимир Владимирович. Само две от най-пресните му две измами, които промениха климата в световните отношения към застудяване до нивата на Студената война, са достатъчни за илюстрация.

 

Путин излъга стратегически пред целия свят втората по големина република, откъснала се от СССР. Вместо да гарантира сигурността на Украйна, какъвто ангажимент Русия пое срещу ядреното й разоръжаване, той я нападна. Седмици наред твърдеше, че няма такова нещо. А когато нападението даде (не)очакван резултат, защото раздираната от столично безвластие Украйна беше вцепенена от наглостта на интервенцията, Путин взе да се хвали с вероломното окупиране и не по-малкото светкавичното анексиране на Крим.

 

Няма кой да повярва извън напомпаните с кремълска пропаганда глави, че невиждано бързият референдум за присъединяването на Крим към Русия е организиран от „кримчани”, а не от „кремляни”.

 

Това обаче му изяде ако не главата като глава на уж велика сила, то кредита на доверие пред целия свят. Днес е по-лесно да изброиш изключенията, доколкото ги има, отколкото дългия списък от държави, които се отдръпнаха от Русия след като Путин подпали украинската черга. Не друг, а верният преди на Путин негов учител по авторитаризъм Лукашенко се наежи заради аналогията ,че може да му се случи нещо подобно в Беларус. Даже и китайците, които Путин се опитва да приобщи в един лагер срещу Запада, отказаха да го похвалят за взривяването на мира чрез окупацията на Крим.

 

Споменавам само Китай и Беларус защото не могат да бъдат обявени за „американски слуги” и тъкмо тяхната реакция е показателно колко дълбоко е затънал Путин в световната си самоизолация.

 

А да не би Путин да откровеничи за своята авантюра в Сирия, където през август ( може и по-рано да е било) тайно започна да трупа оръжия и хора? Нищо подобно. Путин дори с насмешка се произнесе, че няма да каже какво още е намислил Близкия изток (като опит за компенсация на провала си в европейския Изток). Един вид, гордее се със своята загадъчност, но смята, че НАТО например трябва да играе с открити карти.

 

Всичко написано дотук обаче нито е ново, нито е чак толкова важно- да уличиш лъжеца, доказан като такъв, не трудно. Малко –по-съществено е обаче защо НАИСТИНА Путин май е толкова разтреперан от яд, гняв и …страх.

 

Не, не е затова, че страната му ще бъде нападната с ядрени оръжия от добре подсигурилата отбраната си организация НАТО. Той много добре знае, че проспериращият Запад няма и в сънищата си желание да си разваля добруването чрез война или по какъвто и да било друг начин. Там от появата на бежанци от порядъка на един на 1900 европейци се шашнаха, какво остава за перспективата да бъдат залети от милиони гладни руснаци, чиито градове са изпепелени от ракети –няма луди, да си го пожелаят ( ако опиша в егоистичен ракурс позицията на Запада, за да не просълзявам читателя с хуманистични съображения).

 

Опасните в това отношение са Путин и неговите войнолюбци, които заплашват с разходки с танкове до европейските столици, с прелитане над суверенни държави с бомбардировачи и с изпепеляване на Америка ( както в изблик на шовинистично верноподаничество възкликна пропагандаторът Кисeльов в руския телевизионен ефир).

 

Изглежда обаче опасният Путин май е станал…безопасен, а арсеналите му – непотребни. Побойникът може да плаши само гаргите и уплашените съседи в квартала вече могат да си отдъхнат. Той знае, че те знаят. Шантажът му, колкото и да беше хипотетичен, сега вече изглежда става за смях поне в очите на експертите, които са му докладвали лошата новина. А тя няма дълго да стои скрита от надъханите с възторга от силата на Родината тълпи в Русия, на чиято подкрепа разчита Путин.

 

Щитът е направил безполезни многомилиардните инвестиции на поверената му държава в милитаризирането на страната, която затъва все повече в обичайната за нея през вековете бедност.

 

Ситуацията напомня на предисторията с разпадането на СССР, силно повлияна от съветския страх от „междузвездните войни” на Рейгън, които по-скоро бяха блъф и покана за изтощителен маратон в състезанието между икономиките на САЩ и СССР, завършило катастрофално за империята на злото. Но противоракетният щит дори не е блъф, а реалност, с подобен резултат-  той превръща кремълското перчене в лай на куче по автомобил.

 

Путин се страхува този лай да не бъде разгадан от собствените му сънародници, които по традициите на древната руска дресировка уважават само силния и силата. Получава се малко като в един (политически некоректен) виц, според който китайците ще се разбунтуват, когато един ден разберат, че всъщност винаги са ги хранили само с гарнитурата.

 

Руският народ все някога ще изтрезнее от препиването с пропаганда и ще потърси сметка на Путин за разпиляното национално богатство през рядкото за Русия по своя потенциал за забогатяване десетилетие на този век. Приказката с лесните петродолари, катапултирали руските финансови резерви до баснословни нива, приключи с фиаско. Следват въпросите защо не бяха похарчени за градивни цели с мисъл за бъдещото, за развитието на потенциала на страната.

За социални плащания, заплати на чиновници, военни и ченгета, щедро подкупвани в името на „политическата стабилност”, Путин разпиля огромни средства, надявайки се тази инвестиция да му позволи да векува в Кремъл. Но ето че другото огромно перо в разходите, милиардите за ускорена милитаризация, също се оказва гигантско разхищение, обезсмислено на фона на неефективната икономика, безнадеждно изоставащата от световните стандарти пътна и комуникационна инфраструктура, занемареното образование и здравеопазване.

Когото един ден руснаците се събудят с тежък махмурлук и разберат, че са ги хранили с пропаганда, а тяхното национално богатство е отишло на вятъра без изгледи за лесна и бърза компенсация, никакъв щит няма да помогне на Путин, нито пък ще бъде понесен на щит като спартанец, загинал в бой. Това е неговият кошмар и той го сънува наяве, когато се оплаква, че са го измамили.

13 мнения за “Защо западният отбранителен щит плаши истински Путин”

 1. ПУТИН ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ХИТЛЕР И ЩЕ СВЪРШИ КАТО НЕГО.

 2. Много точен и верен анализ!Както винаги…

 3. Защото подполковникът си е страхлив по природа. Западът дори една курабийка да му поднесе – тоя ще се уплаши и няма да я изяде.

 4. Не по-малък кошмар за дребничкия във всяко отношение “император” на империята на злото, възкачен на високите си токчета е и цената на петрола! Шистовата ревоюция издърпа “черджето” постлано изобилно с петродолари на което се наслаждаваше през последното десетилетие болшевишкото недоразумение, узурпирало кремълския “престол”. Изостаналата във всяко отношение “тюрма на народите” няма шанс да бъде конкурентноспособна на пазара.
  Време е тази агресивна империя на злото да се разпадне на съставните си части, подобно на предшественика си СССР, за който стене и плаче фашистчето Путин! И престъпниците начело с него да бъдат осъдени от международен съд за деянията си така, както нацизма беше осъден в Нюрнберг!

 5. Алфа-догът да не се прави на ни лук ял ни лук мирисал и да търси под вола теле, а по-далечното му 86 процентно обкръжение скандиращо крым-наш( щото близкото обкръжение от копои е наясно за пропагандата му) да погледне сайта на НАТО на този линк и да прочете на четири езика – английски, френски, руски и украински всички ИНСИНУАЦИИ и ЛЪЖИ на непогрешимия си вожд и развенчаването им точка по точка с ФАКТИ и ДОКАЗАТЕЛСТВА.

  http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_111767.htm?selectedLocale=en
  http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_111767.htm?selectedLocale=fr
  http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_111767.htm?selectedLocale=ru
  http://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_111767.htm?selectedLocale=ru

  Там и за ЩИТА е написано – mot-a-mot.

 6. Много точна аналогия с историческите събития през 80-те, които в крайна сметка за по-малко от десетилетие доведоха до разпад на социалистическата икономика в СССР.

 7. ПРО е щитът на цивилизованият свят срещу Путин и подобни на него ядрени варвари!
  А ето го и мечът, който все още не е готов но до 2020 ще е в пълна бойна готовност:
  Prompt Global Strike
  https://en.wikipedia.org/wiki/
  Prompt_Global_Strike
  Conventional Prompt Global Strike and Long -Range Ballistic Missiles: Background and Issues
  https://www.fas.org/sgp/crs/nuke/R41464.pdf
  Conventional Prompt Global Strike (CPGS) weapons
  http://missilethreat.com/missile-class/conventional-prompt-global-strike-cpgs-weapons/

 8. Блестяща статия!

  Путин върна света във времето на Студената война и Мирното съвместно съществуване. Като сега Русия е в много по-неизгодно положение, отколкото СССР на Брежнев. Причините са ясни, но най-важната е още по-голямото научно и техническо изоставане от Запада в сравнение с времето преди 40 години.

  Иначе Империята на злото си е все същата – лъжа, демагогия и заплахи като външна и вътрешна политика плюс завоевателни войни и терор в страната. Но докато при Брежнев несъгласните с режима ги вкарваха в психиатриите, то сега при Путин направо ги разстрелват по улиците.

  Краят на путинската диктатура наближава. Само санкции и глад за Русия и викащите “Крым наш”!
  Мястото на военнопрестъпника Путин и съучастниците му е в Хагския трибунал!

  И когато това стане след не много време – да му мислят тукашните русофили!

 9. Мда-а, Путин Къси вижда да се материализира най-лошия му кошмар, затуй квичи като ритнато от копанята с цвик прасе.

  “… Путин … за своята авантюра в Сирия, където през август ( може и по-рано да е било) тайно започна да трупа оръжия и хора…” – мернах някъде, май беше “Зюддойчецайтунг”, че в базата в Тартус конвои с оръжие (не леко стрелково, а зенитни комплекси, танкове, самоходни оръдия и командни системи) са били доставяни още от ноември 2014 г. А още от 2013 там са прехвърлени поне 11 кораба, сред които тежък “гвардейски” ракетен крайцер, 5 десантни, 2 стражеви и 1 разузнавателно-комуникационен кораби, както и ред по-малки и спомагателни съдове (http://www.dnevnik.bg/sviat/2013/09/13/2140116_rusiia_izprati_ubiec_na_samoletonosachi_kum_bregovete/)

  А иначе, преди 1 седмица Москва тържествено обяви, че самолетоносачът й “Кузнецов” тръгва от Северно към Средиземно море. Вехтозаветното корито на 47 г. може да носи цели 12 самолета (за сравнение първият самолетоносач в света, британският HMS Ark Royal носи 18!) Смях!

  Пред вид пълното мълчание, може би музейният експонат е аварирал някъде на север от UK и сега тихомълком се буксира до най-близкото руско пристанище, за да не се разчуе позорът на джуджето…

 10. Здравият разум може и да показва, че Западът не се готви да напада Русия, но руснаците имат всички основания да се страхуват от нападение, защото по-лошата половината от тях са убедени, че трябва да се бие слабия, а по-добрата половина – че трябва да се бие лошия. А в момента Русия е хем слаба, хем лоша. Демек, за бой си е… Иди после, че не се страхувай..

 11. Изключително верен ,точен,правилен анализ.Ако използваме вазовия похват…тази стаия ..”на клеветата строшава зъбът”! Ето и цитати остатията ,които са като “резюме” ,на написаното:
  1.”Путин се страхува този лай да не бъде разгадан от собствените му сънародници, които по традициите на древната руска дресировка уважават само силния и силата. Получава се малко като в един (политически некоректен) виц, според който китайците ще се разбунтуват, когато един ден разберат, че всъщност винаги са ги хранили само с гарнитурата.”
  2.За социални плащания, заплати на чиновници, военни и ченгета, щедро подкупвани в името на „политическата стабилност”, Путин разпиля огромни средства, надявайки се тази инвестиция да му позволи да векува в Кремъл. Но ето че другото огромно перо в разходите, милиардите за ускорена милитаризация, също се оказва гигантско разхищение, обезсмислено на фона на неефективната икономика, безнадеждно изоставащата от световните стандарти пътна и комуникационна инфраструктура, занемареното образование и здравеопазване.

  Когото един ден руснаците се събудят с тежък махмурлук и разберат, че са ги хранили с пропаганда, а тяхното национално богатство е отишло на вятъра без изгледи за лесна и бърза компенсация, никакъв щит няма да помогне на Путин, нито пък ще бъде понесен на щит като спартанец, загинал в бой. Това е неговият кошмар и той го сънува наяве, когато се оплаква, че са го измамили.”
  НЕКА ВСИЧКИ ДЕЙСТВАМЕ И ПИШЕМ В СЪЩИЯ ДУХ ,КАКТО ПИШЕ ИВО ИНДЖЕВ!! НЕКА ДОПРИНЕСЕМ ВСИЧКИ ЗА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА ,В НАШАТА ХУБАВА БЪЛГАРИЯ!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.