Отписал ли е Борисов Варна

 

Нямам никакви претенции да съм адвокат на Варна и варненци, но и никакви съмнения нямам също така, че днес Борисов направи решителна крачка към морето край града с политически камък на шията, на който сам написа: „Варна е село без магистрала „Хемус”.

 

Тази своя стара теза Борисов повтори днес от екрана на Нова телевизия само часове преди края на предизборната капания и нямам съмнение, че е ядосал доста избиратели(те) в града.

 

Отгоре на всичко премиерът също толкова „дипломатично” наля огън в местния патриотизъм с допълнителната реплика, че без северната магистрала морската ни столица скоро ще изостане зад Бургас и южното Черноморие „ на светлинни години”.

 

Това е толкова тактично, колкото да отидеш на мач на ЦСКА и да викаш „само Левски”, след което да очакваш целувки и прегръдки.

 

Не съм запознат с раздаването на порциите по райони и градове, но не е за вярване, че Борисов прави безплатно подобно изказване ( за втори път) в полза на конкуренцията- която и да е тя.

 

Или го надценявам защото той просто така си плямпа?

 

В неделя, на 25 октомври , когато съм поканен да участвам като коментатор в едно от предизборното студио след края на първия тур на изборите, си запазвам правото да продължа тези разсъждения.

 

Ако бъркам в предположенията си за ядосаните граждани на града съм готов да се съглася ( дори с Борисов), че варненци наистина са загубили гражданския си инстинкт ( за да не употребявам и аз обидни квалификации за овце и прочее селско – стопански метафори). Не че това би било голямо изключение спрямо примирена маса хора в България, но все пак храня надежда да видя, дали този път бунтът на Варна ще бъде по-спонтанен от онзи, който в най-голяма степен подпали недоволството срещу властта на Борисов през пролетта на 2013 г.

 

 

И все пак, за да остана верен на принципа си да не се включвам в хора на нищоговоренето като коментатор чрез стандартния за всякакъв „анализ” финал в стил „бъдещето ще покаже”, ще се обзаложа, че бъдещето ще покаже, че Борисов не е плямпал случайно.

 

Знаете ли защо съм толкова убеден? Много просто. Защото този път водещите му зададоха най-важния въпрос, който в 99 на сто от случаите му спестяват в интервютата. Поискаха от него в последните секунди на интервюто да каже дали е повече на страната на Запада или на Русия. Вместо да даде проатлантическия отговор, че България вече е избрала да бъде западен съюзник, той само промълви неутралното, че сме член на ЕС. Точно като своя приятел Георги Първанов, когато издекламира в присъствието на американския президент Джорд Буш пред камерите и микрофоните, че си бил еднакво близък с „Джордж и с Владимир”.

 

Уж се опитва да се обозначи като независим от Кремъл, но не посмя да използва случая, когато би могъл да заяви тази независимост ясно и без увъртания.

 

С други думи, Борисов много, много внимава какво говори по важния въпрос за избора му между Запада и Русия и не прави грешки на езика, поради което няма как да го заподозра в „невнимание” и за „някаква си” Варна- казал е за нея точно толкова, колкото е решил да каже.

 ГАЛЕРИЯ: Граждани за европейско развитие хранят селян(к)и

13 мнения за “Отписал ли е Борисов Варна”

 1. Г-н Инджев, ще направя опит да Ви разтълкувам, или пък да Ви допиша. Цялото ни Черноморие, в това число и гр.Варна, са си една необезпокоявана и даже много старателно обгрижвана от нас руска губерния. Знайно е, че и парите, и людете там са преобладаващо руски. Коя рассия би допуснала с някакви си там “демакратические” избори да се наруши “спакойствието” на въпросните пари. Борисович е някак си инструктиран поведенчески и урболешката се старае да не нарушава комфорта на онейзи парички. Не му се пипа Варна, защото… ами защото просто “имеет приказ”. Той и Бургас не го е много удержал, пристанище Росенец бичи яко насред европейската територия и не ми е известно някой да се е загрижил поне да му намали малко оборотите. Ето защо въпросният най-личен гражданин за европейско развитие на България ще смутолевя под нос коя точно ни е ориентацията. Европейското им е само за пред музиката, насаме си пейкат “Земля в илюминаторе” до прегракване. Жалко за варненци, бургазлии, поморийци, па и не само за тях.

 2. Мисър ББ (прев. бау-бау) е една от мастиите на кремълската глутница, а отчаяно провинциално СЕЛО е само поверената му територийка в която той си джавка и иска от говедата (в неговите очи) да следят джавкането му така както той е вперил очи в усните на Меркел ( а всъщност подвива опашка под всяко ръмжене на кремълския алфа-дог и мълчаливо изпълнява).
  Снимковият материал към статията ме подсети за чести предишни мои мисли по този повод.
  С това си отвратително, безкултурно, арогантно, пошло сексистко поведение спрямо младите жени и момичета които му поднасят погача той всъщност иска да избяга от собствения си жалък образ и отвратително поведение спрямо русия и нейните представители, пред които той е дегизиран като лесна мома с погача в ръце, готова да и пъхнат в устата каквото и да било ( и не само това).
  Това нещо е премиеринът на БГ.

 3. Хм… Възможно ли е да ни готви някое друго газово хъбче край Паша Дере, за след изборите, за да ни избави от битието ни на провинциалисти и ни постави отново в центъра на геополитическата карта за газово надмощие?

 4. Докато денонощно ни заливат във Фейсбук и къде ли не с клипчета за нови руски самальоти,танкове и прочее хуманитарни творения на руския гениус,вижте какво правят хората в цивилизования свят:
  =========================================

  “Boeing създаде най-лекия материал в света”

  http://hicomm.bg/science/boeing-syzdade-naj-lekija-material-v-sveta.html

 5. Бойко Борисов е селски хитрец на дребно като духовния си баща и кумир Тодор Живков. Но е още по-лаком от него. Само можем за предполагаме колко е откраднал за мандат и нещо като Премиер, но можем да бъдем сигурни в едно – той няма да може да обясни със свои думи понятието “национално достойнство”.

 6. Варна отдавна е град на сенки,о,не се сетих за новия фонтан в града,който превръщал града ни в “Дубай”!Навсякъде се чува руска реч,най-неприятно е,че квартала в който живея “Чайка”е заселен с голям брой руснаци.За борбата на съкварталците ми за незастрояване на зелените площи не ми се говори-“великият”ни кмет със звучната българска фамилия Портних,беше решил тук да се строят жилищни блокове,сещатате се,на кого щяха да бъдат продадени въпросните апартаменти!Обществените поръчки винаги се “печелят”от фирма “Инжстрой”,традиция от времето на Кирил Йорданов-нищо старо не е забравено,нищо ново не е научено!И как ще има промяна,като градът ни принадлежи на ТИМ и на руската мафия!Не можах да разбера защо РБ застана зад кандидатурата на Чавдар Трифонов,който на предишните избори беше кандидат за кмет,подкрепян от ТИМ!Много,много е тъжно,че наистина мислещите хора няма кого да подкрепят на местните избори-хвани единия……….Аз също ще пусна своята бюлетина единствено за референдума!Борисов,както всеки път,се страхува да разрови въглените или му е пределно ясно,че градът принадлежи на руската мафия!Жалко за варненци-родена съм тук,целия ми живот е преминал в този град и ме обхваща огромна тъга,когато вървя из улиците на Варна…….

 7. Е,господин Йорданов,бб преди време беше казал на варненски журналистки,че ще даде интервю само ако дойдат с къси поли,и тогава само беше председател на ГЕРБ,а сега на този отговорен пост що да не храни мат’ряла-“бащицата”ни той!Няма да се очудя ако започнат да му целуват….ръцете и да му се молят,както той се моли на “началника”!

 8. Със своите два мандата, Борисов не е отписал само Варна, но и възможността за реална демокрация в България!

 9. Иво, поздравления за безпощадните думи!
  Г-жо Иванова (пишете по-често!), Rossen Iordanov- не сте коментатори, а писатели и пророци! ШАПО до земята от мен!

 10. Благодаря за прекрасния такст, на г-н Инджев! Благодаря и на всички съмишленици-коментатори!Rossen Iordanov-Респект!!!
  Някои от вас сигурно са успели да видят статията,публикувана в “Клуб Z”: Референдумът е най-важният вот в неделя – той определя бъдещето на България. Не може да си патриот, да милееш за родината и да си бездушен към правото на глас на българите зад граница

  Илиян Василев

  Реших да напиша тези редове именно в последния ден на предизборната кампания, защото усещам, че трябва да го направя. Не само защото вотът за референдум остана в сянка, но и защото той е най-важен за всички нас. Не искам да ви агитирам как да гласувате, а само да гласувате.

  Защото тактиката на противниците е именно да потопят в мълчание кампанията по избора и така да обезсилят посланието на тези, които ще гласуват.

  Всъщност референдумът ни е нужен, защото политиците не пожелаха сами да инициират дебат и законодателство, които да поставят въпросите пред обществото и да позволят на всеки да гласува по съвест. Вотът в неделя е нашият шанс да ги принудим да направят това. Каквото и да изберем, дори да има повече от 50 процента гласували, парламентът пак може да намери вратички, за да обезмисли волеизявлението ни.
  …………………………………………………………….
  …….. Целият модел на прехода бе построен върху системната и програмирана изолация на най-будните и най-компетентните от обществото от властта – едните ни запратиха във вътрешна емиграция, а другите по целия свят – надалеч от реалните лостове за влияние. За да могат да преразпределят чрез държавата старото и новосъздадено богатство на нацията.

  Професор Балцерович тази седмица посочи два типа капитализъм – единият е т.нар. крони капитализъм (чрез държавата), а другият е предприемаческият капитализъм. Примерът за първият е мексиканският милиардер Карлос Слим, вероятно най-богатият човек в света, който направи десетките си милиарди не благодарение на някакви уникални творчески или иновативни умения, а благодарение на близостта си до властта. Другият тип е на Стив Джобс, който тръгна от гаража и който създаде множество милионери и милиардери около себе си и най-скъпата компания в света “Епъл”.

  За съжаление у нас се движим именно по модела на крони капитализма, който дава сила на неколцина посредствени откъм предприемаческа креативност люде, единственият шанс, на които е да преразпределят в своя полза общественото богатство чрез лостовете на държавата. КТБ е класически случай.

  Това са същите архитекти или слуги на прехода. Тези, които сега убиват с мълчание референдума (защото трудно ще спечелят открит дебат), заложиха именно на модела

  Това не засяга българските граждани, които се намират в Турция – там гласовете са осигурени и отчетени, а само емигриралите на Запад, което са огромен и безгласен резерв на промяната.

  В историята си България е била атакувана от външни и вътрешни врагове, но рядко сме били на ръба на физическото си оцеляване като нация. Преди години в работата по книгата ми предвидих, че при тези темпове ще изчезнем като българска нация до края на това столетие. Територията на България със сигурност ще остане, но няма да има достатъчно българи, за да се определят живущите на тази територия като българска нация.

  Защото демографските тенденции не са най-страшното бедствие, най-страшното е, че дори да имаме по-висока раждаемост, което е на практика невъзможно при влошаващата се възрастова структура, докато не променим и подредим дома си, всяко ново поколение българи ще бъде склонно да емигрира. Ако не променим статуквото в неделя, всеки преминаващ границата български гражданин ще продължава да бъде автоматически изключван от изборния процес, от което ще деградира и електоралното тяло. Сегашната система чрез избирателни секции в дипломатически представителства очевидно не работи.

  Затова в отношението към вота за електронното гласуване се отразява отношението ни към ключовия въпрос за съществуването на българската нация, за жизнената необходимост да се използва целият потенциал на българските граждани, независимо от това къде живеят, за развитието на България. Става дума за лепилото, което ще ни държи заедно като нация и което ще позволи на нашите роднини – братя, деца, сестри, да останат с тревогата и отговорността за Родината, която не е нищо друго освен семейството и родния край. Рядко използвам тази дума, защото трябва смирение пред значението ѝ, но нещата днес стоят именно така.

  Не може да си патриот, да милееш за родината и да си бездушен към правото на глас на българите зад граница

  Когато отидете в неделя до избирателната секция Вие ще решите дали емигриралата част от вашите семейства, вашите най-близки приятели ще могат да гласуват заедно с Вас в бъдеще. Вашето равнодушие и неучастие ще издълбае пропаст в доверието помежду ни и ще нанесе непоправими щети върху сцеплението ни като нация.

  Неуспех на референдума ще означава, че е победило равнодушието, че обръщаме гръб на българите зад граница. Не трябва да се учудваме тогава, че срещите у дома ще станат все по-редки, че родените зад граница деца няма да говорят български или ще прекъснат връзката си с България поради незаинтерисованост от процесите у нас.

  Ако по-рядко се чуваме и все по рядко се виждаме, трябва да съзнаваме, че най-главната причина ще бъде вашето неучастие в избора на референдума в неделя. Друг скоро няма да има, пък и референдумите като инструмент на пряката демокрация ще бъдат дискредитирани напълно.

  Запомнете – никакъв скайп не може да замени прегръдката и топлината от личната среща. Ако напусналите страната българи се ангажират с бъдещето на Бългания ние ще успеем да спасим нацията си – след тринадесет века история и 25 години унищожителен преход.

  Когато посегнете към бюлетината трябва да знаете, че вие решавате дали да дадете право на другата България да има глас и да помогне за решаване на общите ни проблеми, включително на развитието, на бедността и демографията.

  Каквото и да решите за местните избори от това съдбата на България няма да се промени, но от отношението ви към референдума зависи много, ако не и всичко. Нашите немили -недраги емигранти ще бъдат с вас духом в тъмната стаичка и ще очакват вашата съпричастност, вашата тревога и вашия глас.

  Не се залъгвайте, че сега не е времето – това го повтарят от двадесет и пет години и тъй като все не е времето сме в такова блато.

  Спомнете си, че тези ваши близки и приятели са не само кръв от вашата кръв, неотделима част от вашето семейството, от личната Ви и професионална история, без която сме нищо, но и че те продължават да Ви питат за родния град и село, за това как са нещата и как могат да помогнат. Именно те пращат своите пари, които никога не са им в повече, а ги отделят за да подпомогнат на майка и татко, роднини – докато са надалеч и нерядко за да изкупят вината си, че са надалеч не по своя воля.

  Тези ли хора искаме да лишим от право на глас, както го правим досега?

  Не се залъгвайте, че има други решения за спасението на нацията освен това да се Съединим – реално и виртуално от всички краища на света в една България на духа и заедността. Само така корените ще останат живи и ще се подхранват от силата, духа и надеждите на всеки българин.

  Споделените ценности и отговорности неизменно и неизбежно ще увеличат шансовете да се възродим в бъдеще и да станем по-богати, по-успешни и да върнем живота в домовете и училищата, които сега пустеят, защото е скъсана пъпната връв с родния край и никой не се интересува от мнението на другата България. Ако успеем да ангажираме повече българи в света чрез техния глас и съучастие, ще увеличим шанс за бъдещата ни заедност и успешно справяне с проблемите на пленената държава и олиграхичния капитализъм.

  Гласувайте на референдума, за да бъдем заедно, когато се раждат децата ни, когато срещаме първата си любов, когато печелим първите си победи, когато преживяваме радостите и трудностите, когато заедно усвояваме възможностите на глобалния свят.

  За да има кой да ни посрещне на прага на дома и да ни изпрати в последния път.

  Защото емигрантите Ботев, Левски, Каравелов, Раковски възродиха духа на българската нация. Защото и днес прокудените от комунизма и от глада на прехода българи по целия свят крепят българския дух и доказват своят предметен патриотизъм чрез делата си, които хранят националната ни гордост. Ние се гордеем с волейболистите си като символ на национална гордост, но повечето от тях живеят и работят в чужбина и много рядко са имали възможността да гласуват. Такава е съдбата на Бербатов, на Григор Димитров, на Васко Василев, изключителните ни преподаватели в най-престижните университети по света, на музикантите ни, на всички онези, които не са емигранти, но просто работят в чужбина.

  И те имат нужда от вашия глас, за да могат да упражнят по електронен път от дистанция. Когато викаме “българи юнаци” и се гордеем с тях няма проблем, когато трябва да им осигурим правото да гласуват от дистанция – има, поне за държателите на статуквото. В други времена бих определил тази позиция на държателите на статуквото като престъпление, днес ще я определя като лицемерие.

  Можете и да не сте съгласни с всичко написано, може и да не харесвате възгледите и анализите които пиша, може да сме различни във всяко отношение, но поне чуйте гласа на тези които напуснаха или живеят извън България.

  Защото всеки един от нас е потенциален емигрант – за по-дълго или по-късо време, но с надеждата да не бъде завинаги.

 11. А на мен Варна очень се нрави! Още някога имеехме обыкновение да отдыхвахме в Евксиноград с Ирина, но теперь даже е лучше- воздухът е исполнен с руски мелодии, с руски крикове, с руски араматы и ухания- духи “Влюбленная колхозница”, духи ” Терешкова”, духи “Анка с пулемьотом”, пеят Любэ, Кабзон, Муслим Магумаев, само Левитан липсва, но като се прибера, пускам си го десятки раз и слушам в экстаз и транс …! М-м-ммм, волшебство, чювствам като в СССР-моята вторая родина- по сутин дела- ПЕРВАЯ! Пак пускам си Левитан и мечтая скорее да услыша:

  Гаварит Масква!
  Ат Савацкава Информбюро!
  Севодня наши вайска акупировали горад Варна, благадаря созданной таварищем Барисовым базе отдыха “Камчийский десант”.

 12. Цялото черноморско крайбрежие на България е колонизирано от руски мафиотски кланове с крадени пари. Това че там през лятото се чува английски, френски или немски не значи нищо – просто системни клиенти на бизнесите им. За българите почти няма място в тази картинка – най много да им позволят да чистят и обслужват господата с парите.
  Бившата територия “Балкантурист” отдавна вече не е българска.

 13. Аааа! Да си имеем уважението, таварищ Каларав! Духи живут в Афганистане и тава а известно в целам мире!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.