Параноевият ковчег на проруската пропаганда

„Не става дума за никаква дълга Путинова ръка, например, както мислят хора, заклети в паранои”, заяви днес в интервю за БНТ психиатърът Николай Михайлов, обяснявайки баналността на казуса с поведението на Сидеров.

 

„Вие медиите го създадохте”, заклеймяващо заяви пък новият общински съветник от „Глас народен” Светослав Витков, говорейки пак за Сидеров в друго телевизионно интервю и също препоръча да не се занимаваме със същия казус. С него не желая да споря задочно по очевидния въпрос, че не медиите създадоха медийно известният иначе от началото на 90-те години Сидеров, а именно руската Пета колона го сглоби като един Франкенщайн, употребявайки една конкретна медия за целта като ракета носител – като спутник, от който същият беше изстрелян от нулевото политическо битие до цели 8 процента национален вот в рамките на няколко месеца. Че това е абсурд, на който е „помогнато от външни сили” да се случи, призна наскоро и съпругата на Сидеров Капка Георгиева.

 

Но с д-р Михайлов в качеството му на политически коментатор съм готов да поспоря с пълното съзнание за непродуктивността да опонирам по този начин ( друг нямам- в БНТ съм отново негласно забранен) на самоизградило се гуру, уважавано от мнозина и ухажвано медийно. Не за друго, а заради подхвърления от него упрек срещу хората, „заклети в параноя” по отношение на „Путиновата ръка”.

 

Ако това стандартно обвинение беше изречено от стандартни червени шамани, като начетеният Андрей Пантев или невежата Шаренкова ( наградена именно от дългата ръчичка на Путин, лично от премиера Медведев миналия януари в Москва за заслуги към руската пропаганда), едва ли щеше да си струва опонирането. С опорните точки на радиоточка не се спори, както е известно. Поради което и все повече избягвам да влизам в ролята на участник в кални борби с русофили от телевизионния екран, отказвайки покани за участие в подобни „мероприятия”, скалъпвани за кеф на жадната за още кални реалити битки публика и като безплатен придатък в повдигането на рейтинга на телевизиите пред рекламодателите.

 

Да стоварваш обаче сарказма си на специалист по менталните заболявания върху заглушавания от години в България критичен глас срещу руската намеса в България от висотата на експертната психиатрична диагноза с политическа окраска, е като да риташ слабия в полза на силния. С неподражаемо засукания си изказ докторът този път орязва със скалпела си полипите на поливалентната руска намеса чрез образа на „ръката на Путин”, с който си служат за целите на подигравката срещу опонентите си тъкмо адептите на руската пропаганда у нас.

 

Именно обвинението, че виждат „ръката на Путин” навсякъде, е любимата карикатура на врага, опростявана като малоумен русофоб от всякакви другари и другарки от антуража на русофилщината у нас. Нейната основна характеристика е невежеството ( особено по въпросите на историята), докато докторът излъчва елитарно превъзходство над простосмъртния и затова диагнозите му са смъртоносно заблуждаващи за податливите на подобна хипноза колебаещи се между истината и манипулативните внушения мозъци.

 

Не, не разпознавам себе си в упрека на психиатъра, който налива масло в скърцащите механизми на опорната точка на пропагандистите срещу „психодесните”. Не се смятам за толкова важен, че да стана прицел на горчивото остроумие на доктора, което звучи примамливо за ушите на разочарованите от всичко и всички слушатели. Мизантропското закарфичване на политвредителите от политическата фауна, забодени в личния му вербален хербарий, са жадувано зрелище за (д)ушите им и то със сигурност предизвиква болезнена наслада в тях.

 

Да, знам че е слаба позиция да отговаряш, без да си споменат конкретно и поименно. Нямам обаче основание да се разпознавам като „параноик” , виждащ „дългата Путинова ръка” по конкретния случай със Сидеров, защото заявих както в тук в блога, така и от телевизионния екран на БТВ вчера, че на Сидеров му се случва точно обратното в момента: по-скоро му пращат юмручно послание към него лично и към всички останали, които не следват указанията и вредят на руското влияние в боричкането за място пред руската хранилка. Навалицата край нея е факт. Видно е от проруските заклинания на т.н. опозиция и от колаборационализма с руския неоколониализъм на управляващите граждани за евразийско разиграване на България (ГЕРБ).

 

Казах още, че има прегрупиране на руските играчи на българския политически пазар и че Сидеров е вече амортизиран, докато един Николай Малинов, свързан с милиардите на най-близкия до Путин медиен олигарх Малофеев, е избран да бъде пуснат като отдавна наложен, но и същевременно като нов руски основен играч на българския медийно – политически пазар. Нещо като генно модифициран Сидеров с човешко лице.

 

Ако става дума за ръцете на Путин, те изпълняват различни функции. Дясната му ръка Сергей Лавров беше активирана с коригиращ шамар за Бойко Борисов и той бързо се поправи пред строя с комплименти към шамаросващия го като „най-добрия дипломат в света”.

 

Жириновски, например, играе ролята на среден пръст на лявата ръка на Путин и той често се пъха по най-нагъл начин в българските дела за радост на аплодиращите го тук националмазохисти, определящи се като патриоти ( диагнозата оставям на психиатъра). Ако ( имаше начин да) питате Путин, щеше да ви каже, че няма нищо общо с този истеричен клоун на сцената на съвременния руски шовинизъм.

 

В този смисъл, да, Путин няма нищо общо и със Сидеров, който е на каишката на Жириновски, наточен да играе вътрешно и международно жалката роля, изпълнявана тук от буйстващия му български аналог със златния руски напръстник. Хора, които разполагат с достатъчно информация, но се озъртат при споделянето й, сочат Жириновски и бандата му като преки началници по финансова линия на потоците, захранващи българската им клоунада. Това е много удобно: при провал- в случай, че българската държава искаше да се конфронтира с тези наглеци- Путин винаги може царствено да отрече , че е чувал за някаква си бяла булонка, джавкаща с руски акцент в България.

 

А сега да обобщя и аз. Повтарям: реагирам не защото някак се чувствам лично засегнат. В персонално качество, когато да ме гълчат, се оправям някак си. Но се опитвам да защитя със скромните си сили гласовете срещу руската намеса у нас, които бавно и все така относително рядко, но все пак и въпреки всичко започнаха да се чуват напоследък в пробуждаща се България. Когато срещу тези кълнове на осъзнатата и признатата толкова трудно заплаха застане психиатричната оценка за тяхната „параноя” ( на фона на световния бойкот на руската агресивна политика), предпочитам да не мълча, каквото и да ми се лепне по този повод.

 

Диагнозата на психиатъра мигновено се превръща в опорна точка, макар че иначе докторът се изказа достатъчно презрително за самия Сидеров в лично качество. Това се вижда от следното заглавие в русофилски сайт, който внимава в картинката и извади следните негови думи от контекста на сутрешното му интервю буквално минути по-късно:

 

„Д-р Михайлов: Депутатите ще направят всичко възможно да хвърлят Сидеров на кучетата, по самозащитна логика”

 

 

45 мнения за “Параноевият ковчег на проруската пропаганда”

 1. Blagodarq Vi,g-n Indjev!I na men mi e stranno,meko kazano,strannite prevyplyshteniq na d-r Mihajlov.Vyobshte rejisiraniqt spectacle ot ruski postanovchik sega shte izkarat Siderov cloun,no shte ima novi personi,koito da zastanat na ambrazurata.
  Izvinete,che pisha na latinitsa,no imam problem s claviaturata.

 2. Не е тайна, че Машината на Путин работи с изкривяване на пространството и понятията. Сега ще се поясня. Както във всяка една сфера има константни понятия и величини / Питагоровата теорема, числото Пи, термини като, римско право или устойчиво развитие и тнт/така и руснаците с тяхното високомерие се поставят над всички тези правила. Какво следва: манджа с грозде или двуглав орел с ориз, абе Иван-грозна картина изобщо. Ето един пример от скорошен вестник “Труд” Топ дипломатът на Русия, пушил цигара в сградата на ООН, където пушенето естествено е забранено. След забележката от Председателя на ООН, Лавров започнал да хока, че тази сграда била на всички, че след мандата председателя нямало да го има там и тнт.Какъв революционер да ходи да пуши в някой мол. Едни оприличават лавровата физиономия с конска глава. В речника на Бг жаргона пък тълкуват разтеглената минджа като конска уста. Каквото и да мътят, руснаците нямат власт над неформалните пространства.
  П.П.Случаят Сидеров не е за подценяване! Да си спомним, преди време той организира кампания, да не се продава българска земя на чужденци и последва свирепо руско покупателно нашествие. Сега говори срещу дрогата, какво да се очаква?

 3. Г-н Инджев,
  Много точно е сравнението Ви на Д-р Михайлов с другото емблематично лице от левия спектър Андрей Пантев, въпреки, че първият уж се числи към “десното” политическо пространство. Двамата са като “сиамски близнаци” във своите “политически теории, анализи и прогнози”.

 4. Цяла седмица преди изборите и по време цирк със Сидеров, после Натфиз, сега Атентат на Трактора..
  Управляващите и кукловодите се опитват много яко да отвлекат вниманието от това че Борисов е обещал в Брюксел да приемем още бежанци и МВФ идва ноември за нов заем.
  И от машинациите на изборите.

 5. Д-р Михайлов,
  Не депутатите,а руснаците -путинисти ще направят всичко възможно да хвърлят Сидеров на кучетата.Най малко ще дръпнат копанката с рублите.А като няма рубли защо му е на Сидеров да се хаби.
  Изглежда,че и д-р Михайлов е на същата копанка.Спомням как 2002 г. се събирахме във ВИАС огромно количество хора разочаровани от лъжите,лицемерието,продажността на политиците и наивността на българите готови да следват мошениците и руски агенти навъртащи се около Симеон втори.
  Така нареченият д-р Михаилов се опита да яхне нашето недоволство,да стане наше *гуру* и в едни дълги тиради с високопарни фрази от психиатричната наука започна да ни омайва и да ги реди врели некипели.Още тогава бях скептична към новопоявилият се лидер,които се държеше почти неадекватно.Но хората го харесваха.Само след две години разбрах,че съм права.Той мина на другия бряг.Изведнаж стана русколюбящ.
  И си мисля толкова ли ни смяташе за плиткоумни и не интелигентни,че се надяваше да го следваме.
  С цялото по нататъшно държание го определям като слаб руски агент.Последовател на петата колона.Вече трудно ще заблуди някого.

 6. За жалост, д-р Михайлов много се промени напоследък.

  Той и преди предимно говореше разните хубави неща за свободата и демокрацията, трудно ми е да си спомня какво реално НАПРАВИ за тях. Може и да греша. В Библията обаче е казано, “По плодовете (делата) им ще ги познаете”.

  А неговите дела все по-често започнаха да обслужват КОЙ и петата колона.

  Освен и аз да съм “заклет в параноя”, без да го знам…

 7. Самовлюбеният д-р Михайлов от доста време ни занимава със засуканите си и мъгляви монолози, но все избягва да посочи главния виновник за хала на българите! Вече не го и слушам, не ми е интересен!

 8. „Не става дума за никаква дълга Путинова ръка, например, както мислят хора, заклети в паранои”, заяви днес в интервю за БНТ психиатърът Николай Михайлов.”

  Пожелавам на д-р Николай Михайлов друг път да не се излага така публично. Нарцисизмът явно му пречи да мисли, а непрекъснатия му стремеж към оригиналничене във всеки разговор води до говорене на глупости.

  Параноя ли е констатирането на все по-засилващата се намеса на Русия във вътрешните работи на България чрез десетките платени проруски организации? Защото това е то “дългата ръка на Путин”.

  Да не говорим, че изобщо не е професионално от етична гледна точка телевизионния планктон /необразованата публика/да бъде сугестиран по този начин.

 9. Не съм сигурна как е по света, но си мисля, че там за да нарочиш някого за психично увреден, налага да имаш минимум солидни медицински доказателства за статуса му. У нас този регламент е най-фриволно погазен и не от днеска- справака Хр.Ботев. Кажи му, че е луд и си клати шапката. Ал.Константинов е бил още по-директен- “Напсувай го да го смъдне под лъжичката, па си г’лей работата”. При всичката му изисканост на психиатъра Михайлов, той никак не се различава нито от обвинените лица в Ботевата проза, нито от карикатурите във фейлетоните на Алеко. Както се казва- нищо ново под слънцето, а за у нас и под Луната. Луната я споменавам неслучайно, защото и Н.Михайлов, и Я.Дачков и Л.Русева изглежда да са се подложили на някаква лунна диета, от която така са се изнервили,та си го изкарват на всички останали. Скромният ми съвет към тези списуватели е да спрат да потребяват само руски хранителни продукти. Току виж настроението им се подобри, а оттам и преценките им за останалите нормални, обикновени и най-вероятно прави в поведението си хора.

 10. Не бива да забравяме и ролята на въпросния любим коментатор с докторска титла и то по психология и (забележете) богословие, доктор Михайлов на “правилните” “журналисти” по медиите, която изигра при съсипването на СДС! Когато се наливаха основите на ДСБ и любимият му тогава вожд Иван Костов като правилния водител на “народа”. И последвалото му предателство към същия любим нему дотогава Костов с подходящото “психологическо” заклеймяване, който изпадна в немилост пред доктора психиатър.
  Подобни “коментатори” всезнайковци са особено вредни за колебаещите се хора – за мислещите той е жалък. И в оценките си, и в категоричността на мненията си, и в сложно формулираните си изречения с които нищо съществено не казва!
  Да отречеш руската пропаганда, намесата във вътрешните работи на България, бесовщината на руските хрантутници или така наречената от професора психиатър “дълга ръка на Путин” в България трябва да си много зъл и да презираш хората на които говориш! Презираш ги защото ги смяташ за неуки и гламави селяци, които използват главите си само да си слагат шапките на тях!

 11. Няма да спра да го повтарям, България е, И ЩЕ БЪДЕ НАВЕКИ СВОБОДНА И ПРОСПЕРИРАЩА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА!

  Русiя ке падне 2015г. !!!!

 12. Наистина ли е казал така докторът? Жалко!

  Е, аз не се чувствам подготвен да му опонирам по темата, но все пак: „Това, че страдам от параноя, не означава, че не ме преследват“.

  Нека разгледаме фактите от година-две насам.
  Руски войници, преоблечени като украински беркутовци, разстрелват протестиращи на площада – това причина за параноя ли е?
  Руски войници в пълно бойно снаряжение, но без опознавателни знаци по униформите, сякаш случайно и от нищото изникват в Крим (Украйна) – това причина за параноя ли е?
  Руски войници, убити като псета в Украйна по време на бойни действия, се оказват отпускари, които на своя глава са тръгнали на война – това причина за параноя ли е?
  Семействата на избитите в Украйна руски войници погребват своите мъртви в пълна секретност, по тъмна доба, под охрана, без никакви церемонии и почести – това причина за параноя ли е?

  Но стига с Украйна, да прескочим у нас!
  Цветан Василев, който е извън България и напоследък не се чува, изведнъж дава пространни интервюта и се появява по (почти всички) национаални телевизии – това причина за параноя ли е?
  В.С. вилнее в центъра на София като някой башибозук – веднъж, дваж, колко пъти? – това причина за параноя ли е?
  Изведнъж, ни в клин, ни в ръкав, Алексей Петров изниква от небитието, в което е потънал преди години, и застава на мушката на ДВА гранатомета в центъра на София – това причина за параноя ли е?
  Михо Михов – той нали е генерал, часове по-късно се хвърля на амбразурата и заявява, че това са противотанкови гранатомети, но не са РПГ (разбирай – руски) – това причина за параноя ли е?
  ВТБ спешно (разбирай панически) продава „Виваком“ – това причина за параноя ли е?

  Ама НЕ, разбира се, тоест НЕТ! Каква параноя, другари, това просто е…специфично подреждане на звездите!

 13. Винаги са ми били съмнителни (т.е. заразени с русофилия) завършилите “Богословие” у нас.

  Доколкото чувам, и докторът, и дваматa му синове са завършили точно тази специалност.

  Но всяко правило си има изключения (като Калин Янакиев:)

 14. ШАПО пред Иво и коментаторите! Г-жа Савова уместно припомни някогашната поява на д-р Михайлов като “гуру” за десницата.
  Признавам си, че от доста време изобщо не слушам неговите витиевати глаголствания и барокови словесни конструкции, или ги пропускам край ушите си. Първото условие за здравословна публично-комуникационна среда е ясното идентифициране, легитимизацията на говорещия по масмедиите. Това значи, че е задължително да се отговори на въпроса КОЙ в КАКВО качество и КАКВИ КОМПЕТЕНЦИИ се произнася публично по едни или други въпроси.
  Например, ако под пик-ливия сайт стои пояснението “лакейски орган на дебелян пеевски, издържан с мафиотските порциони от ДПС, и с подаяния заради рубладжийската си ориентация”…чудесно, знаем с кого имаме работа!
  С доктора обаче нещата не са ясни от такава гледна точка.
  В КАКВО КАЧЕСТВО МНОГОГЛАГОЛСТВА? …Ама бил “много умен човек” – карам се с приятели и роднини, които твърдят това и ги питам безочливо- “В коя точно сфера на познанието и интелекта?”
  1.Фразьорството му е абсолютно непреводимо на никакъв чужд език- хайде с неговите професионални термини и категории!- просто заради дълбинната травма, че той не знае такъв и поради това нарцистично издевателства над родния си.
  2. Този момент + оставеното “искане”, пък проблематичното “можене” по “тънката” линия усилва травматичните последици.(Имам сведения от отлично информирани по този деликатен щрих към психопортрета на интелектуалния гуру)
  3.Фразьорствоо му е непреводимо и на езика на някаква политическа програма.
  4. Бил “гуру” на десните…само че назначен от враговете на десницата и развяван по всички медии неизменно с мърлявото си сако и пуловерче! Така враговете на десницата инкасират двойна печалба- хем мрак, пустота, мизантропия и песимизъм се цедят от устата на пророка, и десните си казват- ами че да се гръмнем накрая, хем от време на време се лансират убийствени за десницата тези, ама щом д-р Михайлов ги казва…значи, нали така… разбираш
  5. Ама бил “морален авторитет”! Както е “морален авторитет”, така и не получи никакво смислено обяснение съавторското му законотворчество като депутат с особено гнусната и неграмотна жълтурана Нина Чилова и то по крещящо лобистки закон…
  Толкова за него. И тези коментари са му много. Да сядат на пейката като дърти хора с другия “десен” пенкилер проф. М. Константинов, да бистрят живота, но да не баламосват наивниците и да не се представят за десни, каквито отдавна не са (ако изобщо са били такива!)

 15. Днес отидох до ВИВАКОМ /БТК вече руска собственост/ да си продължа договора за телевизия и интернет.В момента чета програмата на основният пакет тел.програми и виждам,че на първо място е телевизионият канал Алфа на Сидеров.
  Е ако това не е дългата ръка на Путин здраве му кажи.

 16. Не съм очуден от изразената позиция на д-р Михайлов.За пореден път,не само по тази тема,той оригиналничи до степен,която води до квалификацията на един от посетителите тук,че той,Михайлов,е в голяма степен самовлюбен.Това състояние не е типично само за него,проф.Пантев и редица други:проф.д-р инж.,генерал майор Бойко Борисов и мнозина други.Политическата непоследователност стана причина Михайлов да напусне ДСБ и яростно да критикува ръководството в лицето на Иван Костов за всичко сторено или несторено.Та до днес.А геополитическата дезориентация на Михайлов явно вече налива вода във воденицата на русофилите в БГ,в което според мен е големият му грях.

 17. Не се ли нагледахме на политически въжеиграчи от вида:
  Волен Сидеров,
  Явор Дачков,
  Александър Симов
  Николай Михайлов,
  обходили целия спектър от тъмно-синьото дясно през румено-лявото до мутрокафяво, вчера прегракващи от US-дитирамби, а днес възторжени путинофили?!
  Интелигентността и професионализмът на доктора /които не си позволявам да поставя под съмнение/ едва ли могат да се мерят с нарцистичната му самооценка и жаждата му за самоизява.
  Един, без съмнение по-авторитетен от доктора специалист, още преди век е изчерпал темата, отнасяща се до горния феномен с труда си “Пол и характер” и в частност с раздела “Проститутката и народния трибун”. Ама кой да ти чете… Чукча – писател.

 18. Представете си Бай Ганьо психиатър – това е Николай Михайлов. Една нечистоплътна личност.

 19. Kъм D.SAVOVA

  Някъде 20099 г. из Нета се въртеше следния призив:

  “Спри олигарсите:
  Вземай си лекарства от Гърция, Турция, Румъния и Македония!
  Откажи се от БТК! Не гледай ТВ7!
  Не купувай “Труд” и “24 часа”!
  Закрий си сметката в КТБ!
  Мини на вносни цигари!
  Сирене, кашкавал, салам и месо – от Сърбия!”

  Който не послуша този призив, доста се опари, особено през КТБ. Сред изгорелите има и един цветнокож бивш финансов министър, “гуру” отвсякъде, също и лаборант…

 20. Какво всъщност се случва в тази държава, че управляващите толкова упорито се опитват да го прикрият с глупости като данък “вредни храни”, цирк Сидеров първа, втора и трета част, а сега и с бутафорен атентат?

 21. Уважаеми съкоментатори,

  Предварително се извинявам на тези, които биха се засегнали от написаното по-долу, но просто не мога да сдържа.

  Прочетох внимателно всички коментари и, откровено казано, тъга стегна душата ми, защото в ума ми изплуваха кладата на Ян Хус и тълпите от “трудови колективи”, крещящи “Смърт на враговете на народа!” пред Съдебната палата през 1944/45 год.

  Включително и заради това, че някои от коментарите са написани доста неграмотно, но пък са революционно категорични в “сразяването на врага”.

  Мисля че свободният, демократично настроен човек може СПОКОЙНО да критикува едно различно, дори вредно мнение (което на всичко отгоре може и да е банално словесно опущение) и да му се противопостави аргументирано (както прави авторът на статията) без да прибягва до argumentum ad hominem, идейна стигма или подхвърляне на някакви интимни пикантерии.

 22. Но какво му стана на д-р Николай Михайлов, този така симпатичен някога човек?! Докъде само го доведе травмата от раздялата с Костов! Може би започна да проектира собствените си мании, знам ли. Той е наистина добре образован философски и е най-приятен за слушане, когато остава в това поле.
  А по отношение на Русия е здравословно да сме именно такива – параноични. Има някакъв парадоксално здрав предпазен смисъл в това.
  И ето още един “параноик”:http://clubz.bg/29700-ministyr_lavrov_i_lejtenant_siderov

 23. „Не става дума за никаква дълга Путинова ръка, например, както мислят хора, заклети в паранои”, заяви днес в интервю за БНТ психиатърът Николай Михайлов.”

  За отричането на руския дипломатически натиск и опити за дестабилизиране на българското общество отвътре – особено през последните две години – при наличието на множество обективни факти, доказващи противното, съществуват две възможни обяснения:
  1. Че твърдящият това е минал на руска издръжка.
  2. Че човекът не може да възприема и тълкува реално действителността. В такъв случай може да се мисли за една прогресираща deformation professionelle. Ред признаци на поведението му във времето, както и начина му на изразяване подкрепят такава теза.

  Разбира се – това са разсъждения, породени единствено от неадекватното отричане на реалността. А психиатър да говори за параноя на голяма група хора си е най-малкото странно.

 24. Все по-добър този д-р. Дано да не реши пак да става десен, че както е набрал скорост едва ли ще спре да инкрустира глупост в ‘терминология’. Вижте едно експертно мнение от август тази година:

  “Бойко Борисов е еротически осъществен лидер, с големи постижения в допирната политика. Обича, обичат го, обича се. Такова нещо не е било. Образът му не е убедителен, а свръхубедителен.”

  ‘Допирната политика’ в случая е – целунаха се с Могерини, Юнкер го шляпна по бузката, той го стисна или обратно няма значение.
  Бестселърът е:
  ‘НЕСПЕЦИФИЧНИ ЗОНИ НА ПОЛИТИКА’ Подзаглавие: ‘Ерогенните точки на ЕС’.
  Глава I – ‘Русия на Путин или образът на хроничния трети в любовния триъгълник’.

  PS: Не е тайна, че имам параноя. Каня се да снабдя семейството си с брошурата на литовското военно министерство. Със сигурност д-р Михайлов е забелязал, че литовците са параноици, особено откакто някой (еротично?) отхапа парче от Украйна.

 25. Па ний тва западните ора джобовете ни пълни с доларе и са търкаляме по ВИП лонджовете на литищата и по ВИП слиповете на яхт марините дет ги не пускат руснаците отдавна, щот са под ембарго на меко сирини дет са си го наложили сами с техния гръмвержец дет ги управлява по кагебиски. В България повечето ора с пари некви дет не са техни пари а на кагебето дето ги открадна от народа, същите тее ора са подставени лица на Кремъл, и одат по целия свет, с изключение на щатите щот не им даваме визи и можем да ги опандизим секи момент щот те си знаат че са крадци с луканови куфарчета. В палата на един такъв скоро се озовах като случаен гост и той му беше много интересно да се запознае с истински американец ма пита кво а там, щот той не мой да си представи кво е да живееш без да си подставено лице, даже са пофали че си направил паметник на кучето което умрело и отдолу са виждаше че е с домашни плетени селски търлъци, щот в каменната му вила много студено през зимата иначе джипа му мерцедес огромен бронирад да го не ловат с базуки кат Антон Петров завалията стари кагебиски муцуси недни. Затва ний тва американците здраво дерим през кокълчетата по цел свет щот знаем по тоталитарните държави как здраво е излъган народа и кви ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА са наслагани насекъде разни футболистчета, боксьорчета, затворничета, дет ги жулим яко пре кокълчетата америкън нейви, да не говорим на румин петков апартамента в барселона с кви пари е купен и с кви селски работи е обзаведен да срави града на Гауди тоо плевенски пиклю да го еба и в кайлъшкия манаф да го еба. Ма ний затва са кефим тва американците щот те са знаат кви са подставени лица и сичко си знаят, как са са целували там 39 година с Гудерянката па после той ги отпрал отзад с право мерене на Бялисток и одрискали целата европейска история да не знаат децата и до ден днешен кой е по-голем престъпник – фашиста или коумниста и дали не са все е едно и също нещо, само единия по-чист и говори немски па другия краде часовници и пружини от легла щот у дома пълна разкуха и съдбата на човека по лоша от на кучи нищо че са диша ширако в страна мая радная и волна дишит человек през противогазе и нема малко меко сирини и рублата слаба слабеничка нефта ефтин ма иначе земя много пълно с комари и рекити текът на обратно и кремълски свини.

 26. За мен е съмнително дали и г-н психиатъра не е пръст от подобна българска дълга ръка, която държи руската, па нека ми говорят, че съм параноик.
  Предлагам на г-н Инджев да помисли някой ден дали тази дълга ръка вече не мисли да откъсва наша територия по следните причини?
  – Слава Сиврюкова прави едно предсказание за откъсване на източна територия от България безболезнено но за дълго
  – Това се тиражира от проруски медии и политици
  – наскоро в района на Средец анонимни лица казаха, че искат да се отделят.
  – от последните избори атака вкараха двама съветници в управата на Ямбол
  – Украйна защити интересите си относно преминаването на руския газ и се раздели с Крим, Донецка и Луганска области
  България беше защитена от ЕС, Бургазлии отказаха газопровода Бургас- александруполис и руснаците буквално имат интерес да прокарат тръбите си или да минат през държавата ни на всяка цена, като ще посегнат по всякакъв начин върху нас.
  -Русия е държава, която има икономика основана на износа на суровини, а производствата и не са достатъчно екологични и няма много богат избор от стоки за износ по света. Без износа на суровини Русия е уязвима от бедност и мизерия. С всеки изминал ден Русия изостава от световния прогрес и има нужда от нови територии на юг.
  Има ли хора, които да лъжат, че Русия пази християнството? Особено Русия, която се обявява за християнска, има повече будисти и мюсюлмани в Средна Азия, където е голямата територия, което означава, че тя има интереси, а не християни. Значението на думата Москва идва от Москю- джамия, а там религията християнство над 70 години беше забранена, което показва, че е лудост един психиатър да не познава реалността и да говори за параноя, когато са налице причини и множество признаци именно руснаците да извършват враждебни действия спрямо българския народ, който в известна степен ги е боготворял за известно време. Да, но все по- малко глупаци остават и руснаците може да разчитат единствено на продажници, които нямат достатъчно пари. За да бъде изобличена руската политика спрямо нас, трябва да се покаже Русия в цялост. Руснаците използват български партии и политици и периодично си ги качват на власт.
  Основни решения бяха взети от хора свързани и изобличени като свързани с руски търговци- Иван Костов, Волен Сидеров, Георги Първанов, Негово Величество Симеон Втори, Милен Велчев, Цветан Василев, Ковачки, Златев, Богомил Манчев, Румен Овчаров, Светлана Шаренска и множество местни феодали. Руската ръка се държи за дълга българска ръка тук и подобни изявления не издават друго освен принадлежност към руската кауза в България, за която може да платим прекалено скъпо и после да трябва избиваме хора по улиците без съд и присъда.

 27. @ ИГНАТИЯ,

  споделям в много голяма степен написаното от Вас, но ще се радвам да разбера, че сте готов да обърнете внимание на следните няколко неща:

  – заслужава ли уважение човек, още повече образован, който защитава ръководителя, самодържеца на страна, която води хибридна и икономическа война срещу България?

  -самият д-р Михайлов, макар и прикрито, завоалирано, непрекъснато използва argumenti ad hominem.

  – забележете, че периодически устройва “пиршества на думи” по отношение на ДСБ, Костов и всичко свястно в българската политика, особено ако “обектите” са антируски настроени.

 28. @ ЖИВКО БОЕВ

  Държа да подчертая, че не се явявам някакъв защитник конкретно на д-р Михайлов или негов съмишленик.

  Аз съм човек, който цени интелекта, дори когато притежателят му защитава тези (идеи), които не одобрявам. Не знам дали това е добро или лошо – просто такава е натурата ми.

  Това което ме подразни е избиването на болшевишко акне върху гладката демократична кожа на някои от коментаторите. Може би тук е мястото да спомена, че ivo.bg няма да раздава бележки (или други сертификати) за активни борци (ако сте чели внимателно коментарите, сигурно сте забелязали, че някои са се “събирали” във ВИАС още през 2002 г.!).

  На въпросите ви:

  – не си спомням в някой свой коментар или анализ д-р Михайлов да “защитава ръководителя, самодържеца на страна, която води хибридна и икономическа война срещу България”. Което не значи, че няма такъв – просто не следя всяка негова изява. Според мен, той е преди всичко вътрешнополитически анализатор;

  – съгласен съм, че понякога в изговореното от него може да се открие тънка ирония, понякога язвителност и по-рядко – злост по адрес на коментирания субект, но това не е лична нападка;

  – не понякога, а почти всякога устройва “пиршества на думи”, просто защото умее да си служи много добре с тях. Но не само по отношение на ДСБ и Костов, а и по отношение на Борисов, Плевнелиев и другите участници в българския политически живот. (Нима, според вас, Костов няма за нещо, за което да бъде упрекван?).

  Иначе в анализа си Н. Михайлов иска да каже, че политическият живот на Атака избуява в хранителната среда на скандала. Такъв е В. Сидеров, такава е и партията му, – разчита (и търси подкрепата) на обитателите на най-долния, дънния кръг на българския социален ад. И че скандалната акция на Атака в НАТФИЗ не е по нареждане от Путин чрез Решетников и т.н. по вертикалата до Сидеров.

  Нещо повече: в Кремъл едва ли са много щастливи от “изцепките” на храненика си, който, така или иначе, за всички в България е свързван с Русия.

  На мен ми звучи разумно. А на вас?

 29. @ NENCHO:
  Истински се развеселих и се забавлявах с Вашите “бележки”, още повече на използвания диалект, който ми е роден и го разпознавам и под десет чула камуфлаж. Не е само езика, хъсът на разсъжденията е много характерен и неподражаем, веднага препраща към северозапада. Ако бъркам, поправете ме. Желая Ви хубав ден!

 30. @ИГНАТИЯ

  Това, което откривам в първото изречение на д-р Михайлов, цитирано от г-н Инджев: „Не става дума за никаква дълга Путинова ръка, например, както мислят хора, заклети в паранои” е липса на професионална етика (Treat the patient with the utmost dignity and respect). Иронията тук не прави чест на доктора. Нещо повече, тя е цинична.
  Но Вие, Игнатия можете да се преструвате, че не забелязвате – в интерес на цивилизования, безкръвен разговор, за който може би и аз понякога мечтая.

 31. @ Игнатия
  Д-р Михайлов е палячо.Тия които му се възхищават са като електората на ДПС дето се възхищава на Местан,щото говорел много учено.Не че разбират нещо.А това че Болен е деиствал самостоятелно без санкции от Москва ме развесели много.по добре да бяхте написали че нищо не разбирате и да бяхте сложили точка.Той Боленчо сутрин и зъбите си не мие без санкция от Москва.

 32. ИГНАТИЯ
  Виждам,че ви боли за отношението на коментаторите към д-р Михайлов.Но няма как.Тук не става въпрос за отношението му към определени личности/Костов, Борисов/,а става въпрос за позиции.Не може да се изправиш пред хилядна аудитория и да говориш едно, а след това да защитаваш обратна позиция и да смяташ,че това е редно.Не, не редно.Хората са особено чувствителни към подобни хамелеонски и предателски превръщания.Особено когато се отнася за политика.Изпатихме достатъчно много от подобни *политици*.
  Казвате,че Кремъл и Путин едва ли са радостни от изцепките на Сидеров.
  Калин Янакиев призова от телев.екран посланика на Русия Исаков,да реагира за присъствието на руски знамена на митинг за защита на хулигански прояви,но реакция от посолството на Русия нямаше.Явно Сидеров им е твърде скъп.
  И накрая искам да ви кажа,че винаги с интерес съм чела вашите коментари.Даже смятах,че сме съмишленици.
  Останете си със здраве.

 33. Обвинението към десните и дисидентите, че страдат от параноя и то точно по отношение на Русия не е от днес. То предхожда и кризата в Украйна. Това означава две неща:

  Има някакви хора у нас, които се страхуват и то в личен план от Русия, руснаците и руската агентура. Има някакви други хора, обикновено заклети русофили или просто такива, които другите не ги интересуват, нито политическата реалност, които се подиграват на първите в психиатрични термини.

  Дори да приемем, че нечий страх от Русия, Путин и т.н. е преувеличен (а дали е?), как изобщо той е възникнал? И то сред широки маси от населението явно. Бил ли е той провокиран в личен план със заплахи, преследване, доносничене, семейна история, история на страната? Да кажеш, че Русия и руската агентура не провокира страх у нормалните хора, а само у параноиците, означава да обрисуваш двете в самата невинност. Ами ако този страх, който е масов за дясното все пак има своето човешко лице, някакви персонални или обществени случвания, които обаче държавата предпочита да отрича като реалност, разбира се, че на ред идват психиатричните термини и психиатрите, тогава виновна е жветвата в нейния страх, който естествено може да бъде безумен, знаете как бяга подплашено животно, или как атакува, това параноя ли е? Ако в един филм за животни изтриете атакуващият лъв и оставите само антилопата сигурно всичките й движения, действия, звуци и мятане ще изглеждат налудни. А нейната смърт ще изглежда по-скоро като резултат от налудното мятане срещу “мним враг”.

  Винаги психиатрите в съветския блок са имали тази функция да изтриват една част от реалността, за да превърнат битието на дисидента в налудно и параноично, и съветските клиники са ползвани за алтернатива на лагерите.

  Аз мисля, че психиатрите у нас също имат тази функция, и тя е установена с годините, както и с помощта на ДС, точно както и други сфери на науката. Те са там именно за да изтриват неудобната реалност, и да затвърдят режима и неговите политики. А това, че вменяват лудост и параноя у жертвите не е проблем, спомнете си Скравена. Може би жертвите наистина развиват депресии, паранои, постравматични разстройства и какво ли не, но психиатрите нямат ролята на помагащи на хората, на истински аналитици, а на “машинки” на режима, които трябва да досмелят душите на дръзналите да мислят друго ярче.

 34. Доволен съм, че г-н Инджев изрази в сайта си това, което веднага си помислих, като чух д-р Михайлов по телевизията. Това, че Сидеров беше назначен за политик от руснаците /другари, назначавам ви за милионери/ според мен не подлежи на съмнение. Той изникна от нищото, сдоби се с телевизионно време и пари за партията си. Сега вече има и собствена телевизия – т.н.”Алфа”. Откъде дойдоха парите му? От небето ясно, откъдето според песничката от моята младост пада куче бясно, но не и пари? Впрочем като стана дума за въпросното бясно куче то Сидеров се държи отдавна като такова, но за жалост няма, а и няма да има кой да го спре. Каквото и да си говорим, родните политици, които от време на време издават проатлантически звуци, са русофили в сърцата си и да посегнат на нашенския oximoron /проруски патриот/ нито искат, нито могат.

 35. Искам да благодаря на написалият горните редове с ник “ПСИХОДЕСНИ”,редове,които наистина ми бяха полезни!

  Защото винаги, когато не могат да намерят аргументи, русофилите, сред които съм принудена да живея в една сграда или на едно и също работно място, ми опонират със “съчувствени” намеци и компетентни констатации, че “това моето било фобия, втълпена от луди като Сугарев и параноици като Инджев”.
  И така единодушно и убедително, по един и същи сценарий, с почти едни и същи думи най-различни,непознати помежду си русофили, ми внушаваха, че имам психически проблем с тази моя “русофобна фиксация”, че в един момент започнах да се питам дали пък наистина нещо не превъртам?

 36. Мирен преход… Лъжа и измама. “Все същите вълци в овчи кожи…”
  Така няма да стане работата.
  Да бях загинал “на Гренадин” на 14. 12. 1989. – пред Народното събрание.
  Бунт трябва, братя българи! “Бунт и на оръжие!”
  От МОЧА до край!

 37. Скъсване с Русия!

  1886 – 1895 и 1915 – 1934 – просперитет. Въпреки Ньой!

  1944 – до днес – мизерия.

  Да се освободим от Империята на злото!

 38. До Психодесни

  Когато ДС ме взе /1986/, режимът на Правешкия сатрап беше бая започнал да омеква. Но стражевите кучета продължаваха да служат на СССР. Бях следствен.

  Бях обвинен по два члена от тогавашния НПК – 108 и 109.
  108 – “За противодържавна агитация и пропаганда” – от 2 до 5 години.
  109 – същото, ама в група – от 5 до 12 години. Ако кажеш нещо на жена си в леглото – това вече е “група” по московските критерии. И следователят ми цитира какво съм казал нощем на жена ми в леглото и ме обвинява.

  Понеже не можеха да вкарат целия народ в затвора, те плашеха:
  “Сега те пускаме, но ако кажеш още една дума против СССР – убиваме те”. Описал съм го по-рано.

  Обмислям да заведа дело срещу този жив следовател – какво е мнението Ви?

  Към аудиторията: приемам всякакви съвети.

 39. Никой не ви иска вече бе комуняги скапани. Не го ли разбрахте? Кой ви е крив, че дори онзи простак малък тАшко не ще да е с вас.

 40. Не обичам особено много полемиките – изтощителни са и обикновено включилите се в тях се оттеглят с непроменено мнение по полемизирания въпрос. Но това, което категорично не обичам е да подвивам опашка, както правят троловете .
  Затова ще се опитам да доизясня позицията си, без да търся съгласие.

  Русия е заплаха за България. Не защото ни мразят – Русия не изпитва чувства. Нито мрази, нито обича някого (макар че позата на „обичаща”, „закриляща”, „братска” и пр. много ѝ допада и е постоянно използвана в небивалиците, които бълва имперската пропаганда). Русия има интереси. Нашият проблем с Русия се състои в това, че една свободна, независима и силна България е голяма пречка за осъществяването на безумната, маниакална фикс-идея за Третия Рим, за Константинопол като столица на Русия (Достоевски).
  За Русия би било най-добре България въобще да не същесвува – така нашите азбука, език, история, и територия постепенно с минаване на десетилетията и повтаряне на милиони лъжи ще бъдат присвоени (един руснак – не помня кой – беше казал, че в Русия имат проблем с притежателните местоимения „мое” и „твое”) и ще станат руски. Истински джакпот!
  До това са се домогвали и след последната война с Турция. Неуспешно – явно сме костелив орех, което би трябвало да ни изпълва с оптимизъм.
  Но с резервния вариант (програма миниумум) – малка, слаба и нестабилна България – мисля че се справят доста успешно. За жалост. Оръжията на тази незатихваща вековна война са: дипломатически, икономически и военен натиск и (да си дойдем на думата) рекрутираната сред българите-продажници многохилядна платена агентура, голяма част от която – внедрена в управлението на страната, на всички важни постове. От средата на 19-и век, та до днес.

  Как ние, гражданите да противодействаме на тази постоянна голяма заплаха?
  Като постоянно държим под око всички – до най-дребните, дори символични – политически, икономически, дипломатически, „културни” и т.н. действия на Русия и на нейните агенти в България. И при установяването на действие, насочено срещу интересите на България, да изискваме (чрез граждански натиск) от управниците адекватна реакция.

  Но!
  Бдителността ни трябва да бъде хладнокръвна, трезва. Не истерична или паническа. Не в плен на конспиративни теории или на (което е патологията на същото) параноя. Защо казвам това?
  Защото обладаният от конспиративни теории човек олеква, самоокарикатурява се и гласът му не поражда доверие, а насмешка. Ще се съгласим ли с написаното във форума мнение, че Сидеров дори зъбите си сутрин мие по заръка от Москва (отчитам хиперболата, но внушението все пак е: „Абсолютно всяко действие на Сидеров е по заповед от Кремъл.”)? Съгласни ли сме всяко едно случило у нас се събитие да обяснаваме със сянката на Кремъл – взривилият се край Павликени газопровод (връзката е лесна: газ => Русия/Русия => газ), драмата в Armeec Arena, гранатите по Трактора..? Колко привърженици за каузата „Откопчване от руските лапи” ще привлечем по този начин и колко ще отблъснем? И не създаваме ли по този начин един мит за колосален, всесилен, невидим, действащ на всички въобразими нива противник, когото няма как да победим?
  Освен че прави човека смешен, податливостта към конспиративни теории има и един пагубен ефект – жертвата на тази обсесия става апатична – „Евреите/Ротшилд/Рокфелер/илюминатите/масоните управляват света – ние сме само хамстери, тичащи във въртящото се колелце – нищо не можем да направим… Така е било, така и ще бъде. Бог да ни е на помощ!”.

  Между другото, винаги в този и в други блогове съм реагирал остро на коментари от сорта „Явно такава ние съдбата, не можем да се справим с Русия – винаги ще ни мачка. Господ да ни е на помощ!”. Чиста работа, нали – джиросваме проблема си на Господ и готово! Няма нужда да правим каквото и да било, освен да си седим на мекия диван и да гледаме на плазмата как ДРУГИТЕ протестират. Подкрепяйки ги без да нарушаваме спокойствието си.
  Всеки път на организираните от любезния ни домакин събития се учудвам на това, че навалицата от форума не се пренася телесно „на терен”.

  Накрая, връщам се на злополучната фраза, която стана повод за разногласието ни:
  „Аз мисля, че в случващото се около г-н Сидеров не става дума за някаква дълга Путинова ръка например, каквото са склонни да мислят хора, заклети в производството на такъв вид паранои.”

  Двете (може да има и други) възможни интерпретации на тези думи са:
  1. Параноично е да се мисли, че действията (скандалите) на Сидеров са по нареждане на Кремъл. (Това си е негов специфичен подход за печелене на подкрепа.)

  2. Всички, които провиждат някаква дълга Путинова ръка (в България въобще) са заклети в производството на такъв вид паранои.

  Аз мисля, че изказалият се, все пак, има предвид първото.
  Второто е скандално, точно защото не е вярно.

 41. Здравейте отново г-н Инджев. Много мислех как да продължа разговорът, в който не успях да изразя много ясно виждането си. След над месец размишления и прочит на коментатори, които според мен безспорно са прави в някои си тези, мисля, че ще успея този път. Голямата разделителна линия е дефиницията, която се ползва за либерални виждания. Демек:
  -класическа британска, по дефиницията на Джон Лок. С основи – ценности по юдео-християнска теологична основа, индивидуализим, конституционален ред, свободна търговия, свободите, които не изискват принуда(слово, право на живот и негова защита). Накратко ценностите които републиканската партия пази като “консерваторска” (което виждане споделям)
  – континенталната визия за либерализъм по Русо и Стюард Миллс. Интересното в нея е, че има силно колективистки елемент и претенцията за интелектуален елит, който спуска рамките на свободата надолу към масите. Не случайно този либерализъм е и основата на марксизмът и сходните му производни по Джовани Джентиле в Италия, национал-социалистите в Германия и “най-хуманният ред” чрез Ленин-Сталин-Мао-Пот-Гевара/Кастро-Чавез-Ким.

  В директна съпоставка забелязах, че както коментатори като Дъскарев и д-р Михайлов не осъзнават влиянието на Русия и историческите и настоящи вреди върху България и българите. Все пак началото на империята на злото е унищожението на България на хан Котраг. Мисля, че и Вие сте посочвали гордостта, с която дядо иван си е приписал титлата цар на БЪЛГАРИ и руси през 1582 и си е лепнал Казанския Дракон на символа на масква, а не св Георги, както москалите нагло лъжат.

  От другата страна, забелязвам, че и Вие не виждате колективистките псевдо елити, обсебили до краен предел трите гигантски мегафона в наше време (университетите, медиите и холивуд). Когато Ви писах предишния път бях доста афектиран и прелетях през доста теми. Единственото ми желание е да Ви обърна внимание, че имате читатели, които виждат доста ясно нещо, което Вие не сте готов да видите. Проблемът с колективисткото “либерално” е съвсем истински. И най-голямото потвърждение за мен е статусът на David Horowitz. До преди 15 години виждането му се гледаше с подигравки. Ако сега се загледате в ситуацията в Америка ще остановите, че много хора се посъбудиха и разбират какво става, когато културният марксизъм е на власт в лицето на демократическата партия.
  Директният паралел е демократи – евробюрократи като Жан Клод Ишиас.

  Надявам се този път ясно съм изразил, че не Ви упреквам(както и предишния път) и определено не съм с негативно отношение към Вас. Вижте ми IP-то! Аз Ви чета от години и коментарите Ви в посока Русия/България са отправна точка за моите виждания по темата. Това разбира се не пречи да не съм съгласен по тема, която очевидно следите тангенциално

 42. Към Владимир:

  Ззравейте,

  Нямам претенцията на “виждам” всичко, но онова което виждам ме кара да съм последователен във вижданията си за демокрацията в нейното (не)съвършенство или поне в нейната безалтернативност. Въпреки несъвършенствата й.
  Не участвам в презокеанския спор между демократи и републиканци.
  Но доколкото републиканците позволиха да ги яхне един разглезен шоумен с нулев политически опит и с твърде хазартно поведение, не мога да приема,че същият е изразител на “консерватизма”. Може вотът за него да е бил протестен, но това не го извисява в очите на милиони хора, които гледат с разширени зеници как громи с нацупени устнички западния съюз и фундаментални негови ценности, върху които самата Америка е изградена.
  Протестният вот е сред рисковете пред демокрацията, която не може да го спре. Така на власт идват разни хитлеровци, мадуровци и прочее вождове на протестните настроения срещу статуквото.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.