Малко информация от времето на строителството на комунизма

Доверявам се на анонимни източници, но при ( още) едно обстоятелство, извън стандартното условие за позоваването на факта, че са анонимни, с което публиката не е въведена в заблуждение, а е оставена да прецени дали да се довери- доверявам се не просто интуитивно, но и когато източниците внушават достоверност по отношение на онова, което споделят.

Така беше с подарените на президента Първанов мезонети, за които попитах в ефира на БТВ преди 9 години заради факта, че анонимният източник ги беше описал с такава точност и илюстративност, че трябваше само да се провери на място същият ден и истината щеше да лъсне още тогава. Пропуснатите ползи от това най-елементарно журналистическо упражнение се виждат и днес през призмата на поддържания все така безнаказан политически мумифициран образ на Първанов като легитимен и дори (съ)управляващ субект в България.

Вгледайте се в сгрешения надпис ( да се чете “Алтернатива НА българското възраждане)

 

Ако някой не е съгласен с констатацията, свързана с информацията (на анонимния източник) , нека хвърли аргументиран камък срещу нейната същност, а не срещу анонимността на нейния вестоносец.

Нека несъгласните с информацията, която ще прочетат по-долу, да я оборят. Но се съмнявам , че могат, защото тя е без съмнение „вода от извора”- макар изворът  на информацията да предпочита по негови си съображения да не се обозначава поименно.

Разказът му е убийствено свидетелство за пиршеството на властовото лицемерие от времето на „най-справедливия строй”.

Ето какво е споделил този коментатор в ivo.bg, който явно разполага с вътрешен поглед към онези времена и поради това свидетелството му е значимо – в България желаещите да проговорят са не просто малко, а направо нищожно малко, което прави всяко откровение ценно:

PanAmerican Изпратен на 31.10.2015 в 20:37
…малко информация от времето на строителството на комунизма.
Както предоставих скромна информация за личното оръжие на големи комунисти в МВР и МНО, ето нещо и за медицинското обслужване.
След като комунистическия диктатор Тодор Живков започна да нощува в новопостроената специално за него резиденция в Банкя, по линия на 5-то Упр. на ДС(УБО) бе закупена линейка специално за неговото обслужване , която пътуваше след края на ескорта. Всеки който добре познава манталитета на комунистическата сган, знае че високопоставените комунистически функционери изпитваха екстаз да ползват техника, облекло, лекарства, храни, автомобили,здравни услуги и др., на загниващия и падащия в пропастта Запад. Та след като закупиха брониран Мерцедес-600 за Живков, закупиха и линейка от същата марка, бяла на цвят.Медицинското оборудване също беше западногерманско, лекарствата, медикаментите, спринцовките и др. санитарни материали бяха и от Швейцария, Австрия , Франция…
В линейката имаше лекар и медицинска сестра. За построяването на резиденцията, комунистите одържавиха много частни земи(селища, парцели) в тази част на Банкя и отчуждиха доста собственост от коренни жители на града, както и част от близката вилна зона. През около 1985 г. направиха същото и построиха съвсем нов път в съседство с ж.п. линията, така наречената “електричка” до София.Диктатора беше охраняван освен от УБО, така и от Вътрешни войски към МВР-батальона във Враня.В двете посоки пътя се блокираше Банкя-Иваняне-Суходол-Горна Баня-Бояна-бул.”България”.
Поставяха се униформени войници и сержанти с автомати, особено на мостовете , надлезите и кръстовищата. Кръстосваха патрулно-пилотни черни Волги с цивилно облечени офицери от УБО.Обикновено трафика спираше за период от 20 до 40 минути като по тази причина се създаваха големи задръствания на светофарите в Г. Баня и кръстовището на пътя за Владая.
Медицинското обслужване за другите високопоставени комунисти на държавна служба и привилигировани се водеше в Правителствена болница, ВМА и болницата на МВР на Руски паметник.Докато в последната имаше всякаква медицинска апаратура, във Военна болница и Правителствена всичко беше внос от проклетия Запад. Дори миещите коридорите и фоайетата машини бяха западни- на шведската компания “Електролукс”.Лекарствените материали в Правителствена болница бяха изключително внос от същия проклет империалистически Запад. Имаше и специална аптека с валута в района на Центъра по хигиена на бул. “Димитър Нестеров” до ВМА.
Изписването на напълно безплатни западни лекарства ставаше само от специални кабинети и чрез специални рецепти само за правоимащи клиенти.С определн цвят и няколко копия.
При тежки случаи, пациентите комунисти се лекуваха в същия гнил Запад.В интерес на истината, след съответни връзки и молби се лекуваха и почти обикновени граждани, но съвсем не най-обикновените.
Възползваха се от тези грижи много артисти, дейци от културата, председатели на различни институции и задължително активните борци против същия гнил и експлоататорски Запад. Нали всеки може да открие и тук идиотизма на комунизма-някой се бори срещу някого за да получи официално признание( категория АБФК) , за се ползва от самия него по различни нужди.
Срещу главобол имаше западнгермански хапчета в тънки ламаринени кутийки-Саридон или подобно название ако греша.
За бебета и малки деца , комунистите внасяха само за техните среди изключително качествен сироп(мултивитамини)Саностол, производство на ГФР.
Дълги са историите на и за комунистическите гадове, спирам защото вече заработих поредната доза на натрапник на нихилизма и ругаенето на (л)песно(у)пойния български народ.
Люлееха го комунистите половин век до Десети, ще го люлеят и до Единайсети, коя година? -няма край на комунистическата градина….., кой от кой по-голяма гадина.

А ето и допълнение от друг читател:

Доктор

Спомените на човека не са достатъчно точни и пълни. Очевидно не е запознат добре с дейността на УБО и на правителствена болница “д-р Кирли Хавезов” (след 1983-а г.; преди това само “правителствена болница”).

Живков имаше специално обслужване от УБО, при него, докато членовете на Политбюро ползваха услугите на I-во вътрешно отделение – на място, в болницата. Отделението продължава да функционира и днес – вдясно от основната сграда. Може да се познае по това, че пред вратата му има служители на НСО и обикновените лекуващи се в болницата не могат да влязат вътре. Някои от сестрите, лекарите и поне един от шефовете на отделението от времето на Живков са все още живи и здрави, могат да разкажат много неща, но за разлика от разприказвалите си и разписали се съратници на Живков, те няма да го направят.

Безплатните лекарства бяха само за АБПФК – активните борци, които освен това получаваха и пенсии, значително по-високи от тези на трудилите се цял живот работници и селяни. Едва ли някой може да сметне колко пари са били прехвърлени от джобовете на трудещите се за лечението на борците за народна свобода.

Валутната аптека на беше за лекуващите се в болницата. За тях имаше аптека на 1-вия етаж, срещу кабинета на директора.

В болницата нямаше специалисти, а само джипита, зъболекари и едва неколцина специалисти – например кардиолози. Имаше и физиотерапия с всичко възможно, за да лекува по-бързо и качествено сецнатите държавни гербове, а-а, пардон – гърбове.

Лекарите и сестрите им бяха най-обикновени хора, но разбира се – проверени от УБО. Просто понякога не можеха да вземат решение за лечението на един или друг VIP пациент.
За това за всеки конкретен случай събираха консилиуми със съответните специалисти от другите болници.
В болницата се лекуваха не само АБПФК, но и популярни личности – там последните си дни изкара например Георги Парцалев, сред пациентите бяха и много друг дейци на културата, чак до Мистер Сенко.

Не всичко вървеше по мед и масло в правителствена болница, вкл. и в I-во вътрешно, където в един момент бяха сменени всички сестри и лекари – нещо, което впрочем бе направил и Сталин към края на живота си.

През 83-84 г. бе направена чистка и част от т.нар. правоимащи бяха лишени от правото да се лекуват в правителствена болница – което може само да ви подскаже колко много хора са били пациенти там. Тези хора бяха прехвърлени за лечение във Военна болница.

Да не забравим за още един лукс – легловата база и столовата в болницата бяха на нива, каквито днес се срещат само в “Токуда”. В болницата имаше специален човек, който събираше поръчките за храна на всеки лекуващ се на легло. Храната се готвеше всеки ден!

Към болницата имаше и все още има тенис-кортове, плувен басейн и спортен комплекс.

Служители от охраната на болницата станаха знакови фигури във времето след Десети; така както техните опекуни бяха фигури след Девети.

Резиденцията в Банкя бе построена след изследвания на военните за т.нар. “роза на ветровете” над София, която показа, че над Банкя е най-чистият въздух в цялото Софийско поле. Пътят, за който пише Вашият читател, бе построен не по желание на Живков, а от съображения за сигурност. След насилственото преименуване на българските мюсюлмани имаше заплахи за живота на Живков. Разбира се, те бяха умело използвани от обкръжението му, за да придадат важност на лидера им. Неговият брониран автомобил беше използван от Петър Младенов и Желю Желев.

Но луксът по негово време не може да бъде сравнен с лукса на днешните управляващи. По времето на Живков мерцедеси се полагаха само на членовете на Политбюро, секретарите на ЦК и няколко от най-важните личности в държавата. За останалите имаше волги. От децата на Политбюро, мерцедес имаше само Евгения Живкова, останалите имаха автомобили марка “мазда”, модел 323 (с пет врати). Познаваха се освен по марката и по регистрационните номера. Единственият, който имаше номер, различен от огледалните (7777 на Живкова, 7227, 3553 и т.н.) беше синът на секретаря на ЦК Емил Христов – Веселин, с номер 9872.

Сравнете този “лукс” с днешния и сам можете да прецените дали и как се живеело тогава и сега.

 

 

 

 

26 мнения за “Малко информация от времето на строителството на комунизма”

 1. По повод информацията за медицинското опслужване и анонимния автор. Звучи достоверно, може истината да е дори оше по-фрапантна. Това което ме смути е ГФР – такова животно няма. По времето от което съм аз имаше ГДР и ФРГ. Как човек толкова вътре в нещата гожори за ГФР?

 2. Надписът не е сгрешен, защото е на руски. Вероятно е изумуван някъде в кагебистките лаборатории в подмосковието и криво-ляво е преведен на български.
  Акцентът е думата “възраждане” – вероятно под това московските чукундури разбират връщането на България в руската кочина.
  Това няма как да стане, тъпи кагебисти.
  Първо – защото българинът вече прави разлика между life и жизнь. И “Gillette” и “Fa” миришат по-хубаво от мършата на Ленин.
  Второ – защото България е в НАТО и ако се опитате да направите някоя дивотия, пак ще ядете бой като преди 99 години, че и по-голям.

  За здравеопазването от края на комунизма пиша като III поколение лекар.
  В края на 80-те изчезнаха аспиринът, аналгинът, бинтовете и спринцовките. Аптеките – също като магазините – бяха празни. Фалит.
  Но имаше една привилегирована прослойка, за която до края имаше всичко. Това бяха АБПФК. Скъпи немски и швейцарски лекарства, операции на Запад и пр. За тях имаше рецептурни бланки, отпечатани с червено – да се вижда и знае кой простакът.
  В Пловдив от около 70 аптеки 2 бяха “специални” – първа и двайста. Там се снабдяваха другарите със скъпи лекарства – БЕЗПЛАТНО! АБПФК не заплащаха лекарствата.

  За мен всяка привилегия е гадна, но привилегиите в здравеопазването бяха върхът на цинизма.

  И още малко. Другарите АБПФК настояваха и обикновено получаваха рецепти за скъпи, но НЕНУЖНИ тям лекарства. Взимаха ги безплатно и ги продаваха на наистина нуждаещите се от тях на тройни и петорни цени. Защото не им стигаха пенсиите. А една пенсия на АБПФК беше 2-3 лекарски заплати.

  Това са хората – и наследниците им – които сега непрекъснато дуднат колко лошо нещо била демокрацията.
  Защото ги няма привилегиите.

 3. Още малко.

  През 90-91 бях заместник-кмет на Пловдив.
  На един от приемните ми дни през дек. 90-то дойде един и казва:
  “Докторе, ти нали си от СДС? Иди и виж как комунистите взимат без пари лекарства за хиляди левове и ги продават отпред!”
  Малко ми трябваше. Качих се на колата и първо отидох в двайста аптека, взех тетрадката на АБПФК и гледам – взети безплатно лекарства за над 3 000 лева, за над 6 000 лева и за над 10 000 лева. Записах си имената и сумите на 5-те най-алчни “правоимащи” и отидох в първа аптека. И там – погром. Записах още 5 имена и на другата сутрин в пловдивския в-к “Свобода” /наследник на в-к “Свобода” на Захари Стоянов/ публикувах имената и сумите с кратък коментар, че това е продължение на болшевишкия бандитизъм, започнал на 9 9 1944.

  След една седмица званието АБПФК беше премахнато.
  После същите въшкари се писаха писаха участници във войната, но това е друга смешна тема.

 4. ПравителственаТА болница си функционира и днес, за днешните правоимащи, които са наследниците (или пазителите) на предишните – комунистите!

 5. Поклон и вечна памет на народните ни будители, доказали с делото си принадлежността и всеотдайността си към БЪЛГАРИЯ.
  Здраве и дълъг живот за БУДИТЕЛЯ на блога и за будителите в блога, водещи всекидневна битка за отстояване на ценностите и свободите на западната цивилизация с империята на злото и нейната агентура у нас. СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ! ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

 6. До POSTED BY НАБЛЮДАТЕЛ | ОКТОМВРИ 31, 2015, 23:55
  “Това което ме смути е ГФР – такова животно няма. По времето от което съм аз имаше ГДР и ФРГ. Как човек толкова вътре в нещата говори за ГФР?”
  ————————
  Напротив, това беше наименованието на ФРГ, използвано в средствата за масова информация през 70-те и докъм средата на 80-те години на ХХ век, т.е. Германска Федерална Република.

 7. Иво, поздравление за участието ти в таз сутрешното предаване на Нова ТВ “Събуди се”. С твоята активна творческа дейност и с гражданската ти позиция, ти си редом с народните будители на България от сега и от миналите времена!

 8. Благодаря, Tervel!

  Наистина – честит празник!

  Да е жив и здрав Иво и да сме живи и здрави всички, които милеем за България!

 9. Честит празник, Иво! Бъди здрав!

 10. Честит празник г-н Инджев!Честит празник на всички, които пишат тук!Да сте много здрави и все така истински големи родолюбци!България е отцеляла благодарение на такива българи!

 11. Честит празник г-н Инджев!Честит празник на всички, които пишат тук!Да сте много здрави и все така истински големи родолюбци!България е отцеляла благодарение на такива българи!
  Приятен и спокоен ден!

 12. Честит празник Иво и съфорумци! Само един коментар към този на Доктор с уточнениети,че говоря само от лични спомени от първата половина на 80-те години, без претенции, че са точни. Струва ми се, че по това време ИЗ София се мотаеха доста повечко Мерцедеси с държавни номера, отколкото биха били необходими да обслужват членовете на Политбюро и секретарите на ЦК.

 13. Към всички с духовни сетива и будност и специално към г-н Инджев:
  Честит празник!

 14. Честит празник, г-н Инджев!
  Това за “розата на ветровете”, както го описва Вашият читател е абсолютно вярно. Установено бе, че пушеците от ДМЗ “Ленин”, минавайки през Владая завиват към Бояна и въздуха не е чист. Възложено било да се намери място около София с най-много озон и го откриват в Банкя.Там пък се явил друг проблем.Водата не била достатъчно добра. Решението е намерено, като се продължава рилския водопровод от “Бели Искър”,захранващ тази част от правителствените вили в Бояна до Банкя.

 15. Честит празник г-н Инджев!
  По темата за привилегиите си спомням следното: 1.Лавинообразно нарасна бройката на АБПФК. Само за около две десетилетия набъбнаха до стотици хиляди, а може би и милион. Чел съм данни, че на 09.09.1944г броят на шумкарите заедно с ятаците и затворниците не е бил повече от 20-30хиляди. Спомням си като бях ученик, че имаше изнесени данни за много мераклии, които си бяха купили тази привилегия. Наш познат стана точно по този начин такъв “борец”.
  2. Децата на АБПФК влизаха с тройки в който ВУЗ пожелаеха.
  3. Мисля, че по предложение на Людмила Живкова се направи опит да се въведе привилегирована група, като “борци срещу капитализма и империализма”.
  4. Някъде в началото на 90-те се появи информация, че след 1980г. 50% от новопостроените жилища са се раздавали на АБПФК. Не зная такъв борец, който да си е ползвал това право само веднъж.
  5. Привилегията да си намериш добра работа. Всички работещи по това време във външнотърговските дружества бяха деца на такива.
  6. Дворецът на Людмила Живкова, който го наричахме “замъка на шапкарката” се вижда от пътя за Правец и Етрополе (от няколко години не съм минавал от там, така че не съм много сигурен).
  По темата може да се пише много, но ще спра до тук.

 16. Бих искал да изразя официално благодарност на Г-н Инджев за вниманието,което е отделил на моя коментар ,както и към другия читател,който дава допълнителна информация за периода от строителството на комунистическото бъдеще в посока “медицинско обслужване за архитектите на строителството и най-големните строители”.

  Като безкомрпомисен ползвател на “течния способ”,акцентирам на неговата всеобхватноист,потвърдена от коментара на Г-н Доктор.Ето какво казва:
  “… членовете на Политбюро ползваха услугите на I-во вътрешно отделение – на място, в болницата. Отделението продължава да функционира и днес – вдясно от основната сграда.”.
  Всичко си тече по инерцията на силните на деня,у нас са силните на века!

  Изразявам съжаление към читателите,които не са доволни от моята информация,преди всичко към Г-н Доктор.Аз не предоставям информация от позицията на всезнаещ,а от бегли мои спомени и разговори.
  Нито съм лекар,нито съм работил в Правителствена болница,нито съм ползвал валутни аптеки,нито сини рецепти за АБФК,нито съм бил Герой на Социалистическия труд,нито съм бил артист…, а един обикновен провинциалист към мърсотията на комунистическата сган.

  Както пише един от силните коментатори на блога,българина не знае какво е това толерантност.Разбира се има и много хора,които са точно такива-толернатни до болка.Но тях ги няма,те не са на почит у нас.
  Сайта дава трибуна за всякакви анализи и информация,един знае едно,друг друго и в интерес на истината е взаимно да се допълваме.

  Да,моите спомени “не са достатъчно точни и пълни”-категорично съм съгкасен с Г-н Доктор,но проявявам силен интерес кой у нас предоставя пълни и точни спомени за мърсотията на комунистическата хайка,дайте го този,който знае всичко за нея.

 17. Ето и някои допълнителни коментари към текста на Г-н Доктор.Той казва:

  1.Очевидно не е запознат добре с дейността на УБО(става въпрос за мен).

  Но кога съм казвал,че съм добре запознат с тази дейност,тя е била толкова всеобхватна,че единствено архивите на 5-то Упр.на ДС(Управление за боезопасност и охрана) биха дали почти “пълна картина”.
  В съгласие с констататцията на читателя,ето един непълен и неточен епизод от маршрута на кортежа на Тодор Живков.Годината беше 1987 или 1988.Беше топъл и слънчев ден.Преди да мине кортежа,на левия завой преди Горна Баня след Суходол имаше мост и гьол.Служители от контрола на сигурността,които минават няколко минути преди кортежа забелязват срутване на земни пластове,един-двама ,които не са забелязани от временната постова охрана и смятат,че има нещо нередно.Сигнализират по радиотелефона на дежурния,който информира водещия кортежа,който веднага избира друг резервен маршрут,но се налага и спиране на колите,настава суматоха,движението както е спряно в двете посоки остава неподвижно за около 2-3 часа,докато се изясни ситуацията.Имаше слух,че кортежа се е върнал обратно в резиденцията и впоследствие след изясняване на случая кортежа преминава по маршрута си.
  В друг комемнтар само за Доктор ще кажа на каква компания бяха радиотелефоните и чие производство бяха предпазните жилетки на личните телохранители на Тодор Живко,които се возеха с черното БМВ-тройка ако не се лъжа непосредствено след бронирания Мерцедес-600.По това време началник на УБО беше Ген. Г. Милушев,наследил самоубилия се в Хисаря Ген Илия Кашев.Той много се бил развълнувал,че е имало вероятност да бъде снет от длъжнист или уволнен по болест(диабет)Лично Тодор Живков му го казва и му препорълчва да си вземе болнични,което за него е означавало само едно нещо.Честолюбието на големия комунист го насочва към самоубийство.Намира го съпругата му.Комунистите,в смисъл подчинените му от Пето и ВГУ нареждат да се впише след няколко седмици в смъртния акт че е починал след кратко боледуване.

  2.”Безплатните лекарства бяха само за АБПФК – активните борци, които освен това получаваха и пенсии, значително по-високи от тези на трудилите се цял живот работници и селяни.”

  Не,не бяха “само за активните борци”,но няма да влизам в спор,не е толкоз важно.

  Малко неточно и непълно допълнение:

  Т.нар. активни борци(какви ли са били пасивните…),освен редовна пенсия получаваха и другата,по линия на ‘борческата им дейнист”(терористическата).Те бяха разпределни на различни категории,в зависимост от нивото на тяхната “борба”(бандитизъм).Ако не се лъжа имаше четири категории,като най-добре заплатената беше “първа категория”.Знаех и разценките в пари(левове).Но при пенсии на обикновените хора между 60-140 лв.техните надминаваха 240лв.Говореше се и за 400-500лв,но информацията ми ще стане съвсем неточна ако твърдя това.
  3.”В болницата нямаше специалисти,” -аз мисля че имаше.Но действително се събираха консилиуми,особено с лекари от ВМА.Няма да споря и тук.А действително физиотерапията беше голяма и луксозна,имах и познат който работеше там-бивш служител в ЦСКА.
  4.”Резиденцията в Банкя бе построена след изследвания на военните за т.нар. “роза на ветровете” над София.

  Кои са тези “военни”,които се занимават с изледване на ветрове.МНО и БНА не се занимаваха с излседване на ветрове и тяхната чистота.Към Управление ПВО и ВВС имше съответно метео-отдел,но …както и да е,спирам и тук….
  5. “Пътят, за който пише Вашият читател, бе построен не по желание на Живков, а от съображения за сигурност.”

  Тук вече съм категоричен-НИКОГА НЕ СЪМ КАЗВАЛ,ЧЕ Тодор Живков се е занимавал с избор , проектиране и строителство на пътища и специално този през Банкя в посока кв.Иваняне.
  6″.След насилственото преименуване на българските мюсюлмани”
  Отново изразявам несъгласие,не бяха преименувани мюсюлмани,а “българи с турско-арабски имена”.Това беше официланото название на акцията на комунистиоческата сган,а реалното и нормалното беше ,че бяка сменени насилствено имената на турския етнос(народност) в България.Нямаше графа в Личния паспорт за религия,а трите имена.Сменяха се все пка паспорти…
  7.”Но луксът по негово време не може да бъде сравнен с лукса на днешните управляващи. По времето на Живков мерцедеси се полагаха само на членовете на Политбюро, секретарите на ЦК и няколко от най-важните личности в държавата.”
  Едно непълно и неточно допълнение-Мерцедеси се полагаха и на всички министри,включително и Министъра на Народната отбрана Добри Джуров,плюс този на МВР,плюс Патриарх Максим(служител от ДС).те бяха собственост на УБО и се обсужваха технически в неговия гараж.Кой го приватизира този гараж?-този път няма да казвам.

  Уважаеми г-н Доктор,въпреки няколкото несъгласия с Ваши мисли,изразявам категорична благодарност за споделената информация в нашия сайт,надвяам се че и всички са доволни.

  Но няма да казвам,дали е пълна и точна.Пълна и точна истина за комунистите няма и няма да има! Те са пасмина неуловима!

 18. Ето какво е смутително на редовния читател на блога Наблюдател.”Това което ме смути е ГФР – такова животно няма”

  Непълно и неточно уточнение:

  BRD- Бундесрепублик Дойчланд.
  някои отделят думата Репубик.

  У нас както казва коментатора АНОНИМЕН.

  Така се пишеше по медиите,такива бяха и държаните документи.Но заслужава ли си да се спори за такова нещо.И двете названия са верни-едното по оригинална германска традиция и закон,другата по начин,приет от в НРБ.

 19. Честит празник и от мен, г-н Инджев, бъдете ни жив и здрав, жилав и все така упорит, Будителю!

  Ползвам се от случая да благодаря на колегата-съфорумец PAN AMERICAN за подробната и много поучителна информация какво е било здравното “спец обслужване” (да, те много си обичаха този русизъм) на комун-милицейската банда. Добре е да се знае и помни повече за част от многото скрити безобразия на системата на “най-справедливия строй на земята”. И нека не придиряме прекалено за детайлите – важна е общата картина!

  Малко смешен off-topic – за “Saridon”-а. Имаше такова болкоуспокояващо, да, в тенекиени кутийки по 6 хапченца, много ефикасно. Само за правоимащи, естествено, по аптеките не можеше и с фенер да се намери. Случи се, че някъде 1977 или 78 започна да ми прораства един мъдрец, с ужасни болки. В кварталната поликлиника зъболекарката каза, че не могат да ми помогнат, препоръча ми да си намеря “Саридон” по “втория” начин. Лесно е да се каже – но от човек на човек, от познат на роднина, на приятел, на съученик, накрая една кикимора-АБПФК ми предложи 1 кутийка за 50 ЛЕВА! (За сравнение, тогава заплатата на млад специалист-вишист беше 125 лв. месечно) Естествено, теглих й една, дъртата крава щеше направо да получи удар, сигурно никой не й е говорил така. Още помня противното й набелосано и начервосано лице като маска, в която не бе останало нищо човешко.

  Историята имаше щастлив край – приятел от казармата ми намери от свой приятел, шофьор в СО МАТ, въпросното лекарство, че и пари не ми взе, но се черпихме добре с ракия след като зъбът ми проби. Такова беше прословутото социалистическо здравеопазване, безплатно за всички! След време се оказа, че “Саридонът” бил пагубен за бъбреците и далака, та с приятеля ми пак се почерпихме добре с ракия – че не съм се натровил с вредния западен дефицител илач.

  До колегата E. GAVRILOV относно шумкарите-бандити – бройката наистина не е уточнена. Една докладна до георги “тарабата” димитров от 12 март 1944 г. сочи едва 2,320 човека (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F#.D0.9E.D1.80.D0.B3.D0.B0.D0.BD.D0.B8.D0.B7.D0.B0.D1.86.D0.B8.D1.8F)

  Сериозен изследовател като проф. Донко Дочев (недолюбван и често изпадал в “немилост” заради опитите си да бъде обективен историк) дава цифрата 9,660 човека (http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=529&aid=12797) Той признава обаче, че част от данните му са получени чрез екстраполация и не се опират на реални списъци или архиви.

  От тези 9,000 се пръкват близо 240,000 активни борци (АБПФК), според данните на техния Съюз на АБПФК (днес БАС). Повече тук (http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2290544) и тук (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%86_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B2_%D1%84%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0_%D0%B8_%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0). Данните не могат да претендират за 100 % обективност.

  Както се казваше в един виц от серията “златна решетка” от онова време, “4 партизани = 24 активни борци”.

 20. Две неща по повод прочетеното в коментарите:

  1. Не само с тройки, а направо с двойки бяха приемани генийчетата, пръкнати от АБПФК (знам конкретни примери). И изобщо за тях оценките на приемни изпити бяха без значение. Приетите в специални гимназии и университети все се оказваха с няколко процента повече от официално приетите по списък. Дъщеря на един такъв беше приета предучилищна педагогика (с български език и литература плюс пеене), въпреки че имаше дефект в говора и пееше съвсем фалшиво. Журналистът Милен Цветков, който нея година беше приет дефектология в същия факултет, така и немá удоволствието да се запознае с въпросната правоимаща дъщеря, защото още преди да започне учебната година, се оказа, че тя всъщност била приета… право.

  2. През 1980-те години в предаванията на български език по вражеските радиостанции наричаха ФРГ Федеративна Република Германия. А ГФР вероятно е била измислена, за да има съответствие в названията на Германиите: Германска Демократична Р. (DDR) и Германска Федерална Р. (ГФР). Но тези нюанси наистина са без значение, защото наименованията Източно Немачко и Западно Имачко казваха всичко най-важно по въпроса.

 21. Половината материал е чул, ама не видял.Г-на Инджов си придава важности с неговото надуване на фактите или от невежество.Т.Живков отиваше на работа около 8.30ч.Никакви войници с автомати не са пазели кръстовища или мостове.Нормално е да има регулировчици, които при появата на кортежа на Т.Живков му даваха предимство по кръстовищата.Държавен глава, естествено,че няма да се вози в Трабант.Това че нямало аспирин, бинтове, спринцовки е пълна измислица.А това че днес няма една една истинска храна, че всичко е пълно с отровни Е-та и ГМО, Инджов мълчи.Нямаше ментета.Нямаше уличници, просяци, нямаше безработни.И циганите работеха,Това е истината.Миналото не съществува и няма никакво влияние върху нас.Стига с обработване на съзнанието на народа.Стига с преиначаването на фактите.

 22. Към Тони:

  Обикновено избягвам да задръствам с глупави коментари форума, но тъй като този е доста типичен, служи за илюстрация на примитивизма на самозваните говорители от името народа.В случая Стоян Занков, както се казва авторът, скрит зад “ТОНИ”, дори не е в състояние да проумее кой е авторът на коментара, атакуван от него.
  А най-голямото менте в твърденията му е, че нямало ментета по онова време, когато нямаше почти нищо по магазините, освен някои ментета.
  Спомнете си само единствената като асортимент в магазините, опакованата в хартиени пакетчета кайма, от която буквално течеше гаден червен химикал при пържене – за жилите и кокаляците в нея да не говорим. Каймата беше наблъскана освен с химикали и със соя. А каймата беше основна съставна част от готвенето с месо – от кюфтетата, през мусаката, до сърмите и пълнените чушки ( стига човек за се е запасил със собствена зимнина , защото и чушки нямаше през по-голямата част от годината).
  Спомнете се за бирата с парцали, че и с мухи в нея- задължително, а не по изключение. Спомнете си за единствената наденица по щандовете, наричана от същия този народ “кучешка радост”.
  Спомнете си за гнилите картофи и за зелето и морковите- единствените зеленчуци през дългите зимни месеци.
  Спомнете си за всичките ментета по отношение на битовата техника, мебели и електроника ( придобивани по списъци с чакане на опашки да бъде доставена ), примитивна имитация на съществуващите другаде по света образци, мечтани от всеки българин, но достъпни с долари само за тънка прослойка Живкови слуги и подобия.
  Спомнете си за автомобилите ментета, каквито бяха всички возила, продавани на соцхомосапиенса, освен ако няма от същите онези долари да си внесе от чужбина или да си купи от Кореком ( каквото му позволят в рамките на една две марки западни коли).
  Спомнете си за пилигримските подвизи на майките да доставят от Югославия обувки на абитуриентките си- ако ги пуснат от милицията да отидат до Ниш.
  Спомнете си за ужаса да ви се роди дете и да трябва да му намерите ( нова- защото старите си ги предавахме от ръка на ръка до пълна амортизация) бебешка количка, бебешка храна, дрешки – за еднократни пелени да не говорим, освен ако отново не говорим пак за долари.
  Спомнете си, ако се върна към вечната война да се намери храна в НРБ, каква истерична суматоха наставаше при задаващи се празници за запасяване с хляб за няколко дни напред, защото магазините не работеха по празници и се молехме в някой ресторант за няколко филии. А и хлябът в софийските фурни се продаваше с ограничения в бройката- трябваше да се наредиш няколко пъти на едночасова ( или повече време) опашка, ако искаш да вземеш повече самуни ( за асортимент да не говорим- има два-три вида сирене, ракия, хляб- купуваш, каквото са “пуснали в момента” веднага и без колебание, защото и това може да изчезне от рафтовете).
  Това с бройката на дефицитните стоки важеше за още много от тях- особено унизително беше за жените с лигнина, употребяван вместо дамски превръзки, каквито нямаше изобщо. Като деца се редяхме на опашки в аптеката цялото семейство по отделно за лигнин по тази причина.
  А проституцията беше политическа, краденето – държавно регламентирано ( шефовете си строяха вили с крадени от държавата материали,с труда на трудови войски и други роби).
  Убийствата пък, освен онези “битовите”, за които пропагандата мълчеше, бяха политически и масови по концлагарите, като Белене и “Слънчев ден”.
  Минете и днес по булевард “Брюксел” по моста към летището в София и се огледайте за картинката от ужасно грозни, олющени, илюстративно примитивни жилищни блокове от онова време, които се мяркат на нивото на погледа от лявата страна. По-ярки паметници на живота-менте от онова време, не могат да се измислят.

  И още много има за припомняне, но само за онези, които имат на раменете си глави, а не сделани в Москва болшевишки кухи кутии от бетон.

 23. Г-н Инджев е прав за ментетата. Само малка корекция – “кучешка радост” беше не наденицата, а телешкия салам по 3.60 лв / кг.
  За бирата имаше цяла статия, когато от охраната на Живков му бяха показали бира с… гущер в бутилката!
  За бебешката храна – трябваше човек да има сериозни ВРЪЗКИ, за да я достави. “Хумана”-та хич не беше хуманна.

 24. Г-н Инджев,

  Изброените от Вас факти са недостъпни до плесенясалите безмозъчни глави на комунистите.
  Не очаквайте,че и този ще каже,че сте прав поне по един факт.

  Дори ще допълни,че здравеопазванео е било безплатно.Но нито един лекар,сестра или санитар не е останал без заплата.

  Перифразирайки моя призив към Русия за презридтелно мълчание,ето как би звучал към същества като горноия комуноид.

  “Към комунистите- с презрително мълчание!”.

  Ако се спори с комунисти,те стават още по-големи комунисти.Само тишина и безрззличие към тях….

  Пък и друго,може би не става въпорс за Вас,той се обръща към друг човек явно…

 25. Иво, добре е, че от време на време показваш драсканиците на такива като Тони, а и Пламен, да ни напомняш на всички тук какви идиоти е раждала, а и още ражда територията. Колкото по-дълго живея, толкова по се уверявам, че Господ нас ни е създал, но е позволил някои индивиди, като горепосочените да произлезат от маймуните. Разликата е очевадна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.