Хелоуаут

Изобщо няма да споря за ужасната вреда от празника на ужасите Хелоин, честван така нетърпимо весело от заблудени българчета вече четвърт век.

 

Още по-малко ще адвокатствам на това отвратително, неправославно, неславянско, направо англосаксонско ( с извинение за мръсната дума) тържество на насмешката над смъртта, която неправомерно забавлява карнавално вече четвърт век хиляди заблудени от праведния път деца в големите градове на България, поробена от изостаналата спрямо нас западна т.н. цивилизация.

 

Ама и траките се хилели на погребение, ще рече някой заблуден български патриот.

 

И какво от това, днес нямаше да им е смешно при демографската криза в Тракия ( Мизия и Дунавската равнина) , резултат от еврогейския колониализъм, западната толерастия и глобалното затапване.

 

А и що за цивилизация е онази упадъчна каубойска нация от бежанци, сред които има и толкова много български примеси- само в Чикаго са към четвърт милион. Ако не бяхме ние да ги облагородим цивилизационно, щяха да си останат с англосаксонския си примитивизъм далеч зад нас в културно отношение.

 

Не помага (все още) за цивилизоването на простите янки и фактът, че вече 3 милиона руснаци са избрали евразийската мисия да се заселят в Северна Америка и да й предадат хилядолетния си опит на носители на прогреса.

 

Напълно основателно в този дух ( „ в името на отца и …”) са се възмутили в Бургас родители на деца, подлъгани да се радват без разрешение. За целта възмутените родители са избрали чуден аргумент и пример за борба с упадъчното западно влияние.

 

 

„Родителите цитират изявление на Краснодарската област в Русия, където забраняват подобна проява. В документа от 24 октомври 2012 г. се казва: „Наличието в празнуването на „Хелоуин” на елементи с религиозно съдържание (култ към смъртта или подигравка над смъртта, олицетворяване на смъртта и злите духове и т.н.), противоречи на светския характер на образованието в държавните образователни институции и е разрушително за психическото и духовно-нравственото здраве на учениците.

Според мнението на много учени-психолози и психиатри „участващите в подобни мероприятия деца, нерядко изпитват страх, потиснато настроение, агресия и склонност към самоубийство.” Не е ли разумно да се вслушаме в доводите на тези учени?

Ние виждаме, че Хелоуин се натрапва в българските детски градини и училища не само поради активната реклама от страна на търговци и медии, но и поради мълчаливата позиция на образователните институции по този въпрос, която се схваща като одобрение.

Който иска Хелоуин, нека го празнува както и където желае, но не и в детската градина и учебното заведение, където трябва да се съблюдават базовите ценности на българската култура и общите интереси на всички присъстващи. Изконна българска ценност е децата да се възпитават в респект към училище, семейство и църква. Българската православна църква винаги е била категорично против Хелоуин и за децата е добре, когато нагласите на училището са съобразени с това, пишат родителите.” ( actualno.com)

 

Как да не се съгласи човек за вредата от западното влияние изобщо, макар да е странно, че по време на така натрапения празник пада голям детски смях, кикот, забава –всичко онова, което параноичната ни русофилщина не предлага , освен под формата на възстановеното от Путин пионерско движение, възкресено от съветския гроб в деня на съветския Комсомол.

 

Има само един изход от ужасното за вас празнуване в деня на ужасите: да се предложи нещо по-добро и привлекателно като алтернатива, за да се изкорени въпросният продукт на веселието с черепите и прочее атрибути на черния хумор.

 

Кукери? Вси светии? Трифон Зарезан?

 

Супер, давайте, налагайте ги комерсиално, ако ще и чрез проповеди на лектори. Някой да ви пречи? Само че това е като борбата срещу дънките и джинсите.

 

Знаете ли в коя държава в Европа се носят най-много дънки (не е в Русия, макар там да е възможно да има подобна реакция като с извънредната консумация на банани, отсъстващи от магазините десетилетия)? Във Франция- същата, която най-много кокетничи с европейския си антиамериканизъм.

 

Накарайте децата и младежите да изберат българското, ако можете. В противен случай се повтаря безнадеждното заклеймяване на упадъчната западна музика, дрехи, прически и други подобни сатанински съпътстващи продукти на империализма, които всуе се опитваха да забранят и сатанизират правоверните съветофили в България.

 

Така че: оставете хората да се забавляват и не завиждайте на доброто им настроение. Танцувайте казачок или някакви езически панславянски хоровод, щом ви се струва правилно и се надявайте да привлечете така на своя страна младежите, които мразите за това, че не играят по вашата гайда.

 

Хелоуаут!
 

34 мнения за “Хелоуаут”

 1. ================================================================================

  …и ти пишеш за забрена… и твоето червено образование прозира под сегашната ти маска. Изкарваш на показ кривиците на Пожарникаря, гневиш му се, но и ти си от същото коляно …
  Давай го по със сординка, защото за директор на БТА са слагали най-верните синове на КПСС, т.е. БКП …

  ================================================================================

 2. Господин Инджев, едно от нещата на които май няма да се научим и след 1000 години е ТОЛЕРАНТНОСТ. Говоря за толерантност към нещата които може и да изглеждат странни, но не ни пречат. Щатите имат трески за дялане, но при нас май цялото дърво е за изгаряне(тази мисъл е моя). На тях може би кукерите да им изглеждат странни, но какво от това? Живей и остави и останалите да живеят. А от друга страна можем да търпим да ни управлява един доста некултурен човек-меко казано.

 3. Болни мозъци! Не искат да се радват на това, което животът им предлага – и не могат! Не могат и затова не искат! Не могат от завист и глупост! Като милиционери само забрани са им в главите??! Дори на поповете, защото са милиционери, а не духовници!
  Но къде комунизмът е “победил” в състезание за умовете и сърцата на хората участвайки в реално състезание в живота с презирания (от болшевиките и техните наследници) капитализъм??? В Северна Корея? В Куба? Във Венецуела? В болшевишка Русия – СССР-то? Или в путинова Русия???
  Лесен въпрос, защото отговорът се налага от самосебе си – никъде! И както СССР-то им се сгромоляса само от безсмислието си, така и путиновата им Русия ще се саморазруши от икономическата си немощ!
  А животът ще си продължи своя нормален път въпреки бесовете болшвишки!

 4. Г-н Инджев,
  Аз съм на възраст, която ми позволява да си спомня, че тикви със свещ в една вечер е било много красиво и весело преживяване. Не си спомням за съжаление кога се е случвало – това е някъде много далеч във времето, но споменът ми не е свързан със Хелоуин – тогава не знаехме английски, не познавахме този празник, но тикви имаше и ние бяхме щастливи. Нека нещо, което прави празник за децата да го има, дори да е Хелоуин.

 5. Сладко! Сатирата съсипва червените примати.
  Ама те преследваха рокендрола и туиста. Естествено – всичко, което не съвпада звуково с картината на Иля Репин “Бурлаки на Волге” беше вредно за уюта на другарите.
  А червена сган, завършила “висше” в СССР, си водеше рускинчета за снахи.
  Които рускинчета бяха доста разпасани. Още е жив нещастният партиен секретар на БСП в квартала от преди 20 години – докато по цял ден обикаляше блоковете да събира членския внос, жена му рускинята си правеше секс шоута със студентите от отсрещния апартамент. Те разказваха.
  С годините въпросната рускиня остаря, побеля и помъдря и понеже вече не става секс шоута, прегърна “православието”. Като Путин.

 6. Към Петър Мечков:

  Аз пиша истината, която дори и ти не оспорваш. Обаче ти лъжеш: станах директор на БТА след 10 ноември по желание на моите колеги, за които бях алтернатива на комунистическото минало.
  Заради злобни лъжци, като теб, “антикомунизмът” е стигнал до под кривата круша тук.

 7. A днес изключително Министерство на културата раздавало медали на тотално дискредитирани стари ченгета като Светлин Русев, Валентин Старчев и Антон Дончев за някакви техни предполагаеми приноси към българската култура. Такива те нямат. Гнусно е да бъдат сравнявани с националните ни будители. А самото министерство съдейства за унищожаването на античните руини на Ларгото и за събарянето на уникалната Къща с ягодите.

 8. Перфектен сарказъм. Поздравления!

  Действително, истинският националист би трябвало вместо дънки и маратонки да носи беневреци и опинци. А щом не го прави, значи и той е предал прекрасната си патриотична душа на Запада. Тогава, кого лъже? Май – себе си.

  А сериозната истина е, че съвременният свят се стреми към премахване на държавните граници, освобождаване от националните ограничения и взаимно проникване и асимилиране между народите. При това е съвсем справедливо, по-културните и по-развити народи да асимилират по-изостаналите, стига това да става по доброволен, ненасилствен път, както е случаят с нашия националист, на който никой не му пречи да носи беневреци и опинци, ам той не иска, тъй като “ще му се смеят хората” и нищо повече.

 9. До Петър Мечков

  Знам те – ти си от Саранбей, Септември. Помня те добре – два пъти дойде с Илия Минев с Пловдив през 1990.

  Глупости пишеш, моето момче. Грешиш много.
  Първо ТИ направи един такъв антикомунистически и антипутински блог и после определяй кой какъв е. Аман от безплодни дърдорения!
  После напиши ПОНЕ една книга по темата Вечна дружба, представи я и тогава ще видим.

  Със здраве и по-умната!

 10. До Иво Инджев

  Не му се вързвайте толкова на Петър Мечков.
  Той е просто момче.
  Знаем го. Много е гласовит, но не чете книги.

 11. Благодарности, господин Инджев – истинско удоволствие! Благодаря и на Стамбо за постинга и коментара – както разбирам Русiя ке падне не 2015г., а 2016г. За 1 година няма да го правим на въпрос! Бъдете здрави, и малко търпение!

 12. До Тодоров
  Едни от най-приятните ни вечери на село бяха да си правим фенери от издълбана диня. Според баба сме плашили караконжулите (зли духове по Свиленградския край). Естествено не ни даваше да пипаме тиквите, грижливо прибрани в салмата за зимата.
  А иначе по темата, Краснодарския област е цитирана в каква връзка? Да не би Бургас административно да им приннадлежи вече? Да не би да е минала някаква нова анексия, пак без никой да разбере? Или са пример за духовно извисяване? След като„участващите в подобни мероприятия деца, нерядко изпитват страх, потиснато настроение, агресия и склонност към самоубийство.” ще е по-разумно да се запитат защо това се случва само с техните деца, но не и на англосаксончетата.
  Малко смях и чист въздух не знам да е навредил на децата.

 13. Директно от мястото на престъплението:
  Сутринта влизам в едно кафене и поръчвам еспресо. Изскочи едно ЗОМБИ, заметна монументалната паяжина между нас (сигурно бях първи клиент) и се захвана с кафето. Вчера сутринта учителката на сина се появи маскирана като жираф (висока е около 1.50) и ме разсмя с иронията. Друга учителка пък беше Фрида и си търсеше мустаците. Котки, тикви, паяжини, скелети, звуци от отвъдното; целият град се е заиграл мистично. По тези ширини се среща разбиране за страшната приказка като дидактична, развлекателна и психологически необходима! Приказките на братя Грим са публикувани преди 203 години и са все така ужасяващи, особено в неадаптиран вариант. Страшната история активира архетипно зададено въображение, с което децата така или иначе са принудени да се справят. В кухнята за страхове (Halloween) те виждат как тези страхове работят, как страшният образ може да бъде изграден, още повече как човек може да бъде манипулиран в страха си. В това екзалтирано заиграване със страшното (където всъщност има много радост) родителите са ЗАЕДНО с децата. Както и останалите възрастни, притихнали в тъмното зад вратата до торбите с лакомства. Всеки може да погъделичка страха си.
  И кафето си го биваше. Отивам да довърша minecraft костюма, че съм до кривата круша.

 14. А Петър Мечков сигурно е решил днес да бъде ЗОМБИ ‘със сординка’.
  Поне да беше бариста…

 15. Като деца изяждахме вътрешноста на диня и правехме фенери със свещ.Не си спомням подобно нещо от тикви, само гдето слагахе ос на тиквата, поставяхме пръти за дръжки и ставаше нещо като количка.По тиквата пробивахме дупки и пъхахме вътре стръкове от бъз и като се надбягвахме, то плющеше по земята и вдигахе прах до небето…
  Колкото до хелоуин, той си е католически празник, който няма почва у нас християните и намирам за извращение популяризирането на хелоуин в Х-фактор, позор за Халвачутурян…

 16. Благодаря Стамбо. Оптимистична е прогнозата на В. Портников. Дай Боже!
  Преди няколко дни бях на една конференция, където добра група от международни ‘параноици’ (по д-р Михайлов) умуваха на една маса. Икономическите анализатори бяха почти единодушни, че ще отнеме от 2 до 6 години. Това би означавало дълго хапеща умираща змия.

 17. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5082333

  Да, добра издателска инициатива за документиране на националното предателство на българските комуняги и идеята им да ни наврат като сесесерска република под смрадливите болшевишки сапоги.
  Но ЗАЩО точно левият въртоглавник, клоун и пияндурник проф. Драго Драганов я е реализирал?
  Няма ли десни или просто политически неутрални сериозни историци?
  И, знаете ли, ГОСПОДИ, БОЖЕ, ПРОСТИ МИ!- май трябваше шайката около правешкия каскет да успее! Да видим прелестите на истинския сесесерски комунизъм! Като например комунална квартира с 4 семьи в нея, как вам нравиться? Ами общ котлон и общ кенеф, не хорошо ли, таварищи! А битка до кръв на очередите за калбаса! Это даже лучше!
  И тъй да бяхме видели хасъл съветски глад и мизерия, от която единствено бягство е в алкохола, ковчези от Афганистан с нашите момчета, “извоювали” тонове злато за червените фуражки, маршалски и генвералски бойлери… Дано тогава, дано след това ни беше дошъл акълът в главата! Да възкресим истинската България и да ги зачешем като естонците – съд, затвор, лустрация, декомунизация, забрана за дадени длъжности, съд, решетки – шут към Сибир! (макар че за по-адекватно възмездие ми копней душата!)- и така да им бяхме разгонили завинаги мръсната сесесерска мамица!

 18. Аз Петър Мечков не го познавам, но виждам, че е доста неграмотен.Оттам и мислите му, какви могат да бъдат?!Така че, господин Инджев, ти си пиши, за да се радваме ние, а остави Мечков сам да се ръфа.Иначе за толерантност какво да говорим.Май за повечето българи, за съжаление, толерантността се простира до границите на СССР.За съжаление!

 19. “Предвид наближаващите коледни празници, внасям “процедурно” предложение: Дядо Коледа да бъде заместен с Дядо Мраз. А, и Коледа да се премести на 7ми януари както си му е реда. Всъщност, за какво ли ни е и тя, я направо да ги отменим тези врели-некипели. Некви си там умират, а после пак възкръсват… приказвай ги на баба ми. Друго си е истината, като тази за истинския човек. Ама кой беше той – не мога да се сетя точно в момента. Ще питам Тошката от партера, той всичко знае.
  Сега няма ли кой да налее още по едно че пресъхнахме? Ай наздраве!”

 20. @ Вълчева.
  И аз си зададох същия въпрос какво общо имаме ние,българите(и бургазлии в частност) с някакъв АЗИАТСКИ град Краснодар ? Откъде- накъде краснодарските идиотски забрани ще се цитират в Бургас, сякаш са задължителни и у нас, в България?
  Дали пък Бургас (по случай преизбирането за кмет на града на любимеца на Путин
  Д.Николов)”скоропостижно” не се е побратимил с Краснодар или пък в града вече има изкуствeно създаден местен краснодарски етнос от собственици на имоти, който започва агресивно и нахално да предявява своите “духовни” претенции и да налага своите “по-висши” окупационни изисквания върху туземния слугински етнос !
  С една дума тия ни казват:
  ЩЕ ПРАЗНУВАТЕ КАКВОТО ВИ ПОЗВОЛИМ!

  Използвам случая да поздравя нашия будител Иво с утрешния празник на Българските будители и да му пожелая могъщ буден дух, могъщо здраве и несекващо вдъхновение, което да не му дава мира, докато не седне пред белия лист !
  А на Петър Мечков препоръчвам да прочете още веднъж и по-внимателно последната статия на Иво Инджев, за да разбере, че всъщност и двамата са на едно мнение, но изказано по различен начин – единият използва по- ефектен литературен похват 🙂

 21. Когато казвам че трябва за сериозни неща да се говори сериозно, едва ли някой обръща внимание.Ето обърнете внимание на текста на Петър Мечков. Говори за “червено образование” и на никой не му прави впечатление. А само този израз е достатъчен да се види комунистическото му идиотизирано съзнание.
  Не е виновен този елементарен човек, виновни са водещите на комунистическия кючек.
  Тази фраза идва от нямащата реална същност фраза “западна култура”, “западна мода”, “западно възпитание” , “западно образование” и др. в смисъл на нещо лошо, покварено и пр.
  Каквото и обрзование на има някой, цветовете от спектъра на светлината са неприложими.
  В интерес на истината, образованието в Съветския Съюз беше на висота, особено в областта на науката и техниката, но стойностите там не можеха да се променят от преподаваната комунистическа пропаганда под формата на наука и идеология( както казва проф.Калин Янакиев)
  С САЩ има и днес валиден закон за апликанти за интервюта за работа, които са завършили каквото и да е образование в СССР, с изключние на право и медицина.
  Дали някой е учил в Москва, Токио, Пекин, Бостън, Харвард или Кембридж, това няма абсолютно никакво значение. Факултета и университета дават само основата, след това всеки се развива индивидуално.
  Има много способни хора в областта на културата, техниката, науките и др., които действително са големи професионалисти, надарени и др., но са с комунистически убеждения.
  Да вземем за пример поета Любомир Левчев-надарен несъмнено, но убеден комунист, сиреч вярва в лъжата, насилието, терора и в цялата комунистическа мърсотия. Точно тази мърсотия не му дава душа да каже две човешки думи за Георги Марков, въпреки че последния го е смятал за негов приятел. Г-н Левчев прекрасно знае, че комунистическите злодеи са го убили, не само знае, а го е почувствал веднага, защото е чел Специалния бюлетин на БТА за предаванията на Дойче Веле и Свободна Европа с убийственото разобличение на комунистическата мърша, но пустата му лоялнист към комунистите и Съветския Съюз не му позволява да напише дори едно есе. Знае всичко той , много по-добре знае ги знае нещата от нас обикновените хора, но си остана комунист с комунистически манталитет.
  Няма засега някой който е изпил хапчето на комунистическата отрова и да се е оправил.Така и П.Мечков.

 22. Убийствена сатира, ама човек трябва да има повече от 3 гънки под шапката, за да я разбере. Вдигате много високо летвата, г-н Инджев, сакън, не мойте тъй, че на някои ще вземе да им избият пъпки на интелигентност по мозъчетата и после не знам. Ще вземат да се кандидатират за Парламента, че може и да влязат! Ужас!

  Я вижте Петър Мечков, там в Пловдивско все едни такива “демократи” се въдеха, един даже изпълзя чак до шеф на Военно разузнаване. Да, същият, дето ходеше всеки ден с мотрисата от Асеновград в Пловдив да си чете е-мейлите, кой да му каже на този мамин Homo Sapiens Sancta Simplicitas, че може да прави това от всяка точка с Интернет достъп. Не се шегувам, Пламен Асенов и Христо Марков могат да потвърдят. Респект!

 23. „Колкото до хелоуин, той си е католически празник, който няма почва у нас християните“

  „А, и Коледа… Всъщност, за какво ли ни е и тя, я направо да ги отменим тези врели-некипели. Некви си там умират, а после пак възкръсват…“

  Ей, ама като вземете да ги приказвате едни…

  Католиците какви са, да не са будисти?

  Коледа е Рождество Христово.

 24. “Човек се учи докато е жив.”

  И днес научих нещо (от ТОНИ) – католиците не били християни.

  “…той си е католически празник, който няма почва у нас християните…”

  Слава на Бога!

 25. @NAME*

  Шегата настрана, и до днес има образцови жертви на комунистическата пропаганда (не знам дали това извинява невежеството) и те ще Ви кажат, че католиците не са християни. Скандално, но факт. Предполагам, че ако надигнат балатума (еманация на ком. битието) в някои от българските православни черкви, може да ги изненада мозайка с католически елементи. А по повод враждебността към католицизма, историкът Никола Милев говори за оптиката на първите францискански мисионери у нас през 16 век, които посочват православните християни като по- враждебно настроени към католицизма дори от мюсюлманите.

 26. Към EVERYONE ELSE:
  Благодаря Ви EVERYONE ELSЕ. Отец Рафаил-още един БЪЛГАРСКИ будител. Да е жив и здрав! Честит празник!

 27. Икуменизмът предлага взаимно опрощение и отричане от Схизмата от 1054.
  Виден икуменист беше Папа Йоан-Павел Втори. Той често говореше, че християнството е неделимо и че православието и католицизма трябва да изгладят различията си.
  Основен противник на икуменизма е Руската църква. Защото тя от времената на Сталин е маша на Кремъл и външнополитически инструмент за измама на наивници.
  Ако католицизмът и православието се сдобрят, Кремъл губи ореола на Трети Рим. Смешници.

  А за позицията на БПЦ просто не си струва да се говори. След като Синодът е една от основните опори на Путин в България.

  Българските синодални старци са мръсни доносници на ДС и долни национални предатели.
  ПоПполковници.

 28. @everyone else

  Хм, да, „вътрешните борби“ между деноминациите в отделните религии (православни-католици и особено католици-протестанти, както и шиити-сунити) очевидно са далеч по-кървави (буквално), отколкото битките между отделните религии.
  Доказателствата са в новините всеки ден.

 29. Общообразователно.

  Какво е разликата между “черква” и “църква”?

  Черквата е сградата. “Отивам да се черкувам”.

  А църквата е институцията. БПЦ. Структурата – Синода и цялата йерархия надолу.

  Знаем какво става с Екзархията като идват руските орди тук поредно през 1944. Унищожават я, защото е била стълб на българщината и е пречила на съветизирането на България.
  Между другото, в Османския султанат не е имало български училища. “Писмото и четмото” оцеляват в манастирите – в “килийните училища” по манастирските килии, стаи.

  Унищожаването на Българската Екзархия след 1944 е зловеща част от болшевишкото нашествие.
  Първо заточват г.г. Екзарх Стефан в Карловските бани, за да не му се чува гласа.
  Второ – през 1947 събират всички свещеници от Родопите /над 100 души, “попската рота” са се подигравали милиционерите/ да строят пътя с. Манастир – Имарет-дере. 7 км. Чукали са камъни по цял ден с расата и килимявките. Спяли са в землянки /дупки в земята/ и са ги държали гладни. Целта е била да измрат. Местни помаци от с. Кутела са ми разказвали, че нощем са им носили храна. “Ам’ нищо – гледахме, че ги бият денем и по нощното им носехме да хапнат. Правехме си човещината”.

 30. Драги ОТБЕЛЯЗВАМ,

  Имало е училища- и то какви… Че Априловската гимназия роби ли я откриват! А ето какво намираме по темата в спомените си ЦАРЕВНА МИЛАДИНОВА като учителка в Шумен при откриването на девическото школо. Внимавайте, Митхад паша завижда на българите за образованието им!

  “Доволен изглеждаше да е и самият Мидхат паша. Повече от петдесет-шестдесет ученички, добре спретнати и бодри деца на тоя край, направиха отлично впечатление на този надъхан със свободолюбиви идеи висш турски сановник, представител на султана. Мидхат паша се ръкува с учителите и учителките и запита всекиго къде е учил (…) Мидхат паша на български език, който напомняше говора на албанците от нашите западни македонски краища, прибави: “вие, българите, сте способен народ (…) Напредъкът на вашите училища ме учудва
  ( Ц. Миладинова-Алексиева. Епоха, земя и хора. С., 1985, с.56)

  Просто тогава сме били народ!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.