Руснаците си продават имотите в България-заслугата за освобождението ни е на дядо Владо

Броят на сделките за покупка на недвижими имоти в България от руснаци е намалял четири пъти за последната година, съобщи БТА, като цитира Александър Романенко, президент на Международна федерация за недвижими имоти FIABCI /2011-2012/.

Той уточни, че се позовава на данни от неговата фирма, която работи на международния пазар от 15 години.

Сред основните причини за намаляването на броя на сделките е обедняването на руснаците около два и половина пъти за тази година, не само заради курса на долара към рублата, но и заради намаляването на оборотите на средния и малкия бизнес, коментира Романенко.

Той съобщи, че руснаците, които са притежавали повече от един недвижим имот в България, вече са обявили за продажба третия, за да получат допълнителни средства за бизнеса си.

По данни на Романенко около 400 хил. руски граждани са собственици на имоти в България, като на вторичния пазар по негова лична оценка са 20 на сто от тези имоти. Сделките обаче не са много, защото цените на имотите в България са паднали, а руснаците не искат да продават по-евтино, като могат да изчакат, защото това не е единственото им жилище, коментира Романенко.

Пред журналисти Романенко отбеляза, че при покупка на имот през миналата година у нас руснаците пренасочват интереса от морските курортите към градовете, където има повече удобства за целогодишно живеене. Сред тях са Варна и особено Бургас, София също е в центъра на вниманието, защото хората вече се интересуват и от възможността да инвестират в доходна недвижимост. Към момента няма тенденция на обособяване на изцяло руски квартали в български градове, но Романенко не изключи и това да се случи. ( БТА, Дневник)

 

Както можеше да се очаква ( от самите нас като причинители на управлението, което си заслужаваме), освобождението на България ( този път от руската имотна инвазия) се задава отново от Русия, откъм дядо Владо, закрилник наш ( без да иска)!

 

Дядо Владо направи така, че Русия да се окаже в международна изолация, беснеейки на полето на външната политика така, както и болшевик не е вилнял. Изпроси си санкции и те катализираха упадъка на империята му. А както би казал Аксаков, ако беше българин ( а не само име, което четем по табелите на българските улици): всяко тържество на Русия е смърт на България.

 

Така че Русия губи апетита си за българска земя и това определено е добра новина, за която трябва да целунем ръчицата на нашия освободител дядо Владо.

 

Сигурно е тревожна обаче тази новина за онези у нас, които ревяха като изоставени насред Сибир деца срещу намерението да бъде разпродадена България на чужденци. Помните ли тези разпенени другари и другарки в парламента и във вашия квартал? Каква истинска патриотична мъка ги беше налегнала само!

 

Мъката им беше предизвикана от презумпцията, че богатите западняци ще ни напазаруват вкупом. После се оказа, че всъщност пустите московци станали западняци – в смисъл, че в годините на петролния бум в Русия тъкмо те се оказаха в състояние и с апетит да ни налазят с пачките си. И ревът на „патриотите” внезапно секна, за да бъде заменен от теманета на благодарност, че „братушките” благоволяват да си влагат парите в имоти на тяхна…пардон, наша територия.

 

Ако бяхме такива американски последователи, за каквито ни навикват сега по пропагандна линия от Кремъл, щяхме обаче много да внимаваме с покупката на имот от руснак. Защото янките имат поговорка за критериите, по които можеш да се довериш някому: приятел е онзи, от когото би си купил употребявана кола. Или имот в нашия случай.

 

Ние обаче не сме янки. Ето защо благородно спрямо изпадналите в затруднение чужди собственици трябва да си изкупим обратно свободата, но след като изпратим монументалните въоръжени рекетьори на съветското влияние на бунището на историята.

 

Лошото е, че за да стане това, първо трябва да сменим българските търговци в храма ( вкл. и „Александър Невски”). А това е по-трудно, отколкото да си освободим имотите от „освободителите”.

Те си имат други проблеми с продажбата на ( своя) земя в особено големи размери, което се вижда от следната илюстрация:

https://i0.wp.com/eizvestia.com/wp-content/uploads/2014/07/1105874_original.png?resize=365%2C259

62 мнения за “Руснаците си продават имотите в България-заслугата за освобождението ни е на дядо Владо”

 1. Илюстрацията е много вярна.
  Тъй като населението на Русия само за век под управлението на Ленин-Сталин-Путин намаля от 220 млн на 140 /какъв “прираст”!/ и продължава да бяга като отвързано, това ги чака!
  Сибир – китайски и Русия се свива в етническите си граници. В московски окръг и малко нагоре до Мурманск. На плаж лятно време на Северния ледовит океан.

  Тъпи руснаци – и Крем ще върнат, и имотите тук ще разпродадат! Нали искахте целия свят – да ядете и да пиете на готово. Е – не стана, гладници!

  На една финикийска керамична плочка пише: “Когато мишката иска да глътне камила, мишката се пуква”.

 2. Честит Празник, господин Иво Инджев, Будителю! Подобно на трепетлика, словото Ви, изявяващо всяко потрепване в ежедневието ни ясно маркира и мощните течения в него.
  Вие правите това, което не всеки може – будите заспали, и даже несъществуващи сетива у всеки от нас!…
  “… и казвате, че Бог няма да види, няма да чуе. Той ли няма да види, дето е направил очите… ?” ( 94 Псалм, Библията.)

 3. Г-н Инджев,един сайт Ви цитира,твърдейки че не се доверявате на електронното гласуване.
  Правилно ли сте цитиран или думите ви са изопачени?!
  =========================================
  ‘Инджев: Хакерската атака доказа, че електронният вот е манипулируем’

  http://frognews.bg/news_101090/Indjev-Hakerskata-ataka-dokaza-che-elektronniiat-vot-e-manipuliruem/

  ПП Пропуснах днешното предаване на”Събуди се” по Нова и не мога да преценя какви ги пишат понякога по сайтовете.

 4. Отлична е находката с “дядо Владимир”. Но не е само това: статията е истински фоейерверк от изящни сарказми и иронии. Поздравления!

  П.С. Чудя се дали побългареното “дядо Владо” също би свършило работа.

 5. Те хем ни освобождават, хем идват господа като г-н Константин Малофеев. Зад благия макиавелистки девиз “един цар горе, един долу” си прокарваме абсолютизЪма, автокрацията, монархизЪма. И не че цар Борис Трети е лош, лека ти пръст, царю Обединител! Лошото е че, той вижда светът по начина по който го вижда и царят Освободител на крепостните роби – едни “славяни” които трябва да прилапаме под короната на един цар – руски!
  Интервюто съдържа и доста други интересни неща – връзки с ГЕРБ, БСП, Малинов и “бляскаво бъдеще” на партията му.
  Ето я и цялата статия:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/10/30/2639892_malkite_strani_da_se_radvat_na_probujdaneto_na_ruskoto/

 6. Към Тъпанарко:

  Казах точно обратното- че хакването беше опит да се покаже несъстоятелността на електронното гласуване.

 7. Да разбием още един мит на дядо Иван или Владимир, няма значение.

  Митът, че ЛЮДМИЛА Живкова била интелектуалка. Каква сложна дума – едва я написах.

  Каква интелектуалка? Людмила Живкова беше едно просто селско гевезе, на което всичко беше позволено. Увличала се от индийската култура – хайде холан! Увличала се е от Кама сутра.
  Идете в Араповския манастир до Асеновград. Вътре в двора е кулата на Ангел войвода. На горния етаж Людмила и цялата банда наемни поети и писатели са играли голи хора и после са я фъкали наред.
  Чистачките на манастира още разказват каква гнус е било.

 8. Респект, господин Инджев! Вие наистина сте будител! А що се отнася до дядо Владо, мисля че той ще освободи и Русия от руснаците, освен ако не направи точно обратното – руснаците от Русия! Бъдете здрав!

 9. Понеже гледам, че няма коментари по темата, да добавя още малко за пловдивските манастири.

  Малко над село Куклен е манастирът Св. св. Козма и Дамян – безсребърници”. Женски манастир от Х век. Преди три години Николай Московски, Патриарх Пловдивски даде пари манастирът да се възстанови и назначи за игуменка любовницата си – сестра … с 22 годишен син, който редовно притеснява калугерките по стаите.

  Да му се не види и московското православие!

 10. По повод статията за електронния вот във ‘фрогнюз’:
  ================================

  Ейййй,Огнян Стефанов явно повече са го удряли по главътъ онези с железата!
  Ей го на,макар и след време,ама даде отражение!
  А бе,от няколко дена гледам едни заглавийца във въпросния сайт,нещо се радваха как министър Ненчев се объркал нещо със сделката за ремонта на МИГ-овете.Поляците били давали на заден и некви ей татиква.
  А те хората тръгнали,раиш ли,едно към гьотере!
  Човека казал “че хакването беше опит да се покаже несъстоятелността на електронното гласуване”,а те го завъртяли – ‘Инджев: Хакерската атака доказа, че електронният вот е манипулируем’!

  Д@ еб@ в@шт@ м@м@!

 11. Как оцеляхме?
  В 10-ти клас учителката по български ме вдигна да кажа любим стих от Вапцаров.
  Казах “Жена без маски и без грим – озъбено червено куче”. Учителката беше живяла в 5 години в подмосковието, докато мъжът и завърши Военна академия и се закълне във вярност на СССР – и от там беше прихванала да носи тежък грим – по руски.
  Шамари, дърпане на ухото и 4 за срока.
  Смях.

 12. Добра новина в развитие , на този Будителски Ден !!! Трябва ли да считаме , че започва началото на края… иии докато или когато това време дойде , как ще трябва да направим така ,че “пукването на мишката” да не ни покрие със отломки ? Все въпроси , които си задавам …

 13. Ivo.

  Gledah te dnes po NOVAPlay i te pozdravuavam.. Ti si dobar jurnalist ot svetovno nivo.. No v nashata tatkovina takiva hora ne vireyat. vireyat idioti …….

 14. Блага вест. Ама тъкмо нещата тръгнат както си му е реда, другарките и другарите Ангелкова, Домусчиев и сие са в бойна готовност да блъскат вятъра в обратна посока:
  http://www.infotourism.net/index.php?t=11419&m=2
  ‘Туризъм’ с клизма ще е новата agenda.

 15. Alexandar Koshnicharov-Gibi, който често ме поразява с удивително точните си лаконични коментари, написа на страницата си във Фейсбук следното:

  Българите в огромното си мнозинство въобще не си дават сметка, че се задава диктатура от руски тип по подобие на Путин – и те имат основната вина за това. А още по-лошо е, че някои политици в дясно или не го разбират или заради наивността си стават неволни съучастници. Кога ли ще прогледнат?

  Тия думи ми дават основание и аз да кажа нещичко по така и така открилата се важна, дори съдбовно важна политическа тема, свързана със самото съществуване на една евентуална бъдеща демократична и прилично европейска България:

  “Ела, зло, че без тебе още по-голямо зло!”, тази ли е причината ние, десните хора, да си затваряме очите за кусурите на Б.Борисов и на гербоваците – щото без него на главата ни пак ще се качат комунистите?! А Боко, с всичките си кусури и мурафети е все пак по-малкото зло от тях, тъй ли? Он е “десен”, тъй ли? Он, за разлика от комунистите, е демократ, тъй ли?! Он, за разлика от комунистите и другите руски мекерета, е проевропейски, така ли смятате? Убедени ли сте в това или не съвсем? Щот и аз не съм много-много сигурен, та затова питам, ако вие знаете каква е истината за неговата същинска ориентация, кажете ми я. Щот много-много не му личи, та затова се съмнявам – и с право се съмнявам.

  Да мечтаем за истинска демокрация у нас не бивало, щот била невъзможна, та само за нас и за руснаците (и за арабите) не ставала, не работела само при нас. При това положение, както се казва, “Като нема риба, и ракът е риба”, тъй ли? Боко спечели 10-тите си избори, или 12-тите бяха, не помня вече, не ги броя. Както е тръгнало, съвсем скоро той ще почне да печели всички избори, и то с резултати, с каквито и Путин печели всички избори – с 85% и нагоре. Дали и ние няма да стигнем до положение, в което он, Борисов де, не Путин, да стане “общоприемлив лидер” и нещо като “вожд на нацията” и тогава и ний, българите, да се окажем в същия капан като руснаците – Боко доживотно да ни гази както си иска, пък ний да търпим, щот вече сме безсилни нещо да променим?

  Слушам оня ден Боко как убаво хортуваше за Миков: бил убав, разбран, народен чиляк, за сичко могъл Боко да се разбере с него, какво им пречи да се прегърнат, не разбирам – и тогава веке ке имаме “пълна политическа хармония”?! С Местан Боко още по-лесно може да се прегърне и цуне, колко му е, те са лидери, замесени все от едно и също тесто, и Сидеров ке се фърли да ги нацалува, колко му е?! Игричките на демокрация в един момент ке станат съвсем излишен лукс, изборите ке станат напълно безсмислен ритуал – и тогава сите ке са доволни, щот тогава прословутата баница ке почне да се дели съвсем справедливо, според процентите на “изборите”! Не почват ли да ви лазят студени тръпки по гърба като си представяте задаващата се неописуема идилия? Давате ли си сметка какво ще правим тогава – ако оставим нещата да достигнат до такъв кошмарен край?

  Слушах внимателно едно интервю на Борисов оня ден. Писах вече (виж: Б.Борисов се е самозабравил, аз по-арогантно говорене в живота си не съм чувал!), че излъчването му хептен не ми харесва, разпищолил се е, личи си, че се чувства сякаш е същински господар, сякаш е нещо като чорбаджия на нацията; да оставим държанието му на биг-бос на мафията, с което вече сме свикнали. На мен лично като демократично мислещ човек такива дучевски табиети и мурафети съвсем, ама съвсем не ми харесват. Никакъв демократ не е Боко, това поне се излъчва от всека фибра на завидно мощното му тяло. И от всяка негова дума му личи, ето, сфащате ли за що става дума: “Дадох ви пари!”, “Построих ви!”, “Направих ви!”, “Без мене вие сте нищо!”, ето такива ги пелтечи той с болното си и надуто като балон съзнанийце. Държи се като доморасъл Путин, даже бая си Тодара от Правец надмина по арогантността и по дебелоочието си!

  Не усещате ли в каква черна дупка може да ни натика тоя несъмнен кандидат-диктатор? А диктаторското у него извира от всяка, повтарям, фибра на тялото му – и от всяка негова дума. Ако поне на 1 % имаше нещо демократично у него, никога немаше да си позволи да рече “Дадох ви пари!”, “Построих ви метро и магистрали!”, “Направих ви сичко!”, “Без мене вие там, никаквивци такива, сте едно нищо, пълни боклуци и нещастници сте без мене вий!”. Нема ли кой, дето се върти около него, да му каже тия неща, дето ги пиша сега тука? Нема ли пусти пиари, психолози около него, или ако има, само му се мазнят – за да смучат парички: “Леле, шефе, колко си велик, как ги размаза, бравос!”, “Леле, шефе, какъв си ненадминат пич, немаш никаква грешка!”, “Леле, шефе, а така, давай така, ти ги умееш, леле, колко много те бива?!” – ако така му думат сите на ушенцето на Борисов, даже той и да беше некаква що-годе силна и надарена с известен умствен и нравствен потенциал личност пак щеше да се самозабрави, да се опияни, да превърти, ами сега давате ли си сметка какво му става в душата?!

  Страшна работа е тази, много е опасна даже! Ето затова черногледци като мен трябва непрекъснато да повтарят тия неща, белким стигнат до повече български мозъчета – дето изобщо не обичат или не могат да се затрудняват с мислене! Нека да ме мразят за тия думи даже моите “политически приятели” от ДСБ и от реформаторите, нека да ме наричат “хейтър”, “злобар”, нека да ме плюят, нека да ме смятат за луд, нека да ме уволняват от работа директорки, чиито приближени се фалят, че били назначени с “лични протекции на самия г-н Борисов” (уволниха ме от работа седмица след като писах едно прекалено откровено открито писмо до “по-малкио Началник”, щото нали знаете, че по думите на самия Боко над него стои само Бог, именно “Началнико”!), та нека да съм най-ненавистен за тия думи, но аз ще продължа да ги повтарям: щото смятам, че така изпълнявам своя човешки, нравствен и граждански дълг. Не ща нашите деца и внуци един ден да живеят в условията на боковистка диктатура, която досущ да копира путинската!

  Ето затова се чувствам длъжен да повтарям без умора: българи, граждани, демократи, нека да правим нужното да ни се размине тая горчива чаша, щото само това ни липсва – да си турим един пожизнен щатен оправяч, пълен диктатор, несменяем господар, комуто да се кланяме сякаш сме малоумни, сякаш сме роби; вие това нещо искате ли го? А натам вървим, натам сме се запътили – нима още не го усещате? И какво още требва да се случи, че да го усетите?

 16. “Възхитен” съм от “оцелелия” от простотиите си “отбелязан”! Още повече, че е бил и зам/кмет на Пловдив, когато СДС спечели за първи път избори! Заради и поради такива молоумници, които са декламирали “Кънчо путкадеров” за да се “борят” и след това да си напишат в биографиите си че били “оцелели” от простотиите си, БГ е на този “хал”. И викаш “смях”, а?

 17. Честит празник, уважаеми г-н Инджев и коментатори! Бъдете здрави и неуморни, докато събудим и последния спящ българин!

 18. Към ОТБЕЛЯЗВАМ:
  Достатъчно е от време на време да ни пускат по медиите запис на потресаващата реч на Людмила Живкова в ООН на кошмарен руски език. Беше 70-те години. Слушал съм я по радио “Христо Ботев” в началото на 90-те в обедното хумористично предаване на Тошко Колев, Ст. Ст. Александров и Джони Пенков (не си спомням името за съжаление).
  Чел съм информация на витрините на старото Американско посолство за това, че Людмила е изгонена от Кембридж след 2 години учене на английски език поради липса на напредък. На следващия ден посолството беше заградено и така до края на 1889г.

 19. Мисля си и за възможноста: “Дядо Путипут”.
  Ако не ме лъже паметта, бившия американски президент Дж. Буш, преди години в интервю се затрудни със съветското фамилно име и започна да се мъчи:
  “Пу, ъъ,Пу ъъ, и изведнъж изтресе бързо и с облекчение : Руския президент ПутиПуут !
  След което направи втора грешка :
  ” На яхтата бяхме двамата, видях човека, говорихме по международни проблеми “
  Явно проклетите американски президенти не учат в училище зоология , за да го нарече “човека” .

 20. Та за дядо ни Владо, ако не ме лъже паметта, бившия американски президент Дж. Буш, преди години в интервю се затрудни със съветското му фамилно име и започна да се мъчи:
  “Пу-, ъъ,Пу- ъъ, и изведнъж изтресе бързо и с облекчение : Руския президент ПутиПуут !
  След което направи втора грешка :
  ” На яхтата бяхме двамата, видях човека, говорихме по международни проблеми “
  Явно проклетите американски президенти не учат в училище зоология , за да го нарече “човека” .

 21. Простака пак си показа простотията и тази вечер – на пресконференцията на партията му! РБ му “мъти” водата и му пречи!

 22. Тиквата направил всичко възможно, ГЕРБ да загуби изборите в Плевен в полза на РБ???? Не мога да разбера, този “човек” вярва ли на думите си и не смята ли, че това е най-голямата обида, която би могъл да отправи към “партньорите” си, от които той се оплаква (рони крокодилски сълзи) за нетолерантно поведение спрямо него и “партията МУ”????

 23. Не е по темата, г-н Инджев, но в момента гледам разсеяно “импровизираната” пресконференция на ГЕРБ, еднолично обладана от нейния лидер. Току-що Вашето име му се изтъркаля в устата. Т.е. чете Ви редовно или по-вероятно, от гледна точка на непосредствени впечатления, Ви гледа редовно /да не казвам, че Ви “държи под очо”/. Не мога да преценя дали това е комплимент, но е факт – Вашият глас е значим и се чува.

 24. Преди години в Москва, руснаците говореха, че на 200 км от китайската граница не може да се чуе руска реч.
  Така че русия е по-добре да мисли за територията си в Сибир, където и са природните богатства, отколкото да се пъчи пред Европа.
  А между другото, дали руснаците ще започнат да купуват имоти в Сибир 🙂

 25. karadash,

  Нещо конкретно освен ругатни и дребни байганювщини имаш ли да кажеш?

  Ако имаш – казвай! Тъкмо се чудя кого да направя за смях.

 26. Уважаеми г-н Ангел И. Грънчаров, за боковската почти-вече-готовност да се разцелува с всички миковци и местановци чух първо не от друг, а от Андрей Райчев по НОВА ТВ преди няма и седмица. Каза го, разбира се, не с гнева и безпокойството от текста, който сте пейстнал, а по андрейрайчевски, което дава вече съвсем сериозен повод за безпокойство, че керванът върви в посоката, за която пише господинът, когото цитирате.

 27. Абе, Дядо Владо Къси май работи най-вече да освободи рАЗИЯ и всички рАЗИЯНЕ от себе си, ама нещо много бавно. Нейсе!

  Да не забравяме, че тов. Александър Романенко, освен президент на FIABCI, е и важен офицер в провеждането на хибридната война срещу РъБъ. В този ред на мисли, данните, предоставяни от него на пресконференции (!?!?), са си чисто (дез)информационно оръжие. Първо, защото са от НЕГОВАТА СОБСТВЕНА фирма (кой ги е заверил?) Нека видим и още – “броят на сделките за покупка на недвижими имоти в България от руснаци е намалял 4 пъти” – ама броят на тези, които вече са си купили имот и са ТУК, не намалява! Пак са си 400,000 глави руски добитък. Продава МОЖЕ БИ 1 от всеки 5, останали чакат цените пак да се вдигнат. Има и още няколко такива “дребни” несъответствия, които ме карат дълбоко да съм убеден, че става дума за поредната дезинформационна кампания с цел да се приспи вниманието на разтревожения матрял у нас. Дай Боже да бъркам!

  Относно тов. константин малофеев като острие на хибридната война, което завзема медии и ги използва срещу туземците, в интерес на Кремъл: той е опитвал своите медийни маймунджилъци в Полша, Унгария, Прибалтика, Норвегия и Дания (където му е забрането да влиза за срок от 25 години). Има данни, че придобиването на “Индипендънт”, “Ивнинг стандарт”, “Индипендънт он съндей” и “Нюз ъв дъ уърлд” в UK от бившия КГБ-подполковник Александър Лебедев всъщност е замислено и подготвено именно от Малофеев, с благословията на бащицата Дядо Влади Къси, разбира се. Интересно е, че в “далаверата” е и бившият президент Горбачов, с когото Лебедев партнира в една неправителствена организация за глобални журналистически проекти!?!

  Добра новина е, че малофеев твърдо остава в “черния списък” на ЕС, което прави инвестиционните му планове (вкл. у нас) доста проблематични. Дано не се намерят “полезни идиоти”, които да облекчат въпросните санкции. Оптимист съм и относно опитите да ни “върнат руските туристи” или РАПОНЪТ да ни стане диктатор по образ и подобие на Дядо Влади Къси (вж. резултатите от изборите в Плевен!) Досегашният кмет Димитър Стойков от ГЕРБ и заместникът му, руснакът Зелов, заловен с подкупи, но ОПРАВДАН от българския съд, позорно бяха изцибани от властта. На ред са Портних от Варна и Димитър Николов от Бургас с техните соц-живковски резултати и всевъзможни далавери. Фалшификациите вършат работа до време. Накрая за всяка рубладжийска зурла се намира указателна табела през зъбите. Първо в Поморие, после и другаде. Хаирлия да е!

  Респект на г-нн Инджев!

 28. karadash,

  Много си неграмотен.
  Френската фирма е Caran d’Ashe. От XVIII век.
  Фирма за моливи.
  За тъпите руснаци карандаш е истинска руска дума.
  И тук през 60-те имаше един Карандаш във в-к “Стършел”. Карикатурист – все рисуваше Чичо Сам зад микрофона на “Свободна Европа” как говори на българските овце. Този постер си го бях откачил от един агитпункт и го бях залепил на стената в хола, където всяка вечер танцувахме “Туист агейн” и рок до забрава. Всеки от нас си беше заплюл по една овца, слушаща “Свободна Европа”.
  1968, 1969 и до края.

 29. И пиехме Johny Wallker, karadash.
  Туист и уиски. В документите на починалия ми дядо бях намерил 270 долара на дребно.
  Кореком и рок.

  Нещо още да кажеш, karadash?

 30. Много се извинявам за повторението по-горе за путипута-грешката е моя.

 31. По отношение на пишещите за Людмила Живкова ще кажа, че не е етично да се пише с ирония, подигравка и упрек към починал човек, особено жена и майка , въпреки че е дъщеря на комунистическия диктатор и че е била на високи длъжности в йерархията на комунистическата държава Народна Република България.
  Засега все още съществува необоримата теза, че смъртта й е насилствена.
  У нас почти всичко се хиперболизира поради безсилие , нетактичност и наивност.
  Вулгарната нетолерантност стига до плашещи нива.
  Бил съм свидетел на реплика от жена,която каза че починалата майка на нейна позната преди повече от 20 години не е била интелигентна.Замръзнах, тръпки ме побиха, чудех се как да реагирам в компанията.Питах после моя позната каква е тази жена-тя каза че е учителка по руски в една от софийските гимназии. Вече 40 години минаха от този разговор, а злъча в очите на учителката са пред моите очи.
  Людмила Живкова каквото и да е говорила и правила, не се наемам да квалифицирам, защото почина преди повече от 34 години, но е изразила такава мисъл за Съветския Съюз, която по това време не е изказвал дори най-големия антикомунист в света. Дори и сега.
  Както съм споделял вече, Людмила Живкова правеше регулярни срещи с представители на изкуството и културата. Те ставаха обикновено в петък или през петък в жилището й на ул.”Оборище”. Понякога, особено през късна есен и зимата, тези срещи ставаха на Боровец в почивната станция към СБП.През летните месеци ставаха на летните курорти на Държавния Съвет, Евксиноград и др.
  Информацията ми не е пълна и не съвсем точна, моля за извинение.
  Но при няколко срещи с Радой Ралин и Александър Геров(комунист) и други от тези среди, те бяха дочули неща, които не можеха да допуснат за верни и се плашеха как да реагират, знаейки коя и каква е Людмила Живкова. Кратко след това тя почина, който факт ги озадачи напълно и се въздържаха от каквито и да е оценки.
  Истината излезе след няколко години, която се потвърди след още няколко следващи години от комуниста Костадин Чакъров, който беше съветник както на Людмила Живкова, така и на Тодор Живков.
  На сбирките тя е казвала няколкократно че България е имала нещастната съдба да изпадне под пълна зависимост от най-нецивилизованата страна в света.За да не бъда упрекнат, нека всеки се опита да се досети коя е тази страна.
  Но точните думи на тази нейна мисъл Чакъров цитира в кавички в негова книга, чието заглавие в момента не помня.
  Какво се оказва, няколко представители от “социалистическата интелигенция” са били агенти на съветски тайни служби и незабавно са докладвали какво говори Члена на Политбюро на ЦК на БКП.Нататък логиката води до летален изход на лицето, което ги е изказало.

  Тази мисъл на Людмила Живкова е политическа и морална присъда на Съветския Съюз, която е и уникална.
  Не е възможно “Империята на злото” да е цивилизована. Тези две оценки-на Президент Роналд Рейгън и на Людмила Живкова са в пълен унисон-исторически необорими.
  Империята на Злото не съществува,
  но нецивилизоваността в днешната държава на руснаците е налице и е застрашаваща.
  Квалификацията на Людмила Живкова е силно мотивирана от самата нея и днес се потвърждава съвсем хронологично от наследницата Русия.Всеки непредубеден човек би оценил съвсем справедливо справедливата й оценка.
  Така че, по-внимателно с хора, които са починали и изказали нещо, заради което може би са платили с живота си.
  Както съм казвал по-рано, децата на Людмила Живкова са далеч от нейните убеждения-дъщеря й е убеден комунистически функционер, а сина й е пълен циник и примитивец, нищо не наследил от майка си.Но затова пък е наследил безпардоността на баща си.
  Който смята, че моята непълна и неточна информация може и да е фалшива, нека да прочете книгата на Костадин Чакъров.

 32. Обръщам се специално и към привържениците на т.нар. будители, будене, пробуждане, просветители и просвещение.
  Тези неща, по-скоро доктрината на “будене на народа” е несъществуваща реално, поради единствената причина,че будене към стойностите на свободата, истината и спреведливостта са невъзможни в страна, в която се увеличават символите на окупацията,тиранията и ЛЪЖАТА.
  Сайта съвсем своевременно реагира на тези акции на комунистическите организации, но никой не се впечатлява.
  Будене и ширеща се лъжа не вървят на едно място-в случая в една страна и сред един народ.
  Да се буди някой под ослепително-свирепата светлина(лъжа) на комунистическо-съветските паметници е просто невъзмкжно да стане.
  Все едно в някое мазе без прозорци и лампи някой да убеждава живеещите е него в ползата от светлината. Която е недостъпна и непозната за тях.

  Тези, които тук вярват в реално съществуващо “будене” не са ли гледали филма на Емир Кустурица “Underground”, който беше много успешно представен преди близо 20 години.
  Какъв световен парадокс, част от снимките в това “подземие” са правени в Пловдив под “светлината” на паметника на несвободата и лъжата Альоша.

  Дали ли сме нещо на света?-ами дали сме , как да не сме дали.
  В един град да се снима филм против лъжата, под светещия мрак на паметника на лъжата(комунистическата).

 33. Панам,

  Нещо много страдаш за Людмила Живкова и я защитаваш простакесата. Като Матросов, който на 5 водки паднал пиян на амбразурата.

  И за баща й диктатора от Правешките ханове ли жалиш? И за “диктатурата на пролетариата”?

  Пропуснал си кажеш добри думи и Владко Живков, и за Иван Славков.

 34. “Панам,

  Нещо много страдаш за Людмила Живкова и я защитаваш простакесата. Като Матросов, който на 5 водки паднал пиян на амбразурата …”
  Моля Ви,без прибързани обобщения. Людмила Живкова е бяла врана в джунглата на Бъгарската история. Склонен съм да повярвам на Панам в случая. Не му затваряйте по такъв начин устата.
  Пък нека Историята да съди!

 35. Panamerikan40,не ти прави чест да използваш имената на Радой Ралин и Геров в контекста на Людмила. Лично съм присъствал на разговори между Радой Ралин и проф. Димитър Аврамов в които Радой споделяше, че безрезултатно е канен от Людмила по разни поводи. А да пишеш Геров като “/комунист/”?????
  аз не видях нито една петолъчка в поезията му, само човеколюбие. За финал един стих на Александър Геров:
  В НАШЕТО МИЛО ОТЕЧЕСТВО,
  СЪВЕТСКИТЕ ХОРА СА МНОГО.
  ВСИЧКО Е ВЕЧЕ ИЗПЕЧЕНО –
  МИЛА БЪЛГАРИЙО СБОГОМ…

 36. Срам, срам и позор другарки и другаре.
  Точно в деня на будителите да се случи.
  Цяла България разбра, че единствената права линия е успоредна на линията на Генерал-Лейтенат премиера Д-р Борисов, само група ренегати в центъра на София не разбра.
  Че си позволяват и кметове да си избират.
  Не стига, че плащат само по триста лева такса смет за шейсет квадратови апартаменти, ами ходят и да гласуват. Ама половината от тях са или заклети Лескари или освирепели костовисти.
  Какво искат да ни покажат те? Да не намекват, че дори другара Тодар Живков не е бил прав, когато им сви сърмите и ги прекръсти на Средец и Витоша, за да станат и те равноправни граждани на народната република? Как може точно Средец и Витоша, да предадат делото на социализъма, че и Оборище и Красно Село вдигнали крак? Добре, че населихме Триадица с преданни хора чак до околовръстното, та неуспяха и там. Иначе ако дадем думата на разни интелектуалци, инженери, лекари и култур-трегери и, какво ще стане с народната власт?

 37. Най после “панамериканеца” се разкри що за “антикомунист” е той??? С цялото си тяло, той застана на амбразурата в защита на комунизма позовавайки се на комунистическите “капацитети”, като чакъров, може би на Левчев и др.придворни на тато???!!!!

 38. Срам, срам и позор другарки и другаре.
  Точно в деня на будителите да се случи.
  Цяла България разбра, че единствената права линия е успоредна на линията на Генерал-Лейтенат премиера Д-р Борисов, само група ренегати в центъра на София не разбра.
  Че си позволяват и кметове да си избират.
  Не стига, че плащат само по триста лева такса смет за шейсет квадратови апартаменти, ами ходят и да гласуват. Ама половината от тях са или заклети Лескари или освирепели костовисти.
  Какво искат да ни покажат те? Да не намекват, че дори другара Тодар Живков не е бил прав, когато им сви сърмите и ги прекръсти на Средец и Витоша, за да станат и те равноправни граждани на народната република? Как може точно Средец и Витоша, да предадат делото на социализъма, че и Оборище и Красно Село вдигнали крак? Добре, че населихме Триадица с преданни хора чак до околовръстното, та неуспяха и там. Иначе ако дадем думата на разни интелектуалци, инженери, лекари и култур-трегери и, какво ще стане с народната власт?

 39. @ PanAmerican:

  направи ми услуга, моля, спести ми хвалебствията за Людмила Живкова. Аз”епохата Л.Ж“ съм я живяла и не ми се налага да я научавам от писанията на К. Чакъров. Ако написаното от него ти е мерило за истината, значи има нещо много сбъркано. ако наистина се интерсуваш какво и как е било, питай живите. К.Ч. няма да го коментирам – той е на същата хранилка, на която винаги е бил. на ако ти плащат добре да я хвалиш Людмила, давай, добре се справяш!

 40. Вижте какво драги колеги,напънете се поне малко да бъдете толерантни,както г-н Милославов.

  Призовавам ви за пореден път да отворите книгата на Костадин Чакъвров и да прочетете цитата,за който говоря.Ако той злоупотребява с истината,злоупотребявам и аз.

  Аз лично никога не съм имал контакт с Людмила Живкова,а само съм чувал неща за нея,които са извън официалните й прояви( казионните).
  Тя несъмнено се е ползвала от облагите на комунистическата върхушка,но я се поставете на нейно място.Достатъчно е само да се споменат нейните опити за преориентиране на някои среди извън приетата ориенатация към Съветския Съюз.Аз не си спомням да е величала комунизма и комунистическите мърсотии,освен ако не й е наложил протокола.Ако е била убедена комунистка,тя все пак би написла някоя книга или статия,или студия,не е възможно такъв високопоставен “комунист” да прояви такова безразличие към комунизма и към Съветския Съюз.

  Драги колеги,вие съвсем ли не можете да разберете,че към починал човек не се говори по този начин-да се нарича с обидни думи,да се квалифицира като…не ми удобно да спомнавам тези обиди.Реално тя няма никакво участие в престъпленията на комунистическата сган и поне аз не съм чул някога да ги е толерирала.

  Да,посещавала е много страни на държавна(народна) издръжка,но има голяма разлика да се опитваш да правиш нещо с Япония и Индия,Мексико и др.,или със Съветския Съюз,Китай или Северна Корея.

  Людмила Живкова е имала с абсолютна сигурност досие в КГБ.Съветските болшевики не са могли да не обърнат внимание на такава личност,още повече те са следили с кого се е сращала неофициално на Запад и в Щатите.Силно са се безпокоили да не стане нещо подобно както с дъщерята на Сталин,Светлана Алилуйева.

  Людмила връзваше червени връзки на деца и младежи,но я нека се постави някой на нейно място дали е могла да откаже.

  Аз нито я защитавам,нито упреквам,не е етично това,разберете го,това не се прави към починал човек,който не е познат като престъпник,или изманик.

  Ами оставете моите думи,разберете поне думите на г-н Милославов за “бялата врана”.Не бива всички да се поставят под един знаменател.Имало е тежки комуняри,които на практика не са извършвали престъпления.Ползвали са се в качеството на привилиогоровани,живяли са със стандарт къде-къде по-висок от нашия,но не всички са били мръсници.Комуниста-мръсник е едно,а заблудения комунист съвсем друго-по отношение на терора,лъжата,бандитизма.Несъмнено такива комунисти не са се противопоставяли на официалната комунистическа власт,но нима е било възможно.Случая с обесването на такъв голям комунист-палач като Трайчо Костов го е знаел всеки комунист.Всичко трепереше от страх,тези които не с естархуваха бяха или убили,или затворени или избягаха през границата.
  дайте да бъдем толерантни,пък историята ще покаже,както казва г-н Милославов.

 41. PanAmerican,

  С кого трябва да сравняваме НЕПРЕЖАЛИМАТА ЖРИЦА НА ОРФИЧЕСКИЯ КУЛТ, МИСЛЕНАТА КАТО ОГЪН, МАЙКАТА НА ВСИЧКИ ДЕЦА, ИЗПОВЯДВАЩАТА ОРФИЗМА, РьОРИХИЗМА, (зен)БУДИЗМА, ШИНТОИЗМА и т.н.?
  Ако ще е с Пеко, Тако, Мако, Дако, Тано, Гано, Цоло, Цола, Муню, Гуню, Кътю Рълев и фамозния проф. Грую Манафов- чукаш в отворена врата. Ясно е, че на пръв поглед покойната има малко общо с тях!
  Само че ако погледнем иначе- нейните будалащини блокираха рационалната критика на системата точно толкова, колкото и джандарските сурати и сумтенето на изброената поименно категория.
  Впочем, покрай писанията на чакъровци и пр. МЕМОАРОДЕРИ (думата е на Р. Ралин) прочети и този специфичен анализ на политическото семейство Живкови.

  http://liternet.bg/publish/ngeorgiev/nova/semejstvoto.htm

 42. На подмятането за Радой Ралин.

  По отношение на Людмила Живкова той действително имаше негативно и подигравателно отношение,но когато започнаха да се дочуват слухове за нейни изказвания,той се смути и не желаеше да бъде така категоричен,неговата толрентност беше на изключително високо ниво.

  Но какво е моето мнение за него-твърд разобличител на начина на живот при комунистическата диктатура,ирония на високо ниво към комунистически лидери,към Съветския Съюз,но за антикомунист никога не се обяви и комунистическата доктрина не заклейми.Дори в едно интервю,което го има в нета,той с убедителност говори за правотата на комунистическия тероризъм преди Девети и се вписва в редовете на борците против фашизма и Хитлер.А знаете ли на колко години е бил към месец юни 1941г.-на 19.На тази възраст той къде е видял фашизма в България,а да се бори срещу фашизма в Германия е повече от наивност.

  Как ви звучи това-19-годишен младеж се бори срещу германския фашизъм и диктатора Хитлер в българските гори и шубраци чрез крадене на мандри,убийства на политици,военни,полицаи,кметове,стражари,горски служители и др. До последно Радой Ралин не обвини българските комунисти за водения терор срещу държавата и народа до 1944г.
  Не си спомням да е заклеймил публично и масовия терор след Девети.

  Едно е да се подиграва някой с някого,съвсем друго е да се обяви против него и да каже че е престъпник и изманик.Отделно от това Радой Ралин говори и за “социалистическата идея”.Каквато никога не е имало и няма да има.

  Що се касае за поета Александър Геров-той беше член на БКП и антикомунист никога не е казвал че е.Критикуваше “някои недостатъци на строежа”,но и много други комунисти го критикуваха.

  Да вземем и журналиста Владимир Костов.Над десет години той правеше на пух и прах съветската комунистическа мърсотия и респективно българските комунисти,но казва съвсем в прав текст
  “не всчико е за изхвърляне от социализма”.

  Може ли да се изхвърли нещо от нещо друго,което никога не го е имало.Такова “животно” социализъм никога не е имало никъде по света.И никога няма да има.

  Ако Радой Ралин и Александър Геров са били сметанати за “врагове на социалистическата революция” ,или за “вражески елемент”,съвсем друг би бил техния живот.А никой не ги е репресирал до края на комунистическия режим.
  Властта действително ограничаваше техните прояви,но това е съвсем “мека мярка”.
  Разбира се,не бива да се отрича и омаложажава тяхното творчество и поведение,което определно е стойностно.
  Епиграмите на Рдаой Ралин са актуални и днес.

  Напълно оформен журналист,публицист и писател като антикомунист в България е Георги Заркин.Неговата доктрина е пример,който е неповторим и недостижим според мен.И точно по тази причина комунистите го убиха в затвора на Пазрджик през лятото на 1977г.Точно след една година тези гадове убиха и Георги Марков,но в чужбина.
  Нали има разлика между последните двама и първите двама.

 43. “Най после “панамериканеца” се разкри що за “антикомунист” е той??? С цялото си тяло, той застана на амбразурата в защита на комунизма позовавайки се на комунистическите “капацитети”, като чакъров, може би на Левчев и др.придворни на тато???!!!!”

  Г-н инженер Симеонов,не е достатъчно да пишете с няколко ника,че да се представяте за обвинител.

  Много примитивизъм сте изказал в тази мисъл,не е на нивото на достойните читатели на блога и затова няма да Ви репликирам.

 44. Отбелязва,повтарям само за теб-НИКОГО НЕ ОБИЧАМ,НИКОГО НЕ МРАЗЯ,НИКОГО НЕ СЪЖЕЛЛЯВАМ,НИКОГО НЕ ФАВОРИЗИРАМ.

  Не разбра ли най-после че аз не притежавам подобни чувства по отношение на историята и историческите личности.Моята душа е изключително тясна и не побира толкоз много народ и събития.
  Който е на нивото на комуноидите-да марзи и обича,нека да следва техния път,аз съм непричемж(рус.)

 45. Драги PanAmerican,
  добре,ясно, не сме фанатици и разбираме нюансите, колебанията и увлеченията на човешката душа, върху която връхлитат идеологии, утопии, заблуди и др. отрицания на здравия разум.
  Но, извинявай, Ал. Геров написа ТОВА ДОЛУ в 80-те години, когато вече нямаше Белене и други неудобства като санкции за решението ти да не пишеш оди за вождовете и вярата в комунизма:

  На Тодор Живков

  В теб има нещо от Левски.
  В теб има нещо от Ботев.
  И мойто сърце ръкоплеска
  в името на живота.

  Туй то!

 46. @ОТБЕЛЯЗВАМ

  И аз смятам, че Людмила Живкова беше различна. За разлика от останалите членове на семейството си, тази помока на поколения прости селяни ОСЪЗНАВАШЕ, че си е проста, въпреки че е дъщеря на вожда на тази изостанала и бедна страна.
  Мисля,че тя се опитваше да прикрие този очевиден факт(че е обикновена и проста) по начина, по който се обличаше, взаимстван от стила на дамите в кралските семейства и по стремежа й да се представя за интелектуалка като наизустяваше високопарните речи, писани от мастити изкуствоведи.
  Вероятно официалните посещения и следването й в страни от Западна Европа й бяха създали комплекси за малоценност и нищожност и тя амбициозно се зае да представи Българията СИ в по-добра светлина, да се изфука с древната й история, каквато повечето западни страни нямаха, със златните съкровища и древната книжнина от тракийската и римската цивилизации, станали престижна основа, върху която се е развивала българската държава и българската култура. Събра колекции от световно известни български и чуждестранни художници, избра прекрасна сграда в центъра на София за Националния исторически музей, финансира археологически разкопки от Първото и Второто българско царство, построи НДК, без който май вече не можем да си представим културния живот в столицата и т.н. Успя да построи много, именно защото беше обичната дъщеря на вожда. Друг и по-можещ, и по-знаещ не би получил подобен шанс.
  Представям си с каква ОМРАЗА са следили всяка стъпка от тази нейна “шовинистична активност” потомците на Аксаков,който в дипломатическата си кореспонденция черно на бяло е написал, че българите не трябвало да си имат нищо свое, нито своя история, нито свой език и култура, те просто трябвало да бъдат русифицирани!
  Световното честване на 1300- годишнината щеше да върне България на картата на европейската и световната цивилизации и щеше да я откъсне завинаги от смразяващата “прегръдка” на славянската змия (като бъдеща 16-та русифицирана съветска република).
  Това е причината Людмила Живкова да си отиде само на 39 години, ПРЕДИ ЧЕСТВАНЕТО, но всичко построено и събрано по този повод остана и до днес го използваме Тя не го завлече със себе си в гроба, за разлика от останалите членове на фамилията й, които само консумираха народните блага и нищо не създадоха.
  Затова, независимо какви са били подбудите й, тя създаде и остави нещо след себе си и заслужава уважение!

 47. Като човек, който не се интересува от политика съм потресена колко полюсни могат да бъдат мненията на хората, интересуващи се от политика, достигащи до умопомрачение. Често виждам г-н Инджев из София и ми се струва приятен, интелигентен човек. Но започвам да се плаша. Ами ако разбере, че майка ми е рускиня какво ли ще ми направи? Коментарите във форума звучат като геноцид…
  Добре, за вас всички ли руснаци са ужасни чудовища? Няма ли нормални хора? Честно казано последното, което ме интересува е политика, но това отношение към хората… Абсурдно е! Аз съм обиколила света, учила съм на запад, живяла съм къде ли не… и се смятам за космополитен човек, както и много други хора родени и отраснали в Русия. Не мислите ли, че това да имаш различни политически виждание не е равно на това да мразиш цял един народ? Срам ме да чета това, което пишете… Обиждате ме и като българка, и като рускиня.

 48. Към russiankid:
  Би трябвало, ако сте преди всичко човек ( а след това каквато и да сте по националност), да Ви е срам – щом ще говорите от името на цели народи-от нечовешките неща, които милиони руснаци са причинили на други милиони руснаци и не само на тях, а и на други народи. Извисените над шовинизма и болшевизма руснаци го правят ( мога и имена да цитирам), но на Вас явно Ви е неприсъщо да сте между тях.

 49. Струва ми се ненормално именно това обобщение, което и Вие самият отричате в по-горния коментар. Което автоматично означава, че сме съгласни, че няма нужда от генерализации, нито от злобата към хора по националност/ раса/ религия, която се вижда в горната статия. Според вас руско семейство, купило апартамент на Черноморието (абсолютни архитектурни недоразумения, които и без това не стават за нищо) избивали ли са хора? Не е нужно да сме влюбени в Путин, но омразата към най-обикновени хора без причина е нелепа. Поне това е моето мнение. И наистина е обидно, не се смятам за отговорна за това някой си диктатор какво е направил… Няма да се срамувам от произхода си, защото реално, нито аз, нито някой от моето семейство се е занимавал с политика, престъпления и т.н. Хората са си хора и са еднакви навсякъде – добри, лоши, откачени и т.н. Това, че в България има простаци, не означава, че всички сме такива, нали така… И Вие няма да сте съгласен да ви наричат с етикет, с който нямате общо само защото сте от България. И на мен не ми е приятно. Много негативни обобщения съм чувала за България особено в Западна Европа. Това, че ми е било неприятно да слушам генерализации (от сорта българите са проститутки и цигани) тогава, както и сега – не мисля, че ме прави шовинист, а по-скоро човек с минимално самоуважение. Мисля, че е по-лесно да ме сложите в графата – шовинист, отколкото да положите усилие да се изразявате коректно и по-умерено, което сам не сте си поставил за цел и затова не вярвам, че има много смисъл да продължим диалога… Надявам се да дойде моментът, в който ще спрем да си губим времето с крайности в мненията, най-малкото е нездравословно.

 50. Към RUSSIANKID,
  омразата без причина е голямо зло.
  Но дали тази омраза и отвращение към руснаци, цигани, българи и т.н. е без причина?
  Когато някой носи един от тези етикети той има отговорност към тази общност да я представя и съхрани по най-добрия възможен начин (разбира се ако осъзнава това). А това колкото и странно да ви се вижда включва и политика.
  Ако вие например се гордеете с руския си произход трябва да се борите против всеки който се опитва да придава лош образ на руснаците. Похвално е че се борите с омразата в този блог но не се ли замисляте че източника на тази омраза е политика на Русия. А ако не насочите усилието си в правилната посока нищо няма да се подобри.

 51. Драги Стамбо,напълно трезва преценка в коментара ти,съгласен съм с нея.

  Надявам се,че ще ме разбереш поне ти-когато говоря за антикомунизъм,имам предвид не стихове и епиграми,иронизиращи конкретни комунистически функционери,а базисно разобличение на комунизма.Отвори на Ю-тюб интервютата на Ейн Ренд ,както и на Виктор Суворов и ще видиш за какво става въпрос.

  За пореден път казвам,журналиста и писателя Георги Заркин е един от малкото примери в българската история.Ето какво казва той през 1969г. на милиционер в затвора: “когато един ден Съвесткия Съюз няма да го има вече….”
  За милиционера и за почти всички българи тогава,дори и за антикомунистите,това е звучало като химера,която може да бъде изречена така убедително само от “луд човек”.

  И точно затова комунистите го убиват с тесла и бой.Когато изрича тези “еретични думи”,той е бил само на 28 години.Но колко са такива като него?Кой в света тогава е бил толкова категоричен ,че Съветския Съюз един ден ще изчезне от географската и политическата карта на света?

  Антикомунизма не се вписва само в сатирата,той е изключително човешка и житейска позиция.

  Комунизма в България все още не е унищожен или поне девалвиран.Никой досега не е отчел карй на декомунизацията и прехода и никой не планира това да стане в близко бъдеще,а може би и никога.
  Не може да е декомунизирана една държава,след като тя увеличава символите на комунизма.Просто не може,няма как,няма логика,не знам вече какво да кажа.

 52. Драги Стамбо,казвам за сетен път:

  Не се пише по такъв начин за починал човек,при това жена,при това майка и пр. и още повече,че е починала при изключително силни съмнения за насилствена смърт.Етикецията в живота не съм я измислил аз.

  Поставяш неетичен въпрос “с кого да сравняваме непрежалимата жрица….”
  Моля те,опитай се да разбереш-тази иронична квалификация,която ти поставяш на починал човек е грях,ако си вярващ човек.

  Ако смяташ,че Людмила Живкова е изиграла негативна роля в България към някого,моля,бъди конкретен.Ако я определяш като човек с комунистически убеждения и подръжник на комунистическата пропаганда,насилие и др.,моля те дай конкретни факти.
  Ето някои мисли-ако Живкова е била убеден комунист,тя би трябвало да е оставила съответни доказателства или поне следи за това.

  Не може един убеден комунист,особено от нейно ниво и съвсем особено прз последните две години от живота си,когато е член на Политбюро на ЦК на БКП да не е развила комунистическа дейност.Може ли такъв комунист като нея да не напише нито една книга за “комунистическото движение” в България,за “освобождението на българския народ от Съветския Съюз”,или за “строителството на комунизма в Съветския Съюз”,или за постиженията на “социалистическия реализъм”.

  Имаш ли информация за нейната комунистическа дейност във връзка с нейния пост като Председател на Комитета за култура.

  Дала ли е пример с някой известен комунистически функционер,партизанин,ятак,активен борец против фашизма и капитализма,някой стахановец,дала ли е пример за сопциалистическото съревнование,изразявала ли е одобрение на масовия комунистически терор,говорила ли е за национализацията и колективизацията,говорила ли е за “вражеската емиграция” и “вражеската литература”,говорила ли е против “вражеските радиопредавания на български език”,говорила ли е за “иделогическата диверсия на Запада и САЩ”,определяла ли е кои държави са вражески,говорила ли е за борба срещу империазлизма,говорила ли е за съединението на пролетариите от целия свят,одобрявала ли е мърсотиите на съветските комунисти и специално убийствата и процесите срещу съветски писатели и поети,одобрявала ли е комунистическата пропаганда срещу Александър Солженицин,Андрей Сахаров,Андрей Амалрик,Валдимир Буковски и мн. др. съветски дисиденти,одобрявала ли е репресиите срещу “Самидат” в Съветския Съюз,одобрявала ли е убийството на Георги Марков,обвинила ли е предаванията на Владимир Костов и Петър Семерджиев по Радио Свободна Европа,кой комунист е дала като пример за подражание,какво е възхвалявала от комунистическия режим.

  Ако тя действително е била с комунистически убеждения,не може да не вземе отношение поне по някои от горните въпроси.Дала ли за пример някога Георги Димитров и Вълко Червенков…не знам какво да кажа още.

  Всеки упрек и подигравка към нея би трябвало да има доказателства за това.

  Кого и какво ориентира към комунизма, посочила ли е поне едно нещо като за пример от живота в Съветския Съюз.

  И въобще възможно ли беше един комунистически функционер от такова най-високо ниво съвсем нищо положително да не каже за болшевиките и Съветския Съюз.Спирам,че не знам какво още да кажа.

  Що се касае за статията ,която ми препоръча,ще дам специален коментар.

 53. Мисълта ми беше много проста – омразата към непознати хора просто защото са руснаци е неприемлива… И не, не е обоснована. Ако търсите причина да мразите някого – винаги ще намерите. Насърчавайки това обаче няма да стигнете по-далеч от самите тоталитаристи, защото липсва едно много основно нещо, наречено – човещина. Изборът да не участвам в инфантилния цирк сини-червени в България е напълно съзнателен. Заниманията с изкуство и наука, извинете ме, но са далеч по-смислени. Преди да сме политически животни, ние сме хора или поне хубаво би било да бъдем. Не мисля, че е толкова трудно да се разграничават политически виждания от хомофобия.

 54. @russiankid

  А, ти пееш любимата песен – кругом враги, а?
  Интересно, дали в някой руски форум обясняваш на своите сънародници (под псевдонима Bulgariankid), че да мразят целия свят вкупом и без причина е ненормално?
  Може да ти е неприятно да го чуеш, но лично аз намирам хора като теб за ВРЕДНИ за България. България има нужда от българи, не от руски метастази. Щом се чувстваш “Russin” – чемодан-вокзал-россия. Нищо лично. Просто си обичам родината.

 55. Четейки последните постове за Людмила Живкова и връщайки се в мислите си към онези времена, си спомних и още един детайл, когато тя организира огромна кампания за живота и творчеството на Леонардо да Винчи и в София гостува изключително престижна изложба с портрета на Джокондата ( едно от най-старите нейни копия, за което се знае, че е рисувано от ученик на Леонардо под неговите лични напътствия и е считано за почти толкова ценно, колкото самия оригинал). Един лумпен тогава се нахвърли с нож и успя да повреди долния край на картината преди гардовете да го озаптят. Тогава НЕ МОЖАХ ДА СИ ОБЯСНЯ как се допусна този огромен международен гаф,тази излагация при извънредно подсилената охрана на събитието??? Сега си мисля, че този гаф е бил организиран от съветските служби (и затова е успял!) с цел да бъде компрометирана и осмяна България като една нецивилизована страна, на която не може да се има доверие и да не бъде приемана като равна в семейството на останалите европейски народи.
  Спомням си, че след смъртта на Людмила Живкова честването на 1300 -годишнината беше СМАЧКАНО, противно на очакванията в нейна чест да бъде раздуто, то почти не се състоя и у нас, и в Европа, както е било замислено.
  Съветските служби се справиха с проблема по сталински (няма човек, няма проблем), а България за дълго потъна в мрака на съветското тоталитарно подземие.

 56. Именно в ролята си на Bulgariankid съм била, пък и на EUkid. Можете ли да си представите, че на тази земя има и хора, които са излязли от своя буркан на изток или запад… За мен са вредни именно тези средновековни и ограничени разбирания за политика, насаждаща омраза в хора, които не би следвало да се мразят, а да се обединят глобално.

 57. Към RUSSIANKID,
  можете ли да развивате изкуство и наука като гледате как ужасите от миналото изплуват и не им обръщате внимание?
  Като например разказа на Сергей Пархоменко (https://ivo.bg/2015/11/04/необятното-като-русия-съветско-безду/).
  Нима трябва да търсим мир като си затваряме очите? Но нали така ставаме съучастници в този престъпления.
  Кога руснаците ще се покаят (сами за себе си дори) за злините които са правили? И което е още по-страшно все още правят (в Украйна на пример).
  Защо игнорирате и реставрацията на тези мракобесни времена и практики от Кремъл?
  Казвате не на омразата е не искате да приемете че трябва да се преборите с нея. Дали сте искрен въобще тогава?

 58. Хммммм…. russiankid:

  ‘Хората да се обединят глобално’ казвате, но ухото ми запищя. Да плеснем с ръце и да се прегърнем в името на глобалното. Глобализацията обаче е много по-стар ентусиазъм (или кахър за някои) от това, което днес мислим като едновременно вторачване в екрани. Проектите и на Хитлер и на Сталин бяха ГЛОБАЛНИ проекти. Докъде стигнахме?

  Моля, не разбирайте гореспоменатото като аргумент против ‘глобалните процеси’, а като аргумент в полза на паметта за тях, както и за тяхното познаване и разбиране.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.