Китайското ехо след Крим: “Сибир е наш”

Aгресивната външна политика на Путин, която той води без да се съобразява с мнението на руските граждани, и разпродажбата на много части от страната на чужденци, предизвиква сериозна загриженост у експертите в Русия. Основният въпрос е – до какво ще доведе политиката на президента? Днешното поколение руснаци живеят с надежда за светлото бъдеще, но няма да го дочакат. Според скептиците, само след пет години, дори и ако няма война, Русия ще затъне. Решенията и действията, които предприема руското ръководство са с антируска насоченост.

 

Не става дума само за военните конфликти в Северен Кавказ или в Украйна. Малцина знаят, че Сибир отдавна е продаден на китайците, а обикновените руснаци работят за тях. Заповедта за “продажбата” на Сибир бе подписана от Путин преди пет години. Китайците взеха под наем около 420 000 хектара земеделска земя. Когато Кремъл опява, че Украйна се е продала на Запада и Америка, искам да попитам – на кого се продава Русия? Замислете се над цифрите: по-голямата част от земеделската земя в Забайкалския край, един от най-живописните райони на Русия, е отдадена на китайците под наем за 50 години. Няма значение, че тези територии не се използват от руснаците от десетилетия, но това е тяхна земя, а в Кремъл решиха, че за милиард и половина долара може временно да се подари на китайски компании.

 

На тази земя китайците планират да развиват не само земеделие, но и животновъдство. Ако в срок от три години всичко се развива положително, китайските компании ще наемат още двеста хиляди хектара. Според руските власти, от наема на земята обикновените руснаци само ще спечелят – китайците ще наемат само руски граждани. Паралелно с животновъдството и земеделието, китайците ще разработват и находищата на полезни изкопаеми по границата, и ако процесът върви добре, ще разширят районите за добив на суровини.

 

Руските експерти нарекоха лизинга “голям успех” във взаимноизгодното сътрудничество. Според тях, в граничните райони с Русия, за китайците живота е много тежък: близо 140 милиона души, които живеят там, са без работа и нямат своя земя. А руснаците в Далечния изток, на наетата от китайците земя, са не повече от шест милиона, много от тях напускат домовете си и отиват в централните райони на Русия, където има работни места. Руските власти са решили с помощта на споразумението да решат едновременно проблемите на и двете страни чрез създаване на нови работни места и с осигуряване на земя за китайците. Всъщност, нещата са малко по-различни. След няколко години масово заселване на Забайкалието с китайци, Русия е заплашена с китайски диктат в Далечния изток.

 

В този случай, Далечния Изток на Русия го чака много по-тъжна ситуация, от тази в Донбас. Ако в Източна Украйна все пак има малко руски военни, в руския Далечен Изток ще живеят само китайци. Преговорите за продажбата на Русия започнаха преди около шест години, когато Медведев, тогава президент, се споразумя с президента на Китай за сътрудничество между граничните региони. Скорошната продажба на Забайкалието, не означава, че китайците не са били тук и преди. Част от земята в Далечния изток отдавна се използва от китайските власти за отглеждането на зеленчуци, ориз и соя.

 

Китайците, оплакващи се от недостиг на земя, предварително знаят какви територии трябва да завземат. Контролът над Забайкалието ще им даде възможност за контрол над целия Сибир, където са най-големите руски транспортни артерии. Жителите на региона масово напуснат домовете си, заминават за Москва, на юг или на запад. Интересен е факта, че през последните години, в Зайкалието зачестиха огромните горските пожари, нещо което никога не се е случвало. По руските канали за пожарите говорят с неохота, а проблемът се коментира повърхностно. Между другото, през изминалата година, нито един канал не е снимал материал за историята на пожарите, но денонощно надуват главите на руснаците за това, което се случва в Украйна.

 

В Русия акцентират само в колко бедствено положение са украинците. В действителност, ситуацията в Сибир и Далечния изток е много по-зле. Ако централните региони на Русия, повечето жители “дебелеят”, в Сибир руснаците измират. Масовият алкохолизъм и безработицата довършват народа. Който проумее, че може да загине, напуска региона, останалата част от гражданите водят мизерно съществуване. В Забайкалието всички мразят китайците, но работят за тях, защото разбират, че това е единствения начин да оцелеят. Всъщност, оцеляват жителите на градовете, а в селата е пълна разруха и бедност.

 

Докато Путин се занимава с Украйна, помага за обогатяването на жителите на Москва и другите мегаполиси в Централна Русия, отдалечените региони разчитат само на себе си, а дори и на китайците, макар да знаят, че такава “братска” дружба няма да доведе до нищо хубаво.

Превод от руски за ivo.bg : Васил Костадинов

 

http://replyua.net/

24 мнения за “Китайското ехо след Крим: “Сибир е наш””

 1. “само след пет години, дори и ако няма война, Русия ще затъне” – уважавам Ви, господин Инджев като анализатор, ама толкова дълго ли ще трябва да чакаме? Все пак зависиме от този процес.

 2. Макар че се изкушавам да позлорадствам, реализмът ми казва, че за нас това не е много добре. Защото китайският натиск ще погне павианите на запад, а ние сме на пътя им. Както казва един много добър мой приятел-грузинец, не е проблем да ги отстрелваме, но нямаме достатъчно място да ги погребваме.

 3. Погледът върху Русия е много интересен и показва, че в Кремъл играят на много фронтове. Лично аз не обичам да се подценяват хората, особено ако ги определяме като противници. За допълнение към казаното от автора ще кажа, че Кремъл даде обработката на диамантите на Русия на холандците. Русия има огромни ресурси и политиката ‘и е да ги изнася. Ако руснаците са дали под наем огромна територия на китайците, това не означава, че китайците печелят земя. Руснаците са империалисти. Те приласкават съюзници, поданици, работници, роби, слуги- хора на всякакво подчинение. За да разбирате Кремъл, трябва да разбирате империята, а тя е жива, здрава и боеспособна. Подценяването на Кремъл е стратегическа грешка и отслабване на собствената позиция. Те не изгубиха Украйна, а заграбиха един полуостров и две промишлени области. Това е победа за Кремъл. Украйна върви по болезнен начин към своето раждане и нов живот, а цената изначално е скъпа, защото никой не излиза току така от империята. Това е цената, с която се съгласиха останалите Велики сили и участниците в украинския водовъртеж не могат да гледат от небето. В това време Русия си осигурява мирни и предани поданици от военен съюзник, които да използва срещу конфликт с европейците и американците въпреки факта на конфликта на руско- китайската граница, когато Китай бил нападнал СССР и прословутите думи на Брежнев били отброяване на три крачки и Огън! а после е последвало тридесет годишно мълчание, вече сигурно петдесет. От тогава руснаци и китайци си кротуват според общите интереси и световното равновесие. Пак в този смисъл Русия се конкурира с Америка за Китайския съюз, защото Америка и Европа дадоха мощен тласък на китайското общество и някой трябва да е привлекателен за китайците, които са основен доставчик на стоки за Сибир та чак до Петербург. Никой в Кремъл не е отблъскващ към света, така както го правят с нас. Но това е отношение към слуги- строго и справедливо! И много тук се радват на наказанията и даже се възбуждат, че може да служат на подобна империя, която ни брои за слуги. Не се радвайте преждевременно! Преди да се разпадне империята ще хапе и откъсва ,земя и народи където свари и ние сме едни от онези, които ще трябва да се окажат твърди, че да ‘и счупят зъбите ако опита да захапе. Тук тя ще опита да захапе, а след това да се свие в агонията си.

 4. Пада им петрола,пада им газа,пада им рублата,взеха да иим падат и самолетите!
  Сега след падането на самолета,ми се чини,че ще позападне и ‘борбата с/у ИДИЛ’.
  Накрая да не стане Русия в Сирия,като Русия в Афганистан.

 5. Иво, ти добре ли си бе, човек? Руснаците само с едното око да погледнат китайците накриво и те веднага ще се изнесат, защото иначе ще има патица по пекински, печена с атомна бомба. Ти поне трябва да помниш какво им се случи на китайците едно време, като се опитаха да вземат от СССР Дамянския остров. Руснаците така им стоплиха една погранична територия, че притока на граничната река няколко дни тече наобратно. Китайците са добри търговци, но не са нация от воини, като руснаците.

 6. Те руснаците имат опит в продаване на собствената си земя.Аляска на Америка.Мисля че няма смисъл да се коментира как живеят от двете страни на пролива.

 7. А някои има ли инфо за заплатите у нас и в русия и да направи сравнение .

 8. До ИВАН:
  Ех, Иванушка, върни се в приказката си /някъде около 15-ти век/, където ти е мястото!…
  Защото твърде опасна е комбинацията от първобитното мислене на дивак, който размахва тояга, за да строши черепа на съседа си и да му вземе добитъка и жената и технологичната мощ на мислещия индивид, обитаващ 21-ви век!
  Наясно ли си, дурачок-Иванушка, че към 2014-та година човечеството разполага с около 16300 ядрени бойни глави, само 4000 от които, взривени в която и да било точка от земното кълбо биха унищожили необратимо биосферата на планетата ни?!
  Известно ли ти е, дуры ты мой, че БВП на Китай днес е 8360 млрд долара, срещу 2030 млрд на Путландия?
  Плиткоумието е онова, което те кара, Иванушка да си мислиш, че жп-линиите и автомагистралите, които строят китайците в Сибир са по-малко обвързващи и непреодолими от трупането на ракети в ядрени кладенци.
  Ами, че да не би да са луди китайците да гледат накриво онзи дето си е заголил задницата и им се е надупил? Такъв не се гледа накриво – такъв се … “обича”.

 9. До Иван.
  А мислиш ли че Китай няма атомни бомби?

 10. Русия сключи веднъж много “печеливша” сделка – със САЩ като им продаде Аласка (“неплодородна и запустяла земя” според руския цар) за $1.82 за квадратна мила. Сега е наред да изтъргуват Сибир. След това разбира е ще се опитат да грабнат нещо по-сочно от Европа както от Финландия, Румъния, и цяла Източна Европа през ВСВ. Не може да им се отрече на Руснаците, че имат вече изграден стил – “заграбвай и съсипвай”

 11. Господин Инджев, простете моето нетърпение – то е голямо!

  До Иван:

  “нация от воини, като руснаците” – Митове и легенди. И България и Финландия са побеждавали руската армия /която стриктно погледнато никога не е печелила война самостоятелно/; да не говорим, че Русия губи 11 войни от Турция, а дванайстата т.н. “освободителна” не загубва, поради намесата на нашите опълченци при Плевен и Шипка.

 12. Много точен коментар на Тодор Тодоров!

  Руснаците никога не са били воини. Голямата част от победите им са се дължали на количественото превъзходство. Малката, дори нищожната спрямо Русия, финландска армия удържа варварите. Въобще принципът на рашките винаги в боя е бил да се изпращат безброй хора срещу врага.

  Дори руските танковете, толкова обичани в Русия, се оказват победители заради огромното си количество през ВСВ. Германските “панцери” са били в технологично отношение напред, но недостатъчно като количество.

  Дори и пълководците им са еднииии… генерал Гурко, Толбухин… Обсъждани са нееднократно тук в блога. Който иска да се поразтърси за това какви изверги са били.

 13. До Иван
  Първо островът не се казва Дамянски, а Доманский, което означава съвсем друго. Второ, аз съм не по-млад и помня „мноого добре“ какво стана там, на този остров. Очевидно, че нищо не знаете и нищо не разбирате от военно дело, щом сте се хванали на измислиците и фантазийте на „политруците“ – ЗКП-та от т.н. БНА. При това, за разлика от вас, слушащият приказките от 1001 нощ на тези комунистически негодници, с почти нулева военно-техническа култура, аз съм получил информацията от руски офицери – преподаватели във военна академия, т.е. от „първа ръка“ така да се каже. И тя е, че на този остров имаше военно стълкновение между 1 (един) батальон на СА и около полк от НОАК – „запасняци“- доброволци. Самият остров наполовина беше китайски, наполовина руски. Днес е само китайски, защото Путин великодушно го подари, заедно с няколко други в близост до китайския речен бряг. А самата история е следната: Китайските селяни и войници, основно запасняци, са били карани от време, на време да навлизат в приграничните територий на СССР на големи групи, от по 2-3 хил. Те са обирали зеленчукови градини и ниви с царевица, цвекло и картофи. Освен това, след като са прогонвани от съветските граничари, на самата гранична бразда са си сваляли гащите и са се „на.упвали“ в посока на съветската територия. Това се е повтаряло с години. Но един ден, един находчив майор от граничната застава на острова, се „подготвил“ и когато поредната група от 5 хил. китайци си свалили гащите и се „на….ли“ към границата на СССР, изведнъж скритите руски граничари издигнали десетки големи портрети на Мао Цзе Дунг, много от които били и съответно изрисувани със фалоси и др. сексуални намеци към великият кормчия!!! Всичко това е било съпроводено с дюдюкания и подсвирвания – нещо крайно обидно като поведение за китайците. Тук някои от китайските „запасняци“ и техните малоумни политруци, не издържали и открили пушечен и автоматичен огън по руските граничари. Пламва престрелка, която прераства във военно стълкновение. Руснаците губят около 70 войника, официално разбира се по-малко ! Изгорени са също 10-на БТР на СА, когато се опитвали да изтласкат китайците към реката. Китайските загуби, разбира се са по-големи, тъй като на техния минометен обстрел, руснаците отговарят със залпове на новата тогава реактивна система „Град“. Полкът на НОАК побягва обратно, а батальонът на СА е предислоциран на 1000 км. от там и заменен с друга войскова част. Това е всичко за о-в Доманский, за което има и документален филм, където разбира се въобще не става ясно каква е причината за конфликта. Останалите приказки от сорта на „мы от китайцев с лазером шашлики делали“ са абсолютна лъжа и комунистическа бутафорна пропаганда. Всъщност лъжите за „съветските тайни оръжия, с невероятна унищожителна мощ“, бе любима пропагандна тема на много от българските офицери от БНА. Не малко от тях дори искрено вярваха в тези измислици и преувеличения, нямащи нищо общо с действителността. Отдавам го на ниската култура на тези соц.военни и на обвитата с мистицизъм и пропаганда, „съветска военна тайна“!
  Днес истината е, че в далечния изток китайското военно превъзходство над руските въоръжени сили е не само количествено, но и качествено. Ще дам за пример само един факт. Двата руски авиационни корпуса ( със Су 27 и МиГ 31), в района, представляват едва 20% от противостоящите им 2 въздушни армий на Китай в същият регион с аналогична техника. Що се отнася до стратегическите сили, то и там Китай вече се изравнява количествено в региона. Самите китайски носители от ново поколение обаче, превъзхождат в някои от сегментите както на ударните, така и на защитните противоракетни системи, руските такива. Крачката направена от НОАК, особено в областта на високоточните интелигентни системи за насочване е тревожна дори за Пентагона, а за русите е направо плашеща. Така, че стига с тия глупости за „страшната руска атомна бомба“. Не сме 197 и…, а сме 21 век!!!

 14. Китай засега не е опасен за Русия,но все някога съветските ракети на руснаците ще устареят. Как само се изпотиха от новите изпитанмя на ПРО. Технологиите се развиваться бързо и мисля че скоро няма да могут да плашат с ядрените си оръжия. А в Крим Русия има големи проблеми. Също и санкциите добре подействаха така че се отказала от проектов си новоросия.

 15. Защо трябва да се бият руснаците и китайците в Сибир?След като руснаците се изтеглят от тези места и китайците го населят и експлоатират богатствата и земята разбира се ,че Сибир ще стане китайски.Рано или късно.Богатствата в Сибир са несметни,а местните племена са близки до китайците.Руснаците да лапат мухи в пренаселената европейска част,където природните богатства са вече на изчерпване.

 16. Вие сте права- Китай няма да воюва с Русия той сигурно ще вземе Сибир с хората си. Там вече има милиони китайци. Освен това има и ще има още повече смесени бракове. В Сибир много пият и много руски момичета предпочитат да се омъжат за китайци.

 17. Преди време четох коментара на един руснак, който така, съвсем набързо, каза нещо много интересно. Работата е там, каза той, че китайците не от вчера се готвят и работят за това да станат световен хегемон. Всъщност с това се занимават от десетилетия – спокойно, скромно едва ли не, с премерени крачки.
  А руснаците (това беше малко след окупирането на Крим) се грабнали, моля ви се, и решили ей-сега, веднага, да заемат мястото на САШ на върха!
  Пререждайки Китай.
  На тия неща, каза руснакът, в Азия се гледа с лошо око. Не се прави така и Русия ще страда.

 18. По-голяма глупост отдавна не бях чел…. Ми тогава Шанхай би трябвало да е на англичаните… А за пожарите… Правят се умишлено, за да се прикрие незаконната сеч… Ако този пишман анализатор бе гледал поне малко руски телевизии щеше да види, че отделеното внимание на пожарите е в пъти по-голямо , отколкото на проблема с Украйна…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.