Скритата картинка в думите на Борисов

Заложих на пожарникарския принцип „бързай бавно” за да си пусна коментаторската бюлетина едва след края на местните избори. Общата картина е тема на „големите медии” и техните още по-големи коментатори и няма смисъл да повтарям констатациите им. Обаче ще обърна внимание на детайлите, които не всеки би забелязал. А те са като пикселите, оформящи дигиталната картина.

Ще започна от …себе си. Ще кажете, че не е скромно. Обаче , както за почти всичко останало в държавата, става дума за проекция на казаното или направеното от Бойко Борисов. Спомена ме на пресконференцията снощи поименно и …уважително ( най-вероятно с ирония в подтекста, обаче за широката публика си беше уважително). Цитат: „Сутринта, многоуважавания от мен Иво Инджев го слушах, който каза: „Ще отида да гласувам. Има два кмета – един на ГЕРБ, един на реформаторите, ама и двамата не ги познаваме.“

Борисов се позова на мое изказване часове по-рано пред Нова телевизия, в което казах, че ще гласуваме на балотажа в София за районни кметове от „спортна злоба” и на практика партийно, защото не си познаваме конкретните кандидати ( което е парадоксално наистина- знаем кандидатите на национално ниво, дори и като лични познати, но не си познаваме съкварталците, устремили се към кметските места в района, в който живеем).

 

Борисов се позова на това изявление на „уважавания Иво Инджев”, за да си построи тезата, че едва ли не гласуването за районни кметове е безсмислица, която е измислена, за да му се пречи, като му „вземат” няколко района в столицата, където по старите правила победилият взимаше всичко и съответно всичките районни кметове бяха от ГЕРБ.

Е, взеха му наистина. Взеха му цели 4 района. Ако се жонглира по правилата на политическата (само)реклама, успехът е огромен, сравнено с нулата. Но не е бройката най-важното, а качеството, което носи този пробив в монопола на мимикриращата овластена „дясна” русофилщина на ГЕРБ.

Поне за трима от избраните районни кметове от реформаторите в София мога да кажа, че са съмишленици на каузата за демонтиране на Монумента на окупационната червена армия ( МОЧА), а преференциалното гласуване, което изстреля на второ място Марта Георгиева в листата на реформаторите за общински съветник, със сигурност е потвърждение за нейната ярка подкрепа за същата тази кауза.

Ще бъде вече доста по-трудно за ГЕРБ да се правят, че не забелязват съветската символика, доминираща над българската столица. Доказа се, че замитането под червения килим на този въпрос е забелязано от гражданите тук: днес в София, утре и в други градове.

Толкова за подтекста на един важен резултат от изборите, който остава извън коментарите на „големите медии” и големите им коментатори ( а дали пък Борисов тъкмо по тази причина не смени тона си от определението за Инджев като „идиот” пред същата Нова телевизия преди година и половина, стигайки сега до „уважавания Иво Инджев”- това не знам).

 

Във всички случаи в публичното говорене на Борисов, колкото и да е традиционно хаотично, няма нищо случайно. И отново детайлите издават къде точно го стяга „генералският” кител.

Предлагам на хората със свободно време и голямо търпение да изгледат разпространявания в доста информационни сайтове видеозапис от снощната пресконференция на Победителя. Предизвикателството за гледащия, когото викам на помощ в случая, е да изброи колко пъти Победителят и неговият Цветанов споменаха Плевен. Плевен беше абсолютно доминиращата дума в тяхното говорене и вероятно на нея натъртиха ( може би) двайсетина пъти.

Признавам си, че когато това ми направи впечатление, вече беше късно да започвам да броя, а да се върна назад и да изгледам отново записа, за да рапортувам с точност, нямам достатъчно мотивация.

 

Борисов се подигра с победата на реформаторите в Плевен със забележката, че не си пожелава да се хвали с победа в един областен ( единствен към момента на пресконференцията) град. Всъщност явно не може да преглътне загубата в Плевен и превърна своята тревога в център на своята изповед. Беше като кисела усмивка заради зъбобол по време на преглед при ортопед, констатирал иначе здравината на костите му.

Гримасата му в задочната загубена от него битка за Плевен беше особено пресилена в своята заплашителна ироничност и по повод сравнението с падането на Плевен, направено от реформаторите. Не бил паднал, а направо им го подарил. И нямало да падне, ако той лично се беше напънал да не допусне това.

Масовата публика едва ли разбра снощи, че Борисов реагира на конкретна закачка във фейсбук, в която се прави сравнение с падането на Плевен преди 140 години в руски ръце и телеграмата до великия везир от победения турски паша, написал лаконично „Плевен падна”.

Две подробности са за отбелязване:

1.Думата „паша”, спомената и от Борисов в неговата безадресна реакция, съдържаща заплашителна ирония към онзи, който я е употребил. Пашата е прякор на известния бивш бос на СИК и някогашен началник на Борисов от периода, който той предпочита да не бъде споменаван.

2.„Пропускът” на Борисов да спомене източника на закачката с него в интернет. А това е не кой да е, а същият министър Москов, когото той напоследък води със себе си при предизборното рязане на лентички в различни точки на магистралното самохвалство на властта.

 

Както се вижда- понеже споменах за жонглирането в политиката- Борисов подхвърля по едно и също време „уважително” едно име ( на Иво Инджев) и пропуска друго ( на Петър Москов) в зависимост от това какво впечатление иска да направи на публиката в нашия политически цирк.

 

Но не може да му се отрече чувството за хумор в периодизацията на собствения му възход. Заяви, че го питат дали ще става президент „откакто е човек”. Ще да е бил нещо друго преди да нахлуе в политиката на вълната на популизма и тайния сговор с тогавашния си ментор Георги Първанов, който ( не по мое предположение, а по моя информация) днес иска да му бъде върната услугата и да се кандидатира за президент с подкрепата на своя съзаклятник Борисов.

 

Първата крачка в тази посока вече подсказа Цветан Цветанов, който похвали в нощта на победата АБВ като лоялен партньор на ГЕРБ, предпочитан в това отношение от реформаторите.

24 мнения за “Скритата картинка в думите на Борисов”

 1. https://www.youtube.com/watch?v=JoCO4yjoR8E

  Ето тук Гестапото казва,че ”тяхното момче” Бойко бил диалогичен, сменял си мнението в движение и е много удобен.
  Някой да има съмнение ,че ДС и БКП са в ГЕРБ,БСП, а и някак си не съм убеден ,че РБ са чисти с Кунева, Корман и Костов политиконом и лаборант.
  Никакъв шанс за България- закривайте я.

 2. Омерзението ме стиска за гърлото, но в крайна сметка, както казвате в предишната си статия, ние сами сме “причинители на управлението, което си заслужаваме”. Всенародна подкрепа за този примитивен простак! Тъжно…

 3. Г-н Инджев бях много изненадан, че премиерът спомена вашето име. Предвид на това, че по друг повод съм чувал и точно обратната реакция на Б.Б. Честно казано коства ми известно усилие да изслушам цялото изказване. Мисля, че Плевен беше споменат около 10 пъти. А според мен това изказване малко ми приличаше на такова на Хитлер от най-успешните му години.

 4. Детайлна картина на резултатите от изборите нямам все още и представата ми е неясна, но тази статия ми изясни някои основни неща. Най-важното е че имаме премиер-черен колан в дисциплината “овчарски скок на танка на победителя” (засега това все още е Ванка !!!). В момента в който се зададе друг победен танк, вече ще имаме гарантирано най-дясната от десните партии на ЕС която ще изкърти всички европейски миФки в дисциплината, начело със същия вожд, предвид на геометричната прогресия с която бележи ръст стадото на овчаря.
  Той и МОЧА ще демонтира, пак ЛИЧНО, стига да се сбъднат прогнозите от сорта – таз година ХелоуАУТ заради Путин, а догодина ПутАУТ накъде около Хелоуин. Такива прецеденти има немалко по територийката-шампион по гъстота на съветско-руски “монументален” камъняк.
  А специално теб Иво бих посъветвал да си избереш защитна тактика срещу братските Му прегръдки, горещите Му целувки и да се пазиш много от дебелите Му пръсти с които бърка най-безцеремонно в устите на млади момичета и жени с погачи.

 5. Уважаеми г-н Инджев,
  едва днес се регистрирах във Вашия блог и Ви моля за извинение предварително, ако сметнете становището ми за неразумно.
  Тъй като Вие си позволявате да упреквате г-н Генерал-Лейтенат премиера д-р Борисов, (използвам дефиницията на един сътрудник на уважаемия водещ на радиопредаване в събота по обед, без съмнение най-големия специалист по разкриване на заговорите на капитализма и американския империализъм, за превземане на България), бих желал да Ви припомня следното:
  Относно коментара Ви за Плевен:
  1. Г-н Борисов е прав, по простата причина, че доколкото на него му е известно никога не е бил неправ (справка кап. Йосариян)
  2. Г-н Борисов е прав, по простата причина, че в България има много хора които искат някой да им каже какво е хубаво за тях, вместо да се напъват да го измислят.
  3. Не сте прав да пренебрегвате титана на мисълта и баща на българската демокрация Цветан Иполитович Матвейч Цветанов. Ако ген. Борисов благоволи, може да ни стане следващия президент и тогава както казваше Соколовски в един хубав български филм: „майка ви жална”.
  4. Относно д-р Москов –той е просто лекар. Германските лекари избягаха в Америка, в Германия места за лекари колкото щещ. Още една Обама обаче може да обърне нещата.

 6. За милиционера-премиер изборите са излишен лукс – струват много пари, които той би могъл да “усвои” със свои(те) си хора и фирми. Та в този смисъл е и “прав” в “логиката” си – взимаме му част от плячката! Точно по тази причина го боли и загубата в Плевен независимо от глупостите, които бълва за да я омаловажи! Освен това реформаторите там си го “биха”, ако мога да употребя неговата терминология! И то здраво! И никакъв мутър Бойко Борисов нямаше да помогне на Плевен да остане гербаджийски!

  Този човек изобщо не знае какво е разделение на властите, какво е власт и докъде се простират правомощията на която и да е от тях. Не знае и своите правомощия като премиерстващ страната! Затова и всичките му изцепки (защото не мога да нарека “изказвания” брътвежите на този илитерат!) са в посока, че той дал, той наредил, той казал, той разрешил… и подобни безсмислици и хвалби! Ако има нещо в което пожарникарят-милиционер, който е 2-ри път премиер на географската територия наречена България (а че това не е държава го доказват всеки ден разни Болен Сидеровци, Гоцета, Алексей Петровци и стрелящите по него, купувачите на гласове из цялата географска местност, местните дерибеи, много от които са членове на милиционерската банда наречена “ГЕРБ”) това е самохвалството!

 7. Не зная дали в това интервю пожела успешен КРАЙ на България???
  (За съжаление не го намерих,а и нямам нерви да търся точно в кое от изказванията му,но беше в последните минути).

 8. Човек, докато диша, все се надява. Та колкото и наивно да е, това споменаване на “многоуважавания Иво Инджев” възроди в мен някаква плаха надеждица, че може би пък и в нашия първосигнален премиер най- после е заговорил инстинктът за самосъхранение,осъзнал е внезапно, че и той, и бизнеса му са на потъващия (под тежестта на руския газов ботуш) кораб “България”.
  И спасителен пояс няма да има за никого!

  “Dum spiro spero!”

  А досегашният (и, слава Богу, вече БИВШ:) гербаджийски кмет на Плевен ще остане запечатан неизличимо в спомените ми с грандиозния скандал във връзка с назначения ЛИЧНО от него зам.кмет на Плевен, един руснак-мафиот със статут на постоянно пребиваващ у нас, който рекетирал плевенските бизнесмени и граждани със значителни суми за най- елементарни административни услуги. Антимафиотите го арестуваха показно, пред камерите, и това беше наистина красива гледка! Направо не беше за вярване!
  Така че след този “инцидент” най-важното беше подобна личност (независимо от коя партия е издигната) повече да не бъде кмет. Никога! Дано тези да са били истинските, но неизказани “съображения” на премиера, когато вчера каза, че ГЕРБ нарочно, с много усилия е загубил Плевен, така че реформаторите да не се радвали толкова.

 9. Б.Б. е пословично докачлив и отмъстителен. Най-вероятно Плевен го чака системен гербаджийски тормоз и произвол по всички възможни направления

 10. Абсолютно! И на мен точно това ми направи впечатление – Борисов беше не просто “загубил центровка” (от провала в Плевен), но едва се владееше – до степен, че пресконференцията за коментиране на резултатите от втория тур на местните избори в България се изроди в такава само за (голямата му болка) Плевен.

  На всичко отгоре, очевидно още не знаеше за Добрич, та съчини пледоарията си в стил “Подарих им една област – да се радват там!”

  По-долу поствам публикувания от мен по-рано днес коментар в един уж десен сайт, който всеки Божи ден от предизборната кампания (безплатно?) публикуваше “новини” за предизборните похождения на Цветанов, без възможност за коментар от страна на посетителите в сайта:
  ______________________________________
  “Подарих им Плевен”.

  Какъв скромен човек! И щедър!

  Внушението е ясно: “Него не Го побеждават – просто Той подарява победата другиму.”

  Да умреш от смях!

  Сигурно сутрин разрешава на Слънцето да изгрее…

  Но върлата селяния (около 20% от българите) много си го харесват – зер виждат в негово лице самите себе си.
  ______________________________________

  Разбира се, за моя радост, получих солиден брой минуси.

 11. Благодаря ви г-н Инджев за дълбокият анализ на коментара на Борисов.Там той каза и доста повече заплашителни неща към реформаторите,които бяха коментирани от много политически анализатори.Казват,че новоизбраният кмет на Плевен бил свестен човек.Дано.Но не това е най важно.Най важно е че реформаторите *не му полегнаха*.Играха сравнително според силите си самостоятелно.И на редица места го победиха.За това е този вой на ранен вълк.Районите в централната част на София не са на Герб.Реформаторите представете си го победиха .Него.*Ма кой са тези*.*Неговият* министър Москов.
  Това е една победа символична,но той трудно ще я преглътне.Тук не става въпрос за качествата на избраните ,а за избирателите в тези райони.Избиратели ,които не понасят лицето Бойко Борисов.И той го зная.Затова е тази мъка.
  Пожелавам на Реформаторите да бъдат твърди за президентските избори.Да застанат своевременно зад Плевнелиев и да изпреварят нещата.

 12. Stiga ste XPA4ELI sreshtu Borisov . mnogo e gadno i zlobno. Pak se HACPAXTE…………mijiturki….

 13. Действително победата на представители на РБ в София дава шанс на инициативата Ви за провеждане на референдум в София за демонтирането на ПСА.

 14. Изказването на Бойко Борисов е показ на нивото на публиката в България-тотален абсурд,липса не логика,няма пластичност в мисълта,изразните форми са на изключително ниско ниво,вкарва фрази от улицата,примитивни сравнения и задявки.
  “Ако искаме да си запазим държавата…..”

  -кои са(сте) тези които искат да си запзят(те) държавата
  -от кого и какво да я запазят
  -как да я запазят
  -кога започва запазването

  Или човека е заспал,или се опитва да успива
  другите.
  Жонглирането продължава.

 15. Преди малко съобщиха, че БСП най-напред ще протестира изборите в с. Църква.Излиза, че най-голямата крепост на комунистите е Църква!

 16. Много,много ми хареса това”ВАШЕ ПРЕВЬЗХОДИТЕЛСТВО,ПЛЕВЕН ПАДНА!”Много.

 17. @ BOBY FISHER

  Колега,

  Не мисля, че коментирането на поредната дърварска изява на Божеството ви е “плюене по Борисов”. Не бихме се осмелили – все пак, в тази дисциплина Той е всепризнат шампион.

  Снощи например, Той се изплю в канчето с мед на десния Си партньор (в управлението), на който ГЕРБ стои отляво.

  Да не споменавам заплюването в лицето на електоралното стадо, което с гегата Си бил насочил да пусне бюлетина в кошарата на РБ в Плевен. За да направи “подарък”. Сиреч, от щедрост и добро сърце. Добър чичка, няма спор.

  Поздрави!
  Д-р Ласкер

 18. ” Аз знам, че умните хора в България не ме харесват, но това не ме интересува – те са много малко”.
  Б Борисов

 19. На пресконференцията РАПОНЪТ наистина през цялото време отговаряше на незададен въпрос – “Много ли ме е яд, че загубих Плевен?” Има приказка, “Върти го, сучи го, краставият все за баня си приказва”. Както казва SMS, плевенчани търпяха доста золумите на досегашния кмет -гербаджия и заместникът му, съветският гражданин Зелов, прочут с адета си да “пощипва” рушвети в особено големи размери. Накрая търпилото им свърши и “отшиха” този милиционерски екип в небитието. Понеже баретите арестуваха “братушката”-рушветчия като по учебник, но независимият български съд го намери за напълно невинен…

  В Добрич историята е още по-интересна. Г-жа Детелина Николова, досегашния кмет от ГЕРБ, е родом от едно плевенско село, Бряст. Бидейки последователен политик, тя минава от БСП през НДСВ, та в ГЕРБ. Известна с трудността си да изартикулира едно смислено изречение, с раздаването на кебабчета в циганската махала и скандалния “Паисий кючек”, който стигна чак до главния прокурор, Николова бе наказана за ред безобразия, продължили от 2007 досега. Капката, която преля чашата, бе че добричките цигани въобще не плащат никакви данъци и Николова отказа да ги закача, защото са ценен електорален резерв за ГЕРБ!

  Според мен, ще има още наказания за ГЕРБ на следващите избори, заради Портних от Варна и особено бургаският любимец на РАПОНА, Димитър Николов. Последният е одиозна фигура, чиито 86% превес на тези избори напомнят тодор живковските времена. Тепърва ще научаваме как точно бяха изманипулирани изборите в двата морски града. Какво ще ломоти на пресконференцията по този случай банкянският илитерат, може само да се гадае. Но ще бъде смешно, жалко и гнусно.

  Респект, г-н Инджев!

 20. ГЕРБ е вторият ешелон на БКП след БСП и имат една и съща задача да оставят България в ръцете на руснаците. ГЕРБ водят про руска политика с прозападна риторика. Липса на реформи в Правосъдието, МВР, МВнР, Службите за сигурност, Разузнаването е доказателство, че ГЕРБ пазят статуквото.

 21. Ето нашия тикевник без бъкел нито английски, нито немски, нито френски, с ръкомахане като индианец в Европарламента:

  http://gospodari.com/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BC%D1%8A%D1%87%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-video87000.html

  Господи слез си пребери вересиите

 22. Към BENI: “Много,много ми хареса това”ВАШЕ ПРЕВЬЗХОДИТЕЛСТВО,ПЛЕВЕН ПАДНА!”Много.”
  Определено и на мен ми допадна цитираната от д-р Москов телеграма, във връзка с победата на Реформаторския блок в Плевен. Плевен и БЪЛГАРИЯ дължат Освобождението си главно на родолюбието на БЪЛГАРСКИТЕ Опълченци предизвикало чутовния им героизъм, независимо от числеността им. Затова и резултата на единствената БЪЛГАРСКА формация с Европейска ориентация на местните избори е повече от добър. Посоката избрана от Евроизборите насам е правилна и успешна. Носи надежди. Реформаторският блок не само успя да разкъса обсадата на местното управление организирана от проруски партии, но успя да освободи Плевен и Добрич и то на 01.11. Народът се пробужда! Затова още по-силно удряйте камбаната на просвещението БЪЛГАРИ. Защото единствено познанието прави човека свободен. СВОБОДНА, НЕЗАВИСИМА И БЛАГОДЕНСТВАЩА БЪЛГАРИЯ!

 23. “Плевен падна”, а заедно с него и маската на “скромния”, “смирения” и “диалогичния”. За да лъсне отдолу същността му на преяло дете, което въпреки че ще се пръсне, не може да понесе друг да получи лакомство.
  Хайде хаирлия да е – днес Плевен, утре цяла България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.