Кристалина Георгиева срещу или вместо Ирина Бокова

Кандидатурата на Кристалина Георгиева за Генерален секретар на ООН, за която се шушукаше клюкарски досега, изплува от сянката на спекулациите ( информацията за това вижте по-долу).

 

Хайде да си кажем няколко неща, които „големите медии” няма да коментират. В царството на недомлъвките , „политическата целесъобразност” и прочее родилни петна на медийната ни среда, това „нещо”, което можем да си кажем, е всъщност онова, което мнозина си мислят, но лицемерно ще скрият зад „необходимостта да се обединим” и под други подобни камуфлажни прикрития на истината.

 

Преди всичко е ясно, че антикомунистите в България няма да са щастливи и от тази кандидатура, както от онази на Ирина Бокова. И все пак…

 

Кристалина Георгиева е по-малко обременена по този показател и това я прави по-приемлива именно като алтернатива на Бокова, която има лични качества, но „спорна биография”, както биха се изразили в духа на политическата коректност западните медии. Лансирането на Георгиева е начин да се вземе завоя след издигането на Бокова от правителството на Орешарски и потвърждаването на поетия ангажимент от страна на Борисов.

 

Как точно ще го изиграе Борисов е въпрос с понижена трудност. Той ги умее завоите, когато му обяснят, че му е изгодно.

Този път обаче е изгодно и на България да има своя кандидатура, за която да не трябва да се оправдаваме. Както се наложи да изпадаме в обяснителен режим още веднъж след като Бокова не можа да откаже на Путин и се яви до него на Червения площад на 9 май въпреки тоталния западен бойкот на неговото „мероприятие”.

Колкото и да я защитават по този повод нейните адвокати у нас, ще отговоря ясно: никой не може да те застави да избереш страна в подобна ситуация, освен ако не си зависим ( ако не буквално от Кремъл, то от собствената си убеденост по десетилетно градената скала за добро и зло в политиката, историята, идеологията). Защото ЮНЕСКО не е на подчинение на Москва и Бокова не беше ДЛЪЖНА да се яви в обкръжението на Путин. Тя избра страна, плати „данък минало” на покойния СССР за сметка на бъдещето си като консенсусна кандидатура на европейска България.

Пък и какъв е проблемът на Бокова да управлява ЮНЕСКО втори мандат? Няма ли да е по-добре, щом ще си говорим само на принципа “изберете българското”, да има две българки на два върховни поста?

Не съдя по себе си, но когато ми предложиха да стана изпълняващ длъжността министър на външните работи в правителството на Филип Димитров през декември 1991 г., отговорих, че съм поел ангажимент като ръководител на БТА и не смятам да го прекъсвам. Бокова е в друга ситуация, защото вече е приела да бъде номинирана, но все пак има ход за измъкване от нея по аналогия, заявявайки, че предпочита да довърши започнатото в ЮНЕСКО.

        ЕК: Кристалина Георгиева планира да се кандидатира за генерален секретар за ООН

| 03 ноември 2015

Mediapool

Кристалина Георгиева планира да се кандидатира за поста генерален секретар на ООН, съобщава в понеделник електронното издание EurActiv, позовавайки се на официален източник от кабинета на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Информациите, че Георгиева се интересува от позицията, се въртят от месеци, но това е първото официално потвърждение.

 

“Председателят (Жан-Клод Юнкер) и Кристалина Георгиева обсъдиха възможността за повдигането на този въпрос, но към момента тя остава съсредоточена върху сегашната си работа. Председателят се възхищава на международния опит, уменията за преговори и огромния работен капацитет на Георгиева, която има безценен принос за управлението на Европейската комисия в тези трудни времена“, каза говорителят на Юнкер Маргаритис Шинас.

Вторият мандат на настоящия генерален секретар Бан Ки-мун изтича на 31 декември 2016 г., припомня EurActiv.

 

Най-вероятно Георгиева ще срещне сериозна международна конкуренция за поста, а настоящият ръководител на най-голямата агенция на ООН (ЮНЕСКО) Ирина Бокова е официалният кандидат на България. Тя със сигурност е наясно, че българското правителство не може да номинира и двете, пише EurActiv.

Бокова получи подкрепа на кабинета “Орешарски“, както и на премиера Бойко Борисов, но предстои България официално да внесе кандидатурата си в началото на 2016-та. Еврокомисарят Кристалина Георгиева беше част от българската делегация на 70-ата Асамблея на ООН, редом до президента Росен Плевнелиев.

Появиха се множество публикации, че е време човек от Източна Европа да оглави международната органзиация, а силна кандидатура, още повече на жена от региона, ще има силни позиции в надпреварата.

Изглежда, че премиерът Бойко Борисов, който е наясно с амбициите на Георгиева, не иска да избира кандидатурата на България сам, а предпочита големите държави да вземат решението вместо него, пише електронното издание.

В отговор на въпрос дали ще даде пълната си подкрепа за Бокова, Борисов не я спомена поименно и каза, че България ще номинира “нея, или някой друг“.

EurActiv пише, че според много от западните дипломати Кристалина Георгиева вече е влязла в кампанията за позицията в ООН. Половината от плануваните срещи за следващите няколко месеца са все с официални лица от организацията, включително с Бан Ки-мун. На 4 ноември Кристалина Георгиева е поканена във Вашингтон да държи реч на официалното честване на 70-годишнината от създаването на ООН.

 

 

 

 

22 мнения за “Кристалина Георгиева срещу или вместо Ирина Бокова”

 1. Единствената страна, която има интерес от провал на българската дипломация е Русия. А именно раздвоението на българската позиция е неминуем провал. Кой има интерес от раздвояване на българската позиция и провал на българската дипломация като символ на разделението на нацията ни?
  Иво, грешиш и не се опитвай да го повтаряш, защото черпиш руснаците в решаващ за българската дипломация момент. А това дискредитира всичките ти постове против руснаците. Сега е време само за провал на българския кандидат, а не за кандидатура.

 2. При всички случаи с двете български кандидатури, изборът ще е между два боклука!

  Ама пък как хубаво ще звучи само – “Сталинка – генсек ООН”! Красота!

  То и двете са позор за ООН, но пък там имат опит още от времето на генсека Дъг Хамършелд, дето хем слугуваше на КГБ, хем “щипеше” рушвети, та трябваше ма-а-алко да го поубият в една самолетна катастрофа. Институцията отдавна е прогнила отвътре и е бъкана с бивши агенти на КГБ, ЩАЗИ, УБ, УДБА, СЕКУРИТАТЕ и пр., както и комун-милиционерски боклуци от целия соцлагер, докопали се там до топла синекурна службица и ред благини.

  Сега като й гудят Сталинка или Бокова за шеф, хептен ще цъфне и върже.

  Те САЩ затова не си плащат вноските в нея – да хрантутят световния соц-милиционеризъм, как ли не…

  Прочее, в момента се вихри скандал с парите на британските данъкоплатци за сирийските бежанци, които ООН прахосва за администрация, прес-служба и безотчетни. Toй тръгна след публикация на Daily Mail:
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3301120/The-damning-truth-foreign-aid-British-millions-meant-Syrian-refugees-squandered-administration-staff-costs.html

 3. Аз твьордо стоя зад кандидатурата на Ирина..,хотя ние се расстались като супружество, все таки останахме друзья!
  Но какво тук значит моята личность?
  Зад Ирина стоит целое прогресивно человечество, сенките на Маркс, Ленин, Сталин, Че Гевара (замечательна беше идеята на Ирина да издаде за счьот на ЮНЕСКА мемоарите на този замечателен писатель, герой- революцианер, аз имам негов лик с бородой и баретата и на пижамата, и на спальното си белье, та като усну да ми се сниться, как таварищ Гевара изтребва фашисткие гады-тра-та- та с пулемьота, както аз никарагуанските контры в Ботаническия сад под камерыте на Телевидението на Болгарската Задунайская АССР!)
  Поддержива Ирина и Владимир Владимирович Путин, всички прогресивни, миролюбиви страни, и лидери в най- миролюбивата организация в мире – ООН, компанйеро Ортега, той ми е личен друг от давни годы!, другарите Обама, Кери, Ким, ЦК на ККП и кто ли не, начело с болгарското миролюбиво правительство!
  Но и др. Кристалина Георгиевна тоже маладец…

 4. Към Гумата:

  Понеже ми говориш на ти- вероятно поради чувство за близост- да ти кажа и аз: не се опитвай никога да ми заповядваш каквото и да било.Не съм достатъчно гумен, за да ти го позволя.
  ” Не се опитвай…”

  Не се опитвай втори път да ми държиш такъв тон, жалък анонимнико!

 5. И една тъжна новина: Починал е днес историка-демократ проф.Пламен Цветков. Поклон пред паметта му! Той беше един от малцината истински историци и родолюбци сред българските интелектуалци. Това е голяма загуба за демократичната общност в България!

 6. Бокова? Георгиева? Хо-хо-хо!

  Аз съм с две ръце за Даля Грибаускайте.
  И съжалявам, че си нямаме в България една като нея…

 7. russiankid, за да затворим окончателно една страница, трябва поне да я прочетем. За да затворим страницата на необоснованите емоции към Русия (независимо дали положителни или отрицателни), трябва да научим истината за българо-руските отношения през вековете и до днес. Ние тук caмo това се опитваме да правим и не ни вменявайте агресията, присъща на разни русофилстващи беловласи млади татковци по “Раковска”.

 8. “Иво, грешиш и не се опитвай да го повтаряш,…”-Гумата

  Г-н Гумата,възможно е Иво Инджев да греши,както е възможно всеки нормален човек да греши,не грешаха само комунистите,поради простата причина че са ненормални.

  Тук никой на никого не е адвокат,но бъди любезен да посочиш “грешката(грещикте)” му.Това ще предизвика несъмнен интерес както у него,така и у читателите,моля те любезно да отговориш на въпроса ми,в противен случай ще кажа,че не си добронамерен човек.

  По този начин ще му помогнеш да не повтаря грешките си,хайде имаш думата.

 9. “-При всички случаи с двете български кандидатури, изборът ще е между два боклука!”-Аерофлот

  Бих добавил комунистически боклуци.

 10. Това заявление на Георгиева е отговор на въпроса защо през последния предизборен месец тя възхваляваше Борисов.

 11. Никога не съм гледал и предаването “В десетката” , затова ще кажа само че за мен есенцията е в изречението «Преди всичко е ясно, че антикомунистите в България няма да са щастливи и от тази кандидатура, както от онази на Ирина Бокова.» Което ознчава че доволни ще са комунистите – престъпници според Закона.
  Или ако фокусираме още повече лупата – БГ ще кандидатира единия престъпник или другия престъпник.

 12. Драги Аэрофлот,

  РЕСПЕКТ!
  РЕСПЕКТ!
  РЕСПЕКТ- И ШАПО ДО ЗЕМЯТА ТИ СВАЛЯМ ЗА БЕЗПОЩАДНИЯ КОМЕНТАР!

 13. Подкрепям казаното от Аерофлот.Толкова ли няма други личности за този международен пост,че трябва да се изпращат спорни кандидати с тъмни биографии от миналото.Все пак не се отнася за посланически пост в Русия.

 14. Сред футболните фенове когато предстои мач на отбори които ненавиждат битува едно пожелание. Ех, да можеше и двата отбора да загубят. Та и аз така. Ех, да можеше и двете майсторки на правилното говорене и дотук, да се провалят още на първият тур. В случая, поне за мен не виждам никакъв нюанс за избор на “по-малкото зло”. Хвани едната, удари другата. Посткомунистки, та дрънкат.
  Да избират отраз Даля Грибаускайте и да се свършва с “големите очаквания” свързани с евентуалният “келепир”, българка, “шеф” на планетата.
  Едно време, У Тан га беше генсек на оон-то, Бирма да не би да цъфна и върза. Просто, нашите “момичета” стигат “връх” който не са и сънували дори като деца на соцноменклатурщици. На различни нива но щерки на проверени, отговорни другари. Поне да имаха някаква харизма. Чакай от умрял писмо. Само банални, обтекаеми “мисли”.
  Ай, сиктир!

 15. От мен само един популярен през 60-те автомобилен стикер:
  YOU CAN’T SPELL COMMUNISM WITHOUT U.N.

 16. Към ИВО ИНДЖЕВ,
  в този ред на мисли скоро попаднах и на по-техническа статия доказваща тоталната пропаганда и дезинформация сипеща се от Кремъл:
  https://globalvoices.org/2015/07/13/open-source-information-reveals-pro-kremlin-web-campaign/
  На мен лично ми прави впечатление и про-руските коментари под много от статиите от BBC.
  Голяма част от лъжите на Кремъл често биват разбивани в този сайт:
  https://www.bellingcat.com
  Като например за бомбардировките в Сирия:
  https://www.bellingcat.com/news/mena/2015/10/27/кого-россия-бомбит-в-сирии-ответ-дают-в/
  Във всички тези случаи Русия ползва западни технологии за да сипе тази пропаганда и то в западния свят. Тоест ако искат западните страни могат мигновено да им спрат домейните, емайлите и т.н.

 17. Скъпи everyone else,

  РЕСПЕКТ И ШАПО!
  Как ме сети за този шедьовър на игрословиците по наш вкус!
  Не може да се произнесе, има си хас!, комунизмът е във всяка микроструктура на тази паразитна хранилка за сесесерска агентура и лакоми рушветчии от Третия свят. ГЕНЕРАЛ АУГУСТО ПИНОЧЕТ беше определил същото сборище като “марксистка бърлога”. Ако ВЕЛИКИЯТ ЧИЛИЙСКИ ПАТРИОТ и РИЦАР В БИТКАТА СРЕЩУ ЗЛОТО види от гроба, кои се гласят да оглавят сборището…

 18. @ Иво Инджев

  🙂 Заслужих си двойната ‘повиквателна’. Чудесно заиграване с името!
  Говоря езици, но съм мъждив преводач. Затова ще броя до 12 ч. и ако никой от колегите не изскочи с готовност да се справи професионално, веднага се захващам с претакането на двата свята.

 19. С това творение Инжев наново за пореден път доказа че е от засекретената част на руската пета колона маскирана като русофоби.Няма прости хора бе Инжев.Отдавна се знае че Путин е Агент на световното ротшилдско задкулисие което трябва да доведе Русия до разруха като я остави без икономика разчитаща на еврейски пари и той успешно се справя.

 20. Към Симеон:

  Е, Монка, разкри ме. Предавам се пред твоя ентелект, да знайш. Пу, да му се не види- то било толкова видно, ама на, аз самия не знаех за себе си. Уж така убаво съм засекретен като антируски кретен, пък на- ти ма разкри. Голяма работа си – в голяма нужда се познава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.