Български полицаи изобличени като мутри от френски журналист

Докато полицаите протестират в България, един френски журналист протестира чрез своето свидетелство срещу български полицаи. Те са се „прославили” в неговите очи без да подозират, че ще станат герои в описанието в книга, посветена на актуалната тема за бежанците.

 

Френският журналист Артур Фрайер-Лалекс издаде книга, в която описва преживяванията си по пътя от пакистанския град Пешавар до френския Кале, представяйки се за мигрант, съобщава френският вестник “Ла Депеш”, цитиран от Mediapool.

В книгата си журналистът описва бизнеса, който стои зад огромния приток от бягащи от конфликти и бедност хора. Запитан за най-трудния момент от пътуването му, Лалекс разказва как е бил хванат от български полицаи.

“Когато българските полицаи ме хванаха, те ме затвориха в багажника на колата си, за да ме експулсират в Турция. Действията на тези полицаи са незаконни, тъй като всеки търсещ убежище човек трябва да има възможност да подаде молба и случаят му да бъде разгледан. Казах си, че ще разкрия, че съм журналист, ако нещата отидат твърде далеч. Мисля, че именно тогава бе най-рискованият за мен момент“, казва журналистът.

Аз пък питам на какво ви прилича това да затвориш човек в багажника на колата си като част от наказанието му? Ако не се сещате, подсказвам: това са методите на мутрите у нас, за които се носят легенди. Всички прилики с тях не са случайни – и не само в историята, разказана от французина.

 

16 мнения за “Български полицаи изобличени като мутри от френски журналист”

 1. Да, българските милиционери (това не са полицаи! – полицаите имат съвсем друго поведение) са си мутри! Не само свидетелството на френския журналист го доказва – предполагам, че всеки български гражданин може да даде не един и два примера за това!

 2. “Болестта” в МВР и “присъдружните” му служби не е от вчера. Още от живково време, на “службата”, сиреч, работата в тези сектори се гледаше като на доходоносен бизнес, с минимални усилия и множество други “екстри”, които обикновените простосмъртни нямаха. Това бе “вторият” ешелон на елитарната класа на правоимащите, по силата на комунистическата кървава диктатура. Затова синчетата на комунистическите престъпници ставаха “МВР служители”, съобразно връзките на бащите им на първо място и тяхната образованост, на второ. Така се попълваха разузнавателните служби, после контраразузнавателните, после разни “техничари” и т.н. та до най-тъпите, за които бе осигурен милиционерският пост. Всичко това през годините – повече от половин век, доведе до атрофиране на т.н. система и до изкривяване на понятията законност, принципност, трудолюбие, себеотдаване, вярност, етичност, човечност и т.н. до неузнаваемост, и до тотално комерсиализиране на всички служби. В резултат днес имаме един от най-съществените сектори с тотален морален упадък, прояден от корупция и пълно незачитане на Закона. Днес т.н. блюстители на Закона, почти не се различават по морал, а и по дейност от нарушителите на същия, сиреч от престъпниците. Единствената различителна “окраска” между тях са пагоните, които едните имат, техните безкрайни привилегии и претенции, и най-важното – политическата обосновка на тяхната реално икономическа несъстоятелност. Другите, престъпниците, това го нямат, но иначе имат същите “щения”, цели и морал. Трагедията е пълна! И нацията трябва да си плати за своята безотговорност спрямо правоохранителните и правораздавателните институции в Бг! Но какъв е изхода? Това не е прецедент в човешката история, т.е. не е наш “патент”, както и всичко останало. Други са го преживели и са се “излекували” Още в края на 20-те години, непосредствено след голямата депресия, в Чикаго, град колкото страната ни, са уволнени в един ден над 50 хил. полицаи от всички “видове” и “сортове”! Помолено е населението, по квартали и по райони, да излъчи на “общи сбирки” и “събрания”, най-честните според тях местни хора, мъже и жени, които да заместят стотиците и хилядите корумпирани и изгонени ченгета. И, става, да, става майка му стара, става! Градът започва своя “втори живот” и така…та до наши дни! Подобно нещо бе извършено преди 10 години и в Грузия! И пак стана! Така, че мили хора, първото, което трябва да хвърлим в кошчето за боклук са “приказките” и “Уверенията” за НЕЗАМЕНИМИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ!!! Няма такива! Няаама! Затова, хайде да го направим!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 3. Тия не са полицаи. Полицаи има в Америка. Тия са скапани мильовци.

 4. Разликата между полицията и мафията е само в униформата!!!

 5. Nishto v sistemata na MVR ne e mrydnalo sled 10 Noemvri 1989 g,pochti 26 god.Syshtite muzuni,sushtite manieri,sushtite borcheta,pojarnikari,ohraniteli,milizioneri.Kak nishto ne uspia da se sluchi kato sveta?Vse edno ni nalivat s prispivatelno i ni liuleqt v robskata liulka,kakto kazva Botev.

 6. Започвам с уточнението, че не защитавам БГ полицията или полицейския протест. Всъщност, доколкото се сещам, познавам лично само един полицай и то бегло и доколкото мога да преценя, той е свестен човек. Това, което си мислех е, че не ми се струва редно да се говори за полицаите обобщено, както и изобщо да се обобщава (е, в някои случаи човек може да си обобщава с чиста съвест 🙂 )
  Просто дивия примитив и агресивната грубост явно се ширят сред българите. Както има много скотове сред полицаите, така ги има и сред не-полицаите.

 7. Като си помисля, че дори тук, в БЛОГА сред коментиращите се прокрадват мнения повече или по-малко водени от презумпцията, щом е мигрант, майната му, хич не съм изненадан от поведението на мильовците. Нали сирийски бежанци преди месец-два достигнали Германия, транзитирайки България, заявиха безусловно, че предпочит пред алтернативата да ги върнат у нас, направо да набиият мекият за пламналата им отвсякъде родина.
  Бас ловя, че на служителите на МВР на определено началническо равнище им се внушава да не се церемонят ни най-малко с всеки попаднал им на “мушката” бежанец. Та, хич не ще да е самосиндикализъм. Зад всичкото това, пак ловя бас, стои “дискретно” вездесъщото баце. Който де що докопа и то не само в сферата на сигурноста, го манипулира на ръчна по “светлият” пример на кумира МУ лилипут.ин. Ех, ако можеше, хем еврофондовете да се усвоят по изпитаните корупционни схеми, хем татковината да стане като матушката. А на всичкото отгоре Юнкерс да праща смс със сърчица. Живот, та живот.

 8. Ако мафията (Бриго Аспарухов , и такива като него)не бяха лансирали Борисов в политиката, като свой проект , а вместо него бяха предпочели съратника му Алексей Петров.Сега Алексей щеше да е премиер с помощник Цветанов, а Борисов щяха да го гърмят с гранати.
  Ама… късмет .. има човека, а и му пасва ролята на Тошо, и на Ганъо !Сега,както са го закрепили на власт поне 5 мандата ще ни управлява.Като Путин и Медведев ще си правят ролетка.
  За какво и е на мафията вече БСП, че дори ДПС, то каквото имаше да се взема се взе.
  Сега кротко, кротко , с мека диктатура и единовластие ,…. напред !
  То ние българите, понеже сме големи тарикати, все ей така някак си ако може друг да я свърши ,най-накрая , до тук я докарахме !

 9. Ако френският журналист можеше да каже кои са тези полицаи, бих им изпратил поздравителен адрес! Много ми се иска всичко това да беше вярно, а не художествена измислица. Ако пък някой родолюбив българин му е платил за да напише тези неща, значи не всичко е загубено.

 10. Към Живко боев:
  Не е лошо да се ориентирате към някой мутренски сайт за подобен тип коментари.

 11. @ THE ROCK

  Има още една, много съществена, разлика – мутрите са по-етични от полицаите, защото откровено застават от другата страна на закона, “работят” за собствена сметка (самоиздържат се от труда си) и на собствен риск.

  Докато т.н. полицаи се преструват, че са на страната на закона, на наша издръжка са и, имайки предвид системата “Гарван гарвану…”, не носят почти никакъв риск, ако нещо се обърка.

  Иначе съм съгласен да не обобщаваме. Има и свестни полицаи – около 10%, но защо покрай суровото да не изгори и сухото?

 12. След подаване на молби за напускане на толкова много полицаи (за което разбирам от българските сайтове и ако е вярно), криминалноста ще нарастне с пъти. Не защото няма да има достатъчно полицаи, а защото всички напуснали ще се присъединят към мутренските съсловия, за които скрито си работят от одавна. При това по типично български начин, ще обвиняват за това държавата.

 13. Някой да има случай Милицията да му намери колата, крадците??
  Сигурно е под 1%
  За какво са ни изобщо?

 14. Тези дни отново се заговори от протестиращите полицаи за честта и достойнството им. Уважението, честта и достойнството на българският полицай (милиционер) е загубено след 09.09.1944 г.! Пак протестиращите казват, че пазели народа. Как ни “пазят” ние си знаем. Днешната полиция изпълнява преди всичко политически поръчки. Съгласен съм с анализа на икономиста Георги Ангелов за нуждата от наистина реформа в МВР и ненужно раздутия му щат. Той даже се пошегува, че дори да изчезнат голямо количество звена от МВР, никой от гражданите няма да усети това.

 15. @MUNCHO
  Не само не ми я намериха, но дори след като ме изслушаха, ми рекоха да не се надявам, че ще я намерят, съобщавайки ми две готови версии къде евентуално ми е колата и с каква цел е била открадната.
  ==> Ако неговата милиция пази Вазелин Маринов, то аз не мога да се похваля със същото, камо ли да я възпявам, въпреки вродената ми музикалност. Най-много да изкопозирам една контра-песен, ако ми дойде музата.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.