Необятното като Русия съветско бездушие

Статията на водещия на предаване в радио „Ехото на Москва” Сергей Пархоменко в неговата фейсбук страница поразява не само с изнесените в нея неизвестни на широката ( руска , да не говорим за международна) аудитория, но и с нещо известно: констатацията пълната атрофия на човешката чувствителност на уж широката душа на „съветския човек” спрямо масовите убийства на сънародниците му.

 

„Съветският човек” не само знае за масовите гробове, но и спокойно наблюдава тяхното варварско поругаване от властите без протести и опити да намеса в тяхната пъклена дейност. Разказът за тези оперирани с болшевишката брадва от съчувствие човешки души е по-страшна и от достатъчно ужасяващия ад на заровените като ненужни предмети хиляди тела на екзекутирани в епохата  на Сталин ( и поругани в “наши дни”, в епохата на “развития социализъм”) съветски мъже, жени и деца.

 

Колпашевский Яр – “една известна на всички история”

 

Наскоро направих импровизирана анкета в моята Facebook-страница. Там имам повече от 130 000 читатели, въпреки че реални хора са не повече от половината, а дори и една трета.

 

Въпреки това, само за една вечер ми отговориха пет хиляди души. Попитах моите читатели говорили им нещо географското название КОЛПАШЕВО, ТОМСКА ОБЛАСТ. Или по-конкретно – КОЛПАШЕВСКИЙ ЯР.

 

Колегите от Мемориала (организация изследваща политическите репресии в СССР) ме уверяваха, че историята на Колпашево е широко известна, описана е многократно, разпространена из целия Интернет. През 90-те години дори е публикувана малка книжка по темата.

 

Но от 5000 отговорили, само 30-40 души отговориха, че са чували и знаят за какво става въпрос . По-голямата част от тези хора живеят (или са живели) в Томск и околностите му, и са чували историята от роднини или съседи … Останалите отговориха: не, не знам, не съм чувал, не съм в течение.

 

Така че нека разкажа историята.

 

Градчето Колпашево (при последното преброяване – около 20 000 жители) е разположено на високия бряг на река Об. Там реката прави завой, и всяка година “изяжда” няколко метра пясъчни скали, приближавайки се все по-близо до крайниите сгради на улиците “Ленин” и “Дзержински”. Всички в града са свикнали с това явление.

 

През 1979г. – точно преди Първи май, на 30 април – два метра от пясъчния склон се свличат. От получената вертикална стена остават да стърчат ръце, крака и глави на хора погребани там. Разкрива се огромен масов гроб, където хората са подредени в плътни редове, в няколко слоя. В горния слой телата са напълно разложени, а в долните – много добре запазени, мумифицирани в чистия пясък. Разказват, че лесно се различавали дрехи, а в някои случаи дори и лица, напълно разпознаваеми. Има мъже и жени на различна възраст, деца. Всички в цивилни дрехи.

 

Няколко черепа от най-горния слой на склона се изтъркулват, играещи наблизо момченца ги взимат, слагат ги на пръчки, след което тичат из града и плашат минувачите. Скоро целият град е наясно какво се е случило. Към склона започват да се събират хора, на някой дори му се привижда, че познава нечие палто, че вижда нечие лице … Милиция и отрядници отцепва района. След това, много бързо – в рамките на няколко часа, построяват плътна ограда около свлеклия се склон.

 

На следващия ден, в целия град правят партийни събрания. Партийните агитори обясняват на населението партийната линия: това са погребани предатели и дезертьори от периода на войната. Звучи малко неубедително: защо в цивилни дрехи? Защо има жени и деца? И като цяло – откъде токова дезертьори в град с 20000 жители?

 

Междувременно се свлича още пясък и става ясно, че масовия гроб е огромен. Многохиляден.

 

В града си спомнят, че там в края на 30-те години е имало затвор. Като цяло, е известно, че там са се извършвали екзекуции. Но никой не си представя колко. Оградата и бодливата тел са премахнати, затвора отдавна е закрит, даже бараките са преместени далеч от свличащия се бряг, там е било общежитие на техникум.

 

В действителност (в града за това знаят малцина), в затвора в Колпашево е изграден конвейр за смърт: сковават специална дъсчена вана, по която човек сам слиза до ръба на рова, там го застрелва стрелец с пушка, който се намира в специална будка, а при необходимост го довършват с втори изстрел с пистолет, слагат го в поредния слой, наопаки на предишния труп и леко го поръсват с вар. И така, докато ямата се напълни. Тогава я зариват с пясък, а ваната се прехвърля няколко метра встрани.

 

Брегът продължава да се разпада, някои трупове падат във водата и се носят по течението по протежение на града. Хората гледат от брега.

 

В Томск е решено да се отърват от масовия гроб и да разкарат труповете. Решенията се вземат лично от тогавашният първи секретар на Окръжния комитет Егор Лигачов. Консултира се с Москва, директно с председателя на КГБ Андропов. На властите в Колпашево е наредено да унищожат могилата, а труповете да препогребат на друго място.

 

Но се оказва, че това не е проста работа: няма как да приближат техника близо до ронливите пясъчни скали. Страхуват се за безопасността на камиони и багери. А за ръчна работа няма време – началството ги пришпорва.

 

По това време вече е ясен размера на огромното гробище. На брега изтеглят сонда (повтарям още веднъж, по-бавно: сонда), която пробива няколко сондажа за определяне контурите на могилата.

 

От Томск идва нова заповед, която съдържа интересни, хитри инженерни решения. По Об докарват близо до пясъчната скала два мощни влекачи, вързват ги с въжета към брега, с кърма към склона, и включват двигателите им на пълна мощност. Водната струя от винтовете започва да се размива брега, труповете падат във водата, и повечето от тях веднага се смилат от същите винтове на парчета. Екипажът на влекача е обикновен, цивилен. Не е подбран специално за случая.

 

Жителите на Колпашево наблюдават операцията с интерес. Никой не протестира.

 

После се оказва, че някои от труповете все пак плуват по течението, несмляни от винтовете. Мумифицираните тела не потъват. Тогава напреки на реката нареждат кордон моторни лодки, в които седят хора с куки: тяхната задача е да улавят трупове във водата. Тези хора са отрядници, наети от местните – работници, служители, трудова интелигенция. До лодките застава шлеп със скрап от близкия завод. Към уловените трупове привързват парче желязо и ги потапят в най-дълбоката част на фарватера. Тази работа продължава няколко дни.

 

Жителите на Колпашево продължават да гледа влекачите, смилащи трупове с винтовете. За влекачите редовно носят гориво : всеки от тях изразходва по 60 тона. Никой не е изненадан или възмутен.

 

Последната бригада – също от местните отрядници – работи още по-надолу по течението: хора в моторници обикалят бреговете и събират труповете, които пропускат лодкарите със скрапа. Понякога ги погребват (без опознавателни знаци) на брега, но най-често ги потапят в реката, раздробявайки ги с греблата или като ги привързват към камъни за да потънат. Това продължава почти до края на лятото.

 

Градчето спокойно преживява това лято. Както винаги.

 

Това е цялата история.

 

Ако някой не е разбрал, ще си кажа честно, какво в тези събития е забележително. Тази история не е за репресиите на Сталин, не е за Големия терор, а не за НКВД, не е за държавната машина за убийства.

 

Това е история за съветския човек. За нашите сънародници, съграждани, братя и сестри. За сибирския характер. За моралния кодекса на строителя на комунизма.

 

За най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. За великата и прекрасна страна, която загубихме, и за която, ако човек не съжалява – той няма сърце.

 

И накрая.

 

Егор Лихачов през 1983 г., 4 години след Колпашево, заминава за повишение в Москва: по предложение на Юрий Андропов е назначен за завеждащ отдел на ЦК на КПСС. Егор Кузмич е жив, до 2010г. е активен, опитва се да участва в живота на собствената си партия. Голям любител на стиховете на Гумилев.

 

Самият Юрий Андропов през 1982г., 3 години след Колпашев, става генерален секретар на ЦК на КПСС. Замисля реформи, но не ги прилага. Пише стихове, обича джаз и американски филми. Умира, заобиколен от верни съратници и любящи роднини.

 

На брега на река Об, точно срещу улица “Ленин” в центъра на Колпашево, до днес е запазено дълго триъгълно дере в пясъчния склон. Реката не го подкопава. Защо ли?

 

Сергей Пархоменко

echo.msk.ru

Превод от руски за ivo.bg : Васил Костадинов

44 мнения за “Необятното като Русия съветско бездушие”

 1. Покъртителна е тази история. И се питам що за хора са тези руснаци, дали са такива по природа или комунизмът ги е направил така безчувствени, или просто това е единственият начин да оцелеят в живота, даден им все пак от Бог. Нима ние българите не мълчахме като риби и се преструвахме на доволни през диктатурата на комунизма?

 2. Добри или лоши, необходими или неприемливо жестоки, подкрепяни или критикувани, все пак плановете за денацификация на германците (изцяло като народ) предприети и проведени от победителите във ВСВ във Западна Германия са дали някакъв резултат.
  НИКАКВИТЕ планове, НЕ предприети от НИКОГО, в НИКОЯ част на СССР не могат да не доведат до НИКАКВИ резултати по десъветизацията на хомо совиетикус.
  Всичко е оставено на “дълбочината и необятната широта на руската душа” – “морален стожер” и “месия” на заблуденото човечество, която ще му посочи правилния път и от която изпадат във възторг и маса западноевропейци успели да вкусят единствено от прелестите на нацизма и обилно напоени със съветска пропаганда която продължава и днес.
  По-скоро ще цъфнат налъмите на заточените в Гулаг и преминали през нейната месомелачка (в случая буквална, задвижена от корабни винтове) отколкото ще сме свидетели на де-съветизация по тия места.

 3. Нашата България не е необятна, но съветското бездушие не ни е чуждо, уви… Благодарение на отколешната пета колона (русофили или почитате-ли на съветските престъпници), от-ворила и отваряща вратите на съвет-ската зараза към нашия народ…

  Как ли Колоната ще реагира на изложеното от “русофоба” Сергей Пархоменко…

  Кога ли т.н. обикновени българи ще направят разликата между руските достойни хора и съветските престъпници…

 4. Ostanah bez dumi.Potresavashta istoriq!
  Vyzmovno li e takova padenie?Togavashnite detsa sa veche golemi hora i nqma nachin da ne znaqt tazi istoriq.
  Mnogo tyvno,zashtoto Lihachov i do dnes go smiatat za reformator.

 5. Като непресъхващ извор са фактите за злодействата. Снощи имаше по France 2 много интересен, с продължителност около 2.5 часа, документален филм Apocalypse Staline. Ето линк към видеото на трите части.
  http://www.france2.fr/videos

 6. Какво друго може да изпита един нормален човек, след като изчете този кошмарен текст, освен пълен духовен потрес, яростно възмущение и всеобхватно отвращение от тази национална “особеност”- животинското равнодушие и дивата азиатска жестокост на т.н. съветски човек, хайде да не говорим с ефемизми, а да си го кажем направо- НА РУСНАКА, описана и от най-великите им писатели, разграничили европейската Киевска Рус от другата, дивата, азиатска Московска Рус.
  И не можех да ни си помисля за 400 000-те хиляди (засега!) руски собственици на имоти по нашето Черноморие от същия този етнос и продукт на същата тази съветска ценностна система.
  Като нищо могат и у нас да изкопаят такива масови гробове за непокорни местни туземци, дръзнали да се съпротивляват по някакъв начин на “православния” окупационен десант.

  Естествено, русофилите и полезните идиоти ще кажат, че това е параноя, нещо напълно невъзможно!

  Само че в моето съзнание неволно изплуват едни други думи, на Чинтулов:
  Дорде е мъничка Змията…..

 7. За пореден път ivo.bg е единственото място публикуващо новини, коментари и анализи за Русия.

 8. БреееейКинг нюз: “Кралят слънце, въздесъщото двубуквие, да се не споменава напразно името му запазва облагите на ФУРАЖомелКИТЕ”

 9. Аз лично, от нищо не съм потресена.Още от времето, през което живях там разбрах, че “голямата, необятна руска душа” всъщност е празна, бездънна яма пълна с кал, фекалии и низост.Никога не съм могла да си отговоря на въпроса кой или какво ги е направило такива, но мисля, че не е и нужно.По-лесно ми е да ги мразя.

 10. Това са резултатите от масовия комунистически терор. Такива Колпошево има много в бившия СССР. Такива градчета и села Сибир са били затворнически поселения- зони, такива има и сега. Хората там са били и сега са в феодална зависимост от своята комунистическо-криминална банда.

 11. Болшевишкият екземпляр е дотолкова деградирал тип, че едва ли може да се “очовечи” чрез катарзис, така обичан от преобладаващата част от болшевишките престъпници в днешно време! Съветският човек е безскрупулно чудовище на което нищо човешко не му е присъщо.

  Защо за тези безобразия, сътворени от него – съветския човек – не се говори? Защо този срамен период за съвременната цивилизация не се изучава и защо не се осъжда, както нацизма??? Колко още разкрития иска човечеството да научи за да осъди комунизма?

 12. Права е била Астрид Линдгрен!!!
  Аугусто Пиночет Угарте – ефикасният лек за червената зараза!!!

 13. За мен поне историята е поредното доказателство че руснаците са просто зверове. Тя не е покъртителна, обаче, защото едни руски зверове са избили други руски зверове. Боли ме, обаче, че зверовете избиват днес Украинците и Сирийците, а утре кого?

 14. Нека не ви прозвучи цинично, но И аз не съм потресен. Чел съм Архипелагът Гулаг (закупен лично и начело от руската книжарница на Сент Оноре в Париж през 1979г.,”скрит” в спален чувал и вкаран в България 3 часа полунощ) във време оно когато, пипнат ли те, нямаше лабаво. Тогава (четейки го) ми изтекоха сълзите. Хомо советикус е базиран на най-долните черти на прословутата “руска душа”. В момента лилипут.ин който е яростен “антикомунист” защото КПСС допусна развала на съветската империя пробва възстановяването й заигравайки се напълно сериозно с духовният близнак на болшевизма- нацизма.
  Единствено ни остава, авансово да се сбъдне прогнозата на Збигнев Бжежински. Гражданската война в Русия приключва с победа на белите през 2017г.

 15. към ДОБРЕВА:

  Соросоида-русофоб Сергей Пархоменко именно това ни разказва, как “руските достойни хора”, жители на градчето Колпашево, гледат безучастно и заличават следите на “съветските престъпници”…

 16. още малко по темата за генезиса на “широката душа” /за височината никой дума не обелва – може би не е за говорене/ от интернет:

  “Что ето Россия? Вера – греческая, язык – диалект болгарского, алфавит – болгарский, герб – “золотоордынский”, флаг – голландский “перевернутый”, технологии – американские, машины – немецкие, промтовары – китайские, но зато лень, злость, зависть и ненависть к инакомыслию – русская, отечественная”.

 17. Има един филм на Франсиз Форд Копола – Апокалипсис сега. Без да имам самочуствието да съм вещ в кинокритиката, смятам, че основната идея на филма е – как постъпва човек, или по точно, как може да изгуби човешкия си образ поставен при извънредни обстоятелства. Сюжета естествено, е свързан с виетнамската война. Ако, всеки изгледал филма, се запознае със съветската, но и с руската, непременно и с руската действителност, много по лесно може да си обясни поведението на хомо совиетикус.

 18. Та коя “душа” се подиграва на “руската душа”, точно българската ли?

 19. Петре, българският народ, въпреки неистовите опити на Големия (но тъп) братушка, притежава вродено благородство, несравнимо с тинята на „необятната“ „руска“ „душа“.

 20. @ NAME*

  Необходимо ли е наистина да ви припомням за Газдов, Мирчо Спасов, Ръгжева и компания – тези, хм, “хора” доживяха старините си не без нашето съгласие. Какво по-различно от жителите на Колпашево направихме?

 21. Въпрос: И къде в тази мракобесна държава е църквата (“Православието”) и мисията и да спасява човешките души?. Отговор:Православието е точно в центъра и. Православието е не вяра а идеология на червено-кафявата и върхушка, начин на промиване на мозъци и манмипулиране на бивши човешки същества превърнати в зомби, готови да предават, убиват и мелят труповете в името на тази идеология.

 22. Предлагам на тези, които подържат тезата на Юлиан, че руснаците са зверове да вникнат в статията на Иво Инджев и в материала на руснака.
  Става въпрос за руснаци-убийци и руснаци-жертви на убийците. Поне една от двете категории не е човешка. .Но съвсем не и двете, разликата е огромна- не е все едно някой да убие невинен и мирен човек и някой, който е убит без да е виновен.
  Не е едно и също масови убийци и масови жертви.
  Същото важи и за българите. Много голяма разлика има между българин и българин-комунист.
  Но ако пък греша и омразата на някого към цял народ е нещо реално, има ли някой, който да мрази българите. Ей така по инерция.

  Нормалните хора не могат нито да обичат, нито да мразят цели народи. Това не е характерно за тях. Няма нито един философ или психолог, който да е разработил подобна тема в теоритичните си разработки. Обич и омраза на даден индивид към цели народи, държави и пр. са невъзможни за реализиране, няма никакъв душевен(психически) начин(способ) за достигане на такива чувства. Дори тези, които са убедени, че обичат и мразят други народи реално нито ги обичат, нито ги мразят. Това е някакво камерно псевдоемоционално, самозаблуждаво се самоуспокоение , базирано на безсилие и психическа безизходица.
  Никой не може да бутне паметниците на лъжата, но мрази техните строители и вдъхновители. А обратното е много по-реално и човешки реализуемо-събират се хиляди протестиращи пред някой Моча и не мърдат докато не се свали първата съветско-окупаторска плоча…

 23. Калитко, изразяваш се много неразбираемо и плитко.
  Ти определено си Гумата и винаги си държиш на думата-дуализъм , по-силен дори от идиотския комунизъм.

 24. @ИГНАТИЯ

  Хубав въпрос – какво по-различно направихте? Не слагам себе си и своето поколение заради ЕГН.
  Пак казвам – малкият български народ не е толкова закъсал морално колкото големия съветски/руски/угро-финско-татарско-чеченско-бурятско-чукотски…. народ.
  Няма да се впускам в обяснения, защото темата е много обширна.

  „Груз 200“ – има такъв филм, руски. Интересен филм.

 25. @ИГНАТИЯ

  И, ъъъъ, споменатите от вас „хора“ са известни с това, че на практика са изпълнявали директивите на големия, но тъп братушка. Това разбира се не ги оправдава, но донякъде обяснява защо са стигнали чак дотам (докъдето са стигнали). Още повече, че ноу-хау им е било предоставено безплатно.

  Германците имат д-р Менгеле, австрийците – Хитлер. Но не мисля, че така яростно се самообвиняват и самобичуват поради това. Нито се подлагат на Големия (но тъп) братушка, който, понеже е победител, видите ли, знае кое-как.
  Самообвиненията и националния нихилизъм ни ги насадиха точно руснаците.
  Истината е, че ако сме членове на едно семейство, то българският народ – доказано – е големият брат – нещастен и понякога слабоват, но не зъл, нито тъп. А обитателите на 1/6 от земната суша са малкият, тъп, агресивен и неконтролируем брат.
  Така ги виждам аз нещата.

 26. Още по темата

  Некоторые последствия

  Случившееся, не смотря на усилия партийно-идеологических сил региона о неогласке информации, всё же всколыхнуло общественность Томской области. Факт сокрытия места преступления стал одним из сильнейших ударов по имиджу, по идеологической прочности КПСС и, фактически, стал одной из главных причин падения власти коммунистов в 1989 году в Томской области. При этом и тогда, и сейчас, наиболее одиозные радикалы из числа новоявленных революционеров бросали главное обвинение в «размыве Колпашевского Яра» партийному руководителю области Е.К. Лигачёву. Ведь чтобы стать ярким и значимым надо нападать на наиболее ярких и наиболее авторитетных личностей противной стороны, — особенно если за радикалом нет никаких собственных дел и достижений. Однако, как показывает история, роль Лигачёва в этом событии не была главной и определяющей. Все вопросы решались в Москве, в идеологическом отделе ЦК КПСС и осуществлялись принятые там решения затем силами и средствами общегосударственной системы госбезопасности, силами КГБ СССР.

  В 1989 году вышла книга В.Запецкого и пресса страны всколыхнулась обсуждениями. Правящяя партия постаралась сменить акценты, уменьшить суть происшедшего. Статья первого секретаря Томского обкома КПСС В.И. Зоркальцева, опубликованная в главной газете страны «Правда» 16 июля 1989 года пыталась завуалировать события 1979 года и перенести ответственность на колчаковщину, бандитов, дезертиров и разбушевавшуюся реку[12].

  С началом 2000-х годов и с трендами по неосталинизму и ностальгии по 1930-ым гг., тема Колпашевского Яра на официальном уровне была опять предана забвению. Её не забывает лишь общественность, в частности — региональное отделение общества «Мемориал». В 1990 году было возбуждено уголовное дело по факту надругательства в 1979 году над телами умерших. Но так как в стране продолжали действовать всё тот же «истеблишмент» из старой партхозноменклатуры КПСС, то они в 1992 году дело успешно закрыли за отсутствием состава преступления. Больше расследований ни по лагпункту, ни по Нарымскому окружному отделу ЗапСибкрая/Новосибирской области РСФСР, ни по проведению кощунственной спецоперации в мае 1979 года — не инициируется. Более того, в 2013 году рядом с этим местом был даже организован фестиваль в честь Нарымского музея, созданного в память об отсидке здесь, в Нарыме летом 1912 года, 41 дня, ссыльного И. В. Джугашвили (Сталина): сталинизм и вождизм в сознании и в идеологии всё ещё продолжает сохраняться

 27. Случайно попаднах на нещо интересно.
  Не е по темата на горната публикация, поне на пръв поглед. Но е интересно и си заслужава вниманието:

  http://secret-r.net/arkhiv-publikatsij/8-2008/smert-v-oblakakh

  http://www.aviama.ru/books/igor-anatolevich-muromov/finskii-yu52-kaleva-sbit-nad-finskim-zalivom.html

  https://books.google.bg/books?id=eanOAAAAQBAJ&pg=PA46&lpg=PA46&dq=“Калева”+1939&source=bl&ots=wQKFLFd4S5&sig=pBCQbuDHpDKEzxdnj6dCeCh27L0&hl=bg&sa=X&ved=0CD0Q6AEwBGoVChMIkPbh6e34yAIVBW0UCh2g4Am-#v=onepage&q=%E2%80%9C%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0%E2%80%9D%201939&f=false

  14 июня 1940 г. был сбит в воздухе пассажирский самолет «Юнкерс-52» финской авиакомпании «Аэро», выполнявший регулярный рейс из Таллинна в Хельсинки. В 13 ч. 54 мин. самолет с бортовым номером «OH-ALL» и наименованием «Kaleva» на борту взлетел с таллиннского аэродрома. На его борту находились два члена экипажа и семь пассажиров, среди которых были два сотрудника посольства Франции и дипломат из США. Через 12 минут после взлета радиосвязь с самолетом неожиданно прервалась. Еще через несколько минут на диспетчерский пункт аэродрома Мальми (Хельсинки) поступило сообщение о том, что наблюдательные посты на островке Сантахамина видели горящий самолет, рухнувший в воды Финского залива.

 28. Към NAME:
  Напълно подкрепям казаното от Вас и добавям. Руснакът си е винаги руснак. В зависимост от ситуацията той може да се окаже или жертва или убиец. И сравнение не може да става на този “дипол” с нас БЪЛГАРИТЕ, и още нещо. Няма такова животно – “българин-комунист”. Това е абсурд! Всички комунисти са безродници.

 29. Наскоро след като генерал Врангел с армията си (изтласкана от Червената армия) пристига с кораби в България избухват болшевишките бунтове 1923 г. в селата около днешна Монтана и армията му по собствено желание взема участие в потушаването на метежите. Разказват, че са съсичали невъоръжените, разбунтували се селяни мъже, жени и деца с такава жестокост, каквато местното население и българската армия не били виждали. Хвърляли са труповете направо в река Огоста и тя наистина потекла кървава.
  Шокирани от тази невиждана от българите жестокост и съвсем реалната опасност от военен преврат, българското правителство , подкрепено от царя, взема решение за разоръжаване на армията на Врангел и разселване на войнския състав, за да няма формиране на компактни етнически военни формирования. Генерал Врангел и висшето офицерство напускат България и отиват в Белград, където той умира в изгнание.
  Логично е човек да си помисли, че страхът от разпространението на болшевизма и в България е причина за шокиращата жестокост на белогвардейците (чужда за българската воиска), но мнобройните други подобни “случки”, за които днес научаваме, без съмнение водят до извода, че тази жестокост е закодирана в руските гени, нещо типично за руския национален характер и нетипично за българите като народ, който е доказал, че е способен на искрено съчувствие към чуждото страдание.

 30. @ NAME

  Не става въпрос за самообвинения и национален нихилизъм – харесвам нашия народ – в никакъв случай не е по-лош от другите. Всеки, който е пътувал по света и е имал възможност да прави сравнения, много добре знае това.

  Става въпрос за това, че нещата са прекалено сложни, та да е възможно с едно замахване на ръката, набързо да разлепим етикетите, без да загубим самоуважението си.

  Никой народ не е застрахован срещу това, някой ден (при особени обстоятелства) да “изтрещи” и да извърши зверства – случвало се е много пъти в историята, на най-различни места. Не е изключено (дано да греша!) да продължи да се случва. Човекът по природа си е звяр, животно и единственото, което пречи на звяра да доминира е цивилизоваността.

  Точно в това, струва ми се, се корени проблемът на руснаците, които никога (с изключение на някакви буквално мигове по мярката на историята) не са имали възможността и/или волята да живеят цивилизовано.

  Ако човек се вгледа в историята на Русия, ще види, че откакто съществува, тази страна използва абсолютно целия си ресурс, за да се разширява и никога, за да се цивилизова и благоустроява. Завоеватели.

  Големият проблем обаче е, че завоюването е лесната част. Трудното е задържането на завоюването. Завоюването се извършва с оръжие (и за сравнително кратко време), а задържането – с цивилизация.

  Рим се е разширил, благодарение на невероятно ефективната си военна машина, но е просъществувал векове, защото е предлагал по-добър, модерен живот. Нещо, което Русия абсолютно не е в състояние да предложи (освен в бълнуванията на Дугин).

  (Който иска да се разведри, да види епизода “What have the romans ever done for us” от невероятния филм на Monty Python “The Life of Bian”: https://www.youtube.com/watch?v=9foi342LXQE)

  Липсата на цивилизация (никой, абсолютно никой не желае да живее “по руски”) принуждава Русия да се опитва да задържи завоюваното отново с оръжие.

  Затова С. Алексиевич казва, че истинският живот на руснака е войната – руснаците или воюват или се готвят за война.

  А войната/подготовката за война води до озверяване на хората.

 31. Много потресаваща история. Действително в непосредствена близост до улица Ленин и Дзержински има едно триъгълно място на брега на реката. Премерих го през google earth и изглежда на това място липсва парче земя с около 25 – 30 метра (може и повече да са щото не е ясно къде точно е бил брегът на реката през края на 70те, така че и не може точно да се премери)
  https://www.google.com/maps/place/ul.+Lenina,+Kolpashevo,+Tomskaya+oblast‘,+Russia,+636460/@58.3086607,82.9194946,477m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x433cd6557f7b890b:0xd1c47e913956875a

 32. SMS,
  само може да се съжалява,че у нас не е имало хора като “черния барон” Врангел.Особено по време на Втората Световна война.Комунистите не са хора,защото някой за да се обяви за комунист е пълен изрод,само комунистите служат на други държави и техните имперски интереси.В България както и в другите страни е имало различни политически партии,имало е преврати,имало е насилия,имало е убийства-мърдане от тази истина няма,но САМО КОМУНИСТИТЕ провеждат своята дейност под ръководството на разузнавателните органи на друга страна,в частност Съветския Съюз.

  Веднъж някой оформил се за комунист,той приема всички догми и манатлитет на комуниста-болшевик.За голямо съжаление,най-изявените комунисти в Европа и света са българските-двама от тях са председатели на най-голямата и жестока гангстерска организация Коминтерн.Това всъщност е подразделение на НКВД,нищо друго…

  Точно българските комунисти,които са били дълги години в Съветския Съюз вземат властта на Девети и правят това,което са видели и научили в техните Съвети.

  Това че най-големите комунистически сатрапи- Георги Димитров,Васил Коларов и Трайчо Костов са ликвидирани от руските комунисти,съвсем не ги прави невинни.Основата у комунистите е бандитизъм и взаимни избивания.

  България остава и днес като държава с комунистически облик,някой не ми врява?-ами да прочете статията на Иво Инджев от днес,да види портрета на Ленин и да вникне в думите на полицая.който е изразил готовнист =да застане на страната на Русия.

  От напоследък увеличчаващия се брой статии в сайта и от препубликувани от други автори,отново казвам с абсолютна убеденост:

  БЪЛГАРИЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА,

  Въпреки че не се строи социализъм и комунизъм-облика и официалната пропаганда са комунистически,а след тях и всичко останало.Комунистите развиват своята дейност напълно необезпокоявани от никого-за тях няма закони,няма морал,няма истина,няма справедливост,няма свян и срам.Всичко това се толерира безотказно от страна на Президента,та до комунистическите псета,които вдигнаха паметника на съветския окупатор маршал Толбухин точно на Деня на независимостта-22 септ.

  Тка че,колкото и нехуманно да звучи,белогвардейж=ците са показали на българските власти как трябва да се работи срещу комунистическите изроди.
  Информацията,на СМС че са убивани жени и деца е напълно невярна,те на са били на местата на сраженията между метежниците и войските.
  Към въоръжен комунист и вдигнал оръжието си срещу държавата в името на друга държава има само едно лекарство-шашката.
  Защото ако комунистите бяха неутрализирани,нямаше кой да убива десетките хиляди напълно невинни българи след Девети.Да,щяло е да се намерят някои,но нямаше да са толкова много.
  Избиването на такъв брой български държавници ,политици,военни чинове,общественици,религиозни лица и др. дори и руските болшевици не са правили.

  Такава чистка на държавния апарат са провели единствено българските комунисти.Точно по тази причина те и днес съхраняват паметниците на совите учители и техните чуители-съветските окупатори.
  Нещата с атолкова елементарни,че вече изпитвам неудобство да ги повтарям.

  БЪЛГАРИЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА !!!

 33. Още нещо.

  България по всевъзможни параграфи до 1990г. беше КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА.

  Четвърт век след това АБСОЛЮТНО НИКОЙ НЕ Е ОТЧЕЛ края на декомунизацията.Нито един ПРЕЗИДЕНТ не е казал подобно нещо-нали е наивно да се вярва,че нито един държавен глава не е знаел дали е проведена докрай декомунизацията или не.Оосбено днешния президент и особено в тази ситуация на силна агресивна пропаганда от Русия,насочена преди всичко по две посоки-комунистите(и техните пдобия) и наивните и неинформирани българи.
  Нито комунистическата партия е отчела подобно нещо,нито другите партии,нито пък някоя неполитическа организация,институция и др.

  Следва изключително лесния и достъпен извод-държавата на Българкия народ е комунистическа.
  Държавната телввизия е доказано такава,прокуратурата,съда,полицията,медиите,СБЖ наполседък бе показан като такъв,научните среди,образованието.Само анализите на проф. Пламен Цветков са достатъчни това да се прозре.Спирам…

 34. “Разказват, че са съсичали невъоръжените, разбунтували се селяни мъже, жени и деца с такава жестокост, каквато местното население и българската армия не били виждали. Хвърляли са труповете направо в река Огоста и тя наистина потекла кървава.”-СМС

  Ха сега де,какво става,ето какво говори българин през 21-ви век,близо един век след комунистическите метежи.
  -“разказват”…И кои са тези,които разказват и кога са разкзвали,явно днес,след като глагола е употребен в сегашно време.По принципа на “течния способ” и тук се вижда необезпокоявана комунистическата пропаганда-реката била станала червена от кръвта на невинно убитите жени и деца.А какво са правили тези жени и деца на мястото на сраженията-ръкопляскали са на комунистите,които чупят и крадат,убиват невинни войници и стражари?

  -“разбунтували се селяни мъже,жени и деца”

  Това ако не е комунистическа пропаганда,какво е?

  И защо са се разбунтували,как не са се разбунтували преди два-три дни,а точно когато комунистическите диверсанти ги подлъгват.
  -опасност от военен рпеврат-за какъв преврат говориш бе комунистическа гнидо,смрад болшевишка…

  И този се опитва да боядисва нашия сайт в червено,пише та се къса с двеста ника и никой нищо не му вика.

 35. Молба към всички привърженици на истината.
  Който има достатъчно време, нека да прегледа стотиците сайтове в България-от този на Президента, до някой сайт на фирма за бране на гъби и боровинки по планините.
  Има такива на всички други държавни институции и инстанции, научни,политически, исторически, лични, корпоративни, обществени, международни, прокомунистически и антикомунистически, анархически и социалистически ако щете.
  Безброй радио и ТВ-програми, вестници, списания, комитети, агенции , дружества, съюзи и пр. и пр. , и съвсем прочее.
  Дайте да намерим поне един сайт, в който се говори не за евентуално приключилата декомунизация и евентуалното й приключване някога, а просто докъде е стигнала. Не може за четвърт век да има такъв сериозен процес на декомунизация, а никой никъде да не е дал някакви резултати от нея.
  Няма да намерите, защото декомунизация няма и няма да има.
  Причината е една-НЯМА ДЕКОМУНИЗАТОРИ!
  Въобще как някои имат душа да говорят за декомунзация, а цялата страна е набодена с комунистическа символика-символика на лъжата.

 36. @Игнатия: чудесно си го написал!

  @Rossen Iordanov: прочетох го. Оказва се, че свалянето на чужди пътнически самолети е едва ли не стандартна процедура за тях.

 37. Има декомунизатори и те са от Съюза на
  репресираните,но никое правителство не
  ги прие на ключови позиции във властта.
  Те са с минимални пенсии,но не са се отказали от лустрацията и съдебното
  възмездие за убийците и крадците от
  БКП/БСП/.За жалост още 260 години ще
  продължава терористичната дейност на
  комунистите,защото и ЕС и НАТО не се
  зае да помогне за декомунизацията,на-
  чело с останалите репресирани от кому-
  нистическия терор.

 38. Отношението към човешкия живот в СССР и сегашна Русия е като към бездомно куче. Даже към кучетата и котките има по-добро отношение. Колпашево е само един пример от хилядите подобни. И какво още – доброволците, които издирват загинали войници през ВСВ с ужас констатират, че 70 години след “победата” все още има стотици и хиляди непогребани войници и офицери. Така “великата и непобедима” РККА се отнася към хората си. А това е един от лакмусите, който вади на повърхността отношението на хората в Русия към човешкия живот. Фразата на маршал Жуков “Солдат не жалеть, бабы еще нарожают” говори за цинизма на най-високо ниво.

 39. Всички зверства на съветският пролетариат бледнеят пред практичния
  цинизъм на задунайските им последователи.Беленските сатрапи откриха нов материалистичен подход,който им спести труд, но и изхрани наследниците им.Те хранеха прасета с трупове и поемаха вината с мезета.Ако сега не се покаят,а ние не погребем останалото от миналото с необходимото уважение има опастност то да се повтори.

 40. Неимоверна, сатанинска работа ,която вършат болшевиките ,както в Русия и целия СССР,тогава ,осъществяват ,този кървав експеримент ,наречен – комунистическа държава…! Под ръководството на психопатите Ленин /Владимир Бланк / и Йосиф Сталин,са избити ,с и без причина десеткки милиони души.После….”приписват”..тези жертви ,на немското нашествие през войната 1941-45 година!

 41. Чета статията, чета коментарите и ме заболява главата – бъркам датите, хората, поколенията, изобщо всичко става една каша.
  Как точно вие дами и господа различавате съветския руски човек от разивития социалистически българин?!
  Колко от вас имат смелостта да застанат и отстояват своята чест и достойнство? А те имат ли и най-малкото желание да се изправят с чест и достойнство в защита на честта и достойнството на някой друг? И как точно го правят – с писания и размисли под псевдоним!? А колко се запитват защо така? Защо не с пълното си име? От страх ли или от скромност!? Колко от вас лъжат ката-ден за да си спестят малки неудобства, да си извоюват малки преимущества (за сметка на някой друг, разбира се)? Вие изобщо чухте ли един-единствен българин да си признае, че е бил доносник на Държавнва сигурност? Аз не съм чул. Всички до сега се оказаха разузнавачи (Рихард Зорге “бок исим”)! Ами добре – аз съм си доверчив – нека да е така. Ама остава висящ въпросът: Как тогава се пълнеха лагерите на смъртта в България!? Какво, с конкурс ли набираха затворници!? Как???
  ВСЕКИ, който се крие го е страх от нещо, а всеки който го е с трах от нещо прави първата си стъпка по наклонената плоскост водеща до съветската душа. От това правило няма изключения. Единственият начин за противодействие на тази “гравитация на низостта” е да си признаеш (поне пред себе си) страха и да се бориш с него. И ако се чудите кога е най-подходящият момент да се започне това – най-подходящият момент беше предишния(току-що отминалия), а следващият най-добър е сега – веднага!
  Тук някъде из коментарите срещнах и че на някой му било по-лесно да ги мрази руснаците. Ами кой ви е обещал, че животът е нещо лесно, бе хора!? Най-лесно им е на идиотите – хилят се и това си е! Или на зеленчуците – греее ли слънце и има ли вода – всичко е ОК! Ами ако искаш да ти е лесно – има начин! Връщаш се към маймуните и лапаш банани до насита! Ама нали се водим хора, бе хора-а-а! Та нали се стремим към развитие на цивилизацията ни – нашата, човешката! Та нали от нейното развитие произлизат и днешните ни човешки права и свободи! Днешният ни живот! Не от фотосинтезата, бананите и разстроената психика! Всяко добро дело, мисъл, действие е малка стъпка по-далече от маймуните, а всяка лоша мисъл, действие, дело – е стъпка обратно към маймуните! Ами хайде да решим накъде искаме да ходим, какво ще кажете!? Човещина, чест, достойнство, воля за добро – ами да, тя и майка ми това ми викаше като бях малък! Ами спомнете си вашите майчини думи и поучения! Няма защо да търсите далече! И ще видите, че малко по-малко, като станете свидетели на подобни зверства, ще ви се доповръща, ще стиснете юмруци и със сълзи в очите ще се изправите в защита на човешкото! Няма да мълчите и шикалкавите – ще браните вашето собствено човешко достойнство и чест, защото и руснаците са хора, нали? И българите сме хора, нали?

 42. Към Виктор Градинарски:

  Хубави разсъждения, но нарисуваният в техните рамки събирателен образ на “хората”, звучи като обвинение срещу непознати за колективна вина.
  За Ваше сведение, не сте единственият , който се подписва с името си- в случая мога да посоча тук доста над 4000 подписани със собственото си име публикации, сред които има и такива, които не бих искал да съм писал, защото съдържат неприятни за мен спомени.
  Никога не съм защитавал нечия анонимност, но като знам в каква враждебна среда оцелявам и с каква агресивна отмъстителност ме заплашват, не мога да искам от всеки да се подлага на същото, споделяйки позиция, подобна на моята.
  Иначе общият знаменател на факта, че всички сме хора, е готин ( за съжаление ,обаче, сред хората има причинители на национални катастрофи, масови убийци, изнасилвачи на деца и т.н.).

 43. ВИКТОР ГРАДИНАРСКИ, Вие какво предлагате конкретно? Всеки може да словоблудства на воля, без да казва нищо. Празни приказки.
  Искам да ви кажа само ,че за рашистите Вие не сте човек. Поне не сте на тяхното “ниво” на цивилизационно и интелектуално развитие – унтерменшен. След като рашистите и техните туземни платени слуги и лакеи не ви смятат за хора заради техните империалистически комплекси , вие можете да ги смятате за и за ваши богове – никой няма да се трогне от това – най-малкото пък те. За тях вие сте не повече от някой колониален крепостен , и толкова , а даже и още по-непълноценен на техните расови, класови, идейни, религиозни и антропологически критерии.
  В блога на г-н Инджев никой няма да ви налага своите лични ограничения и разбирания. Но се придържайте към фактите.
  И ако имате някакво свое разбиране за “честа и достойнството” и “цивилизационно развитие” на днешната примитивна путинска диктаторска империя , можете да отидете да й се полюбувате от първо лице. И изберете някоя по-екзотична дестинация – Сибир, Камчатка, а може и КОЛПАШЕВО, ТОМСКА ОБЛАСТ. Там животът може и да ви се “улесни”, след като в ЕС животът ви наистина не е толкова лесен, колкото там.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.