СССР ни подари демокрацията, която да намразим под надзора на имперските му паметници

Смея да изразя еретичната ( на пръв поглед) мисъл, че да имитираш не e грях. Зависи обаче какво и кого.

 

Пример(и):

 

Япония постигна чудеса чрез първоначално имитиране на водещите западни образци в икономиката и технологиите в периода, когато почти беше върната от военната разруха по вина на собствения си милитаризъм в пещерите. Не просто изпълзя , а направо се катапултира на световния връх чрез успешно имитиране, а после и чрез надграждане спрямо матрицата на върховите постижения на западната цивилизация.

 

Южна Корея имитира този японски подход и постигна практически същото за своите мащаби. И т.н. ( в Югоизточна Азия, а и не само там).

 

Победената и потънала в руини Германия имитира ангосаксонския модел на демокрацията до такава степен, че дори главните редактори на водещи нейни медии след войната бяха английско говорещи проповедници на този модел. Днес близо десет пъти повече българи сочат Германия като достоен пример за имитиране от онези едва 6 на сто от запитаните през април от Алфа рисърч, според които Русия е подходящ ориентир за нас.

 

И вие ми казвате, че русофилщината , която неофициално ни управлява чрез ГЕРБ, АБВ в съгласие с т.н. опозиция на БСП, Атака и ДПС била в съзвучие с народния глас ( и с избора на милион и половина Българи да не отидат в Русия, а на Запад)? Нима не е ясна лъжата, че партиите се борят за русофилския глас(опродавател) в България, когато всъщност става дума за това, че партийните началници се борят да угодят на Путин заради корупционните облаги от това предателство?

 

Ние какво направихме като изоставащи, какъв модел си избрахме за подражание, за да наваксаме буксуването в периферия на колабиралата от собствената си изостаналост и неефективност съветска империя?

 

Избрахме да имитираме демокрация и капитализъм по примера на Москва, където важат хилядолетните навици на държавния приоритет пред уважението към личността , мутирали в нещо като държавен капитализъм с назначени милиардери, селектирани според послушанието им към самодържеца. Този модел, в по-мека ( т.е. в по-гъвкава, като комунизма на бай Тошо, поради което и по-трудна за разпознаване) форма, все повече се утвърждава тук върху раменете на нашия Атлант, представящ се за евроатлантик.

 

Как се стигна до днешните протести на полицаи срещу неговата власт, която толкова ги обгрижваше, ухажваше и употребяваше досега?

 

Ще каже някой, че в дъното на всички процеси, както и на уличните протести на униформените със свалените за целта униформи, са икономическите процеси.

 

Нищо подобно. У нас, както и в Русия, политиката е определяща. Главният политик има решаващата дума за всичко, включително за раздаването на порциите в икономиката. Именно от него трябва да се търси отговорността и за нереформираната система в МВР, корумпирана и загниваща от десетилетния „общопримиряващ марш на място” ( по Висоцки). Така вместо „нашата полиция да ни пази”, тя пазеше статуквото на обърнатата по руски образец спрямо принципите на демокрацията пирамида, при която държавата и нейния вожд са най-важни, а закрилата на отделния човек, ако изобщо бъде спомената, е пожелание от предизборните речи.

 

 

Същевременно т.н. деполитизация на полицията е лъжа в полза на Петата колона. При арестите на български патриоти, дръзнали да напишат със спрей истината за съветската окупация на България , полициите с пяна на уста изнасят политически лекции на арестуваните за това, че без руснаците сме щели да ходим днес с фесове, натоварвайки съветската окупационна символика с митовете от 19 век.

 

Да сте видели някъде Раковски, Левски, Ботев, Захарий Стоянов да са нарисувани или снимани с фес ? Не сте, отхвърлили са го и без помощта на „освободителите”, но кой да ги научи на родолюбие полицаите, отровени с лъжите от времето на комунизма? И кой да им каже, че с руски каскети, фуражки и ушанки тръгна под строй целият български народ тогава, когато се сбъдна пророчеството на националните ни герои, че ще бъдем поробени от Русия, ако й позволим да се разпорежда с нашата свобода.

 

Не друг, а един от най-големите началници в Софийската дирекция на вътрешните работи държи в наше време на стената си портрет на Ленин. И това – демонстративно. Какво ли още има в мислите му, а и в нагласите на неговите подобия по градове, села и паланки?

20141008_174658ТОВА НЕ ПРОСТО ПОРТРЕТ НА ЛЕНИН- ТОВА Е ПОРТРЕТ НА ЛЕНИН, КОЙТО ВИСИ НА СТЕНАТА НА ЕДИН КАБИНЕТ В СТОЛИЧНАТА ДИРЕКЦИЯ НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ В НАШИ ДНИ-АЛАРМИРАХ НА 25 ОКТОМВРИ 2014 Г.

Един охраняващ парламента полицай сподели ( без да бъде провокиран да изразява отношение за световната политика) с мой познат от провинцията, опитващ се да мине напряко: „ вие какво си мислите , че ще стане, ако трябва да воюваме- всички ще застанем на страната на Русия”. „Деполитизираният” униформен държеше да го заяви след анексирането на Крим от Путин.

 

Споменатите три случая може да не са непременно представителни като статистика, но са показателни с демонстративността си- без да ги питат, българските пазители на реда държат да изтъкнат съветофилството си. Ами ако ги попитат и им предложат на показ да го изложат?

 

А после питайте пак, защо отношението към несъстоялата се монументална десъветизация в България е лакмус за това що за координатна система вирее в манталитета на управниците ни, допускащи руското посолство да подарява на полицията в София скъпи системи за охрана на съветския надзирател над столицата ни й да дава указания за борба с „вандалите”, изразяващи негативно отношение към въпросната символика.

 

Вижте протестите на полицаите като имитация на онова, което те познават от личен професионален опит в сблъсъка им по служба с протестиращи граждани: блокиране на кръстовища; разходки напред-назад по пешеходни пътеки и като цяло- неподчинение в знак на протест. Все атрибути на до болка ( в някои случай буквално) познатия им протестен арсенал на гражданското общество, чиито демонстрации по презумпция са призвани да пазят, ограничават, разпръскват или да бият по заповед на началниците си.

 

Сега кой да ги набие тях, когато са толкова непослушни също?

 

Даа, пак се проявихме със странен избор на модел за подражание. Защото полицаите са хора като всички нас с техните лични и семейни нужди ( поради което им симпатизираме чисто човешки), но не са съвсем като всички граждани, защото са „под пагон”. Приели са едновременно да имат привилегията да могат да ни бият, когато не слушаме ( от името на властта), но и същевременно да й се подчиняват, когато тя прецени, че го прави в наш обществен интерес, за което е овластена от нас.

 

И сега, когато явно конфликтът с полицейските протести се задълбочава, започва да личи отново политическият приоритет, заложен като бомба със закъснител в МВР. Уж исканията на протестиращите са икономически, но се задава политическа криза, с каквато самите те плашат недвусмислено властта, а част от нея търси начини не само да оцелее, но и – парадоксално- да се възползва от ситуацията за прегрупиране.

 

Чисто схематично, но вероятно и симптоматично като ориентир за ставащото пренареждане на редиците зад кулисите, на този етап от възникналата криза се очертават следните контури на разместването на тектоничните пластове в самата власт и сред т.н опозиция:

 

Полицейският протест най-напред се опитаха да оседлаят от АБВ, руската партия, която беше използвана и като таран срещу констатацията за руската хибридна война в България в документа на Министерството на отбраната „Визия 2020” в края на август 2014 г. Отношение в този смисъл взе вчера лично личният приятел с премира Борисов и негов някогашен ментор в политическия му възход Георги Първанов. Общият приятел на двамата приятели Румен Петков днес доразви офанзивата с телевизионен „приятелски огън” по министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

 

Синхронно в националния телевизионен ефир в същата посока пусна един откос и Цветан Цветанов, обвинявайки Бъчварова за това, че няма диалог с протестиращите. В този смисъл той се присъедини към Михаил Миков, шефа на БСП и други другари, които нападнаха Бъчварова с подобни обвинения вчера в Народното събрание.

 

Точката в изясняването на „спонтанния процес”, както подобава на балансьора, сложи часове по-късно днес наместникът на Доган в ДПС Лютви Местан. На извънредна пресконференция в парламента, след като партията му вчера стана единствената опора на протестиращите полицаи от амбразурата на законодателния храм, той поиска отстраняването на реформаторите от властта и постанови, че Бойко Борисов трябва да остане да управлява. Подразбира се, че ДПС ще го крепи, ако изпълни условието с развалянето на сегашната коалиция с Реформаторския блок.

 

Ето докъде води имитацията на реформи в нереформираната система на МВР и къде ли още не. Води до политическо паразитиране върху един протест, който иначе минава за спонтанен.

 

Това е резултатът от избора да имитираме демокрация по руски модел, при която вместо конкуренция на идеи, политически и управленски платформи, получаваме „стабилност” под формата на еднолично управление.

 

Сега всички очакват едноличният собственик на държавата да се определи към кой от очертаващите се лагери ще благоволи да притури тежестта на своята прекомерна власт, която със сигурност му натежава в тази обстановка защото би искал да прехвърли другиму отговорността да вади кестените от огъня.

 

Главният му политически съветник Румяна Бъчварова вече не е субект на властта в сянка, а направо обект в обектива на камерите. Борисов я похарчи хазартно, като я изпрати да запушва пробойната в МВР след оставката на Веселин Вучков, толкова злорадостно ( и недалновидно) приета от него преди половин година.

 

Ами сега кой да го спасява? Цветанов ли, който май се очертава като организатор на полицейския хаос? Или онова мнозинство на ГЕРБ в парламента, което днес бламира ветото на президента Плевнелиев за военното разузнаване, за което самият Борисов с крива усмивка ни съобщи, че всъщност е атакувано от собствените му депутати извън неговата лична воля?

 

Опитът на Борисов да лавира с отстъпки пред полицаите, гарнирани с имитация на бащинско порицание за тяхното непослушание, се провали. ДПС, както и през февруари 2013 г., го подстрекава към предсрочни избори ( или към прекрояване на парламентарното мнозинство, както през късната есен на 1992 г. с пълзящия преврат срещу правителството на Филип Димитров?).

 

Написах не случайно , че Пеевски е посъветвал Борисов през февруари 2013 г. да скочи от клатещата се лодка на властта ( за да издрапа до брега и да събере отново победоносна армия като Наполеон след завръщането си от Елба). Борисов обаче реагира на думите ми като ранен в седалището генерал, който не може да си намери място от наранената гордост тъкмо в най-употребяваната част от тялото му.

 

Е, идва време за сваляне на картите, ако не и на гащите. Борисов развърза едната връзка в нощта на победата си на изборите, когато защити ДПС от радикализма на реформаторите, а сега Местан отвързва и другата връзка. Смокиновият лист виси на косъм. Дамите, толкова важна част от избирателния корпус на Борисов, могат да бъдат доволни от предвкусваната гледка. Или пък ще се разочароват? Финалът е като един дюкян- отворен е, за онези, които пожелаят да се възползват.

 

 

 

 

 

 

16 мнения за “СССР ни подари демокрацията, която да намразим под надзора на имперските му паметници”

 1. БРАВО, ИВО!!!
  Настолно четиво за граждани, политици и адекватни управленци.
  Дошло е време или-или. По-точно, да се присъединим най-сетне (70 години по-късно) към успешните “имититатори” в увода на статията.
  Между другото, живял съм 10 години в Япония. Наричат периодът на американското “присъствие” след ВСВ, “най-благодатната окупация в историята на човечеството”.
  Резултатите го доказват. Няма страна в която да има толкова искрено възхищение към САЩ. И нито един паметник на “признателност” същевременно.

 2. За съжаление БГ натураната не се променя! Затова и Алеко КОнстантиновият Бай Г. е актуален днес точно толкова колкото когато го сътворил.

 3. Радикален подход е нужен!!!
  Радикален!!!
  Какво още чакаме не знам!?

 4. Докато съветските идоли са в нашите градове нищо няма да се промени! Колкото до милиционерите- интереса клати феса, сигурно знаете за протестите в Черна гора и за голямото желание на руските самолети да прелитат над България.

 5. Колкото и да плюем ссср и да хвалим европа, факта че европа и сащ не попречиха на ченгеджийската мафия, да се развие като “ВИП” олигархия остава.
  Ченгеджийскара мафия владее имоти по 50 000 декара ферми, хотели за 10 000 човека , фабрики и партии.
  Къде са великите англосаксонци, да им се скарат?? Вместо това те ги направиха мембъри в техните вериги биснес клубове в които уж се мъдри управлението на държавата и глобалната политика. Нима англосаксонците не знаят кой членува в Ротари и т.н?

 6. (Полу)отворено писмо към Иво Инджев

  Уважаеми господин Инджев, пиша Ви в полуотворен стил, защото ако прецените, можете да не дадете гласност на съдържанието, гласност на която въобще не държа.
  Най–важното за мен са интересите на България, за чието налагане по значимост, на едно от първите места, по лично моя преценка, се нареждате Вие, а моя милост някъде много–много по–назад.
  И поради това, въпреки различната ни личностна значимост, че се числим към групата българи за които България и нейния просперитет имат изключителна значимост, си позволявам това обръщение към Вас. В неговите рамки искам да Ви направя едно предложение с всеобща полза.
  Темата в която искам да Ви въведа е болна, но поради това, че и България е болна, а Вие сте поставили истинската и диагноза, като УВАЖАВАН диагностик бих желал да Ви помоля да се включите активно в процеса на нейното лечение.
  Напускам увода, и като използвам подчертаната дума на последното ми изречение, бих желал да се върна на същия предикат, с който Борисов Ви удостои неотдавна.
  Може да таите всякакви съмнения относно вложения му смисъл, но това, според мен, е без значение, щом се касае до общата ни кауза България.
  Този факт аз го тълкувам като една подкана. В играта Бридж, я наричат Анонс, с който един играч търси подкрепа от партньора си. Очаква партньора да покаже, дали може да подкрепи също със силни карти играта, за да може тя бъде спечелена, при това с максимален резултат.
  Не очаквам да кажете, нито какво мислите, нито какви очаквания имате, но очаквам да пренебрегнете евентуални обиди и огорчения и този път не в интерес на играта, а в интерес на битката, която много–добре знаете, че трябва да водим, да позвъните на Борисов и да го призовете за един изчерпателен и откровен разговор. Да го призовете да си вземе достатъчно време за него и да направи така, че на него да няма пречещи допълнителни присъствия, телефониране и каквито и да било брожения. Дори прибавете и грандомания, ако искате да я отстраните там.
  Тогава изложете вашите позиции и становища по всички актуални въпроси. Особено ударение поставете на руските гадости. Ако има съмнения за бръмбари, предложете да се ползва чист терен, дайте да се разбере, че работата е сериозна и от Ваша страна няма да има абсолютно никакви мръсни игри. Дори и никакви публични изяви!
  Уговорете знаци и писмени иширети, дори под знак, да се говори обратното. Всичко това му го дайте писмено, да го прочете безмълвно, когато и преди да започнете разговора.
  Надявам се едва ли ще Ви откаже или категорично да отхвърли, дори да се възпротиви на доводите ви.
  Ако това се получи, и резултата е отрицателно еднозначен, едва тогава със сигурност ще можете да подкрепите тезата, на коя страна от барикадата той стои.
  По държанието Ви спрямо него, след като бъде обявено, че е имало някакъв разговор между двама Ви, ние можем да си извадим заключенията…
  Всичко това го изтъквам, защото установявам полезни разлики в действията му. Той оставя много свои партньори и съратници да задвижват нещата, да вършат полезната работа, без лично да се преекспонира.
  Обръщението ми към Вас е точно защото Вие не сте един nobody и можете да се възползвате от Анонса, който Ви беше направен.
  Моля, направете го в интерес на общата ни кауза!

 7. Поздравления г-н Инджев!Много точен политически коментар, благодаря ви!

 8. Не е по темата (директно, де).
  Уточнявам. Вчера в Москва се проведе поредният, т.н. руски марш.
  Оказа се, че руските националисти никак не били единни. Даже е имало няколко набивания на крак на различни места. Общата численост на участниците, няколко хиляди. Най-малката бройка от пръкването му преди 10год. Вижте им само лозунгите, па после сами преценете на какво разчита лилипут.ин. Дет се казва, да му имам й подкрепата.
  За права и свободы русского народа! Долой ЧКистский строй! России — русскую власть! Нет — диктатуре! Свободу Александру Белову, Дмитрию Демушкину, Алексею Колегову и всем политзаключенным! Киев – русский город!», «Москва – русский город!» «Пока мы едины, мы непобедимы!», «Удел россиян – страх и обман», «Россия без жидовства!», «Русский значит трезвый», «Свободу Квачкову!», «Квачкова в Кремль, Чубайса на нары!», «Русские богатства – в русские руки», «Русь и Сербия едины!», «Россия, Украина, Беларусь – за единую Русь!», «Наши «МИГи сядут в Риге», «Наши танки будут в Праге», «Мозгового не забудем, Мозгового не простим!», «Одессу не забудем, Одессу не простим!», «Долой перемирие, дойдем до Киева», «Нация, воля, социализм», «Россия – все, остальное – ничто», «Ешь буржуев вместо хлеба!», «Чемодан – вокзал – Израиль!», «Русская власть – царская власть!».
  Сами се убеждавате, че някои от лозунгите са направо антипутинистки, други, призоват за смяна на сегашната власт.
  Изводите на аналитиците са категорични:
  Общее число участников «альтернативных акций» националистов до 400-500 человек. Что минимум 3 раза меньше Русского Марша, прошедшего в Люблино. В % это дает примерно 25-30%. Таким образом, в московском регионе около 25-30% «околонационалистов» разделяет в полной мере пафос требований «войны с Украиной», «воевать за Донбасс, вперед на Киев!», и 70-75% далеки от этого, им ближе темы защиты прав и свобод русского народа, решение русских проблем в РФ. При этом из 25-30% около 7-8% готовы поддерживать хоть войну в Сирию, хоть что угодно, куда позовет действующая власть. Все это говорит о том, что реальная идейная ситуация и ориентиры в националистическом движении совсем не такие, как это представляют многие СМИ.

 9. Прочетете последното интервю на ПРОФ. ПЛАМЕН ЦВЕТКОВ. Какъв историк, човек и гражданин изгубихме!… Днес парадът на червените рубладжийски дрънкала с академични титли е още по-отвратителен, защото вече няма кой да му се противопостави!
  Но няма ли наистина? Не четем ли сега отново ПЛАМЕН ЦВЕТКОВ? И колкото да скърбим за него, не ни напуска неговото присъствие на блестящ историк и събеседник?
  МИР НА ДУШАТА МУ!ВЕЧНОСТ НА ДУМИТЕ МУ И НА СПОМЕНА ЗА НЕГО!

  http://kultura.bg/web/%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D1%86%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5/

 10. В. Левски беше писал: “Който ни освободи, той ще ни пороби”
  Е ссср ни освободи за втори път 1989г. Така са подарените неща.
  Основната стратегия, която комунисти и чекисти следват неотклонно е да не допуснат мнозинството от българите да научат историята си. Наскоро ГЕРБ и комунистите пак не допуснаха учениците да изучават по история истината за комунизма. Като прибавим към това и успешната стратегия за опростачване, нещата стават почти невъзможни.
  Гледам по БНТ1 предаването в понеделник “история.бг”, което е пълна скръб и почти винаги присъства някой от маститите фалшификатори, на които много рядко някой си позволява сериозно да им опонира.

 11. “Нищо подобно. У нас, както и в Русия, политиката е определяща. Главният политик има решаващата дума за всичко, включително за раздаването на порциите в икономиката.”

  Това го кажете на Слави Трифонов и на сценаристите Иво Сиромахов и Тошко Йорданов (би трябвало да се познавате). Минат не минат няколко месеца и реват да сме станели президентска република. В света има само четири читави президентски републики: САЩ, Кипър, Южна Корея и полу-президентската Франция. Всички други са диктатури! Ама те не та не, да сме президентска република!

 12. О, Свещенна простота.Добрите бриджори са по-внимателни в своите анонси. Простете,казвам го съвсем приятелски.

 13. Такива са те – задунайските дарове. Но пък са от сърце.

 14. До БОРИСЛАВ ВИТЕВ:
  И в бриджа, и в политиката, и в дипломацията , и в писменАта не ти се получава. Газиш като “бос през просото”.
  Що не се захванеш с нещо, което по-ти се отдава? Като начало ограничи булевардните крими-книжлета и евтините енкшън-дъвки от телевизията. После питай с бридж-белот в кварталната градинка. Там минават “уговорени знаци и иширети”.
  А… и си купи тълковен речник на чуждите думи в българския език.От мен да знаеш – в четенето му е майката! Не в писането.
  🙂

 15. Павел,
  добре, че си могъл да прочетеш, какво съм написал.
  Не те питам какво си разбрал, макар, че фамилното ти обозначение по чуздоезична тълковност, би предполагало някакава мисловност.
  Така, че от твоя кръгозор правилно си се насочил–четенето му е майката!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.