Еволюционни октомврийски размисли на революционния 7 ноември

„Тъпият човек се познава по това, че не може да си смени стратегията, когато се променят обстоятелствата. Слава Богу мафията в България се ръководи от тъпи хора. Може би са много силни, може би имат много пари, но не умеят да си сменят стратегиите.”

Това е цитат от интервю на Радан Кънев пред Нова телевизия вчера, 6 ноември.

Ще се изразя по-радикално: способността да се променя е накарала четирикракия ни прародител да се изправи.

Който не вярва да отиде в зоологическата градина и да се види с висящите в клетките наследници на онези, които са останали верни на маймунската си същност. За тях всички ние сме предатели. Ако имаше начин, щяха да ни накарат да си сменим местата от двете страни на решетките. Макар че- знае ли Човек? На приматите може и да им харесва да живеят в затвор с осигурена дневна дажба, а друг да мисли вместо тях, включително за сигурността им, дресировката и медицинските грижи ( особено ако са родени в зоопарка и не познават свободата)? Човешко е някак си, както знаем от репликите на носталгиците по комунизма.

Поводът да се върна към казаното от Радан Кънев и да се съглася напълно е всъщност в това, че много пъти съм твърдял същото, макар и с други думи и аргументи, загатвайки и за личния си опит, който няма как да сваля от плещите си като изцапана дрипа. Тъкмо напротив, ползвам си го и изстисквам от него противоотрова. Въпросът не е в това, дали го имаш или не, а какви изводи си правиш от него и накъде те води анализирането му.

 

Да си на 60 години ( или изобщо „възрастен”, което е различно за различни хора) и да нямаш негативен опит за осмисляне, означава, че или си пребивавал в някаква епруветка, или не си в състояние да разбереш, че си тъп. Човешки живот в епруветка обаче няма, така че…

На практика чувам ехото от несъстоялия се разговор в дясното пространство за необходимостта хората да бъдат съдени по делата им, а не по формални признаци за принадлежност към реални или мними колективни вини с повече от четвърт век давност.

За де не прозвуча единствено като възторжен почитател на автора на цитираната по горе мисъл, ще остана верен на критичния си подход в коментара си. Държа да се „заяждам”, нали знаете.

 

Изглежда, че умни хора, като Радан Кънев, поставят на масата твърде болезнения и дискусионен за мнозина въпрос за съюза с ГЕРБ в името на властта. Най-вероятно този разговор се води някъде на партийно ниво и с партийни активисти, но в публичното пространство е приглушен като в стая с облицовани срещу самоубийство стени.

 

И все пак ми се ще да попитам хората, които не са тъпи, дали максимата за умението да си сменяш стратегиите според обстоятелствата ще бъде някога приложена от тях не само като самозащитен рефлекс в оправданието за принудителното им общуване с едни примати, но и като универсален принцип? Важи ли тя, иначе казано, за всички останали грешници, които животът е принуждавал да бъдат какви ли не ( често пъти без да са имали друг избор), но все пак са решили да бъдат демократи, плащайки съответната цена за избора на губеща стратегия заради единия принцип да са на страната на умните и на лелеяния от тях прогрес?

 

Границата между нагаждачеството, интересчийството, и умението да си сменяш стратегиите според обстоятелствата като вид човешко достойнство и признак за интелигентност е тънка като нерв в гръбначния стълб, уязвим за най-малкото трепване на скалпела в ръката на хирурга, водещо до пълна парализа на пациента.

 

Понеже умните не са тъпи, сигурен съм, че няма нужда да обиждам тяхната интелигентност с въпроса дали знаят колко пациенти, боледували от комунизъм в различна степен в инфекциозния лагер с названието НРБ, бяха парализирани от брадварската хирургическа намеса през годините на първоначалното награбване на капитала под претекст, че не отговарят на високите критерии за чисто минало. След голямото кастрене, погрешно наричано люспене, на върха в обезлесената гора ( „ когато сечеш гората, хвърчат трески”, според Сталин) останаха само най-извисените, оказали се доста самотни срещу бурята на реваншизма, посята като вятър на промените.

 

Отговорът на въпроса „колко точно” са парализираните пациенти ( все пак да кажа) е кратък, но зашеметяващ: точно милиони. Представителна извадка на този океан от хора беше морето от българи на Орлов мост в София преди четвърт век. Някои от тях изтекоха в чужбина, други емигрираха вътрешно. В резултат на умните им се налага днес да търсят с фенер съюзници като Диоген , но намират това, което е останало на дъното и изплува на повърхността- и което не се гнуси от нищо, поглъщайки умните до степен, че им се налага да се оправдават за оцеляването си в такава компания.

В този задочен диалог витае темата за недовършената декомунизация като условие за истинската демократизация на България. Знаете ли защо тя си остана половинчата? Не, не е заради Иван Костов, който не ни е решил проблемите ( всичките за 4 години), макар по дефиниция няма как да бъде изключен от разговора за вините и отговорностите за недовършената работа.

 

Уви, обяснението е много просто- направо стърчи пред очите и над главите ни.

В България декомунизацията забуксува защото не е започнала десъветизацията.

 

Надявам се умните да съобщят тази „новина” на едни тъпунгери, които ни\ги управляват и заедно да си променят стратегията според променените обстоятелства – да се огледат какво става в Украйна. Само така, а не чрез магистрални подкупи с европейски пари, може да се осъществи чудото част от парализираните пациенти на куцащия ни преход към ( истинска) демокрация, да възкръснат като Лазар и да проходят отново с бързи стъпки към бъчвата, в която си седят с фенера, търсейки Човека.

 

Ако не съм се изразил достатъчно ясно, нека синтезирам: не можеш да очакваш ентусиазирано ехо на лозунга „Долу БКП” ( и милионите отрепки от епохата на БКП), когато на практика участваш в мълчаливия крясък „ Да пребъде КПСС”, живуркайки в унизително за националното достойнство мълчаливо съгласие със съветската символика.

 

Приемете тези разсъждения като тематичен коментар по случай „Великата октомврийска социалистическа революция” на днешния 7 ноември. За нея 365 дни в годината безнаказано ни напомнят подигравателно монументалните пазители на съветското статукво, пръснати и дори множащи се напоследък в България.

 

 

 

27 мнения за “Еволюционни октомврийски размисли на революционния 7 ноември”

 1. Нищо няма да се промени докато съветските идоли са в нашите градове! Тези идоли са забити в тялото на България и само пробългарска партия ще иска да ги извади!

 2. Дълбок размисъл, точна диагноза на морално съсипаното ни общество! Ясни и неопровержими са констатациите, дори понякога травмиращо ни въэдейства да си ги повтаряме. Без аналитични илюстрации и доказателства защо не сме като балтийците, поляците и чехите- само една жалка и малка битова скица.
  Знаете ли, че вторият човек в партийната йерархия на ХДС под лидерството на Ангела Меркел е син на шофьора на геносе Милке, шефът на ЩАЗИ, а самият “десен” политик е бил един прост фолксполицист (милю, демек по ГДР-ски)? Не знаете, защото ви излъгах-няма такава история и такъв човек, защото не е възможна и изобщо немислима нито в Германия, нито на Изток от нея до беларуската граница!
  Не че бившите там са много зле, даже и твърде добре преживяват-но извън политиката, медиите и изобщо публичното пространство, докато въпросният милю (досещате се за кого ми е думата, за ЦвЦв) в едно здраво общество днес най-много щеше да вдига бариерата пред някоя банка. В НРБ, пардон!- в евроатлантическата България пред него са отворени всички кариерни врати, точно защото нямаше десъветизация, декомунизация и лустрация!

 3. Напълно съм съгласна със Стамбо – трябваше да има ЛУСТРАЦИЯ!

  Благодаря на г-н Инджев за то4ния анализ на изказването на Р Кънев!

 4. Позволете да не се съглася с твърдението, че мафията се управлява от тъпи хора.
  Ако беше така отдавна, умните да са успели да се справят.
  Напротив те са арогатно рационални, виждащи и грабващи много бързо всяка възможност за лично облагодетелстване.
  Много от тях вече са минали и западни школи, но са възприели само частта, която им дава възможност за повече печалба.
  Мафията е формално военна структура, което и позволява да бъде по ефективна демократичните структури, които за добро или лошо вземат решенията след обсъждане и с консенсус.
  Единственото оръжие срещу тях е грамотността на хората, тяхната способност да видждат уродливата им същност и наличието на ценности, с които да се противопоставят на изкушението.
  САЩ отдавна са намерили рецептата – парите винаги оставят следи, дори и Ал Кпоне не се е измъкнал, а в България всичкото имуществото на мафията е “законно придобито”.
  Вземи най-мощното оръжие на мафията, достъпа до финансов ресурс и с тях е свършено. А те крадат от всеки от нас, но повечето гласуват за тях, справка последните изборни резултати.

 5. Стамбо, не си съвсем прав. Казват, че Меркел някога е била комсомолка, а наскоро починалия историк Пламен Цветков произхождал от ком. семейство, но това не му пречеше да бъде достоен български патриот. Не може да издигаме наследствеността над всичко и да жигосваме онези , които са еволюирали и искат да направят нещо , за националните и евроатлантически ценности на България. А иначе статията на Иво е безкрайно точна, но как без еволюция в мисленето на поне 1/2 от българите към тези ценности ще премахнем знаците на съветската епоха от снагата на България.

 6. Статията е изключително точна и адекватна на действителното състояние у нас.
  Ето и някои допълнителни бележки.

  1.Когато някой говори за “мафията в България”,задължително трябва да посочи нейните главатари и среди и дали политическите партии са свързани с нея.Дали има една или повече мафии.
  2. Според мен и в тази посока е препоръчително да се приложи “течния способ” на Иво Инджев.Историята ни е отредила да знаем,че българските комунисти са една стопроцентова мафия,структурирана и финансирана от най-голямата мафия на държавно ниво-Съветския Съюз и неговите болшевики.
  3. Да се разглеждат двете комунистически банди разделено една от друга е напълно неправилно.
  4.Съветския Съюз създаде най-голямата банда-мафия в историята на на света-т.нар.”международно комунистическо движение” и го групира в съответна организация,която съвсем няма международен характер ,а си е еднородно съветско-болшевишка,само че в нея участват комунистически бандити от различни дърави,които съвсем не са представители на тези държави.Те са били извън закона-убийци,терористи,крадци,шпиони,фалшификатори и др.
  5.Те са основата на ръквоодствата на държавите,които бяха окупирани от съветската комунистическа мафия.Те управляваха половин век тези държави,вкл. и България.В това всеки нормален човек е убедеен.

  Ето и основния въпрос:

  КЪДЕ Е БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА МАФИЯ(банда) след като САМАТА ТЯ ПРЕКРАТИ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ.

  Този въпрос слабо се разглежда от силните мислещи и пишещи у нас.Търсят се ‘нови хора”,’нови кръгове”,’нови лидери”,’нови мафиози”,но на старата комунистическа мафия почти никой не обръща внимание.Говори се за олигарси,закдкулисници,рубладжии,но за комунистическата мафия не се говори серизоно.

  6.Комунистическата мафия смени названието си и се самонарече “социалистическа”.Но и от социализма се отказа.Обсеби всико държавно и което не можа и не пожела го даде на свои природени събратя и сестри-новоите политически партии. Старите,които ги възроди после ги унищожи,също като през 1947г.но сега не физически,а по друг начин.

  7. Какво направи родителя на българската комунистическа мафия в Съветския Съюз-съветските комунистически мафиози.Те се самозакроха и отново възродиха.
  8.Къде са двете преродени и освежени мафии днес ?-ето ги отново в държавата и отново управляват засалите си народи.И руснаци и българи спят по капиталистически,начело с комунистическите си мафии и техните лидери.
  Всичко си тчече както е текло ,течението е силно и “течната дружба” действително се оказва “вечна”.

 7. Фактът, че мафиотите у нас процъфтяват 25 години, без нито едно правителство да е успяло поне малко да затрудни престъпната им дейност говори, че Кънев не е прав. По-скоро тъпи са тези, които не можаха да се справят с “тъпите” мафиоти, е може би тъпи и корумпирани.
  Не случилата се декомунизация също не е извинение “Нацистки кариери в следвоенна Германия” :
  През 1950 година половината от сътрудниците на Министерството на вътрешните работи в Бон са били бивши членове на Националсоциалистическата партия. Между 1956 и 1961 година техният дял дори достига до 66 на сто. Изненадващо е, че и 14 процента от служителите в Министерството на вътрешните работи на ГДР също са бивши националсоциалисти, казва историкът Франк Бьош.
  http://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/a-18832294
  и въпреки тоя факт Германия е локомотива на ЕС.

 8. А на 5ти ноември Естония, Литва и Латвия подписват меморандум за сътрудничество и единна оценка за искане на компенсации за руската окупация. Сигурна съм, че на нашите политици и през ум не им минава да се включат. А щеше да е хубаво.
  Линк за който иска да чете: http://www.dw.com/ru/страны-балтии-потребуют-от-рф-возместить-ущерб-от-советской-оккупации/a-18831185

 9. Драги Стефанов,
  прав си, аз също знам това, но семейната история на Меркел е малко по-различна (имам предвид решението на баща й да служи като пастор в окупираната зона, наречена ГДР). Прав си в в това, че възгледите на всеки човек могат да еволюират, че морални и политически прераждания са възможни. Та и самият РОНАЛД РЕЙГЪН започва като левичар (по САЩ-стандартите, разбира се!)
  Но за конкретния индивид… забравих да добавя, че би могъл да илюстрира и атлас на Ломброзо, пък ако го осъвременим и с един аудиофайл на дебилските му изречения-ще е супер!

 10. Възхитителен коментар!

  Трудно е да се добави нещо.
  Фасадна демокрация, прикриваща реставрацията на бездушието и безправието. По живковски и по путински – от обожателя им Б. Борисов.
  И цялата комунистическо-милиционерска сбирщина от безочливи и нагли същества, наричаща се ГЕРБ зад гърба му.
  Ориентираха се “евроатлантически” не за друго, а защото за тях лично няма пари от Русия. Но духом са с нея. Вижте първите трима – Борисов, Цветанов и Цачева. Пфу!

  Писал съм и друг път – жалко за всички демократи, които гласуват за тях. Също – и за избраниците ми от РБ. Като техни “коалиционни партньори”.

  Преходът в България още не е започнал – вижте само протестиращите МИЛИЦИОНЕРИ. Той ще започне след разрушаването на символите на съветското робство, лустрация и декомуницация на обществото – полиция, съд и прокуратура, образование и всичко останало и съд за комунистическите и посткомунистическите престъпници.
  Вижте, че за няма две години Украйна ни изпревари във всичко това.
  Тогава ще можем да говорим за български преход.

 11. В Украйна за съжаление комунистическата мафия сьщо е добре,но е интересно да се види как паднаха паметниците на ленин.

 12. Г-н Кънев говори глупости!
  Мафията си сменя стратегията много преди марионетните политици, тя затова и преуспява във всяко едно отношение! Мафията отдавна е направила “обедиинена европа” на своите структури, докато политиците в европа само получават заплати.
  Ако се върнем към “лустрацията” като желание на повечето хора в БГ, тя нямаше как да се направи от хора, които са все от БКП, върнете се в СДС от 1990 и покажете поне един ръководник на нещо си, който да не е бил член на БКП!Е как да се направи лустрция?
  Когато говорим за следвоенна Германия, и как там стана лустрацията спрямо национал-социалистите, то нека не се забравя, че САЩ именно свършиха “черната работа”/както и в Италия/ като прочистиха “пространството” от всички БИВШИ. И след това раздадоха парите от плана Маршал, пак под техен строг контрол. Така се прави!! Така трябва да се прави! И именно това на нас Европа НЕ НИ помогна да направим, защото самата Европа е на гъсто с нашите БКП-ари.
  А що се отнася до борбата с мафията, то там най-силно ще работи IRS, или по нашемо “сметна палата”. Да сте чули някога адвокат, шеф на партия и депутат Радан Кънев да е “помолил” Сметната палата в БГ да си свърши работата? Или подобно да е направил някой от неговите предшественици? Няма и да чуете!!
  Мафия не се бори само с полиция, която по принцип е корумпирана, мафия се бори най-вече като и се проследят парите!
  Скоро в този блог бяха публикувани снимки на една къща=вила=имение. Да сте чули да е сезирана сметната палата да провери доходите на този държавен чиновник? Не, няма и да се чуе!
  От интервюто на г-н Кънев поне се разбра, че има доста приятели от цялата пъстра гама на “партиите” в БГ, което е добре, поне за него.

 13. България има нужда от само три прости стъпки:

  1. десъветизация/декомунизация – решително загърбване на миналото и завръщане в семейството на цивилизованите народи;

  2. върховенство на закона – издигане на законите (и правилата) в култ;

  3. създаване на масова средна класа – стимулиране (от държавата) чрез данъчни и всякакви други облекчения на предприемчивостта на българина.

  Най-много пет години след успешното предприемане на тези стъпки, страната ни ще се “изстреля” в съвсем друга орбита и ще бъде в десетката в Европа.

 14. Подкрепям мнението на Ангел. Ако ми разрешите една перифраза в ницшеански дух, ще кажа, че врагът е точно толкова силен, колкото ние му позволим. А ние му позволихме много. Мафията може да е тъпа, но ние сме още по-ялови от нея. Това е горчивата равносметка, засега. И, с цялото си уважение към домакина на блога, десъветизация и декомунизация са едно и също нещо. Съветските символи стърчат, защото не отрекохме безвъзвратно комунизма, който по дефиниция и по историческо битие си е съветски – осъществявайки по-добра действителност от миналата. Сърцевината на тази по-добра действителност трябваше да е справедливостта, дори, а може би най-вече, в чисто юридически смисъл. Никакъв целогодишен достъп до банани и екран HD второ качество не могат да компенсират дълбокото чувство за несправедливост, а оттам и за разпад. И правилно.

  А изказването на Радан е поредният симптом за “пристанала мома”, в случая на Тиквата. Ще изчакам реакцията на неизбежното бламиране на скромните конституционни промени, обявени като “исторически компромис”, за да преценя за кого да гласувам на следващите парламентарни избори.

 15. “Тъпият човек се познава по това, че не може да си смени стратегията, когато се променят обстоятелствата.”

  В момента в който Кънев промени обстоятелствата, подкрепяйки Борисов, аз промених стратегията си и вече не гласувам за РБ. Умно, нали?

 16. Не бях обръщал скоро внимание на наивни коментари, но този на Игнатия премина границата на безразличието ми.
  Както всеки оригинален наивник в България и тя(или пък той) смята че трябва да се случат няколко неща и благоденствието ще настъпи за хората , пък и за комунистите у нас.
  Тя е изброила три неща, но и трите са невъзможни за реализация както и комнизма е невъзможен. Отделно от това, тя дори и не се опитва да посочи този , който ще ги изпълни. Казано в синтез-това и онова трябва да се случи, но как, кога и кой ще ги направи не се казва. Предложенията са със статус на “трябва” и нищо повече.И после следва наивно безкрайно очакване. Така чакахме и построяването на комунизма, което комунистите прекратиха.
  1.Първото предложение за десъветизация и декомунизация е невъзможно да стане под мрачните сенки на символите на комунистическите престъпления и съветските агресори.
  Коя община в София например , или в Пловдив ще започне “десъветизация” в близост с монумента на съветския окупатор Моча и Альоша. Това посмъртно не може да стане.Ако не съм прав, нека някой да каже кой ще бъде първия акт на десъветизация и кой ще го проведе.Декомунизацията съвсем никой няма да я проведе, защото комунистическата държава няма да позволи.
  2.Второто предложение за “върховенството на закона” е много смешно, ама толкова смешно че води до горчив плач. При наличието на Закон за престъпния характер на комунистическия режим да се вдигат толерирани от Държавата паметници на съветските окупатори…….Игнатияяя-яяяа-яяяя, ама за какво говориш бе Игнатийке. Властта мълчи като гугутка за тези паметници и че се вдига един в Деня на независимоста, мълчат всички държавници, мълчи ПРЕЗИДЕНТА, а ти говориш за “Върховенството на Закона”. Хайде задружно да се посмеем, че друго не е възможно…
  3. Третото предложение, което е обявено за стъпка е уникално наивно, другите бяха наивни по инерция, но това за създаване на класа направо ни връща век и половина назад-при основателите на най-прогресивното учение, това на комунистческото умопомрачение.
  Тепърва в посткомунистическа България да се създава “средна класа”. И кой ще я създава, как и кога? Отговорът засега не го посочваш.
  А кои ще бъдат другите класи, как се казват, създадени ли са вече или са в процес на създаване.Не е допустимо да има само една класа, както беше при комунизма-политика, но с една единствена политическа партия-БКП.
  Не помниш ли уважаема Игнатия, че според измислилите идиотската теория за класите , ако има класи, задължително ще има експлоатация и класова борба. А като има класова борба, задължително ще има жертви, кръв, разрушения, пот и сълзи.
  Като има класова бирба някоя от класите ще трябва да бъде унищожена или в най-добрия случай ще падне в пропастта. Навремето там падна главния бутач и борец в класовата борба-Съветския Съюз.
  А засега най-заслужилата държава да падне в пропастта е Русия, ако имаш това за крайна цел при създаването на класите, дай да организираме масите.
  Дано поне сега се осъзнаят и престанат пред паметниците на убийци и агресори да се забавляват.
  Българчетата са най-забавляващия се народ в света. И спокойно си строи нови обекти на забава-Альоши и комунистически вестници- на създаването на класи предвестници.
  А има ли следващи стъпки след тези три, с които ти ни вдъхнови.
  На сериозните читатели на блога предлагам силна тишина…..
  Ако пък трите стълки ше доведат до падането на Мочи и Альоши, дайте да обуем гумените галоши и да започваме строежа на “средната класа” та по-бързо да седнем на победната маса.

 17. Клетката и примата зад нея и повода за написването на статията, по–скоро датата с която Иво Инджев я свързва, фактически олицетворява самото ограждане.
  А на този 7 Ноември е станало наистина нещо забележително. Започна едно заграждение,което се направи с такъв замах, че в него попадна може би, по–голямата част от територия населена от непримати.
  И какво се получи? Приказката за Тарзан.
  Да си представим едно новородено дете, поставено в тази клетка, само дмежду маймуните вътре.
  Какво ще излезе от него? Каква ще му е речта, държанието, обноските?
  А сега реторичният въпрос–какви бяха граничните и образователните ограничения, след тази дата, на тази голяма териториална част, относно обитателите и?
  Отговор от мен не е нужен, има много свидетели още, а и снимката показва.
  А ако някой не вярва да се поогледа и да установи, държим ли се коректно един с друг, комуникираме ли като човеци, респектираме ли различни мнения, най–важното обичаме ли родината си и стараем ли се тя да се отдели от дъното
  След като заграждението целенасочено не позволява и пиле да я преодолее, след като тези, които биха помогнали това същество да получи придобивките на homo sapiens, защото те бяха отстранени, имаше и по–точна дума „ликвидирани“, какво може да излезе?
  Преди мен брат, или сестра Иигнатия цитира три стъпки, ама лесно ли е те да бъдат извървяни?
  Ей така, след този клетъчен строй, ставаш и тръгваш? Имаше една песен …Пред нас са бляснали житата, окъпани от топъл дъжд, и ний вървим, вървим нататък и няма край на шир и длъж…,вече един век, ама все в в клетката.
  Да, направи впечатление, но „държим да се заяждаме“ (по автора), например в това изречение– „Изглежда, че умни хора, като Радан Кънев, поставят на масата твърде болезнения и дискусионен за мнозина въпрос за съюза с ГЕРБ в името на властта.“ Защо в името на властта, а не в коалицията, най–после да успеем да направим истински промени? Как иначе, ако не с дискусии, можем да постигнем мнозинство. Един път, ако е една партия или личност, има диктат или диктатура, ако те са различни, има кавги (поне така се опитват да ги представят).
  Най късото разстояние от А до Б е правата линия, този „тънък нерв“, който и в природата не е права линия, а лъкатуши според анатомичните изисквания (ако следваме авторският пример). Дали смяна на посоката от А към Б е нагаждачество, или интересчийство, казано по този начин, е явен негативизъм.
  Ако е критика за користност, вероятно е с право, но ако обстоятелствата го изискват, както примерно в текста за тези които „ им се налага днес да търсят с фенер съюзници като Диоген , но намират това, което е останало на дъното и изплува на повърхността- и което не се гнуси от нищо…“?
  Във всеки случаи ако зависи от това, да се постигне една цел, положителен резултат, нека да го наречем нагаждане, интерес, за да се постигне.
  Иначе ще си играем на прескочи магаре и става магарешка му работа. Иначе би било ако играем „прескочи магаре, за да възседнеш кон“, пък после ще сменим и играта.

 18. Г-н Стефанов,

  Замислих се покрай Вашия коментар. Едва ли някой ще отриче правото и способността на хората да еволюират.
  Когато смяната на политическа парадигма е 1. автентична (не резултат от меркантилен тарикатлък); и 2. радикална – такова преобръщане може да бъде разбрано само биографично. В индивидуалната история политиките често болят. Такива случаи на изстрадана политическа метаморфоза е имало и ще има. Както и на неосъществената промяна на политически мимикрии и фалшификати – нашата днешна политическа култура е уви! представителна. Но стана дума за европейска политика. Един от най-класическите примери за изимитирано политическото прераждане е Йошка Фишер: Франкфуртска улична меретия (снимките бяха сензация веднъж), Revolutionärer Kampf, Putzgruppe, дойде ‘загуба на илюзии’ – каза Йошка Фишер, оттам ЧЕРВЕНО-ЗЕЛЕН транзитен коридор и стана (назови го ‘нови социални движения’ и не го убивай); и чуйте го и днес…
  Не че отричам потенциала на palaeopython fischeri за промяна!

 19. по-горе да се чете ‘отрече’

  Отворих линка на г-жа Вълчева и ми се мярна едно заглавие: ‘Забор на границе с Россией: кого опасается Латвия? От преумора асоциирам и заглавието за момент прозвуча с мелодията на ‘С чего начинается Родина’. Звучи така:

  КОГООО ОПАСАЕТСЯ ЛАААТВИЯЯЯ

 20. Явно, когато съветските служби са ВЗЕЛИ РЕШЕНИЕТО да съборят ненужната им вече комунстическата система и в Съветския им Съюз и в сателитите му като България ,те са взели и съответните мерки, спуснали са и програма (алгоритъм) как да останат на власт и да продължат “да дърпат конците” само ТЕХНИТЕ хора при новите условия.
  (Под ТЕХНИ да се разбра най- фанатизираните и зависими русофили у нас) При никакви обстоятелства не трябва да се допусне формирането на БЪЛГАРСКИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ и ако все пак такъв се появи, с цената на всичко да се държи ДАЛЕЧЕ ОТ ВЛАСТТА.Т.е. “красивите и умните” да не се допуснат на никаква цена до ръководни позиции ! И, както всички си спомняме, започна едно прочистване на администарцията и представителите на четирите власти от хора с бистър (интелигентен) поглед и хора с “блясък в очите”, които се водят от идеали,а не от користни подбуди. Бяха много изобретателни в “отстрела” изпълнителите на алгоритъма, за да се стигне до днешната “ПАРАЛИЗА”, физическата или духовна емиграция на компетентните и почтените българи. Като се почне от персонално вменяване на колективна навина и мъгляви формулировки за досиета в службите, конфликтност на характера, недоказана, нестандартна сексуалност, психически проблеми, до непозволено (от алгоритъма) забогатяване, даващо самочувствие и независимост на “случайни хора”, “шпиониране” в полза на Запада, опасно за националната ни сигурност и т.н. Така крехката българска интелигенция на прехода беше изолирана от общественото доверие,натирена от парламент, изпълнителна, съдебна и медийна власт, РАЗЕДИНЕНА (за да е слаба!) от умишлено,изкуствено противопоставяне на еднакво потърпевши “от прехода” общности.

  “Алгоритъмът” допускаше до властта само тъпи и духовно уродливи същества, които нито да разбират целите на спуснатите им решения от зависимите и фанатизирани русофилски водачи, нито да изпитват нужда да им се съпротивляват, дори когато това е свързано със собственото им оцеляване.
  И точно в този “стриктен” подбор на властимащите днес, тяхната тъпота и инертност е, може би, пропуснатата “ПРОЛУКА В БЕТОННИЯ СЦЕНАРИЙ”, единственият шанс за осъществяване на реална промяна към демокрация!
  Тази сива и мътна интелектуално прислойка на власт ИЗПЪЛНЯВА ЛОШО спуснатите й задачи!!!
  Можем да се вмъкнем точно през тази пролука като спасителни “вируси на просвещението” в зловещата с подлостта си програма на имитирания преход, да разсеем мъглата на дезинформацията и да избистрим мръсната вода, в която националните предатели на власт и алчните им слуги “ловят рибата си” като безнаказано(ЗА СЕГА!)лишават българите и България от бъдеще.

 21. MIKA
  Да бъдем честни,ти никога не си гласувала за РБ или ДСБ ,няма лошо но защо е нужно да се лъжем.Познаваме се нали.Кой те кара да лъжеш ? Защо?
  Лъжата е най големият порок на българина.Докато има лъжци не може да има силна държава.Не понасям лъжата.

 22. D.SAVOVA, сигурно ме бъркате с някой друг, защото аз определено не ви познавам. Никнейма съм го взел от любимия ми, вече бивш пилот от формула едно Mika Hakkinen.
  Колкото до това за кого гласувам, по-горе го казах кратко и ясно, а вашите съмнения са си ваш проблем.

 23. MIKA
  Извинете,че лично ви засегнах.Всеки има право да гласува както си иска.
  Но когато се използува всеки повод да се нападат така наречени десни лидери,а те така и така се броят на пръстите на едната ръка без да се казва нещо съществено ме дразни.Вместо да да им дадем подкрепа за да бъдат по борбени и да знаят ,че хората ги подкрепят и им дават сили,редица от нас са готови да се отрекат от тях.Ето това аз съм забелязала и това ме дразни.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.