Вътрешен поглед към изоставането на Русия от външния свят

Статия на Юлия Латинина в “Нова газета” прави за (тъжен) смях мегаломанските опити на изостаналата Русия да се сравнява със САЩ. Точка по точка авторката прави паралели, но не само в икономическо и технологично отношение, но и в областта на духовността, която руските шовинисти особено настървено изтъкват като някакво мистично руско предимство.

Статията е публикувана на 22.01.2014 г., т.е. месеци преди руската анексия на Крим и санкциите на Запада, както и преди катастрофалния за Русия спад на цените на петрола- два фактора, които с днешна дата биха направили сравнителния анализ още по-категоричен по отношение на руската изостаналост, обяснена от Латинина като наследство от комунизма, “доразвито” от Путин и кликата му.

 

ДА ДОГОНИМ И ИЗПРЕВАРИМ АМЕРИКА ПО ДУХОВНОСТ

Юлия Латинина

превод за ivo.bg Васил Костадинов

Не минава ден без руските патриоти да сравнят Америка и Русия – разбира се, в полза на матушката.

 

Хайде да направим няколко сравнения.

 

На 3.12.2013г., американската Space X стана първата частна корпорация, която изпрати в космоса сателит с помощта на собствена частна космическа ракета Falcon 9. Освен свои ракети Falcon, Space X разработи и свои ракетни двигатели – Melin, Kestrel и Draco, и собствени космически кораби. Собственикът на фирмата, гражданинът на Южна Африка, Елън Мъск, съосновател на PayPal, си поставя за цел колонизацията на Марс. Изстрелването на Falcon 9 струва 50-60 милиона долара, а на руската “Протон” – 80-100 милиона долара.

 

На 14-ти януари 2014г., Illumina, водещ световен производител на секвенатори, представи HiSeq X, секвениращ (декодиращ) човешкия геном на цена 1000 долара за геном. Това прави секвенирането рутинна медицинска услугиа, по-евтина от PET-сканирането.

 

През юни 2012г., американската компания Tesla показа първия в света масов електрически седан Tesla Model S. Model S ускорява до 60 мили за 5,6 секунди, батерията на колата е предвидена за 420 км. Корпорацията, един от съоснователите на което е същият Елън Мъск, строи и мрежа от станции за зареждане, в които ще се сменят батерии за 60 долара и за 90 секунди.

 

На 20-ти септември 2013г,, Apple започна продажби на своя нов iPhone 5S с 64-битов процесор. За първите три дни бяха продадени 9 милиона iPhone 5S и 5С. Пред магазина на Аpple на Пето авеню имаше опашка от хиляди и петстотин души.

 

Безпилотните летателни апарати промениха воденето на съвременната война. Те върнаха технологичното предимство на американската армия над терористите и за първи път в историята на човечеството нанасят хирургически точни удари по врага, без да рискуват живота на войниците.

 

Американската армия има 8000 безпилотни самолета: предимно MQ-1B Predator и MQ-9 Reaper, носещи по четири ракети Hellfire с лазерно насочване.

 

През 2012г., САЩ обучават повече оператори на дронове, отколкото конвенционални пилоти. Заедно със сателитите безпилотните самолети могат да формират интегрирана компютърна мрежа, с която военните на ниво сержант, да виждат и знаят всичко, което се случва на бойното поле.

 

От 2008г., САЩ са световен лидер в добива на газ, като отнеха титлата на Русия. Това се дължи на “шистовата революция”. През 2011г., в САЩ са направени 3400 “шистови” сондажа, а през 2012г. – повече от 7000.

 

“Шистовата революция” не подмина и петрола. В сравнение с 2011г., добивът на петрол в САЩ се увеличи с 39%, а до края на 2015г., САЩ ще станат в най-големият производител в света. Такъв скок е изненада за всички: през 2011г., Обама се надяваше, че до 2025 г. САЩ ще бъдат в състояние да намалят с една трета зависимостта си от вносен петрол, но “планът Обама” беше преизпълнен само за три години. През 2013г.,  американските петролни компании има 2 трилиона долара приходи. За сравнение – руските петролни и газови компании имат приходи от 600 милиарда щатски долара, което е повече от три пъти по-малко.

 

Подчертавам, че шистовият бум е възможен благодарение на много по пазарното законодателството в областта на добива на минерални ресурси. В Европа няма шистов бум – тромавата бюрокрация, лицензиите и опасенията за околната среда пречат на пазарната активност.

 

А сега да се върнем към сравненията между Америка и Русия, толкова обичана от нашите патриоти.

 

Въпрос: Какво да сравним с Falcon 9? Ракетата “Ангара”, която трябваше да полети през 2005г., но и до днес не лети, проваляйки всички сключени договори с чуждестранни клиенти?

 

Въпрос: Какво можем да сравним с генома за 1000 долара? Фантастичната история със “секвенирането на генома на руския народ”? Историята, напомням, е в това, че Институтът Курчатов купи в чужбина секвенатор за 20 милиона долара, секвенира генома на раковоболен нещастник и обяви това като “разшифроване генома на руснака”. Публикуването на статията за това изключително събитие в никому неизвестното списание Acta Naturae, може да се ограничи до фразата: “Ура, купихме тази машина и тя работи”. Шефът на Курчатов Михаил Ковалчук ​​не се посвени да обяви събитието като “велик пробив” в световните генетика.

 

Въпрос: Какво можем да сравним с Tesla? “E-мобилът” Прохоров? Г-н Прохоров правеше гала-презентации и се изпъваше като струна пред министър-председателя и президента. Путин дори се повози – и какво? “Е-мобилът” е само блед спомен.

 

Какво да сравним с iPhone? Разбира се, че “първият руски смартфон» Yotaphone, който шефът на “Ростех” Сергей Чемезов показа на премиера Медведев в края 2013г. Медведев заяви, че «Apple се притесниха”. Ще се смеете, но същият смартфон същия Чемезов вече го показа на същия Дмитрий Медведев през септември 2010г(!). Единствената разлика е, че през 2010г. Чемезов представяше Yotaphone от свое име, а днес това чудо на техниката е собственост на частната Yota Devices, която твърди, че е разработила проекта със собствени средства.

 

Дронове?

 

Руската програма за безпилотни летателни апарати беше ограничена до демонстраци на изложението МАКС през 2007г.пред Путин на макет на безпилотен самолет “СКАТ” и още една демонстрация през 2009г., пак пред Путин на друг макет на безпилотен самолет – “Дозор-600”. Това бе толкова смешно, че напомня за анекдота за дървената реакета изобретена от туземци.

 

Доскоро, Кремъл наричаше Русия “енергийна свръхдържава”. Напълно сериозно си мечтаеха как ще използват газа като оръжие и ще поставят Европа на колене, мислеха и да изнася газ за САЩ: 45 милиарда кубически метра газ от находището Щокман през 2013г. Реалността е по-скромна: от 2002г. до 2009г. делът на руския газ в ЕС е намалял от 45% на 34%, американския пазар е химера, плановете за находището Щокман на фона на шистовия бум са ненаучни фантастика, но шефът на “Газпром” Алексей Милер не се умори да повтаря, че шистовата революция е блъф и сапунен мехур. Трудно е да си представим такава некомпетентност в някоя американска корпорация. Това е отвъд представата за добро и зло.

 

В какво сме лидери, питам господа патриоти? В необикновената духовност? Каква е тази духовност?

 

На първо място сме по брой на деца, изоставени от родителите си. 700 000 са в детски домове, приюти, интернати и т.н. В САЩ детски домове практически няма, а състрадателни американци осиновяват деца, често с тежки малформации, от Китай, Нигерия, Конго, Гватемала, до неотдавна и от Русия. Правилно ли съм разбрала – държава, в която има 700 хиляди изоставени деца (80% с живи родители), е по-духовна от тази, която осиновява инвалиди от Нигерия?

 

На първо място сме по употреба на алкохол и хероин. Правилно ли съм разбрала, че това е критерий за висока духовност?

 

80% от възрастните хора, живеещи в старчески домове, имат роднини, които са отказали да се грижат за тях. Правилно ли съм разбрала, че това е критерий за висока духовност?

 

Ужасната истина е, че в началото на XX век, Русия и Съединените щати са били напълно сравними – две млади, с богата природа и огромен човешки потенциал страни, държави с бързо развиваща се икономика и добра научна и технологична основа. Но в началото на XXI век ние още си плащаме за комунизма, Гулаг, за милионите мъже, бездарно хвърлени в месомелачката от Сталин в името на завладяването на света, а и за путинския бардак – с тотално, позорно, несравнимо изоставане.

Само чрез признаване на дълбочината на това изоставане, може да започне неговото преодоляване. И точно както Петър I се е учил от холандци и германци, ние трябва да се учим от американците. Макар да виждаме постоянно нарастване на социализма и бюрокрация даже в тази велика страна, би било хубаво да се учим – вече дори и от Китай.

 

 

 

20 мнения за “Вътрешен поглед към изоставането на Русия от външния свят”

 1. Стар виц.
  Заседание на Политбюро на КПСС. Един предлага СССР да изпревари САЩ. Друг казва: “Предлагам само да ги настигнем. Ако ги изпреварим, ще ни видят голите задници.”

 2. Благодаря на нашия домакин, господин Инджев, и на господин Васил Костадинов, за възможноста да прочета този забележителен материал!

 3. Повече гласност за такива трезви преценики на реалността!

 4. О Кузмич, Кузмич, какои ти пич, во имя мира пропил москвич!
  (под мир да се разбира свят, защото за другото понятие в момента поради Украйна и Сирия, няма основание.

 5. Не съм съгласен!
  Пример. Руският допинг надмина всички допинги по сите земни кълбета за всички времена. Каква ти Америка тук, какви 5 рубли, не бакса, разбира се.
  Такова чудо беше невъзможно дори за сесесере-то. Но след като през 2007г. лилипут.ин, лично и начело при официално посещение в Пекин уговори с домакините си, тотална взаимна подкрепа с всички възможни средства на ЛОИ следващата година на същото място що ли не съм изненадан ( при това ни най-малко) от поредният, н-ти скандал предизвикан от “матушката”.
  http://gong.bg/oshte-sport/drugi-sportove/shokirashti-doping-razkritiia-rusiia-mozhe-da-byde-izhvyrlena-ot-lekata-atletika-352337
  ЗАКРИВАЙ!

 6. Руската военна техника е остаряла. Затова така дрънкат оръжие. Руската икономика е в много тежко състояние- те даже се отказаха от новоросия. Ако се продьлжи със санкциите те вече няма да са опасни. Затова рублолюбите плачат че има санкции.

 7. Четете Светлана Алексиевич: “Във всеки един руснак дреме един малък путин”. Може и да е прекалено и авторката да се е пообъркала леко, но е абсолютна истина. Зомбита на квадрат са сегашните жители на руската територия. За мен те не са истински руснаци.

 8. “Вътрешен поглед към изоставането на Русия от външния свят”

  Вероятно ова е най-кратката,но и най-точната диганоза на Русия.

  Външния свят е цивилизован, а вътрешния свят си е само една единствена Русия.Огромната страна и многобройния народ просто имат погрешна,неправилна,нецивилизована дуржава.Всичко останало са подробности.

 9. Днес микродиктаторчето е подписало указ за създаване на ПУТЛЕРЮГЕНД – още един пирон в ковчега на хамериканския империализъм. Скоро може да видим нови павлик морозовци и синове на полковете в Донбас и Сирия прекарващи ученическите си ваканции.

  http://www.novayagazeta.ru/society/70652.html

  Следващият пирон може да стане и ПУТЛЕР ГЕЙМС като събере русия, северна корея, иран, хамас, хезбола, боко харам и ISIS естествено, закъде без тях…

  Алтернатива, биполаризъм и КОНТРА на всичко са им нужни като слънцето и въздуха за всяко руско същество, като ги изгонят от ООН заради МН17 ще си направят и руско оон.

 10. ПС Тогава Боко може да кандидатира и двете си кикимори за секретарки – АЙРИНА в хамериканското ООН и Сталинка в руското оон.

 11. В Москва художникът Пьотр Павленский е подпалил вратата на ФСБ на Лубянка! Много руснаци не са зомбирани от пропагандата на Путин.

 12. От хуманна гледна точка изпитвам съжаление към българските русофили, които ще прочетат тази статия.

  Разбира се, имам предвид само тези от тях, които все още се радват на лукса да имат (някакво) самостоятелни мислене.

 13. Последните развития в руската наука са описани не къде да е а в редакционна статия на империалистическото научно списание “Nature” в броя преди няколко седмици. В резюме – завръщането в епохата на соца е пълно.

  http://www.nature.com/news/russian-roulette-1.18595

 14. Едно уточнение – Илон Мъск (правилното произношение на името) е гражданин на САЩ. Макар и роден в Южна Африка, майка му Mей Халдеман е родена в Канада, нейният баща (дядото на Мъск) е бил американец, роден в Минесота. Илон Мъск е имал по рождение канадско и южноафриканско гражданство, а от 2002-ра е гражданин на САЩ, където живее от 1992-ра година.

 15. Все пак шистовият газ не се превърна в чак такъв успех.По-скоро обратното! А че на Русия и трябва друг модел на управление няма спор. Не може вече 20 години Путин да си” менка” позицията с безгласния Медведев и това да е здравословно за една велика държава.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.