Мръсният номер с руската мръсна бомба хвана в размътената ни медийна среда доста шарани

С текста, който ще прочетете, ще си разваля още повече дипломатическите ( отдавна развалени и без това) отношения с българските медии. Особено заради обобщението, пишейки за медиите у нас изобщо. Читателите на ivo.bg обаче са ми по-важни.

 

Много пъти съм отбелязвал, че не изтъквам положителните изключения от общата медийна картина в България именно, за да не заставам в позата на „еднолично жури”. В този случай обаче положението ( ми) е още по-лошо от гледна точка на онези, които дразня: просто не виждам изключение от налапването на руската дезинформационна стръв, която българските медии захапаха вкупом за т.н. гаф с на практика демонстрираната , а не „случайно” показана заплаха от руска ядрена мръсна бомба, “случайно” демонстрирана в руския телевизионен ефир от руски генерали.

 

Изобщо не „кокетнича”, а наистина бих се радвал да бъда опроверган с факти, които да показват как някоя българска медия е реагирала бързо и не се е хванала на подхвърлената й дезинформация. Но не с днешна дата. Днес вече тук се цитират западните медии и тяхната реакция на мръсния номер с мръсната бомба, рекламирана на практика от всички , които тиражираха безкритично новината.

 

Нямаше такава реакция. А толкова ли беше трудно да се досети човек? Нима не е известна руската управленска параноя и мания за засекретяване, особено по отношение на въпросите, свързани с войната- любимата, върховната, най – ценната тема на руските режими, чрез която се борят да консолидират своя манипулиран народ поради липсата на възможност да постигнат патриотична гордост чрез друга обединителна , но градивна кауза?

 

Получава се следният парадокс: от една страна претендираме да сме си близки с Русия, т.е. да я познаваме и дори се самопредлагаме не рядко ( без някой да ни е молил за това- най-малко пък самите руснаци) да послужим като мост, посредник в отношенията между Запада и Русия. А в същото време не сме в състояние да разчетем елементарната истина под руската камуфлажна пропагандна мрежа, която се оказва рибарска за българските медии защото се набутват в нея вкупом на мига.

 

Ако за Русия тези манипулации са стар трик за хващане на лековерни, то за нас, „познавачите”, е още по-жалко, че не сме се научили да го разпознаваме.

 

Помните ли историята с показаното по БНТ обезглавяване на руски войник от някакъв чеченски изверг? Беше чиста проба пробутан от руските служби видеозапис с цел да се привлече симпатията на света към руската политика в Чечня, където в крайна сметка огромната държава смачка един миниатюрен народ с цялата мощ на огромната си армия без оглед на цивилните жертви чрез масирани артилерийски обстрели и въздушни бомбардировки по лично разпореждане на изгрялата от нищото звезда Владимир Путин.

 

Видеозаписът беше автентичен, но толкова ужасяващ за гледане от нормални хора, че нито една нормална медия в света не го излъчи иначе, освен с кратки, замъглени и заглушени по отношение на писъците кадри. Операцията на руските служби, подхвърлили видеокасетата къде ли не в Европа, успя единствено в България и в Република Сръбска, чиято телевизия също завъртя нечовешката картина на обезглавяването едно към едно.

 

За разлика от доста философстващи нашенски експерти моя милост съм видял „на терен” ( както е модно да се казва днес) лично какви ли не ужасии през онези дълги 4 години война в Ливан ( които ми се водят като форма на „облагодетелстване” от комунизма и причина да бъда обругаван за тази „привилегия” от  страна на всякакви страхливци, най-вече о срдите на онези, които нее посмяха да заминат за Бейрут през онази 1983 г.). Работех в софийския офис на радио „Свобода Европа” по време на демонстративното клане, показано по БНТ и напуснах стаята с телевизора ужасен както никога преди. Но въпреки очевидният факт, че подобно зверство не може да се демонстрира пред широка публика, а още по-малко в централните новини от 20 ч., намериха се доста защитници на руския пропагаден номер с обяснението, че истината трябвало да се показва такава, каквато е.

 

Истината, щом е сготвена от руските пропагандатори, повече от 15 годни по-късно, отново не беше разпозната на прима виста от нашите медии като трик на московските дезинформатори.

 

А защо аз не се хванах и реагирах така, както после реагираха от Би Би Си например? Няма нужда обяснявам сам – и без това, щом не желая да влизам в руските капани, сигурно отново съм заподозрян в русофобия, т.е. в критичен анализ на подхвърляните от кремълските войнолюбци примамки.

 

Ако някой все пак се вълнува от отговора на въпроса, да пита в Брюксел. Там от 1 септември функционира ново звено за противопоставяне на руската дезинформация, което на 26 октомври публикува първия си бюлетин с конкретни факти. Член на екипа от българска страна е пишещият тези редове, който имаше честта да бъде споменат за своя принос към каузата за разбиване на руските пропагандни лъжи в първото издание на бюлетина.

 

Не подхожда много за финал, но понеже неминуемо ще стовари като клевета върху клетата ми глава, бързам да контрирам най-важното за клеветниците: не ми плащат и дори не знам как от новото звено в Брюксел са стигнали до предложението към мен – свързахме се след покана за това на английски в коментарната част на блога ми ( т.е. не съм някаква „официална кандидатура” от „квотата на България”).

 

За мен е чест, пък и съм свикнал – работата ми за ivo.bg на повече от пълен работен ден без почивен такъв 365 дни в годината, довела до над 4000 авторски публикации и 26 милиона посещения към днешна дата също е гарантирано без грантове. Точно това вбесява най-много глутницата от лаещи по скромното ми информационно возило, които съдят по себе си и не могат да повярват, че е възможно да се бориш за друго, освен за господарския кокал.

49 мнения за “Мръсният номер с руската мръсна бомба хвана в размътената ни медийна среда доста шарани”

 1. По темата. Няма по-поръчкови медии, платени (петоколонци) и “идеалисти-наивници-романтици” (или казано направо-полезни идиоти)от работещите в 99% от нашенските медии. Нали искат да показват истината, такава каквото е. Ами да слушат тогава любимият им №1 диверсант на раззия Гиркин(Стрелков) за ефикасноста на руските ВВС в Сирия. Да добавя все в тази връзка и анализът на независмимата експертна група Bellingcat.
  Понякога си мисля, че освен на хранилка на Кремъл са хем тъпи, хем мързеливи. Па може това да са основните изисквания на работодателя. То бива-бива разгласяване на врели-некипели с нулева критичност, ама чак пък толкоз.

  http://rusmonitor.com/uspekhi-rossijjskikh-vvs-v-sirii-lozh-girkin-postavil-pod-somnenie-ehffektivnost-bombezhekgir.html

  http://censor.net.ua/news/360311/rossiya_privodit_lojnye_dannye_o_tselyah_aviaudarov_v_sirii_bellingcat

 2. Поздравления ф-н Инджев!

  А както знаем сит на гладен не вярва, така и русолюбците не могат да проумеят (ако изобщо използват по предназначения мозъка си за мисловни процеси!), че не всички са продажници каквито са те самите.

 3. Щом чух тази новина за „ случайно изтеклата“ информация, която при това била и секретна, веднага ми беше ясно, че това е чиста партенка. В Русия, където, както Иво правилно отбеляза, само за война и борба срещу нещо си говорят и мислят, толкова това се изключва, както това, да ходиш на баня и да си носиш водата за къпане.
  Как може да си го представи някой си „вярващ“, специален коментатор да е поканен да беседва в медии и да не е съгласувал това с цензурни инстан(ла)ции?
  Да оставим това, че тези мръсни бомби отдавна се употребяват от някои ислямски сдружения на империята на злото.
  Та да не е от вчера всеизвестно, че радиоактивни субстанции се използват за поразяване на „врагове“, или някой е забравил случая в Лондон с радиоактивния Полоний.

 4. Г-н Инджев, поздравление за поредното международно признание.
  То сигурно ще извади от равновесие достатъчното на брой Ваши “ПОЧИТАТЕЛИ” за по-дълго време.Ама като са посредствени анализатори и коментатори, а някои и направо тъпи-по Радан Кънев, не може да имаме друго очакване.Те стръвно ще продължават да се пререждат на кремълската хранилка.

 5. Благодаря Ви,г-н Инджев.Няма да сгреша,ако като един от многобройните (!) мислещи и честни българи заява: Обичаме Ви,много. Дълги години нашите и съветски пропаганди клеймеха Запада,че се въоръжавал и дрънкал оръжие.Сега следовниците на тези пропаганди,както и самите путински управници,правят точно това – дрънкат оръжие.Нещо повече – хвалят се с ужасни ядрени бомби и ракети и заплашват,непредизвикани от никого,да унищожат градове,държави и планетата. Тяхната агресия си е същата,както през времето на СССР.С една разлика-смокиновия лист,закриващ срамотиите им,сами си го смъкнаха. Товаришчите дали могат да си дадат сметка за цената,която престъпниците неминуемо заплащат.

 6. Към МИН:

  Е, едва ли точно Радан Кънев е събирателният образ на онова, което казвате…Не съм му адвокат , а и той не се нуждае от такъв ( поне в случая).

 7. За мен е чест,че ВИ познавам,че чета непрекъснато написаното от Вас и последвалите коментари,г-н Инджев!Успех!С най- голямо уважение Марга.

 8. Поздравления господин Инджев! Пожелавам на България поне един вестник /не че чета вестници/ и една телевизия от Вашия ранг! Това би променило много неща! Бъдете здрав!

 9. Г-н Инджев
  Нивото,качеството и обхватността на информацията,която ни предоставяте във Вашия блог я даваме ние потребителите .Искам да ВИ кажа,че оценката е най висока от всички български медии,независимо от стойността на редица авторски публикации от също талантливи автори.При всяко сядане пред компютъра няма начин да не посетя блога Ви.Понякога се изкушавам и аз да участвувам в този процес и не рядко пиша глупости за които после съжалявам.
  Всичко това го казвам не за да Ви лаская,Вие нямате нужда от това.
  Казвам го за да Би вдъхна кураж да продължите по този път.
  Това е особено важно за нас.
  Радвам се,че участвувате в Международен информационен бюлетин в Брюксел за борба с дезинформацията.Това е чест за България и всички нас.
  Казвала съм го вече ;Вашите есета са съпоставими с тези на Великият Георги Марков.На добър час.

 10. Харесва ми как отговорихте на МИН,г-н Инджев!Аман,от ,,нетъпи”анализатори…

 11. Мога да кажа че въдицата с апетитната стръв, поднесена на минутата в италианския печат, изненадващо и за мен не предизвика почти никакви отворени усти на местните шарани, иначе не криещи любовта си към “madre russia” и не бе налапана от никого.
  Аз се питам друго обаче. Дали няма да е уместно и полезно някоя БГ “строителна фирма” да направи подобен реципрочен проект-отговор на който да бъдат изобразени превръщането на МОЧА в детска площадка с всичките му там пързалки и люлки както и амбасадата срещу парк-хотела в турска баня примерно с голям аквапарк в двора. Като се наблегне на показването на съответната мощна строителна техника – багери, булдозери, трейлери, кранове с необходимото такелажно оборудване и др …
  После тази диплянка, добре отпечатана и съдържаща всичките необходими скици, чертежи рендеринг-изгледи и спецификации небрежно да бъде изпусната близо до входа на бърлогата на н.в. официалния пияндурник на русия в България. Още по-добре пък ако изтече в ефира или в другите нагледни средства на някоя медия.
  Това го казвам защото не виждам на БГ политическия хоризонт човек или политически субект способен да работи сериозно и ефективно в посока на СКЪСВАНЕ НА БГ с русия което е единственото спасение за Родината ни. Казвам го и защото единственият който може да го направи засега е безстрашният Путаранчо, очакващ всяка възможност да демонстрира топки на всички наоколо които се възхищават на ерекцията му. Дали ще клъвне? Естествено че не ще кажете. Но 86-процентното плиткоумно стадо от неговия рейтинг ще я налапа като нищо. Което е важна стъпка в необходимата посока.
  В края на краищата БГ с всичките и там пети колони, руска и русофилска агентура е крещящо доказателство за безпомощността и безсилието на миниатюрното диктаторче да направи нещо сериозно срещу нея освен джавкане. Срещу всички съседи които не са в НАТО то се озъби, наръфа ги и отхапа по някое вкусно парче. А срещу БГ не се получава нищо подобно, а само едно жалко плюене. Получава му се точно както в руската поговорка «Не съем, так покусаю» (не мога да го изям, но поне ще го нахапя), което едва ли остава незабелязано от близкото и далечното му обкръжение и в един момент това безкрайно ялово зъбене срещу БГ все пак ще има крайно отрицателен ефект върху рейтинга му. И 86-те процента може да поискат това скъсване което той ще трябва да направи иначе подкрепата ще започне да изтънява. Така че можем сами да се погрижим за високия му рейтинг с точно такава плява която въпросното стадо явно много обича.

 12. Мисля че има много рублофили в Българските медии. Това обяснява всичко.

 13. Като злопаметна личност, аз не забравям и водещата на “По света и у нас”, която представи “с хъс” кошмарните кадри с обзглавяването на руския войник – МИЛЕНА МИЛОТИНОВА !!!
  С какво я наградиха “за смелостта”, къде информира и анализира сега?!

 14. Де да бяха “шарани”, да ги пуснем на скарата ама такива “шарани” и котето няма да ги барне.

 15. В момента на научаване на “новината”,от ефира на БТВ, коменарът ми беше абсолютно същият, с добавка, че това вече си чист рекет към светът! Нещо от рода-Знаем че сме ви противни, знаем че сме некреативни, изостанали и можете да ни изолирате до пълен фалит, НО не забравяйте че сме достатъчно диви и алкохолизирани да взривим планетата!

 16. Уважаеми, господин ИНДЖЕВ!
  Не Ви поднасям поздравления, защото
  от моя гледна точка за брюкселското звено е чест, че Ви има за член в екипа си!
  За мен е радост, че Ви има!
  Горд съм, че Ви познавам лично!
  Сърдечни поздрави и благопожелания!

 17. Добре щеше да е да се приложи линк към въпросното Звено.

 18. Към Иво Инджев:
  Много се радвам за Вас г-н Инджев. Едва ли има по-добър познавач на русия от БЪЛГАРИЯ. Изборът на Брюксел е изключително точен. Поздравления и ГОСПОД сили да Ви дава! Честито!

 19. Искенно Ви поздравявам за възможността да работите за звеното по разконспириране на руската пропаганда в Брюксел. Ще имате още по-голяма аудитория, която да се наслаждава на точните Ви попадения. А относно руската мръсна бомба – като чух новината, си казах: няма как да е грешка, още по-малко от страна на генералите. Не знам обаче дали този „гаф” не е предназначен по-скоро за вътрешно ползване – за повдигане на бойния дух на наци(т)ята.

 20. Към МИН:
  Приятелю,не с тире.Сложи скоби,че и мен ме обърка!

 21. Поздравления и от мен, Иво, за това, че будното ти професионално око не пропусна и този факт. Журналистическият ти професионализъм е рядък за българската гилдия. Като си припомня, че нашите проруски глашатаи не са пропускали да хвалят руското (съветското) оръжие, си мисля, че “налапвайки журналистически въдицата”, твоите колеги ще накарат и хиляди техни зрители и читатели да го направят сляпо и наивно.

 22. Впечатляващ е ресурса с който разполага руската пропаганда. На пръв поглед изглежда че потокът от лъжи и дезинформация е безобиден. Но когато се погледне какви са последствията се вижда че това са директни удари върху свободата и демокрацията. И то не само в страни които имат слабо демократично общество. Ето например в една богата и свободна Норвегия се уволнява журналист за статия критикуваща агресивната политиката на Русия в Украйна:
  http://www.bbc.com/news/magazine-34789927
  Почти 100% съм сигурен че става въпрос за корупция крепяща се на износа на петрол от една норвежка компания (както се вижда от статията на BCC).
  Скоро прочетох някъде че битката сега не е между демокрацията и тоталитаризма а между демокрацията и корупцията. Корупцията стъпва върху аморалните желания на човека и бързо разяжда всичките му добродетели. Проблемът е че тази корупция се създава и развива от една тоталитарно терористична държава. А това е една много опасна атака която се пренебрегва.
  Благодаря ви г-н Инджев че се борите на този фронт!

 23. Поздравления, г-н Инджев!

  Както винаги талантливите и можещите са по-ценени на запад и ненавиждани в БГ.
  Трудно е да запазиш човечността си в държава окупиране от крадци, на доверие, пари, заслуги, постове, села, градове, общини, фирми и т.н.

  А относно ЕС, ако бяха поканили, съществото възпяло САЩ и защитаващо руската империя или радиооводещия не ДеИнструкиция, тогава щях да търся първия полет до Марс.

 24. Към Вин Петров:

  Именно- нормално е да реагирате така. Позволих си да се “заям” с нашите медии точно поради това, че и Вие, и много други хора моментално са разбрали измамата, но не и онези, на които това им работа. Никак не ме радва да съм изключение в тукашната журналистка. Ако щете вярвайте, засягам темата с голямо нежелание. В края на краищата не искам да съм враг на колегите си (в техните очи). Но истината ми е по-скъпа от криво разбраната гилдийна солидарност.

 25. Към sms:
  Не я споменах нарочно, за да не прозвучи лично. Уволниха я заради гафа в крайна сметка. След което отиде “при царя” и стана…шеф на медийната комисия в парламента! Впрочем не съм сигурен, че вината е била изцяло нейна. Там случаят е като за гарвани, които не си вадят очите защото имат по-важна обща работа в ятото.

 26. Русия се готви да ни изпепелява с ядрени торпеда, а нашите медии мълчат!

 27. Браво Иво..!!!!!
  Дано повече хора четат редовете ти, дано повече българи прогледнат през тежките облаци на лявата пропаганда, корпоративната, пък и московската такава.
  Жалко, че си самотен войн на информационното поле в клетата ни държава.

 28. Към Тенко:

  Въпросът с ресурса е много важен.. “Голямата бензиностанция”, както сенаторът Макейн нарече Русия, би могла да използва постъпленията от природните си ресурси за инвестиране в бъдещето на нацията чрез съответното образование, здравеопазване и прочие градивни каузи, заради които и най-завистливите чужденци няма как да не я поздравят, ако го правеше . бащинските грижи за добруването на следващото поколение е нещо, което би било проява на нормалност.Вместо това за пропаганда Русия харчи чудовищни суми, компенсирайки изоставането си чрез лъжи за своя “прогрес” ( виден от побоя, който нанася на по-малки противници, като Грузия или Украйна). Има далеч по-богати държави, но през ум не им минава да харчат парите на данъкоплатците като изливат милиарди за хибридни информационни войни, а Путин се възползва от този факт, за да създава изкуствено впечатление за успех в пропагандирането на “успехите” ( си).

 29. Само така, г-н Инджев!
  Аз лично от години не гледам телевизия, не слушам българско радио – не им вьрвям. Информирам се за събитията от блогове.
  И при мен номерът с изтеклите секретни проекти не мина. Само наивник може да се върже на това.

 30. Чудесно е, че сте член на този екип от българска страна! Поздравления!
  Що се отнася до нашите медии имаме пореден случай на информационно затъмнение по БТВ. На 11.11.2015г. в предаването тази сутрин беше проф.Калин Янакиев, който разобличи активното мероприятие на петата колона при посещението на Вселенския Патриарх в България. Добре е повече хора да го бяха чули, защото истерията беше голяма по всички медии и много българи паднаха в капана. Точно този запис не може да се намери на страницата на БТВ в интернет, а всякакви други “важни” теми, като например жигулката на някакъв човек може. В същия период атаката на петоколонниците беше изключително силна. Видните “борци за православието” в България например, като Велислава Дърева и Божидар Димитров и др. обикаляха всички телевизии.

 31. Не искам ни най-малко да ставам адвокат (въпреки, че и такъв съм бил за кратко) на МИН но според мен грешка в препинателните знаци доведе към забележките към него.
  Но това е бял кахър на фона на благата вест от Брюксел. Както казват тукашните ми по “съвместителство” “компатриоти” на (хибридна) война като на война. В тази война България праща своя най-елитен войн.
  Въпреки че, пропагандата на ватниците е по-нефелна и от съветската, тя заслужава заради милионите наивници (шарани) по света и у нас мощен отговор. А сега са и други времена. При наличие на интернет плюс екзистенц миниум от критичен разум са напълно достатъчни да разбият всяка лъжа независимо от “качеството” й.
  Жалка история са тези мизерници надскочили с н-пъти нивото си на некомпетентност.

 32. Не знам за останалите, четящи този блог, но напоследък аз все повече и повече се сещам за онзи ред от ОНОВА тефтерче: “НАРОДЕ????”
  Не знам защо така се получава така у нас, дали качеството на материала, който остава тука, стремително намалява ( заради износа по 2-ро направление ), дали хората просто се обезверяват и отчайват….Но ако можех с едно име да определя каква е нашата държава в момента , то това би било- Държава на РАВНОДУШНИТЕ….

 33. Най-напоителната лъжа на Кремъл остава тази за процентната подкрепа на Путин. Последно през октомври кремълският глашатай огласи 89.9%.
  И 100% ще стигне; и нагоре? – всичко е възможно и в математиката.
  Остана обаче нещо недогледано. Кремъл трябваше да забрани фотографиите. Заради безконтролното щракане още едно руско решение светна за света:
  https://twitter.com/JuliaDavisNews/status/665029917185286144

  (същата засекретена технология ползваше прабаба ми, за да не се ‘развуват’ чорапите).

 34. Поздравления г-н Инджев, за реакцията и развития нюх към подобни “неволни разсекретявания и осветлявания” на строго пазени тайни!

 35. Уважаеми Г-н Инжев,
  Благодаря Ви , че написахте за мен
  на първата страница на книгата си “ ТЕЧНА ДРУЖБА 3”-
  На Александър…
  Ще пазя този спомен.

 36. Поздравления и от мен! Този отдел по контрадезинформация е крайно нужен, защото лапнишарани, зинали да глътнат кукичката със сърпа и чука, увити в пачка рубли/евро или друга кешавица, има доволно и на Запад.

  Че доста от нормалните, незомбирани от русофилия хора в РъБъ веднага реагираха скептично на дезата на ген. Решетников, е радостно. Ясно се видя и че “официалните медии” тук действат като филиал на Кремъл, дори без да са делянпеевски. Който има очи, да гледа, който има уши , да слуша, който има мозък, да мисли.

  До СМС – др. Милотинова, след въпросния скандал, бе приютена в НДСВ като депутат в 39-то НС, а в момента продължава да получава рАЗИЙСКи сребърници в “България от еър”. Както е думата, явно не е гнуслива, да са й сладки!

  Респект, г-н Инджев!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.