Путин пак обвини България в турски контекст

„Известно, что ЕС и Болгария торпедировали реализацию «Южного потока» и не дали нам реализовать этот проект. Хотя он, безусловно, полностью соответствовал бы интересам Болгарии, да и всей Южной Европы. «Турецкий поток» позволил бы российскому природному газу приходить на турецко-греческую границу, фактически – на границу с ЕС. Здесь его смогли бы покупать европейские потребители. А странам, которые отказались от участия в строительстве нового энергомаршрута, остаётся подсчитывать упущенную выгоду.”

 

Обобщено преведено, Путин благоволява да спомене България отново 11 месеца и половина след като даде от Анкара сигнал за пропагандно охулване, стартирало по негова команда на 1 декември 2014 в турската столица. Тогава той посочи България като виновник за спирането на „Южен поток”.

 

Днес той ( почти) повтаря обвинението в интервю, публикувано на сайта на оглавяваната от него институция.

Интервью информационным агентствам «Интерфакс» и «Анадолу»

В преддверии саммита «Группы двадцати» Владимир Путин дал интервью российскому информационному агентству «Интерфакс» и турецкому информационному агентству «Анадолу».

Понеже има знаменит руски прецедент за това, как една погрешно поставена запетайка от заповедта на руски самодържец води до обесване, вместо до помилване на негов поданик, реших да се вгледам в детайлите на височайшата информация.

 

И какво да видя? Путин говори за ЕС и България в множествено число. Има едно И: „Европейският съюз И България” са виновни за спирането на Южен поток, казва самодържецът. Подчертавам, цитатът е вода от извора, от самия президентски сайт на Русия и това го прави направо свещен по своята непоклатимост.

 

Сега как да реагираме на тази промяна- малка на пръв поглед, но не е за пренебрегване, щом говори „най-влиятелният” политик на света ( а е такъв в лично качество именно заради концентрацията на власт в самодържавните му ръце)?

 

Откакто самодържецът даде сигнал за бамбардиране на България с пропагандни обвинения, верните висши поданици на Путин – от шефа на външната парламентарна комисия Пушков , хпрез историци, придворни коментатори и чак до „политици” като хулиганстващият Жириновски, винаги акцентират върху презрителното за тях обстоятелство България да действа по разпореждане, внушение, по заповед на Брюксел.

 

И сега изведнъж шамарът на Путин за България включва едно незабележимо, но забележително И. Да не би в Москва да признават изведнъж нашата малка, най-бедна в ЕС ( както редовно ни напомнят злорадо кремълските говорители) страна, да се е превърнала в някакъв самостоятелен фактор, че самодържецът благоволява да употреби тава И?

 

Или може би е точно обратното- Путин напомня, че България е нещо различно, непризнато за интегрална част от ЕС?

 

Ако втората хипотеза е вярна, значи предстои нова путинофилска пропагандна офанзива, която до докаже твърдението, че България е И, т.е. нещо различно, нещо, налазено трайно от руското влияние, поради което подлежи на поредно руско „освобождение”.

 

Точката над И трябва да поставим ние, ако наистина сме поне малко различни от онова, за което ни таксуват в Москва, т.е. не сме съвсем покор(е)ни.

 

21 мнения за “Путин пак обвини България в турски контекст”

 1. Явно и турците са “торпедировали” Путин. Абе тоя Путин е много нахален. Дето има една приказка – в селото не го искат, а той пита за поповата къща.

 2. Поредната обида към България.

  Но това са convulsii ante mortem – последни подритвания на самодържеца.
  Догодина Обама си отива и Путин ще търси петия ъгъл да се скрие.
  И като не го намери, ще последва учителя си Милошевич.

 3. Исаков,

  С тези обиди до никъде няма да стигнете.
  Нали знаеш – освен отрепките, на които плащаш – останалите българи много ви мразим. За съсипаната през последните 70 години България, за избитите и за прокудените.

  Проклети да сте, мръсни руснаци!
  Оставете ни на мира и вървете по дяволите!

 4. Да добавя последно за тази вечер.

  Престъпленията на комунизма /по Закон/ не трябва да бъдат ограничавани само в периода 1944 – 1989. Защото те продължават и до днес.

  И престъпниците са същите тези хора.

  Лустрация, съд и конфискация!

 5. Добре, че България и енергетиката не са в добро икономическо състояние, защото колко му е да пропилеем още някой и друг милиард.

 6. “ПОЛНАЯ И БЕЗОГОВОРОЧНАЯ ДЕ-РУСИФИКАЦИЯ” заедно с “ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛЫ – ВНЕ ЗАКОНА” !!!

  Това трябва да станат двете основни цели на България за да оцелее и оживее пред руската агресия. Написано е на езика разбираем за обектите и субектите които тези патриотични освободителни действия трябва да преследват.

  Не е ли време да престанем да се правим че нищо не се случва и да чакаме някой да ни свърши работата. Това което искам да кажа е че пред опцията «да не правим нищо» за предпочитане и обект на подкрепа трябва да бъде всеки опит «да правим нещо». Да, понякога не става много добре, идеите са недостатъчно ясни и действията не много ефикасни, моите думи може и да изглеждат дърварски, но дайте да погледнем всичко което произлиза от най-високите етажи на нашата общност и съюзи дали и то е всичко ефикасно и изпипано.

  Вчера чета че в Европа били заловени с бляскава ефектна блиц-операция на полицията и секретните служби цели 17 опасни джихадисти едновременно в 5 различни европейски държави. И си викаш – брей мама му стара, наш’те пипат яко, не се шегуват. Това е ако прочетеш само заглавието. В края на статията обаче е написано че организаторът на мрежата, или баш-джихадистът който ги вербувал действал от килията си в норвежки затвор (??!!) и чрез интернет успял да наплете цялата паяжина. И си викаш – егати полицията, егати секретните служби….

  Друг пример е моята любимка Федерика, височайшата представителка на външната политика на ЕС която продължава се мъчи да организира всевъзможни кръгли маси (??!!) с всички джихадисти и терористи по света. Ами не са ли това крещящи доказателства за късогледство, самонаказваща и самодеструктивна тактика и поведение. Докога ще продължава тази тактика и поведение и у нас в БГ пред явния агресор.

  Не е ли същото, че и по-лошо и положението в България по отношение на главния хибриден джихад, обявен срещу Родината ни от русия и подпомаган най-активно от българското русофилство. Не 17, а 17 пъти по 17 хиляди активни джихадисти-русофили лазят по снагата й и са хванали в примка всеки неин орган, всяко нейно сетиво и нерв и ги използват в своя лична и за покровителката си полза, а не в нейна и на народа изгода. Не мрежа, не паяжина, това се нарича тотална зараза. И тук не сме позволили на техния главен джихадист да оперира от затворническата килия, а имат официално регистрирана организация, първичното и определящото в устава на която е декларираната и мощно разтръбена обич към друга държава(??!!), (русия) и работата за нейните вечни интереси и претенции. А българските интереси ги няма никакви или са производна на първата точка в устава им. Това е не само неприемливо за една самостоятелна държава, но е и крайно обидно, ГАВРА Е С НЕЙНАТА НЕЗАВИСИМОСТ!!! И тук себенаказващата от 70 години политика е парализирала и държавата ни и сетивата на всичките политици и обществени дейци. И по същия начин си викаш – егати държавата и егати институциите които си имаме….

  Никакви джихадистки русофилски организации и никакви кръгли маси с русия не могат да имат място в отношенията ни с тази доказана във вековете агресивна спрямо България държава и докато това не се изкорени из основи и не се видят някакви наченки на проблясък в ответната страна за равноправен диалог с БГ, ОТНОШЕНИЯТА С НЕЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ СКЪСАНИ !!!

  Да, крайно твърдо е като позиция, но това произлиза от настоящата обстановка. Русия има, но това което виждаме е един ужасно болен и комплексиран субект в международната политика, който най-много има нужда от оздравяване и единствено скъсването на отношенията с него може само да му помогне да намери вътрешните си здрави сили които са подтиснати в момента.

  Има и друга тактика. Днес има и добрата новина че дрон е настигнал и унищожил най-известния джихадски показен палач и брутален екзекутор. Много добре, но за съжаление такава тактика не можем да възприемем по ред причини.

 7. Путин си мечтае да контролира Балканския полуостров. Къде беше показано изцяло обезглавяването на руския войник – в Република Сръбска и България. За Република Сръбска Путин има големи планове. Но как да се стигна до там – през България. Ще изпълнят ли нашите рублофили това? Не! Ще си останат с мечтите!

 8. Такава омраза към България!
  Мисля,че няма друга нация в света която да ни мрази толкова.
  Защо?
  Няма обяснение.
  Какво им направихме? Нищо.
  Просто отказахме да им бъдем роби.
  Благодаря им ,че бяха искрени.
  От тук нататък ,ние,българите трябва да се сплотим и с гордо вдигната глава да пазим достойнствата на нашата нация.
  Никога повече да не сме подвластни на московските команди.
  Да не се продаваме за жалките им рубли.
  Да бъден свободни и независими.
  Съдбата ни даде този шанс.
  Да не го пропуснем.

 9. Като изпада все повече в изолация, Русия се опитва да ни скарва с кого ли не. То не бяхме определяни като Троянски кон, противопоставяни на Турция, скарани с Вселенския патриарх. И-то наистина трябва да се чете внимателно, защото не се знае какво ще й хрумне на Дългата ръка, а може би вече и е хрумнало?

 10. Та той никога не ни смята за част от ЕС, а само за свой троянски кон. Това “и” е съвсем на място в главата му и докато не се отърсим от тъпата подмазваческа политика на петата колона, така действително ще си изглеждаме.

 11. Да, 2016 е последната за Обама и ако американците не сглупят да изберат Доналд Тръмп, на путкин ще му се стъжни животеца с президент Марко Рубио, или Карла Фиорини, а защо това да не са бъдещите президент и вицепрезидент на САЩ?! Амин!

 12. Ясно е, че българските политици действаха по-скоро в синхрон с марша, който им свиреха от Москва и спирането на Южен Поток се случи след изключителен натиск върху тях *от* Европа (и САЩ).

  Поради многото изключения от европейските норми и практики и в самата България много хора правят едно такова разграничение.

  Факт е, че криво седим и много-много не се вписваме в ЕС, където членството ни беше подарено от едни по-далновидни политици по чисто геополитически причини.

 13. “ЕС и България” би звучало нелепо като “Крим и Севастопол”, ако не бяха нашите продажни управници, които придават смисъл на това “и”. В Брюксел ни разглеждат в пакет заедно с Румъния като едни развиващи се европейски страни, но от гледна точка на Путин само България е нещо различно, което му принадлежи по право, и само за нея той слага това “и” с огорчение и злоба. И е прав, разбира се. Проблемът не е в него, а е в нашите продажни управници и в нас, които ги избираме. Защо на Путин и през ум не му мина, като не става през България, да пробва “Южен поток” да мине през Румъния, която за ЕС е в комплект с България по изостаналост и корупция? Трасето върви успоредно на Дунава от южната страна. По същия начин можеше много лесно да мине от северната страна и да се включи на същото място в Сърбия. Но в Румъния номерата на Путин не минават и той предпочете сложната във всяко отношение турска връзка.

 14. До Rossen Iordanov

  Мога само да се присъединя към мнението ви, колега.

  С две уговорки – ЕС ще тръгне към оправяне, когато към престъпници и осъдени девианти престане да прилага тези перверзни разбирания за демокрация и хуманност (джихадистки главатар ръководи шайката си от кауша по Интернет; или Андерс Брейвик от кауша е дистанционен студент-слушател. Хайде стига, моля ви се!)

  И второ, възприемане тактиката с дрона: Можем, можем, и още как. Факт е, че вече я възприемаме. Защото когато толерантността се превърне в толерастия, последиците са плачевни!

 15. Към Аэрофлот
  Мислех да включа и него в коментара ми но щеще да стане много дълго, не може да го споменеш само без да изразиш отношение. В скоро време можем да очакваме да започнат лекциите и трейнингите на Проф. БРЕЙВИК, на тема “Миграционните и интеграционни процеси в Европа и мутикултурализма – история, тенденции и перспективи!!!” Нали знаем че той много усърдно се учи в момента. В един мой саркастичен коментар преди го бях предложил за ръководител на спасителните операции на ЕС в средиземно море -“MARE NOSTRUM”.

  Hо няма да се обиждаме сега на нашите далновидни европейски ръководители, те действат по план, нищо не е случайно. Планът се казва KALERGI PLAN и е в ход от почти 50 години а призът на същото име се дава на най-изтъкнатите дейци на пан-европеизма. Там за тази година са го дали на нашия виден ръководител, обичаният от всички нас другар-книжар-библиотекар-и-баш-европарламентар ШУЛЬЦ. В списъка от призьори от близките имаме грижовната Мути, забележителният евродеец и европрезидент, авторитетният (както беше определен от някои навремето с авторитета на мръсен парцал) г-н Ромпой и други. В миналото даже в списъка стоят всички носещи колони на европеизма, Всичко е ОК, на мен също ми харесва перспективата за СЕЩ, но що се отнася до това да пляскаме с ръце и се прегръщаме с нашите братя араби и негри нещо не съм много съгласен. Защото планът предвижда не само пляскане с ръце и прегръщане (и после кой от къде е) а планирано сношаване, съвокупляване, смесване на кръв и расов инжиниринг и като резултат – новата европейска раса, производна на мултикултурната, мултиетническа и мултирелигиозна среда, основите на която се полагат днес. Ще стане навярно не скоро а след 200 години, но все пак МЕН, А СЪМ СИГУРЕН ЧЕ И ВАС НИКОЙ ДОСЕГА НЕ Е ПИТАЛ ДАЛИ СМЕ СЪГЛАСНИ.

  Все пак може и да не съм разбрал правилно – в нета има премного информация, аз съм чел доста но не всичко и може да не съм прав.

  коро време може

 16. ПС продължение
  Стана многодълго и затова продължавам с някои любопитни факти по темата. Наскоро трябваше в нашия парламент в Италия имамът на Кайро да държи LECTIO MAGISTRALIS. Bсичко е много хубаво, каква по-добра възможност да се запознаем с културата и религията на нашите съседи ще рече човек. Само че има много гласове и то все по-настойчиви да не се провежда това културно и полезно взаимно-опознавателно мероприятие (организирано от нашата комуно-председателка на парламента, нещо като италианска цецкацачева и още по-активна международна деятелка за разбирателство между народите от любимката ми Федерика, която бе изстреляна на по-висока орбита). Но какви и кои са тези противници и ретроградни елементи нежелаещи да приемем имама -ами всички които са забелязали че той от край време проповядва хвърлянето на всички евреи в морето и която операция отново е в ход, като предварително се процедира накълцването на евреите на парчета преди да бъдат хвърлени в морето, може би за по-лесно, от логистични подбуди. Накълцването започна тия дни и в Милано. Засега въпросната LECTIO MAGISTRALIS е отложена, с нетърпение очаквам кога ще премине парижката олелия и да я проведем.

  Точно днес трябваше да дойде и видният миротворец, “умереният” президент на Иран Рохани (само някакви си нищожни 2000 екзекуции от началото на мандата му), първо в Рим, после и в Париж. Това сигурно е плод на совалките на Федерика, щото тя много обича да колекционира селфита с видни миротворци по света (Арафат, Путин и др,) това е много отдавна вече. Само не разбрах защо и тук имаме отлагане, дали е заради пак тази суматоха в Париж (можеше поне в Рим да дойде да ни прасне и той една LECTIO MAGISTRALIS) или е заради твърдоглавието на французите, за жалост пословично. Той казал че не иска да има вино на масата на официалния обяд в Елисейския дворец, те казали че не може да няма, той пак казал че не иска, те казали че ще има, после той пак казал че вино не трябва да има а те пак казали че ще сложат и т.н. И сега не е ясно какво е станало и информация повече няма щото вчера стана патакламата.

 17. ПсПс продължение
  Все пак всичко ще утихне и ще се разсее (снишаването не е само българско явление а общокомунистическо) и нашата председателка Болдрини, известната в опозиционните среди с прякора La Boldrinona, вече удстоила с прелестите си не кои да е а самия “Плейбой” и любимка на всички италиански тираджии ще се активизира отново и ще доведе замисленото до успешен завършек. Ще имам грижата да информирам за това каква е реакцията след очакваната лекция.
  Една друга нейна акция която наскоро бе доведена до успешен завършек е тази за т.нар. JUS SOLI – а именно законът за автоматично гражданство на новородените деца на италианска територия от родители чужденци, независимо дали те имат или не гражданство. Борбата бе неравна но тя успя и сега всички български и румънски циганчета, както и арабчета и негърчета родени на италианска територия ще станат италианчета. Аз дори бих отишъл още по-нататък в прогнозите си като кажа че отсега ВСИЧКИ НОВОРОДЕНИ ЦИГАНЧЕТА В ЕВРОПА ЩЕ СТАНАТ ИТАЛИАНЧЕТА, предвид на хипер-чувствителния нюх и информираност на техните изобретателни родители.
  Което в известен смисъл може и да е добре за БГ, а може би и не и да се окаже най-изгодно и огромно улеснение пак за североизточното микродиктаторче с неговите асимилационни перспективи засягащи задунайската територийка.

 18. Повод-Писаното от Ясен Прахов.Румънците дори азбуката си промениха ,за да се отскубнат от “културното” влияние на Русия.В Интернет се появи и тезата,че цар Борис се е отказал от предлаганата му Северна Добруджа,за да не получи и опасната обща граница с СССР.Дори и за него почвам да се съмнявам,след като генерали като Заимов, Никифоров , шефът на собственото му военно разузнаване а и небезизвестния му син се оказаха руски слуги.Звучи като откровено конспиративна теория,но все пак,”логиката,логиката,глупако”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.