В БСП прозряха за “кресливата прокремълска реторика”, а в ГЕРБ я поощряват

 

На пленум на БСП вчера се е случило нещо незабелязано от българските медии като новина. Виден представител на партията се е изказал в духа на нейния основател Димитър Благоев, който е бил ярък критик на руската политика и на лъжите за руското „освобождение” на България.

Благоев , както и всички основатели на социализма тук, основателно са обяснявали, че Русия е водила война за достъп до Проливите, а не за свободата на българите. Днес българите, които си позволяват да изрекат тази очевидна истина, биват обругавани като „русофоби” и дори като „уроди” ( като моя милост, определен по този начин в предаване на БНТ на 9 май тази година от Татяна Дончва).

Да припомня какво е казал „уродът” Димитър Благоев:

“Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите”. („Принос към историята на социализма в България, С., 1976)

 

Ето че за първи път от много десетилетия се намери един последовател на дядото на българския социализъм ( нещо което констатирам, но не бързам да аплодирам, преди Найденов да покаже последователност). Цитатите от изказване на Ангел Найденов на пленума са от Faktor.bg:

 

“БСП е заприличало на руско село от времето на княз Потьомкин”,  заявил Ангел Найденов, един от първите изказали се на заседанието на Националния съвет.

Бившият военен министър директно заявил, че налице е рекомунизация на БСП и залитане по Кремъл.

“Позволихме да останем с “Атака” единствени на пистата с кресливата прокремълска реторика”, казал Найденов.

 

„Залитане по Кремъл”?

 

„Креслива прокремълска реторика”?

Вярна диагноза.

По скромното ми мнение, тя е поставена ( за първи път публично и на високо партийно ниво, с изтичане на информация) не за друго, а заради най-сетне осъзнатият факт, че заиграването с примитивизма на русофилството у нас е всъщност губеща ( изборна) тактика, от която БСП „печели” измиращи невежи гласове, но губи осъзнати и информирани за лъжите и митовете български гласоподаватели.

 

Не искам да подсказвам на БСП, глуха по рождение, но Найденов очевидно подсказва, че е време столетницата да се върне към столетната си традиция на „русофобия” ( както днес се нарича осъзната истина за враждебността на руската политика спрямо България).

Повтарям за читателите със слабо политическо зрение, четящи този текст: русофилството ( „грубо политическо суеверие” по Благоев) е форма на примитивизъм и невежество, което не печели очакваната политическа подкрепа в уж русофилската България. Някой в БСП най-после е осъзнал тази истина и Найденов вероятно е говорител на това закъсняло прозрение.

Автентичността на казаното от Найденов беше косвено потвърдена днес от шефа на БСП Михаил Миков, който дори си приписа авторството на думите за „потьомкинските села” в БСП като основателна критика срещу неефективността на отделни партийни организации. За съжаление обаче интервюиращите го от Нова телевизия не направиха следващата стъпка да го попитат за залитането по Кремъл и кресливата прокремълска реторика в БСП. Щеше да бъде интересно да видим как адвокатът ( на руското влияние в България) Миков би извъртял и този въпрос, и би го задушил в прегръдките си, както темата за „потьомкинските села”.

 

Официозът на Борисов, Цветанов и Пеевски в интернет обаче компенсира днес недостатъчната (според най-залитащите по Кремъл тук) кресливост на русофилщината. Надминавайки Сидеров и компания в крясъците в защита на Русия от България ( и нейния президент например) , главният редактор на т.н. агенция ПИК Крачунов се е подписал под истеричен коментар срещу държавния ни глава заради негов призив към западните съюзници да не допускат Путин да дестабилизира Балканите.

НА СНИМКИТЕ: КРАЧУНОВ И БОРИСОВ, КРАЧУНОВ И ПЕЕВСКИ …

Интересно е също да ни бъде обяснено, как Крачунов съвместява топлите си и ръкостискания ( демонстрирани на публични места) с главния атлант на евроатлантическата ни ориентация Борисов, а в същото време същият Борисов ползва кресливата му атака в стилистиката на Атака не просто срещу Росен Плевнелиев, но и срещу „колонизирането” на България като “американски щат” – щат, в който се разпорежда еднолично въпросният премиер, обект на обожание в ПИК, поради което би трябвало да бъде обект на булевардното порицание, а не на неговото обожание.

Че има разпределение на ролите в упражняването на властта  на интригантско ниво чрез обслужващия медиен персонал на Борисов се вижда и от шизофреничната ситуация, при която Борисов публично “кътка” реформаторите, но неговият Цветанов, заедно с жълтите му медийни партньори, ги гълчат и заливат медийна помия.

На въпрос за тази шизофрения Борисов обясни ловко веднъж в телевизионно предаване, че не можел да попречи да го обичат медиите на Пеевски. Браво за тази гъвкавост, дори и Миков може да се поучи от нея, макар да е наследник на традицията в партията, в която беше възможно ласкателство от рода на „другарю Живков, никой не може да ми забрани да ви обичам”!

 

Обаче въпреки това виси въпросът: ако Борисов не може да забрани да го обичат в най-агресивната булевардна медия в днешното българско виртуално пространство, може ли поне да даде знак, че се разграничава от нея, когато тя едновременно прегръща него и Цветанов (когото ПИК издайнически брани от пишещият тези редове например), кълнейки прозападната политика на правителството му чрез реториката на Кремъл?

Мълчанието на Борисов по тази тема означава „не”. Не може да се разграничи и за това трябва да има сериозни причини като се знае с какъв хъс и злоба е готов да нарита всеки, който му застане на пътя, включително „грешници” от собственото му обкръжение.

 

Тази „причина” за топлите прегръдки с нечистоплътни негови булевардни защитници е доста видима или корпулентна, както се изразяват научно наблюдателните коментатори, когато говорят за затоплянето на отношенията между ГЕРБ и ДПС. Келепир е кодовата дума, с която може да се обясни далаверата да разчиташ на жълтите медии да ти вършат черната работа от кафяво-червен тип с крясъци в защита на Кремъл от България и нейния президент.

 

А после Местан пак ще се сърди и ще тропа с крак с настояване „Ню Йорк таймс” да му се извини,, че ДПС е проруска партия, както посочиха от влиятелния вестник миналия декември. Следващият път, ако доживеем нашите западни партньори да кажат цялата истина, ще напишат същото за Борисов и неговата партия. И тогава булевардните му медийни ортаци ще могат да се поздравят, че са му помогнали да се освободи от американския хомот, който си е наденал сам като златен ланец, за да отрича приликата с мутрите.

 

32 мнения за “В БСП прозряха за “кресливата прокремълска реторика”, а в ГЕРБ я поощряват”

 1. Пропуснал съм, че Татяна Дончева е нарекла Иво Инджев “урод”.

  А тя защо не се погледне на какво прилича? На безплодна устата дебела пепелянка. Тъпа комунистка – който е членувал в БКП, за цял живот остава полуидиот.

 2. “Преди Септемврийския метеж през 1923 съветските граждани Георгий Димитров /по паспорт/ и Василий Коларов /по паспорт/ отишли при Димитър Благоев с искането Партията да поощри московския план. Благоев ги изгонил с думите: “Махай те се! Унищожихте ми хубавата партия.”

  Ангел Николов, “Призраци в къщата”, С, 2015.

 3. Аз не знам дали западната преса трябва да изкарва цялата истина за Борисов,но ние сме длъжни да я вадим на показ ежедневно.От това зависи бъдещето на България.
  Трябва да благодарим на ПИК ,че ни дава възможност да видим кирливата страна на Борисов.
  Толкова кирлива,че може да омърси цялата държава.
  ПИК е една антибългарска медия и ние сме длъжни да се противопоставяме ежедневно,ако искаме да я има България.
  Така им се иска на ПИК руското влияние в България да бъде доминиращо.Толкова руска продажност няма в друга медия.
  Даже кадрите на БСП вече се осверясват.И по рано съм го казвала –Станишев направо си е европеец в сравнение с нашите продажници Борисов и Цветанов.Съжалявам ,че го казвам,но така го чувствам.
  Не била ДПС проруска партия,ами защо не се разграничат от ПИК.
  Защо не се противопоставят на публикациите очернящи всички прозападни лидери в т. ч. и президентът Плевнелиев.
  Лъжите и мръсотиите в ПИК са ненадминати.
  За Пеевски е ясно.Благодарение на произхода си и слугуването на путиновите мафиоти заграби парите на България.Името Пеевски е синоним на мръсотия,продажност,гадост за всеки българин.И такова ще остане.
  Но какво прави Борисов в тази компания.Няма да му се прости.
  Колко повече минава време ,толкова нещата стават по отчетливи.
  Моралът е висша форма на добродетел.Нямаш ли го ти си един нищожник.
  Такъв ли иска да остане Борисов.
  Ами ще остане.
  Историята не признава игрички .Не може да си Фуше и да бъдеш уважавам държавник.

 4. Ще припомня, че при театралната деполитизация на МВР /уж де/, Бойко Борисов напусна МВР, за запази членството си в БКП. Боклук.
  И после през годините хвалеше националния предател Тодор Живков, ДВА ПЪТИ поискал за затрие България.

  Бойко Борисов – натовец?
  Бойко Борисов – европеец?
  Глупости на търкалета. Чист московец си е. Прост, та му пасва.

  Ало, партньорските служби, с двуличието си този е вреден и за вас, и за нас. Махнете го най-после!

 5. Това, което се случва сега, подозрително прилича на “перестройката”. Русия (тогава СССР) се скара на всички сателити и заявява, че пари вече няма. Половин година след това всички бяха “демократи”.
  Сега виждаме Путин да се кара на България. Най-вероятно “конското” е съпроводено със съответното редуциране на финансирането за “приятелите на Русия в България”. Резултат от това е и първият плъх от столетните, готов да напусне корабът на русофилството.

 6. Моля, поправете заглавието – “реорика”.

  Статията е чудна!

 7. Само по отношението към саветските идоли може да се разбере кой какъв е!

 8. Да припомним какво беше “комунизЪма”. Късния комунизъм.

  Тодор Живков подаряваше апартаменти на любовниците си.
  Дъщеря му Людмила изучаваше Кама сутра в тесен “интелектуален” кръг.
  А синът му Владко като се напиеше, хвърляше девойки от високо.

  Това беше. Самозабравили се селски свине. И един беден, безправен народ с вила на шията, длъжен усърдно да работи да може примерно Людмила да гледа Джокондата в почивния ден – да не и са пречкат плебеи. До там се бяха извисили боклуците в свинщините си.

 9. Не се стърпях и прочетох тъпотията написана за Българския президент. Това, което ме шокира, обаче бяха коментарите. Нямаше нито един коментар в негова защита. Изводите са – или българския народ е тотално оглупял от проруската медийна пропаганда, или въпросната “агенция” използва по руски образец тролове. И в единя и другия случай нещата не изглеждат добре в България, въпреки, че пропукването на БСП дава надежди.

 10. “… при която Борисов публично “кътка” реформаторите…”

  Е, и те не му остават длъжни. Според Радан Кънев, “замесването” на Борисов в “Яневагейт” било компроматна война против “реформаторските сили”.

 11. В интерес на истината, в битноста си на военен министър Ангел Найденов в правителството на Орешарски на наивен репортерски въпрос защо руски военни самолети порят въздуха непосредствено до границите ни отговори еднозначно: “Изтощават ресурса на изтребителите ни”.
  Дано вчерашната му мисла не увисне самотно. Предполагам, той го е обяснил с паралела с рублофилството на Атака си дава сметка, че “кулското говедо” (това по Павел Тинков), “наздраве, мише” води бесепе-то в ускорен марш към политнебитието.
  За мен обаче, много по-важно е, упорито неглижиране от страна на реформаторите на “задкулисната” медийна политика на корпулентните бухалки на баце. Ако си правят илюзии, че той е непричьом към войната която блицаджии, пикльовци и сие са им отворили по всички азимути да зарязват на мига политиката и да се ориентират към занимания които по-биха им се отдавали. Да пуснат примерно тази гнусотия за Радан Кънев и банкянското слънце да я разбрал за нея постфактум. Айде, де. Рапонът ги работи всячески. Сигурно сред аверите си силно им се подиграва, при това искрено, от цялото си сърце и душа, че ги използват единствено за смокинов лист за “евроатлантическата” си ориентация. Ех, да можеше лилипут.ин да стъпи и у нас като в Крим. Па да го ръкоположи за един генерал-губернатор. Не изключвам пишещите тук първи да заемем наровете в новоразкритото Белене. Нулево доверие за каквото и да е на мутро-милиционера.

 12. Иво, за да се извини “Ню Йорк таймс” на Местан ага за каквото и да е преди това трябва да потърси твоето съгласие. Ако желае, поне в нашите очи да остане флагман на планетарният свободен печат.

 13. Продължих с сондирането на мнението на българите относно президентското интервю. На сайта на Дневник проличава ясно двуполюсноста на българите. Проверявайки оценките на коментарите (+/–) на мнениата за и против Президента може да се стигне до извода, че около 52% са за него и 48% против (гласове само от една страница коментари). Това е жалко, в Полша или Балтика съотношението би било 90/10 за Плевнелиев.

 14. Надявам се разследването на лихтенщайнската прокуратура да е успешно, както и изясняването на тайната приватизация на “Булгартабак” през 2012г. Може би тогава и за голяма част от българите ще стане ясно кой е геройкото.

 15. Коментарът на П. Петров за ‘перестройката’ ме подсети за крилатата фраза на Виктор Черномирдин:
  ‘Какую бы общественную организацию мы ни создавали — получается КПСС’.

 16. И пак ще повторя и подесетя.
  Ако не беше решителното правителство на СДС през 1997 г с Министър председател Костов сега България щеше да бъде една Сърбия,Македония и т.н.,а Варна и Бургас щяха да бъдат руски пристанища за отправна точка към Сирия.
  Още не е късно това да се случи.
  С такива като този Стефан Воденичаров.
  За това мислете му.
  А на Иван Костов дълбок и вечен поклон,че спаси България през 1997
  Това май се забравя,но аз ще го напомням.Защото наивниците са много

 17. Do KALITKO

  ПИК модерират коментарите си, и ако някой IP адрес веднъж е засечен, че не подкрепя или, не да си Боже, напада “правилната”, сиреч русо-рубладжийската линия, просто не се допуска. Например, аз каквото и да напиша, коментарът ми автоматично се изтрива, щото бил съдържал “нецензурни изрази или вулгарни персонални нападки”. Ти да видиш!

 18. До Аэрофлот

  Същото е и в Медиапул.
  И там се трие всичко, поставящо България над Русия.

 19. Аэрофлот, прав си,
  цензурата в пик-ливата мутренско-рубладжийска помиярница е като при таткото на др. Лай.., пардон!- Бокова в “работническо дело”. Те пыкльовците затова и толкова обичат и хвалят др. Бокова явно… пачти като товарищ любомыр каларав я любят, и хотят да стане Генсек на КПСС-БКП!, пардон пак – на ООН( дето впрочем е вече горе-долу същото като КПСС-БКП!…)
  Иначе възможното обособяване на неруска по командване политическа левица у нас е нещо, за което си струва да се разсъждава след анализи и хипотези. В какъв смисъл е упротребено например “потьомкиново село” – като известната крайпътно-дезинформационна бутафория на фаворита на императорката за това, че в Русия всичко е прекрасно както в нарисуваните тараби край селата на примиращите от глад и мизерия мужици, или че БСП се прави на русофилска сценично-показно, или, че крие вътрешната си съсипия зад красиве декори, или какъв дявол, пардон!, щом е за БСП все още – ЧьОРТ!

 20. Ангел Манолов /пардон – Найденов/ – смел дисидент и патриот-русофоб?!?!
  Ай, стига бе!Нещо не ми се вярва…
  Да не излезе накрая, че червените плъхове са знаели за решението на кремълските старци да торпилират флагмана “Адмирал Путинайкин” и бързат да спасят кожата, за да се появят после целите в бяло, че и с актив отгоре?!

 21. Аерофлот, така е – и аз се опитах да публикувам мнение на ПИК безуспешно. Това е най-мракобесния комнистическо- съветски сайт проектиран и финансран изцяло от руско-болшевишка- путинистка пропагандна машина. Страшно е че такава “агенция” съществува.

 22. Стар виц за имената – Бокови и др.

  Преди 40 години един отива в паспортна служба и казва:
  -Името ми е Тодор Свински. Искам да го сменя. Неудобно ми е.
  -Ама разбира се – изберете Иванов, Петров или каквото искате.
  -Не, фамилията си я харесвам. Не искам да бъда Тодор.

 23. ИВАНОВ ИВАН
  Иване ,много ме цитираш бе.Това ,че съм умна е безспорен факт но поне ме спомени.Приятно.

 24. ОТБЕЛЯЗВАМ
  ПИК е най долната и гнусна агенция,където се пише на български език .ПРОКЛЕТИ ДА СА.
  Медиапул няма нищо общо с това и вие грешите.

 25. Уважаема г-жо Савова,

  Опитайте се да напишете в Медиапул, че Русия е вражеска държава или че за 15 години Путин е откраднал $100 млрд, или че православието не разрешава да се кланяш на мършата на Ленин. Ако нещо от това излезе, ще означава, че наистина греша.
  Благодаря.

 26. Г-н Инджев, чиитатели – съмишленици демократи, ако мога да си позволя такова нескромно титуловане, .

  Напълно подкрепям жизненоважната необходимост от ежедневно разобличаване на ренегатите и мутрите на комунистическата мафия, скриваща се зад много маски и бързо мимикрираща в днешно време.

  Писал съм тук и преди – защо в България нито една личност и партия от цивилизованият спектър, не застана и все още не застава открито в подкрепа на Президента на РБ, г-н Плевнелиев. Той стои изолиран сред глутница червени вълци и хиени, подкрепяни солидно от червено-кафявата Сибирска мечка. Не искам да омаловажавам ситуацията с тази метафора, а ситуацията е критична. Поклон пред смелостта и мъдростта на Президента. Но напълно сам. Срам ме е от премиера и обкръжението му, още повече ме е срам от стархливия “демократичен” елит на нацията.

  Ако продължим да мълчим, скоро ще е късно – Кремълската мафия ще си избере удобен президент, по подобие на премиера.

 27. ATANAS ATANASOV
  Абсолютно сте прав.Президентът Плевнелиев е единственият политик в страната .който изказва позиция изключително важна за България за в бъдеще.
  Нека да си спомним 1945 г ,когато западните лидери ни харизаха на Сталин за да има мир в Европа.
  Ще позволим ли сега това да се случи.
  Апелирам към политиците от Реформаторският блок,които аз години безрезервно подкрепям да бъдат по активни и се присъединят незабавно в подкрепа на Президента Плевнелиев.
  ХОРА ДА ДАДЕМ ПОДКРЕПА НА ПРЕЗИДЕНТА ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА ДА Я ИМА БЪЛГАРИЯ.
  На Бойко Борисов не разчитайте.Той си играе собстваната игра.
  Но това не е играта на България.
  ПОДКРЕПА ЗА ПЛЕВНЕЛИЕВ.

 28. И да допълня към по- горния си коментар- досега не съм знаел че Г Димитров и В Коларов през 1923 г били съветски граждани.Вероятно лично Ленин им е дал паспортите.И малко трудно е било да ходят за помощ при Д Благоев защото по това време той се е бил оттеглил от активна дейност и е бил на смъртно легло.Но въпреки всичко подкрепя съюза с БЗНС.Четете историята и не пишете неверни коментарии.

 29. Впрочем, някогашният агент на ДС, после превербуван от ЦРУ, Иво Инджев, не беше ли и той някога член на тази партия? готов ли е заедно с недоразумението плевнелиев да поеме отговорността за неприятности на страната ни с Ердоанската империя поради това, че тези двамата и цялата им уродлива компания /шепа малко, но кресливи деца на капитан Козяк-16-Грант/отравят българо-руските отношения и при евентуална турска заплаха няма да има кой да се застъпи за нас истински, а не с голи декларации?

 30. Към георги бяндов:
  Единствената заплаха за суверинитета на БЪЛГАРИЯ е била и си остава русия. В тази връзка Молбата Ви за покровителство и защита е излишна, но само при едно условие, че спазвате и защитавате казаното от г-н Иво Инджев, БЪЛГАРСКИЯТ президент г-н Р. Плевнелиев и “цялата им уродлива компания”. В противен случай има голяма вероятност да бъдете засмукан от империя, но не “Ердоанската империя”. Като в случая засмукването Ви от тази империя се приема, че това е акт на искреното Ви и доброволно желание.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.