Каква е “играта” на Кремъл в заиграването с и против ислямския екстремизъм

Докато целият свят е втренчен в ситуацията след атентатите в Париж в Москва някак между другото потвърдиха една от онези очевидности за целия свят, които от Кремъл затаяваха, за да признаят накрая в удобен контекст: катастрофата на руския самолет над Египет не е катастрофа, а е резултат от терористичен акт. Това признание, направено след многобройни изявление на западни експерти и политици за почти 100 процентната им увереност във версията с атентата, закъсня с цел да се уталожи покрусата на руснаците от загубата на 224 сънародници и да се отложи “за по-добри времена” трудният за преглъщане от Москва извод, че акцията на Путин в Сирия не само не е безкръвна за Русия, но и се плаща с кръвта не невъоръжени нейни граждани.

 

Русия, понеже не е Франция или САЩ, изпраща самолети и войници в Сирия по волята на вожда, който не дава обяснение на народа си за началото и края на подобни акции, а още по-малко иска разрешение от него чрез механизмите на демокрациите на Запад. По същата схема вождът решава дали да признае или не някакъв факт от национално и международно значение, като атентатът над Синай. Защото за Кремъл военната намеса е предмет на търговия с влияние- вътрешно за пред зомбирания с параноята за вековната руска традиция националната гордост да се кове с чука на войната , а не с плуга на съзиданието, както и външно за пред света, от който Москва изисква уважение като “незаобиколим фактор”, демонстриращ (отново военна) сила.

 

И ето че вождът е преценил, че сред пукота на куршумите и бомбите в Париж е дошло време да обясни “необяснимото”  за руските власти до вчера внезапно падане на огромния пътнически лайнер от 10 000 метра височина след явно предварително и мигновено разпадане във въздуха.След това “прозрение” руските бомби и ракети последваха френското отмъщение срещу Рака , столицата на главорезите, които се похвалиха с атентата срещу руския самолет.Това, разбира се, е добра новина за борбата срещу злодеите от Ислямска държава, но как да бъде разчетена тя извън рамките на официалната пропаганда на Кремъл.

 

Ето реакцията на руския критик на режима Марк Солонин:

Днес, 17 ноември, Върховният главнокомандващ обяви публично, че причината за катастрофата на руския самолет в Синай и смъртта на нашите съграждани е терористичен акт. След като властите официално признаха очевидното, могат да не си правят труда да дрънкат за “пукнатина от умора на метала”, която за части от секундата е разцепила 100-тонен самолет, е време за обсъждане на много по-важни въпроси.

 

Изразявам категоричното си несъгласие с мнението на много уважавани и достойни хора, които преди и след трагедията, която се случи на 31 октомври в небето над Синай, призоваваха за самоотстраняването на Русия от борбата (и по-конкретно – от войната) срещу ислямо-фашизма. До този извод стигнах вчера. Точно преди четири години, през ноември 2011г., в два броя на седмичника “Военно-промишлен куриер” публикуваха моята статия – “Докато фронта е далеч от Москва”. След тази публикация, получих поредната партида от възмутени отзиви (на сайта на “ВПК” коментарите са запазени) на тема “ционистът и антисъветчикът Солонин подло се опитва да ни включи в еврейско-арабскитре разпри”. Надяваме се, че глупаците са намалели, а средноинтелигентните би трябвало вече да са разбрали, че това не са “еврейско-арабски разпри”.

 

Някои харесват повече израза “война на цивилизациите”. Дори на словесно ниво не трябва да се допуска такава небрежност в терминологията. Агресивния ислямски фундаментализъм не е “цивилизация”, а дивашко средновековно варварство. Това е зловеща тоталитарна идеология и терористична практика, които открито отричат ​​ценности като свободата и човешкото достойнство, това е стремеж планетата ни да се превърне в мравуняк, в която живота на “мравката” не е струва нищо.

 

Ако тези думи – заради неразбиране – предизвикат възмущение сред някои от моите сънародници в Казан, Уфа и Махачкала, моля не се обиждайте напразно. Ако вие, приятели мои, не знаете смисъла на понятията “джихад”, “газават”, “дар ал-ислам”, “дар ал-харб,” или поназнайвате нещичко, но го възприемате като красива поетична метафора, като някакъв “словесен орнамент” – всички казано по-горе, няма нищо общо с вас. Между другото, ислямофашистите изобщо не ценят и живота на своите събратя – достатъчно е да си припомним дивите кланета в Судан и Сомалия.

 

Напълно подкрепям и одобрявам думите на В.В.Путин от 28 септември пред Общото събрание на ООН: “Лицемерно и безотговорно се опитват да манипулират екстремистки групи, да ги използват за постигането на собствените си политически цели”. Тези думи имат особен смисъл заради факта, че са произнесени от президента на Русия – страната-правоприемник на Съветския съюз. Точно Съветският съюз през 1939-1940гг. провежда безотговорна (без никакво лицемерие, тогава всичко се прави с демонстративна наглост) политика чрез използването на нацистката агресия за постигане на собствените си егоистични политически цели; това мародерство (огромно при това, ако си припомним площа на окупираните територии) закономерно доведе до трагедията на 22 юни 1941г., а сметката за възторжения “брестнаш”, “талиннаш” “виборгнаш”, беше живота на милиони хора.

 

Надявам се, че сега с политиката на подкрепа на “добрите и правилните” ислямски екстремисти е приключено завинаги. Русия вече няма да се ангажира с въооръжаване и политическо “покровителство” на Хамас и Хизбула. Надявам се, че руският заместник-министър на външните работи, г-н Богданов, заявил едва преди два дни (!), че Русия не смята Хамас и Хизбула за терористични организации, защото “никога не са извършвали терористични актове на територията на Русия”, ще бъде уволнен след не по-късно от два дни. Надявам се, че от този момент нататък политиката на Русия към Израел – форпостът на цивилизацията – ще престане да бъде комбинация от лицемерни усмивки с едва прикрита подкрепа за всякакви злодеи, които обещават да изтрият еврейската държава от лицето на земята.

 

Днес Вие, Владимир Владимирович, заявихте: “Ние ще ги търсим (терористите), където и да се крият. Ще ги намерите и ще ги накажем”. Веднага ще Ви дам точен адрес, съвсем наблизо: град Москва. Тук редовно идват лидерите на Хамас (на 5.08.2006г., дори им организираха обиколка из кремълските музеи, а на следващия ден лидерът на терористите беше приет от Патриарха на Москва и на цяла Русия), идват на големи групи, така че специалните части на ФСБ могат да ги арестуват под строй.

 

Днес ръководителят на Федералната служба за сигурност Бортников Ви доложи, че бомба с 1,5 кг тротилов еквивалент е убила 224 руски гражданин, включително 29 деца. Последиците от иранският “мирен атом” могат да бъдат напълно различни. Надявам се, че Русия няма да продава най-новите си системи за противовъздушна отбрана на ядрените съоръжения на Иран, че няма да блокира анти-иранските резолюции в Съвета за сигурност на ООН, а ще обедини усилия с другите велики сили за да гарантира, че светът никога няма да се изправи пред ислямо-фашистки ядрен шантаж.

 

“Не можем да бъдем заедно, ако не споделяме общи ценности” – написа на 14 ноември тази година Михаил Ходорковски. Много вярно. Русия не е само Сталин и Ежов. Русия – това е Пушкин и Цветаева, Толстой и Булгаков, Чайковски и Рахманинов, Менделеев и Жуковски, Корольов и Гагарин. Руският свят (без кавички, колорадски лентички и лугандонски бандити) – това е огромна, неразделна част от Цивилизацията. Русия има правото и задължението да заеме полагащото и се място в тази Цивилизация.

 

Марк Солонин

17.11.2015

echo.msk.ru

Превод от руски за ivo.bg Васил Костадинов

78 мнения за “Каква е “играта” на Кремъл в заиграването с и против ислямския екстремизъм”

 1. Според мен е доста по-сложно, отколкото изглежда на пръв, че и на втори поглед. Едва ли някога светът ще научи със стопроцентова сигурност истината за трагичните събития, които се случиха напоследък – трагедията с руския самолет над Синай и трагедията в Париж.
  За самолета прави впечатление колко бързо темата затихна и слезе от световния новинарски поток – сякаш умишлено работите бяха потулени. Особено като се има предвид, че руснаците са особено гръмогласни и настоятелни, когато се жалват от вся и всьо. А в този случай, който беше изключително солиден и основателен повод за жалване…те млъкнаха. За официалните лица и медиите говоря.
  Както и да е. И други неща правят впечатление. Например това, че ФСБ дава 50 милиона щатски долара за информация за лицата, съпричастни към взривяването на самолета. В същото време роднините на загиналите, както вече стана ясно, трябва да съберат и представят 17 (седемнайсет) документа, за да получат обезщетение за смъртта на близките си. Не помня колко беше самото обезщетение, но не беше нещо грандиозно. В същото време, я да разделим 50 милиона на 224…223214 щатски долара на човек.
  И още нещо интересно. Руският самолет падна на 31 октомври – денят на Вси светии. Атаките в Париж бяха в петък, 13.
  Случайност?…

 2. Факти:

  * 60те и 70те години в Московската Военна Академия са се обучавали хиляди млади офицери от Арабския свят от държави в сферата на влияния на СССР (много от Иракските военни които избягаха в ДАИШ са точно такива възпитаници).
  * 70те години СССР активно създава уахабитското движение в Саудитска Арабия и ислямския фундаментализъм (описано в детайли от Бившия генерал от Секуритате Йон Михай Пачеп).
  * След терорис тичните актове срещу жилищни блокове излезнаха доказателства че са дело на ФСБ,а за свалянето на руския самолет в Синай единственото сигурно до момента е че експлозива е поставен не професионално а майсторки от инженерни специалисти които знаят как да бъде поставен прецизно за да не остави никакви следи (оттам да не се разбере чие производство е и кой е доставчика).
  * Цяло десетилетие всякакви социалистически, червени,зелени, розови и вся осталная сволоч от Европа флиртуваше с Хизбула, Хамас, Арафат и беше рупор на всякакви антиамерикански реторики и манипулиции
  * Преди 2 седмици Кадиров – пудела на Путин за Чечня в ТВ интервю се беше размечтал не кой друг а именно Франция да стане мишена на терористични актове от ДАИШ
  * Френските служби заловиха вчера 5 руснаци от Чечня готвещи терористични актове.
  * “Император” Путин вече не само предлага,а се опитва и да се налага като водач на “анти-хитлеристка” коалиция въпреки че го отсвирват като мръсно псе. Все пак Западния свят не е Чърчил и Рузвелт и си е научил урока какво се слуцва след коалиции с ра шисти. Единствения ефект от действията на Путин е усилено подмокряне на русофилистичните петоколонници от цяла Европа и най-вече в България (не споменавам за подмокрянето на зомбираните рашисти от Руслямска държава)
  Надеждата е в Марко Рубио – ясно е че хедонистична, разплута в самодоволство Европа (за България въобще не може да става дума) е импотентна да създаде лидери.

 3. На долният клип аз виждам само руски бомбадировачи които ги зареждат с ракети, излитат, пускат ги (неизвестно къде, за ефекта да не говорим) и се прибират. Де да знам, може и нещо да не разбирам но за мен си е чисто гола пропаганда с обратен ефект. Ако така мислят ватниците да участват в коалицията срещу ислямо-фашизма по-добре е да зачистват терена и се прибират по-живо, по-здраво в матушката.
  Една Франция е способна сама да се разправи в обозримото бъдеще (не съм Димо Гяуров който в чест на РД на лилипут.ин (7.10.) обеща, че по случай 7.11. гръбнакът на ИДИЛ ще бъде пречупен благодарение на решителноста на джуджи1) за да се ангажиран с конкретна дата. На него ден дг ни обясни, че за разлика от безволевите западни лидери ввп взел изцяло у ръце войната срещу тероризма в Сирия.

 4. Г-н Инджев,благодаря ви за светкавичния отзив на събитията.Надявам се че поне 55%от българите са мислещи хора?на тези мислещи хора събитията трябва да се представят такива каквито са,както го правите вие.Тогава всеки не глупав човек ще прозре истината.Трябвате ни във масовите средства за информация където да говорите на много по-голяма аудитория.!За съжаление не мога да изразявам мислите си много добре,и когато чета вашите материали си казвам(почти винаги) да,така смятам и аз!Желая ви всичко хубаво на Вас и на вашето семейство!

 5. Политика на руското(преди съветското) правителство е да отрича очевидните неща-да не припомням твърденията по отношение на трагедията с “Курск”. Но наистина с терористи не се преговаря. Но днес прочетох, че и вицепрезидентът се е дистанцирал от изявлението на президента Плевнелиевя че Русия води хибридна война срещъ България. Какво е това?????

 6. Абсолютно точно!!!
  Политиката на Русия доведе до атентатите в Турция и Париж!!!

 7. Влизах в сайта на Михаил Соломин,но все още не е качен този материал,може би е цензуриран от знаем кой!
  Прав е Соломин.Цивилизацията в Русия е застрашена отдавна отвътре и е трудно да бъде възстановена репутацията със светли имена от руската история.

 8. Ех Солонин, наивен си в надеждите си, приятелю. Русия не е част от цивилизацията, а е огромна (да не кажем основната) част от проблема на цивилизацията, а Иран с неговия “мирен атом” е просто вариант на същия проблем. Няма руски свят без “колорадски лентички и лугандонски бандити” защото именно това е руския свят. Във възторг си от Пушкин, Цветаева, Булгаков и т.н., но защо те трябва да се определят като някакъв особен “руски свят”? Ако говорим за цивилизационни натрупвания и култура, нека погледнем Италия и Франция, които са дали на човечеството неизмеримо, необозримо количество цивилизация. Въпреки това никъде няма “италиански свят” и “френски свят” и не се говори за Антонио Вивалди от италиянския свят, напротив, минава за венецианец – сякаш нещо по-различно. Няма и дума за испанеца Пикасо, нито за Ван Гог, които родоизменнически са укрепвали някакъв френски свят… Има само “руски свят”, който е нещо по-различно, всъщност една имперска идея за хегемония над близките до Русия (според нея) народи и за налагане върху тях, ако не е възможно териториално поглъщане, то “поне” доминиращо влияние във всички сфери на живота им. Този руски свят няма естествени граници, защото стремежът на Кремъл към експанзия е постоянен. Когато Солонин разграничава Русия от Иран и призовава Кремъл да спре поддръжката на иранския “мирен атом”, нека каже каква е разликата между иранския и руския “мирен атом” и въобще между иранската и руската политика по отношение на развитата цивилизация, към която той сънува, че Русия някак си принадлежи. И Русия, и Иран правят всичко по силите си да дърпат прогреса на човечеството назад и да му налагат сатрапски режими по образ и подобие на отдавна отминали епохи. Солонин казва, че Русия се отличава с култура, но забравя, че преди векове Иран е бил върхът на човешката цивилизация (което на Русия никога не се е случвало) и е донесъл на света не само аятоллаха и Хисбула, а това е родината на Дарий, на Сасанидите, на Зекария ал-Рази, Омар Хаям и Руми. Зороастризмът е образец за хуманна и толерантна религия, а цялата математическа система, която ползваме днес, произхожда от Иран. Това не пречи днес Иран, както и Русия, да е една мракобесна страна, от която светът трябва да се пази.
  Марк Солонин е безспорен противник на кремълския режим, но той има общата характеристика на руските опозиционери. Те не са демократи от западен тип. Те не могат да се излекуват от халюцинацията, че Русия има някакво особено място в света, че има някаква специална водеща мисия, че не е като “останалите” страни, че има право на действия извън установените в света правила, особено в “руския свят”, който неизменно й принадлежи. Целият свят трябва да уважава изключителните права на Русия и да се съобразява с тях. Сахаров, Бог да го прости, прие титли, ордени и медали от Путин, стана депутат и каза, че Путин е велик. Ходорковски и Навални изразиха своя възторг от анексирането на Крим, а Борис Немцов, Бог да го прости, посъветва България да поддържа най-тесни връзки с Русия, макар и путинова и много да се пази от Запада за да не бъде колонизирана от него.

 9. Към ЯСЕН ПРАХОВ:
  Толкова пестеливо и безпощадно точно.
  Моите уважения към Вас, г-н Прахов.
  Бъдете жив и здрав!

  Към NAME:
  Денят на Всички светии е първата Неделя след Петдесетница.

 10. @THE ROCK: „Политиката на Русия доведе до атентатите в Турция и Париж!!!“

  Там е работата, че това въобще не е ясно, нито сигурно, човече.
  Дали тези кървави бани бяха предизвикани от политическите ходове на Путин или бяха част от политическите ходове на Путин… Докато сме живи, ще слушаме спекулации по този въпрос.

 11. “Третия Рим” ще приключи така както приключи “Третия Райх”!
  Казах!

 12. Авторът, Солонин, добре започва, но после се опитва да вкара Иран в кюпа с терористите от Ислямска държава, а нито дума за Саудитска Арабия?!

  В СА редовно се извършват обезглавявания като форма на смъртна присъда, режат ръце за кражба, прилага се застъпения принцип в ислямското право „кисас“, който по същество се свежда до буквално прилагане не „око за око“. Например през 2013 на Али ал Хауахир е издадена присъда или да плати непосилна кръвнина, или да бъде обездвижен, защото при сбиване обездвижил друг човек. По-рано на идниец е издадена присъда да му бъде извадено едното око, защото той причинил ослепяване, в последствие е помилван, обаче египтянин, осъден на същото не е бил такъв късметлия и властите в СА му вадят окото.

  Също така се разрушават древни останки, за да няма „идолопоклонничество“. Дори за тях не е проблем разрушаването на свързани с Мохамед, семейството и сподвижниците му, например:

  — 1998 разрушават гроба на Амина, майката на пророка.
  — 1926 разрушават гробището Ал-Бакии, където много свързани с пророка са погребани. По същото време по нареждане на ибн Сауд са разрушени гробовете на Хадиджа (първата му жена), гроба на дедо му и на чичо му.

  Отделно, саудитските шейхове ги погребват в безименни гробове без никакви надгробни камъни отново от анти-идолопоклоннически причини.

  Всички прилики с ИДИЛ не са случайни.

  И как да са когато СА харчи буквално милиарди долари всяка година да изнася и разпространява идеологията и радикалния си ислям като често това е замаскирано зад благотворителни организации.

  Да не забравяме и че всички до един от отвлеклите самолетите на 11.09.2001 бяха саудитци.

  Да сме чули от САЩ да наричат СА износител/поддръжник на тероризъм? Да е включена СА в санкции?

  Някой в България може ли да ми каже колко джамии са построени със саудитски средства? Колко наши имами са преминали обучение в СА и това как и дали се е отразило на проповедите им и въобще какво се проповядва у нас!? Какви дарения и за какво се приемат у нас от СА?

 13. POSTED BY ДЗЕРЖИНСКИ | НОЕМВРИ 18, 2015, 11:23: “Но днес прочетох, че и вицепрезидентът се е дистанцирал от изявлението на президента Плевнелиев че Русия води хибридна война срещу България. Какво е това?????”
  ——————–
  Вицепрезидентът е една незадоволена комунистка, с незадоволени кариеристични амбиции, поради което стана и вицепрезидент. А че е маша и тя на петоколонниците, както и с прокламирането на името и от комунистите, които скандираха преди повече от година срещу президента под прозорците на кабинета му, е от ясно по ясно.

 14. POSTED BY ЯСЕН ПРАХОВ | НОЕМВРИ 18, 2015, 12:08: “Сахаров, Бог да го прости, прие титли, ордени и медали от Путин, стана депутат и каза, че Путин е велик.”
  —————–
  Сахаров, един изключително честен човек, почина през 1989 г., по същото време когато Путин тогава работеше като майор – иконом, домакин и прочие, а не като истински агент в съветската резидентура в ГДР.

 15. Ясене, имаш в предвид Солженицин, предполагам. Той наистина се изложи и падна в очите ми, както се казва понародному, с това си идолопоклонничество и коленичене пред един кагебист!

 16. Към Анонимен:

  Възможно е г-н Прахов да е искал да каже това за Солженицин, който претърпя въпросната метаморфоза…

 17. Към Zo:
  Истината е, че Саудитска Арабия е моралната ахилесова пета на САЩ в регионален – ако не и в световен мащаб- които никак не са щастливи от взаимодействието си ( по някои стратегически въпроси) с тази мракобесна държава, но постъпват “рационално” както при съюза със Сталин срещу Хитлер ( срещу което обаче май почти никой не възразява и до днес).

 18. След заграбването на Крим, но неуспеха с новоросия на Путин трябваше нова война за залъгване на руснаците. Отстъпките на Оланд и Меркел в Минск му дадоха сили за Сирия. Така че си сърбат това което са си надробили в Минск. Ще се хванат ли пак на въдицата му?

 19. Цитат на Министър-председателя на Австралия Джон Хауард. 2007 г.

  „ИМИГРАНТИТЕ, А НЕ АВСТРАЛИЙЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ АДАПТИРАТ.
  Или го приемате, или се махате. Уморих се тази страна да се притеснява дали не обиждаме някой отделен човек или неговата култура.
  След терористичните атаки в Бали преживяхме възход в патриотизма на мнозинството австралийци. Тази култура се развива в продължение на 2 века борби, опити и победи от милиони мъже и жени, които са търсили свободата.
  Ние говорим предимно АНГЛИЙСКИ, а не испански, ливански, арабски, китайски, японски, руски или който и да било друг език. Затова, ако искате да станете част от нашето общество, учете езика.
  Повечето австралийци вярват в Бог.
  Това не е някакъв християнски, десен политически напън, а факт, защото християните, мъже и жени, въз основа на християнски принципи са основали тази страна и това е ясно документирано.
  Със сигурност е уместно да го демонстрираме по стените на нашите училища.
  Ако Бог ви обижда, тогава предлагам да обмислите някоя друга част на света за свой нов дом, защото Бог е част от нашата култура.Ние ще приемем вашите вярвания и няма да питаме защо.
  Всичко, което искаме, е вие да приемете нашите и да живеете в хармония и мирно съжителство с нас.
  Това е НАШАТА СТРАНА, НАШАТА ЗЕМЯ и НАШИЯТ СТИЛ НА ЖИВОТ и ние ще ви дадем всяка възможност да се наслаждавате на всичко това.
  След като обаче приключите с оплакванията, хленченето и боричкането за ЕДНО ЗНАМЕ, ЕДНА КЛЕТВА, нашите християнски вярвания или начина ни на живот, ви насърчавам настоятелно да се възползвате от една друга велика австралийска свобода:

  ПРАВОТО ДА НАПУСНЕТЕ СТРАНАТА.

  Ако не сте щастливи тук, ВЪРВЕТЕ СИ. Не сме ви принуждавали да идвате тук. Вие сте помолили да бъдете тук. Затова приемете страната, която ВИЕ сте приели!“

 20. Честно казано не виждам нищо рационално в отношението на САЩ към СА, това си е „храни куче да те лае“. Режимът на фамилията Фахд дори не е особено популярен сред народа. Да беше само мракобесието срещу собствения им народ да си затварят очите, американците не си правят услуга като поддържат вдъхновители и спонсори на тероризъм, от който страдат и те, и съюзниците им.

  По сходен начин са взаимоотношенията им със „съюзника“ Пакистан, който е най-големият поддръжник на талебаните. Атакуващите в Афганистан не просто „прескачат“ от съседен Пакистан, ами и самите лидери на афганските талибани са известни като шурата Куета, Куета — град в Пакистан…

  Бин Ладен видимо необезпокояван в Пакистан си живя поне 10 години и неслучайно американците проведоха операцията по убийството му в пълна тайна от пакистанците.

  С такива съюзници за какво са им врагове?!

 21. Точно така ще да е. В прекрасното си есе г-н Прахов най-вероятно има предвид Александър Солженицин.
  Колкото до Андрей Сахаров, неволно или да той е авторът на идеята след неизбежното разпадане на СССР останките да се трансфоримат под егидата на КГБ (единствената некорумпирана според него институция) в Евроазиятски съюз. На желащите, де. Изглежда лилипут.ин добре е усвоил материала и прилага сбъдната прогноза на АС 1:1. Допускам и дори го вярвам искрено, че бащата на съветската водородна бомба ни най-малко не си е представял, че неговият “проект” ще бъде напълнен с днешното съдържание.

 22. пропуснах, че рационално е в кавички, извинения

 23. Браво, браво Оланд, браво Обама.
  Вместо като страна членка на НАТО да поиска помощ от съюзниците си, Оланд се обади на Путин.Браво и на Обама, чиято нерешителност отваря възможности пред Путин.Франция и Русия щели заедно да се борят срещу ислямска държава.Да очакваме догодина Франция в замяна на руската помощ да свали санкциите, тя и без това Меркел само това чака, сигурен съм, че ще е съгласна.Пък на Украйна майната й, майна му на Крим, даже може да откъснем още части от Украйна и да си направим един урод в лицето на Новорусия.
  Остава само американците да си изберат кретена Тръмп или Хилари Клинтън, че да стане картинката пълна.Тогава Путин може смело да къса и от прибалтика, ако иска, Китай да си присвоява международни води, Иран да си прави ядрени ракети.Нещастници!!!!

 24. @NAME, предизвикани са и още как.
  Направете си труда да проследите фактите и недвусмислено ще са досетите за какво става дума.
  Дълго е за писане във формата на блога.

 25. Ясен Прахов, много сте прав приятелю на Солонин и мой душевен приятел.
  Това е стар маниер и начин на самозащита в Русия, поне от времето на Ленин. Тази тактика се използваше и тук в България след мнимите ни освобождения.
  За да направи антитезата съдържаща се в критиката си приемлива и безопасна за живот и здраве, Солонин (както и много българи някога, дори и сега) търси(сят) подкрепата на известен позитивизъм, съдържащ се в творбите на гениалността.
  Като имаме пред вид, че гнийте са процентна част от населението, трябва да се очаква, че такива се срещат и в Русия.
  И сега, според мен, идва разликата, която се дължи на традицията.
  За да се получава процес на градация, е необходима една традиция. Нещо с твърди и непоклатими основи.
  Какво се случи след Октомврийската революция, както и след нашето второ „затвърдено освобождение“?
  Пълно унищожение на всички деятели и радетели на стари, вековни традиции и ценности, които са били положителен и градивен елемент в обществото. Към тях се числят политици, учени, писатели, интелигенция, цялата отрудена средна класа, плюс работници и селяни.
  Сега да се помъчим, за собствена консумация, да определим какво е могла да даде помешчическа Русия и преобладаващите в нея мужици?
  Отговорът е твърде малък принос, за такъв брой население, защото там са били задействани разните ГУЛАЦИ и Люблянки, чиято цел е била да тържествува само мрака.
  Ами самият Путя е рожба на тази структура.
  Така, че Господин Прахов е прав, аз само се опитвам да допълня.

 26. Днес, зяпайки из Фейсбук, попадам на клип, споделен от страницата Mark Knopfler and Dire Straiits, с посвещение: “В памет на падналите другари. Вуковар, 17-18.11.1991”. Клипът поражда любопитството ми, а Уикипедия отговаря на въпроса ми какво се е случило на ръка разстояние от границата ни преди 24 години. И в контекста на днешните събития припомнянето идва, за да каже, че насилието няма религиозна и етническа принадлежност. И пак ми изплува в съзнанието чия страна поддържаше оная “велика” сила, носеща “освобождение”.
  Ето го и клипа:

 27. Ясно е защо М.Солонин пише така,,с ръкавици”.То тук се вдига вой,като се пише неодобрително за Русия,а какво остава да е там?

 28. Изглежда има ‘прогрес’ след времето на мръсните съветски игри в онези далечни години, когато Громико подхвърляше Близкия изток на КГБ. Русия на Путин е много по-ангажирана с мърсуването.

 29. Към многото точни думи в коментара на Ясен Прахов – особено за типичния профил на руския опозиционер (иначе симпатяга)може да се добави и следният аргумент. Никой от тези хора, лидери, обществени фигури и т.н. не формулира идеите си в някаква стандартна политическа система с някакво по-определено име. Парадоксът е, че в Русия от 1917 г. насам единствената политическа партия в твърд политически смисъл, с политическа програма, философия, идеология и пр. са комунистите. Няма да речем, социалдемокрация, християндемокрация, либерализъм (майтапът е, че уродът жырыновский май е усетил това, за което пиша, и си е кръстил шайката съвсем прилично!), затова пък, колкото искаш Ябълка, Мечка, Миеща мечка, Язовец, Бобър, Росомаха, Блокът на Льоня, Блокът на Афоня, Блогът на Навални, Движението на Завални…

 30. Великата руска класическа литература, както и руската литература на ХХ век е по своята същност и ценности западноевропейска литература. Тази литература принадлежи на европейската културна традиция по много причини. Но всъщност онова, което ме вълнува тези дни, е следното: дали голямото политическо недоразумение, Обама, ще “реабилитира” Путин, включвайки го в една световна коалиция на “светлите” сили срещу по-голямото зло – ислямския тероризъм; дали мекушавият и ленив Запад ще прости на Путин Крим, съюзявайки се с него срещу ИД; и най-вече – ще бъдем ли оставени отново в ръцете на СССР, т.е. ще бъдем ли ние компромисът и отстъпването на Запада пред тропането по масата на руския мужик. ВСВ все пак имаше един Чърчил, който предупреждаваше останалите в коалицията какви биха били последиците от коалицията със СССР. Днес няма никой, няма световни лидери и политици – има самодоволни чиновници милионери, някои от които откровени смешници. Никаква следа от Чърчил. Тези дни президентът ни каза много важни неща пред един голям британски вестник /по никакъв начин не го сравнявам с Чърчил/ и ми се струва, че гласът му потъна в конформизма на “западния” свят. Западният свят е останал без душа, без ценности, без лидери. Трябват спешно нови ценности, нов език, нови лидери, ново говорене. Иначе наистина е свършено и с нас, и със западните демокрации, които ще се саморазрушат отвътре с доволство, мекушавост, нерешителност, конформизъм. И също така в един велик роман на един велик английски класик един от героите казва на друг следното: “Не бъди подъл, лицемерен и жесток.Ако спазваш тези три прости правила, аз ще съм спокоен за теб и ще знам, че всичко с теб ще е наред и нищо не те заплашва”. Западът трябва да се върне към своите класици. Жесток може би ще му е трудно да бъде, но когато приемеш жестокостта на другия или си затвориш очите за това, тогава…

 31. Г-н Прахов, Ходорковски и Навални никога не са изразявали своя възторг от анексирането на Крим. Нещо сте се объркали, както със Сахаров.

 32. Към Георги:

  За Ходорковски съм сигурен, че сте прав, но за Навални -не. Той си пада доста националист, макар и да е искрен противник на Путин.

 33. Българският Енергиен Холдинг ще вземе 1 /един/ милиард евро заем.
  Парите са за да ги даде на НЕК.
  НЕК ще ги даде на тъй наречените американски “инвеститори” в Мариците за да им платят.
  Това не е ли по-важно!!!

 34. POSTED BY МАРИЯ | НОЕМВРИ 18, 2015, 17:12
  —————–
  Мария, прекрасен коментар! Поздравления!

 35. Изгледжа, че на сайта на Дачков glasove.com са поставили “охрана”, назначена на същата ведомост като тази на охраната на МОЧА, която ДЕНОНОЩНО бди на този сайт да има само ДИРЕКТНИ ОБИДИ срещу ПРЕЗИДЕНТА НА РУПУПЛИКА БЪЛГАРИЯ, А ТРИЕ незабавно всичко, насочено срещу президента на РУСИЯ – ПУТИН! Моля разпространете това съобщение, за да се установи има ли в сърцето на СОФИЯ директно платена група, ръководена от ФСБ която може би е част от наблюдаващите паметника на МОЧА с апаратура купена от РФ? !!!! Ако това се установи, трябва въпросните лица да се АРЕСТУВАТ ВЕДНАГА, като директно заплашващи националната сигурност на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ на зпалата от ГАЗПРОМ в графата ХИБРИДНА ВОЙНА.

 36. Много се извинявам за грешката в предишния си пост, за която ми обърнаха внимание няколко участници в коментарната част на блога! Разбира се, че имах предвид Солженицин, а съм написал Сахаров. Простете приятели, нека ми прости и духът на академик Сахаров…

 37. ВАЖНОТО
  Прав сте.Парите,които откраднаха руснаците чрез АЕЦ Белене над един милиард евро срещу които България нищо не получи трябва някои да ги плати.Кой.Ние естествено.

  А токът който ползуваме от Американските централи просто трябва да се плати.Вярно скъп е в сравнение на този от българските централи,но нека не забравяме какво представляваше Старозагорското поле преди тези централи.Хубавите неща си струват цената.
  Предпочитам защитена природа и чист въздух пред евтини неща.
  Спомняте си руските технологии и инсталации.които тровеха България.
  За нас ,софиянци Кремиковци беше достатъчен.Добре че се срути.

 38. От време оно руснаците си задават екзистенц въпроса: “Обичат ли ни, или ако не, защо?” Няма нормален човек на света, освен тях, който да задава такива тъпи въпроси. Българите питат ли някоя нация дали ги обича, и ако не, защо? Поне аз не съм чувал. И ако не ни ги обичаме, те пак настояват с автомат, опрян в гърба на необичащия. Така, че до известна степен (около 90%) е прав господин Прахов, че Русия е проблем на световната цивилизация. И дори джуджето да падне от власт утре, или вдруги ден, нещата дълги години ще си останат същите. Защото вече са се превърнали в динамичен стереотип. Започвайки от 25 октомври 1917 г. Върви обяснявай на алкохолизирания народ, че на света едва ли има някой, който да го обича. Те сами себе си мразят.

 39. Към Иво Инджев и Георги:
  Ходорковски, изглежда, често сменя отношението си към анексирането на Крим. В началото е бил против. След това той си признава, че бил “узрял” и вече не е против. От този период (октомври 2014 г.) е и едно интервю с него, в което го питат: “Няма да избегнете отговора. Ако станете президент, ще върнете ли Крим?” Той отговаря: “Отговарям направо: аз – не. Проблемът с Крим е от десетилетия. Пътят е чрез размиване на границите в Европа, чрез отдаване на значение на общините (муниципализация). Аз няма да го доживея.”
  Сега, в последните си изяви, Ходорковски пак смята, че Крим принадлежи на Украйна, но не би могло да се върне изведнъж, а някак си поетапно, нещо като Хонг Конг.
  http://news.liga.net/news/politics/3691903-khodorkovskiy_kak_i_navalnyy_ne_vernul_by_krym_ukraine.htm

 40. С тези ненормалници ли антиислямо-фашиистки съюз ще се прави. Питам аз и отговор не чакам. Патологични лъжци и долнопробни манипулатори които ще направят и невъзможното (ако им се даде шанс, разбира се) да прецакат наивните западняци.

  http://censor.net.ua/photo_news/361293/posolstvo_ssha_v_rf_ispravilo_oshibki_v_falshivom_pisme_izvestiyi_kogda_budete_ispolzovat_falshivye

 41. И сега излезе че калашниците с които терористите в Париж убиха сума народ са български …Това е срамно , пак държавата ни е очернена

 42. Ето как великият Виктор Суворов се е отзовал на тема коментирана вече в БЛОГА. Иде реч за преносвачът на съвременното “оръжие на възмездието” на ватниците- “Статус-6”.
  http://glavpost.com/post/18nov2015/WorldPolitics/64495-suvorov-nachalniki-sovremennoy-rossii-eti-oluhi-popytalis-zapugat-mir-fuflovym-sekretom-a-mir-drognul-ot-smeha.html

 43. Някои рускоговорящи коментатори са на мнение, че се задава затопляне на отношенията между САЩ и Русия поради поне две причини:
  1. Обама иска когато Русия катастрофира икономически (на финалната права е), САЩ да имат възможно най-високо одобрение в обществото. Това би повторило ситуацията с катастрофата на СССР от началото на 90-те миналия век и би осигурило известен комфорт на Белия дом при участието му в последващите събития (да речем, избора на нов държавен глава на РФ).
  2. Обама не възнамерява да изпраща щатски морски пехотинци за наземна операция в Сирия. От своя страна недораслият император няма нищо против да изпраща своето пушечно месо във всякакви количества. Както се казва, ситуацията е win-win.

 44. Любезно припомнененото от колегата The Rock заявление на австралийския премиер Джон Хауард е единствен правилен отговор на джихадистките примати.

  Всичко останало е “бла-бла”. Когато толерантността прерастне в толерастия, следва броене на трупове.

  Само че нещо ме смущава как комуно-фашизмът става главен борец против ислямофашизма. И как полезните идиоти от западно-европейския политически елит отново легитимират джуджи1, хортуват си кулоарно по международните съмити с него и пр.

  Правилният подход е – пълен игнор, допълнителни санкции и изваждане на държавата-бензиностанция от Съвета за сигурност на ООН поради функционално и политическо несъответствие. Евентуално и на “камерадин” Меркел да й натрият носа за политически коректните кретенизми от последните 2 години.

  Иначе, респект и благодарности на г-н Инджев и Костадинов.

  Респект и на президента Плевнелиев, единственият достоен български политик, от когото да не се срамуваме!!!

 45. Никак не мога да се съглася с г-н Солонин.

  Русия НЕ Е част от Цивилизацията, просто защото няма ценности, а само цел(и).

  Русия има маниакална, атавистична и непостижима цел (кауза) – световното господство, постигнато по насилствен начин. Но не може да отговори на въпроса “Защо?” (иска да властва над света). Не може да отговори, защото не знае какво е.

  Това е първият голям проблем на Русия – липсата на самоличност (в БЮРМ, където имат същия проблем го наричат идентитетот). Русия няма Без етнос, собствен език, писменост, история. С изключение на писмеността, подарена им от България, всеки от другите важни елементи е, както казват по пазарищата, karaşık – събирани (присвоявани) оттук-оттам късове, криво-ляво напасвани.

  Вторият голям проблем е споменатата по-горе липсата на ценности. Вместо ценности, в Русия има целесъобразност. Добро или зло, истина или неистина, красота или безобразие, допустимо или забранено, справедливо или несправедливо – всичко това с въпрос на моментна, ситуативна, конюнктурна преценка. Моралът е абстрактно понятие.

  Третият голям проблем е ЛЪЖАТА. Русия живее от вкове в лъжа. Лъжа и преструване. Повсеместно и с вътрешната убеденост на хора, които казват само истината. Напълно фалшив живот, споделен и приет от всички.

  Четвъртият голям проблем на Русия е отношението към свободата. Свободата е неприсъщо, непознато и донякъде плашещо състояние за руснака. В редките (и краткотрайни) исторически моменти, в които им се е удавала възможност да заживеят свободно се е стигало или до опасност от разпад и анархия или до стъписване и рязък завой към познатото от векове поданичество (робство).

  Цивилизация означава да познаваш себе си и сам да поставиш граници на собственото си аз, така че да не нарушаваш границите на някой друг аз. Тогава звярът става човек (джентълмен) и обществото става цивилизовано. Русия никога не си поставя граници. Винаги, когато ѝ се удаде случай (и прецени, че ще ѝ се размине) посяга, нахлува, граби.

  Пушкин, Стравински, Хармс, Платонов и т.н. са велики творци – харесвам повечето от тях, но както @ МАРИЯ посочва, те са майстори на европейското изкуство и колкото и гениални да са, не е по силите им да издърпат тежкото туловище на Русия от блатото и да го “качат” в цивилизацията.

  Цивилизация има там, където народът е цивилизован, просветен, изповядващ базисните ценности – свобода, човечност, зачитане на личното пространство и на човешките права, морал.

  Франция (актуално) е цивилизована страна не заради Волтер и Юго, а защото народът ѝ е цивилизован.

  Паралелът с Русия, в която огромното мнозинство от руснаците са съгласни да живеят в мизерия, стига страната им да е велика (!) и +80% от поданиците подкрепят кремълския режим говори сам по себе си.

 46. Към Ясен Прахов:
  Тези нюанси за Ходорковски са интересни, когото следя с повишен интерес от години, защото намирам този човек за най-опасния враг на Путин като потенциал за развитие, ако имаше начин да бъде развит на местна почва (представих в София книгата на Наталия Геворкян за него, написана от журналистката още когато той беше в затвора ). Не бях регистрирал отклоненията му за Крим- а и нямам претенцията да долавям всичко за всички. Така че с Вашата забележка обогатихте познанията ми.

 47. Към إغناطية (Игнатия)

  Оценявам интелектуалната Ви закачка с превода на “Игнатия” на арабски. Малко е “елитарно”и изолационистко. Няма да ни разберат читателите, които не четат на арабски език, но си признавам, че съм поласкан от персонализацията на посланието. Приемам го като един вид допълнителна демонстрация на високо ниво, в която ерудираната аудитория в този форум – без съмнение- и без това не се съмнява.

 48. Въпреки невероятния талант и работоспособност,Марк Солонин допуска необясними грешки.
  – Фразата “тоталитарна идеология” е равносилна на горещ лед.
  Всяка истинска наука е построена на научни, традиционни, хуманни принципи. Всяка идеология е добронамерена и мирна(ненасилствена).
  Идеите и анализите в дадена идеология се раждат от човешкия разум(мозък) и се предават към разума(мозъка) на други хора.
  Всяка идея за насилие, лъжа и пр. не спада към нито една идеология.

  – тоталитаризма се осъществява от държавните структури, а не от идеолози и философи и съответни институции
  Държавата и нейните институции не са идеологическа категория.
  Законодателството също, правосъдието и пр.
  – диктатурите само прикриват своите престъпления чрез идеологиите

  Това се потвърждава от комунистите, те квалифицират своя режим-власт като практическо реализиране на своята “наука”(идеология)
  А всъщност няма нищо идейно, научно, философско, идеологическо, което да стои зад криминалния характер на комунистическите режими.

  Отделно от това, “ислямизма” не е нещо обективно и реално съществуващо и война срещу “радикален” и нерадикален ислямизъм не се води, както НИКОГА , НИКОЙ НЕ Е ВОДИЛ ВОЙНА СРЕЩУ НИКАКЪВ ФАШИЗЪМ.
  Много хора все още се подвеждат и мислят по комунистически.
  Военни действия се водят не срещу “идеите на радикалния ислямизъм”, а срещу убийци и терористи.
  Ако утре лидерите на “радикалния ислямизъм” кажат, че сменят вярата си, значи ли че войната ще приключи.
  На бойното поле няма нито ислямизъм,нито нацизъм, нито комунизъм.
  Властите в България са водили борба не срещу “радикален”, “научен комунизъм” , а срещу терористи, бандити, шпиони и др. И изобщо не са се интересували какви убеждения са имали комунистите.И никой не е водил борба срещу мирни комунисти, дори в Народното Събрание е имало техни представители.
  Н.В. Цар Борис е ставал на крака и е вдигал шапка на комунисти.
  Наивността е голяма болест.Засега нелечима.

 49. Позициите на Запада при разговорите с Русия трябва да са:

  1. Безусловно изтегляне на руските войски и всякакви наемници и “доброволци” от Източна Украйна, както и спиране на въоръжаването на местната руска пета колона.
  2. Безусловно връщане на Крим на Украйна.
  3. Продължаването на санкциите на Запада спрямо Русия до изпълнението на тези условия.
  4. Неприемане на Русия за партньор в решаване на конфликта в Сирия, защото нейната цел е закрепването на режима на Асад и получаването на от него на военни бази в Средиземно море.
  5. Русия няма капацитет за въоръжено участие в сирийския конфликт повече от няколко месеца. И точно през тях Путин иска Западът да приеме анексията на Крим и Донецка и Луганска област, като на всичкото отгоре свали и санкциите за това.

  Това е неприемливо и само би поощрило нови бъдещи руски нападения върху съседни държави.
  Вярно е, че ислямският тероризъм е голям проблем за цивилизования свят, но още по-голям е днешна Русия със също така средновековното си мислене, опасните си месианските идеи, неприемането на западната цивилизация и непризнаването на международните норми. Поне от както Путин е на власт.
  И не може да бъде решен ислямисткия проблем, легитимирайки и увеличавайки руския.

  САЩ веднъж направиха историческата грешка да станат съюзници на СССР през 1941. Нека днес не я повтарят, ставайки съюзници на възстановителя на СССР.
  Защото Империята на Злото и методите и са все същите – тогава и сега.

 50. Г-н Инджев, благодаря за приятната за ушите (всъщност, очите) ми оценка!

 51. Игнатия, харесва ми това:

  “Цивилизация има там, където народът е цивилизован, просветен, изповядващ базисните ценности – свобода, човечност, зачитане на личното пространство и на човешките права, морал.”

  Но … ми е интересно, къде поставяте България – родината си, според тези качества за цивилизованост. И нещо друго… Виждате ли ? Разликата между диваците, които живеят примерно в Амазонка и се ядат като канибали и останалия свят, който се превърна в информационно село е огромна но кажете не е ли сега заплахата от унищожение на планетата многократно по-голяма?! Намалели ли са убийствата, кражбите, измамите и насилието в света? Нямалял ли е стреса и болестите ?? Попитайте всеки полицай или лекар и ще ви кажат, че колкото е по-голям града, по-големи разбойници и по-многобройни опасности, ще срещнете. Разликата с амазонските диваци е че ние се трепем и мамим цивилизовано и то не винаги цивилизовано. Тоест искам да кажа, че цивилизацията не е гаранция за щастлив и справедлив живот. Ние може и да си мислим, че сме цивилизовани но всеки път, като видя алчни копелета да мачкат и убиват си мисля, че не сме чак толкова, колкото изглежда, въпреки неимоверното нарастване на цивилизованите инструменти за ограмотяване на човешкия род. Нима според вас някой пречи на руснаците да четат и да се ограмотяват ?? Литература ли нямат, или Градове, Музеи и Дворци ? Интернет ли нямат ? Или не знаете, че половината от тях живеят в Европа и Щатите и говорят няколко езика ??

 52. Бих искал само телеграфически да взема отношение към последното изречение на Солонин в оригинал.

  Россия имеет право и долг занять подобающее ей место в общем строю.
  Русия има правото и ДЪЛГА да заеме ПОДОБАВАЩО място в общия строй. Аз така го бих превел, без да се заяждам с г-н Васил Костадинов.

  Мисля че има разлика между задължение и ДЪЛГ. Няма да описвам каква е тя за мен.
  Има и то още по-голяма разлика между полагащо се (звучащо като претенция) и ПОДОБАВАЩО (от синонимния речник – съответно, уместно, на място), изразяващо за мен някакъв стремеж, позитивен.

  НИКАКВА ПРЕТЕНЦИЯ НЯМА В ДУМИТЕ НА СОЛОНИН ЗА МЕН !!!

  Тук любителят да си прави гаргара с всички Панам обяви и него за наивник, съответно и всички българчета които го четат.

 53. Оставам с впечатлението че тук във форума се формира някакъв консенсус – “Всички руснаци/руско е боклук, няма нищо достойно в този свят от милиони хора”. Чудя се не минаваме ли границата подобна на онази отвъд която всички мюсюлмани (ако желаете и бежанци) са терористи?

 54. @ ВЕРНИ НА БКП

  Къде поставям България ли? Ами, не много високо. За жалост.

  Всяка страна е такава, какъвто е народът ѝ. Българинът не е по-лош от другите (цивилизовани) народи. С базовите ценности нямаме проблем – лежат стабилно в душата ни. Добри човеци сме. И България е добро място за живеене. Но не е това, което би могла да бъде.

  Според мен, съвсем схематично (защото темата е безкрайна) и извън безпощадните истини на Ив. Хаджийски, има две основни причини за “недоброто представяне” на България в съвременния свят. (Говоря като дете на ХХ век, прекрачило с Божията милост и в ХХI-я).

  Първата е наша си – българска. Българинът е разглезен.
  Проф. Вера Мутафчиева (Бог да я прости!) беше казала „В България гладни гробища няма.” Някак си, винаги сме „минавали между капките”. Това, което се е случвало в останалата част на Европа – при лоша година (реколта) да измират 20% – 30% от населението, за нас е непознато. Дори в най-тежкия период от съществуването на България – Османското владичество – българинът си е имал нивичка, къща, прживявал е – клан, беден, потискан, но от глад не е умирал. Тука виждам причината за манталитетната ни особеност да не се „напъваме”, да караме yava-yava, зер „работата не е заек, та да избяга”. С две думи, производителността на българския труд, вложените усиля, усърдие и старание са на много ниско ниво.
  От първа ръка – в разговор с германски шеф на строителна фирма относно българските „дюлгери”, човекът съвсем директно (след като предварително се извини за думите си) ми каза: „Това, което един гермаски строител прави за един ден, могат да го направят двама поляци или трима сърби, или четирима българи.”
  Тази (българска) разглезоност между другото е и причината у нас да не съществува (за ужас на марксистите) т.н. работническа класа – хора, които не притежават нищо, освен двете си ръце. Преди 10-ина години в разговор с една работничка (шивачка), на въпроса ми дали не би искала с повече усърдие да изкарва 1000 лв/месец, вместо сегашните 600, отговорът беше: „Ами, не. Аз искам като си тръгна от работа в 16:30 ч. да не съм уморена, да си полея доматите, да си оправя животните… Ние имаме триетажна къща – по един етаж за мен и мъжа ми, за дъщерята и за сина. Имаме два фризера – единят, пълен с телешко, а другият – със свинско. На мен тия 600 лв. ми трябват само да си плащам тока и водата, английския на внучката и други такива неща.”.
  Не казвам, че сме мързеливи, но някак си все „се икономисваме”, пазим се да не положим повече труд от минимално необходимия. Не казвам, че не сме способни на върховно усилие. Напротив – способни сме и много пъти сме го правили. Но някак си еднократно, кампанийно. В България не е възможен феноменът на построяването на католическите катедрали, което в Европа е отнемало десетилетия и векове. При нас това не може да стане. Или го правим „на юруш” и после пак „лягаме на кълка”, или въобще не го правим.
  Втората причина е продължилото повече от 150 години зловредно във всяко едно отношение влияние на Русия в България.
  В страните попадщи в зоните на влияние (според руската имперска доктрина) Русия се стреми да изгради и поддържа нещо като руски „субсвят” – държави, които в политическо, обществено и икономическо отношение приличат колкото се може повече на „метроплията”.
  Тази подмолна, пълзяща намеса се извършва по всички възможни направления – от политиката до културата – чрез инфилтрирането на руски агенти и най-вече чрез купуването на „полезни идиоти” на място. У нас „полезните идиоти” на руска заплата са десетки хиляди, а в управлението на станата концентрацията им е страховите – поне 70% .
  Разбира се, целта на това влияние е контрол. В меката фаза контролът е върху политиката (законодателство), бизнеса, обществото, образованието и културата, така че всички те да „работят” за интересите на Русия. В по-твърдата фаза (ако има признаци за желание за откъсване от влиянието) – дестабилизация, а в най-твърдата фаза (при наличине на подходяща геополитическа ситуация) – криза и присъединяване („освобождение”).
  Това е играта на Русия, а нашето нещастие е, че от век и половина насам не намираме необходимите сили да се противопоставим рештелно и окончателно на този тормоз (на руски – спирачка).
  Сигурно ще попитате за рецептата. Проста е: – ежедневни конски дози от истина и ограмотяване. И, разбира се, неутрализиране на родените в България кремълски уахабити, които, по подобие на събратята си в Белгия и Франция, живеят в цивилизования запад, но работят за унищожаването му по заповед от господарите си на изток.

 55. GG2,

  Не “всички руснаци/руско е боклук”, но Русия трябва да спре непрекъснато да се държи като слон в стъкларски магазин и това непрекъснато да и бъде прощавано.
  Иначе ще бъде принудена да го направи.

 56. Проблемът на Русия не е в това, че ‘има маниакална, атавистична и непостижима цел (кауза) – световното господство…’.
  Проблемът на Русия е в това, че веднъж завладяла света, тя няма работеща формула за неговото управление.
  Затова и СССР никога не заработи.

 57. Към Прахов и Иво Инджев
  Репликата ми към Прахов беше предизвикана от тези негови думи: “Ходорковски и Навални изразиха своя възторг от анексирането на Крим.” Извинявам се, но това просто не е вярно. И двамата са на мнение, че това е нарушение на един куп договори и принципи на международната право.Навални може да е националист но е националист в добрия смисъл на думата.

 58. “Ех Солонин, наивен си в надеждите си, приятелю.”
  Ясен
  “Марк Солонин е безспорен противник на кремълския режим, но той има общата характеристика на руските опозиционери”-Ясен

  Двете мисли не са изречени от г-н Прахов в подкрепа на моята теза за наивността по принцип.А всъщност я подкрепят.

  Не знам дали е наивност,или незнание,но в своите книги Марк Солонин използва и други фрази от комунистическите измами.

  Често споменава “Великата Отечествена Война”,или съкратената й форма “Велика отчечествена”.

  Такава война няма по простата причина,че не може да има и не случайно Германия не обявява война на някакво “Велико отечество”, а на Съветския Съюз.
  И въобще не отечества обявяват войни на други отечества,а държави на други държави.

  Подобни рецидиви допуска и Виктор Суворов.
  В книгата си “Святое дело” в началото на една от главите на две страници пет пъти споменава същата фраза-Велика отчествена Война.Да бъде упрекван точно той в неграмотност ,или недобросъвестност е много наивно,просто човека е руснак.
  На една от последните му статии е поставил зглавие ‘Нацистите бяха победени въпреки Сталин”.

  А истината е че Съветския Съюз никога не е обявявал и започвал война срещу никакви нацисти.
  Съответно и никаква победа срещу нацистите и нацизма не е имало.
  Както и самия Сталин не е бил свидетел на подписването на договори между нацисти и комунисти.Нито в текста на Договора за ненападение между Германия и Съветския Съюз е спомената такава дума.
  Кога Сталин и Молотов са разбрали,че са подписвали договори с нацисти?-в ранната сутрин на 22 юни 1941г. ли?
  Кога пък германските държавници са станали нацисти?-между 23 септ. 1939г. и 22 юни 41-ва. Но никой в Съюза не е установил това.Изведнъж в неделния ден Съветския Съюз разбира,че войските на Вермахта са “фашистки пълчища”. А на трите съвместни военни парада през септевмри 1939г на германските и съветските войски,последните какви са били.
  Инерцията ,дадена от комунистическата пропаганда продължава-наскоро и проф. Калин Янакиев каза,че комунизма е идеология.

  Отделно от това,много хора за да направят по-силно впечатление,използват като помощно-подсилващо мислите им понятие “фашизъм”.Смесват го към комунизма,ислямизма и др.А да се говори за фашизъм по време на Втората Световна война е наложено от съвестката комунистическа пропаганда.И до ден днешен,за всеки случай слагат по една “фашистка запръжка” в “манджата”(казано в добрия смисъл на думата).
  Както вразговорната реч правим ние-въртим,сучем и накрая,”абе циганска му работа”.

  Какво излиза според комунистическата пропаганда-Съветския Съюз победил фашизма в Германия,но съвсем не и нацизма.Или пък едновременно,както българските комунистически бандити се борели по едно и също време хем с фашизма,хем с капитализма.Резултатите от борбата им се виждат-направиха си палати тези джелати.

  За голямо съжаление,руската отнесеност е пренесена и утвърдена и у нас.

 59. Игнатия, моите дядовци, баби и родители винаги са работели от сутрин до вечер и по 7 дена в седмицата.
  Мнението на марксисти не ме интересува, защото те са най-мързеливата част от българите.
  Ако германеца е забелязъл, че българите от 21 век са мързеливи, това е пряко свързано с упадъка на нацията дошъл след царството на червените мързеливци. Вие май не знаете, че най-бедната и мързелива сган, дето винаги са били прости ратайчета и обикновени крадци, станаха най-изявените комунисти. И какво очаквате от тази сган??? На научи народа на труд ли ? При соца се крадеше, както никога не се е крало! Българина се превърна в порочен безверник с ниска култура и низко социално поведение. Спомнете си само, колко човеци станаха квартални шпиони и предаваха брат си и сестра си за потупване пред строя на партията.
  А днес казвате България било добро място за живеене. Я пак се замислете. “Цивилизования” Българин не живее вече в родината си а неговото място се заема от нецивилизовани мургави диваци за които “базовите ценности” не значат нищо.

 60. И накрая нека си спомним чия е поговорката “За лудо работи за лудо не стой” преди да цитираме, който и да е “професор” по “народопсохология”.

 61. До Игнатия и Верни на БКП

  Духовните опустошения, които червената паплач нанесе на българския народ са по-трудно поправими от бедността.

  Скоро цитирах Артур фон Хун – германски военен и журналист, една година отразявал за “Кьолнише цайтунг” руско-турската война 1877/78 и по-късно – Пловдивския бунт /Съединението/ и сръбско-българската война от 1885. Ето още от него:

  “…искам да кажа само това, което съм видял и чул в България по време на Руско-турската война.
  Първото, което забелязах беше това, че този уж “угнетен” народ се намираше в такова благосъстояние, в каквото малко народи се намират в цивилизована Европа. Това чудно откритие не направих само аз, но и всички руски офицери и войници. … Те не намериха угнетени роби, а един състоятелен, богат народ, който се ползваше с по-големи права, отколкото самите му избавители. Навред чувах думите: “Но болгары находятся в болье лучшем положении, чем мы русские, а наши крестьяни были-бы очень счастливы, если бы могли сделать замену с болгарами!”…
  “Нийде в цяла България не срещнах ни най-малка следа от истинска бедност, която в Русия се среща на всяка крачка. Всеки българин си има своя къщичка, своя нива, свое лозе, свои волове, крави и овце, а освен това и готови парички. Следователно, ако се касаеше само за материални богатства /и свободи/, то русите спокойно можеха да пропуснат освобождението на България.”

  И седем години по- късно:
  “…вече България има превъзходни училища, добро съдебно производство и изрядна администрация. Младата държава спести за шест години 43,5 милиона златни лева… Другите държави не могат да спестят ни една продупчена пара, не могат да си платят дори разноските, а правят ежегодно борч.”

  А. фон Хун, “Борбата на българите за съединението си”, 2013.

 62. Драги, “Отбелязвам”, можем просто да се разходим до Копривщица и да разгледаме палатите в които са живели нашите прадядовци по турско.

 63. Към Отбелязвам,

  Благодаря за показателния и полезен коментар и позитивната гледна точка, за разлика от съгражданина Ви , който не пропуска да АКЦЕНТИРА че българчетата са боклуци погледнато отвсякъде.

 64. До Верни на БКП

  Защо чак до Копривщица? Да се разходим из Стария Пловдив между 200-годишните възрожденски къщи и да ги сравним с комунистическите панелки. Да не говорим, че около средата на XIX век богатите български търговци са имали кантори в Цариград и Виена, в Манчестър и Кайро. И че българите са пътували СВОБОДНО по света, за разлика от КРЕПОСТНИТЕ, продавани като добитък.

 65. До Rosen Iordanov,

  И аз Ви благодаря за свежите и интересни коментари.

 66. @ ВЕРНИ НА БКП

  “Българин не живее вече в родината си а неговото място се заема от нецивилизовани мургави диваци за които “базовите ценности” не значат нищо.”

  Много е лесно да обвиняваме циганите, но не мисля, че е правилно.

  Веднъж, в едно интервю, к.т.н. инж. Джони Пенков каза нещо много сладко: “Проблемът на българските цигани не в това, че са цигани, а в това, че са БЪЛГАРСКИ цигани.”

  Не знам дали сте си имали някога работа с цигани-католици от района на град Раковски – нещата са коренно различни.

  Какво ще кажете например за “циганизацията” на етническите българи? За увеличаващото се желание за консумирането на (всякакви) права без в “пакета” да се включват отговорности, за желанието за високи възнаграждения без връзка с количеството и качеството на положения труд.

  Говорил съм с млади хора, които търсят работа – като умения, нищо особено, вчера завършили гимназия, малко английски, малко компютър, евентуално шофьорска книжка, НО, казват, “заплатата да е поне 1000 лв., иначе въобще няма да излизам от къщи сутрин.”

  Съгласен съм, че социализмът нанесе огромни щети на манталитета на българина – оттам идва и голямата част от проблемите ни. Но определено изначално ни липсва и малко повече усърдие и подреденост.

 67. @ ВЕРНИ НА БКП

  “И накрая нека си спомним чия е поговорката “За лудо работи за лудо не стой” преди да цитираме, който и да е “професор” по “народопсохология”.”

  „С годините наблюдаваме потомствената безработица. Близо 870 000 българи нито учат, нито работят. 300 хиляди от тях са младежи.”

  Томчо Томов от БСК

  Това не ми прилича много на “Залудо работи…”

  Съвет: не се изкушавайте да казвате, че няма работа (висока безработица) и за това е така; от години ме мъчи проблемът с работната ръка – пълно е с желаещи за ЗАПЛАТА (а не за работа).

 68. @ ОТБЕЛЯЗВАМ

  Съгласен напълно, особено в частта за онези “най-страшни 5 века”, които в сравнение с историческия отрязък 1944-1989 изглеждат като доста по-щастлив период за българите.

  Може би малцина знаят, че в т.н. рая, освен българите е имало и много турци.

 69. Драги Игнатия,

  Затова е ценен този блог. Заради високата информираност на участниците, носещите удоволствие интелектуални проблясъци и родолюбието на почти всички.
  Всичко това потвърждава извода на Иво, че “русофилството е невежество”.

  Отдавна някъде съм чел, че във всяко общество умните и свестни хора са не повече от 2-3 на сто. Но в нормалните общества именно те управляват по общо съгласие и са модел за следване.
  За разлика от нашето нелекувано общество, в което като успели хора се представят татуирани футболисти, певачки-проститутки и простаци като Слави Трифонов и Бойко Борисов.
  Стига, че много се отплеснах.
  Жив и здрав!

 70. @ ОТБЕЛЯЗВАМ

  Благодаря – бъдете здрав и щастлив и вие!

  Тъй като “Драги Игнатия”, не по ваша вина, звучи доста тъпо – връщам се към стария си ник (Сарданапал), който по едно време ми беше присвоен от “неизвестен извършител”.

 71. Сарданапал – Игнатия, мисля, че “Отбелязвам” го каза, както и Аз. Днешните младежи не могат да получат пример от тези 2-3 процента, които в България според мен са поне 15% по елементарната причина, че тези хора са жестоко мразени, гонени и мачкани от Боклука настанен в управлението на България от съветската власт. Освен това, както много добре ви е известно, комунистите са антихристи, пропити с омразата на своя Господар към всеки, който обича Христа и се ръководи от неговите закони. Конспиративните теории, които пълнят Интернет за някаква голяма игра за унищожение на българския род от някакви си Еврейски милиардери са абсолютни глупусти, създадени с цел да прикрият Злобата, Омразата и Фалша на БКП елита, преклонил се на Сатаната. Точно те са виновниците за разрухата на България но по сатанинските закони са обгърнали родината си с фалш, лъжи и псевдокултура.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.