Крим на тъмно след бурята, която Русия жъне от посятия вятър

Може да критикувам руската политика, но няма да злорадствам , че Крим е останал на тъмно в резултат на това, че някой е взривил електрически стълбове на украинска територия. Обаче…

 

Обаче кой все пак окупира Крим? Кой вкара чужди войски, а иначе непрекъснато (се) кълне как всяка военна акция в чужбина е незаконна без одобрението на ООН? Кой го направи там в момент, когато в Киев цареше безвластие? И как се наричат действията на гражданите на една държава срещу чуждите окупатори?

 

Отговорите са известни, но последният въпрос от тях заслужава малък коментар. Защото против чуждата окупация, срещу която държавата не се защитила с военни средства, обикновено се водят партизански действия. Точно на Русия и руснаците няма нужда да се обяснява това.

 

Какво излиза? Когато чужди войски окупират руска територия, тогава е патриотично и възвишено да се взривява всичко, което вгорчава животът на окупаторите. С какво е по-различна ситуацията около Крим в това отношение?

 

Искат да го признаят в Кремъл или не, но Русия е в ролята на окупатора и несъгласните с тази окупация имат законното право на самоотбрана с достъпните за тях средства при очевидното неравенство на военните сили. Колкото и да се напъват в Москва да говорят за украинците като за „фашисти”, не украинците окупираха руска земя с използването на армията по суша, въздух и море, а обратното.

 

За пореден път в Москва ще трябва да си преговорят поговорката „който сее вятър, жъне бури”. При бурите, като е битово известно и у нас, гасне токът. Докато тази проста връзка не „светне” в мозъците на онези в Русия, които са си направили криво сметката в Украйна, няма да има нито примирение, нито истински мир- не само за потърпевшите от руската агресия украинци, но и за техните „победители”, които толкова много се гордеят с вероломството „кримнаш”.

25 мнения за “Крим на тъмно след бурята, която Русия жъне от посятия вятър”

 1. Да не забравяме и кой врътна кранчето на газа на Украйна посред зима преди години, без да му мигне окото, без капка угризения.
  Каквото си постелеш – на такова ще легнеш.

 2. Много точен коментар.Както две и две е четири.

 3. мой приятел живее в крим от 30 години. откак руснаците превзеха полуострова редовно нямат ток и вода, храната не достига а корупцията е в пъти по-голяма отколкото в най-корупционните времена на украинската държава. Да им е за урок.путин да им построи една АЕЦ и станция за обезсоляване на морска вода.

 4. “Който сее вятър, жъне бури”.

  Но понеже в Русия всичко е най-голямото, за нея трябва да важи “който сее бури, жъне тайфуни и урагани”.
  Да я отнесат дано!

 5. Тези украински момчета трябва да наминат през Поморие за обмяна на опит като как точно се респектират рАЗИЯпитеците и сибирските павиани с подръчни средства – например с указателни табели през зъбите.

  Едновременно с това и българите ще понаучат доста как да работят с “братушките” си. Че вече “Варна наш”, “Камчия наш”, “Поморие наш”, “Бургас наш”, а отскоро и “Каварна наш” – много стана!!!

  Респект за статията, г-н Инджев!

 6. В с. Чаплинка Херсонска област Кримските татари и Правия сектор се държат, продължават енергийната блокада на Крим.

 7. Днес някъде ми попадна новина, че ЕС е одобрил Турски поток, като дава зелена светлина Турция да е газов хъб за Европа.
  Както и че се очаква Турция и русия ще подпишат договор за Турски поток.
  Ако това е вярно, малко ми е странно, какво се случва и защо ЕС да възможност путин да си води своята игра, която определено не е в наш интерес.

 8. Преди около месец Кримските татари и Десен сектор спряха търговията с хранителни, промишлени стоки и горива – тирове и влакове и държат блокадата на Крим.

 9. Лично наблюдение за духът на патриотизъм и самопожертвователност на украинците.Респект!
  От декември 2014 г. ми стана наемател на офис, украинска фирма, собственост на две семейства, около четиридесет годишни, желаещи да се установят в спокойна, близка по език и традиции страна.Въпреки добре развиващият се бизнес, септември, тази година, за мое съжаление, а и за тяхно, както разбрах, ме предизвестиха че се налага да напуснат.Причината е, че единият баща реши че синът му, около 13 годишен, който беше записан в гимназия с руски език тука, трябва да се върне в Украйна и да постъпи като кадет във военно училище!
  Чест и почитание!

 10. Не знам дали съм наясно, но предполагам, щом руснаците са окупирали украинския Крим, трябва някак си да продоволстват окупираното население там. Те обаче също го закъсват, поради санкцийте, ниската производителност и ред други причини, познати нам, от соца.
  При това положение населението никак няма да е доволно, пък дори и руско настроената му част. Така рано или късно ще започнат враждебни брожения.
  Като капак, отделянето на средства и продоволствия от руския контингент, ще предизвикат допълнително натоварване.
  Така, че сам ще дойде моментът, когато Русия ще дава мило и драго, да се отърве от окупираните територии.

 11. Понеделник е обявен в Крим за почивен ден.

 12. Браво Юлиане на твоя приятел,преди 30 години как е избрал тази държава -Съюза на Съветските Социалистически републики.

  От него не остана нито съюз,нито съветско,нито социлистическо,нито републики…Остана една нещастна и нецивилиозована територия,узурпирана от старите комунисти,които сега избиват комплекси и се опитват да измислят абсурдни кодекси…

  Твоя приятел е изглежда изключително издържлив човек.Колко ли са като него,еваллах ашколсун.

 13. @БОРИСЛАВ ВИТЕВ

  Женевската конвенция, раздел III.ОКУПИРАНИ ТЕРИТОРИИ

  Там са описани отговорностите на държавата-окупатор.

  Например: Член 55 Прехрана и медикаменти за населението

  С всичките си възможни средства държавата окупаторка е длъжна за осигури населението с храни и медикаменти; тя трябва по-точно да внася хранителни продукти и медикаменти и други предмети, ако източниците на окупираната територия са недостатъчни.

 14. Теперь Крым ваш…. Кравчук развеял российский миф о «подаренном Крыме»

  «Когда я в 1953 году впервые приехал в Крым, то ужаснулся. Магазины там не работали, еду купить было негде, питьевой воды нет. В селах сидели опухшие люди. Их кусали москиты, и потому у них были распухшие лица. Я сам из села, и моя семья жила небогато, но такой нищеты, как там, я в жизни не видел», — рассказывает Кравчук.

  По его словам, местное население писало жалобы Хрущеву и просило забрать их с полуострова.

  «Никита Сергеевич сел на поезд и приехал в Крым, чтобы все увидеть собственными глазами. Об этом писал его зять Алексей Аджубей. Люди умоляли Хрущева забрать их из Крыма. Тогда он сел на первый поезд в Крым и пошел говорить с Кириченко (главой УССР). Хрущев поставил ему ультиматум: Украина должна взять под свое крыло Крым, иначе Россия не сможет навести там порядок. Кириченко начал протестовать, поскольку не так просто обеспечить и развить такую территорию. Но Политбюро приняло решение о присоединении Крыма к Украине. Россия сейчас говорит, что Хрущев подарил Крым Украине. Да нас заставили его взять, потому что Москва не могла ничего с ним толкового сделать!» — напомнил он.

  Первый президент Украины уверен в возврате полуострова в состав Украины.

  «Придет время и Крым поймет, что жить нормально и иметь перспективы развития люди в Крыму могут только вместе с Украиной. Но когда это будет, не могу сказать. И я не поддерживаю тех, кто считает, что Крым нам не нужен и что мы лишились дополнительного напряжения. Крым должен иметь связь с Украиной на пользу Украине, а не России. Нынешнее положение Крыма в Украине на пользу исключительно Москве», — констатировал политик.

  Об этом в ходе пресс-конференции сказал первый президент Украины Леонид Кравчук

 15. Споменаването на Крим винаги ме връща към реакцията на една близка до нашето семейство рускиня. Как Крим щял да стане “кукла” под майчинските грижи на Русия. И от тогава забелязвам, че все по кукла става. Между другото тази дама много бързаше да си поднови руския паспорт преди да му е изтекъл срока. Питах за какво и е този паспорт след като няма вече близки там и не ходи повече от 10 години. Отговор не последва. Така че руснаците в България май са много повече от тези,които купиха имати през последните години и няма да е изненада ако дойде майчицата да ги защитава.

 16. За да има пари човек в Русия трябва да е от поддръжниците на Путин. Кой купува имоти в България?

 17. До Тодор Тодоров-съгласен с конгениалното предложение!

 18. Към Тодор Тодоров:

  Ако някой се възмути от “дървения” хумор тук, да си припомни дървеняшката забележка на Путин като властелин на износа на газ за Европа, че алтернативата е германците да ходят секат дърва. Беше нагло.Смяха се само слугите на Путин. Но му се размина и това…

 19. Съгласен!Още повече, че Стопанинът на БЛОГА няма нищо против.

 20. @ Тодор Тодоров

  !!!!!

  И вместо да ‘чукаме на дърво’, ще ‘чукаме на Путин’?
  Само да не излющим ‘аурата’ на владетеля.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.