Свалянето на руски самолети, хеликоптери и руско-турски маски

Турция свали руски бомбардировач след серия руски въздушни провокации по турската граница, първият от който беше обяснен от Москва като „грешка”. Дали се е случило точно на границата с Турция или „просто” във въздушното пространство на страната на метри от допустимото с цел да се изнервя и проверява бойната готовност на турските ВВС, това не е тема на този текст.

 

Факт е обаче: турски изтребители свалиха руски самолет и свалянето на маските в пропагандната война е неизбежно. Както и свалянето на картите в регионалната борба за влияние между една настояща и една бивша империя- борба, която досега беше маскирана зад дипломатически усмивки, жестове , като откриването на 23 септември т.г. на най-голямата джамия в Европа в Москва от Путин и Ердоган и пр. маскировъчни маневри.

 

Путин безцеремонно бръкна в старата рана в руско-турските отношение още в Крим. Ако проследите историята на полуострова през последните няколко века, ще се уверите, че Крим е бил винаги ябълката на раздора между османците и московците. През 2014 г. Путин просто реши да си я откъсне без много да се интересува какво мисли ( целият свят и в частност) регионалната сила Турция. А тя не е просто каква да е сила- ако става дума за силата като военен фактор. Турция доминира спрямо руските възможности в региона по суша, въздух и вода , измерено във войска, кораби и самолети. Сумарно Турция превъзхожда Русия по огнева мощ в региона в съотношение 1:1,5.

 

 

Анкара реагира на окупацията на Крим остро и се закле, че никога няма да признае присъединяването му към Русия. Путин се направи на разсеян и отвърна с моркова „Турски поток”. Тактиката му не сработи. Опитът на Путин да очарова Анкара чрез паралелния на „кримнаш” слалом на дружбата с Турция нямаше как да не се провали. Старата съветска традиция, илюстрирана от договора за „Дружба и братство” ( да, така се нарича!) между двете страни от 1921 г., не проработи. Няма дружба в това съперничество.

 

След като морковът не свърши работа, а руските въздушни провокации си просеха тоягата, тя най-накрая беше задействана.

 

Сега да се върнем на терена на хибридна война на Русия в България.

 

Българските русофили, както е известно, са повече руснаци от руснаците- поне от онези, които мислят със своите глави и си позволяват да бъдат критични към политиката на Кремъл. Каквото и да направи Путин, за българския русофил то е правилно и всяка критика към него е вредна, опасна и т.н.

 

Обикновено българските русофили защитават с жар и дръзновение Русия от България или руския президент ( който и да е) от българския ( ако си позволи да не е съгласен за нещо с Москва).

 

Ето, че българската логи(сти)чна русофилска подкрепа за непогрешимостта на Кремъл навлиза в нов, по-висш стадий. Българските русофили застават в агресивната поза на бранители на Русия и от Турция. Това щеше да е логично историческо ехо, ако до вчера не бяхме свидетели на русофилския възторг у нас от въображаемото побратимяване на Русия и Турция.

 

Турция, за разлика от „еврогейския съюз”, наречен така от законодателите на кремълската мода в пропагандата, беше изтъквана многократно у нас като по-умна, по-дружелюбна, по-дащна и аркадашна спрямо Русия, поради което ни са даваше като пример как се върти дружба с Великата страна. За целта ни се навираха в очите намеренията на Русия да строи ядрена централа в Турция и то близо до България, докато ние, гадните проамерикански копелета, се отказваме от АЕЦ „Белене”.

 

На принципа „така ни са пада” ( като не уважаваме и ухажваме достатъчно руската мечка) Турция беше изтъквана тук от русофилите като заслужено по-привлекателна дестинация за руските туристи. „Щом участваме в санкциите на Запада срещу „братушките”, то си заслужаваме руските туристи да се пренасочат към турските курорти, назидателно- мазохистично ( ще рече и патриотично по техните мерки) ни обясняваха тук русофилите.

 

Иначе казано, нашите русофили констатираха как турците са повече братушки на руснаците от нас и затова заслужават поздравления.

 

Стигаме обаче до въпроса кой на кого нанася удари в гърба. Така се изрази днес Путин по отношение на факта, че турски самолети свалиха руски бомбардировач.

 

Помните ли обходната маневра на Путин срещу България на 1 декември 2014 г.? Тогава той ни мина в гръб и реши в турската столица да обяви България за собственото си решение да спре „Южен поток”. Мислите ли, че случайно избра тъкмо Турция да се заяде с България и да предложи алтернативата „Турски поток”- нещо като „ако ще турско да стане, пак ще ви прецакам, щом ми се дърпате”?!

 

А случайно ли ескалира след това руската антибългарска кампания на политици и медии ( което там е едно и също)?

 

Когато Путин обяви идеята си да замени дружбата си с България с турска такава, местните русофили изпаднаха тук в пропаганден екстаз от правилността на това решение.

 

Сега Путин се жалва, че Турция му забила нож в гърба. А местните му слуги у нас веднага се съгласяват, че турците ( вече) не са му такива големи братушки.

 

 

Такава е жалката картинка на робуването на руската политика, което цари днес в главите на желаещите да обясняват с турското робство собственото си робско поведение пред империята, победила по нашите земи не толкова Турция, колкото българския стремеж към свобода.

 

 

 

 

71 мнения за “Свалянето на руски самолети, хеликоптери и руско-турски маски”

 1. И пингвините в Антарктида разбраха преди половин месец, че Турция ще свали всеки нарушител на въздушното й пространство. Путин се доказа като левак. Таман уплаши света с крилатите си ракети, които изстреля от кораби в Каспийско море, а днес целият авторитет на Путин турците обрулиха като зряла круша. Глупак и нищо повече.

 2. Турция вън от НАТО и да се оправят с Путин.Единия се мисли за Цар, а другия за Султан, даже Султан Ердоган Великолепний днес назначил зет си за министър на енергетиката.
  И двете държави още живеят в 18 и 19 век и ги тресе империализъм и носталгия, едните по Османската Империя, другите по Руската, да се бият като искат, но да не закачат нормалните страни, членки на НАТО.

 3. Защо в България вярват на рублофилската измислица за силата на Путин и Русия? Русия има големи икономически проблеми. Руската армия има малко съвременно въоръжение, повечето е остаряло. Путин напада на слабите! Украйна нямаше армия, в Сирия нямат ПВО.

 4. Българските русофили/еничари можем да разделим на две.

  Първата малка група е образована и платена. Платена директно от Русия – Р.Овч., агент Гоце, общата Шаренкова, Вал. Златев, Сидеров и пр. /това са националните проститутки/ или индиректно – с постове, привилегии и различни облаги още от времето на НРБ та до днес – платена от българското общество. Тук събирателен образ е Божидар Димитров.

  Втората – огромна част от българските русофили – са такива от незнание, простотия, неграмотност и невежество.

  А общото за русофилите като цяло е, че като говеда безмозъчно и безкритично следват и защитават всички пируети и завои от по 180 градуса на Кремъл. Като на повечето от тях това даже не им прави впечатление – още като членове на БКП те така са следвали и защитавали “правата” московска линия на Партията.

  Накрая – няколко думи за вчерашния протест на музеите и библиотеките. Като гледах кой участва – най-вероятно е организиран от библиогафския институт. И дано символичния арест на Божидар Димитров скоро бъде последван от реален!

 5. Дали Русия преднамерено е нарушила въздушното пространство на Република Турция,или екипажа е допуснал фатална грешка при изпълнение на бойната задача,едва ли руските власти ще се произнесат справедливо.

  По-вероятно е навлизането във въздушното простарнство на Турция да е било планирано,защото изглежда бомбардировача е бил един и без съпровождащи(охраняващи) изстребители-прехващачи.
  Този вариант се потвърждава от факта,че руския екипаж не е реагирал на десетократното предупреждение на двойката турски изстребители от ПВО.
  Предупрежденията са направени по открити честотни канали,,които попадат в обхвата на всеки военен самолет,особено в такива условия на водене на въздушни атаки.Дано турската ПВО разполага със записи на предупрежденията на турските пилоти,които са направени на английски език.

  Руските пилоти задължително говорят английски и ако не са реагирали,значи умишлено са нарушили въздушното простарнство на Турция.Отделно от това,има регистри на борда на руския самолет,които приемат и записват всякакви команди и комуникации, свързани с бойните действия в района.Както и кодирани.
  Полета на руския бомбардировач е следн задължително и по спътниковите канали както по линия на НАТО,така и от руските сателити.

  Случая потвърждава моята скромна теза,че не трябва цивилизования свят да прави каквото и да е заедно с Русия.

  Към Русия – пълно игнориране.
  Русия не е правилна държава,тя се движи от напълно абстрактни и нецивилизовани стереотипи.

 6. Русия започва да гърми агентите си в България един по един- Сега Саша Космонавчик е наред с едно очень мудрейшее изказване за ремонта на старите руски самальоти от Полша… Полша щели да ни сложат стари части за да загинат нашите пилоти… Какая сволочь…

 7. Мисля, че това ще началото на края на Путин. Днешният инцидент нанесе тежък удар върху имиджа на Путин на световен изнудвач.Рухна и мита недосегаемостта на руската военна мощ и непогрешимостта на путинската политика.

 8. След като прокопаят тунела под Шипка, българските русофили могат да бъдат насочени към прокопаването на тунела Пловдив – Кавала под Родопите. Той може да бъде наречен Беломортунел, за да буди в тях идеализъм и възвишени чувства. От строежа на тези два важни тунела ще има три големи ползи.

  1. Трасето от Балтийско до Бяло море ще добие наистина европейски вид – при това с почти руско участие, може да се каже.
  2. След век и половина съществуване, на българските русофили ще бъде дадена възможност най-после да направят нещо полезно за България.
  3. Ще бъдат освободени и съкратени десетки хиляди синекурни държавни и общински длъжности, което ще осигури на бюджета допълнителни средства за здравеопазване, образование, пенсии и по-добър живот за нормалните българи.

  🙂 🙂 🙂

 9. Никой не си задава въпроса’какво търси този руски бомбардировач-изтребител-СУ24’на турско сирийската граница където няма военни части на ИД.

 10. Участието на Иво Инджев в НОВА ТВ току-що наистина достави удоволствие на умните зрители.
  Първо – защото направи на пух и прах руските опорни точки за конфликта в Сирия и второ – защото направи за смях опонента си – русофил някой си Тихомир Стойчев.

 11. Според мен не може да се очаква създаване на по-лошо отношение на русия към Турция , от това каквото е между нея и България. Исторически може да се види ,че през последните 25 години Русия демонстрираше най-лошата си икономическа политика имменно към България, спрямо останалите си бивши подчинени социалистически държави. Това ставаше чрез митническата си политика. При това държави като Полша, Унгария и Чехия в които русия имаше постоянно военно присъствие и които постоянно изнервяха руснаците получиха в последствие по добри икономически възможности отколокото вярната като домашно кученце България.
  Според мен ще се подрънка малко оръжие между Турция и русия. Ще има доста медийни провокации но в последствие всичоко ще заглъхне ,защото русия не може да си позволи влошаване на икономическите си интереси в Турция. русия винаги уважава повече силния си враг отколокото най-добрия си ласкател.

 12. PanAmm, преди да пишеш глупости, се осведоми за фактите. Иначе излизаш лъжец или най-малко трол.

 13. Към Менди:
  Сваленият над район, където няма ИД, руски самолет, е най-яркото доказателство какви ги върши Путин в Сирия, удряйки например туркмените в северната част на страната, които оказват яростна съпротива на ИД (но и на Башар Асад.От всички “подробности” около случай, тази е най-неудобната за Москва, която потвърди къде се е случило да ударят самолета й и така призна косвено многобройните западни твърдения, че Русия тероризира противници на Асад, а ИД му е за оправдание.

 14. Руснаците са съюзници с терористите от Хисбула, пък имат нещо против ДАЕШ!!!
  Сложна е руската душа, разбира само от здрав прът по задника – справка ген. Иван Колев 1916 година.

 15. Господин Инджев, моите поздравления за участието Ви тази сутрин в предаването па НОВА.
  Не мога да си спомня, но какъв точно го играеше вашият опонент, който нарече българите – помияри, през изминалите години?
  Не е ли същия този човек виновен за наличието на радикален ислям в България, какви ги е вършил като шеф на НСБОП???

 16. Г-н Инджев пак сте в десетката.
  От сутринта се включиха рублофилите да обясняват , че Турция помагала на ИД и затова свалила самолета.А Русия цялата в бяло.И нито дума какво още търси Русия в Украйна и че засилва военното си присъствие там тези дни.Путин иска с един куршум да уцели двата заека – хем да не се говори за войната в Украйна, хем да се изкара борец срещу тероризма.Ама не би.Турците го навяха и насяха.Ердоган може да е всякакъв, но си защитава територията и не се оправдава като “опраскания” ни мин. председател.Освен това стана ясно , че от Турския поток имат интерес само руснаците. Предупредиха ги и “бум”. Путин да си сърба попарата.

 17. Поздравления,г-н Инджев!Дано четат коментарите Ви и заблудени души,за да се просветли умът им.

 18. Г-н Инджев, наистина бе удоволствие да Ви слушам по Нова!
  Вашият отговор за “помиярите”, изречен от събеседника Ви,бе точно в десетката!
  Накарахте действителния помияр да занемее.

 19. Поредния епизод на сериала “Путински номера” – 3682серия

 20. Кой каквото е надробил сега го сърба. Отдавна лилипут.ин провокираше Турция но за разлика от България, комшиите имат, такъв-онакъв но ербап не само на думи премиер. Обзалагам се, ама няма как практически да стане, че нарочно ватниците не са охранявали двата сута-нарушители с изтребители. Т.е., свалянето им е било един от възможните сценарии. Кремльовци в случая се правят на Наполеон-овци. Влизат в битката, пък каквото стане. Само дето реусрсите са несравними а и сега са други времена. От цялата история обаче най-потърпевш е джуджи 1. Пусто съвпадна свалянето на самолета с посещенеито МУ в Йордания. Нямаше как да се скрие. Както го направи при всички големи кризи, потъването на атомната подводница Курск, заложническите кризи последвани от стотици невинни жертви в Безслан и театърът Норд Уест и др. И хъката-мъката МУ се наложи още вчера да импровизира първосигнално тъпни на мах.
  За мен обаче най-важното в казуса
  е, че още в началото турците официално обявиха бастисването на авиона с ракета въздух-въздух Рашките по не знам какви си съображения твърдяха, че е свален с ракета земя-въздух. Може би защото им е в природата да са паталогични лъжци. В холивудката в която се вкараха обаче изправени пред желязната версия на съседите се отказаха бързо-бързо.
  Сега, по изключение прочетох пананн и още по изключение се съгласявям, че раззия трябва да се постави на “игнор”. Но ни най-малко от нас а от които трябва. Те вече го направиха. За кой ли път.

  На срещата между френския президент Франсоа Оланд и американския държавен глава не е ставало дума за създаване на нова международна антитерористична коалиция за Сирия, която да замени съществуващата, водена от САЩ, предаде ТАСС.
  Главното условие за уреждане на конфликта в Сирия е така нареченият „политически преход“, т.е. смяна на режима в Дамаск, начело с Башар Асад. Държавните лидери потвърдиха това на пресконференция след срещата и разговорите си в Белия дом. На директен въпрос по темата, Обама заяви: „Ние вече имаме коалиция от 65 страни, които се борят с „Ислямска държава“ достатъчно отдавна. Русия също участва в коалиция, но от две страни – Русия и Иран, подкрепящи Асад“.

 21. Много са смешни жалките крясъци на руските подлоги в България. То не щеш ли баш бабаита от Банкя, който се изцепи от далечен Китай какви “велики” деяния е вършил като не посмял да свали руския нашественик над Черно море!?? То не щеш ли някакъв си Каракачанов, малоумно милиционерско агнетче в някаква “научна” разработка на болшевишкиата репресивна машина на НРБ-то, то не щеш ли трудно мислещи и говорещи комунисти като Румен Петков или Гоце-то, или Жаблянов. Смешковци, които се опитват да се позиционират по-напред в предаността си към империята на злото и нейния шут начело в Кремъл!

  Днес поне чухме и нормално мислещи хора по медиите!

 22. Робуването на руската политика, победила българския стремеж към свобода е истината, която ако не се осмисли няма да я има и България.

 23. Искаме ли „дружба и братство” с Русия?

  Да, разбира се, но s’il vous plaît turque!

  Русия по природа е труден партньор за каквото и да било взаимодействие, а за близки, приятелски отношения е направо кошмарен. Този ужас произтича от извратената представа на Москва за „братство”, което по руския tertıp започва като едностранно използвачество и командорене, минава през обсебване и обезличаване и може да доведе до поглъщане.

  Най-ясната за нас, българите илюстрация на такива („братски”) отношения е Украйна, която в момента изглежда като (почти живо) голямо насекомо, изсмукано от лакомия брат-паяк като пряк резултат от оплитането в руските паяжини на дружбата и приятелството.

  Къде сме ние? – биха попитали от Gallup International.

  Ами, по средата – не сме чак толкова зле като Украйна, но и далеч не сме като Турция.
  Географската компонента в геополитиката? Не бих казал. По-скоро въпрос на избор.

 24. Случилото се с руският самолет свален от турските ВВС трябваше да се очаква.Само преди броени дни британски истребители излетяха,тъй като два руски бомбрдиовачи застрашително доближиха границите на Англия.Чиста проба провокация със цел пробване британската реакция.До колкото си спомням подобни многобройни опити е имало и в района на Черно и Балтийско морета,предизвикващи реакциите на съответните държави.С други думи Путин подхваща доста активно една кампания,която,ако не друго,цели да вдъхне кураж на руските военни и да покаже на света ,че Русия заема мястото на бившия СССР като световен играч.Не на последно място,вероятно да поизглади нащърбиния си образ в очите на опиянчения руски народ,поради загубите на човешки животи в Украйна….Струва ми се че Путин върви по стъпките на Хитлер преди ІІ-та световна война и на модела си СТАЛИН.Нека западните дипломати се стреснат и понамалят темповете за сближаване с Русия ,заради ИД,а вероятно-водими от интереси за премахване ембаргото наложено на Русия заради Крим и Украйна,като цяло.

 25. И ако може да задам един въпрос свързан със СССР и Афганистан.Защо се правят постоянни паралели между Афганистан и Сирия?Жертвите, които афганистанците дават са над 3 милиона, докато руснаците дават около 20 000, а и ако трябва да цитираме руската пропаганда, съветските войски се изтеглят под строй, което всъщност е и така?
  Ясно е, че СССР е изтощен до смърт в Афганистан, но в Сирия има и други страни, които се бият срещу ИД.На Путин не му пречи да мята по някоя бомба там и през другото време да хвърля бомби над противниците на Башар Асад, не е ли така?
  Не претендирам да съм много вещ около войната в Афганистан, защото съм се родил 7 години след изтеглянето на съветския войник, но все пак ми се струват странни тези паралели.
  И една притеснителна новина, около Оланд, който ще ходи на крака при Путин…
  https://russian.rt.com/article/132503

  А иначе според мен Путин би могъл да си изпълни болните амбиции в Сирия само ако привлече Китай на своя страна.Ако приемем, че има връзка с атентатите във Франция може ли да инсценира една уйгурска афера в Китай според вас?
  И още нещо, днес Русия започна да дислоцира С-400 към Сирия, както и някакви ракетни крайцери, не е ли учудващо колко бързо реагира Путин на случилото се, ако разбирате на къде бия?
  Възможно ли е да е толкоз безскрупулен и да е намислил нещо със султана?

 26. Стари смешки в нови дрешки:
  Пътуват си горските животни във влака и “мечо” изведнъж забелязва, че му няма куфарчето /със СУмолетчето/. Заподозрял “мечо”, злия турски “вълк”, че му го е свил /макар, че всъщност цялата компанийка /НАТО/ така била решила, за да се усети “мечо”, че няма работа в чуждо купе/и се разпищял като ощипан: “Откраднали сте ми куфарчето, счупили сте ми СУмолетчето! Предупреждавам “вълчо” /и всички останали/, че ще стане лошо, като миналата година в Украина!
  Спогледали се горсите животни и го питат: Какво стана в Украйна, бе “мечо”?
  А той: “Как какво – свиха ми куфарчето,напердашиха ми “лугандончетата”,обраха ми “кримнашчето” и ме направиха за смях!

 27. Мировое сообщество в недоумении и протестует. Параллельно с этим турецкие бомбардировщики, с полным боекомплектом, постоянно нарушают российское воздушное пространство в районе Сочи. МИД РФ вручает турецкому послу в Москве ноты протеста, одну за другой, а турецкие власти отрицают большинство нарушений и признают, что одно-два, действительно, были, но по ошибке из-за плохой видимости.

  Россия предупреждает, что будет сбивать турецкие бомбардировщики, если вторжения в российское воздушное пространство продолжатся.

  Они продолжились, Россия сбивает первый турецкий бомбардировщик.

  Турецкий парламент бьется в истерике. Эрдоган называет действия России «ударом в спину» от «пособников террористов».

  А теперь посмотрите на себя в зеркало. Вот именно так сейчас выглядят Россия, Госдура и Путин. Что одно и то же.
  Слава Рабинович

 28. Извинявам се но пропуснах заглавието. Без него ефектът леко пада.
  Представьте ситуацию: Турция наносит авиаудары по Армении в течение двух месяцев…

  Мировое сообщество в недоумении и протестует. Параллельно с этим турецкие бомбардировщики, с полным боекомплектом, постоянно нарушают российское воздушное пространство в районе Сочи. МИД РФ вручает турецкому послу в Москве ноты протеста, одну за другой, а турецкие власти отрицают большинство нарушений и признают, что одно-два, действительно, были, но по ошибке из-за плохой видимости.
  Россия предупреждает, что будет сбивать турецкие бомбардировщики, если вторжения в российское воздушное пространство продолжатся.
  Они продолжились, Россия сбивает первый турецкий бомбардировщик.
  Турецкий парламент бьется в истерике. Эрдоган называет действия России «ударом в спину» от «пособников террористов».
  А теперь посмотрите на себя в зеркало. Вот именно так сейчас выглядят Россия, Госдура и Путин. Что одно и то же.
  Слава Рабинович

 29. Ох лелееей…. Днес случайно попаднах на Красимир Каракачанов, чийто коментар беше в смисъл, че Турция е свалила руския самолет заради имперските си амбиций и за да няма коалиция между ЕС и Русия. Добре, и защо се вярва на подобни твърдения? Ние от този форум(начело с автора му) ли останахме единствените мислещи хора в тая страна???? Някой би ли ми отговорил?

 30. В момента тече преформатиране на руската стратегия. Турски поток е спрян, спрян от днес е и превозът на газ през Украйна. Осъзнавате ли, че сега ще се лобира за Южен Поток отново.

 31. Гледах предаването, чест и почитания за г-н Инджев! Той ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ от изявлението на оня дебел и прост руски бидон когато каза че нарида ни е ПОМЯРСКИ! ко бях там на дебелия щях да му направя доста здравословни и ментални проблеми. Това показв акак руските агенти ни ОБИЖДАТ И УНИЖАВАТ постоянно за да ни обезличат като народ! СЛАВА НА БОГА ИМА И ХОРА КАТО ГІН ИНДЖЕВ КОИТО ЗАЩИТАВАТ БЪЛГАРСКАТА ЧЕСТ ДОСТОЙНО! Нека всички да се обединим срещу руските обиди към НАС!

 32. Към Дзержински:
  Аз бих се радвал, ако е така. Но по-важното е друго, че броят ни непрекъснато нараства.

 33. А ето как се е изказал днес Цветан Цветанов – политик от партия “Граждани за европейско развитие на България”:
  “България трябва да се въздържа от вземането на страна в ситуацията между Русия и Турция , посочи Цветан Цветанов от ГЕРБ.

  “Това е явна отявлена конфронтация хмежду Русия и Турция, тъй като знаете самолетът е свален над сирийска територия. Респективно за нас това е включване на Турция и явното участие на Турция на страната на „Ислямска държава”. С тези си действия Турция остро подчертава, че подкрепя „Ислямска държава”. Пазаруването на петрол от тях. Другото, което е, че се противопоставя на Русия, която е най-голямата държава, водеща битка с „Ислямска държава”, изтъкна Цветанов.”

 34. Да припомня на Цветанов Цветан, че САЩ участват в коалцията срещу ДАЕШ със над 150 самолета, а Русия с 38.
  САЩ са с население над 340 милиона, а Русия с 140 милиона.
  Та съгласно това Русия не е най-голямата държава водеща някаква битка в Сирия, която не се знае с кой точно е!
  И кога най-сетне нашите служби ще си свършат работата защото Цветанов се изказва като политик вербуван от руските служби!!!!

 35. До Европееца: По-точно казано голямото изнудване от страна на Русия. След като газта е спряна за Украйна от днес, тя е спряна и за България. Вожда Борисов, демонстрира ясно, че протака изграждането на интерконекторните връзки с Турция и по този начин умишлено ни обрича на зависимост от Русия. Продължава финансирането на служителите от Южен Поток-България АД с огромните им заплати от 30000-40000 лева, въпреки че официално Южен Поток е спрян едностранно от Русия.

 36. Защо Русия си избра военна тиква за президент? И въпреки, че тиквата се нарича путин-ка, това не означава, че не е тиква. Когато едно общество разчита на военната си мощ да му донесе Благосъстояние, това означава, че неговия ресурс за съзидателни идеи и проекти е изчерпан и то се е превърнало в разбойническа банда от идиоти, които виждат пътя към благосъстоянието си само със силата на силата. Но … тези тикви съвсем скоро ще разберат, че който вади шамари, получава шамари! Постоянното дразнене на мощни военни системи, като натовските отбранителни сили, едва ли можеше да има друг резултат за самозабравилите се руски побойници.
  Според мен, това беше добър студен душ за тях и всъщност смъртта на руския пилот, ще тежи единствено на неговите началници. Турция не може да бъде винена за това, че пази суверенните си граници! Нека Русия се научи да уважава на дело другите нации и тогава да предявява претенции и оплаквания.
  А нашите родни предателски мижетурки, отново дадоха пример, колко низко може да падне човека, пренебрегнал честа и достойнството на себе си и на рода си!

 37. Ама тея (мужиците) наистина си живеят ве техен собствен свят. “Не искали да воюват с Турция… Май пропускат някои малки подробности като НАТО …

 38. Искрено Ви благодаря, г-н Инджев, за този блог и за усилията, които полагате по вписването му. На мен лично ми носи страхотно успокоение да знам, че каквото и да се пише/говори по вестници и телевизии, има винаги едно място, в което ще намеря обективен, точен анализ на случващото се.
  П.П. Към @ЕВРОПЕЕЦА: Аз съм оптимистично настроена, че Южен Поток няма да влезе в действие, особено заради настоящите обстоятелства с руските намеси в Сирия.Европейските и американски лидери би трябвало вече да са наясно с това що значи Путин. А ние все пак сме членове на Европейския съюз и трябва да сме такива и в отношенията си с Русия.

 39. Г-н Инджев е познавач на ситуацията в Близкия изток и по-специално – в Сирия. Дано да намери време да обясни на нас, многобройните му читатели, какви групировки и сили воюват в момента в Сирия, че аз вече им загубих дирите. Едва покрай случая с руския бомбардировач, разбрах че на турско-сирийската граница имало и някакви туркмени, които били приятели на Турция и врагове на Дамаск и Москва. Отделно са кюрдите – врагове на Турция и на ИД („Ислямска Държава”), а още по-отделно – Сирийска Освободителна Армия, която била враг на Дамаск, но и на ИД. За Иран, Саудитска Арабия и Йордания да не говорим, но и те били врагове на ИД. А за САЩ и Франция е ясно, че са съвсем врагове на тази същата ИД. Толкова много врагове има тази ИД и как ли издържа горката под техния натиск! Човек за да се ориентира, ще трябва да разполага със съответна „диаграма на взаимодействията” както е в биохимията.

  Ако г-н Инджев не ни помогне по въпроса, скоро няма да разберем що за световно-ориенталска глупотевина е цялото това безобразие в Близкия изток.

 40. @ Panamm (‘Дано турската ПВО разполага със записи…’)

  Тук можете да чуете аудио записа:
  https://www.youtube.com/watch?v=tGu-zCvURCo
  ‘the unknown air traffic position to humaynim 020 radial 26 miles.. this is turkish air force speaking on guard you are approaching turkish air space change your heading south immediately’

 41. И какъв е нашият интерес в края на краищата?
  Руснаците определено са навлезли предумишлено, от една страна да дразнят турците,а от друга за да си развържат ръцете с въоръжаването на кюрдите.
  Турците също са свалили самолета съвсем планирано и преднамерено. За 17 секунди навлизане много бързо трябва да ги предупредят 10 пъти.
  Даеш не са продукт на руската външна политика, а на непоследователността на САЩ и подкрепата на Турция и Саудитска Арабия, с цел да се свали Асад и да попречат на кюрдската автономия.
  За нас всички замесени са заплаха, но в случая Ердоган сглупи и тепърва ще разберем цената.
  В перспектива очаквам кюрдска автономия в Сирия, Асад остава, сирийската опозиция в изгнание, много проблеми за Турция с ПКК, дълго тлеещ конфликт в Ирак между сунити, шиити и кюрди и никаква полза за нас, само проблеми и заплахи. Никакви шансове за алтернативни източници на руските горива от Персийския залив.

 42. Citezen,

  Пак нещо не си доволен от мен и пак ме упрекваш в недобросъвестност.

  Фактите са известни по принцип и не съм злоупотребил с нищо.
  Всичко е ясно и истината не може да се скрие.

  Има нарушение на въздушното простатнство на Република Турция от руски самолет-бомардировач,дежурните сили и средства за ПВО от ВВС на турската армия са реагирали максимално бързо-категорично е установено от РЛС към ПВО,че това е”въздушна цел-нарушител”,използвана е систамата за запитване “чужд-свой” още от наземните запитвачи на радарите,после на КП е взето режение да се прихване целта и са изпратени двойка изстребители-прехващачи.Екипажите им запитват-предупреждават няколкократно екипажа на руския самолет,дори по УКВ-каналите,но не получават никакъв отговор,тогава отговорния дежурен за ПВО на турските ВВС взима решение за поразяване на целта-нарушител,най-вероятно в съгласие на ГЩ и на турските изстребители е подадена команда за унищожаване на целта.Междувремно целта е вкарана в “радиолокационния прицел” и когато турския пилот е преценил дава пуск на ракета.Целта е поразена и веднага губи управление,обхваната е в пламъци,екипажа успешно се катапултира като пилотите се приземяват-единя е спасен ,други е убит още във въздуха от стрелкови огън от земята.

  Защо се е стигнало до нарушение на въздушното пропстранство,засега не е даден категоричен отговор.

  Дори навлизането над турска територия да е било неволно,щурмана е могъл незабавно да отговори на предупрежденията на турските екипажи.Отделно от това на борда на самолета има сензор,който дава информация на пилота какъв вид РЛС го съпровождат и че има запитване за държавната принадлежност. Въпреки че това запитване е кодирано,неговото излъчване е регистрирано.
  Твърде е възможно целата-нарушител да е била съпровождана ит турски зенитно-ракетни системи,за чиито честоти също има сензори ,които дават информация на “dash-board” пред пилота.

  Траекторията на полета на руския самолет е била с такъв характер,че турското ПВО най-вероятно е направило пролонгация на полета и силите и средствата са приведени в “пълна бойна готовност”.

  Ако грашката на руския екипаж е била случайна,шурмана е могъл да рвагира на турския еипаж-“ей ,турци,станала е грашка,незабавно излизаме извън турското въздушно пространство,извинявайте”.

  Или пък РВД на руските ВВС е нередило на екипажа на бомбардировача да игнорира запитванията на турските пилоти.

  Едва ли турската ПВО е допуснала нарушаване на правилата в този случай.

  Кажи сега драги коллега,кое е неверного в моите думи,хайде имаш думата.

 43. Логичните действия на една държава, уважаваща себе си, предизвикаха
  невиждана истерия сред рупорите на путинската пропаганда у нас – Миков, Янаки Стоилов, Сидеров. Този отвратителен крясък на нашите еничери, които винаги са били ревностни слуги на путинските имперски амбиции, не може да не предизвика омерзение в душата на всеки честен човек. Искам да попитам тези яростни ревнители на интересите на постсъветска Русия, които днес с пяна на уста и небивало настървение настояват за международно и пр. разследване на свалянето на руския нарушител на турското въздушно пространство: Защо с такава енергия не настоявахте за независимо международно разследване на свалянето на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, където 300 души намериха смъртта си от руска ракета, изстреляна от руски зенитно-ракетен комплекс “Бук”, а веднага започнахте да пригласяте на путинската пропаганда, че украинците са свалили самолета на малайзийските авиолинии?!
  Господа еничери от БСП и Атака, като българин, чувствам се безкрайно омерзен от отвратителното ви лицемерие, от безподобната ви наглост!!!

 44. Чак когато успеем да изметем от управлението на страната агентите на ДС, милиционерите и нетните бенефициенти на руската корупционна и пропагандна вакханалия, тогава България ще може да реагира адекватно на Русия по политическите, военните и икономическите въпроси – сиреч да защитава само собствения си интерес.

  Както го прави Турция.

 45. До Стефани. На нас не ни пречи Южен поток. Проблема е в това че той няма да се състои. Причините са много, но ще дам пример със Северен Поток 2. Там инвеститор е BASF със два млрд авро на масата. Северния поток минава по дъното на Балтийско море което е 25 м дълбочина и водата е 1,003 каето означава побти прясна. В същото време е по-къс и отива към по-голям и сигурен потребител. Само да си спомним че Газпром не може да взема кредити поради кризата в Украйна. Освен това Черно Море е дълбоко море и газопровода трябва да минава на поне 50 м дълбочина и повече което го прави по-скъп. Декларираната сума 16 млрд е първоначална и ориентировъчна и ще нарастне със сигурност. Няма кой да ги даде, преминава през много граници което е политически риск и т.н.

 46. Присъединявам се към поздравленията. Особено когато обяснихте на лоясалата милиционерска зурла, че говорите като капацитет по хибридната война, официално включен във специализирана международна организация, която ще се бори с нея. Лоясалият мецна и запецна! А днес всички русифилистици вият и лаят, та чак пяна пръска, значи пак сте в десетката на десетката!

  THE ROCK, в САЩ посланик отива съветникът на президента Тихомир Стойчев. А ние говорим за ето това милиционерско същество:
  http://beta.novinar.bg/news/tihomir-stojchev-vojnata-zasega-e-na-poleto-na-diplomatciiata-s-pomoshtta-na-spetcsluzhbite_Mzk5MDszMQ==.html

  Благодаря на колегите ОТБЕЛЯЗВАМ за идеята всички русофили – на Беломорканал, и ПАВЕЛ ТИНКО – за вица за мечо, куфара и Украйна. Респект!

 47. @ БОРИСЛАВ | НОЕМВРИ 25, 2015, 18:50

  Няма нужда от независимо международно разследване за свалянето на МН17.

  От една страна самолетът е свален над украинска територия, от “украинските правителствени войски”, от “украински” БУК (или от “украински самолет”), а от друга – Русия блокира в ООН създаването на трибунал.

  Това аз наричам самопризнание за извършване на престъплението. И това е ясно на целия свят.

 48. От цялата статия стана ясно едно-Путин е еб.ти добрия политик.И води политика в интерес на Русия.Тоест-нападна “терористите”,печелейки доста привърженици даже и сред янките.Да е ясно,България в целия театър е нищо хаха,както винаги.Русия провокира,Турция се върза тъй като НАТО е зад гърба им.Г-н Инджев,предполагам сте гледали посредния парад в Москва,както този и в Пекин.Те там не показват мощ,а кой им е съюзник ;)…Да не говорим за евентуални военни действия-че БРИКС не е само икономически съюз ,предполагам е ясно…Тааа Русия и Китай звучат достатъчно стряскащо като огнева мощ 😉

 49. Уф, ПАВЕЛ ТИНКОВ, разбира се, клавиатурата пак ми бяга…

 50. Съмишленико Аэрофлот,

  Струва ми се, че ни си чел внимателно. Идеята е русофилите да прокопаят БеломорТУНЕЛ под Родопите до Бяло море. Хем да им напомня за бащицата им Сталин, хем да не им се въдят бръмбари в главите докато кОпат. Плюс изброените ползи.
  Жив и здрав и добро настроение!

 51. Северно западния край на Сирия се управлява от групи подържани от Търция срещу терористите на Даеш. Това бе удар в гърба срещу турците от Путин. Те го предупреждаваха да не ги бомбардира, но за него Асад бе основното. Французите и Даеш не го интересуват. Той убива главно враговете на Асад и за това неговите самолети летят на запад над турските групи а не на исток, където трябва да ударят. След като не приема молбите на търците да не ги напада, той си получи “отговор”. Ние знаем добре логиката на Кремъл с “дръжте крадеца”. Турция е виновна. а той е “пострадал” след като сам се е наранил.
  Не може да се разбере защо толкова обича Асад и иска да го възстанови, когато след толкова години успява да управлява само 20 % от Сирия. Не може ли да си намери сред сирийските генерали някой да го замести. Който може да мисли нека да го оцени като политик, а не като кагебист.

 52. Еври,балагодаря за линка, гледах го няколко десетки пъти и открих според моите непрофесионални взъможности някои особености.

  1.Навлизането на двойката руски тактически бомбардировачи в сирийско въздушно пространство е станало в близост до Сирийско-Турската граница.

  2. Досега поне аз не съм срещал материал от руските ВВС,в който да се казва каква е била “бойната задача” на руските самолети. Завръщането на бомбардировачите към базата показва,че полета е в крайна фаза и би трябвало да се каже какви са резултатите от тази задача.На парад руските самолети не са били.
  3. При навлизане в такава рискована зона-държавна граница,различни враждуващи групировки и пр.,руснаците са направили със сигурност грешка,че не са влезли в контакт с турските сили ,или поне с НАТО.
  4. Бойните действия на руските ВВС са ясни и не представялват тайна за нито една от държавите,участници в конфликта.Следователно какъвто и да е бил характера на бойния полет,самия той по същество не би бил заплаха за Турция и няма никакви причини руснаците да не влязат в контакт с турски дипломатически или военни представители.
  5. За да бъде изпълнен такъв полет без никакво предварително обявяване,значи руснаците са имали съвсем скрити цели.
  6. Дори биха могли да поискат разрешение за навлизане в турското въздушно пространство.Едва ли турците биха им отказали,ако целта на полета не засяга турските интереси в региона.
  7. Но дори да допуснем хипотетично че по тактически съображения руснаците не са могли да направят контакт с турците,те биха могли да сторят това по време на самия полет.Такъв вид комуникации се правят за секунди. Радиоразнунаването и радиоконтактите в конфликта са на такова ниво от двете ,може би от трите страни,че е технически неприемливо да не се осъществи контакт между турците и руснаците.
  8. Ако не греша двойката руски бомбардировачи веднъж навлиза в турско възд. пространство в една външна издатина на юг от турска територия,но там няма реакция на турската ПВО. Вижда се обаче,че руската двойка следва почти праволинеен маршрут и много важно-на една и съща височина.Това означава,че полета би могъл да се приеме за разузнавателен. Но това съвсем не извинява руската страна за липсата на опит за контакт с турската.

  9. Засега липсващата информация за изпълнението на полета и контакта между екипажите на руските бомбардировачи и РВД-то,показва,че руснаците са имали скрити цели в изпълнението на задачата.Няма начин да не е осъществяван такъв контакт.

  Да разгледаме и ситуацията от страна на турската ПВО и клипа на турския ТВ-канал.
  1. От него се вижда,че руските изстребители преди да бъдат обстреляни са имали курс “запад-югозапад”. Което означава,че екипажите им или сами са установили нарушението на възд. пространство на Турция,или са реагирали на предупреждението на турския пилот.Или пък нито са знаели,че са нарушили тези гарници ,нито пък са чули предупреждението .

  2. Прави впечатление,че двойката турски изстребители са вдиганти във въздуха не в насрещен курс,а в догон.Точно “вдогон” става изстрелването на ракетата и разбира се “вдогон” става поразяването на целта.Личи като че ли руските самолети са изкали да се “изнижат”от турското възд. простарнство.
  3.Налице е запис на турски пилот за приближаване на руските самолети към турското въздушно пространство,но няма запис,че са отправяни предупреждения към руските екипажи ,когато дефакто са били в самото турско възд. пространство.
  3. Не са подадени,поне аз не видях времената на предупрежденията и времето на запуска на ракетата.Това е много важно.
  4. Не е фиксирано звуково,че руските самолети са навлезли в турското възд. пространство.Това е също много важно.
  5. Близостта на полета до турска територия и липса на опит за контакт от страна на руснаците с турците,показва,че бомбардировачите са имали интерес и към турската територия.В противен случай защо ще летят токова близо до нея,ако допуснем,че фактически не са навлезли в турското възд. пространство
  6.Ако всичко е било “чиста карта” от страна на РВД-то и Командването на руската военна част,нищо не е пречело на руските пилоти да се опитат да възразят за провеждането на такъв рискован полет в близост до територия,върху която не “въздействат”.Явно е имало пълна стиковка между “екипите”.
  7. Така или иначе може да се допусне,че турската ПВО е реагирала прибързано,защото през почти целия си полет,руските самолети не са демонстрирали “враждебни намерения” към Турция.
  8.Има и вероятност полета да бил и с предизвикателна цел,все пак Турция е в НАТО,а Русия не е.

  9. Ако руснаците публикуват картите на маршрута,които всеки екипаж носи по време на полет,нещата ще се изяснят съществено.
  Засега е ясно само едно-свален е руски самолет и е загинал руски пилот,който не може да бъде квалифициран,че е изпълнявал задача против Турция. А може и да е,отново много неща са ясни,но истината не се появява-вятъра на взаимни обвинения се развява.

 53. Още до Аэрофлот

  Русофилите са толкова тъпи и прости, че даже не могат да проумеят – демокрацията ги спаси от това, което заслужават. Все против нея говорят и все тя им е крива за всичко и днес.
  Защото ако не беше демокрацията, вече щяха да са построили един широк плавателен Черноморканал – от Русе до Варна, примерно.
  Което щеше да бъде най-справедливото нещо на света.

 54. “Една забележителна история и още едно доказателство че СССР и Русия са най-големия източник на тероризъм в света:”-ТЕНКО

  Г- Тенко,аз съм убеден в това и затова разобличавам БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА,която държи непокътнати символите на СЪВЕТСКИЯ и РУСКИЯ ТЕРОРИЗЪМ.
  Точно този факт съвсем справедливо квалифицира
  Република България като “ПРОСЪВЕТСКА” и “ПРОРУСКА” държава. Което води до още по-синетзиран извод-БЪЛГАРИЯ си е КОМУНИСТИЧЕСКА ДЪРЖАВА .

  Обратното е невъзможно,няма как да е възможно-Държава,която е НЕкомунистическа да съхранява символи на комунизма и тероризма.

  Ако моите мисли някой ги отхвърля,той пряко отхвърля и твоите думи.Друг вариант няма.

 55. До АЭРОФЛОТ:
  Не разбрах – имаш ли нещо да ми кажеш?

 56. Невероятно верен коментар на колегата ОТБЕЛЯЗВАМ,бих казал с епохална стойност,но комунистите нямат нужните сетива да го разберат.те впрочем все още не знаят къде са.

  Глупостта на комунистите е много фигуративно показана с канала Русе-Варна.

  Поздрав!

 57. До кога ще търпим уродливите идоли на Руските нашественици на България?

 58. Ако пилотите на руските изтребители държат в ръце огледалцата за обратно виждане, как превключват скоростите?

 59. Крайно време е на Турция да и бъде орязана опашката. Още Алекс Алексиев преди повече от 2-3 години обясняваше, че Турция ще се превърне в един от най-големите източници на несигурност в Южна Европа и Близкия Изок. Видя се, че е грешал – в цяла Европа. Русия също желае да се утвърди на международната сцена като равноправен на САЩ играч, но това няма как да стане, тъй като в икономическо отношение тази страна е едно джудже. За България остава единствено да следва своите интереси

 60. Благодаря Ви,г-н Инджев за това,че дори неуките да разберат генезиса с Крим и респ.войните между Турция и Русия.
  Просто съм очудена,че все още има хора,които вярват на Путин,дори и сред руската интелигенция,или във всеки руснак вирее нещо дълбоко шовинистично.
  Дано поне българските”русофили” ,ако четат Вас,проумеят истината.

 61. Явно свалянето на руския самолет е било продиктувано от необявения официално конфликт между Русия и Турция по отношение на районите,в които живее турски етнос.

  Има информация от различни източници,вкл. и от НАТО,че руския самолет е навлязал в турското възд. пространство за кратък период.Реакцията на някои турски държавници от днес има характер на съжаление.
  Разбра се,че задачата на полета е била бомбардировка на тези райони,които се подкрепят от Турция.
  Каквато и да е истината по аксидента,Русия е решила твърдо да е на страната на Сирия.
  Но че ще има още предизвикателства,в това няма съмнение.

 62. Турция що не вземе да се види колко е малка на картата преди да прави свир майсторство на сащ и да съска срещу русия? Очевадно това поведение е диктувано от запада и не е в интерес на турция. Как очакваме ние да не сме клекнали, като държава като турция е на колене пред вашингтон. Много жалко.

 63. Хора има очевадни неща и те са, че Турция няма никакъв интерес като държава да се заяжда с Русия. Кво и дреме на Турция за Крим? Петрола да и е евтин? Ми то петрола е скъп точно защото се продава в долари и под диктат на сащ. Това означава че Турция е просто роб на сащ. 2+2=4

 64. Абе хуй сплескан. Ще те гръмна бе продажна курво. И аз нито съм комунист нито путинист. Аз съм Българин, а ти си американско мекере!
  Пази се, куршум те гони!

 65. Към ДжоДжо
  Lambertpaul@yahoo.com
  104.200.151.86

  Предавам те на прокуратурата.
  Да видим дали заплаха с убийство, която има електронен адрес, предизвиква реакция в тази институция.
  Понеже е по-вероятно отново да няма реакция, поне съм те регистрирал,включително в случай, че “куршум ме настигне”. Те ще си пръв в списъка на заподозрените.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.